hategame logo
Добри новини: 99% от PS4 игрите с обратна съвместимост за PS5
пуснато на 09 октомври 2020 от pseto
ps5 ps4 pads
Досега Sony бяха уклончиви, когато ставаше дума за обратната съвместимост между PS5 и PS4. Но най-накрая от компанията излязоха с твърдо становище. А то е, че 99% от игрите за PS4 ще могат свободно да пуснати за PS5.

Да, точно така. И тук не говорим единствено за физическите такива. Дигиталната ви библиотека също ще може да бъде свалена на PS5, когато се логнете със своя PlayStation Network акаунт на новата конзола.

Все пак Sony посочват изрично, че е възможно не всички игри да вървят перфектно. Японската компания препоръчва първо да тестваме PS4 заглавия, преди да тръгнем да купуваме допълнително съдържание за тях от рода на DLC-та.

Подобно предупреждение е напълно нормално, разбира се. Едва ли Sony са тествали всички хиляди PS4 игри, за да видят дали всяка върви добре. Но пък ако са били пробвани само най-добрите заглавия и те вървят нормално, то това определено ще са добри новини.

Така в крайна сметка е официално – PS5 ще има обратна съвместимост с PS4. След месец пък ще разберем дали тя е изпълнена на достатъчно високо ниво или напротив. Тук е редно да се отбележи, че човек не бива да очаква чудеса – графично няма да има подобрения, а фреймрейтът ще е заключен на кадрите, определени от разработчика (при болшинството игри те са 30). Тоест някоя игра, ограничена до 30 кадъра, няма изведнъж да литне с 60. Но от друга страна – ако отпаднат спадовете на фреймрейта в по-тежки сцени и най-вече – намали се времето за зареждане на следващото ниво, благодарение на SSD-то на PS5, то само тези две неща ще мотивират достатъчно силно геймърите да се ъпгрейднат до новото поколение.

PlayStation 5 ще излезе в продажба на 12 ноември в САЩ и 19 ноември в Европа.

А ако се питате защо Sony казват точно "99%" - причината е, че има потвърдени 10 PS4, които със сигурност няма да работят на PS5. Имената им можете да видите отдолу (като определено липсата на тези десет заглавия няма да е краят на света):

-DWVR;
-Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One;
-TT Isle of Man - Ride on the Edge 2;
-Just Deal With It!;
-Shadow Complex Remastered;
-Robinson: The Journey;
-We Sing;
-Hitman Go: Definitive Edition;
-Shadwen;
-Joe's Diner;

Коментари
igra4 avatar
igra4
09 октомври 2020
Сони отново мачкат конкуренцията.
BossOfGermany avatar
BossOfGermany
10 октомври 2020
Да, много ги мачкат, защото видяха как Microsoft ще подходи с обратната съвместимост за XSX и май се уплашиха
BossOfGermany avatar
BossOfGermany
10 октомври 2020
*подходят
Panthers avatar
Panthers
10 октомври 2020
Xbox са с обратна съвместимост чак до оригиналния бокс. Още от предното поколение са така. Който си вземе бокса на практика ще може да играе всяка игра излизала някога на конзолата. Също гледах, че повечето заглавия от това поколение ще са барнати. На някой игри е добавен HDR, а масово кадрите са 60 на игри, които си вървят на 30 за сегашното поколение. Сони бяха длъжни да направят поне това. Да не говорим колко неща трябва да променят в PS Now и Plus. Заради голяма победа в това поколение Сони се самозабравиха малко. Решиха, че без усилие от тяхна страна, ще стане същото и това поколение. Но този път Майкрософт ще се борят. И поне засега изглежда, че няма да правят глупости, като в началото на това поколение.
HighFist avatar
HighFist
10 октомври 2020
MS вече направиха една глупост с кръщаването на конзолата и объркването сред клиентите.

Ще се борят със сигурност, но често правят някакви аматьорски грешки, не нарочно, а от неадекватност или пестене на пари, което е доста странно.

И двете компании имат място за подобрения и ъпдейти, все пак.

Panthers avatar
Panthers
10 октомври 2020
Логика в името на конзолата има. Но не е реализирана по май-добрия начин. Когато стана фиаското с xbox one явно решиха да променят малко нещата. Така изкараха xbox one S. Която си беше доста по-добра от оригинала. После изкараха xbox one X. Която беше най-мощната тяхна конзола, по мощна от ps4 pro. и сега явно решиха да действат, като при телефоните. S е нещо като обикновен модел. А Х серията е премиум варианта (или иначе казано Плюс или Pro версия при телефоните.) Така според тях всеки трябва да се ориентира към съответната версия. Искаш най-новата конзола, но по евтината...взимаш S, искаш топ модела, търсиш серия X. И ако има интерес в конзолата тези две деления ще се запазят.
pseto avatar
pseto
10 октомври 2020
Да, Microsoft знаят как се прави обратна съвместимост, но от друга страна те са съвсем различен тип компания. Те разработват десетки хиляди софтуерни проекти, които рано или късно им носят някаква стойност. Обратната съвместимост на Xbox може да е на загуба досега, но след 5 години може да е напред. А и може Microsoft да са разработили софтуер, който да автоматизира съвместимостта, който да ползват другаде. Играта им е съвсем различна на MS. Sony, от друга страна, гонят само и единствено печалбата с PlayStation, нямат никаква друга идея, цел, мисли за добавена стойност и т.н. Ясно е, че те винаги ще са много по-назад.

Но за мен все пак ще е успех и единствено това да можеш да вкараш диска от четворка и да играеш на петица. Ама... както съм казвал много пъти, ще повярвам само като го видя.

bojosan avatar
bojosan
10 октомври 2020
Кашона го има това от време оно, така че не е Wow новина. То и не ме грее честно казано, май вече разчитат не само на ремастери и dlc та, а и тях няма да си правят труда, направо ще пускат старите игри на новата конзола и така. Големо чудо, нема кво, то ние така или иначе сме ги изиграли всичките , аз втори път игра много рядко почвам, или ако я почна след 1 час ми е омръзнала и се отказвам. Помеждудругото, който обича рейсърите, пуснаха Форца 7 без пари в Геймпаса. Това е най добрия рейсър излизал някога, аз рейсъри не пипам, но понякога разпускам с него , страшно реалистичен е
Mitko6000 avatar
Mitko6000
10 октомври 2020
Дано се откажат от тия ремастъри в близките години, защото вече почна да става банално. Но пък нека останат цялостните римейкове. Някои са си добри попадения, като RE2 (макар и да съм играл само демото.)
bojosan avatar
bojosan
10 октомври 2020
Всичко е скапано. И излизат само копия на оригиналите. Сега за втори път мъча Doom Eternal, първия път го заебах на Сонито, сега ще му тегля една майна и на Кашона, просто щото е отврат, не умеят нищо интересно да измислят и вкарват баналното - повече уроди. Повече и повече. Които все по трудно мрат, пълна безсмислица, затова в коша. Вече не излизат хубави игри. Няма и да излизат никога, понеже тия които правеха хубавите игри се пенсионираха, а новите попълнения толкова си могат. И не само игри, а вече и хубава музика не излиза, и хубави книги и филми, и здрави коли.. Тоя интернет съсипа мозъците на хората. Сега излиза хардуер.Мощни конзоли, процесори, видеокарти..И за чии дедов сами ? Да си правя бенчове и да броя фреймпейт.
pepito avatar
pepito
10 октомври 2020
не си прав, талантливи хора, които създават неща силно отличаващи се от общата сива маса винаги ще има и мога да дам много примери във всяка от сферите, които си споменал.
pseto avatar
pseto
11 октомври 2020
То зависи какво търси човек, ако искаш някакво разчупено AAA заглавие - шансът е малък. Сред индитата има бисери и то много, но индитата си имат друг тип проблеми - всякакви евентуални технически проблеми/бъгове, графиката не е толкова добра, едва ли ще имаш motion capturing и т.н.

Аз от AAA по-скоро се изненадвам, ако ми предложи нещо хубаво. Макар че все пак излизат читави игри, няколко очакваме и скоро. Но за нещо иновативно гледам към индитата.

П.С. Иначе всичко това е нормално. Гейм пазарът е огромен и постоянно расте. Колкото повече се разраства, толкова повече комерсиални игри ще има, търсещи възможно най-голяма аудитория, което често означава посредственост.

Rostik79 avatar
Rostik79
12 октомври 2020
Сега ми стана интересно пък тези десетина игри по какви причини няма да стават за петицата...
HighFist avatar
HighFist
12 октомври 2020
"It comes down to some programming quirks that are causing issues"

За момента това е информацията.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл