hategame logo
The Last of Us II - титанично провалено в сюжета, разочароващо продължение
пуснато на 23 юни 2020 от pseto
the last of us 2 cover
Дали The Last of Us II има своите добри моменти? Да - и откъм геймплей, и откъм кинематични моменти, и откъм красиви гледки... но безумният сюжет, отвратителният финал и неприятните главни персонажи провалят играта точно там, където тя трябваше да е силна - в историята.

grafika
Графиката е чук - най-вече ако говорим за красивите, мащабни пейзажи, запазена марка на Naughty Dog
zvuk
Звукът също е на ниво. Саундтракът е добър, гласовата актьорска игра е отлична.
gameplay
Геймплеят е окей. Повече от онова, което видяхме в The Last of Us без съществени подобрения. Дали си върши работата? Да. Дали е нещо незабравимо? Определено не. Също и като в оригиналния The Last of Us акцентът е на историята.
ocenka
А историята в The Last of Us II е пълен провал. Сценаристите на Naughty Dog са успели да ударят абсолютно всяка възможна греда, да вземат възможно най-грешното решение във всеки ключов момент от сюжета. С което единственото утешение в заглавието остава съвсем посредствения геймплей.

the last of us 2 3

Имайте предвид, че това ревю съдържа прилично количество спойлери от The Last of Us II, тъй че можете да го пропуснете, ако все още доигравате заглавието или имате намерение да го цъкате в близко бъдеще и някак сте успели да се опазите от тях досега.

Представете си, че сте на запой някъде и ваш приятел ви каже, че може да изпие примерно половин кило уиски и пет бири за два часа. Вие знаете, че този ваш авер не е особено голям пияч. Но и също така знаете, че дори и да беше, толкова алкохол за толкова малко време вероятно ще повали и най-големите царе на чашката. Да, ама вашият човек е решил, че задължително трябва да изпие толкова алкохол. Започва да се налива...

...и в един момент се одрайфва целия. Повръщня се разлива по дрехите, по пода, по канапето около него. Вие стоите и се чудите - "Добре, защо този човек си беше поставил подобна непосилна цел, какво можеше да очаква, освен точно този краен резултат"?

the last of us 2 4

Е, Naughty Dog са "аверът" от описаната случка горе. Компанията си е поставила значителна цел за The Last of Us II. Не казвам, че онова, което са искали да направят не е интригуващо. Не казвам, че нямаше да напиша едно съвсем хвалебствено ревю, ако компанията се беше справила. Защото това щеше да е огромно постижение. Не само за Naughty Dog, но и за кинематична игра в гейм индустрията. Един успешен продукт като The Last of Us да се опита да се надскочи двойно с продължение, което да задълбае дълбоко в човешката психология.

За съжаление студиото не успява да се справи с тази исполинска задача. А причините за това са две. Първо, много слаб сценарий, сравним с претенциозен, нискокачествен американски екшън. И второ, самият геймплей на The Last of Us II.

Naughty Dog се опитват да ни прокарат една концепция, които чисто и просто не се вписва в геймплея на играта. Говорят ни за стойността на човешкия живот. За безкрайния цикъл на отмъщение. За това как всяко обикновено NPC, което взривим, заколим като прасе с нож в гръкляна, простреляме с лък в окото, разпорим с мачете, разкъсаме с помпата от упор - има семейство, което тъжи за него. И което може да потърси отмъщение.

Същевременно в играта няма нито една механика, която да ни ограничава от безцелно убиване на хора. Напротив, колкото и да се опитваме да избягваме конфликт - задължително има моменти, в които трябва да убиваме. Говоря извън кът сцените - тъй като в тях Ели може да се похвали с някои екстремално противни, брутални, садистични убийства - едва когато заби нож в гръкляна на бременна жена ѝ стана леекичко зле, явно това беше границата, ама всичко останало е ток и жица!

the last of us 2 3Naughty Dog са царе на живописните гледки, каквито има немалко в играта

Всъщност в The Last of Us II дори нямаме опцията да свалим противник в несвяст! Елементарно нещо, налично в огромен брой игри, включително и в такива, в които противниците са еднопластово зли и не заслужават да живеят. Ако се промъкнем зад някого, не можем да го хлопнем с тъп предмет и да го извадим временно от строя. Трябва задължително да го претрепем - или с нож в гърлото, или с няколко пробождания в черния дроб.

Чудите се защо всичко това е проблем? Нали реално The Last of Us II притежава почти идентичен геймплей като миналата игра? Да, в нея наистина имахме горе-долу същите графични убийства, но имаше една значителна разлика.

Там противниците не бяха представени като истински хора с чувства и емоции.

Лошковците в The Last of Us ни бяха показани почти като бесни животни, обезумели убийци, с които не може да се преговаря, които са загубили човещината си - съответно десетките и стотици убийства на Джоел бяха в огромна степен оправдани. Поне в очите на геймърите. Това е съвсем стандартен похват в игри и филми - за да можем да повярваме, че "добрият" е наистина добър, а не садистичен масов убиец-психар, то лошите трябва да са почти карикатурно, еднопластово зли. Именно такова беше положението в The Last of Us.

the last of us 2 7Това... не е увертюрата към лесбо сцена

Да, аз винаги обичам да има дълбочина. Особено ако става дума за психологията на персонажите. Но проблемът е, че The Last of Us не беше такава игра. Онова, в което много хора се влюбиха, беше различно. Тогава като играехме бяхме на страната на Джоел, защото виждахме, че почти винаги той убива, когато се защитава. Когато някой напада него и Ели, а той иска просто да си продължи по пътя, по възможност без насилие.

Именно и заради това завоят в The Last of Us II е... странен. В миналата игра беше изграден съвсем различен свят. И съвсем различен образ на Джоел. И изведнъж, защото е угодно, The Last of Us II забравя какво е било преди и вкарва в епицентъра на историята дъщерята на едно от NPC-тата, които бива убито от Джоел в миналата част.

Лошото е обаче, че играта все още си е същата. Механиките не са променени и грам. Има предварително дефинирани сцени, в които искаме или не, трябва да убиваме десетки хора. Включително и секции, които често виждахме в Uncharted, в които наше приятелче кара автомобил, а ние изтребваме вълни противници, които ни гонят.

the last of us 2 13

Ето в такива моменти The Last of Us II забравя с пълна сила претенциите си, че иска да направи "дълбок" виртуален свят, в който да се колебаем всеки път, когато тръгнем да убиваме някого и да се чудим дали не е по-добре да го заобиколим.

Същевременно в други случаи, когато елиминираме някой човек и неговите приятелчета го намерят - те се натъжават, започват да се вайкат, да оплакват загиналата си дружка. Същото важи и ако убиете нечие куче.

Ето това е абсурдното на The Last of Us II. В един момент играта ни показва дълбочина, която не ме разбирайте погрешно - изпълнена е много добре и определено въздействащо. Но след 10, 30, 60 минути идва сцена с масово изтребление, в която сме заставени да убиваме поредните безлични NPC-та. На килограм. И то си става някаква пълна шега. Щото в The Last of Us II се чудиш дали дъщерята или сина на точно това човече, което си убил преди 5 секунди, едно от многото NPC-та, няма да тегли ножа на Ели в The Last of Us III.

Според мен Naughty Dog трябваше или да вкара някаква карма система, при която колкото повече хора убива Ели, толкова повече да губи разсъдъка си и в крайна сметка в един момент да полудее изцяло. Също така човеците за избиване трябваше да са в пъти по-малко и да можем да избегнем елиминирането на почти всеки от тях. Наличието на "добри" и "лоши" финали също щеше да помогне титанично много - да даде някакъв минимален контрол на геймърите в ситуация, в която още след 2-3 часа трябва да видят как най-силният персонаж от миналата част лежи с пръснат череп на пода. По дяволите, един от големите минуси на The Last of Us II за мен е огромното количество плънка. Огромното количество еднообразни, излишни сблъсъци с хора, които не добавят абсолютно нищичко към историята. Всъщност според мен единствено ѝ вредят. Защото постоянният акцент на стойността на всеки живот някак изветрява, когато виждаме куп животи, захвърлени в нищото в The Last of Us II, за които нито Аби, нито пък Ели чувстват някакво разкаяние.

the last of us 2 1Сцените с Джоел си остават едни от най-силните в играта, карайки ме да си задавам въпроса защо Naughty Dog са решили да премахнат толкова силен персонаж, заменяйки го... с нищо, реално

Неслучайно горе споменах нискокачествен претенциозен американски екшън. В тях "добрият" избива куп лошковци, но когато стигне до техния шеф и го победи - то тогава му опрощава греховете и заключва - "Ако те убия ще се превърна в същото като теб, чудовище".

Бате, ти си сериен убиец! Ти си премазал по всякакви начини няколко дузини хора. Ама видиш ли, щом си простил на един - значи всички грехове са изкупени! Абсолютно елементарен подход, наличен с пълна сила и в The Last of Us II. Ели ебава путката майна на ебаси количеството хора, буквално, няма по какъв друг по-мек начин да го кажа. После опрощава живота на Аби накрая... и всичко е шест! Ами това е нелепо!

Положението и с Аби не е един грам по-логично. Значи тя вижда как Ели е убила кучето ѝ, своеобразното ѝ гадже, а също така и шибано бременна ѝ приятелка - и дали Аби убива Ели, когато има възможността 3 минути след това? Не! Трансполовото момче Лили/Лев (да, задължително е да има и такъв персонаж в тази игра) само я поглежда за секунда и тя си казва - "Не, трябва да оставя тази масова убийца да живее". Което е нелепа сценарна логика.

Аби в играта е показана като избухлива, отмъстителна, агресивна, здрава девойка с по-големи и изчистени бицепси от средностатистическия фитнес батка и V-образен гръб. И въпреки че вижда сцена, която би изкарала и най-нормалния, балансиран, уравновесен човек извън нерви, би го изпратила в сляпа ярост, в амок, от който няма излизане - тя оставя Ели да живее!

the last of us 2 11Малки детайли като дневника на Ели, в който тя си записва всякакви неща, са доста яко реализирани

Същевременно същата тази Аби таи гняв с години към Джоел, търси го през цялата страна и веднага щом разбира кой е той - прострелва го с помпата и започва да го бие със стик за голф, без да си каже и 2 думи с него. Без да чуе неговата гледна точка. Въпреки че преди 5 минути Джоел ѝ е спасил живота. Без да я познава, съвсем безкористно. Показвайки, че е добър човек. Спасяващ невинни. Това изобщо не бива отразено от Аби. Сценаристите на Naughty Dog изобщо не изследват възможността героинята да поговори с Джоел, да опита да преосмисли целия си гняв още тогава. Да се опита да се развие като персонаж.

Вместо това Аби убива Джоел с абсолютна бруталност, без да му позволи да каже и дума. А минута след това оставя Ели да живее, "защото ако я убие ще стане чудовище като Джоел". Нали няма нищо чудовищно да простреляш човек с помпа в крака и да го биеш със стик за голф половин час. Щом той е виновен за нещо - всичко е точно...

Елементарно, елементарно писане от страна на Naughty Dog. Без никаква дълбочина и без никаква логика. В никой момент от играта нито Ели, нито Аби показват каквото и да е развитие. В никой момент от играта нито Аби, нито Ели правят и едно логично нещо. Всяка ключова сцена, в която двете главни героини участват, е или малко, или екстремално нелогична. За да се движи напред кухия, изпълнен без грам въображение сюжет, търсещ единствено шокови туистове, Naughty Dog са направили Ели и Аби персонажи, които нямат много общо с реално човешко същество.

На мен ми беше много трудно да ми пука за която и да е от двете. Пред очите си виждах изградени образите на две малки, злобни, брутални, садистични, отмъстителни пикли, масови убийци, неспособни и на грам личен растеж, избиващи десетки и стотици хора буквално за едното нищо!

the last of us 2 9

Нямам идея кой е писал тази игра. Или кои хора. Но за мен това е продукт, който е отдалечен в титанична степен от човешката психология. В някои моменти се опитват да се докоснат сериозни, дълбоки теми. Но задължително малко след това идва туист, достоен за най-долнопробния американски екшън. Откровено казано дори малко се плаша за сценаристите на The Last of Us II, не знам дали Дръкман е бил в основата на сюжета или някой друг, но Ели и Аби са персонажи, сякаш написани от клиничен психопат, който вижда останалите хора отвън, отстрани, и не може да преживее нито емпатията, нито угризенията на съвестта, нито куп други човешки емоции.

А за брутално мрачния, излишно депресивен, гнусен и гаден финал, който дори не разбирам защо трябваше да е такъв, не знам дали изобщо има смисъл да говоря. Възприемам го като една струя урина към повръщнята от страна на Naughty Dog.

И някой тук би казал - "Ма то светът е мрачен, играта показва реалността, ала-бала". В това да покажеш нещо уродливо, грозно, черно, депресивно няма никаква наука. По дяволите, почни да четеш само световните новини всеки ден и си готов, излиза ти безплатно и ефектът е пак същият като The Last of Us II. Да покажеш някаква мега депресия не е някакъв висш пилотаж в изкуството. Висшият пилотаж е да в грозното да вплетеш и красивото, в отчаянието да вплетеш надеждата, в един свят като този на The Last of Us II да прокараш лъч светлина, който да накара играчите в крайна сметка да се усмихнат в края на играта. Ако ще и да е леко накриво. Като в оригиналния The Last of Us.

Този баланс е бил загубен от Дръкман и компания. Макар и тук-таме да има по-светли елементи, играта е в своята есенция депресия от 20-25 часа, в която всеки леко по-запомнящ се персонаж бива убит по брутален, нечестен, шоков начин, нещо като Game of Thrones на мега анаболи. Не знам кой е решил, че това е добър подход. За мен не е.

the last of us 2 18Naughty Dog... просто са преиграли с Аби...

Особено не е, когато двете овци, които трябваше да бъдат убити стократно и хилядократно, оцеляват.

Въпреки всичко това, което написах горе обаче, The Last of Us II не е пълня драйфня. Нека да кажа, че все пак има достатъчно лъчи от стария Naughty Dog в играта.

Първо, живописни пейзажи. Играта е шибано яка за пореден път в този аспект. Има огромен брой страхотно аранжирани гледки от обраслия със зеленина, полуразрушен Сиатъл. Каквото си го могат Naughty Dog си го могат.

the last of us 2 17Особено ако говорим за нейната походка, която е карикатурна, едно към едно с кучето от Том и Джери

Другото нещо - кинематично играта все пак е въздействаща. В логиката има титанични дупки, в психологията на персонажите - също. И въпреки това адски много от кът сцените са безупречни заснети, изиграни и озвучени. Няма да си кривя душата и грам - The Last of Us II е повече от стабилен в този аспект, а ако не държите да има някаква дълбока психология в игрите - то вероятно ще ви харесат доста. Реално целият ми хейт горе е заради това, че Naughty Dog сами са си качили летвата толкова високо. Когато се опитваш да правиш нещо претенциозно... ами, трябва да бъдеш съден по претенциозен начин.

Откъм персонажи - мисля, че критиците на The Last of Us II преиграват. Не мисля, че всички нови герои в заглавието са толкова лоши. Напротив, от историята на Аби имаше някои адски добри. Включително Оуен, който може би ми е фаворитът в заглавието. Той беше най-добре развитият, многопластов персонаж, за който наистина ми пукаше. Останалите като лесбо приятелката на Ели - Дина, бяха окей, стабилно изиграни, нищо незабравимо, но със сигурност не и дразнещо.

Да, персонажите са изкуствено различни, специално са вкарвани всякакви цветове и LGBT ориентации, барабар със стоковия "пута мадре" латинос. Който, всъщност, май беше един от най-слабите герои в The Last of Us II, този беше на линия колкото да каже десет псувни на испански и толкоз. Но поне мен героите не ме издразниха. Бих казал, че поне откъм представянето на цветни персонажи Naughty Dog не са се издънили (не и в моите очи). Мисля, че са вкарали точно толкова лесбо, трансджендър и т.н. неща, колкото да не обидят и по-консервативните хора. И не са направени фалшиво и изкуствено, ами се усещат достатъчно естествени. Критики в този аспект нямам. Ревюта, в които се псува само LGBT елемента в The Last of Us II вероятно са фейк на хора, които не са цъкали играта.

Макар че в момента, в който поемаме контрола над Аби за по-дълго... ами, изисква се свикване. Naughty Dog са се престарали със стероидността на героинята. Която никъде не се споменава да използва тестостерон и да се опитва да си смени пола към мъжки. В играта е представена така, сякаш търсейки отмъщение тренира постоянно и се превръща в машина.

the last of us 2 10

Да кажем, че Аби е на границата на човешките възможности откъм вид (макар че всъщност тя е отвъд тях), но по-досадното е, че тя ходи точно като карикатурен фитнес батка. С изпънати настрани ръце, бавно и тежко, тежко. Плюс това в по-голямата част от времето Аби се носи с някакъв фитнес потник. Което е още по-голям ташак. Naughty Dog дотолкова са подчертали нейната мускулна маса, че са я превърнали в ебавка.

Нека кажа все пак, че в течение на играта показват Аби като по-млада, не напълно разядена от желание за мъст, когато си прилича на нормално, донякъде привлекателно момиче. И не прилича на травестит. Naughty Dog са изпълнили подобни елементи от историята със сериозна любов към детайла. В такива случаи гледам The Last of Us II и си казвам - "Да, това е дело на AAA студио, добре премислено развитие на персонаж"... само докато не се случат 2-3 простотии след това, които моментално изтриват добре свършената работа.

Между другото тук може би е редно да кажа, че за мен нишката с Аби е далеч по-силна от тази с Ели и бих казал, че за мен това е "основната" игра. Докато дойде време да поема контрола над Аби The Last of Us II ми беше опънал нервите с плънката, с която ме заливаше. Но пък нейните мисии бяха далеч по-стегнати, случваше се много повече за много по-кратко време, а и по-силните персонажи в играта (изключвам Джоел и неговите ретроспекции) бяха в историята на Аби. Разбирам защо немалко фенове на The Last of Us се дразнят, че трябва да играят с убиеца на Джоел, но за мен това е един от най-силните моменти на двойката. С малко по-добър сценарий Аби по всички параграфи щеше да е "изцяло" добрата в заглавието. Каквато е била целта, несъмнено. Но в крайна сметка тя е... да кажем окей, макар че дупките в логиката и на нейните действия я провалят силно. Особено и когато се свикне със стероидната походка (не, наистина, онзи, който е отговорен за вида на Аби вероятно е гледал някакви женски бодибилдинг състезания или други силови спортове... но трябва да е наясно, че атлетките там далеч не са чисти като сълзици и вероятно имат нива на тестостерона, сравними със средностатистически мъж, а и вероятно доста по-високи; ако бяха направили Аби сравнително здрава, но не гротескна тренираща жена - щеше да е супер, но те са преиграли, барабар и с вените през бицепса, които са си абсолютен овъркил).

the last of us 2 6

А що се отнася до геймплея... за който дойде чак сега време да пиша в това ревю - то мога да кажа, че той е почти едно към едно с миналата игра. Развитие почти няма.

"Новости" като скока едва ли имат нужда от коментар. Той е абсолютно безсмислен в 99% от времето. Тук-таме ни помага да прескочим някое ниско препятствие, но във всички останали случаи си функционира точно така, както в The Last of Us - ползва се на предварително дефинирани за целта места и толкоз.

Възможността за лежане в тревата... ми, хубаво, има я, но какво от това, противниците са си тъпички като в миналата игра и дори да сме клекнали в полезрението им отнема сравнително дълго, да ни видят. Тъй че все тая.

Самият геймплей се състои от три елемента. Най-много време е отделено на разходките или "пъзелите" в The Last of Us II. Които са пак форма на разходка. В над 90% от случаите докато си вървим напред с някоя от главните героини срещаме врата - заключена или барикадирана по някакъв начин. Какво трябва да правим след това? Да, точно така - да я заобиколим - отстрани, отгоре или отдолу. В играта има толкова много подобни моменти, че не е истина. В един момент, виждайки врата пред мен, знаех, че шансът тя да се отвори е нулев. И започвах веднага да търся обиколния път. Очевидно Naughty Dog не са искали да измислят никакви по-креативни пъзели. Тук-таме имаме подобни, но прекалено, прекалено рядко. Почти цялата игра се върти около заобикаляне на заключени врати...

the last of us 2 8Скиловете в The Last of Us II ги има, колкото да се отбие номера

...които единствено удължават геймплей времето и не правят абсолютно нищо друго. Да, до един момент е приятно да се наслаждаваме на архитектурата на нивата и начините, по които можем да се промушим отнякъде. Но след десетия час при вида на поредната врата пред мен нещо се пречупваше у мен. А към 20-ия час тази плънка в The Last of Us II ме дразнеше неимоверно. Наистина не разбирам защо тази игра е толкова разтеглена... аз просто исках да видя как Дръкман ще ми се изпикае в лицето в следващата кинематична сцена, но преди това трябва да издържа някакво флегматично мъкнене от точка А до точка Б. И да, аз наистина нямам нерви за подобни пешеходни извращения, но ще прочетете тази критика на много, много места.

Нека карам нататък обаче. В The Last of Us II имаме и екшън - чрез сблъсъците с инфектирани (своеобразните зомбита, ако не сте запознати с вселената на играта) и хора.

Тези елементи са почти едно към едно с първата игра. При инфектираните е силно препоръчително да се промъквате, понеже ако някой от тях ви види - надава вик и останалите се засилват към вас. А част от гадовете могат да ви one-hit-нат, ако ви хванат отблизо - особено на последните трудности. При положение, че и Ели, и Аби не са много подвижни, а и FOV-ът не ви прави добри услуги, то когато настане масово меле е много лесно да загинете.

С промъкване е доста по-лесно. А подобно на миналата игра секциите с инфектирани ми допадаха повече, отколкото престрелките с хора - най-вече защото те се случват в мрачни помещения, в които или разчитаме само на фенера си, или на прокрадваща се през някоя пукнатина на стената слънчева светлина. Докарва се някаква хорър атмосфера, има някаква тръпка, особено когато тъкмо си помислим, че сме минали секция - но някое същество нададе кански вик, засили се към нас и ни направи на пастет.

the last of us 2 4.

Ако говорим за сблъсъците с хора, типично за игрите на Naughty Dog имаме два сериозни проблема. Първият е изкуственият интелект, който си е тъпичък и слепичък. Също като в Uncharted 4 AI-то се опитва да прави умни неща - разпръсква се и пробва да ни заобиколи от няколко страни на мястото, на което последно ни е видяло. Само че ако се преместим сравнително бързо - тогава лесно можем да минем по фланговете на компютъра. Който продължава дълго-дълго да се взира натам, където сме били преди малко, докато ние му минем или отстрани, или в гръб и го утрепем с лекота.

Механиките на стрелбата за пореден път са неудобни. Naughty Dog никога не са можели да се похвалят с добре направена конзолна пуалка и определено The Last of Us II не е приятен. Стигне ли се до стрелба се усеща колко посредствено е реализирана играта в този си аспект. Което ме караше предимно да се промъквам.

Всъщност на по-високите трудности и мунициите в The Last of Us II са адски малко. В доста секции предпочитах да мина отстрани на лошковците, понеже не бях сигурен дали няма да изхабя прекалено много патрони и да изпадна в затруднение след това. Което е поредна ирония в The Last of Us II - уж човешкият живот е толкова скъпоценен, но всъщност онова, което най-вече ни спира да убиваме е, че нямам достатъчно куршуми...

the last of us 2 15В играта има и пъзел със стълба... мисля, че е само един, сложен като забавна препратка към The Last of Us

Както споменах по-горе пуцалката страда най-вече от това, че ни отдалечава от основната идея на The Last of Us II. Има прекалено много конфликти с противници. Някои от тях няма как да се избегнат. И няма как да се промъкваме, без да убиваме.

Донякъде разбирам защо The Last of Us II не е фундаментално променен откъм геймплей. Това е щяло да отнеме усилия. Naughty Dog са искали да ползват основната на миналата игра, без да правят нищо различно. Лансирайки си опиканата, некохерентна история. Това хубаво, ама можеха да се направят някои по-малки неща. Да имаме бутон за зашеметяване например! И по-малко секции с безсмислено убиване на хора.

Казах плънка горе, нали? Е, за мен престрелките са просто много в играта. От една страна отнемат време и понякога минават часове, преди да видим следващата кът сцена. И от друга - повечето от тях не спомагат за нищо в историята.

the last of us 2 22

В игра като The Last of Us II всяко убийство трябваше да означава нещо. За да може гейплеят да е синхронизиран с историята. Но не. Масови убийства - и после като дойдат кът сцените драми и вайкания. В които и Ели, и Аби са забравили колко човека са премазали по отвратително брутален начин.

А, да, в играта имаме и някакви скил дървета, а също и възможности да си ъпгрейдваме оръжията. Които са като цяло... все тая. Нито добавят някаква особено свежест в износената концепция на The Last of Us II, нито нищо.

Също така в играта имаме и множество крафтинг съставки, пръснати във всяка стая - с които можем да правим всякакви самоделни джаджи тип мини, бомби, димки и т.н. Те ни помагат да се справим по-ефективно с някои противници, въпреки че в един момент осъзнах, че прекарвам по 10-15 минути в събиране на някакви глупости, само за да ги прахосам в 1-2 не толкова трудни битки. Което от един момент нататък още повече ме демотивира да играя по друг начин, освен с промъкване - просто защото директните сблъсъци отнемат много повече време - след това трябва да тършувам подробно всяко помещение, за да съм подготвен за следващите секции...

the last of us 2 16Аби далеч не е стероидна бабанка през цялото време, имаме ретроспекции с нея, в които е сравнително привлекателна

За геймплея мога да кажа едно нещо - плънка. С това ще го запомня. Той е минимум 2 пъти по-раздут, отколкото трябваше. Първите 10 часа си бяха стабилни. Няма да крия. В тях The Last of Us II си беше по-скоро игра за ънхейтабъл в съзнанието ми. Пък и единствената полуотворена секция е именно в рамките на първите 10 часа. Която беше повече от приятно направена.

Но някъде след десетия час просто се повтаряше формулата отпреди това. Дълги разходки с бавно темпо. Заключена врата. Заобикаляне. Промъкване край инфектирани. Престрелка. Заключена врата. Заобикаляне. Престрелка. Заключена врата. Заобикаляне. Промъкване край инфектирани.

И докато дойдеше следващата струя урина на Дръкман към лицето ми, вече бях достатъчно отслабен от еднообразния геймплей, за да мога да се изнервя достатъчно на нейната нелогичност. Вероятно това е била и идеята. Плънката да маскира сценарната импотентност.

the last of us 2 21

Като заключение за геймплея - генерално е окей. Промъкването край инфектирани е приятно хорър изживяване. Престрелките не са елементарни и носят допълнителни усложнения с малкото количество муниции. Разходките разкриват някои прекрасни гледки, а заобикалянията на врати ни показват колко добра е архитектурата на нивата в The Last of Us II. Никой от тези елементи не е изпълнен зле сам по себе си... просто като повторим едно и също десетки пъти за 20+ часа и втръсва. Особено и ако човек иска да види какво се случва с историята... ама играта му зашива още една врата пред пътя... и още една секция с инфектирани... и още една врата... и още една престрелка.

И така, тук идва времето за заключението. Ако трябва да дам някаква финална оценка за The Last of Us II - честно казано ми е трудно. Не смятам убиването на Джоел за автоматично негативен ход. Понякога трябва да се поемат рискове в гейминга. Не да се правят "стандартните" продължения отново, отново и отново. Нямам и нищо против да играя с неговия убиец. Вероятно защото не съм някакъв луд фен на първата част.

Проблемът е, че когато теглиш чертата - разбираш, че Naughty Dog просто са прахосали един отличен персонаж, а с него - и най-силната страна на The Last of Us. Връзката между Джоел и Ели. Няма нищо в двойката, което да я замени.

the last of us 2 5

Да, останалото си е същото. Атмосферата. Добрите кът сцени. И тъй нататък. Но без персонажите, за които наистина ти пука... ами, не е същото. Джоел те завладява още след култовата интро сцена на The Last of Us. От срещата с Ели нататък се потапяш на сто процента в играта.

В The Last of Us II постоянно се питах - "Оправдано ли е всичко, което се случва пред очите ми". Понеже и Naughty Dog, и професионалните критици ни уверяваха, че "ако продължим да играем всичко ще има смисъл". Ами не, нямаше смисъл. Не само смъртта на Джоел нямаше смисъл, но и цялата история нямаше смисъл. Особено след абсолютно малоумния финал.

Въпреки всичко това известно време се колебаех в коя рубрика да сложа The Last of Us II. Защото си имаше и силните моменти. Играта ме караше да продължавам да играя напред, за да видя какво ще се случи. Въпреки че през няколко часа трябваше да изчиствам урината от лицето си. Щом едно заглавие успява да ме задържи пред себе си и то въпреки някои свои сериозни негативи... то не е баш помия.

The Last of Us II със сигурност не е помия. А ако го цъкате след няколко месеца, добре заредени със спойлери, може и да заключите, че това е съвсем прилична игра. След всички десетки аз, както винаги, очаквах повече.

the last of us 2 23.

Едва ли има нужда да казвам, разбира се, че не съм съгласен с отличните отзиви за The Last of Us II. Не ги разбирам. Не разбирам също как тази игра може да бъде окачествена като по-силна от първата. Напълно шокиращо е за мен.

Това, че някой е експериментирал не означава, че автоматично заслужава похвала. Когато експериментираш и се насереш - заслужаваш да ти кажат, че си се насрал. Naughty Dog се насраха. Вероятно и самите те осъзнаваха това, когато пуснаха последния си геймплей с коментар от разработчиците. Нийл Дръкман беше съвсем посърнал покрай лийковете, защото знаеше, че те ще отнемат продажби. Ако повече фенове ги бяха научили, вероятно The Last of Us II изобщо нямаше да се харчи толкова добре, колкото вероятно ще се продава сега.

the last of us 2 14

Защото освен всичко друго играта беше построена върху фалшива рекламна кампания, показваща често Джоел. Naughty Dog направиха всичко да покрият големия спойлер за смъртта му, въпреки че тя се случва сравнително рано в кампанията и можеха спокойно да я разкрият отдавна. Което показва, че и студиото не е било особено сигурно в хода си. И е искало хората първо да си дадат парите, а след това да го видят, когато всичко е необратимо, когато не може да се обжалва. Това си е абсолютно гнусен ход.

Naughty Dog може и да има сравнително добро реноме в гейминга, но мисля, че след The Last of Us II то ще бъде сериозно нарушено. А с този заключителен пасаж ми се струва, че все пак играта заслужава да е в хейт ревюта. Дали заради омазаната история, дали заради небалансирания откъм темпо геймплей, дали заради некоректността на Naughty Dog.

Коментари
rosniak avatar
rosniak
23 юни 2020
Очаквано, pse, очаквано!
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
От видяното, това ми е един от големите проблеми "тия тук трябва да ги избиеш", ти ги избиваш, "не ти ли е гадно, че ги изби, а, виж се какво си чудовище, защо не ги пощади" - fuck you.

Няма я тежестта на нарътива, щото решенията не ги вземаш ти. Точно карма система и различни финали можеха да го оправят. Ама явно снимането е скъпо знам ли. Второто Метро ти даваше възможност да решиш съдбата си, с по-лесни или трудни решения - дали да дадеш патрон(валута) на сирак, да пощадиш беззащитен противник, да нокаутираш врагове или да им влезеш като Джон Уик. Щом един атмосферен fps отпреди 7 години(за жалост това ми липсваше в новото Метро) е способен, защо тук не са?


Да не говорим, че Джоел, човек врял и кипял в тоя свят, същия Джоел дето в първата замаза оня с колата, щото знаеше, че е капан. Тука се набута като пълен наивник. Просто няма логика. Не е проблема, че той умира, а че е направено глупаво, безмислено, просто за шока.

Геймплея не го коментирам, на мен и в първата не ми беше кой знае какво(дори ми беше досаден), тук не виждам някакво израстване. Въпрос на вкус предполагам.

Очевидно играта е красива и актьорите се раздават. Проблемът е материалът, с който работят.

П.С. Очаквам шитсторм.

pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Не мисля, че ще има шитсторм. Смятам, че конкретно за The Last of Us II има значително разминаване между мнението на средностатистическия играч и онова, което медиите са видели от играта. Не само заради Джоел. Дупките в логиката са адски много, в пъти повече от приемливото. Аз, между другото, не забелязвам толкова често дупки в сюжета, освен ако не са фрапантни. Примерно за Detroit: Become Human беше писал, че има такива - аз не помня нещо да ми се е набило на очи. Но The Last of Us II просто чупи тъпомера. И то не е да кажеш само в сцената със смъртта на Джоел, която между другото сама по себе си може да бъде разглеждана от 10 различни ъгъла (това, което пишеш, че Джоел не би се издал толкова лесно - това съм го забравил от първата игра). Дори и някак да забравиш за тази случка, на всеки 4-5 часа играта вкарва такова безумие, че пак да те хвърли в тъча. Направо да те прехвърли извън трибуните, както Пажин едно време изчистваше топката извън стадиона.

Но да, в подобни случаи винаги ме шокира как нещо толкова добре развито, толкова силна основа, с която можеш да направиш толкова много... бива изхвърлена в коша за боклук. В случая говорим просто за самозабравяне според мен...

nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
Не знам, може да е до подход към играта, но на мен в игрите на Кейдж първо това ми се набива на очи. Може би ситуацията е "ако се следим, ще се хванем".

Аз като споменавам шитсторм, не визирам средностатистическия играч. А хора като пича, дето обяснява, че слагаш игри, дето той харесва в червено, понеже ще вземеш пари от кликове или пък просто щото мразиш успелите.

Както казахме метакритик показва ако не качествата на играта, то поне настроенията на средностатистическия играч. И преди някой да ревне, ама има оценка 0, а не е изиграл играта. Загледайте се в user-ските десетки, дето хора обясняват, че не били я изиграли, ама дават десет, щото някой дал 0. Невалидни ревюта има и от двете страни.

pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Да, така е. Веднага като излезе The Last of Us II имаше стотици нули и стотици десетки. Очевидно и от двете страни никой не е изиграл играта, която обективно си отнема поне 1 ден и то ако играеш 20+ часа без спиране. Но е забавно, че десетките са окей, ама нулите не са.

Макар че все пак Metacritic си е компрометиран, трябва да четеш между редовете. Аз обикновено гледам по-дългите ревюта. Троловете никога не пишат дълги ревюта, независимо дали говорим за позитивни или негативни коментари. В дългите ревюта е истината в Metacritic. Даже трябва да има някакъв такъв филтър, примерно на няколко хиляди символа да можеш да филтрираш, така ще изкараш достатъчно адекватни, реалистични отзиви.

П.С. Имаше една статия онзи ден в Kotaku пак в защита на The Last of Us II - как Metacritic бил компрометиран в частта си с потребителските отзиви, но същевременно компаниите като наемат цяла сюрия тролове да праскат десетки - всичко е точно.

God avatar
God
23 юни 2020
Финалът е най-безумен. Двете терминаторки след като избиха половината свят, се срещнаха, спретнаха здрав кютек и си простиха. Амин.
pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Ако бяха оставили играта с "първия" финал, който си приличаше на края на The Last of Us II... щеше да е мааааалко по-добре. Пак всичко щеше да е нелогично и безумно, ама не to the max. Но Дръкман си е казал - "Ако ще удряме тъпомера, да го ударим изцяло". И те така...
HighFist avatar
HighFist
23 юни 2020
Charcharo avatar
Charcharo
23 юни 2020
Моето мнение, е че в края на краищата репрезентацията на различни хора има значение и е добра за изкуството. Просто да не е корпоративна и бездушна (както често е).

Иначе всикчо може да бъде пропаганда. Например за мен CoD Modern Warfare (2019) си е доста очевидна пропаганда, но не бих го цензурирал.

pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Съгласен съм. Цензурата рядко е хубаво нещо, ако изобщо някога е хубаво нещо, изкуството обикновено се върти в цикъл, дори и в гейминга вече имаме ретро вълни, въпреки че е доста младо изкуство.

Но има едно притеснително нещо, за което писах в другата тема. LGBT елемента се използва като щит, за да бъде предпазен The Last of Us II от реалните критики към него. Което вече е лошо. Това означава, че на теория игри могат да вкарват повече подобни сцени, а после като дойде хейта от хората да заключат - "А, това не е, защото играта е слаба, а защото сме прогресивни, а онези са хомофоби". Гледам из западните медии и коментарите на потребителите, че тече яка чистка и че реалните критики към играта (за глупавата история) се извъртат като хомофобство. Дори и да не се споменава LGBT. Та тази тенденция... не е красива.

Charcharo avatar
Charcharo
23 юни 2020
О да, да се криеш с LGBT е гнусно и позорно.
HighFist avatar
HighFist
23 юни 2020
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
23 юни 2020
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
Е то е публична тайна - бъди удобен и ще има ревю копие.

Ама някои прекаляват с лизането на задници и стигат чак до стомаха - СПИСЪКЪТ НА ШИНДЛЕР.

hyper avatar
hyper
07 юли 2020
АХАУХАХУАХУАУХАУХУАХ

Това видео в края на картинката, кой резък кретеноид го е постнал и защо XD Ето го видеото:

Очевидно Ели вкарва сарказъм, защото е лесбийка, но не иска да говори за това, та на майтап казва, че не го харесва, понеже е азиатец. Е така квичат на умряло, както казват едни други потребители тук, тия, дето само са чели лийковете и са видяли играта през крив макарон. Промиха ви мозъците и вие се кефите ахахахахах

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
07 юли 2020
hyper avatar
hyper
08 юли 2020
И аз това питам коментиращите играта "ютюб жеймъри", както виждаме от горното излагацията им е пълна :Д
pseto avatar
pseto
08 юли 2020
Част от критиките към играта са търсене на теле под вола. Някои елементи от историята са изкривени на ниво преразказ, особено ако говорим за Аби, която за няколко идеи можеше да бъде много, много по-добре реализиран персонаж. Но не съжалявам Дръкман, той си докара всичко това на главата.

Жалко, че Дръкман ограби труда на момчетата (и момичетата), сигурно е брутално да изпипваш детайлите на някоя игра с години и най-накрая тя да бъде смесено приета, защото е някой е решил да си прави експерименти с нея.

igra4 avatar
igra4
23 юни 2020
😂😂😂
pseto avatar
pseto
23 юни 2020
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
DragonSlayer
30 май 2020
------------
Изгледах снощи видеото, не е зле. Някои локации изглеждат доста добре, особено откритите пространства са много добре представени. Този момент ми хареса доста.

Геймплеят не е мой тип. Интересно ми е имаш ли опция напълно да скипваш битките. Не знам каква е крайната цел, мацето трябва да стигне до някъде, да постигне нещо определено ли? Не съм запознат каква е историята и причината да обикаля навън и да трепе, но ако не можеш да изпълниш крайната си цел като избягваш излишни конфликти и се биеш само когато това е абсолютно необходимо, ми се струва като недобро изпълнение.
Сега ми се струва, че Ели не е някакво 18 годишно момиче, което се опитва да оцелее в един враждебен свят, а Лара Крофт, със всичките си години опит от приключения, тренировки и зрялост плюс предимството на тийнейджърството. Някак гледайки как 18 годишно момиче вършеше из локациите не ми допадна. Според мен акцентът трябва да е върху оцеляването, не върху екшъна. И когато се стигне до екшън, тогава се биеш, за да живееш, не принципно да убиеш всичко, което мърда из картата.

Като пресъздаване на света, като виста и усещане, изглежда и се чувства като сървайвъл, но като геймплей се играе като екшън, което не ми се вързва много.
===========================================

igra4
30 май 2020
--------------
Недей го мисли, те хората са си го измислили. Защо се мъчиш, да даваш акъл, че и за геймплея, като не играеш това? Тва е все едно, аз да давам акъл какъв, са е геймплея на космическите симулатори, диабло, уаркрафт 😀 Може би си типичния Ганьо, който разбира от всичко и дава акъл навсякъде, къде желан, къде не.
==========================================
==========================================

Това е мой коментар отпреди месец, по повод на поредното видео с геймплей, а това след него е коментарът на играча.

Оказа се, че преценката на типичния Ганьо е по-далновидна от субективната фенщина на типичния игра4.

vldir avatar
vldir
23 юни 2020

Първия трейлър който показаха преди 4г ми прави впечатление, че Ели е яко ядосана на някой, но Джо е все още жив. Сигурно замисъла и бил друг.
pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Да, това изглежда като съвсем друга игра.

Интересен факт: Това видео е от 2016-а, Брус Стрейли напуска Naughty Dog през 2017-а. Явно някъде тогава е било решено Джоел да бъде убит, Стрейли вероятно е предвидил, че с това играта единствено ще бъде провалена и си е напуснал. Любопитно, любопитно...

rosniak avatar
rosniak
23 юни 2020
Fanview на igra4-a кога?
Charcharo avatar
Charcharo
23 юни 2020
igra4 в момента хипервентилира защото има LGBT в играта.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Разклатиха се основите на вселената!
bojosan avatar
bojosan
23 юни 2020
Псе, аз съм точно наполовината на играта, като скипвам синематиксите, и не ръшкам навсякъде. Включил съм хинтове и съм на easy. Да съм умрял 3 пъти. Демек минавам я в тръст и имам 18 часа геймплей точно до средата на играта.Четох ревю на една мадама в Геймспот - 30 часа на хард на нея и е коствало като и тя е бързала за ревюто. Та айде, играта не те кефи, нема лошо, уважавам мнението ти, само ми е чудно и ти ли на спринт си я взел, и кога толкова бързо на ура стигна до края. Един колега от форума по горе в темата за играта написа че я е минал за два дена и я пуска по Еконт. Ако наистина човек се интересува от история, обследва всички местенца, гледа филмчета и трепе всички врази а не заобикаля и минава на галоп през мисиите, играе играта на hard , то едва ли по малко от 40 часа ще са му нужни. Да не говорим че аз не мога да разбера и хора играещи повече от 2-3 часа на ден. Просто за мен е противоестествено да правиш 6-8 да не кажа и повече часови геймсесии.
HighFist avatar
HighFist
23 юни 2020
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Божо, моите сесии през годините включват всичко между три минути и три дена игра (с малко сън на втората вечер).

Всеки си има различен праг на пресищане.

pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Ми тя играта е 20 и няколко часа. За три дена има достатъчно време да я минеш. Първите 10-11 изследвах всяко кътче, буквално, но след това ми стана досадно и започнах да действам малко по-бързичко. Особено когато осъзнах, че в 90% от стаите просто търся няколко крафтинг ресурса... които да изхабя в битка... за да ида в следващата стая и да търся пак същите ресурси... вместо да се промъкна, да не хабя ресурси и съответно да не изследвам изцяло стаите. Жалко, че това проникновение не ми дойде по-рано. Иначе да, има писма, със сигурност не съм намерил/прочел всички в играта.

Гледам някои хора са я минали и за 15-16 часа на ръш, аз с 20 и нещо мисля, че съм някъде там в средата.

П.С. 2-3 часа за мен е приемлива гейм сесия само в делничен ден. Аз заради това не играя в доста делнични дни, защото знам, че 2-3 часа няма да ми стигнат, ще ида на 4-5, а оттам нататък - недоспиване... и други такива екстри.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Е, то трябва да добавиш в уравнението променливи като възраст, отговорности, семейство, работа, други интереси и т.н. Не е като всеки ден да ти се играе или да можеш да играеш.
bojosan avatar
bojosan
23 юни 2020
@ HighFist, епа нема как да е 20 часа на аверидж, majku mu jebem, аз съм на 20 часа вече и не мърдам от средата, не убиват често, не се шматкам излишно, да не говорим че има места през които няма минаване ако не избиеш всичките гадини, или в най добрия случай да се промъкнеш незабелязано , но пък второто е много тегаво и трудно в тия локации понеже са ги наслагали на всеки ъгъл и де факто покриват всеки възможен маршрут до целта .
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
Буквално има walkthrough/playthrough на цялата игра за около 20 часа в youtube. Първото на което попандах като отворих сайта

Това даже не е спор. Средно означава, че има хора дето я мианват и под това и някой доста над това(сам виждаш в линка от HighFist че има такива от по 36 часа). Да не говорим, че не знам как решаваш, че си на средата, ако е по чаптери или де да знам, никъде не е казано, че дължината им е еднаква например.

bojosan avatar
bojosan
23 юни 2020
@nightwarrior по чаптери съм на средата. Съдейки по изминатото до сега мисля че дължината им е горе долу еднаква , е разбира се горе долу
hyper avatar
hyper
08 юли 2020
Горе-долу си познал, 39 часа на hard, като съм намерил малко над 90% от стаите и нещата гледайки статистиките накрая.
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
23 юни 2020
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Ако това е вярно, очаквам юзър ревютата да бият постижението на WC2 Remastered
pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Вече е 4.2 оценката... сега чета в Reddit, десетки хора се оплакват, че системата не приема никакви "червени" отзиви. Зелените от раз влизат. Даже и аз сега ще се пробвам да го тествам това.

Ебаси порното. Че Metacritic са мизерници нямах съмнение, но това минава всякакви граници. Sony и Naughty Dog и от тях чеп за зеле не става. Дано тази игра все пак не се продава толкова добре, колкото се очаква...

П.С. Сървърът е умрял, не може да се пусне нищо в Metacritic.

pseto avatar
pseto
24 юни 2020
4.3... но същевременно като искам да пусна потребителско ревю сайтът все още крашва. Ако не си регистриран работи.

Също така ревюта с десетки ме радват - абсолютно автентично звучат. "Great game, 10/10, amazing, Naughty Dog thanks, fantastic". При тях няма тролове, платени или не, всичко е точно.

sClass avatar
sClass
23 юни 2020
Metacritic: 95/100
based on 102 Critic Reviews

sClass avatar
sClass
23 юни 2020
Това са ревютата на световните имена в гейм журналистиката, не на някакво куче.

Куче, брат, вижда се че вече не те бива за таз работа, откажи се и се занимавай с каланетика и спортни танци.

nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
Викаш тези юзърските ревюта все псето ги е писал.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Critic Reviews, вика!
sClass avatar
sClass
23 юни 2020
Кви юзерски ревюта на някви шибаняци?
Всеки може да плесне някво лайно анонимно, сигурно повечето даже не са играли играта, но квичат кат недозаклани.
Масовия юзер е брутално тъп и вечно недоволен, ако се доверяваш на тези помии, трябва да не играеш нищо, да не караш никаква кола и да не се храниш с нищо.
На теб като ти трябва мнение по отношение на сериозен здравен проблем, до "юзерски" мнения ли се допитваш, или до това на лекари експерти? Също е и в геймина, "мнения" от по 2 изречения на някой който му е крив живота или си е наумил че в играта трябва да има нещо което точно на него да му е по вкуса, не значат нищо. Нула, зеро.
pseto avatar
pseto
23 юни 2020
Ех, как не съм го видял, по принцип мнението на западната критика ми е отправната точка като тръгна да пиша ревю, именно и заради това създадох тоя сайт (както е видно в "Защо хейт") - за да се съгласявам безропотно с нея.

П.С. Това е мнението на професионалната критика, аз съм аматьор - никой не ми плаща, за да пиша.

П.П.С. Хвани прочети малко от тези професионални ревюта - писани 2 седмици преди да излезе играта, под строг NDA, не е написано нищо конкретно, освен "прекрасно, страхотно, уникално, велико, незабравимо".

rosniak avatar
rosniak
23 юни 2020
Друго си е титанът в гейм журналистиката The Guardian да изпраска 5/5, щото "има геймплей". Или "Forbes"... А потребителските ревюта да ги не гледаме, а, те са се на тролове и пецеджий, които не могат да играят конзолни игри ( само дето има едно PsNow и ти позволява да ги играеш- не за България, ама можеш да излъжеш системата)....
sClass avatar
sClass
23 юни 2020
Брутално жалки и смешни са тия "юзерски" ревюта. Написал там че играта е много добра като графика и геймплей, ама историята не му харесала и дава оценка 0 или 1.

Играта е върха на сладоледа, като гледам критиките на "честните, почтени и обективни" юзери е само към историята. Ама като искате дълбока история, четете книги бе? То са много малко игрите като цяло с поглъщаща история, която те държи в напрежение до последния момент, която осмисляш и оставя траен отпечатък в съзнанието ти. Никога не съм поставял историята на толкова важна позиция в една игра, важно е да има някакъв сюжет, но все пак е игра това и геймплея е на първо място. Очевидно по този показател naughty dog са се справили БРИЛЯНТНО! Също и дължината е 20+ часа в зависимост от стила на игра, което радва на фона на повечето 5-6 часови кампании в днешно време. Определено най-силния кандидат за GOTY до момента, май само cyberpunk-a ще и бъде конкурент и то ако не са оплескали нещо след толкова много отлагания.

nightwarrior avatar
nightwarrior
23 юни 2020
Геймплея брилиянтен?!? Я вземи поиграй игри, че е смешно тва твърдение. Геймплея е ок, толкова. Да беше казал графика, актьорска игра, повече бих се съгласил, ама точно тоя ковър шуутър със стелт елементи дето не е мръднал от 2013 да ми разправяш, че е брилянтен... Гледаме сторито в стори дривън игра, що за откаченяци сме а... Майко докъде стига слепотата от фенщина.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 юни 2020
Оке, Клас, щом не можеш да схванеш за какво иде реч, нека ти го обясня по друг начин. Ще пиша бавно, за да можеш да ми следиш мисълта.

Да си чувал за Третият закон на Нютон? Не? Нищо, ще го учите в по-горните класове. Третият закон на Нютон гласи, че "всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие".

Какво общо имат основни закони на класическата механика с гейминга, ще попиташ ти. Добър въпрос, но не вярвам да го зададеш.

Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
@sClass
Юзърите са идиоти, факт. Но и медиите са идиоти.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
24 юни 2020
Да,мнението на платените медии е супер,гига,мега,ултра меродавно,а на геймърите(тези за ,които е предназначен този продукт) не струва. Добре че е IGN(примерно),за да ми каже дали дадена игра ми харесва. Хората имат глави на раменете си и виждат за какво иде реч,нямат нужда от някой,на когото са платили една торба с пари ,за да пише оди на възхвала.Друг въпрос е,че както го дъвкахме 100 пъти вече, 0-те не са реални както и 10 ките.Истината е някъде по средата. Щом хората масово я хейтят значи не е баш "брилянтна". Според твоята логика трябва да чакам,производителя на месо да речем,да ми каже кое месо ми харесва,щото разбираш ли е експерта.
BloodDagger avatar
BloodDagger
23 юни 2020
Така и така не съм приключил първата част. Разцъках я около 2 часа и ми се стори бавна като геймплей. Може да се дължи на това, че си я взех заедно с GoW 3 Remastered и Кратос успя да надделее . Та мисля да й дам втори шанс като приключа със Секирото (да с една година закъснение реших да я играя) и ако ме зарадва ще си взема и втората част като падне на под 100 лв.
igra4 avatar
igra4
24 юни 2020
Мисленето на средностатистическия пецеджия - GTA V има висока оценка, не гледай метатрика, TLOU 2 има ниска оценка от метатрик троловете, които масово без да са я играли ги нацвъкаха нулите, заради разни лийкове. Ооо метатрик е божествен, това са играчите тяхното мнение е важно.
Само мога да им се смея 😀😀😀
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
GTAV едва ли има някой, който да не я признава. Аз не я харесвам и ми е безумно досадна, но това е различно от това да кажа, че е боклук, защото не е. Това ти е обяснявано и преди ама...
igra4 avatar
igra4
24 юни 2020
Псето почна да се повтаря, на всяка игра с кътсцени я изкарва кинематична, пешеходен симулатор. Истинските такива като дет стрендинг ги хвали, като те са точно такива, но там е "добрия" Коджима. Кефи ме как Псето е срещу уж големите компании, като един истински Робин Худ на гейминга, но в същото време се води и по масовия трендинг и е в комерсиалното. Нищо нека плюе по успелите, ND много хора си мислят, че са тръгнали с ънчартед и тлоу, но те нямат гейминг познания. Ноути дог съм ги признал от преди 20 години. Но сега е модерно добрите да са поляците и коджима, няма лошо, те са трендинг сега, но и те са далеч засега от големите.
Псето плюе успешни игри, само за да е със някакво стадо, другите играем и не казваме нищо, нулите 70 процента от тях не са играли играта, даже сиг и пс4 нямат.
Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
Играчкин, знам, че си завършил местното сиренарско и логиката ти куца яко като цяло.

Кажи ми... чие мнение да слушаме? На Западната преса, която ти мразиш и вярва в неща несъвместими с мисленето ти? На източната преса, която е зависима от Sony/MS/Nintendo? На юзърите, които са необективни и прекалено зависими?

Някакси всички останали се оправяме без проблем. Но нещо при теб куца и то доста яко.

Отговори ми поне да знаем в какво вярваш.

rosniak avatar
rosniak
24 юни 2020
Той вярва в Сони и Рокстар! Те богове, те бащи и майки на гейминга!
hyper avatar
hyper
24 юни 2020
Червената категория ли бе Аз съм > https://i.pinimg.com/originals/28/8d/87/288d8722b6fb9368ab6eb0f4a2f1bdd4.jpg
bojosan avatar
bojosan
24 юни 2020
@Pseto : Защото освен всичко друго играта беше построена върху фалшива рекламна кампания, показваща често Джоел. Naughty Dog направиха всичко да покрият големия спойлер за смъртта му, въпреки че тя се случва сравнително рано в кампанията и можеха спокойно да я разкрият отдавна. Което показва, че и студиото не е било особено сигурно в хода си. И е искало хората първо да си дадат парите, а след това да го видят, когато всичко е необратимо, когато не може да се обжалва. Това си е абсолютно гнусен ход.

Псе, ти ме удари брат направо в главата с лопатата. На мен тия игри са ми разсипали мозъка, ама и на тебе гледам не по малко. Не знам ти как мислиш, ама аз мисля да ги заеба, нема да е лошо и ти да го направиш, чесно ти казвам.

igra4 avatar
igra4
24 юни 2020
Да, много тъпо мнение. Значи в трейлърите трябваше да разкажат половината игра, че иначе в противен случай те лъжат, пореден абсурден довод. Тая игра не е история само, не е бейонда или хеви рейн.
Дуумеца няма никво стори, архаичен геймплей на ниво 99та, но е велик за псето.
Както каза божо, който иска история за оскар, да чете и гледа филми. Но то моето поколение, а още по-малките са такива неуки, не прочели една книга примати, чакащи игри да ги възпитават и учат, вместо да разпускат с тях. Божо, мъката е навсякъде е голяма и простотията.
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
Не е нужно да показват всичко, също както не е нужно да показват сцени, които ги няма в играта, все едно са част от играта. Но всички знаехме предварително, че ти ще защитаваш до смърт всяко тяхно решение и злият псето ще бачка за кликове, нали така беше...

BTW, това в story driven игра. Затова и от всичките трейлъри и рекламни материали точно един малко преди релийза показа геймплей, всичко друго бяха Холивуд стил филмови трейлъри. И да ми се измъквате, че в тая игра бил важен геймплея е нелепо.

nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
igra4 avatar
igra4
24 юни 2020
Нарочно, не чета ревюто, играта скоро няма да я врътна, но след като я врътна, ще напиша кратка обективна рецензия, не хейтърско или прехвалващо ревю
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
След като изтропа субективни пристрастия, щял си да пишеш обективно ревю. Та ти вече в други коментари и теми си даде оценката... Хич не ти е добре.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Е ти откъде знаеш, че е добра, без да си я играл? Както преди казваше, че Assassin's Creed е лош?
Mitko6000 avatar
Mitko6000
24 юни 2020
Играч, не мисля, че си способен на обективност.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
То си има рубрика за това... и с радост ще пусна статията на igra4 (стига да я напише наистина).
BundyBari avatar
BundyBari
24 юни 2020
Аз пък искам да кажа, че в моите очи SONY са маркетингови гении, и без да ми пука ама хич за конзолните войни, не виждам как докато се работи така при тях XBOX ще ги стигнат. Планът им безупречен... завършват PS4 поколението със силни игри, но не какви да е, а скандални. Нищо чудно и умишлено да са заръчали на разработчиците да пипнат историята, така че да е мразена. И какво постигнаха с това... ами вече няколко месеца цял свят говори за 2 неща - PS5 и TLOU2. Не си правете илюзии, че им пука за 0-те в ревютата, играта не само ще е финансов успех, което си беше ясно, но вече и хора, които никога не са чували за PS или за TLOU ще си кажат "Абе цял Свят това обсъжда, я да взема новата конзола, да съм в час с нещата". Същото беше и Death Standing... няма значение реално каква е играта, а че се чака, че се говори за нея. Докато XBOX нямат такива игри Sony винаги ще са напред, въпреки, че франчайзите на "зелените" им качествени (предполагам) като геймплей, те не генерират такъв интерес и обществен отзвук. Друг е въпроса, че не са ексклузиви. Сони са алчни помяри като всички, не си правя илюзии, но явно в екипа имат доста умни хора, които знаят как да повлияват на масите. Защото, ако е толкова зле играта, както я описват, защо навсякъде се пише само за нея от премиерата насам.
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
Защото хората са различни и се водят от чувства и лични мотивации. Затова го има и понятието Guilty Pleasure. Например за мен такова е Dragon age 2. Обективно е по-лошо от първата, обективно са реюзвяли карти и асети, бойната система е опростена и опции са орязани, екипировката на companion-ите почти не се сменя, обективно сторито е... просто ок. По всички параметри е средна до малко над средното игра(някои биха дали и по-лоша оценка). Само че... аз я харесвам и за мен е приятна игра.

Guilty Plesure не важи само за игри, просто давам пример. Отделно има хора, които съдят от гледна точка на привързаността си към платформа, но това е друга тема.

Колкото до Microsoft... Аз не съм убеден, че те изобщо я водят тази битка.

logout avatar
logout
24 юни 2020
Пропускаш, че на МС основното перо на приходи е друго, докато при Сони нещата са навързани с другите продукти. Иначе си прав, рекламния им отдел е на ниво, но дразнещото е, че могат да генерират подобен интерес и с качествени игри - за пример Спайдермен и GoW. В момента покрай отлагането на много заглавия така или иначе няма за какво друго да пишат гейм медиите освен за новите конзоли и реално това е единственото по-сериозно заглавие пуснато в продажба от няколко месеца.
BundyBari avatar
BundyBari
24 юни 2020
Така е, но нека дам друг пример с киното... харесваш екшъни и ужаси, гледаш само този жанр, мразиш драми, романтични и сладникави истории. Но ето че един ден излиза филма Титаник. Не отиваш на премиерата, не е твоето нещо. Но чуваш навсякъде, че е велик филм. Говори се за него месеци преди премиерата и много след нея. Рано или късно го гледаш. Дори не е толкова важно дали ти харесва или не. Същото е и игри като TLOU 2. Ти може никога да не си помислиш да си купиш TLOU 3, но определено ще се замислиш за PS5, ако досега не си имал конзола, за да не изпуснеш подобни продукти. Общо взето това ми е тезата. А относно Майкрософт и аз мислех, че вече са извън битката, но след като накупиха качествени гейм-студия, малко се озадачих... може да са решили да възобновят конзолната война. Аз лично съм ОК с това, по-добре ексклузиви, отколкото липса на конкуренция и некачествени продукти. Да, наистина по-скъпо излиза, но пък е по-интересно
Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
Бих бил OK с ексклузивите ако беше едва ли не закон те след време да излизат на "безсмъртни" платформи като Arm Android/iOS или Windows/Linus X86-64.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
BundyBari, съгласен съм, цялата дандания ще помогне на Sony. В подобни случаи клишето "няма лоша реклама" важи с пълна сила. Макар че сега случаят е различен, защото отзивите са полярни - наполовина 10/10, наполовина 0/10. Тогава знаеш, че има 50% шанс нещо да ти хареса много. И 50% да не ти хареса хич. Но е по-добре, ако една игра бива оценявана като "meh" от всички. Мисля, че немалко от новите Xbox игри влизат в тази категория, освен Horizon рейсърите някак... средно се приемат и не могат да задействат нужния хайп.

Но със сигурност и Sony, и Naughty Dog щяха да се радват на 10/10 по всички фронтове, включително и от мнозинството си фенове.

BundyBari avatar
BundyBari
24 юни 2020
@Charcharo - Нали тази работа я вършат емулаторите, които ти самия толкова често споменаваш. Докато те се развиват, не виждам проблем да има ексклузиви. Особено сега, когато конзолите са доста по-близки технологично до едно PC, сигурно ще е още по-лесно да случват нещата. Но признавам ти си експерта по темата, ще ми е интересно мнението ти по въпроса.
PS: А и нека не забравяме услуги като PSNow, с които вече си играеш игри за конзоли буквално на всичко след определено време
Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
Все още няма емулатор на X86-64 конзола. Просто би било по-добре да не трябваше историята на изкуството да се крепи от хора, които не само не им се плаща достатъчно, не само се борят с противни компании като Nintendo и Sony, но и трябва да reverse-engineerват неща на поразия...

lyubohar avatar
lyubohar
24 юни 2020
А колко спойлери дебнат от всички теми покрай TLOU2 вече...Което са почти всички активни теми в сайта изобщо. Съобразявайте се малко в тия коментари, баси, повечето хора не сме я играли все още.
Rostik79 avatar
Rostik79
24 юни 2020
Аз първо без да искам, после нарочно прочетох за какво става въпрос, но въпреки това ми се играе не по-малко. Даже първата игра я бях изгледал цялата преди да я играя и не ми попречи после.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Според мен спойлерите точно в този момент помагат, защото когато човек ги знае е много по-малко вероятно да се разочарова и се вглежда в по-малките детайли на играта, а там тук-таме има много силни моменти. Просто изненадващите, нелогични обрати изтриват толкова хубави неща от играта моменталически - когато знаеш за тях това вероятно няма да се случи.
lyubohar avatar
lyubohar
24 юни 2020
Абе въпреки това е редно човек сам да си го реши това
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Да, прав си, и аз се поразпуснах леко... мисля, че подобни дискусии са горе-долу рядкост, ама понякога страстите се нажежават.
God avatar
God
24 юни 2020
Рекламната машина на Сони е огромна, дори по националните ни телевизии от седмици се върти играта. Като нищо лийковете и отлаганията да бяха част от кампанията. Как няма всичко лапе по света с ръчка в ръцете да я иска.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Абе не знам, ама точно тази игра да дадеш на хлапе... дори и за мен насилието в нея започна да става смущаващо в един момент, а мисля, че имам много висок праг към такова, особено във филми и игри.
God avatar
God
24 юни 2020
Играта е правена за американския пазар, където насилието не е проблем. То и затова няма никакви голотии, а е пълно с lgbt, trans и т.н модерните трендове.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Абе те и янките си имат лимит на насилието, което да показват, най-малко филми като Seven бяха здраво цензурирани (като го гледах в САЩ). Интересно ми е The Last of Us II дали има рейтинг за 18+ или 21+ при янките... даже сега ще проверя.
Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
18+ е.
Иначе не знам, не ми се струва чак пък толкова пълна са насилие. Но Янките нямат проблем с насилието, при тях истински прашещите сцени са проблем.

Моето мнение, е че щом "Иди и смотри" съществува и е невероятен филм, то насилието в TLOU2 дори не е близо до прекалено много.

iNfRaSoNiC avatar
iNfRaSoNiC
24 юни 2020
Тук вече не съм съгласен с теб, pse, играта е всичко друго, но не и "посредствена".
Вече играя на Survivor и се наслаждавам на всяка една секунда.
Има трески за дялане - да, а историята - тук вече зависи от гледната точка, аз лично няколко пъти оставах с отворена уста, което ми беше достатъчно.
Разбира се всеки може да си прецени, но да я сложим до "Red Dead Redemption 2" си е смехотворно
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
За The Last of Us II бях много на кантар в коя рубрика да го сложа до последния момент. Статията щеше да си е същата, просто да се намира на различно място. Тоест нито сега съм наредил играта условно до RDR2, който между другото не смятам за хипер крайна помия, вероятно с fast travel щеше да е в ънхейтабъл. Нито The Last of Us II щях да наредя до някое от личните ми GOTY-та, ако беше в съседната рубрика. За мен винаги аргументите ми в дадена статия са по-важни от рубриката, в която сложа игра.

А иначе геймплеят... не ме дразни, не ми харесва. Точно в средата ми е. Малко по-малко сблъсъци с хора, по-малко врати за заобикаляне, по-малко време между кът сцените, демек по-малко плънка - щеше да ми хареса далеч повече. Но това са детайли и опират до лично възприятие, бих разбрал всеки, който каже, че за него темпото е окей.

BundyBari avatar
BundyBari
24 юни 2020
Малко офтопик, но в един друг БГ форум , който следя (няма да го казвам да не е реклама) обсъждат масово недоволството на феновете към играта и най-вече това, че разработчиците са заринати с лайна в социалните мрежи включително смъртни заплахи... от всичко това се чудя, как можe в игри като WoW да изкажеш подкрепа за Хонг Конг и да ти изтрият акаунта, а във Facebook, Twitter и тн. да тормозиш системно някого и всичко да е ОК. Нещо не ми излизат сметките...
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 юни 2020
Ако има наистина смъртни заплахи... Това е ненормално, бе.

Иначе сметките са каквито си трябва. Частни корпорации се управляват от джоба. Виж Близард, че баннаха онзи заради подкрепата на протестите, а сега подкрепят протестите и BLM. Цялата врътка е, че ги е страх да не обидят Китай.

Дето се вика - каквото и да ти говорят, става дума за пари, другото е прах в очите.

Но наистина да заплашваш някой с убийство заради една игра, мамка му нелепо е.

pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Ами, почти навсякъде по света за такива неща могат да се повдигнат обвинения, включително и в белия свят. Това вече са някакви безумни истории, които никога не съм разбирал. Не ти харесва играта - не ти харесва, критикуваш я, плюеш я, продаваш я, забравяш я. Ама смъртни заплахи и прочее, това е лудост.

Дано поне големите компании се поучат, че SJW шитните не вървят много в гейминга. Да, окей, имаме безброй бели мъже на средна възраст като главни персонажи... ама като гледам какво друго може да си измисли, бих си останал с тях (или с белите жени с големи цици ).

bojosan avatar
bojosan
24 юни 2020
Превъртях я...Не помня от кога и дали някога до сега съм играл 7 часа без прекъсване. МНОГО ГОЛЕМА игра пичове ! Ашколсун на КУЧЕТАТА ! Всичките и кусури които някои намираме не могат да я бутнат от кралския стол . Те това е бацета, шапки долу на Сони, най големите са ! От мене много,много, много благодарности на екипа ! Изпълни ми душата мамка му, удоблетвори ме ! Това не е игра а епопея. ЕВАЛА !!!
Charcharo avatar
Charcharo
24 юни 2020
"Critics have been asking when video games would “grow up” for years. The real question is this: when will films catch up with video games like The Last of Us Part II?"
— Brittany Vincent, The Hollywood Reporter


"In a medium where everything is John Wick, The Last of Us Part 2 is Schindler’s List."
— Jeff Cannata

Иначе евалата, че ти хареса Bojosan но наистина ми е странно защо. Това е точно от игрите, които не би трябвало да те кефят...

igra4 avatar
igra4
24 юни 2020
Браво, Божо щом се е харесала значи играта си заслужава, той не лепва току така оценки.
bojosan avatar
bojosan
24 юни 2020
Брат, тая игра нема да я хареше само онзи дето не я е играл.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
24 юни 2020
Божо, бъркаш много, трябва да ти кажа. Ето например играча. Тоя я харесва, но не я е играл.
pseto avatar
pseto
24 юни 2020
Гледах във фейса един от читателите тук (по-малко писач) е повече от доволен от играта - от феновете на Naughty Dog е. И Lethian го питах дали играе, каза, че скоро ще я почва, сега се пази от спойлерите само. Играта си е поляризираща, а явно за запалените фенове възможните оценки са или 10/10, или 1/10. С малко въображение мога да си представя и двете гледни точки, моята оценка по десетобалната е в средата. Айде 6/10 макс.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
24 юни 2020
Е, ти поне си я играл 😂
Spdif avatar
Spdif
25 юни 2020
Аз пък не намирам причината, защо я хранят толкова(явно е модерно). Към средата на играта съм и възхвалата на bojosan я споделям на 1000%.Колкото и да ми се иска да я захапя за нещо,няма за какво.Играта е феноменална, НАИСТИНА! ,
pepito avatar
pepito
25 юни 2020
айде почнах и аз, още съм началото ама така като гледам там ще си и остана, същото като предното, средняшка някаква там игра с големи претенции и драматизъм
BundyBari avatar
BundyBari
25 юни 2020
Досега почти всички мнения за играта, които съм чел е, че геймплея става, но само толкова... не увлича. При това положение, ако човек не е ОК с историята (без значение от причината), няма нищо чудно да дава ниска оценка за играта. Разбира се и без да си поиграл поне малко също е тъпо да даваш мнение. А иначе относно актьорска игра, графика и т.н. хубаво е да са на ниво, но само заради тях 10/10, това е игра, а не е технологично демо.
Rostik79 avatar
Rostik79
25 юни 2020
Аз чисто като гледам основната история като опорни точки, не виждам нещо дразнещо, даже бих казал, че бива.
Изглежда по-скоро са прецакали някои решения на героите, наратива, диалога, презентацията. T.e. като си в играта и в кът-сцените ще се усеща нещо счупено.
Иначе историята си е генерична revange-story, както и предната игра беше генерична survival-story.
pseto avatar
pseto
25 юни 2020
С презентацията играта няма никакви проблеми в никой момент - нито в геймплей, нито в кът сцени. Последните всъщност са заснети отлично и изиграни почти безупречно (с леки изключения). За мен най-големият проблем са решенията, които героите взимаха в най-важните моменти от играта, които ги обезсмислиха и като персонажи, и обезсмислиха сюжета.

Според мен хората, които са дали 10/10 на играта са гледали по-скоро емоцията, отколкото логиката, в което няма лошо, самият аз съм харесвал неизцяло издържани откъм сюжет игри и сериали. Просто след всички 10/10 от ревюта, в които се хвали историята толкова много, не мога да приема такива пробиви в нея и то не е да кажеш да са един, два или три (или четири), ами те са в почти всеки ключов момент.

Но това не значи, че играта може да не ти хареса, както казах горе - колкото повече спойлери си видял, толкова по-голям е шансът да ти хареса.

П.С. Де да знам, може би The Wire ми е проблемът, явно ми вдигна летвата, там гледаш един персонаж как се развива в продължение на десетки епизоди в рамките на 5 години и колко реалистично, логично действат... и после идва Списъкът на Шиндлер в гейм вариант и не мога да разпозная, че това са живи хора. Тъй че The Wire е виновен.

П.П.С. Тя и първата игра си имаше най-традиционната сюжетна нишка, особено ако става дума за зомбита. Не това беше магията, обаче.

nightwarrior avatar
nightwarrior
25 юни 2020
Дисонанса при ме е (СЛЕДВА ЛЕКО СПОЙЛВАНЕ), че сценариста/сценаристите сякаш не си познават собствените герои. Блестящ пример е Джоел.

В първата игра е недоверчив, прегазва един дето уж има нужда от помощ, защото усеща, че е засада, защото познава света, в който живее и че хората са задници.

Джоел във втората дава името си на група непознати, влиза си лежерно в стаята, без да има каквото и да е изградено доверие към Аби, която среща минути по-рано.

Нямам проблем с това да няма логика, съотнесено с нашия свят, проблемът ми е когато нарушават простичка вътрешна логика, която сами са изградили. Не случайно се върти меме с нещо от сорта на:

Джоел в първата: нямам вяра на никого, ще убивам ако трябва и ще съм предпазлив

Джоел във втората: Аз съм Джоел Милър, това е брат ми Томи, пин кода на крединтата ми крата е...

God avatar
God
25 юни 2020
Освен дупките в сюжета дразни, че играеш едновременно с протагониста и антагониста. Така не се привързваш към никой от тях и няма химия. И не ти пука за съдбата им, колкото и драматична музика да има. Щеше да е много по-добре да има отделни преигравания с Ели и Хълк, както е в доста игри.
pseto avatar
pseto
25 юни 2020
На мен това не ми е никакъв проблем, даже ми хареса идеята да цъкам с Аби. Причините да не се привържа нито към единия, нито към другия герой беше съвсем друга - в начина, по който бяха представени като персонажи...
igra4 avatar
igra4
25 юни 2020
...
pseto avatar
pseto
25 юни 2020
Мини играта, после ще говорим. Да припомням ли отново Assassin's Creed. Също така не съм "оплюл" изцяло играта, бях на кантар между двете рубрики и мисля, че това си личи от текста на статията.
nightwarrior avatar
nightwarrior
25 юни 2020
Мислиш, че той чете статиите? Вижда червеното влиза до първите пет реда и хипервентилира.
igra4 avatar
igra4
25 юни 2020
По погрешка редактирах го ния коментар. Найти, днес я почвам
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
25 юни 2020
А ревюто кога?

vldir avatar
vldir
25 юни 2020
Добре че се отървах от тва гомно на ден 3. Първата игра я играя за 3-ти път и много ме кефи. Тази най дразнещото ми беше спамя бутона да обирам ресурси.
Повече симпатизирах на Аби отколкото на вечно сърдитата Ели.
Абе мина и замина. Коледната разпродажба ще е 30 кинта гаранция.
bo4i3333 avatar
bo4i3333
25 юни 2020
СПОЙЛЕР


На мен играта ми хареса.
Определено имаше доста моменти които ме удариха право в емоциите.
Всичко ми хареса ,освен краят.
Смятам,че поне там можеше да ни дадат право на избор дали да убием Аби или да я пощадим.
Това като цяло доста ме разочарова,но иначе целият път който изминах за да стигна до този момент беше много тежък, кървав и въздействащ.
Мога да каже ,че не съжалявам нито за парите ,нито за времето което отделих за играта.

Charcharo avatar
Charcharo
25 юни 2020
И няма нищо лошо в това. Евалата, че ти харесва и си се изкефил на историята. Важното, е че ти самият си доволен.
vldir avatar
vldir
25 юни 2020
Като играх с Аби се и след това с Ели се надявах да нея утрепе, защото според мен нямаше да е честно.
pseto avatar
pseto
25 юни 2020
Ако не беше финалът почти сигурно щях да сложа играта в ънхейтабъл. Така или иначе бях на кантар и няколко по-малки неща ме обърнаха към тази рубрика. Финалът беше изцяло излишен за мен и добавящ още повече нихилизъм в тъй или инак тъмната история. "Първият" край щеше да е далеч по-добър, не че дупките в логиката нямаше да са същите, ама щяха да покажат Ели като малко по-богат персонаж.

Де да знам, ако се замисля може би съм в такова настроение, че просто чак такава мрачност не ми е била по вкуса. На други хора емоцията им е 10/10. А в крайна сметка емоцията е важна, заради това прекарваме толкова време, играейки игри. Но все пак е интересно, че играта е абсолютно поляризираща, докато миналата не беше - там дори и закоравелите хейтъри трябваше да признаят, че играта е добра.

П.С. vldir, аз исках Аби да убие Ели. Мисля, че това щеше да бъде по-добър край от настоящия, ама нали трябва да се остави врата за The Last of Us III.

bo4i3333 avatar
bo4i3333
25 юни 2020
Ето за това смятам ,че в този момент трябваше да се даде право на избор
Аз въпреки всичко исках Ели да я довърши
Както и да е ,въпреки всичко играта е много силна и въпреки критиките които отнася,аз се изкефих на макс
vldir avatar
vldir
25 юни 2020
Защо Ели да трепе културистката? Тя първа и опрости живота - даже два пъти. Аре да речем, че Аби заколи бременната еврейка съм по съгласен на плажа Ели да и смачка муцуната и да заколи япончето макар, че не виждам това как ще стане въпреки че Аби беше изтощена.
bo4i3333 avatar
bo4i3333
27 юни 2020
ще опитам да се обоснова
Първо Аби убива Джоел по един изключително брутален начин,защото същият този Джоел е убил баща и преди време.
До тук добре ,но Джоел убива баща и не за отмъщение или за кеф,а за да спаси Ели
Аби убива Джоел за отмъщение,при положение че 5 минути преди това същият този я е спасил от сигурна смърт,т.е. от този момент Аби ,за мен става най-мразениют персонаж и за това аз се надявах Ели да я приключи ,но уви
bo4i3333 avatar
bo4i3333
25 юни 2020
И Pse,защо този финал да е мрачен
Не е ли това своеобразен happy end
При толкова мрачна и на моменти буквално брутална история е напълно естествено че няма как на края да видим цветя и еднорози, но все пак не е ли това щастливият край в крайна сметка?
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
25 юни 2020
Щастлив край имат индийските сериали. Тук говорим за Списъка на Шиндлер в игрите.

Тук не се очаква щастлив край, очаква се смислен такъв.

pseto avatar
pseto
25 юни 2020
Не че исках хепи енд, просто този финал ми се стори безсмислен.

Ако Аби беше убила Ели, щях да съм окей. Ако двете се бяха избили една друга, пак щях да съм окей, даже щеше да е най-подходящият финал в тази история за отмъщение, в което и двете героини бяха пропити от омраза. Ако Ели беше убила Аби, пак щях да съм окей, защото щеше да бетонира Ели като коравосърдечен убиец, каквато я показаха в цялата игра. И да си получи отмъщението. Даже можеше след това и транс детето в лодката да умъртви да не се мъчи.

Този конкретен финал как Ели е в рая един вид, ама отива да търси мъст, заплашва да убие припадналото транс дете, после премазва от бой Аби и накрая ѝ прощава... не знам. Не го усещам, няма и грам логика за мен (както и ти казваш, че не ти е допаднало).

Окей, може би фермата щеше да е с една идея по-сладникаво за финал на тази игра, ясно е, че Дръкман и сие са го вкарали като фейк за още по-голям шоков момент (човек да си помисли, че това е краят, ама неее). Макар че защо не? Ели остава във фермата, ама страда от посттравматичен стрес и един вид Аби е спечелила. Или остава във фермата, получава проникновение, сеща се за Джоел, прощава на него и на Аби. Защо не? Защо прошката трябва да дойде чрез насилие, избиване на зъби, отхапване на пръсти, давене - вместо вглеждане вътре в теб и преосмисляне?

Freenod avatar
Freenod
26 юни 2020
Да хвърля и аз един камък ...дума де
Играта ми хареса,много ми хареса-емоционална,отблъскваща, изключително добре и смело реализирана...Не мисля че някой,някога си е позволявал такива "волности" във видео игра и то като продължение на една от най-успешните игри създавани някога,не мисля и че ще се случи пак(може би за съжаление).Това,което видях бе един опит за деконструкция на човешката природа,в голяма си част успешен,особено при Ели-отчаяно същество,принудено да крие тайни,отчуждена,неуверена,измъчвана от чувството,че изборът и е отнет,изпитваща чувство за малоценност заради сексуалната си ориентация и в един момент единственото ,което едновременно "мрази" и я крепи и бива отнето пред очите.Отмъщението беше единственото,което я държеше цяла до края...пътешествието беше емоционално,аз поне не съм следил толкова много логиката.А за широко коментирания финал ,щеше да е добре житейски път и на двете да свърши там на брега на океана,най-естествения завършек за мен !
Да,играта определено е поляризираща,да има своите минуси и дискусионни решения-сюжетни(на моменти играта се усещаше леко разтеглена в сравнение със стегнатата история на първата,но пък и там имахме само два основни персонажа) и геймплейни(механиките бяха ок,но друго и не съм очаквал ,следва се една добре проверена формула ,която просто е леко подобрена).
Но ако мога да резюмирам за себе си с две думи -удовлетворен съм !

п.с Чудя се дали ,да не очакваме след всичката тази критика "любовно извинение" към феновете с едно dlc посветено на Джоел

igra4 avatar
igra4
26 юни 2020
На 3 час съм. Стигнах частта с Аби и Джоел. Меко казано съм възмутен. Но нали затова е инт дали положителни или крайно негативни емоции има в една сцена, да предизвикат играещия. Засега геймплей и графика нямам забележки. Продължаваме напред.
Ебати мършата тая, донякъде разбирам вече негативните настрояния относно сюжета. Но нека продължа, да видим ще се обясни всичко. Хюмнетата повечето сиг след тая сцена чупят диска и цвъкат нули. Не ми харесва това което се случва, но другите неща са инт, а и предстои да видя как ще се развият нещата. Дори и да не ми хареса историята ще смъкна макс 1-2 от оценката, другите неща са перфектни.
Rostik79 avatar
Rostik79
26 юни 2020
Абе да попитам защо тази игра на няколко пъти срещам, че я сравняват със "Списъка на Шиндлер"?
rosniak avatar
rosniak
26 юни 2020
Щот им е толкова акъла на западните журналя, дет за тази година ще изиграят точно 2 игри- The last of us 2 и Cyberpunk 2077...
Charcharo avatar
Charcharo
26 юни 2020
Повечето западняци са абсолютни кретеноиди, които не са отваряли и една книга през живота си, тъй че киното е реално най-близкото нещо до зряло изкуство за тях. После без да са гледали нещо различно от The Avengers цъкат в IMDB и избират от топ 250 филми нещо, че да се направят на културни.
Не са го гледали разбира се.
Това е нивото им.
nightwarrior avatar
nightwarrior
26 юни 2020
Дефакто един "журналист" използва тази фраза в "ревюто" си и това се превърна в мене, с което хората оправдано се подиграват.

Това и онази дето каза "все сме се питали кога игрите ще стигнат филмите, а сега трябва да се питаме кога филмите ще стигнат TLoU 2" са най-абсурдните изказвания за 2020.

Но така е когато пишеш рекламен материал, вместо ревю.

hyper avatar
hyper
26 юни 2020
Rosniak
Charcharo
nightwarrior

Това го пишете след като сте я изиграли или от каквото сте прочели из нета...

Charcharo avatar
Charcharo
26 юни 2020
@Hyper
Не знам за Nightwarrior, но това, което казвам за западните медии си е що годе факт. Говорят абсолютни идиотщини, имат обща култура на ниво Играчкин (добре де малко по-добре са) и не разбират ни от игри, ни от кино, ни от технология и съвсем нищо по литература.

https://thecitizenkaneofvideogames.tumblr.com/
Да се смееш брат, не може мислещ човек да е толкова cringe. Даже и да говорята за върховни видео игри (а по принцип не е така) не може такива идиотщини да се говорят.

nightwarrior avatar
nightwarrior
26 юни 2020
Обяснявам откъде идва това със Списъкът на Шиндлер.

Колкото до несъгласието ми с подобно определение, то се базира на изгледана история. И ако за геймплея може да имаш някакъв аргумент от сорта "не си го играл, как съдиш" (с което не съм напълно съгласен), не е нужно да си я играл за да можеш да видиш(не да четеш, а да видиш) какво представя цялата игра откъм история.

rosniak avatar
rosniak
26 юни 2020
Добре бе, hyper, ти кат видиш великото ревю, което включва фрази като "ъъъ, има геймплей и историята я движат персонажите..ъъ 10/10", иди вярвай на медии като Guardian и Washington Post, 2 велики гейм медии, между другото... а, чакай, те не са! Или на медии, като IGN и Kotaku, които 1во залагат на т.н. access journalism и дават високи оценки на игри/филми само за да получат покана/ ранен достъп за следващите игри/филми и разни други бонуси и 2ро те залагат и налагат политическата пропаганда и "диверсити" в медиите си. (те за тва и Kotaku пропадат).. И как сравняваш една игра с един филм?
Rostik79 avatar
Rostik79
26 юни 2020
iNfRaSoNiC avatar
iNfRaSoNiC
26 юни 2020
ЯКО СПОЙЛЕРИ!

Май истината за историята е, че просто не стана това, което искахме, не става нищо от това, което искаме...
Определено можеше да се развие по-добре, но явно някой е решил така да прави нещата!
Не мисля, че играта е провал, но убийството на Джоел и замяната му с Аби - нелепо. На мен лично ми бе тъпо и гадно да се бия срещи "лошата" Ели и затова разбира се поне 10тина пъти нарочно я оставих да убие Аби
Колкото и да се опитаха да ме тласнат в посока "Аби" нямаше и секунда в която не исках да убия "кучката" ...
няма как, нормално е, 5 пъти съм изиграл от до първата част, Аби не е Джоел, няма и да бъде
Хорър елементите са много силни, в определени дупки и мазета на Survivor+ си е направо страхотия
Графиката е може би в топ 3 за тази генерация, звук, анимации също.
ДА, ако Джоел бе жив щеше да е много по-добре!
ДА, ако не играехме 60 процента от играта с Аби щеше да е много по-добре!
ДА, ако имаше повече нови геймплей елементи и по-малко излишно насилие щеше да е много по-добре!
НО, въпреки това играта е адски добра, ако не беше TLOU2, ако не беше Naughty Dog - щяхме само хубави неща да пишем и говорим, дори GOTY ( макар че 10000% съм сигурен, че ще вземе някое GOTY )
Аз също съм разочарован от решенията в историята, но изиграх и все още играя играта с голямо удоволствие и абсолютен кеф, в крайна сметка това е най-важното
BTW, не съм фен на open world булшит обикалянето, така че Cyberpunk няма да влезе в колекцията ми, така че за мен това си е GOTY-то тая година.
Само ще отбележа, че съм доста пристрастен и това винаги ми е било любимата поредица, така че аз съм ок с това, което изживях играейки играта

lyubohar avatar
lyubohar
28 юни 2020
https://www.escapistmagazine.com/v2/was-the-last-of-us-really-that-good-slightly-civil-war/?fbclid=IwAR0AZs-cGawXYiPXpIvIzMmOnqC9ie0pGnCb8nWTWrCFFKe-E8jBpvYY7Bw
Charcharo avatar
Charcharo
28 юни 2020
Yahtzee е доста ... грешен по принцип. Забавен, но с много грешки в аргументите, някои от които са обективни грешки.
lyubohar avatar
lyubohar
28 юни 2020
Аз го харесвам, човекът си има мнение, а мнението не е "правилно" или "грешно". Сигурно има и проверими твърдения, които не отговарят на истината, но не мисля, че идеята е да го взима прекалено насериозно човек. Нито пък той се взима.

В случая ми хареса последния аргумент в спора, който доста добре описва ситуацията в момента. Това е абсолютният mike drop. Правиш нещо с малцинствен персонаж (гей или черен) и това е ултимативният аргумент; никой критик не смее да те насере, защото ще го обвинят, че не е политически коректен .

pseto avatar
pseto
28 юни 2020
Е, това предаване очевидно е от типа на американските училищни дебати, дава ти се страна и трябва да я защитиш, независимо какво ти е мнението. Макар че някои от аргументите, насочени към The Last of Us, са същите като аргументите ми за двойката в статията горе, а това видео е отпреди премиерата на играта. От друга страна същите неща не ми правеха впечатление, например избиването на противници - защото те бяха направени достатъчно зли в миналата игра, че да не ти пука, за разлика от сега. Имаше една снимка и с бащата на Аби, показан като Менгеле в миналата игра, сега е някакъв миличък и драгичък като ангелче в двойката. Ей заради такива неща я хейтват двойката, просто завоят е огромен, даже не знам защо я наричат Part II, това е все едно да се опиташ да слепиш Порше и Трабант, такава е разликата.

П.С. Тоя другият пич с Yahtzee има бахти неприятния глас, звучи ми като някой коментатор на килограм от американски спорт.

lyubohar avatar
lyubohar
28 юни 2020
Това видео е видимо иронично в много отношения, не мисля че може да се сравнява с училищни дебати. Освен това се отнася за първата игра, не за втората Хареса ми финала, който обяснява много неща свързани с оценяването на игри, филми и т.н.
lyubohar avatar
lyubohar
02 юли 2020
Някой продава ли си физическото копие, че с деца в OLX не ми се занимава май
BundyBari avatar
BundyBari
03 юли 2020
Ако си с PS4, пробвай в групата във Facebook, там няма начин, да не я предлагат вече...
pseto avatar
pseto
03 юли 2020
Аз като гледам на какви цени върви играта с моите 80 лева, дето исках в Olx, явно съм я продал като на цена за "наши" хора. Ама гледам се разпродава доста бързо там, почти не се намират бройки.

А и то във фейса сигурно ще е още по-лошо положението откъм това някой да ти иска 120 лева за игра, която струва 140 нова...

lyubohar avatar
lyubohar
03 юли 2020
Условието беше да не се занимавам с деца, ти във Фейсбук групата ме прати

То се е видяло, ще си играя DLC-то на Bloodborne тоя уикенд

Иначе ще пиша и в другата тема, че гледам е доста по-активна

vanmx avatar
vanmx
09 юли 2020
Аз пак да си кажа - единствените яки игри на Naughty Dog са първите четири Crash Bandicoot игри за PS1
hyper avatar
hyper
09 юли 2020
Щото не си играл нищо след това ли?
hyper avatar
hyper
10 юли 2020
Изчетох ревюто, коментарите и форума (и ти отговорих на няколко неща там). Dunkey има видео за критиците -
- в което много добре казва как хора като теб, Псе, са полезни с това, че са един човек с неговото виждане и можеш да се ориентираш по неговите предпочитания. С години минавам тук, за да видя по-критичен поглед над игри, но сега си давам сметка как *наистина* да ползвам тези ревюта - за да видя дали някоя семпла като геймплей или семпла като история игра е добра или не. Всичко по-сложно - Dark Souls за първото и TLOU 2 за второто, просто не получава задълбочен поглед. Мога да те разбера все пак - имаш други неща, не искаш да мислиш над игри, просто искаш да ги преджапаш бързо-бързо и да минаваме напред. А'ight cool.

Но в този случай провалът тук се крие в този опит за ревю, тъй като Naughty Dog ни подлъгаха, че това ще е поредната захаросана straightforward историйка за средностатистическия модерен троглодит, на който всичко трябва да му бъде смляно и разказано бавно и описателно, че да не би да се наложи да впрегне повече от 3 мозъчни клетки в нещо.

Просто толкова от логиката в историята ти е минала покрай главата, че чувам все още отекващия whoooosh. Ако не ти е ясно какво е това - чекни примерно https://www.reddit.com/r/whoosh/
Бих ти обяснил всичко необходимо, ако те интересува, но си писал, че вече си я забравил, та няма да се хабя.
Аз я минах изцяло blind, имам само 2 проблема.

1 - историята се понакъса от тия flashbacks и не ме кефеше да играя в миналото с "crippled" версия на героя. На места леко drag-ваше също, може би ако имаше пъзели или поне повече ползване на въжета с тази божествена физика на огъване, щеше да облекчи проблема.
2 - другият игрален герой е като рескин на първия. Умения, движение, дори оръжията са просто друга вариация на първите - за да е наистина добър момент, трябваше да променят някои от тия неща, така щяхме да имаме многопластове герой, който дори да не харесвате като история, ще е свеж за игра заради различните си механики.

Предвид че обожавам игри като Spec Ops The Line и SOMA, които те майндфъкват, аз нямам против ако играта ми вземе нещо, за да ми даде друго. Историята щеше да е малоумна, ако Д. умираше като се подхлъзне на скала итова е. А тя взе един герой, но ми даде урок. Накара ме да играя с този, с когото не искам, което обсъдих с приятел дали го има в друга игра и не можахме да измислим друго заглавие, което май прави играта доста ground-breaking поне от тази гледна точка. Забележете как не казвам, че е задължително добра идея - това времето ще покаже. Аз нямам против, предвид че на финала все пак нещата си дойдоха на мястото и видях логиката и идеята. Но заради горните 2 минуса ако трябва да дам чисто обективна оценка, те ще вземат 2 единици, така че за мен това е 8/10 игра. Даже може би 8+ заради смелостта да пробва нещо ново.

P.S. Също така ако трябва някой да отнесе псувни, това са И медиите. Никой от тия с предварителните копия не каза, че играта се различава от рекламните материали и че хората трябва да се подготвят. Да, ембарго имаше, но оценките им са върху цялостното преживяване. Просто зверски непрофесионализъм да премълчат нещо толкова важно (заради което и немалко разбирам разочарованите), предвид че идеята на ревюта преди релийза е точно това - да информират възможно най-обективно.

HighFist avatar
HighFist
16 юли 2020
Nathan Drake avatar
Nathan Drake
17 юли 2020
Първата част едва я изтраях да свърши.Тази ми я даде един приятел преди седмица и доста се чудих дали да я почна- за мое учудване играта се оказа чук!Много ми хареса историята ,как в началото представят Аби и Оуен като катили,но когато изиграеш втората половина виждаш през какво са преминали...Графиката и арта са топ за мен,в това отношение Кучетата са недостижими.
lyubohar avatar
lyubohar
27 юли 2020
Дотук (6 часа) се забавлявам абсолютно. Ще видим по-натам как ще е...
lyubohar avatar
lyubohar
10 август 2020
Изчетох ревюто. Странното е, че не виждам нещо, с което генерално да не съм съгласен - повечето критики отговарят на реалността. Обаче не мисля, че ефектът върху удоволствието от играта е толкова голям; лично мен нито едно от тези неща не ме подразни особено докато играя. По-скоро след това като осмислях играта стигнах до някои изводи, като например че е прекалено разтеглена. Обаче тия 35 часа не ги усетих като толкова и нито за момент не ми омръзна.

Също така Аби много ме изкефи като персонаж, нямах търпение да си използвам гигантските ръце и да спукам от бой кльощавата пикла Макар че и тя ме кефи, по свой си начин.

Rostik79 avatar
Rostik79
12 август 2020
Като цяло оставам с впечатлението, че болшинството хора, които са изиграли играта имат добро мнение за нея и са я харесали. Негативните мнения идват най-вече от хора, които са чели някъде, че е модерно да хейтнеш, защото Аби имала големи мускули, а Ели била еди-каква-си...
pseto avatar
pseto
12 август 2020
@Rostik79, моите впечатления са, че мнозинството от критиците не харесват историята. За играта, като цяло, не съм чел много изцяло негативни мнения (геймплеят се окачествява минимум като приличен, гледките и архитектурата винаги са си добри при Naughty Dog, също и актьорска игра, качество на кът сцените, т.н.). За Ели - от хиляди коментари, които прочетох по темата на различни места не повече от една шепа казват - "Играта е тъпа, защото Ели е лесбийка". Ако изключим Metacritic, където минимум 2/3 от ревютата са фейк, и положителни, и отрицателни, никой не говори за сексуалната ориентация на Ели. Това, за мен, е абсолютен фейк нюз.

@lyubohar - както казах на няколко пъти, напълно разбирам всички, които харесват историята. На самият мен много често не ми правят впечатление дори и големи дупки в логиката. Най-често не ги забелязвам. Просто в конкретния случай нелогичностите ми извадиха очите. Вероятно и зависи какво очаква човек. Аз очаквах някакви дълбоки персонажи... това, че гледах отново The Wire точно преди да играя не помогна. И след това като видиш Ели, която е едно към едно с бившия полицай, търсещ отмъщение, след като мафиотите са убили жена му и/или детето му в екшъните от 80-те... някак де да знам, не виждаш "извисяването на гейм медиума до нови, недостижими величини" и "Гражданинът Кейн на гейминга". Тук сигурно ще дойде Charcharo да каже, че игрите по презумпция никога не могат да бъдат над книгите и филмите, макар че Disco Elyisum показва колко високо може да се вдигне една игра, когато има талантлив главен сценарист.

lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
Според мен са достатъчно дълбоки персонажите, не се сещам за игра с по-дълбоки. Имам предвид екшън ААА заглавия, не говорим за Disco Elysium и подобни.

Мисля, че нещата са по-дълбоки от идеята за обикновеното отмъщение - това от човек, който е гледал the wire 5 пъти и го смята за най-великият сериал правен някога Не мисля, че основната мотивация на Ели е самото отмъщение и това се разбира почти в прав текст в последната сцена. (мога да опитам да развия тази идея ако на някой му е интересно)

Също така мисля, че ако човек започне да го дразни дадено произведение заради недостатъци, става много по-чувствителен за недостатъците занапред и може би дори пропуска положителни неща. Аз съм така в момента с един сериал (Gomorrah), който всички много харесват, но мен не можа да ме грабне и докато се мъчих да му дам шанс, си създадох в главата списък с буквално 100 очевадни недостатъка. Които ако ги листна на една страница всеки, който ги прочете, ще заключи, че това е най-ужасният сериал, създаван някога

Charcharo avatar
Charcharo
12 август 2020
"Тук сигурно ще дойде Charcharo да каже, че игрите по презумпция никога не могат да бъдат над книгите и филмите,"

Не това казва Charcharo. Просто не го слушате

"макар че Disco Elyisum показва колко високо може да се вдигне една игра"

Не е SOMA или Planescape Torment а дори и те не са нещо наистина специално. Но да, Disco Elisium е много солидна.

lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
С твоите двайсет и няколко години и толкова високи критерии за всичко - мисля, че те очакват доста разочарования
Charcharo avatar
Charcharo
12 август 2020
Така да бъде. По-добре разочарован отколкото прост.
Но засега това не е станало. Никога няма да ми свършат класиките и култовите хитове, освен ако не вложим трилионите вместо за самолетоносачи и други играчки за биологическо безсмъртие, но това ако стане ще се гордея с човечеството !
pseto avatar
pseto
12 август 2020
lyubohar, развивай, на мен със сигурност ми е интересно. Най-вече защото съм сигурен, че каквато и теория да имаш, то в играта ще има преки противоречия на нея.

П.С. Това, което си написал за недостатъците, поне при мен не важи със 100% сигурност. През годините не са ми харесвали неща заради сравнително малки недостатъци, харесвали са ми такива и с много недостатъци. Нищо не се е променило. По-скоро взаимовръзката е друга: ако нещо не ти допада изцяло по някаква причина, не се потопиш в него, тогава започваш да забелязваш все по-малки неща, които те дразнят. Ако се потопиш в игра, то дори и сериозни неща като крашове няма да ти направят впечатление. До това опира всичко. Заради това казвам, че разбирам изцяло всеки, който харесва тази игра - въпросът е да се потопиш и да не забележиш нелогичностите ѝ (които досега не съм видял някой да отрича в дискусия, което е хубаво, ама те и противоречията в играта са толкова сериозни, че няма как ).

lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
То това е същото като това, което аз казах, но с други думи. Точно това имах предвид и аз: "ако нещо не ти допада изцяло по някаква причина, не се потопиш в него, тогава започваш да забелязваш все по-малки неща".
pseto avatar
pseto
12 август 2020
Да, същото е, аз нещо прочетох накриво и го разбрах наобратно. Тая жега ще ме погуби.
BundyBari avatar
BundyBari
12 август 2020
Мен Gomorrah ме изкефи, първи сезон почна малко мудно, но от 2-ри нататък доста се зарибих.
lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
Различни гледни точки...На теб ти е бил бавен първият сезон, а на мен ми се струва, че прекалено бързат с много неща и затова доста ми олеква. Но не е за тук тая дискусия, да не спамим
lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
Такаааа...Brace yourselves, the wall of text is coming Ето моята интерпретация на мотивацията на Ели.

ЯКО СПОЙЛЕРИ!!!

Отмъщението наистина изглежда като основна движеща сила, но за мен това не е мотивацията на най-ниско ниво, по-скоро е резултат на нещо друго, още по-основно и дълбоко. В последната сцена/спомен на Ели с Джоел тя му казва, че не знае дали ще може да му прости, че не я е оставил да умре в ръцете на Firefly и така да се измисли лекарство, защото това е щяло да даде смисъл на живота ѝ.

Представете си свят, в който смисълът на живота е да оцелееш до следващата сутрин. То дори в днешно време хората страдат от депресии и се самоубиват, най-често защото не намират смисъл в живота си, представете си колко силно е усещането в един постапокалиптичен свят. Това се подкрепя много силно от духа на написаното в писмата, които намираш по време на играта.

Ели не става кисела и депресирана кучка когато умира Джоел, тя си е такава и преди това. И е такава, защото в живота ѝ няма смисъл. Казва го в прав текст във въпросната сцена. Отмъщението ѝ дава този смисъл, дава ѝ цел, то осмисля живота ѝ и затова се вкопчва в него толкова силно. Затова тръгва да гони Аби въпреки, че отдавна знае какво е направил Джоел и реално предстоящият bloodbath e напълно неоправдан. Но тя тотално игнорира тази мисъл, защото в живота ѝ най-накрая има цел и я е страх да не я загуби. Това е много по-силно от едното отмъщение.

Затова ѝ е толкова трудно да спре и да се откаже от отмъщението си. Най-близо стига когато убива Мел, но дори и това не успява да я доведе до катарзиса, до който най-накрая достига в последната сцена, секунди преди да удави Аби. Какво толкова се случва там? Ами дава си сметка, че независимо дали ще убие Аби или не, тази цел, която я е движила досега, вече е към края си - ще спре да съществува след няколко секунди и дали ще има един труп повече или не, това няма да промени този факт.

Та в общи линии това е начинът, по който аз видях нещата. Това за мен е deep, може само на мен да ми се струва така, но в крайна сметка това беше моят experience с играта. При Аби мотивацията е доста по-ясна и не мисля, че иска кой знае какво разсъждаване.

Има и други "дълбоки" неща, като например идеята за дуалността, тоест суичването между Ели и Аби и колко различно изглежда едно и също нещо през два различни чифта очи и мотивация - най-близките приятели стават омразни врагове и обратното. И играта постоянно те мести от едните обувки в другите, което е абсолютен mindfuck. Самата психология не е някакво невероятно откритие, но е тънко, емоционално и минималистично представена. Почти невероятно за ААА игра, която по презумпция се предполага да третира аудиторията си като полуидиоти.

Сцената с кучето в аквариума например е абсолютно гениална - как го убиваш съвсем между другото с Ели, като просто още едно от досадните кучета на "лошите", което се изпречва на пътя ти. И само в едно малко крайче на мозъка минава мисълта "абе това куче защо е тук, защо не е с придружител и защо ми се появи така от нищото в някакъв коридор? Малко странно е..." Но бързо я забравяш. А няколко часа по-късно виждаш трупа му през очите на Аби, след като си си играл с него и си му хвърлял играчката, което за мен беше един от най- "fuuuuuuuck" моментите, които съм виждал в която и да е игра.

pseto avatar
pseto
12 август 2020
Ели не знаеше в началото на играта коя е Аби и защо тя убива Джоел. Тоест, започвайки нейната мисия за отмъщение, тя не е знаела предварително нейната безсмисленост (със сигурност). Освен че Аби не казва коя е точно, като пребива Джоел със стика, имаше една сцена в отворената секция, когато Дина пита Ели - "А те защо ни оставиха живи, а не ни убиха, каква е причината за това" и тя ѝ отговори - "Не знам, те просто направиха грешка". За мен това затвърждава, че Ели със сигурност не знае коя е Аби и какви са ѝ мотивациите. Едва в последната сцена (първата битка с Аби) Ели вече знае.

Също така в началото на играта Ели е показана като щастлива - и при нощта преди bigot sandwich сцената, и мисията ѝ с Дина, и онази там вечерта, дето се напушиха. Можем само да гадаем дали тя вътрешно е нещастна и не вижда смисъл в живота си, но Дина ѝ дава такъв - може би да. А може би Ели е намерила друга цел в живота си, реално погледнато след онази сцена с признанието на Джоел имаме ако не се лъжа само една ретроспекция, която е във финалната сцена и когато Ели почти е простила на Джоел. На мен лично поведението на Ели много повече ми прилича на тийнейджърски бунт и на дълбока обида за това, че Джоел я лъже, отколкото клинична депресия. Но ни е показано, че Ели е близо до прошката, преди Джоел да бъде убит.

Мисля, че сцената във фермата също не подкрепя твоята теория. Тя не ни показва мрачна и депресирана Ели, напротив. Показва ни как героинята се опитва да се отърси от всички убийства в селската идилия, следвайки мечтата на Дина и как почти успява, но спомените за смъртта на Джоел не ѝ дават мира и заради това тя пак се връща към отмъщението. Ако това, което си видял ти в играта, беше търсен ефект, не спомените за Джоел и идването на Томи щяха да накарат Ели да тръгне, ами някакъв вътрешен конфликт, в който не е включен Джоел по никакъв начин. Такъв не видях (и в дневника си Ели пише изцяло за кошмарите, а не за това, че е фундаментално нещастна).


Гледната ти точка е интересна, но за мен противоречи на нещата, които са ни показани в играта. Според мен онази сцена, в която Джоел признава на Ели, че тя е можела да излекува човечеството, е вкарана в играта колкото да има конфликт между двамата и колкото Джоел да умре, преди Ели да може напълно да му прости, което мисля, че се случва във финалната сцена (тя е отворена към интерпретации, разбира се, но според мен тя прощава на Джоел тогава). Според мен освен отмъщение за самата смърт на Джоел Ели е разгневена и за това, че Аби го отнема от нея, преди тя да може да му прости.

П.С. Малко ми напомня как преди години като гледах Death Proof и реших, че финалната сцена всъщност е ретроспекция и Кърт Ръсел оцелява, а в първата сцена е показан как продължава да убива жени, понеже тези първите го претрепаха от бой. Мислейки за това си казах - "Баси якия филм". После като разбрах, че историята си върви линейно, мисълта ми беше - "Баси глупавия филм" и така. Човек има навика да си представя разни неща, но аз съдя за качеството на нещо по основната идея на създателя му, а не това как аз съм интерпретирал нещата (когато основната идея е потвърдена от самия създател на изкуството, разбира се, или ако е почти недвусмислено представена).

lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
Не съм казвал, че Ели знае точно коя е Аби. Но знае, че Джоел е избил цяла болница с хора и изведнъж някакви го залавят, измъчват персонално него и говорят "знаеш ли какво е направил" пред нея, нея я пускат и тя няма да се сети? Де да знам, може и така да е. Тук може би наистина е малко слабо откъм writing. Можеха по-ясно да го направят този момент. А това, че би излъгала Дина с "не знам точно какво искат, но направиха грешка" само би подкрепило тезата, че е знаела точно какво искат.

Иначе за всяка теза могат да се намерят доказателства за или против. Но е факт, че в последната сцена Ели казва "няма да ти простя, че не ме остави, така животът ми щеше да има смисъл". Аз в никой момент не я усетих хепи - нито на танците, нито в къщата накрая...Според мен баш си беше хванала пътя и сама, без да идва Томи

И не съм казал, че моментът с отмъщението го няма - има си го, просто се опитвам да си обясня защо толкова държеше на него и цялата безкомпромистност и камарата от трупове. "Според мен освен отмъщение за самата смърт на Джоел Ели е разгневена и за това, че Аби го отнема от нея, преди тя да може да му прости." Това също е доста добро предположение за отговор на този въпрос.

Честно казано като ти чете написаното човек не би предположеил, че не ти е харесал начинът, по който е написана историята

pseto avatar
pseto
12 август 2020
Е, написал съм какво си мисля, че са искали да ни покажат Naughty Dog. Не съм казвал, че ми допада начина, по който е показано...

...примерно това последното, което написах - че Аби е убила Джоел, преди Ели да може наистина да му прости - това просто мисъл, която ми хрумна, докато дискутираме, понеже събитията в играта не противоречат на подобно твърдение. Но и същевременно не го подкрепят пряко. Също както при твоите размисли ние си бием лаф, обаче играта не го показва. Не знаем каква е идеята и замисъла на сценариста/сценаристите. За мен това да запълваш дупките в нечие писане не е добър сценарий, това е слаб сценарий. Смятам, че Naughty Dog са пропуснали много теми, които можеха да дискутират, много нюанси, които да вкарат. В резултат някои неща се намекват, но официалната, реалната, истинската сюжетна нишка е онова, което виждаме в прав текст - бясната Ели, убиваща наред, търсеща отмъщение. Този персонаж смятам за слаб. Защото в почти никой момент не показва конфликтност. Имаме точно 1 такъв момент в цялата история - когато уби Мел (и то само защото Мел беше бременна, иначе като не знаеше - все тая, пореден ден в офиса, още няколко трупа на сметката на Ели, да не ти пука, бейби). И този момент пак не бих нарекъл "конфликтност", понеже след това (във фермата) не се споменава и грам. Мел умря, за момент и стана зле на Ели и какво? Нищо. След това Аби не я уби, какво от това? Нищо. Ели в никой момент не спира, не се замисля дали е правата, дори и когато научава, че Джоел е убил бащата на Аби и че Аби е донякъде права за търсенето на отмъщение. И тази тема изобщо не се дискутира в играта. Има толкова много неща, толкова много ъгли, които могат да се развият. Но в реалност какво ни е показано? Една стандартна история за отмъщение.


Примерно ако приемем, че твоята теория не е правилна, просто така, като мисловен експеримент, ако приемем, че единствената цел на Дръкман е да ни покаже една история за отмъщение - тогава ще окачествиш ли Ели като силен персонаж и един от най-силните в ААА игра изобщо?

lyubohar avatar
lyubohar
12 август 2020
Не, в никакъв случай. Никъде не съм казвал, че е супер изграден образ, нещата които си написал горе и в ревюто няма как да ги оспоря. Просто казвам, че 1) играта ме изкефи максимално въпреки това; може би защото изобщо не съм очаквал да съдържа оптимално изградени образи. Тоест да, не е The Wire, но няма и нужда да бъде; 2) изглежда аз съм си намерил начин да си запълня в съзнанието по-големите дупки, независимо дали съм уцелил идеята на сценаристите или не; и 3) въпреки дупките не я смятам за плитка - напротив, за необичайно дълбока и философска като за ААА заглавие я намирам, за което дадох 1-2 примера по-нагоре извън темата за Ели, ако се напъна ще се сетя и за още такива моменти - доста бяха, просто се загубиха в 35-те часа игра
igra4 avatar
igra4
04 октомври 2020
Пак прословутото темпо. Но си противоречиш, първо казваш, че повече ти е харесала частта с Аби, след това пък първите 10 часа. Точно частта с Аби е без отворени секции и по-праволинейна, за разлика от на Ели в Сиатъл.

Интересно е, и това е таланта на божеството Дръкман, как може да накара човек, който в началото намразва Аби, заради Джоел, после един вид да я хареса и да й симпатизира, в същото време да харесва и Ели, и накрая ако беше умряла Аби, щеше да ми стане също толкова гадно, колкото в началото с Джоел. Висш пилотаж, затова тая серия ми хареса повече от Тлоу 1.

Charcharo avatar
Charcharo
04 октомври 2020
Евалата, че TLOU2 ще направи играчкин защитник на LGBT+ правата.
pseto avatar
pseto
04 октомври 2020
Какво общо има отворената секция с темпото? Първите 10 часа ми харесваха, защото се случват различни неща. След това остатъкът от историята на Ели се превърна в някакво досадно разпъване (откъм геймплей). Частта с Аби ми се стори по-стегната, макар и отново да страдаше от формулата "заобиколи вратата > убий зомбитата > заобиколи следващата врата > избий/избегни хората > заобиколи следващата врата > кът сцена.

Че емоция в The Last of Us II има, така е. Не съм го отричал никога. Моите проблеми са ужасно реализираните ключови моменти в историята, включително и убийството на Джоел, което разчита единствено на своята емоционалност, която кара човек да не се замисля колко нелогична е цялата сцена всъщност. Психологически не смятам нито Аби, нито Ели за близки до реални човешки същества. Мотивациите им не ми се струват логични и са "като на филм", по-точно като на долнопробен екшън.

В другата тема по-нашироко съм защитил тезите си, едва ли има смисъл да пиша всичко наново за 20-и път. Факт е обаче, че Дръкман успя да поляризира The Last of Us феновете от една страна, а от друга - да навреди да продажбите на заглавието. Огромните щандове със залежали бройки на The Last of Us II са показателни (от куп различни страни). Sony се надяваха на успех като на The Last of Us, ама Дръкман им удари спирачката. Ще ми е интересно колко добре ще се продава ремастър на The Last of Us II, какъвто със сигурност ще има за PS5.

lyubohar avatar
lyubohar
04 октомври 2020
формулата "заобиколи вратата > убий зомбитата > заобиколи следващата врата > избий/избегни хората > заобиколи следващата врата > кът сцена.

Което е формулата на абсолютно всяка друга ААА игра, само смени "зомбита" и "хора" с каквото там е в конкретната игра. Това не може да е сериозен аргумент.

TLOU2 поне се опитва да разчупи формулата, за разлика от Tsushima-та например, която просто я повтаря до степен да си прережеш вените.

pseto avatar
pseto
05 октомври 2020
Че повечето игри имат формули, имат. Че те включват примерно малко паркур, после среща с противници, после кът сцена - пак е така. Но тези игри поне се опитват малко от малко да поразнообразят нещата. Ако щеш и дори Uncharted ако дадем като пример. Понякога имаш малко повече паркур, понякога имаш няколко престрелки поред. Или има някакви екшън моменти близо час. За което време "забравяш" за формулите.

The Last of Us II сякаш спазва буквата на някакъв закон. Ако миналият сблъсък е бил със зомбита, значи следващият ще е с хора, а пък онези след това - пак със зомбита. Ако изключим самото начало на играта (когато имаше само зомбита), не съм сигурен в колко случаи The Last of Us II слага последователно два пъти зомбита или два пъти хора. Когато видиш врата, то знаеш, че 90% сигурно тя ще е заключена, аз изобщо спрях в един момент да се опитвам да ги отварям, започвах да ги заобикалям автоматично. Като добавим и това, че геймплеят е прекалено раздут и разтеглен, а кът сцените - прекалено рядко, то се случва това редуване врата => зомбита => врата => хора => врата да се повтаря по 2 пъти, с което формулата става още по-очевидна и направо дразнеща.

Ясно е, че The Last of Us II ти е харесал, ама не мисля, че ти е харесал заради невиждания си геймплей. Играта хвърля всичко в кът сцени и филмовия си аспект, с който се справя безупречно (ако изключим дупките в сценария). Не мисля, че без тази си част The Last of Us II щеше да бере 10-ки отляво и отдясно само за геймплея си.

Що се отнася до Ghost of Tsushima, тя започва сравнително бавно и се отваря след няколко часа. Уводната секция е малко раздута и скучна, играта се опитва да ти държи ръката прекалено дълго, преди да те пусне да се разхождаш из света. Ся няма да те карам да ѝ даваш втори шанс, ама нека припомня, че за теб първоначално и RDR2 беше посредствен и скучен.

lyubohar avatar
lyubohar
05 октомври 2020
В моя защита почти не играя open world игри в духа на Assassin's Creed, така че това с формулите може би не ме дразни толкова по тая причина. Нито един Assassin's Creed не съм издържал повече от 2-3 часа.

И да, TLOU2 не ми хареса заради геймплея, така е, но не мисля, че е по-лош или повече базиран на формула от другите ААА игри, а така прозвуча. И да, играта наистина е раздута, но както съм казвал и в други случаи - това важи за всички ААА игри, така че пак не е коректно да казваме, че TLOU2 e по-зле. Истината е, че ако играта не ти допада, ще ти се стори по-раздута и по-схематична и обратното - ако те кефи, ще я усетиш разнообразна и кратка. Така че това не може да са обективни аргументи, аргументът тук всъщност е "хареса ми/не ми хареса"

За Ghost-а си прав, наистина не му дадох голям шанс, но просто прекалено много неща ме дразнеха, да не кажа всичко. RDR2 поне изглеждаше убийствено докато се чудех дали да я продължа или не, а и диалозите бяха top notch. Същият проблем имах и с Witcher 3, но нещо ме задържаше - то просто се усеща, че има потенциал по-нататък играта да стане велика, а тук е ясно, че ще е просто "добра" в най-добрия случай.

the HEAD avatar
the HEAD
18 януари 2021
Врътнах я и аз завчера без да чета никакви ревюта и да гледам каквито и да е трейлъри. Искам само да каже, че първият ми Плейстейшън беше 3 слим и идваше в бъндъл с Uncharted 2. Която и ми е в топ 10 на игрите въобще и от тогава палавите кучета са ми може би любимият девелопър, който за мен няма слаба игра. Играта я изигравам чак сега защото на ванила 4ката ми едва ли щях да се изкефя така както сега на 5цата Първият the Last of us ми е като цяло друга от игрите от топ 10 и за мен достави такова внушение поводи за философски размисли и емоции, че киното не може да навакса и като цяло от тогава има много малко филми, които са ме докоснали така емоционално. Втората част е също толкова брутална и жестока както и първата, но може би след първата ефекта не е толкова УАУ въпреки, че във втората имаше също доста груби моменти. Иначе за безсмисленото насилие съм съгласен и аз си виках бе избихме бая народ, ненужно въпреки, че и те доста грубо влезнаха с взривения кон, но като цяло играта пък на мен ми се стори доста флуидна и интуитивна и напрегната на моменти. Чета различни мнения кой коя героиня го е изкефила, което значи че персонажите те грабват. Хумора и заигравките ги има( two down, milions to go), но играта си е дарк анд хеви шит отвсякъде и както и в първата част си мислех толкова малко хора са останали, а се избиват като животни( може би и затова се казва the last of us). И финала въобще беше даже за мен гаден, като виждаш в какво се е превърнала Аби и се чудиш въобще дали има смисъл да се занимаваш с нея. И момента след като Аби те пощадява и си във фермата аз си мислех, че е сън докато не осъзнаваш, че този рай е истина. Колкото до ЛГБТ хейта, за мен не е проблем, че главната героиня харесва жени и аз харесвам жени разбирам я дет се вика, а за мен сцената в началото с напушването беше една от най-добрите или романтични може би сцени, които съм гледал за последните не знам колко време. Друго което се усеща е, че играта за да стигне до този момент има изрязани моменти и щяла да бъде и по-дълга. На мен поне ми отне 48 часа първо преиграване на хард по статистика и ще изчакам за евентуално оптимизиране за пс5 за второ преиграване на нова игра +. Според мен играта трябва да си е в ънхейтабъл секцията и може би Псе просто емоциите, които е предизвикала в теб са негативни и не е свършила така както искаш, но самия факт че е предизвикала в теб такива емоции е показателен.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 януари 2021
Яко е, че я харесваш. Аз я играя в момента и имам доста проблеми с нея. Но де да знам, като че ли затова са игрите и никой не е казал, че емоциите трябва да са ни еднакви или че всички ще харесаме всичко.

Колкото последната част от коментара ти, тя няма никакъв смисъл. Естествено че е породила емоция, всяка игра поражда. Това не е минималното изискване за ънхейтъбъл. Има значение каква е била емоцията. Ако е била положителна за псето, щеше да е в зелено.

Но и имам чувството, че някои хора твърде много вземат присърце червено/зелено. Соулс игрите, които са сред любимите ми гейм поредици изобщо, ако не се лъжа са и трите в червено. Е, и? Така ги е усетил псето, не е харесал много неща, написал е цветущи ревюта, на които съм се забавляваш докато чета. Здраве да е

Не трябва да се взема така навътре.

П.С. не познавам някой с проблем, че Ели е на другия бряг, 100% има такива хора, масово никой няма против това.

Rostik79 avatar
Rostik79
18 януари 2021
Играта е с доста mature съдържание и далеч нямам предвид графичното насилие, или че казват думата фък. За да се разбере по-добре е силно препоръчително да си поживял малко повечко, да си отгледал дете, да си се преборил с нещо тежко, да си общувал с всякакви видове хора ...
На мен силно ми въздейства, а финалът, както Главата казва наистина е ... да не спойлвам сега, но наистина е брутален и ти оставя горчив вкус.
pseto avatar
pseto
18 януари 2021
the HEAD, не толкова, че ми е донесла само негативни емоции... реално погледнато бях съвсем на кантар. Определено беше от случаите, в които се чудех в коя рубрика да сложа играта, но дупките в сюжета наклониха везните към тази. За мен това не е 10/10 игра и няма как да бъде, в подобни случаи хипер прехвалването ми идва малко нанагорно и подсъзнателно ставам още по-критичен.

Но някъде нагоре писах, че не ме е яд, че играх The Last of Us II, мнението ми е някъде в средата. В крайна сметка такъв продукт е искал да направи Дръкман - поляризиращ, такъв се е получил, ама после като имаше мнения от всички крайности, той се обиди. Явно е свикнал Дръкман да рискува и всичко да се получава, ама като шиеш all-in в един момент губиш (не че TLOU II е точно загуба, но със сигурност някои сериозни фенове на Naughty Dog ще мислят два пъти преди следващата игра на студиото).

@nightwarrior, Dark Souls III беше в ънхейтабъл, това е един от малкото случаи, в които имах на 100% готово и проверено ревю, което изхвърлих в коша и написах ново.

nightwarrior avatar
nightwarrior
18 януари 2021
Може, наистина не помня, но както казах, аз при теб чета ревютата предимно да се забавлявам и да видя как ти си видял играта. Червено/Зелено... все тая
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
18 януари 2021
До ден днешен най-любимото ми ревю от всички,които съм прочел за толкова години по гейминг сайтове,наши и чужди, си остава това,което Псето написа за RDR2.Смял съм се със сълзи.
Brian_85 avatar
Brian_85
15 февруари 2021
СПОЙЛЕРИ!!!

Много харесвам ревюта ти, защото понякога са сходни с това, което мисля за дадена игра. Например за Red dead redemption 2 и Days gone. Когато видях отрицателната ти оценка тук и колко много хора дават такава, се надявах да грешите, да не сте разбрали играта.. Затова след като я превъртях преди няколко дни, веднага прочетох ревюто ти и донякъде се съгласих. Още в началото обаче имаше нещо, което си написал и не ми се нравеше(цитирам те)- "Първо, много слаб сценарий, сравним с претенциозен, нискокачествен американски екшън." Казах си.. добре де, играта я врътнах, имаше неща, които не разбрах, които не ми се виждаха логични, но в същото време няма игра,в която в началото мразиш единия герой , после изведнъж започваш да го харесваш и изпитваш тази ненавист към главния герой. Освен това играта създаде у мен емоции и не знаех какво ще се случи до края, а слаб сценарии не би създал такова нещо.

Започнах да мисля върху ревюто ти, започнах да мисля върху историята, върху всички тези нелогични неща и тогава разбрах - историята е един сложен пъзел, в които ненаредени парченцата нямат смисъл, но успееш ли да ги разбереш, всичко си идва на мястото. Мисля си, че ревюто ти е първосигнално, не си дал време да осмислиш нещата. Не казвам, че аз ще ти променя мнението, нито, че твоята гледна точка е грешна. За мен просто историята е гениална и не мисля, че сценаристите са толкова глупави, че да напишат нещо, което няма смисъл( поне се надявам да е така).. Всяко нещо има смисъл.

Аби има цел в живота и тя е да отмъсти за баща си. Точно затова показват сцената с Оуен, когато я целува и тя го отблъсква(нищо, че е лудо влюбена в него). Разбираме, че за нея е по-важно да отмъсти, отколкото да е щастлива. Тя живее за отмъщението и нищо друго не е важно за нея, дори любовта. Затова и не отделя дори 5 секунди да поговори с Джоел. За Аби няма грам значение дали и е спасил живота, като тя си има своя фикс идея и не вижда нищо друго. Защо Аби се променя изведнъж? Защото след това убийство се появява една празнина.. Липса на цел.. Причината после да помогне на двете деца? Не защото и спасяват живота (макар и това да е причина), ами защото намира друга цел заради която да живее. Да запълни тази празнина, липсата на баща й. При Ели е много сходно. Отказва се от щастието с Дина за да си отмъсти на Аби (въпреки че Аби не я убива когато има възможност). Отмъщението е фикс идея и за Ели. Играта свършва с идеята, че Ели побеждава. За разлика от Аби, тя успява да прости, най-вече на себе си. Всичко се върти около отмъщението и прошката. На какво си готов да се откажеш за да си отмъстиш. Какво ти носи отмъщението след това и можеш ли да простиш? Все пак това е един свят, в който убийствата са нещо нормално.. и за да живееш, ти трябва да се научиш да убиваш. Дали са брутални Ели и Аби? Да, такива са.. но всички тези убийства са ги научили да бъдат такива. В този свят е трудно да запазиш човешкото в себе си и е много лесно да загубиш нишката между добро и зло, между правилно и грешно.

Причината заради която не убиват Ели и Томи в началото? Защото са много хора. Аби може да убива Джоел по най-бруталния начин, но всички там са запознати какво е направил той и някак си може да се залъжат, че той го заслужава. Обаче след това брутално убийство, част от хората осъзнават колко грешно е това, че това е повече животинско, отколкото човешко. Не искат да гледат повече смърт. Точно Оуен и Мел още пазят човешкото в себе си, разсъдъка си. Ако те не бяха в тази сцена, Ели и Томи щяха да са убити. Все пак едно е да убиваш поради причина, а друго е да убиваш едва ли не за забавление... За мен това бяха най-големите дупки в сценария, но ето, че успях да си ги обясня.

Ще обясня къде най ясно се разбира колко силно е желанието за отмъщение у Ели. Едно е да имаш връзка с мъж и да кажеш, че отиваш да отмъщаваш. Едно е да имаш връзка с жена и да кажеш, че отиваш да отмъщаваш. Но да имаш връзка с жена и дете и да ги оставиш сами само за да си отмъстиш.. Да оставиш семейството си - това показва колко голямо е желанието за отмъщение. Според мен това, което се разбира най-трудно в цялата история е колко силно желаят и Ели, и Аби да си отмъстят. Затова те са брутални, защото пред очите им през цялото време е само този, който е убил баща им. На много моменти те са повече животни, отколкото хора.

Това е моята гледна точка върху играта. Не я видях веднага по този начин. Трябваше ми време да се опитам да разбера защо нещо е станало така, а не така. Каква му е логиката. Мисля, че нещата са много по-дълбоки отколкото изглеждат.

Според мен това, че всеки вижда по-различен начин историята, говори само по себе си достатъчно

nightwarrior avatar
nightwarrior
15 февруари 2021
Не я разбирам тази теза. Игри с почти никакъв или направо никакъв сценарий могат да породят емоции у някого. Това няма как да е атестат за качество. Нито, че вижда някой по различен начин историята. Избери произволна story driven игра и ще намериш хора гледащи на историята различно и хора изпитващи различна емоция.

Разбираме фикс идеята на Аби, както и тази на Ели. Не ми стои логично Ели да изтрепе хиляда човека(образно казано, не съм седнал да ги броя), за да стигне до Аби и накрая да я остави, щото насилието не е решение.

По никакъв начин няма и да ми е логично Джоел, човек врял и кипял в този постапокалиптичен свят, човек знаещ какво е правил през годините и колко врагове си е създал, да се представи така лежерно пред група непознати. Той само ЕГН-то дето не си продиктува.

Не можеш да разказваш история, изводът от която е клишираното "насилието ражда насилие и този цикъл може да се спре само с прошка" като между теб и прошката има 100ци трупове на странични участници. Неконсистентно е.

За слабоумия като да пращаш тежко бременна на патрули и т.н. не ми се говори. Голям драма, Ели убила бременната Мел, тя ако направи половината от нещата дето ги прави в играта, това дете отдавна е заминало.

Един вид, в главата на Дръкман ги е имало шокиращите моменти, а не е помислено добре как ще се стигне до тях. Затова дадох пример с Game of Thrones първите сезони, спрямо последните. Как се стига до Червената сватба и как примерно до Камбаните в последния сезон. В първата игра има шокиращи моменти, но те са вързани по-добре, обикновено мотивацията на героите е логична и по-консистентна. Тук това не го усещам. Затова и съм съгласен, че сценария не е силен. Дори за мен е най-слабата част в една иначе механично, графично и звуково(тук вкарвам войсактинг и музика) изпипана игра.

Rostik79 avatar
Rostik79
15 февруари 2021
Има слаби моменти в историята, наистина, но са по-скоро дребни детайли (макар, че и те са важни).
Основната линия и аз я харесвам и смяната на персонажите, с които играеш, а оттам и гледните им точки е смятам добре вкарана в наратива. На мен, поне ми допадна.
Това, че и двете оставят купища трупове след себе си, за да стигнат до извода, че насилието не е решение - как би могло да е иначе? Нали точно това е идеята? Как ще стигнеш до извода за "мирно решение", ако преди това не си бил на война? Освен това Ели убива почти само при самоотбрана или ако няма избор. В другите случаи ясно показва, че съжалява.

[СПОЙЛЕР]При отказа на Ели да довърши Аби, трябва да се вземат и събитията непосредствено преди това.

nightwarrior avatar
nightwarrior
15 февруари 2021
Еми... Когато нападаш противников лагер и избиваш хората, които го бранят, няма как да го счета за самоотбрана. И Ели съжалява само и единствено за образи, които са някои в играта. Обикновените npc-та са пушечно месо. Не знам, за мен този 180 градусов обрат е също толкова необоснован, колкото сцената с Камбаните, която споменах.

Колкото дали ви харесва, това е съвсем друга тема. Аз харесвам Hard Target с Жан Клод ван Дам, харесвам и Universal Soldier, ама сценарийте съвсем не са им силни. Мисълта ми е, че това дали харесваме нещо, не го прави невероятно. Харесвам неща, които осъзнавам, че са пълен шит(не казвам, че TLoU2 e пълен шит). То затова си я има и фразата guilty pleasure.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
15 февруари 2021
pseto avatar
pseto
15 февруари 2021
@Rostik79, не мисля, че човек трябва да убие друг човек, за да стигне до извода, че убийството е нещо лошо. Обикновено в реалния живот едно-единствено убийство, дори и неволно при инцидент без вина на убиеца, може да съсипе психологически човек до края на дните му. Това да убиваш десетки хора, с нож в гърлото, в черния дроб, от близко разстояние и след това да нямаш никакви угризения - това си е психопатство.

И да, bojosan може да дойде и да каже - "Бе, вие тука някаква игра така ли обсъждате, нормални ли сте". Ама нали си говорим за дълбочина. Къде е дълбочината в The Last of Us II? Колко угризения има Ели? Колко угризения има Аби? Под "угризения" не говоря за това Ели да гледа 2 секунди така, сякаш е настъпила кучешко лайно на тротоара, едва ли не - "Ех, мамка му" и после след 2 минути да е забравила.

Дори и убийството на Мел, което уж трябваше да е повратен момент в развитието на Ели като персонаж - то беше безсмислено. Във фермата Ели нямаше кошмари за всички хора, които е убила. Нямаше кошмари за Мел. Спомняше си единствено Джоел. С други думи десетките, стотиците убийства не ѝ тежат на съвестта. За мен това не може да е сериозен персонаж. Не и в тази игра, построена върху фундамента на "всеки живот има значение, дори и на най-обикновените NPC-та".


@Brian_85, това ми е един от основните проблеми в играта. Не дупките в сюжета, каквито несъмнено има. Няма смисъл да ги повтаряме отново. А това, че безразборното убиване не се третира от морална гледна точка. Единственият живот, който има значение за Аби, е този на баща ѝ. Дори не ѝ пукаше достатъчно за Мел и Оуен (и Алис), че да претрепе Ели (което Ели 100% заслужаваше, никога повече не съм искал в игра персонаж да умре). Единственият живот, за който ѝ пукаше на Ели, беше този на Джоел. Останалите бяха... косвени жертви.

За мен това не е дълбок сюжет. В моето съзнание дълбокият сюжет задълбава в човешката психология. Психологията на Ели и Аби се губи много рано, след първите 10-15 брутални убийства.


Онова, което Дръкман се е опитал да направи, е интересно, рисковано и ми харесва като идея. Написах го много, много пъти. И в статията, и в коментарите. Не споря с това. Много добре виждам какво е искал да направи. Просто платформата, чрез която представя идеите си, не е правилната. Не можеш да говориш за стойността на човешкия живот, когато отнемаш десетки и стотици животи. Просто не става. Това е противоречие.


Но както казах десетки пъти - тази игра е поляризираща. Просто не вярвам на персонажите. Това, което виждам от екрана, са безскрупулни масови убийци. Естествено не е била това целта на Дръкман и компания. Целта е играта да бъде видяна по начина, по който я виждат онези, които я харесват. И няма проблем, че някой харесва играта - но Дръкман и останалите сценаристи е трябвало да осъзнаят, че е съвсем възможно дупките в сюжета и прекалено многото графични убийства да отблъснат част от хората и да направя двете смръдли трудни за харесване. Това си е чисто сценарен проблем. И съжалявам, но не мога да приема, че някой е добър сценарист, ако не е очаквал герой-масов убиец да не бъде харесан от всички.

Brian_85 avatar
Brian_85
15 февруари 2021
Съгласен съм с повечето написани неща. Има едно нещо, което донякъде оправдава нещата и то е, че това е игра и (може би) не трябва да търсим изцяло реализъм в нея. За мен най-дразнещия момент в играта беше (СПОЙЛЕР) когато заловиха в началото Ели и Дина и точно да гръмнат Ели, Дина изкача от покрива и я спасява... Как се измъкна Дина, че чак се качи и на покрива? Адски нелогично ми се видя, но после си казах.. това е игра. Не оправдавам всичко, макар че аз си намерих логиката за събитията. Най-важното е какво удоволствие изпитва човек при изиграването на една игра. Определено удоволствието при първата част беше по-голямо.

Тази игра е един експеримент. Не всеки ще я хареса, но и аз не мога да кажа, че е безгрешна или перфектна. Надявам се да има трета част и тя да надмине първата

Rostik79 avatar
Rostik79
15 февруари 2021
Pse, не пропускай и това, че Ели е израстнала в общество, в което човешкият живот е по-малко ценен от съдържанието на джобовете или дрехите на някой човек. Предполагам поне, че в такава среда отнемането на живот не е толкова стресиращо, защото просто нямаш друг избор. В този свят Ели среща човек, в когото припознава баща и най-близък и грижовен другар и го губи по този брутален начин. В хода на действията си, осъзнава, че убийствата няма да ѝ донесат утеха, а само ще усилят вероятността от други подобни цикли на отмъщения и преследване.
pseto avatar
pseto
15 февруари 2021
@Brian_85 - Да, в TLOU II има някои обективни проблеми в сюжета (които никой не е отричал), очевидно този пример с Дина как полетя през стъклото като Батман е един от тях. Има и очевидни плюсове, които също никой не е отричал - качество на актьорска игра, атмосфера, кинематография. Оттам нататък... зависи кое ти направи повече впечатление. То си е хвърляне на монета.

@Rostik79 - е то хубаво, ама ние живеем в такова общество. На мен ми е трудно да повярвам в човещината на героиня, която трепе толкова много хора. А ся да си представя как би се чувствал човек, ако живее в общество, в което човешкият живот не значи много... става малко сложно.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
15 февруари 2021
Nasons avatar
Nasons
10 август 2021
Здравейте,
Изиграх играта и на мен лично както първата, така е втората част ми харесаха много. Искам да попитам, какво представлява New game+? Каква е разликата с обикновения вариант за нова игра? И има ли възможност за някакъв вид ъпдейт, където примерно да има повече оръжия и техники при ръкопашен бой? Може би ще ви се сторят тъпи въпросите ми, просто не съм най-запаления геймър!
lyubohar avatar
lyubohar
11 август 2021
Обикновено означава, че в повторно изиграване ще има нови неща, които не ги е имало в първото. Често означава, че запазваш постигнатото до момента и продължаваш откъдето си стигнал (като опит, предмети и т.н.). Конкретно за TLOU2 не знам какво влиза в NG+, но Гугъл със сигурност ще знае
Nasons avatar
Nasons
11 август 2021
Мерси за информацията! Чукнах Гугъл, но ако трябва да съм честен, излезнаха толкова много неща, че ме домързя да се ровя из тях 😃
Rostik79 avatar
Rostik79
11 август 2021
Няма кой знае колко да се ровиш.
NG+ режима на TLOU2 чисто и просто ти дава нова игра, която почваш с героя, с който си минал предното изиграване - ъпгрейди, скилове, оръжия. Нищо повече. Няма нови опции при игра или нови персонажи, нови оръжия, нови нива или противници. Просто същата игра, но вече ще е по-лесна, защото я почваш "назобен" и евентуално можеш да се пробваш на по-голяма трудност.
Nasons avatar
Nasons
11 август 2021
Благодаря за информацията!
bonchef avatar
bonchef
12 октомври 2023
Пак 3 години назад, но.........Струва ми се , че много задълбавате в нещо което е по характерно за книга или филм. Тук някой спомена , че това е игра и трябва да държи съзнанието на играча в играта. Представете си тази игра без да убиваш. Баси щеше да се убие всякакъв интерес. Какво всъщност щеше да прави играча? Стелт..........от тъпо по тъпо. Стелта в игрите е всъщност тъпня. Някой да посочи добра стелт игра. Имам предвид нещо малко да се доближава до реалността. НЕма как. Играх на предпоследна трудност. Двете героини най вероятно умишлено са направени неженствени т.е. да се избяга от клишето нещо "а ла барби"- Лара Крофт, Байонета, ПанАм или каквото там се сетите. Повечето нормални жени са нещо не толкова красиво, а по скоро НОРМАЛНИ т.е. красиви и грозни по равно. Жестокостта на двете вече казах от какво е продиктувана, нЕма к`во друго да правят в тази игра. Заигравките в опитите да се навлезе в тяхната душевност и мотивите , които ги подтикват да постъпват по този начин било то чрез кът сцени и разни бележки по дневници е по скоро да се направи опит за плавно преливане от хладнокръвните убийства като наемен убиец към обикновен човек какъвто всъщност образ биха искали да ни представят авторите. Не се сещам друга игра която аз съм играл да прави толкова задълбочен опит да ни бъде представен вътрешния свят на героите. Ама ако вие сте играли я дайте заглавия, че и аз да изиграя. Само да не е нещо много старо, че вече като да не ми се иска да седя на стола пред компа часове наред. Това горното си е мое мнение. Изиграх и двете части една след друга и на мен ми се стори , като една по дълга игра.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл