hategame logo
Cyberpunk 2077 - много добра игра въпреки всичките си гличове и проблеми
пуснато на 28 декември 2020 от pseto
cyberpunk 2077 cover
Cyberpunk 2077 има немалко проблеми, но въпреки тях е една от най-силните игри на годината... можем само да се питаме какво щеше да бъде, ако заглавието беше завършено изцяло.

grafika
На високи детайли графиката е просто невероятна. Ако нямате достатъчно добра машина можете да видите за какво става дума в нета. На средно-високи детайли също изглежда много добре. Всичко това обаче тежи и то доста.
zvuk
Звукът е безупречен - и откъм саундтрак, и откъм атмосфера на Нощния град. Определено е приятно да си сложите слушалките и да се потопите в атмосферата.
gameplay
Въпреки проблемите в геймплея - най-вече сериозен дисбаланс на някои оръжия и някои неработещи умения - Cyberpunk 2077 предимно носи удоволствие.
ocenka
Няма да си кривя душата - нямаше нищо достатъчно счупено при моите над 70 часа пред Cyberpunk 2077, че да дам различна от зелена оценка.

cyberpunk 2077 29

Колко ли добра игра щеше да бъде Cyberpunk 2077, ако беше завършен... по дяволите? Няма как да започна тази статия с думи, различни от тези. Дори и в настоящото си състояние играта ми хареса. Доста. Не съм сигурен дали бих я окачествил като най-силната в годината за мен... може би да. Най-запомнящите се елементи определено са историята и атмосферата (макар че за втората е почти задължително да играете на среден клас PC като минимум или новите конзоли, ако се намалят детайлите прекалено много доста от усещането на Cyberpunk 2077 се губи). Геймплеят, дори и в сегашния си вид, е достатъчно качествен, макар че има нужда от някои подобрения (най-вече ако говорим за баланс).

Всичко това се сумира до една повече от прилична игра, която искрено се надявам да бъде развита докрай. Но нещо ми подсказва, че след като оправят най-сериозните бъгове CD Projekt Red ще скочат директно на мултито. Което най-вероятно ще е някакъв клонинг на GTA Online. Така ми се струва, че Cyberpunk 2077 никога няма да реализира пълния си потенциал... макар че наистина се надявам тази моя прогноза да се окаже съвсем грешна.

Както и да е. Стига толкова с общите приказки и нека започна директно със слона в стаята. Бъговете. Колко сериозни са те и правят ли играта невъзможна за нормално цъкане? Отговорът тук е като цяло не. Мнението ми е за PC версията, като поне при мен не се случи нищо толкова сериозно. Крашове почти нямах. Може би бяха 5-6-7 за 70+ часа геймплей. А ако изключим тях - останалото не беше фрапантно. Не ми се случи да ми бъде спрян прогреса. Да ми се изпочупят сейв файловете (макар че и такива оплаквания имаше, вече поправени с пач). Да не мога да продължа кампанията и т.н. Имаше случаи, в които трябваше да рестартирам куестове - например когато важно NPC се заклещи и не мога да говоря с него (или да обера трупа му, ако има предмети, нужни за завършване на куест). Cyberpunk 2077 обаче, вероятно осъзнавайки своята счупеност, съхранява играта на всеки няколко минути (или дори по-често). В резултат дори и да трябва да заредите последния ви сейв - това не е краят на света. Губите две-три-пет минути в преиграване. Не е болка за умиране.

cyberpunk 2077 3.Мини игрички като тази при хакването ми допадаха

Какъв е проблемът тогава? Ами, гличовете и бъговете просто са колосално много. Или поне при мен беше така. Рядко се минаваха и 10 минути, без да има някакъв проблем. Обикновено малък. Понякога почти незабележим. Но играта крещеше - "аз не съм довършена".

Тук обаче изрично споменавам "при мен", защото някои хора изобщо не се оплакват от гличове. Или споменават, че с били няколко за цяла кампания, за 50-60 часа. Това е една от странностите на Cyberpunk 2077. При едни хора има сериозни технически проблеми, при други върви като цяло добре. При едни хора има гличове на всеки 10 минути, при други - не. Несъмнено причината е в некачественото/недостатъчно тестване на заглавието, но е редно да имате това наум, ако не сте го играли. Понеже има шанс да нямате практически никакви проблеми. Но и има шанс да се сблъскате с много такива.

А ако се случи вторият сценарий - гличове колкото
щеш. Противници, минаващи през разнообразни предмети в околната среда. Трупове на врагове, левитиращи над земята. Или чат-пат пропадащи в нея или в околната среда. Заклещени предмети, които не могат да се съберат. Умрели противници, които продължаваха да ми се заканват, че ще ме претрепят.

И какво ли не друго. Нерядко ми се случваше като се сблъскам с друга кола в трафика да се "слея" с нея, формирайки извратен футуристичен Fiat Multipla. В няколко момента умрях, скачайки от 2 метра (при положение, че персонажът ни спокойно може да падне и от над 10, без да умре, в крайна сметка е наполовина роботизиран...). Имаше случаи, в които се заклещвах между ограда и декоративен елемент тип тръба, което водеше до смъртта ми.

cyberpunk 2077 14.В играта има достатъчно бруталност (а, да, ако видите по-грозни скрийншотове като този - да знаете, че са от моята машина на средно-високи детайли

Друг забавен бъг, макар и случил се еднократно, беше безсмъртие на мен и противниците ми. Нито аз можех да загина, нито те - с което куп мисии ставаха невъзможни за минаване, включително и от главната кампания. За щастие в този момент играта ми крашна, а при рестарт всичко се оправи.

И тъй нататък. Едва ли има нужда да раздувам ревюто ненужно, но накратко - ако изключим ситуациите с повече диалози, имах поне по един глич на всеки 10 минути геймплей. Макар че и в кът сцените пак имах проблеми - например чаши, които са на 30 сантиметра встрани от ръката на персонаж и изглеждат така, все едно летят, когато той/тя отпива от тях...

...ама нали обещах, че приключвам дотук с бъговете? С две думи - възможно е да имате немалко гличове (но при мен не бяха достатъчно сериозни, че да драматизирам излишно в ревюто за тях), възможно е те да са сравнително малко. Както всичко друго в Cyberpunk 2077 това е хвърляне на монета.

И тъй. Нататък и по същество - историята.

cyberpunk 2077 16.Управлението на автомобилите е по-скоро дървено и неудобно, ама се свиква

Играта се развива петдесетина години напред в бъдещето в Нощния град. Това е футуристичен мегаполис в Калифорния, управляван от корпорации, в който се срещат два свята. Единият е на ултра богатите, качествено модифицирани хора, които могат да достигнат почти безсмъртие. Останалите са бедняците, които трябва да оцелеят раздираните от престъпност и корупция бедни квартали на футуристичното поселение.

Споменавайки модификации - в не толкова далечното бъдеще на играта хората могат да се ъпгрейдват по всевъзможни начини. Дали подсилвайки мускулите на тялото си, дали директно сменяйки цели крайници с изцяло роботизирани такива. Вариациите, които ще видите в Нощния град, са безброй. Някои "хора" са почти изцяло работи, подменяйки всичко по себе си. Други пък са общо взето неразличими от стандартни, модерни човеци.

В играта ние влизаме в ролята на Ви - дребна риба, която се опитва да се превърне в една от легендите на Нощния град. Имаме три произхода, които можем да изберем в началото на играта - номад (това са група хора, живеещи непосредствено извън Нощния в град в огромната пустиня отвъд него), корпо (корпоративен плъх) и дете от улицата. Имайте предвид, че разликите между трите не са огромни. Няма да усетите играта по някакъв различен начин. Основната история си е на 99% същата. Ако не и практически на 100%. Различните произходи са дотолкова смислени, доколкото разясняват различни аспекти на виртуалния свят. Ако примерно изберете корпо (както аз на първо изиграване), тогава героят ни знае всичко за корпорациите, дърпащи конците в Нощния град и детайлите, които ни биват споделяни по този начин, са интересни. Втория път цъках с номад, който пък имаше поглед върху съвсем различна култура от Cyberpunk 2077. Несъмнено ще е интересно да видя и гледната точка на street kid - кореняците от Нощния град, знаещи всичко за него.

Може да прочетете някои критики, че в историята на Cyberpunk 2077 решенията ви нямат голямо значение. На пръв поглед изглежда така, но при второ изиграване видях, че някои от опциите ми с корпо изобщо липсваха втория път като цъках с номад. В резултат на което в някои мисии трябваше да прибягвам до битки, които не видях да имам опция да избегна.

cyberpunk 2077 17.С някои технологични оръжия можете да елиминирате куп противници през стените, без те дори да ви видят... малко прилича на wall hack, ама не е

Да, в "големите" мисии от кампанията нямаме чак такива големи избори. В някои от тях можем да изберем или масова патаклама, или мирно разрешаване на ситуация. В други каквото и да правим - нещата се случват еднакво. С други думи нямаме някакво олдскул RPG разнообразие, но пък и от друга страна все пак трябва да внимаваме, понеже има вариации. На второ изиграване, където минавах доста от диалозите, които бях чел вече, по диагонал, успявах да разгневя хора, които и мислех, че не мога да изнервя (и с които не мога да се сбия).

Нека обаче се върна към сюжета. Независимо от това кой произход изберем, някъде към 15-тата минута или нещо от рода Cyberpunk 2077 става "еднакъв" - тогава с нашия приятел Джаки се опитваме да направим "големия удар". Нещата, естествено, не се развиват по план... но ще спра да говоря тук, тъй като рискувам да ви спойлерирам. (Наистина говорим за първите час-два на играта, но в зависимост от стила ви на игра, ако решите да разкривате повече в началото, можете да минете първата основна мисия и някъде на третия, четвъртия час.

Няма и да ви казвам как се "запознавате" с Джони Силвърхенд, персонажът, изигран от Киану Рийвс. Нека да кажа обаче, че неговата роля в кампанията е централна. Не става дума само за някакво голямо холивудско име, което е зашито, колкото да влезе в маркетинга на Cyberpunk 2077.

За самия персонаж на Рийвс съм малко на кантар. В едни моменти е изигран прекрасно, но в други ми се струва, че Киану малко е претупал работата си. Иронично е, че най-голямото и известно име в Cyberpunk 2077 се справя най-посредствено, защото практически всички други основни герои са чук, особено Ви (говоря само за мъжкия глас, женският не знам как е, понеже не играх с женската версия). Но това обикновено е рискът на големите имена в електронни игри. Все пак ролята на Рийвс, особено в ключовите моменти, е достатъчно добра (макар че все пак сценаристите леко са се престарали в опитите си да го направят прекалено "куул пич").

cyberpunk 2077 19.

Откъм истории в Нощния град, играта има значително количество такива. Четох някои критики за дизайна на отворения свят, в които се казва, че Cyberpunk 2077 в своята есенция включва "отиди някъде и изпълни мисията на това място". Което нерядко е така. Но пък самите мисии имат някаква история. Която си струва да се прочете. Дали ще е рекет, дали ще са отвличания, за да бъдат събрани кибернетичните подобрения на жертвата. Дали ще са провалили се сенчести сделки или някой войник, полудял и започнал да избива хора. Дали ще е борба за влияние между различни корпорации и провокации между тях. Вложено е старание, за да има някаква история и тази история да развива виртуалния свят. А не нещо от рода на Far Cry - "отиди там и избий някого си" без да знаеш защо.

Бих казал, че Cyberpunk 2077 има стотици часове истории. Но от друга страна хубавото е, че играта потенциално не е колосално дълга! И да, това вече ще е нещо, което ще отразявам всеки път като плюс след брутално разтегления Assassin's Creed Valhalla.

Основната история е може би 15-20 часа. Тук говорим нормално разцъкване, ако я ръшвате (примерно на второ изиграване ако превъртите повечето диалози, в които знаете какво става) играта се съкращава още повече. Както казах в ревюто на Валхалата - това за мен е перфектна дължина на основен сюжет. С прилично обикаляне на отворения свят ще цъкате едно 40-45 часа. Ако не бързате за никъде, можете да откарате и 70-80 часа, и нагоре. Има достатъчно съдържание и за това.

Cyberpunk 2077 ви дава опциите. Може да го минете за 30 часа, и за 50, и за 70. Дали обаче има поле за преиграване?

Бих казал да. От гледна точка на сюжета различните произходи дават приятна дълбочина на света. Има и друго нещо, поне за моя стил на игра - аз далеч не съм човек, който минава всичко на 100%. Играя няколко часа в отворения свят, втръсва ми и се връщам към кампанията. В този контекст на първо изиграване минах само част от мисиите в отворения свят. Може би третина или нещо такова. Така на второ изиграване, обикаляйки на произволен принцип, откривах много "нови" мисии, които преди това бях изпуснал. И играта пак ми беше интересна толкова, колкото и първия път. Защото откривах още нови неща в нея.

cyberpunk 2077 2.Луут системата си е... повече от компетентна

Какво обаче е положението откъм геймплей?

В първите 5-6-7 часа ми се стори, че Cyberpunk 2077 е по-скоро екшън-приключенска игра и не толкова RPG. Все пак бих казал, че билдовете в заглавието имат прилично значение. Няма достатъчно точки, за да можете да развиете едва ли не всичко налично като в Assassin's Creed Valhalla. Така трябва да мислите на какво да акцентирате.

Основните възможности са няколко. Една от тях е хакването, което на мен ми хареса много. В един изцяло дигитализиран свят, в който и хората са наполовина машини, добрият хакер (или тъй наречен нетрънър) е изключително ценен. А ако решите да залагате на подобен билд - то ще можете да премазвате противниците си отдалеч, без да влизате в престрелки. Можете да ги инфектирате с вируси или дори да прегаряте електронните им системи, с което да сваляте враговете в безсъзнание или изцяло да ги елиминирате.

Към края на играта с изцяло развито хакване ставате тотални машини за убиване, като е забавно да стоите отдалеч и гледате как противниците ви се гърчат, неосъзнавайки кой ги стопява от дистанция.

Системата с уменията за развиване на нетрънърите за мен е най-завършеното нещо в Cyberpunk 2077, вероятно заради това ми допадна толкова много. Също така хакването си пасва идеално и с кибернетичните подобрения, много подобни на тези от Deus Ex заглавията.

cyberpunk 2077 22

Други два стила на игра са залагането на битки от меле дистанция и стрелба отдалеч. Пуцалката е реализирана по възможно най-класическия начин и не мисля, че се отличава с нещо особено. Дървета със скилове за оръжията са стандартни, няма нищо любопитно в тях. Даже бих казал, че са леко претупани. По-бързо презареждане, малко повече шанс за критична атака и т.н. Предимно статистики, нищо разчупено.

Интересни са обаче меле битките. Там скиловете са по-яки, най-вече защото включват и мениджмънт на вашата издръжливост. Е, не говорим баш за Souls игра, но определено трябва да внимаваме, защото в Cyberpunk 2077 ако спрем да се движим, биейки се от меле дистанция - това означава почти сигурна смърт. Особено забавно е, когато се екипирате с някоя катана например - тогава се превръщате в абсолютни нинджи, разсичащи брутално противниците.

И да, Cyberpunk 2077 не е игра за деца! Късане на глави, ръце, крака, разчленявания - има колкото щете. Да, това е абсолютен плюс - в един момент игрите започнаха да стават малко цензурирани, но със заглавия като това е кеф да разцепваш враговете.

Освен тези опции в битка има и специализация, наречена Technical Ability, в която влиза и крафтинг дървото, а също и Cool - специализацията за промъкване. Интересно е, че докато последното е по-скоро второстепенно, то същото не важи за техническия аспект. Защо ли? Защото в същата категория влизат и тъй наречените инженерни скилове. Те ни дават бонуси при ползването на технологичните оръжия. Това са пушкала, които имат специални възможности - например самонасочващи се куршуми или такива, минаващи през стени. С тях е забавно да се играе – понякога си изглежда като своеобразен хак. Харесва ми също, че с технологичната специализация човек може да залага на крафтинга като основен билд – за разлика от много игри, в които създаването на собствени предмети е оставено по-скоро в периферията.

cyberpunk 2077 10.С хакването можем да пробием системите на всички противници наоколо

Самият крафтинг е… окей направен. Има някои минуси, както и много други неща в Cyberpunk 2077 – най-вече колосалния грайнд, за да се стигне до максималните нива. Трябва да строшите нечовешки голямо количество оръжия, за да стигнете до тях. Аз, признавам си, използвах един от гличовете след 10 ниво, за да натрупам точки. Иначе трябваше да чакам цяла вечност. Но дори и с глич отнемаше супер дълго, докато се вдигнат нива, представям си как щеше да е без него!

Самият крафтинг в началото не изглежда много смислен. Като стигнете по-високи нива обаче може да ви служи и като добър начин да печелите пари (без да гличвате, говоря), и за подобряване на екипировката. Лошото е, че няма как крафтингът да е второстепенен – трябва ви по-солидна инвестиция в него, за да има смисъл. На ранните си нива е по-скоро безполезен. Освен за да си крафтнете някой и друг пълнител за оръжията или пък граната.

Що се отнася до последната специализация - Cool, тя е почти изцяло второстепенна (или поне на мен ми се струва така). В нея е включено дървото за стелт плюс още едно, наречено Cold Blooded. Промъкването е ясно - куп скилове, които ви правят трудни за виждане, увеличават щетите ви, ако свалите противник, който не го очаква и т.н. Що се отнася до cold blooded, това е нещо интересно. Ако вземете първото умение в дървото (носещо същото име), след всяко елиминиране на противник получавате бъф. Той става все по-мощен, колкото повече скилове отключвате от дървото - давайки ви по-висока скорост, още броня, ускорено регенериране на кръв и други. Поне аз не виждам как Cold Blooded може да ви е основната специализация, по-скоро е нещо второстепенно, което да вдигате след като вкарате повече точки в основното си дърво.

Cybeprunk 2077 някак ви мотивира да залагате на две специализации. Максималното ви ниво е 50-то, като аз превъртях играта първия път на 27-о или нещо такова. Във всяка специализация можете да налеете максимум 20 точки (като всяка започва от 3, а в началото на играта имате май 6 точки, които първоначално да разпределите). Всъщност излиза, че можете да развиете добре три от петте специализации, но все пак говоря за „билдове“, защото в значителна част от времето ще имате една или две по-развити. А пък ако не прекарате чак толкова време в отворения свят е доста вероятно да превъртите играта някъде на 30-35 ниво.

cyberpunk 2077 9

Дотук всичко е прекрасно, нали? Да, но доколкото уменията в играта са окей по мое мнение, а също и дърветата - Cyberpunk 2077 ме мотивира да го играя и втори път, то има един голям минус. Изкуственият интелект. Който е просто зле. Всичко онова, което ви описах горе, различните стилове, не ги правите, за да превъзмогнете някакъв умен компютър. Напротив - вие избирате различен начин да се гаврите с него! Просто защото AI-то е много тъпо!

С хакването можете да избиете куп хора от дистанция и те почти да не се усетят. Нито компютърът тръгва да патрулира в по-широк периметър, нито нищо - гледа как неговите приятелчета падат като круши и си стои в същия регион и се оглежда тъпо. Понякога ако AI-то има хакер (нетрънър) ви разкрива локацията, но дори и тогава повечето ви противници си кесят на едно място, чакайки да ги изгърмите като бушони. Вместо да се втурнат ударно към вас от всички страни.

Ако се биете от меле ситуацията е не по-малко странна. Много често противниците зад прикритие реагират супер бавно на вашите блиц атаки, все едно не ви виждат. В много случаи се опитват да ви бият от меле, въпреки че имат някое тежко оръжие в ръце и ще е по-добре да ви разстрелят. Забавно е и когато се опитват да правят отклони, с които се пребиват комично в някоя стена – тогава става още по-лесно да ги премажете (макар че пребиванията може и да са част от гличовете в заглавието).

Другото странно в меле битките е, че много често противниците пропускат повечето си атаки без някаква очевидна причина. Случваше ми се – и то нерядко – някой с помпа да застане до мен, да гръмне 3, 4 пъти и нито една сачма да не влезе в тялото ми! Не знам каква е причината – уж има някаква evasion механика, но аз не съм специализиран в нея и имам примерно 1% шанс да избегна атака. На моменти ми се струва, че играта нарочно кара противниците да изпускат, ако се бием в меле, за да има някакъв баланс. За сметка на това ако решат да са точни – лошковците не изпускат и поне на Hard могат да свалят кръвта ви екстремално бързо (като има и още една трудност – Very Hard).

cyberpunk 2077 8.Някои дървета с умения са интересно реализирани като тези за хакването, други са по-скоро скучни

Но нека се върна на AI-то. Можете да се гаврите и по още един начин с него – ако цъкате с технологични оръжия. Някои от тях могат да стрелят през стени, както споменах – което означава, че е възможно да застанете зад някой ъгъл и да пукате хедшоти на килограм. Тогава противниците пак си стоят чинно зад прикритията и не нападат (ако изключим онези с помпи и меле оръжия, които винаги идват на спринт към нас).

Такива неща като тактика, опити да бъдете нападнати синхронизирано – няма. Всъщност в някои мисии AI-то откровено се бъгва и не функционира изобщо, дори и в своя супер намален капацитет! Като цяло говорим за едно от счупените неща в Cybeprunk 2077... които да, не са малко.

Нека съм честен обаче – има един стил на игра, който кара AI-то на заглавието да изглежда добре. Той всъщност не е никак непопулярен – този на класическия ковър шутър. Ако решите да не сте мега агресивни и да се опитвате да изнесете противниците с разсичането им отблизо, атакуването им отгоре, прострелването ги през стени или чрез хакване, ами си заставате методично зад всяко високо метър препятствие пред вас, чакате лошите да спрат да стрелят, покажете се и ги гръмнете вие – тогава Cybeprunk 2077 се справя прилично. Вразите често сменят позициите си, стрелят на сляпо, хвърлят гранати към вас и т.н. Тогава играта може да ви изглежда и прилична откъм изкуствен интелект, а пък някои хора да се чудят откъде идват критиките. Просто AI-то не реагира добре на супер агресия.

Да, нека съм честен тук - задачата за CD Projekt Red при AI-то не е била лесна. Cyberpunk 2077 не е просто ковър шутър. Има и меле система, има и хакване, и промъкване, има и "умни" оръжия. Които съответно изискват още по-интелигентни противници. Задачата за поляците е била много трудна... но все пак ми се струваше, че можеше да бъде и по-добре. Всъщност си мисля, че при AI-то може да се направи само едно нещо – то да ви напада по-агресивно, когато го стреляте зад стени или когато го хаквате. Тогава всички противници трябва да се втурнат към вас (ако знаят позицията ви), а не просто да си стоят зад укритията и да ви чакат. Само с това изкуственият интелект щеше да изглежда много по-приличен. Е, да, при промъкването и меле битките само това няма да подобри ситуацията, де.

cyberpunk 2077 9.Физиката в играта нерядко се държи странно и противниците загиват в неособено възможни пози

Но ако оставя битките - играта има и лошо AI на отворения свят. Трафикът на Нощния град е изключително базов - ако паркирате кола в средата на пътя, никой не се сеща да я заобиколи. Всичко стоят и чакат тя да мръдне (дори и да не е заела всички платна, ами само едно от тях). Автомобилите не се интересуват особено от пешеходците и най-вече - от нас, играчите. Нерядко и да има солидна дистанция между нас и автомобил, той просто ни гази, когато пресичаме. Е, да, понякога има куртоазията да ни свирне. Но дори и да ни вижда от метри, почти никога не спира! Още по-забавно е, че ако викнем нашия личен автомобил и се приближим прекалено близо, той също има навика да ни блъска (защото сме имали неразумността да направим 5 крачки към него, докато го чакаме да дойде, а той си е задал определени координати и трябва да стигне до тях!).

Да, това са детайли. Рядко ще ме видите да пиша за подобни неща в ревюта. Проблемите в Cyberpunk 2077 обаче са толкова много и така се наслагват, че започват да ми се набиват на очи и по-малки неща.

Например NPC-тата в града, които буквално изчезват, дори и пред очите ви, когато настане битка! Автомобилите, които се сменят, когато се преобърнете на 360 градуса! Да, не се ебавам. Тръгвам да пресека пътя, ама понеже ме газят постоянно – оглеждам се. Гледам зад мен автомобил от един тип. Правя 5 крачки, оглеждам се пак да видя дали ще ме трепят – колата вече е съвсем различна. След 5 крачки е трета!

Полицията също е ташак и половина. Ако просто се прицелите в някой мирен жител – тя телепатично осъзнава това и е възможно да прати някой да ви гони. Но как се случва това? Ами, с телепортация. Да, точно така! Полицията в Cybeprunk 2077 се телепортира около нас (често и пред очите ви), когато я ядосаме. Няма такова нещо като преследвания, да дойдат полицейски автомобили, хеликоптери. Нарушим ли закона ни обграждат отвсякъде. Макар че е забавно, че можем да направим засада на телепортиращите се полицаи, избивайки мирни хора в някоя малка стая. Тогава всички идват на редичка пред нас и можем да ги изтрепем, обирайки им плячката. След 3-4 вълни на телепортация куките се отказват, а пък нашите престъпления срещу човечеството очевидно биват опростени, тъй като звездите, които указват, че ни търсят, спират да мигат след минута-две. И после никой не ни закача!

cyberpunk 2077 7.Крафтинг системата изглежда безсмислена в началото, но ако специализирате в нея ще ви се отблагодари

Не, няма да тръгна да казвам, че GTA V е толкова по-як в този си аспект. Защото и там AI-то на отворения свят има доста трески за дялане. Ама полицията в Cybeprunk 2077 е прекалено комична. Някак откъм атмосфера – като обикаляме вечер из Нощния град и сложим слушалките – чуваме отвсякъде сирени, престрелки, шум, звучи си като истинско, живо място. Но като се загледаме с очите си – полицията никога не реагира така, както трябва. Реално в момента е интегрирана наполовина, като отбиване на номера, колкото да има нещо.

Дори и когато започнем престрелка в средата на града например. За над 70 часа геймплей ми се случи един-единствен път да ме убият полицаи, защото кайтвах супер трудни противници и без да искам навлязох в съседната улица, някакво мирно NPC се размрънка и полицията се телепортира след 3 секунди зад мен. Освен това обаче – ходя си по улицата, гледам някаква банда – някакви пичове си лежат и си чилват, аз вадя гоуемия револвер и почвам да им късам ръце, крака и глави. Няма полиция, няма гявол. Като чуят стрелба - мирните граждани просто се изпаравят от региона на битката. Аз изтрепвам всичко, обирам си плячката и си заминавам.

Едва ли има нужда да казвам, че репутации с различните фракции нямаме. В един момент правим куест за някоя от тях, в друг ги избиваме. После пак правим куест и никой не помни нищо. Това не спомага много за атмосферата - няма никаква дълбочина. Реално се оказва, че всички, които видим по улиците, са "лошите" - може би с изключение на полицията. Трепем ги и това е, без да ни дреме - последствия нулеви.

Определено щеше да е по-яко да има смислена полиция и смислена връзка при отношенията между жителите на града. Защото самите фракции са яко направени и не са малко на брой. Различни са визуално, имат свои специализации и в битка, и откъм неща, които се продават в кварталите им. А тези, които са базирани на чужди държави - японци, руснаци, латиноси, хаитяни - си говорят на собствените езици помежду си. Което е супер як детайл. Естествено има и някои ташаци от CD Projekt Red - как японците крещят "банзай" в битка, а пък руснаците - "ураааа".

cyberpunk 2077 6.Нощния град има приличен размер - хем не е съвсем малък, хем не е достатъчно голям, за да не може да се премине достатъчно бързо от единия му край към другия; освен това светът е изпълнен с куп неща за правене

Вижда се как е положен трудът за създаване на достатъчно разнообразни фракции. Но няма някаква система, която наистина да ги свърже дълбоко в света (и нас в него). Да, щяло е да бъде сложно. Далеч по-лесен е GTA подходът - всяка фракция си има квартал, ама никой не ни помни какви сме. Влизаме, убиваме хора, след 1 ден всички са ни забравили. Ама все пак - Cyberpunk 2077 щеше да е толкова по-як с една подобна система.

Поне аз в един момент започнах просто да избивам всички противници, които видя, че мога да убия. Някакви хора стоят и си пият бира, някой е нарушил закона с това, че се е изпикал на публично място и го търсят за това - аз идвам с револвера или помпата и го разчленявам. После си заминавам и това е - няма го усещането, че в този случай взимаме "грешното" решение. Просто убиваме безлични ботове. Като в Diablo II. За мен това си е загуба за Cyberpunk 2077.

Що се отнася до различните стилове на игра - имам още една критика, не толкова голяма, де - почти цялата прогресия се случва в контекста на битките. Ако направя едно сравнение с Deus Ex, от който Cyberpunk 2077 е вдъхновен в някои аспекти - там ако се промъкнем чисто някъде, получаваме още опит за промъкване. Тук обаче ситуацията не е такава. Ако се промъкнем, без да ни видят... не получаваме нищо! Понякога ако отворим врата, защото имаме високо техническо умение или много Body (една от петте специализации) получаваме допълнителни точки. Но в общия случай по начина, по който елиминираме противник, зависи как ще се развива героя ни. Ако го приспим в гръб или претрепем, без да ни види – ще получим опит в стелт дървото и в онова с оръжието, с което сме се справили. Но ако минем цяла голяма секция със стелт, без да вдигнем алармата, но и без да убием никого – често бонусите са нулеви.

Същото важи и за мисии в кампанията, в които имаме възможността да не избием всичко пред нас. Мирният подход не се отблагодарява особено – и откъм плячка, и откъм прогрес в дърветата ни с умения. Което е може би мъничък минус (няма да казвам голям, защото няма да е честно да правя сравнение между линейните Deus Ex-ове и Cyberpunk 2077, който е с отворен свят и много сблъсъци се случват в секции от града).

cyberpunk 2077 31

Иначе дърветата ни с умения се развиват чрез действие, точно както в Skyrim например. Тук имам критики за това, че в някои прогресът е или супер бавен, или счупен. Споменах горе крафтинга, но това не е всичко. Дървото за атлетичните ни способности (което е под Body) се вдига мега флегматично, особено ако не сме меле специалисти. Но дори и тогава е бавно (поне аз играх с тъпи меле оръжия; мисля, че с острите такива като ножове, мачетета и катани прогресът е по-бърз). Инженерното дърво, което на теория трябва да се развива с ползване на технологични оръжия, също се развива със скромна скорост.

Това не са големи драми, мисля, че в някой следващ пач ще бъдат оправени. Но е редно да се споменат. Всъщност ако тръгна да говоря за малките нещица, които не са окей в Cybeprunk 2077, сигурно ще трябва да напиша още едно ревю, дълго колкото това. Абсолютно убеден съм, че играта не е била тествана както трябва. Просто нещата от гледна точка на потребителско изживяване не са на високо ниво.

В крафтинга нямаме възможности да направим 10 неща наведнъж. Или 100. Или колкото решим. Вместо това трябва да задържаме копчето отново, отново, отново и отново. Когато трябва да си направим 20 гранати или 30 аптечки за лекуване, това може да отнеме няколко минути. И е брутално скучно! А е толкова очевидно UX нещо. Липсват детайли като това да заключим оръжие, за да не можем да го счупим погрешка и тъй нататък.

cyberpunk 2077 5.

Ако оставя тези две неща настрана - а мога да извадя и още 20 – има по-големи проблеми. Някои от уменията изобщо не работят. Други неща също не функционират – например ако добавя два мода за 30% шанс за критична атака – тогава единият от тях не работи и не дава никакъв ефект! Не знам дали това е бъг или умишлена механика (да не можем да събираме прекалено много критичен шанс и увеличен демидж при критична атака) – вероятно първото.

Като крафтваме оръжия – те се създават без вградени модове, но пък като правим брони – те имат такива. Дали второто е умишлено или бъг? Нямам идея. И ей такива неща са безброй. Първоначално нямаше да бъда толкова критичен към Cybeprunk 2077, но истината е, че с всеки следващ час се откриват все повече подобни малки проблемчета.

Всъщност цялостният баланс е зле, да не кажа, че е почти никакъв. Някои оръжия като револверите са екстремално счупени и правят абсолютно нечовешки щети след средата на играта. Снайперите също са мега добри. Помпите според мен са тотал щета - хем трябва да се доближим близо до враг, хем не убиват достатъчно бързо (не толкова, колкото катаните и други меле оръжия, далеч не толкова добре, колкото револверите, които имат и далеч по-голяма ефективна дистанция). Автоматичните оръжия са... много средна ръка. Нито са добре, нито са зле, просто са безлични.

Между другото като поговорих за предметите – ще кажа няколко думи и за луут системата. Тя бива критикувана в интернет заради това, че ви обсипва с предмети. Според мен това не е проблем. Харесва ми, че в Cybeprunk 2077 всеки противник си има оръжие, което можем да съберем след това. Виждаме, че някой ни гърми с помп - след това от трупа му събираме помпа. Същото със снайпер и т.н. Така можем динамично да събираме различни оръжия и да изпробваме какво има да ни предложи играта. Нямаме някакви нелогични механик тип някой да се бие с меч с нас, а като плячка да ни пусне базука.

cyberpunk 2077 23

Заедно с това всяка фракция си има афинитет към оръжия. Японците имат куп смарт оръжия (и катани, очевидно). Руснаците си залагат на помпи и револвери, други фракции – на картечници и бухалки. Луут системата ни кара да усетим стила на противниците, които срещаме в даден момент. Това ми допада, а освен това можем да изберем какво да правим с плячката – да я продаваме или да я чупим, ако ще крафтваме. Всичко, което пада, има и значение за икономиката на Cyberpunk 2077.

Естествено аз като Diablo фен никога няма да скоча срещу луут система, така че нищо изненадващо тук.

Други критики към играта са покрай отворения свят и бомбардировката на героя ни от телефонни обаждания. Като вдигнем ниво и задължително телефонът ни звъни на пожар, сякаш дължим шестцифрена сума на всички различни фирми за събиране на вземания в България. Всякакви знайни и незнайни личности ни офертират всякакви „gig”-ове – което са поръчките в Cybeprunk 2077. Трябва да кажа, че в началото тази бомбардировка ми идваше много и е леко объркваща. В един момент обаче се свиква. И доколкото обикновено предпочитам сам да откривам нещата в игра с отворен свят, някак в Cyberpunk 2077 нямах нищо против картите да бъдат свалени пред мен по подобен начин.

Апропо имаше и критики за това, че историята била много объркана и т.н. Това вече е абсурд. Ако човек се опита да мине Cyberpunk 2077 като на спийдрън и не чете половината диалози – може и да му се стори така, защото е нужно да четете, за да разберете за какво иде реч. Но в случай, че си цъкате спокойно и лежерно – тогава всичко е ясно. И можете да се насладите на сюжета.

cyberpunk 2077 15.Системата с кибернетичните подобрения е като извадена от Deus Ex серията

Между другото почти забравих да говоря за едно изключително важно нещо – и то в една киберпънк игра. А именно – кибернетичните подобрения! При тях системата е изключително подобна на Deus Ex серията. Във виртуалния свят на случаен принцип можете да получите различни подобрения, с които да ъпгрейднете главния си персонаж. Това се случва сравнително рядко, обаче – най-често трябва да цакате солени суми на някой от тъй наречените „рипърдоктори“ (ripperdoc). Това са специалисти в кибернетичните подобрения, които ще ви ъпгрейднат за нула време.

Бонусите са много. Те включват подобрения на количеството ви RAM например (нужно за хакерската специализация), мускулната ви сила, рефлекси, кръвоносна система (с което си възстановявате жизнеността по-бързо) и тъй нататък. Задължителни за мнозина са остриетата mantis blades, с които да колите всичко от близка дистанция – или пък gorilla hands, които могат да ви помогнат да станете световни боксови шампиони. Ако пък си падате по разрушенията можете просто да се ъпгрейднете с гранатомет. А, да, препоръчвам ви да съберете кинти и за краката, по-точно двойният скок. Аз отлагах адски дълго време, но след като си го купих се преродих. Мога да стигна куп високи места адски лесно, което ми отваря вратите към доста забавни засади.

Кибернетичните подобрения определено имат своята стойност и ви дават причина да фармите повече кинти. Не само това – допълнително можете да слагате модове в част от тях, с което да ги подсилите още. Същото важи и за оръжията и броните ви. Абе, ако се замисля Cyberpunk 2077 си има една съвсем стабилна луут система, по-добра от много игри в жанра, които уж се рекламират точно като такива. Единственият проблем е, че често е счупена и доста модове или не работят както трябва, или изобщо.

Наближава края на това ревю. Не съм сигурен дали след като не го препрочета, то няма се окаже, че има прекалено хейт нотка. А зелените оценки може да изглеждат някак странни на фона на всичко изписано дотук. Не трябва да си кривя душата – Cyberpunk 2077 има проблеми. И много недомислици. Не са фатални. Напротив, предимно малки са. Трябва да очаквате... всичко от играта, ако още се колебаете за него. Може да ви тръгне отлично, може да ви тръгне зле. Може да ви крашва и да е фрашкан с гличове, може и да е горе-долу окей.

cyberpunk 2077 1.

И все пак, въпреки всичко това, играта е едно от заглавията на 2020 година. Нейният гръбнак е достатъчно добре реализиран. Нощният град не само е красив за наблюдаване, но и оформен безупречно откъм архитектура. Ако само обикаляте из него и го гледате, без да водите престрелки, без да се блъскате в автомобилите, без да провокирате полицията – гледките са страхотни. Не само ако говорим за гъзарските квартали, но и крайните промишлени зони, а също и безкрайната калифорнийска пустош отвъд Нощния град.

Музикалното оформление е прекрасно. Доколкото AI-то е минус за града на Cybeprunk 2077 и вреди на атмосферата, същото не може да се каже за звука. Напротив. Ако си сложите слушалките и си затворите очите, ще можете изцяло да се потопите в Нощния град и да си представите всичко, което се случва около вас. Било то „звукът на тишината“ в пустошта, работата на различни машини в промишлените зони, постоянните полицейски сирени и престрелки в крайните квартали, фешън музиката и префърцунени разговори в гъзарските части.

Отвореният свят има минимум сто часа съдържание. Има колосално количество куестове. Трудни, лесни. Някои се минават за 5 минути, други за 1, трети за половин час. Едни ви показват историите на персонажите и ни сближават с тях, други опират до „ходете и избийте малко киберпънкари“. Имате достатъчно неща за правене, независимо от настроението ви.

cyberpunk 2077 28

Понякога на мен ми е кеф просто да обикалям и да коля наред. В други случаи искам да мина някой сериозен куест. Cyberpunk 2077 дава по много и от двете. На теория можете да не правите никакви „несериозни“ куестове... или само да убивате случайни противници. И пак да сте достатъчно добре откъм екипировка и финансово благосъстояние. Което за мен е най-важното в една игра с отворен свят. Да не ни вкарва в коловози. Да не ни кара да играем по един или друг начин. Да можем да цъкаме точно както искаме. С каквото темпо искаме. С какъвто стил искаме.

Дори и за феновете на луут игрите Cyberpunk 2077 може да се приеме донякъде за представител на жанра. Има много плячка на случаен принцип, като ако ни се падне нещо яко, чувството е страхотно. Да, наистина, трудността на играта е малко хаотична, ту висока, ту ниска (особено към ендгейма), но определено се усеща, когато се напомпаме откъм оръжия и предмети. Та ако ви влекат подобни продукти – Cyberpunk 2077 има и по малко от това.

Всъщност към края на това ревю не знам как бих окачествил заглавието. Дали то е RPG? Не е. Но и не е чиста екшън-приключенска игра. Луут системата и билдовете имат реално отражение върху геймплея. Не са някаква козметика, хвърлена отгоре. Но пък играта не е чак толкова обърната към ролевия елемент, че да е нужно да сте RPG маниаци, че да се справите. Ако просто си взимате предметите с най-много броня и пушкалата с най-висок демидж пак ще сте окей. Няма да се стигне до момент, в който изведнъж да се окаже, че героят ви е зле развит и не можете да продължите нататък.

cyberpunk 2077 4.

Откъм сюжета пак така. Хем не говорим за класическа линейна игра, понеже има приличен брой разклонения, хем и не става дума за някое олдскул RPG, защото кампанията все пак си върви общо взето в един коловоз.

Мисля, че CD Projekt Red са успели да направят едно от най-трудните неща – да съчетаят куп жанрове, но същевременно пазейки баланса. Различните хора могат да усетят Cyberpunk 2077 като представител на съвсем отделни жанрове. Самият факт, че в последните 10 часа го цъкам като луут шутър показва разнообразието.

Едно нещо е жалко – че разработчиците не са имали време да завършат Cybeprunk 2077. Тогава наистина щеше да е шедьовър. Особено ако имаше някаква карма система, някакви репутации с фракциите. Малко повечко дълбочина. Ако бъговете бяха по-малко и нямаше досадни неща като неработещи умения и пасивни бонуси.

cyberpunk 2077 26

Да, основата е повече от стабилна. Всъщност не е коректно да наричам Cybeprunk 2077 просто „основа“. Това си е пълнокръвна игра с много, много съдържание. Просто едни аспекти са изпълнени толкова добре и толкова дълбоко, а други – толкова повърхностно, че дисбалансът се набива на очи. Някак като видите всички фракции в играта – как са изпълнени визуално, до всеки детайл на облеклото, като история, като собствен език, който говорят – прилежно озвучен в оригинал... като видите как разни NPC-та свирят на китара и си хващат реалните акорди... щом видите тези детайли, а същевременно цели умения не работят, то човек започва да се чуди как е било позволено да се случи това. Един елемент да е брилянтен, друг да изглежда така, сякаш никога не е тестван.

Но дори и да изтеглите по-късата сламка - Cyberpunk 2077 пак си остава много добра игра. Задължителна? Да, когато я оправят. Сега задължително трябва да имате едно наум.

Коментари
Veluvian avatar
Veluvian
28 декември 2020
Вече някъде на 80тия час съм на 40 % от основната история. Може би един от най - силните моменти от играта е ритъмът и свободата сам да определяш начина си игра.
На 10тия час да обърнеш внимание на това, а на 20тия на съвсем друго. Например започнах да обръщам внимание на ъпгрейдите на оръжията съвсем късно и това решение не беше никак закъсняло или подранило и по никакъв начин не ми пречеше преди това. То просто разнообрази геймплея ми и просто реших да понамаля стелта и да взема най накрая да пробвам да пострелям. Мога няколко часа да играя без грам насилие, а после да стана обратното. Шофирането мен доста ме забавлява и нямам никакви критики.
Работата с Киану е там, че още миналата година мисля, че чух в някакъв стрийм май беше, някой представител на CDR спомена, че техните първоначални цели са били да сложат Джони като един side-mission персонаж, който да обогати света. В последствие дори и те са се изумили от хайп експлозията, когато са показали Джони Силвърхенд на Е3 2019 и са взели последващо решение да го направят доста по - интегрален в цялостната история. Късните им решения вероятно се дължат на факта защо има брилянтни включвания на персонажа и такива, които са просто пълнеж.
Очевидно ситуацията е неприятна с конзолните геймъри, но има и разглезени геймъри (независимо на каква машина играят), които се опитват да търсят под вола теле. Имам предвид, че има и хора, които технически могат да получат играема игра, но се взират непрекъснато в гличове, затваряйки си в същото време очите за дългогодишни резултати труд, каквито в много малко игри могат да се открият. Има и такива, които сякаш може би не са разбрали какво биха искали от подобна игра. След като цъкнах едно сравнение с някои GTA, гугъл алгоритъмът нали си знае работата, започна да ми предлага всякакви ютюб клипчета с малоумни заяждания, буквално заядливи сравнения с GTA игри и Киберпънк, след като Киберпънк наистина гони съвсем различни цели на геймплей.
Това е доста странно ревю между другото. Ако някой, който не е следял форума, го прочете сега, ще се зачуди защо си сложил цялата игра в зелено. Но наистина има един абзац най долу, който тежи повече от всичко друго - ритъмът. Просто играта поставя твърде много въпроси защо изглежда като почти съвършена и в същото време защо е твърде далече от съвършенството, заради недовършеностите й. Цялостните ми притеснения бяха други преди премиерата й и с облегчение установих, че са си поиграли върху детайли, каквито аз търсех.
Единствено върху саундтрака за повече автентичност би било готино да сложат повече синтуейв. Но това са бели кахъри. Много ме кефят тия киборзите Маелстром, независимо, че са повече лошковци и че са ги направили малко повече глупендери.
Изследователският момент е велик. Естетиката. Критика по този въпрос - поляците послъгнаха през ноември месец, че освен при опциите за произход, ще се усеща осезаемо с какви фракции дружим, показваха ни милитъри /причината, поради която тръгнах да играя с корпо, а после разбрах че е напразно/, пост-апокалиптични номади, кич, нео-кич, докато се оказа, че просто ще ги срещаме в играта и мисиите, без да се обвързваме сериозно.
Японският квартал е много хубав. Мисиите особено с фестивала и хвърчащите дракони над стотиците червени фенери, докато трябваше да елиминираме едни снайперисти и търсехме богатата щерка, носеше страхотен Ghost in the Shell полъх.
Очакваме живот и здраве в Киберпънк 2 един ден - въздушен сегмент. Не че подсказките и дъждовните пейзажи с Blade Runner не бяха малко, но в бъдеще, карайки и въздушни мобили, ще ни отвори и съвсем друга врата в изследването на света. Но едва ли ще стане скоро. Те си казаха, че започват нов Witcher с нов герой и история.
pseto avatar
pseto
29 декември 2020
Ревюто стана странно и противоречиво, да. Но и цялата игра е такава общо взето. Поне при мен имаше достатъчно проблеми и достатъчно аргументи, за да се получи "истинско" хейт ревю, но в реалност играта ми хареса и то доста. Ама не мога да не посоча минусите, които видях. И в крайна сметка се получи същото, което четох и преди 2 седмици от други геймъри, които бяха напреднали по-бързо - "Играта има тези, тези, тези, тези и тези проблеми" - един ферман за проблемите - и накрая - "Ама все пак е много яка и ми харесва". Противоречието някак не го разбираш, докато не поиграеш сам, а моето ревю вероятно също е част от това противоречие вече.

За Киану - интересно ми е дали първоначално е имало подобен персонаж, чиято роля е била "завладяна" от Рийвс или изобщо целият персонаж е вкаран впоследствие. Ако е второто - бих казал говорим за огромно постижение, защото поне за мен Джони Силвърхенд е в сърцето на кампанията (макар и ролята му да се лашка в между посредствено-слаба и много добра). Ако приемем, че става дума просто за някакъв глупав чип - това реално отрязва доста от най-яките моменти на кампанията. Де да знам, може би пак го е имало този персонаж, ама игран от някой друг? Понеже имаме кадри отпред година и половина, може би дори и две, които показват кадри от сравнително далеч в кампанията. Изглежда ми доста неща да са планирани отдавна.


А сравненията с GTA и всички сензационни клипчета - нормални са. Декември е, умрял месец, всички пият и преяждат, няма жива новина за писане. Няма нови премиери. Както излезе Cyberunk 2077 декември - всичко е свързано с него. Направиха му пълна дисекция. Декемврийска в този ред на мисли не е перфектна, защото всичко гледа в теб. Ако играта беше отлична - щеше да е добре, ама и CD Projekt Red даде много муниции на всеки, който иска да хейтне. Това си е тяхна вина в крайна сметка, поне аз няма да ги съжалявам. Дори и аз ако бях снимал всичко щях да имам мат'рял за едно дълго забавно видео, а при мен обикновено не се случва нищо интересно.

Между другото аз не мисля, че сравнение между GTA V и Cyberpunk 2077 е напълно неоправдано. Просто трябва да е обективно. Окей, има категория сандбокс, сандбоксът на GTA V е безспорно по-добър. Ама всичко останало? Мога спокойно да изкарам още 10 категории на геймплея, в които Cyberpunk 2077 бие GTA V солидно. От друга страна ако някой търси само сандбокс в игра, то може би е добре да бъде информиран, че той в Cyberpunk 2077 не е на ниво (а тук пак няма да оправдая поляците, те си рекламираха доста откровено и сандбокса).

LiquidSnake avatar
LiquidSnake
29 декември 2020
Изиграх я и мога да кажа че не съм ама хич не съм доволен от играта.За мен това е пълен боклук.Добри разработчици на любимия ми Вещер и така да се изложат.Нищо не споменаваш за физиката която е отвратителна,постоянно ми показваше че това е една счупена игра.Но за мен има и куп други дефекто които не бъгове или гличове,как с катаната с един удар събарям сфетофара?Защо не мога да счупя предното стъкло на колата като го застрелям?Защо не мога да спукам гумата на колата като я застрелям?Всичко това е много дребно ,но и много дразнещо като шибано камъче в обувката.За бъговете не се ядосвам тях ще ги оправят рано или късно но тези дреболии,дори като стрелям по водата няма пръски а просто изчезват куршумите.ГТА е дървена но в някой аспекти слага Пънка в малкия си джоб.
lyubohar avatar
lyubohar
29 декември 2020
Интересно ми е, защо си отделил 50-60 часа от живота си за пълен боклук?
pseto avatar
pseto
29 декември 2020
Между другото имах няколко абзаца за физиката, ама впоследствие ги премахнах по някаква причина. Не бяха свързани с ефектите, описани от теб, понеже откровено казано те не ме интересуват (гледах видеата в YouTube, де, ама никога не съм се сещал да стрелям във водата - примерно не го направих в Watch Dogs Legion и не знам какво ще стане; същото важи и за стрелянето по гумите - не съм се сещал да го правя, макар че естествено е яко като има гонка и простреляш някой автомобил в гумите те да се спукат и автомобилът да загуби контрол).

От друга страна ме дразнеше непостоянното поведение на различните материали. В едни случаи мога да стрелям с технологичните оръжия през 2-3 бетонни/метални еднометрови стени, в други случаи не мога през някаква рехава скала. Като застана зад прикритие - понякога някоя щайга ме прави безсмъртен, в други случаи през някакви уж солидни материали тип стени от няколко метра куршумите си минават.

Но за мен тези детайли не са особено важни, приятно е да ги има, но не ми променят тотално мнението за игра. На фона на неработещи умения и модове за броните да искам гумите на колите да спадат ми се струва прекалено много.

igra4 avatar
igra4
29 декември 2020
Стори, куести, графика и шофирането е яко.
Просто няма друга подобна игра с нози стил, или ако има е боклук, затова толкова изпъква киберпънк. Голям плюс е, че играта е дълга.
Псето като фен на cdpr я хвали накрая, но играта и тия неща с бъгавото AI няма да се оправят.
Все пак наистина е една от най-добрите игри, примерно в пъти по добра от новия дуумец,но не и за приза игра на годината. Ако такъв бъгав продукт и недовършен заслужава да е игра на годината, направо да закриват гейминга. Киберпънк 2, който едва ли ще има, съм сигурен, че ще е изцяло полиран.
pseto avatar
pseto
29 декември 2020
igra4, случайно да си изпуснал статия в средата на сайта по повод CD Projekt Red или десетките ми коментари, в които съм меко казано критичен към тях? Да кажеш, че съм фен на това студио в момента е абсурдно, в моето съзнание те са наполовина зла корпорация вече (ако пуснат онлайн режима след 6-7 месеца и не поправят сингъла, официално ще са зла корпорация).
rosniak avatar
rosniak
29 декември 2020
@pseto- никакъв шанс да пуснат мултито преди да изкарат безплатните dlc-та и платените експанжъни за сингъла (както в 3тият Вещер). Те тва ако го направят- да пуснат мултито преди тия работи, то по-добре да закриват компанията!
Charcharo avatar
Charcharo
30 декември 2020
" примерно в пъти по добра от новия дуумец,"

Нет. Не, че можеш да ги сравняваш - но все пак не.
Това, че ти си прекалено слаб играч за Doom е друг проблем.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
30 декември 2020
pseto avatar
pseto
30 декември 2020
@Dandelion - дам, тотална тавтология си е това.
lyubohar avatar
lyubohar
29 декември 2020
Относно билдовете - при разпределение на скиловете 20/20/20/8/3 и доволно грайдене на бонусите от ползване на всеки скил, потенциално можете да натрупате нещо от сорта на 115 пърка. Което е адски много и реално ви позволява да max-нете напълно 3 дърва от skill tree-то. Но лично на мен ми се вижда прекалено много занимавка Ето тук повече инфо: https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/kek814/helpful_info_max_attribute_max_perk_points_and/

Иначе женският глас на В ме дразни много на моменти. Самият глас е много приятен и секси, но когато трябва да вкара някакъв лек драматизъм в гласа, определено преиграва. В тези ситуации звучи като кисела тийнейджърка, която говори нормално и изведнъж започва да писука като кокошка, без ситуацията да оправдава чак такава драма.

А лесбо-сцените са топ, много съм доволен, че избрах да играя с мацка

rosniak avatar
rosniak
29 декември 2020
@pseto- в сайта съм от бая години и съм чел сума ти и ревюта- чел съм ти негативни ревюта на игри, дет много са ти харесали. Или положителни ревюта, пък то нотката клони към хейт и червено. И за някои ревюта съм се чудил как е възможно да е написано в такъв тон, пък да е в тази категория. Че сме и дискутирали. Играейки Cyberpunk 2077, аз виждам разни бъгове и гличове (а съм последният , дет ще тръгне да търси и/или да се оплаква от таккива работи), разни по-големи и по-малки дупки в сюжета или в оциите, дадени на играча да избере, виждам къде е рязано съдържание и/или не им е стигнало време да го добавят, но все пак оставам удовлетворен от това което са направили- въпреки че имат още работа по играта- и в съдържание, и във физики, и откъм баланс и т.н. История, персонажи, странични активности, различни оръжия, кибернетични подобрения и модове за всичкото тва- личи че са се постарали. Но, както сам каза-явно някое шефче е играло 6/7 часа и е рекло "Ма то готово, пускайте." Язък, щото ако беше излязла през 2021, пак щеше да продаде добре. Че ако не и по-добре.
Единствената част, дет не съм съгласен, е частта дет казваш че чувстваш, че ще заебат всичко след кат оправят бъгове и ще скочат към мултито. Разработчиците там не се предават и не казват "Бе, то нема да стане, давай следващият проект, тва е неуспешно/ нема как да стане."*
* тва ме подсеща, че трябва да видя едни ревюта да ти ги пратя, че са пак на игри на CDPR (пък и не само де), ама пусто време все не остава да ги погледна/довърша.
nightwarrior avatar
nightwarrior
29 декември 2020
То притеснението на псето предполагам не е дали разработчиците ще се откажат след закърпването на бъговете, а дали гениите решили да пуснат играта декември, няма да натискат за мултито. Щото там ще се правят пари, няма защо да се лъжем. Честно казано и аз от това се опасявам.
Veluvian avatar
Veluvian
29 декември 2020
Вчера в една дискусия прочетох коментар, който го е писал ужким човек от Убисофт, който казва, че е работел върху две ААА игри, дали е така, няма как да се докаже, но това, което сподели е интересно мнение от неговия опит. Цитирам дословно:
"All delay problems, all software quality problems were coming from basically one source: constant changes by game designers.
When you keep asking modifications, but don't change milestone dates, the code suffers a lot (you have to make quick changes/fixes), so you get more bugs and they are harder to fix.
Game designers are the weakest link in game development. Their constant changes waste a lot of time."
lyubohar avatar
lyubohar
29 декември 2020
То това си е вечното мрънкане на всяко звено в софтуерната индустрия - че тоя преди него му създава проблеми. За това си има middle management, за да се контролира тоя процес, а не да може game designer самоволно да ти създаде допълнителна работа, понеже той е решил, че промяната е "важна". Тоест всичко пак опира до управлението.
Rostik79 avatar
Rostik79
29 декември 2020
Не само в софтуерната е така, Любо. Шефовете ако решат (или има се внуши), че нещо ще е по-яко и ще носи повече пари ако се направи еди-как-си, веднага разпореждат да се променят нещата по този нов начин. "Средните" шефове не смеят да опонират на големите шефове и накрая го отнасят бачкаторите, понеже са най-лесни - хем се гърчат най-много, хем те са виновни, ако не станат нещата.
Ако пък нещата се получат, мениджмънта си разделят тлъстите бонуси.
Малко като пролетариатска пропаганда се получи, но е така, нали?
rosniak avatar
rosniak
29 декември 2020
@nightwarrior- зависи как е направено мултито и зависи какви и колко хора ще го играят. Щото убий ме, ама не мога да седна да играя мултито на GTA... Просто не мога. Може хората да не се закачат, или да се закачат няква малка част и да не е успешно.
pseto avatar
pseto
29 декември 2020
То и аз не мога да играя мултито на GTA V, ама е факт, че милиони го цъкат. Да не говорим, че ако режимът се получи горе-долу добре ще привлече и нова аудитория (която ще си купи основната игра). Златна мина си е мултито отвсякъде. Колкото повече се замислям, толкова повече не виждам как CD Projekt Red ще полират докрай сингъла. Ще го закърпят горе-долу, ама наистина не вярвам да вкарат нещо по-дълбоко като системи за фракции и т.н. (което не мисля, че ще е безобразно трудно или скъпо).
lyubohar avatar
lyubohar
29 декември 2020
@Rostik79: не е точно така, средното ниво веднага ще ревне на умряло, защото се е ангажирало със срокове и като му слагат още дини в кошницата няма как да не реагира.

Но тук спекулираме, не знаем дали тези "constant changes" не са точно най-яките неща в играта, които все пак ни задържат вътре, без които би била лайно и никой не би я пипнал. Човек на dev ниво няма цялата картинка и е лесно да реве срещу промени, но може точно те да са спасили играта.

pseto avatar
pseto
29 декември 2020
Прав си. Когато дев чуе предложение за някаква по-голяма промяна, първата му мисъл е една - "Колко неща ще счупи това потенциално". Гейм дизайнерът пък мисли колко ще подобри определена игра дадена механика. И тук идва евентуално някой лийд, директор и т.н., който да прецени рисковете и да каже - "Това го правим", "Това не го правим". Не би трябвало каквото и да е да зависи от обикновен дев или обикновен гейм дизайнер, а ако зависи - лошо.

А иначе хората отдолу рядко могат да видят цялата картинка. И аз съм бил в позицията да смятам, че дадено решение е грешно, а то да се окаже съвсем правилно. Заради това обикновено прегръщам позицията си на обикновено малко колелце и се опитвам да не мисля много-много. Върша си работата, пък кой е крив и кой - прав, това да го преценяват шефовете.

pepito avatar
pepito
29 декември 2020
@Veluvian - работил съм по различни проекти с гейминг насоченост и в по-големите компании, когато нещата са разделени на дизайнери и програмисти, винаги има някакви търкания между 2та отбора и да не кажа направо откровена неприязън. Ако нещо се обърка обвинения хвърчат и в двете посоки.
Shimmy avatar
Shimmy
29 декември 2020
Браво за ревюто. Може би е най-смисленото, което съм чел, или поне се покрива с моето мнение и усещане за играта.
vldir avatar
vldir
30 декември 2020
Ще чакам да пуснат поне бета версия и тогава ще я играя.
Iceman33 avatar
Iceman33
30 декември 2020
Абсолютно малоумна игра и разочарованието на годината. Тук изобщо нямам предвид бъговете, които могат да се преживеят. Светът в играта не струва и е lifeless, NPC- тата са отвъд всякаква критика, шофираното е просто покъртително, боевете също не струват, правиш си героя и после в играта не може да му промениш нищо и най- малоумното- няма 3rd person. И какво ли още не. Но CPRD ги признавам за едно, направиха си уникален маркетинг, хванаха вниманието на масите, заблуждавайки ги, че ще създадат едва ли не най- великата игра за всички времена, а накрая след 3 отлагания и 8 години пуснаха... това. Минах някаква бройка часове от играта и не смятам скоро да я продължавам. Може след някой месец да се насиля да направя втори опит.

От това ревю не съм изненадан, не съм очаквал повече от човек, който прави ревю на RDR2 пълно с изрази от на полето и някои откровено неверни неща. Всичко мога да разбера, но тази игра да ми се изкара по- добра от Red Dead е отвъд несериозното.

Charcharo avatar
Charcharo
30 декември 2020
Аз харесвам RDR 2, но нека да не се заблуждаваме - светът и също е мъртъв.

Има само 2-3 игри със "жив" свят. И 2-3 с добра симулация. RDR 2 и GTA не са част от този клуб.

pseto avatar
pseto
30 декември 2020
Не че нещо, ама ако сравняваме ковър пуцалката на RDR 2 и тази на Cybeprunk 2077, Cyberpunk 2077 печели по всички параграфи. RDR2 е неудобен и дървен шутър, който дори феновете на играта признават, че не е нищо впечатляващо откъм стрелба. За Cyberpunk 2077, при всички критики и хейт ревюта из интернет, не съм чел да се критикува конкретно пуцалката. Напротив, като плюс се посочва gunplay-я като цяло, лекотата за ползване на ковър системата, а пък и AI-то се държи най-разумно и добре, ако подходиш към играта като ковър шутър.

Хубаво, че искаш да се заядеш, ама можеш поне да си аргументираш мнението за Cyberpunk 2077. "Боевете са малоумни" не е никакъв аргумент. Най-малкото защото имаме и престрелка, и меле битки, и хакване. Че и промъкване. Не се сещам дали съм чел някой да каже, че меле сблъсъците са скапани - практически всеки се кефи да влезе с mantis blades или катаната и да насече противниците на парчета.

За RDR2 съм посочил едната гледна точка, бас държа, че над 50% от хората все още не са я преполовили, както беше и преди 2 години. Което показва, че играта наистина има проблеми с темпото и безкрайните конни преходи. На мен това са ми проблемите там. Дали имаше добри и интересни моменти - да. Дали исках да продължа да играя, пак да. Просто играта не ми даде тази възможност. Не съм виновен аз, че някоя тиква в Rockstar е решила, че Red Dead Redemption 2 не трябва да има адекватен fast travel. Също така съм споменал сигурно сто пъти, че това си е мой проблем пред играта - за другиго не е проблем, което е супер. На мен не ми е проблем, че не мога да си сменя муцуната на героя след началния екран в Cyberpunk 2077, но бих разбрал, ако е проблем за теб. По същия начин и ти би трябвало да разбереш защо безкрайните конни преходи в RDR2 може да са огромен проблем за някого.

lyubohar avatar
lyubohar
30 декември 2020
А пък 3rd person аргументът съвсем не върви - обявиха сигурно в средата на разработката, че ще е FPS.
Caprice avatar
Caprice
30 декември 2020
Първо се оплакваш, че pseto използвал изрази от полето, а в следващия момент твоя пасквил е пълен с цинизми и лъха на арогантност и агресия. Като цяло никой няма да те вземе на сериозно, особенно когато хвърляш необосновани твърдения във въздуха. На pseto начина на изразяване е цветущ и винаги се аргументира. И изразява достатъчно критицизъм във въпросното ревю, никъде не е споменал, че играта е перфектна.
rosniak avatar
rosniak
30 декември 2020
Мен пък точно цветущият израз на pseto ме привлече към сайта. Кур за разните журналя и гейм критици из разните сайтове, дет на всяко лайно правят свирка само заради едните кликове- сипвай, бате, и си изливай душата в ревютата!
igra4 avatar
igra4
30 декември 2020
Псе, Киберпънка също е кавър пуцалка заставаш зад някво укритие и пуцаш и двете с RDR 2 може да се криеш, може и да не се криеш зад укритие. Втора насладата в рдр да простреляш нпс е мн по-голяма, заради физиката и ефектите, в кибера е доста по дървено. Днес гледах на прото на един приятел как я цъка на божественото си сони 4к,виждаже се изумително, бях забравил всички ефекти и графиката и в същото време цъкам киберпънк която има също мн яка графика. Но определено поляцита са далеч от малките детайли и графика които предоставят Рокстар и то на пс4. Не си обективен. Ще врътна киберпънка, кефя й се, но немога да я защитавам, но има мн недостатъци и наистина цъкаме бета.
Затова казах евентуално ако има втора част сигурно нещата ще са по изпипани.

Пуцалката в кибирпънка е на ниво бордерландс почти 1 към 1.
Рдр 2,залитат,падат стават, крака им хвърчат ако си с помпата, лазят гърчят се, да и в сиберпънка падат, но всичко е по дървено. Движенията в рдр2 мазни направо истински, моушън кепчаринг на световно ниво, ако ще и обикновен магазинер да говори.
Просто поляците обраха парите на балъците и си вкараха автогол, вече никоя тяхна следваща игра, няма да има резултатите на преордърите на кибърпънк.
На синематик мод, ти съкращава в пъти пътя и без фаст травел. За фаст травелите сме говорили многократно.
Просто това си беше кликбейт спонсорирано ревю в фб, за привличане на аудитория. Tlou 2 също беше спонсорирано в фб. Малко в стил вестник Шок, псето иска да вдигне трафика към сайта. За това не го съдя. Винаги трябва да има малко шоу и сеир, за да има интерес.
То затва и аз съм известен из гейм средите, за разлика от някакви други мъждукащи акаунтчета. Псето има стил, понякога залага на скандала, но ги има и тия похвати в играта, трябва понякога да се ползват всякакви средства

nightwarrior avatar
nightwarrior
30 декември 2020
Че той псето не е казал, че не е ковър пуцалка в Киберпънка, някой пак чете (или разбира) избирателно. И не, не е 1 към 1 с бордерледс, единствената допирна точка е на ниските левели, когато трябват повече изстрелид а повалиш противник. Оттам натам няма много общо.

И не, на RDR2 не е по-добра пуцалката, щото труповете падат "по-реалистично" (по твое мнение). Усещането от самия шуутинг по мое мнение е много над в Cyberpunk, ама това може да го броим като субективно усещане(да също като твоето с "реалистичното" падане).

И само да те пробвам, макар че предварително знам фурнаджийската лопата играчкин как ще се завърти.

"Просто поляците обраха парите на балъците" ти гърмиш от няколко седмици, че си си взел "най-скъпия едишън"(пак беше разобличен в Мюнхаусенови преувеличения но както и да е). В задачата се пита - ти балък ли си или не?

igra4 avatar
igra4
30 декември 2020
Взех я с мисълта да я играя на PS5. На PS4 не бих я пуснал, защото си знаех какво ще е там. Така че не съм.
Също ще дам шанс и на уичерец 3 като и изкарат пс5 ъпгрейда.
Veluvian avatar
Veluvian
31 декември 2020
Брей, хората се дразнели на цинизма. Цинично беше мълчаливото модераторстване, което уби онази PCMania преди горе долу 10 години и допусна някакви хора да си правят каквото си искат из коментарите и нямаше какво друго да утоли глада ми да се информирам за гейм неща (иначе хубаво е, че възобновяват PCM сга, въпреки че за мен това НЕ Е PCM, но подкрепям ентусиазма на хората, нека направят тяхното си нещо, в техния дух)

Аз преди години като му прочетох циничното ревю в hategame на Dark Souls 1 (на която съм мега фен) си казах, че това е сайта за мен. И не от мазохистични намерения, а защото видях пред мен тонове аргументи, кои субективни, кои обективни, но всичко сложено на масата, без да се налага мнение дали човек трябва да си купи дадена, да я играе или не.

Даже още ме боли за червеното ревю на Metal Gear Solid 5, но смея ли да кажа нещо и за недостатъците й пет години по - късно?

lyubohar avatar
lyubohar
31 декември 2020
Абе в битките с оръжия и събирането им после, както и в характеристиките на самите оръжия, има доста Borderlands като се замислиш. Аз скоро играх 3 и ми е прясно сравнението.

Но не знам защо това е лошо, Borderlands е доста призната поредица и битките ѝ никога не са били слабо звено.

bojosan avatar
bojosan
30 декември 2020
Всяка една игра която псето е боядисал зелено при мен е от горе до долу червена. И обратното. Ама кво - да му се сърдя ли ? Не. Човека си има друг вкус и харесва различни неща. Псето е точен, единствено понякога дето леко се поотмята или просто забравя какво е казал преди време, ама то па кой ли вече не е така. Важното е че е пич и не е некой който да обижда и да ти вика че си тъп понеже не си на неговия вкус
bojosan avatar
bojosan
30 декември 2020
Всяка една игра която псето е боядисал зелено при мен е от горе до долу червена. И обратното. Ама кво - да му се сърдя ли ? Не. Човека си има друг вкус и харесва различни неща. Псето е точен, единствено понякога дето леко се поотмята или просто забравя какво е казал преди време, ама то па кой ли вече не е така. Важното е че е пич и не е некой който да обижда и да ти вика че си тъп понеже не си на неговия вкус
igra4 avatar
igra4
30 декември 2020
Съгласен съм. Само не съм съгласен като плюе успешните, но и затова го разбирам.
pseto avatar
pseto
31 декември 2020
@igra4, тогава защо ревютата за Marvel's Spider-Man, God of War и Horizon: Zero Dawn са положителни? Три абсолютно успешни игри откъм продажби. Cyberpunk 2077 между другото също е супер успешен, 13 милиона продажби за под 2 седмици, RDR2 имаше 17 милиона. Това си е брутално успешна игра, значи трябваше 100% хейт за нея.

@bojosan - забравям, да, даже понякога като минат 1-2 години помня игра по различен начин, някои ми се струват по-добри, отколкото като съм ги играл, а други - по-лоши. Аз заради това не обичам да лъжа, защото нямаше да си помня лъжите, та е по-добре да си вържа гащите и да казвам истината.

nightwarrior avatar
nightwarrior
31 декември 2020
Недей така псе, висчки знаем, че игрите които той харесва са перфектни и божествени и човек може да не ги харесва, само ако има други мотиви - пари, кликания, импресии.

Ся ще вземе да извърти, че Сони Санта Моника не са успешни и т.н. и зтова не ги мразиш. При него има една специална играчкина логика. Сам виждаш горе - другите дето са я взели са балъци, той не е, щото щял да я играе на ps5...

lyubohar avatar
lyubohar
02 януари 2021
Почвам и аз да хващам доста досадни бъгове. Например няколко пъти ми се появява барът, че ме сканира netrunner, стига до 100% и нищо. А след това никъде по картата не намирам netrunner, вероятно е убит по-рано. Освен това perk-ът, който ти показва откъде те сканират, изобщо не работи.
nightwarrior avatar
nightwarrior
02 януари 2021
Тъпо, тоя пърк на мен ми е най-добре похарчения пърк пойнт особено с тек револвера дето ги наказвам през стените
lyubohar avatar
lyubohar
02 януари 2021
А как работи, да не би да си работи и аз да не разбирам?

Иначе други две мега дразнещи неща са: 1) като се припокрият 2 разговора по телефона или разговор по телефона с някакъв друг диалог и 2) взимането на предмети е адски зле направено, много често сочиш към предмет и не можеш да го вземеш; или пък искаш да вземеш някакъв shard, а до него има бутилки или храна, и тъпите бутилки/храна винаги имат приоритет и си пълниш инвентара с лайна.

nightwarrior avatar
nightwarrior
02 януари 2021
Ми ако ми е извън екрана има едно такова жълто в страни(както когато червеното като те оцелят), ако ти е в екрана, буквално виждаш жълт силует. Би трябвало да ти е счупено при теб, иначе щеше да си го забелязал предполагам. Не ми се е случвало това с припокриване на разговори, обаче за предмените да.
lyubohar avatar
lyubohar
02 януари 2021
Мда, щях да го забележа. То може да е заради другия бъг - да съм го изколил вече нетърънра, а то да ми показва грешно съобщение, че ме сканира и после нищо. Може това да е бъгаво, а пърк-ът да си работи.
lyubohar avatar
lyubohar
02 януари 2021
Потвърждавам, няма бъг с пърка, днес си се активира коректно. По-скоро бъгът е, че нетрънърите те сканират от отвъдното - след като си ги утепал И съответно не става нищо, нито можеш да го намериш откъде те сканира.
pseto avatar
pseto
02 януари 2021
Бъгове да искаш... а ако не е бъг, ще е UI недомислица (каквито също има безброй). Горе не на шега написах (или си мислех да напиша), че ако трябваше да логвам всичко, което съм видял, трябваше да напиша цяло ревю по темата (а ако бяха Jira бъгове, щяха да са над 100).

Това за диалозите - някой като ти звъни не можеш да си ползваш половината неща и ако си в битка става интересно (примерно не мога да клекна, сега това е частен случай, ама ми се случи няколко пъти). Другото - ако има някое NPC в малка стая, то опциите за диалог с него ти "покриват" екрана и не можеш да събереш предмет наоколо; това се избягва, когато избереш някоя опция и накараш NPC-то да говори, като същевременно обикаляш и събираш неща.

П.С. Това умение за нетрънърите никога не съм го взимал май - на второ изиграване така или иначе виждах всичко през стените. Нетрънърите добре се виждаха как клечат зад ъглите и ме хакваха, само чакаха хедшота.

lyubohar avatar
lyubohar
02 януари 2021
А да, и това с клякането и прескачането на реплика с един и същи клавиш е голям шит - колко важна информация пропуснах, защото се опитвам да се изправя докато разговарям с някого

Как виждаш през стени? Трябва да си пингнал някоя джаджа, иначе не става...И пак е само за ограничено време.

pseto avatar
pseto
02 януари 2021
Показва ти контурите на противниците в червено като се прицелваш... май става само с оръжията, които могат да стрелят през стени и ти показва противниците през толкова стени, колкото можеш да пробиеш (ако не можеш да пробиеш не ти показва никакви контури).

Ама в тази игра има толкова неща, които не знам дали са умишлени или не, че дори не се опитвам да мисля по темата.

nightwarrior avatar
nightwarrior
02 януари 2021
Tech оръжията ти го оказват това, като ползваш прицелването през мерника. Мен основното ми е тек револвера, щото започнах в началото с технологичното дърво малко повече, а то там си има пърк за тия оръжия.
lyubohar avatar
lyubohar
03 януари 2021
Аз стрелям през стени с Power снайпер (възможно ли е това, или е бъг пак?) и не ги виждам през стените, освен ако не пинг-на някоя джаджа преди това.
nightwarrior avatar
nightwarrior
03 януари 2021
Със снайпер не помня да съм ги виждал. То иначе и с обикновен револвер можеш да ги удариш през стената. Зависи от стената и е малко опира повече докъсмет, понеже не ги виждаш.

Тек револвера, примерно Burya ти ги показва през стените, както и тия помпи дето задържаш та да чарджнеш или пресижън пушките(12 патрона обикновено и пак задържаш та да чарджнеш) също ти ги показват през стените като се прицелваш с дясното. За снайпер не съм срещал такъв дето ти ги показва(нот обикновен автомат или смг в тоя ред на мисли).

lyubohar avatar
lyubohar
03 януари 2021
Ами може да е поредния бъг, защото съм точно със снайпер, и то Power, а не Tech. И си ги виждам пред 10 стени, мога да уцеля някой 2 етажа над мен и в другия край на сградата. Единственото условие е, да сканирам преди това, за да се покажат силуетите.
nightwarrior avatar
nightwarrior
03 януари 2021
Може, не знам, не съм се пробвал със снайпер. Мисълта ми е че при тек оръжията не се налага сканиране, а в малкия меник се вижда очертанията на противниците. Трябва да пробвам колко пробивна сила има моя снайпер, просто не ми е хрумвало да бия с него през стени(изключвам прикрития от сорта на огради и т.н. щото през тях и сега си стрелям), тъй като за тях обикновено ползвам револвера, че е по-бърз.
lyubohar avatar
lyubohar
03 януари 2021
Ясно, ще пробвам и аз тия тек оръжия най-накрая. Иначе през стени снайперът ми one-shot-ва всичко в главата с демидж от сорта на 9К, а е някакъв среден клас, нищо специално В тялото е по-слаб, но аз нямам нито една точка в Assault. Имам обаче много висок crit chance и оттам идва всичко.

Но абсолютно imba са тия оръжия, чак ми е жал и мисля да мина на последната трудност.

pseto avatar
pseto
03 януари 2021
При тези обяснения не знам дали скоро ще има игра, която двама човека да я виждат по съвсем различен начин. И откъм гличове, и дори откъм геймплей. Тип "това става при мен, ама защо не става при теб". Абсурдно е, даже не знам как са го постигнали това CD Projekt Red. Все едно е някакъв такъв супер скъп експеримент.
lyubohar avatar
lyubohar
03 януари 2021
Разгадах го, CDPR са невинни (за това поне) Имал съм cyberware, който ми дава smart-link capabilities, което мисля е точно стрелянето през стени. Но интересно как с не-смарт оръжия стреляте през стени...

Иначе си прав, да, все едно играем различни игри

igra4 avatar
igra4
03 януари 2021
Псе, това е все едно са вкарали генератор за гличове/бъгове в играта 😄
lyubohar avatar
lyubohar
05 януари 2021
Май си прав, igra4.

Вчера правих половинчасов рисърч на моя кейс дето стрелям през много стени и етажи със снайпер, който дори не е Tech. Оказа се, че много хора са го забелязали и никой не знае дали е бъг или е търсен ефект (нито каква точно комбинация от пъркове и оръжия го активира, ако е така). Общо взето 50:50 са мненията.

Доста е абсурдно това Без да искат, CDPR са направил играта забавна на толкова много levels

pseto avatar
pseto
05 януари 2021
Според мен този снайперът - Grad нещо си, е нормално да "вижда" през стени, защото в обяснението му пише, че може да стреля през стени. Иначе е малко нелогично. От друга страна оръжията, които не пробиват стени, не показват очертанията на противниците. Всъщност според мен се показват очертанията само ако можеш да пробиеш X на брой стени, ако не можеш не се показват. Снайпера Grad мисля, че дупчи стени по-зле от технологичните оръжия, пробвах в някои битки примерно да пробия ъгъла на сграда на улицата - с Grad не виждам силуета и дори да стрелям на сляпо, не уцелвам; с револверите/некоматата в същата ситуация виждам очертания и дупча стената.

Ама тук само спекулираме. Кое е бъг и кое - фийчър, всеки си преценява сам. Както онова, което писах в ревюто - като крафтваш брони, понякога те имат вградени модове, а като крафтваш оръжия - не. Бъг ли е това или фийчър? Бъг ли е невъзмоността да стакваш критичен шанс/критични щети от модове на екипировка или е направено нарочно?

lyubohar avatar
lyubohar
05 януари 2021
Да, освен това ако "вижда" през стени официално, защо не вижда силуетите без сканиране? Манджа с грозде са малко тия неща

Иначе критичният шанс си се стаква при мен - имам панталони и обувки с по +30% и общият ми в Stats е +70, като разликата е от пъркове.

Иначе някои неща (различни от бъгове) определено имат нужда от още обяснение. Някакъв тултип или нещо такова. Или направо линк към някое wiki на играта - там така или иначе изглежда знят повече за механиките от CDPR

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
06 януари 2021
Аз главно циклих със смарт оръжията и с максимален критичен шанс.Легендарен смарт линк,легендарен смарт снайпер с хедшот ти дава някой път над 90К демидж.Почти през цялата игра бях с тек револвер,за да ги трепя през стените,смарт автомат/узи и смарт снайпер.На последна трудност всичко пада от раз.Е и много често те уан шотват и теб,но ако внимаваш,няма проблем
nightwarrior avatar
nightwarrior
02 януари 2021
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Малко да се включа със закъснение, въпреки че съм в самото начало (но в игра на поляците CDPR повече от началото няма как да стигна). Историята - дженерик шит, нищо интересно досега, наистина не съм стигнал още Джони (и няма да го стигна), пълна липса на фаст травели, което ме принуждава да карам кола по улиците, което е нелепо като изпълнение. Шутинг система, копирана ЗЛЕ от Бордърлендс и Дивизията. За мен играта е ОГРОМНО РАЗОЧАРОВАНИЕ дотук, просто след 5-6 часа стана с Киберпънка,това което и с Уичъра 3- отказа ме и грам не ми се занимава. Лейър едитора- откраднат ГРОЗНО от игри като Remember Me и Observer. Кибернетичните ъпгрейди - откраднати ГРОЗНО от Deux Еx серията. Всичко е една манджа с грозде, а финалният резултат за мен лично е плачевен (не съм стигнал още лесбо сцените, може само за това още малко да удължа агонията си в играта..) Единственото хубаво нещо в началото на Киберпънка е перфектното озвучаване на женската V (не знам защо много ми напомня на мацето Емили в Dishonored 2 като войс..). Та, ако една игра не ме "хване" в началото си, няма как да ме задържи..И тук проблемът не е въобще в бъговете, нищо фатално не съм видял, играта е счупена на ниво концепция, а не на ниво изпълнение.
nightwarrior avatar
nightwarrior
11 януари 2021
Fast Travel има буквално навсякъде(сините станции). Не помня, дали пък да са били заключени преди да минеш пролога(май не бяха, но може да бъркам). Историята не е нещо изумително, обачен не съм сългасен и че е "дженерик шит". Не смятам, че шуутинга е зле копиран. Да, на по-вискоките трудности в началото(после като се нагрухаш ефакта се губи дори на тях) го има това с bullet sponge. Мога да се съглася, че луут системата е подобна на Бордерлендс примерно. Колкото до импланти, визия и т.н. Те тия неща не са запазена марка нито на Deus Ex, нито на Remember Me и Observer. Киберпънка(за жанра говоря, не за играта) е свързан с тия неща. Да не говорим, че ролплей играта, на която стъпват поляците излиза доста преди Deus Ex, ако не бъркам.

Имаш пълното право да не харесваш играта разбира се. Както се казва "вкус приятел няма". Но сериозно огледай се за Fast Travel, щото има наистина една камара точки за него из картата.

LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Най-вероятно още са ми заключени точките за фаст травъл, което е жалко. Ще видя все пак отново, дали аз нещо не ги виждам. Deus Ex Мankind Divided e поне две класи над Киберпънка, като движение, дори като шутинг, може би ще се върна и с огромен кеф ще си я превъртя отново с великата музика на Майкъл Маккан (в Пънка имаше ли музика?? освен радиото, което е яко). Героите в Киберпънка...не ми се говори, честно, то лелката, дето местеше кашоните в преддверието на TF29 в DE:MD имаше повече "излъчване", отколкото Джаки, черната маймуна и Евелин, взети заедно. Виж, Джуди е добро попадение, но за много малко се появи. Докторът в Киберпънк..съжалявам, но аз предпочитам човек като Колер, който е интересен, атрактивен, а не "парче месо за шибане", ако използвам ЕДИНСТВЕНИЯ интересен лаф от Киберпънка. И то интересен за хлапак под 16 години, който лъска на Джуди или Евелин. Дори стриптийз клуба е грозно окраден от Deus Ex.., а там имаше ВЕЛИКИ ПЕРСОНАЖИ - грузинския бабаит, бабичката, дори мацката, която фалшифицираше паспорти. За сметка на това DE:MD беше сринат от всички, вкл. и Псето.. За да направят те CP2077 игра на годината? Не разбирам, честно.. Но то човешката раса е трудна за разбиране
nightwarrior avatar
nightwarrior
11 януари 2021
Вкуса няма задължение да е логичен. Прост пример - спагети ям, фиде не мога. И двете са тестени пръчици, но като е в супата, направо ми се повдига.

Не знам, аз не съм съгласен, че Джаки няма излъчване. Колкото до стриптийз бара, ми то това пак не е запазена марка на Деуса. Стриптийз барове и бордеи има в една камара игри от най-различни жанрове. Почвам да си мисля, че си тръгнал с нагласата не да играеш, а да се чудиш кое на какво ти прилича

Реакцията към MD беше, щото бяха отделили повече на това как да продават играта в една камара версии със stretch goals, отколкото да се фокусират върху самата игра. Играта почна силно и... Свърши. Не надгради и стабилно над HR, което може би хората очакваха. Но то псето и на Cyberpunk бая сипа(оправдано), коментираме и тук, а и в темата бъгове, недомислици и липсващи неща. Дори тия, които наистина я харесахме, никой не и е дал десетка да речем. Аз я разглеждам като много нешлифован диамант.

lyubohar avatar
lyubohar
11 януари 2021
"Почвам да си мисля, че си тръгнал с нагласата не да играеш, а да се чудиш кое на какво ти прилича"

Точно и аз тръгнах да пиша, че мнението ми прозвуча като мнение на някой, който предварително очаква, че нещо няма да му хареса; да се намерят аргументи после е лесно

LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Напротив, имах огромни очаквания, и вероятно затова разочарованието е толкова силно. Нарочно не си спойлвах преди да си я купя да гледам клипове.. исках играта да бъде страхотна.. Грам не съм искал да я хейтя или принизявам или да търся от девет кладенеца вода, за да я залея с хейт. Но няма как да си затворя очите, не играя игри от вчера, а да чакаме толкова години за да ни се изсипе това..повтарям пак ОГРОМНО РАЗОЧАРОВАНИЕ..
lyubohar avatar
lyubohar
11 януари 2021
Ами значи наистина са ти били нереално високи очакванията, защото дори в негативните ревюта никой не я храни чак толкова страстно. Оценката ти звучи като игра за 3/10, което просто няма как да бъде
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Чак 3/10 не, графикатa е чудесна, войс актинга е добър, така че само от това стана едно 5/10
Tо и Псето храни играта солидно, но му е игра на годината. Аз дано успея да я изиграя, но едва ли Нямам и желание вече, честно..
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Не можеш да ми схванеш идеята, въпросът не е до харесване или нехаресване.. въпросът е, че нямат душа и сърце тези герои.. за разлика от много други герои в игри, за които наистина страдаш и им съчувстваш, или дори ти остават дълго в съзнанието, независимо колко са отрицателни. Тук за мен няма нищо такова- има герои, които НЕ ЗАПОМНЯМ, камо ли да изпитвам чувство към тях, като фигури на шахматна дъска са ми
lyubohar avatar
lyubohar
11 януари 2021
Е то няма как да страдаш за герой от 5-6ч игра, от които поне от половината вече знаеш, че играта силно не ти харесва Как да стане, аз с тия герои играя вече 40-50 часа, в които изграждам връзката си с тях; ти искаш да те грабнат от първата минута - няма как да стане Да не говорим, че в първите 5-6 часа почти никой от основните герои не си срещнал още - повечето от тия, около които се въртят първите няколко часа, въобще не са съществени и за тях няма как да ти пука.

А на псето ревюто има основателна храна, както и в твоето, но цялостната му оценка няма нищо общо с твоята, да не кажа, че е на противоположния край.

"Чак 3/10 не, графикатa е чудесна, войс актинга е добър, така че само от това стана едно 5/10 "
Ми то само с това ако го докарахме до 5, лесно ще добутаме до 7/10, което е доста близо до масовото 8.5/10 от колегите И ще стане малко като с ревюто на pseto на TLOU2 - тотално провалено и разочарование, но иначе му е някъде 7/10

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021

LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
To 7/10 за игра на годината е грандиозен провал
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
@Dandelion, при мен е точно обратното. Цял живот ще помня Нилин, за мен най-любимия ми персонаж от видео игра може би заедно с Алой от Хърайзъна.
Джаки ми е противен дори от малкото време, в което играх с Ви, Гералт по същия начин- герой без грам каризма и изключително дразнещо дублиран Хубаво е, че харесваме различни неща, ако харесвахме едно и също, единия от нас щеше да е безлична буква
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021
lyubohar avatar
lyubohar
11 януари 2021
Точно пък Алой е толкова плоска като образ. "Искам да помагам на всички и да спася баща си". Никакви трудни решения, никакви морални дилеми. Доста фалшив образ.
Charcharo avatar
Charcharo
11 януари 2021
Има такива хора. Мисля, че те работят по-добре в литературата защото там може да се виждат вътрешните механики зад мисленето им и други, по-лирически вътрешни конфликти.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Сигурно е така, проблемът ми с поляците е, че има момент, който не мога да прескоча в техните игри- като велик филм, който започва много слабо и винаги заспивам на едно и също място ) После как продължава няма да разбера никога
pseto avatar
pseto
12 януари 2021
Игрите на поляците започват бавно, да. И на мен ми е правило впечатление, даже писах във форума, че ми е съвсем обикновен Cyberpunk 2077 след първите 6-7 часа. След това се отвори, сериозно. Но в крайна сметка мен ме задържаше атмосферата и геймплея, ако те толкова не ти харесват - не виждам какво можеш да намериш в заглавието.

Между другото за мен пуцалката е не по-лоша от тази в Дивизията и Borderlands, ама зависи на каква платформа играеш. За четворката ли я взе или цъкаш на PC? Или си взе петица (това стана като разпит малко ). На конзола може и да е доста по-зле пуцалката, не знам. Там е важно как ще се реализира auto aim-ът, че да се играе с пад добре. Съвсем възможно е една игра да е добре за PC с мишка и не толкова за конзола. Няма да е първото нещо, при което двама човека виждат съвсем различна игра в Cyberpunk 2077...

LethianDream avatar
LethianDream
12 януари 2021
Псе, проблемът ми е, че не мога да се насиля да прескоча тези начални часове, така беше и с Уичъра 3. На четворка Про я играх, малко пипнах настройките да няма сечене и простотии и ми върви перфектно. За шутинга, аз съм ветеран в двете Дивизии и за мен те са перфектното решение за ковър шутър, а трите Бордърлендс са ми най-любимите шутъри евър. И докато там е супер забавно всичко, при Кибера има едно насилствено чувство- айде да направим як шутър, ама да има и лазене, ама да има и ковър- и накрая ни рак, ни щука, ами някакъв противен хибрид от най-лошото от двете игри. Не може да стрелям половин час по обикновен моб, давам пример- в Дивизиите например простия моб е на два изстрела, вече мини босовете имат няколко нива на кръв и знаеш, че там трябва да проявиш разнообразие при оръжията и медкитовете. Играл съм не един шутър на конзола, всъщност като се замисля никога не съм играл на PC шутър, просто Borderlands ме влюби в жанра като си взех PS3. Преди това само Фифа играех на PC, сега и с кинжал да ме заплашат няма да играя Фифа на компютър. Просто разликата е от небето до земята като усещане с контролер.
nightwarrior avatar
nightwarrior
12 януари 2021
Де да можеше да се закачи контролер на РС...
lyubohar avatar
lyubohar
12 януари 2021
Cyberpunk не е шутър, а е RPG. Ако всеки гад падаше с един изстрел още в самото началото на играта, никой нямаше да има стимул да погледне останалите (страхотни) методи за убиване. И още след първите 10-15 часа, играта щеше да стане скучна, като всеки един обикновен шутър (какъвто не е, нито пък претендира да бъде).
Charcharo avatar
Charcharo
12 януари 2021
"Де да можеше да се закачи контролер на РС... "

@Lyubohar
Не изглежда да е кой-знае колко RPG.

LethianDream avatar
LethianDream
13 януари 2021
Нито е шутър, нито е RPG, изобщо е едно голямо нищо..поне в началото на играта
lyubohar avatar
lyubohar
13 януари 2021
Това вече съвсем отива към тенденциозно заяждане. Играта има много основания за хейт, но за пръв път чувам, че не била RPG. Понеже си поиграл леко историята и си пропуснал да забележиш останалите 90% от играта.
Charcharo avatar
Charcharo
13 януари 2021
@Lyubohar
Не съм играл повече от 3 часа, чакам пачове.
Аз не смятам и Witcher 3 за RPG. А ми е третата най-любима игра. Не разбирам, защо хората искат да е RPG ако нещото не е - жанра не е по-висш от шутърите. Аз бих се обидил ако някой би искал да направи примерно Serious Sam на RPG. Не ми докосвай шутъра с мръсните си DND ръце.

Подписано от Arcane Archer миимър

Шегата настрана, игрите имат RPG елементи но не смятам, че са истински RPGта. Играя NeverWinter Nights сега и ... ами това е RPG.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
13 януари 2021
Charcharo avatar
Charcharo
13 януари 2021
@Dandelion
Реално никой. Маркетинга определя реалността май, поне е така с игрите като че ли.

Но се замисли за човек, който фен на Fallout 2 или Neverwinter или Arcanum именно заради развитите RPG елементи. Ако играе Witcher или Cyberpunk след това ще е огорчен защото тези елементи са изключително слаби в тези игри.

LethianDream avatar
LethianDream
13 януари 2021
Напълно съм съгласен с Чарчаро, Пънка е точно като Уичъра - екшън приключение с RPG елементи, тоест ни рак, ни щука, както казах и по-горе. Поне Уичърът нямаше шутинг, сега с него е още по-зле картинката. Любо, не се заяждам нарочно, така виждам нещата, играй си я, радвай й се, но няма как да ме убедиш, че играта е СУПЕР. Забелязал съм всичко, не играя игри с RPG елементи за пръв път.
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
13 януари 2021
lyubohar avatar
lyubohar
13 януари 2021
Cyberpunk е точно толкова RPG, колкото Neverwinter nights. Просто всичките калкулации и хвърляне на зарове се случват малко по-скрито, затова както Dandelion каза, е Action RPG (даже FPS RPG). FPS с RPG елементи са STALKER или Fallout 4, Cyberpunk има много, много повече от "елементи". Кое например от Neverwinter nights липсва в Cyberpunk?

Lethian - играта не е СУПЕР в никакъв случай, просто ти не се опитвай да ни убедиш, че е най-голямото лайно в историята, защото така звучеше, поне в първите си мнения Постепенно от "краден отвсякъде, скучен миш-маш с непривлекателни образи" стигна до "бавно ми влизат в началото игрите на CDPR". Това са две съвсем различни претенции към една игра и не заслужават една и съща оценка.

Charcharo avatar
Charcharo
13 януари 2021
@Lyubohar
Едно RPG не свършва само със заровете ...
lyubohar avatar
lyubohar
13 януари 2021
Е кажи кое де, не бягай от въпроса И аз играя ретро-RPG класики и не се сещам за нищо, което да липсва тук.
Charcharo avatar
Charcharo
13 януари 2021
Примерно да направиш Персонаж с ниско IQ и да трябва да живееш като Играчкин. Да можеш да си изверг и да издевателстваш над NPCтата. Да има смисъл от този build и да има последствия за всичко.

В момента реално STALKER NLC 7 e по-близо до RPG от Witcher 3. А не иска дори да е RPG, играта е горд шутър.

https://gnd-tech.com/2017/07/which-rpgs-have-the-most-role-playing/

lyubohar avatar
lyubohar
13 януари 2021
Първото абсолютно можеш да направиш, второто - наистина не може; тая дълбочина я няма, но списъкът не е дълъг
HighFist avatar
HighFist
13 януари 2021
Charcharo avatar
Charcharo
13 януари 2021
@HighFIst
Да именно. Аз затова и смятам, че RPG жанра е реално по-мъртъв и от RTS/RTT.

Хората не искат RPGта. Те искат шутъри със скилове.

pseto avatar
pseto
13 януари 2021
Cyberpunk 2077 има много ролеви механики, но проблемът е, че значението им не е чак толкова голямо. Царят на играта е скалирането - когато противниците са горе-долу на твоя левъл са лесни, независимо с какви предмети и умения играеш. Особено пък ако си пуснеш някоя трудност от рода на normal. За мен това не е ролева игра. В "истинската" ролева игра трябва да ти е по-трудно, дори и на средна трудност, ако избереш "неправилните" умения и ако нямаш някаква идея как да се развиеш.

За мен играта е някъде в перфектната среда между екшън и RPG. Можеш да си представиш и че е едното, и че е другото. Ако си фен на ролевите игри - ще има какво да ти хареса, ако си фен на екшъните - пак ще има, защото не е нужно да задълбаваш прекалено много. Взимаш оръжието с най-високи чисълца, вкарваш там някакви точки някъде си, пуцаш си - едва ли ще стигнеш до момент, който не можеш да минеш.

За мен подобно нещо не е минус. Напротив, мисля, че CD Projekt Red са успели да намерят такъв баланс, че един да гледа на играта като на шутър и да я харесва, друг като на RPG да я харесва. Един да гледа на играта като заглавие с акцент на атмосфера и история да я харесва. Друг като на нещо с акцент на геймплея и да я харесва. Разбира се, че има хора, които ще кажат, че играта е ни рак, ни щука и мога да се съглася с това. Просто не е задължително всяка игра да завива в някоя крайност, за да е добра.

@Lethian - в Cyberpunk 2077 ако не те хваща атмосферата в началото и ако не ти допада геймплеят - просто не мисля, че нещо може да те хване толкова нататък. Поне за мен геймплеят беше по-скоро водещата сила, която ме дърпаше напред. Атмосферата след това. Ако те не те хванат - паркираш играта и евентуално ѝ даваш втори шанс след X време.

Charcharo avatar
Charcharo
14 януари 2021
Не твърдя, че е лошо, че не е RPG. Просто искам да се каже просто, че не е. Не е случайно, че вече не я и рекламират като такава. Ако CDPR премахнат и идеята, че Witcher е RPG (Action-Adventure с леки RPG елементи е) всичко ще е перфектно.

Затова ми е странно. Като че ли за геймърите титлата RPG = качество, а модерните "RPG" игри не са баш RPGта. За мен RPG = жанр, не качество.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
16 януари 2021
LethianDream avatar
LethianDream
11 януари 2021
Да си продължа ранта - имам чувството, че все едно играя Уичъра в града - същите менюта, същия инвентар, вместо кон е автомобил превозното средство, същата карта със същите въпросителни знаци.. Поне малко променете, мамка му.
Но трябва да призная, че са се постарали поляците в маркетинга- ще има безплатни DLC-та сега, ще си поправят всички бъгове и играта три години поред ще стане игра на годината. Книжката е уникална- с картички и т.н.
Нека я играят хората, не е моята игра това...
lyubohar avatar
lyubohar
11 януари 2021
Нямат нищо общо менютата и инвентара, ама грам. Специално потърсих картинки, че реших да не съм ги забравил. Това с коня и автомобила не е сериозно Не знам...как да отличиш коня от автомобила повече? Въпросителните са същите обаче, тук ги нацели
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
11 януари 2021
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
13 януари 2021
Колеги,не разбрахте ли,че Lethian и Играчкин си имат някаква лична непоносимост към CD Red,и дори и да бяха направили най-добрата игра в историята на гейминга,пак нямаше да го признаят.Не знам на какво се дължи,те би трябвало да си кажат. Месеци преди премиерата имаше изказвания как играта е провал и тн. без дори да са я пипнали. Това ако не е тенденциозно отношение,здраве да е. Cyberpunka и Witcher,са си баш RPG-та. За 28 години гейминг съм играл кажи речи всички известни и по-малко известни такива,но не виждам чак толкова разлика между посочените от Charcharo игри в RPG елементите. Някои хора имаха някакви нереални очаквания за играта. Едва ли не трябва да е нещо невиждано. Ей го,HighFist в другата тема говори,че не бил видял нещо радикално и различно. Не знам,аз никога не очаквам някоя игра да е "радикална",най-малкото,защото за толкова години гейминга се разви и е много трудно,да не кажа невъзможно да се измисли нещо революционно.Високите очаквания обаче са едно,но Lethian,въпреки,че не си признава е тенденциозен,без това непременно да означава,че някои от нещата не са верни. Не било ни рак,ни щука. Има хиляди кусури,но това определено не е един от тях. Няма лошо хората да харесват различни игри,но тука определено има и доза заяждане.Аз лично останах доволен от играта,въпреки счупеността и. Ако беше всичко това,което обещаваха и без бъгове,можеше да е велика.
HighFist avatar
HighFist
13 януари 2021
nightwarrior avatar
nightwarrior
13 януари 2021
С крайната оценка съм ти съгласен. Аз и дадох 8.5 но си го и казах, че това си е моя оценка и има пристрастност, безспорно. Не виждам как това да е проблем да е игра на годината за мен. Според личното ми оценяване, нищо не я минава реално. Доближават се Призрака и Дуума(и Хадес, но нея за жалост я играх след като гласувах в класацията).

Не разбирам как ако игра има един по-добър елемент от друга(въпреки че другата има други елементи) това я прави автоматично по-добра, щото е по-стара. Примерно казваш Сан Андреас, но при Сан Андреас няма ролеви елементи, куест системата е съвсем различна. Адски линейна е(можеш да избираш коя мисия да започне, макар и не винаги, но изпълнението е без твой избор, правиш каквото ти кажат). В Киберпънка имам избор или поне възможност за избор в зависимост от билд, от решения по-рано. Куеста дето влизаш в бърлогата на онези най-тунингованите има 3-4 изхода според зависимост от билд, решения. Това, че Сан Андреас е с линейни куестове, прави ли я автоматично по-лоша игра, понеже Киберпънка я бие в това отношение?

Шуутинга в Киберпъна е на нива над New Vegas. Това прави ли автоматично New Vegas по-лоша игра?

Света на Киберпънк е много по-голям и детайлен от този на Deus Ex. Това прави ли я... абе мисля че ми схвана мисълта.

Няма игра която да е перфектна във всичко, такава по мое мнение просто не съществува. Ако ще разпарчетосваме компонентите на играта и ще ги сравняваме с 2, 3, 15 други игри, много ясно, че ще намерим някоя дето в нещо е по-добра.

Казвах го и на други места, имаш пълното право да не я харесваш. Просто мисля, че си подходил твърде хайпнат, опарил и отиваш в другата крайност. Играта не е страхотна, има една камара трески за дялане, това се вижда и от космоса. Има неща, които очевидно липсват и за това са виновни поляците. Просто имам чувството, че дялова се изкарва по-черен отколкото е.

HighFist avatar
HighFist
13 януари 2021

nightwarrior avatar
nightwarrior
13 януари 2021
Ясно ми е, просто казвам, че ако така подходим с всяка игра, сравнявайки парчета от нея с няколко игри, които правят нещо по-добре, наистина ще излезе, че нито една игра не става. Това ми беше мисълта, подобни сравнения на парче, служат само на ютюбърите за кликбейт видеа от сорта "GTA San Andresa is better than Cyberpunk". Правят се само да затвърдят на някой вече изграденото мнение. Също като тенденциозните видеа с бъговете в Андромеда(дъвкали сме го и преди, Андромеда имаше бъгове, спор няма, но те буквално въртяха едни и същи във всяка компилация, а играта имаше далеч по-сериозни проблеми).

Това, че са(и дали са) направили моушън кепчъринг, не значи, че ще е направен добре или че ще те удовлетвори. Но то е който каквото иска да види. На едни не им харесва поведението на колите, на други им е ок. Мен ме впечатляват детайлите по интериорите, поносимо ми е карането, но ме влудява минимапа. Но аз не съм очаквал да е перфектно всичко с колите, защото такова животно няма.

И да, има три фракции и почват различно. Друг е въпросът дали това ти променя значително играта нататък(тук при мен има разочарование). И пак казвам, не отричам, че неща липсват(макар че аз наистина не съм ги следил всичките, защото не се хайпвах с всички видеа).

Разбирам те, за оценката и за съображенията ти за goty. Както казах, аз не съм дал по-висока оценка на нищо. Реално от 2020 единствената игра, към която ще се върна е именно Cyberpunk - когато я закърпят и пуснат длс-та и т.н. Цушима я харесах, даже и направих всички ачийвмънти(не го отбелязвам като постижение, а че ми беше достатъчно фън да се занимавам), но имаше неща предимно в геймплея, които ме спряха да я оценя по-високо. Дуум подобно, макар че може би не съм честен, защото не играх длс-то, понеже чакам и второто.

Ще кажеш TLoU2. Нея почнах по Коледа(по нелепа ирония на съдбата ми беше подарък ). Но не мога да я харесам. Има неща които са ми ок, има неща които са страхотни(графика, пейзажи), но има и неща, които не харесвам.

И като тегля чертата варианите са - 2020 никоя игра не салгам в игра на годината(впрочем ако чакам 9/10 или 10/10 игра, едва ли някога ще я дочакам); или избирам за goty тази която ми е била над останалите. Предполагам, че и други, които са я класирали първа, втора или трета са имали подобно разсъждение. Това, че е моята игра на годината, не я прави перфекта или изумителен продукт. А нещото, към което ще се върна пак

HighFist avatar
HighFist
13 януари 2021


nightwarrior avatar
nightwarrior
13 януари 2021
Почти невъзможно ми се струва да спечелят каквото и да е. Индустрията гледа напред, не вярвам 2021ва да дадат награда за игра от 2020, дори обективно да го заслужава(тук не споря дали CP заслужава или не).
HighFist avatar
HighFist
13 януари 2021
pseto avatar
pseto
13 януари 2021
То аз лично Cyberpunk 2077 го написах като GOTY в духа на релевантната тема. Иначе се замислих яко кое ми е GOTY-то за 2020-а... и като цяло не е никое. Ако Cyberpunk 2077 беше излязъл няколко месеца по-рано, сто процента пак щеше да ми избледнее като всичко друго. Просто беше последното нещо, което играх.

Не че годината беше точно "слаба"... но нямаше нищо смазващо. Това е. "Тежката" артилерия в лицето и на Cyberpunk 2077, и на The Last of Us II, имаше своите сериозни проблеми. Останалото... ми, Цушимата беше добра, ама - еднодневка. Doom Eternal - просто продължение и то с тоя куц платформинг, който беше прекалено много. Валхалата - много раздута и небалансирана. Имах няколко големи пропуска - Hades, Wasteland 3. Можеше нещо от тях да е готито.


А дали Cyberpunk 2077 ще спечели някакви награди - кой знае. Западните медии много обичат да ритат някого, когато е на земята. Това е едно от много дразнещи неща при тях. Та е вероятно да набият и шутовете на Cyberpunk 2077 при разни награждавания.

Charcharo avatar
Charcharo
14 януари 2021
Година с разочарования си е. XIII исках да е добра но не е. Serious Sam 4 е добра игра но пусната бета версия - може би 2021ва вече ще е като хората.

Същото и за CB 2077.

За мен Doom Eternal си е безспорното GOTY на тази година. Ако The Ancient Gods Part 2 е по-хардкор от първата част може да ми стане втората най-любима игра и да замени Witcher 3 там. Ако добавят и SDK- ще детронира базовите STALKER версии за мен. Не знам как не те кефи PSe, играта е в пъти по-яка от (добрият) DOOM 2016. И играе много по-различно. Само тя ми спаси годината... ако пускат мап пакове за играта всеки 6 месеца на цената на пълна игра - давам парите и това е...

pseto avatar
pseto
14 януари 2021
Играта ми харесва и то много, просто не мисля, че е нещо незабравимо. Нито ми е повече GOTY от останалите игри на 2020-а (които играх), нито по-малко. А както дискутирахме и преди - дразни ме платформингът в Doom Eternal. Не казвам да го нямаше хич, но да беше... поне два пъти по-малко. На моменти си се ползва баш като филър.
Charcharo avatar
Charcharo
14 януари 2021
На мен ми харесва. За да си мине играта на Nightmare трябва човек да овладее платформинга. Аз например не съм добър със Weapon Switch / Quickswap но съм много добър именно в платформинга и затова като цяло сравнитело лесно минавам играта на Nightmare вече.
LethianDream avatar
LethianDream
13 януари 2021
Нямам никакво лошо отношение към поляците, напротив- купих си Пънка буквално на "сляпо" с идеята да ме изненада приятно. Имах едно наум, че може и да е епик фейл, но не очаквах толкова много да фейлне Изненадаха ме неприятно
igra4 avatar
igra4
13 януари 2021
The Doctor, не хейтя играта. Просто не заслужава да е GOTY, и май GOTY може да е тука само в тоя сайт. Съгласен съм и с положителните и с отрицателните мнения.
Мен примерно драйвинга ме кефи, шутинга също. На Първо изиграване си я играя като шутър, тук таме да хакна нещо, но супер рядко а и класа ми не е подходящ.
Давам й 8 на релси от 10,само заради тия неща майн куеста и сайд мисиите. Извън това в играта няма какво да се прави. И да имам 40 часа и чакам да видя януарския пач, сега си цъкам Валхалата.
iNfRaSoNiC avatar
iNfRaSoNiC
04 февруари 2021
За мен играта е пълен шит, бъговете бяха навсякъде, абсолютно надута история която с нетърпение НЕ изиграх
Мое мнение.
bonchef avatar
bonchef
15 март 2023
Аз пък да ви кажа нямах грам бъг за цялата игра. Няколко пъти виждах хората да се смесват с коли ама какво от това. Не се зарадвах когато след половин часова битка с група с бронирани гардове доста над моето ниво ги избих и им взех оръжията се оказа , че не мога да ги ползвам щото били от 7-мо ниво а аз съм примерно 4-то. Но нейсе то ако беше така щях да омачквам всичко още от начало. Чета и гледам как пишете , че ви дразнели бъгове. Бе хора не помните ли игри от 2005 да речем дето почти нямаше игра без бъг включително и такива дето ти затварят играта и не можеш да я изиграеш. Тези неща хич не ме дразнят. Предполагам много хора са били предварително обременени с огромни очаквания още преди играта да излезе и затова после някак са се почувствали разочаровани. Аз нямах никакви очаквания затова прекарах само приятни часове с играта. Пишете над 100 часа игра. Два пъти играх и двата пъти без да пропускам странични мисии включително и тези на дзен монаха, те са около 5 и са пълна загуба на време и си мисля , че няма чак толкова часа игра освен ако просто не седнете на мотора и се шляете безцелно из картата колкото да върви времето. Хора разни и вкусове толкова.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл