hategame logo
Doom Eternal с ударна премиера в Steam
пуснато на 23 март 2020 от pseto
doom eternal 1
Doom Eternal е записал силна премиера в Steam. Шутърът видяхме в продажба в петък миналата седмица, като кратко след това е записал над 100 000 играчи в един и същи момент. С това не само играта влиза в топ 10 на най-играните Steam заглавия, но и успява да удвои числата на Doom от 2016-а.

По време на своята премиера в Steam играта записа пик от 44 000 геймъри, играещи заедно. Сега те са два пъти повече.

Steam, разбира се, е само една от платформите, на които може да се купи Doom Eternal. Заедно с това играта е налична и в други PC магазини, а освен това може да се цъка и за PS4 и Xbox One. Може би скоро разпространителите Bethesda или разработчиците id Software ще ни споделят какви са продажбите на олдскул шутъра.

Любопитно играта дебютира по странен начин - оказа се, че в нея е включен .exe файл, позволяващ Doom Eternal да се подкара без DRM защитата Denuvo. В резултат заглавието бе кракнато за рекордно кратко време. Или по-точно казано, изобщо не беше краквана. Интересен е въпросът дали Bethesda са решили да не ползват Denuvo - което би обяснило отличната оптимизираност на играта? Тъй или инак това фиаско очевидно не е попречило на силната пазарна премиера.

Коментари
God avatar
God
23 март 2020
Поне стана ясно, че от денувото никаква полза няма, ако играта си струва, ще се купува, дори да е кракната в ден 0.
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 март 2020
Това го мисля от доста време. За мен Денуво само пречи. Тези които ще я изпиратсват за тест и я купят са допълнителни пари, тези които просто я изпиратсват по начало не биха я купили. Там няма загуба. Губят само купувачите, в случаите в които Денуво се изсере върху перформънс, лоудинг и т.н.
Ekaterina avatar
Ekaterina
24 март 2020
така си е винаги ще има хора които ще я купят и такива които няма да дадат 5 лева независимо от всичко.
pseto avatar
pseto
24 март 2020
Това е доказано многократно през годините. Стотици и хиляди пъти. В зенита си, когато Denuvo не се кракваше с месеци и дори година - да не би да игрите, които го ползваха, се продаваха мега добре? Не точно. Продаваха си се колкото се очакваше. Даже е спорно дали Denuvo не вреди по-скоро, щото и пиратите пак генерират хайп и хвалят някоя игра, ако е яка, което кара колебаещите се да я купят. Безплатна реклама един вид. Но тиквите вицепрезиденти и прочее винаги са го приемали като изпусната печалба, което не е. Един заклет пират няма да купи игра, ако ще и кръв да е нужно да плюе.
lyubohar avatar
lyubohar
24 март 2020
Това е доста спекулативно, защото няма как да знаеш как биха се продавали същите игри без Денуво.

Като човек, който доскоро си сваляше основно пиратски игри мога да кажа, че все по-малко игри се кракват, тези които се кракват се кракват много по-бавно и хората все повече приеха, че ще трябва да си купуват игрите (включително и аз). С две думи - ако си запален геймър, вече не можеш да преживяваш само на пиратки. Преди 5г. не беше така, нямах една купена игра, а играех всичко, което ми се иска; в момента - никакъв шанс просто. За една седмица съм купил 2 игри, едната е излязла преди година и не е кракната още (а не е някакво забито инди). Това за мен е основно заслуга на Денуво, така че ако погледнем малко по-мащабно - свършило си е работата, че и отгоре.

nightwarrior avatar
nightwarrior
24 март 2020
Игрите, които трайно не се кракват далеч не са много и обикновено са предимно онлайн игри, които искат сериозна комуникация със сървърите. Рядко чакането е повече от година. Ще кажеш година малко ли е - не, според мен никак, но масовото е месец-два. Да не говорим, че като погледнеш тракерите, очевидно пиратите са търпеливи. Колкото до това ти как купуваш у играеш, това е много относително. Има значение какво пари изкарваш, какво работиш. Ако се бъхтя по месец за под 1000 лева, имам жена и деца... Ако ще 5 денувота да сложат, пак щях да чакам зверско намаление и/или щях да пиратствам.

Слава богу мога да си позволя игрите, които искам, без да ми се отразява, основния ресурс който ми липсва е времето и тук идва Денувото, което на моменти е способно да развали кефа, на мен, дето си плащам. Примерно Dishonored 2 не я взех на релийз заради Денуво, като пачнаха екзето махайки Денуво я взех, тогава вече беше на 50%, от мен заради Денувото загубиха половината пари от играта. Нямам представа колко са направили като мен (може и никой).

Тъжен е фактът, че самите шефчета не разбират, че антипиратските защити не продават игри, хубавите игри продават игри.

lyubohar avatar
lyubohar
24 март 2020
Много са некракнатите игри, отвори crackwatch, филтрирай ги по "излязли" и "некракнати" и виж. Няма смисъл да спорим върху това, аз го усещам директно върху себе си. Ако ти си купуваш игрите от години няма как да си дадеш сметка колко са намаляли кракваните игри. Поне по няколко игри на година, към които имам интерес, вече нямам вариант освен закупуване. Преди години играех 100% от игрите, които ме интересуват, максимум до седмица-две след излизането им.
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 март 2020
17079 излезли ги броят в сайта(1182 ААА). 818 не са кракнати(65 от които са ААА). Ако имаше филтър и за онлайн онли, бройката ще се свие още повече, защото има игри просто със защита, но ги има ФИФА, MW, Антем и т.н. Зависи как го гледаш, можем да спорим дали 5-6% са много. Разбира се има субективизъм - ако ми се играят ФИФА и MW(не казвам, че в твоя случай това са игри, които те интересуват, просто пример), и ти се играят само те, това ще са 100% от игрите, които те интересуват.

Пак казвам, хубавите игри продават игри. Можех ли да си откажа преордъра или да рефъндна Думм като го качиха в Zamunda на ден 1 и да насоча парите към Банерлорда - разбира се. Но играта ми е ужасно фън и смятам, че ид заслужават парите(не че знам колко от моите точно ще стигнат до тях).

lyubohar avatar
lyubohar
24 март 2020
Аз не споря за това, че хубавите игри се продават, нито защитавам Денуво. Просто казвам, че кракнатите игри намаляха много. 65 ААА игри не е малко, пак ти казвам, ако не живееш на кракнати игри няма как да го усетиш, но аз го усетих осезаемо, щом почнах да се бъркам редовно Вчера си купих Anno 1800, чаках я година да я тествам поне, така и не я кракнаха. Мога да дам още много примери, например Warhammer Total War колко ги чаках, трябваше да подкарам Линукс заради първата. Преди 5 години нямаше вариант която и да е игра да не се намери. Разредиха се много кракнатите игри и основна вина според мен има Денуво - дали ни харесва или не и дали влияе негативно на самата игра, която е с Денуво, е отделен въпрос.
Charcharo avatar
Charcharo
25 март 2020
65 AAA игри не са много статистически. НЗ, наистина повечето игри се кракват и то бързо.
Да дадеш 100 000+ за Denuvo е сред най-тъпите неща, които може да се направят.
lyubohar avatar
lyubohar
25 март 2020
Зависи как ползваш статистиката Спрямо 0 е увеличение 65 пъти
toti avatar
toti
23 март 2020
pepito avatar
pepito
24 март 2020
голяма издънка, а сега тубата е залята с клипчета, показващи разлика в производителността денуво/без денуво. Bethesda или производителите на денуво се опитват да ги махат, но лавината е неудържима
pseto avatar
pseto
24 март 2020
Аз не знам доколко е издънка. Някой попадал ли е на видео дали Doom Eternal изобщо ползва Denuvo? Или се подкарва от онова exe, дето пиратите са ползвали?
Charcharo avatar
Charcharo
24 март 2020
Doom Eternal вече няма exeто без Denuvo. Като я пуснеш използва Denuvo Exeto.
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 март 2020
Да още на втория ден мина ъпдейт с новото денувнато екзе.
pepito avatar
pepito
24 март 2020
да, пуснали са пач даже, който премахва въпросното ехе, в момента е с денуво колкото и безмислено да е. А в тубата може да потърсиш сравнение, има доста клипчета, аз не се сетих да го измеря преди това, в момента ми варира основно между 100-120 фпс на nightmare графични настройки. Хората казват средно между 10 и 20% забавя денувото, аз от клипчетата по скоро като 10% го видях, но сигурно зависи и от рам и цпу също.
Charcharo avatar
Charcharo
24 март 2020
При мен разликата е само в зареждането и е малка, но моята машина не е ... особено добра за такива сравнения.
Факт е, че Denuvo дразни особено хората със слаби машини.
pepito avatar
pepito
24 март 2020
ето едно:

120 срещу 129
pepito avatar
pepito
24 март 2020
ето едно:

120 срещу 129
nightwarrior avatar
nightwarrior
24 март 2020
Девет кадъра са далеч от фаталното, но то предполагам има значение и машината.

Имайте предвид, че играта е доста оптимизирана, ако не беше, можеше и да имаме втори Arkham Knight релийз.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл