hategame logo
Epic обяви война на Google и Apple
пуснато на 14 август 2020 от pseto
fortnite mobile
Epic обяви война на Google и Apple по-рано през седмицата. С внимателно премислен ход компанията се опита да заобиколи нещо, което критикува от години в магазините App Store и Google Play - процентът, който двата гиганта си прибират от всяка продажба.

Той е сериозен - 30%. Заедно с това в епълския App Store не може да се продава софтуер, който не минава през него. Що се отнася до Google, те позволяват инсталациите на външни приложения в Android, но ако даден продукт използва Play - то тогава трябва да следва неговите правила. А ако става дума за методи за плащане, те не могат да са различни от поддържаните от Google (и съответно се прибират 30% от приходите при всяка продажба).

fortnite 2

Какво направи Epic? От снимката над този абзац можете да видите за какво става дума. Те интегрират алтернативен метод за плащане във Fortnite, който заобикаля тези на App Store и Play. Не само това, но и той предлага купуването на повече виртуална валута за по-малко пари (защото не е включен стандартният дял за Google и Apple).

Реакцията не закъснява. Веднага след осъществяването на хода и двата гиганта свалят Fortnite от магазините си. От своя страна пък Epic завежда и дело срещу Apple, в което се твърди, че се ограничава конкуренцията. Бива пусната и пародия на култовата реклама 1984, пусната в същата година при представянето на първия Macintosh. Тя критикува тогавашния монопол на PC пазара...

Интересно е, че Epic не предприема мерки срещу Google. Вероятно защото в Android е възможно да се пускат външни приложения свободно. Всъщност Fortnite се продаваше дълго именно като отделна инсталация, но наскоро Epic го пусна в Google Play. Дали пък целта не е била именно това своеобразно обявяване на война?

Е, ще видим какво ще се случи. Казусът със сигурност е интересен. Едно е сигурно - приходите за Google и Apple от двата магазина възлизат на десетки милиарди долари. Което означава, че компаниите ще се борят със зъби и нокти срещу представянето на алтернативни методи за плащане или пък магазини в платформата им. А под мощта на Google и Apple от Epic едва ли имат голям шанс... макар че преди години Microsoft бяха ударени от куп съдебни дела заради Internet Explorer, които все пак ги задължиха да отворят Windows.

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
14 август 2020
Те точно на тия дела се надяват, защото и в момента текат такива срещу Apple мисля, и са решили да се възползват от ситуацията. Може да се окаже верен ход. Едно време Майкрософт ги осъдиха, че ти пробутват IE в тяхната си собствена OS. Ситуацията сега е подобна.
pseto avatar
pseto
17 август 2020
Да, удариха ги Microsoft. На мен всъщност ми е екстремално интересно как изобщо Apple се спасява досега. Явно говорим за нечовешки добри адвокати, солидно лоби и много рушвети. Айде, в Щатите е ясно, те са си на свой терен, преди години Samsung ги задрусаха здраво с глоби (не че Galaxy S оригиналният и операционната му система не бяха почти тотални копия на iPhone, ама ако ситуацията беше обратната едва ли Apple щеше да гризне дръвцето). Ама ми е интересно как в Европа минават метър толкова години.
Rostik79 avatar
Rostik79
17 август 2020
В Европа също имат силно лоби. ЕС нали се опитваше да съди Епъл, че дължат доста милиарди данъци през офисите им в Ирландия и зависеше от ирландските власти да се съберат тези пари, но те си затваряха очите.
Не знам как се разви тази драма. Беше преди 5-6 години.
lyubohar avatar
lyubohar
17 август 2020
Или е това, или им е по-изгодно да си плащат глобите. Те не ги и плащат де, потребителите ги плащат с надценката в Европа.
Rostik79 avatar
Rostik79
11 септември 2021
Понеже псето няма възможност да ъпдейтва:

Съд постанови "Eпъл" да либерализира правилата в магазина си за приложения

https://m.dnevnik.bg/tehnologii/2021/09/11/4252240_sud_postanovi_epul_da_liberalizira_pravilata_v/

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл