hategame logo
Дело срещу EA заведено в Калифорния
пуснато на 18 август 2020 от pseto
fifa 20 packs
Офанзивата срещу луут кутиите започва да става все по-сериозна. Наскоро срещу EA е било заведено дело, в което се твърди, че серии като FIFA и Madden включват хазартни елементи и водят до пристрастяване към залагането. То е в Калифорния, като над 100 души очакват обезщетение от 5 милиона долара от гейм гиганта.

Делото се позовава на законите в най-богатия американски щат. В тях се казва, че в категорията хазарт влизат всякакви машини, апарати или устройства, в които „се разиграва нещо от стойност и играчът може да получи като награда нещо от стойност чрез елемент на шанс“.

Както знаем добре едната част от уравнението е факт. Разиграването на нещо стойностно. В случая на Ultimate Team във FIFA това е премиум валута, която се купува с реални пари. Обикновено когато има дискусии за луут кутиите е по-коварно доказването на втората част. На много места за доказване на хазарт е нужно ако се залагат реални пари да получиш като награда отново реални пари. Във FIFA това не е възможно, очевидно (няма как да продадем Меси за златни монети, които после да конвертираме в долари или евро). Но законът в Калифорния дава поле за лавиране. В него се споменава „нещо от стойност“ – а Меси, Кр. Роналдо или Мбапе са достатъчно стойностни за горе-долу всеки играч в Ultimate Team.

Дори и EA да бъдат осъдени, защото не са регламентирали, че в игри като FIFA и Madden има хазартен елемент, то едва ли глобата от 5 милиона долара ще ги трогне много. Това е малка хапка за преглъщане, особено като говорим за режими, носещи вероятно над милиард долара годишно като приход.

В Щатите има и обсъждания за по-ясно дефиниране на това какво точно е хазарт в електронните игри. Засега обаче няма изгледи касови режими като Ultimate Team да бъдат ударени.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл