hategame logo
Half-Life 3 обявен... един вид
пуснато на 19 ноември 2019 от pseto
half-life alyx
Half-Life 3 беше обявен… един вид. Култовата серия на Valve ще се сдобие с трета пълнокръвна игра, но тя няма да включва лелеяното число 3 в заглавието си. Вместо това играта ще се казва Half-Life: Alyx.

А освен това и говорим за заглавие, което ще е налично само за виртуална реалност.

Новината дойде от Twitter канал на Valve, като повече подробности липсват. Но такива ще има скоро – утре.

И така – какво ли ще представлява Half-Life: Alyx? И дали ще бъде онова, което феновете на серията чакаха толкова години?

Коментари
sauron93 avatar
sauron93
19 ноември 2019
Предпочитах халфец за телефони. Ето че има и по-лоши от близ.
lyubohar avatar
lyubohar
19 ноември 2019
Според мен единственият начин HL3 да не е разочарование беше да тръгне в някаква (сравнително) нова посока на гейминга. И ето, че така са решили и Valve. Ако го направят най-якиат шутър за VR, дори и да не е най-якият шутър, няма да има такова разочарование. Умен ход според мен.
pseto avatar
pseto
19 ноември 2019
То това се коментираше от много време - че Valve няма как да изкарат запомнящ се Half-Life 3, ако е просто обичаен мултиплатформен шутър. Бяха по-скоро анализи на разни медии, де, но и аз съм съгласен с тях. Така има по-голям шанс да се отличи играта, стига да е качествена.

Разбира се е доста важно, че названието не е Half-Life 3. Понеже меметата за HL3 трябва да продължат да си вървят в годините.

П.С. Те Valve май бяха казали, че нямат особени планове за "класически" игри и ще залагат на виртуалната реалност. Не съм сигурен дали беше в прав текст или нещо не помня както трябва, ама аз вече не мога да приема, че те ще пуснат "нормална" игра.

Rostik79 avatar
Rostik79
19 ноември 2019
Ще ни се или не, вече отминаха времената на супер-хитовите игри. Дори и най-касовите и чакани заглавия (може би с някои изключения) вече са актуални един-два сезона и после потъват в геймърската история. Говоря предимно за story-driven сингъл игри. Та действително, както pseto каза, ако изкарат Half-Life 3 като "редовен" шутър, колкото и добър да е, ще се възцари една еуфория за няколко месеца, ще я изиграем и ще я отминем.
igra4 avatar
igra4
19 ноември 2019
Супер надценена игра, да си излиза там за ПеЦе, не ми трябва за конзола. А и тва ще е някой ви ар имитация на дупотопната халфец 2
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
19 ноември 2019
"дупотопен" 🤔

О, сетих се, имаш предвид "допотопен"? Ех, тази родна реч омайна, сладка!

pseto avatar
pseto
20 ноември 2019
Идва от "топене" и "дупе"... (като се замисля дупотопен може и да е потенциално легитимна дума ).
vanmx avatar
vanmx
20 ноември 2019
Аз си мислех че актуалонстта на тия VR щуротии отмина, а то се оказва че тепърва ще пускат HL3 за него
lyubohar avatar
lyubohar
20 ноември 2019
Шшшт, не го наричай HL3
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
20 ноември 2019
Аз изначално съм си бил винаги скептичен за ВР като следваща стъпка в гейминга. Никога не съм го виждал като масово явление или предпочитан начин за игра. По мое мнение още дълго време ВР ще бъде... ъъъ... малцинство?
vanmx avatar
vanmx
20 ноември 2019
VR-а отива там, където отидоха move/kinnect щуротиите и 3d екраните. Аз това го предричах още от day one

Все яки технологии, просто мястото им не е във видео игрите.

lyubohar avatar
lyubohar
20 ноември 2019
Не мисля, че си прав - рано или късно игрите ще са VR. И то ще са масово VR, хващам бас, може след 20г. да е, но това е логичният път на еволюция. Просто сега е малко рано. С почти всяка технология е така, включително ссмартфоните - има стартъпи с успешни такива през 90-те още, но е прекалено рано. Също електрическите автомобили. Мога да дам 20 примера.

За 3D също не си съвсем прав - почти всички филми на голям екран са 3D вече. Да, при телевизорите не пробиха (засега), но технологията си е жива и здрава и процъфтява.

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
20 ноември 2019
Аз тук съм с vanmx. Пробвах преди известно време VR и едвам го издържах 10 минути. Гледал съм точно 5 филма на 3D. Дано да не навлиза масово.Хич не ми харесва. Ако стане така,аз се отказвам от най-любимото ми нещо. Нека си има VR,но не и масово.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 ноември 2019
Е, Любо, 20 години предния век не са равни на 20 години от този век.

BaiHoi avatar
BaiHoi
20 ноември 2019
valve са в мозъчна смърт.
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
20 ноември 2019
Ако не беше Steam,сега щяха да вадят HL 50,слаба и безидейна компания са Valve.HL2 наистина не беше лоша игра,но първия си беше в сянката на Doom(по скоро Quake),голям късмет че Counter Strike реанимира еденицата.И почна лапането от Steam,закво им е да правят игри.Пара бол.
vanmx avatar
vanmx
21 ноември 2019
И трите неща които изредих са пробвани още през 90-те. Sega и Nintendo имат 3д шлемове от тогава. Гледайте филма The Lawnmower Man който е от това време. Реално доста от нещата представени в този филм като научна фантастика станаха реалност и въпреки това пак си има ограничения. Говоря за видео игрите, като масово средство за забавление. Силно вярвам че хората не са чак такива ботове че масово да се самоизолират със шлемове, такова нещо не би било никаква еволюция. За баш симулатори, всякакви обучения, някакви презентации и виртуално разходки става, другите неща ще си останат някакви си инди технологични демота . Най-малкото доста жанрове игри няма как да се възползват от това нещо по смислен начин. Също важи и за сензорните контроли тип kinnect или move. При 3д цайсите нещата са ясни - пак е нещо съществуващо от деситилетия, ама си е само за кино салона.
pseto avatar
pseto
22 ноември 2019
Ако се премахнат сериозните странични ефекти при виртуалната реалност можеш да си сигурен, че адски много хора ще се зашият в нея. То и гейминга и в стандартния му вид за някои е прекалено пристрастяващ. Представям си какво би могло да е, ако се изолираш изцяло от света.

Ама да, вероятно геймингът ще си остане такъв, какъвто си е сега в доста аспекти. Каквото и да си говорим, особена еволюция над джойстик/клавиатура и мишка не виждам. Другите са забавни, тип Wii, ама само временно. После пак се връщаш към оригинала.

Напомни ми как примерно към година нещо ме беше прихванало и пиех само вайс бири, но изведнъж ми станаха съвсем безвкусни и се върнах към доброто старо светло (зиме и лете).

nightwarrior avatar
nightwarrior
22 ноември 2019
Не знам, вярно е, че няма много промяна в периферията, но го има на ръка, че и това пред теб не се променя(статичен, седнал пред екран).

Проблемът на wii e, че е просто забавни игрички. Ей тъй да поцъка с компания докато морите някакви бири. Едно сериозно заглавие не изскочи, щото никой не посмя(вероятно оправдано с оглед пазара).

Проблемът според мен е, че се тръгва с технологии, при които все още е твърде рано. VR още е скъп и клънки, което го прави трудно достъпен, пазарат за игри на него малък, в следствие излизат "забавни" игри като VR чат. А защо хората масово биха си купили хардуер, ако няма за какво да го ползват.

Подобна е ситуацията и с облачния гейминг. Стадията в момента показва, че е пълен ташак.

Според мен има много хляб във vr, но трябва време и подход. Основен проблем е например, че тялото ти е статично(сравнително), а ти в играта не. Можеше да се почне с конкретно нишови игри - рейсъри, флайт симулатори, защо не космически като x3, но не, основния пазар са "забавните".

Читаво заглавие от валв може да промени ситуацията, дали ще успеят, засега гадаем. Аркадите, дето бяха по-големи от мен и забутани в тъмни зали поотстъпиха масовия пазар на РС, Плейстейшън и Нинтендота, ще има и следваща стъпка, дали ще е VR - възможно, но ще трябва работа.

vanmx avatar
vanmx
23 ноември 2019
edit: двоен пост
vanmx avatar
vanmx
23 ноември 2019
"Основен проблем е например, че тялото ти е статично(сравнително), а ти в играта не. "

Eй това е най-големия проблем. Както и фактът че файдата е само при игри от първо лице. И ме съмнява доколко е удобно да седиш с това нещо на главата продължително време.

Самата технология си е развита достатъчно - таблет със сензори, вкаран в шлем с лещи. И такива опити за виртуална реалност се правят от поне 30 години. Потърсете в гугъл за Nintendo VirtulBoy - това не е единствения такъв проект. Малки екрани с висока резолюция и всичките там видове сензори си ги има от едно 7-8 години. В бъдеще може би шлемовете ще станат по-малки и с още по-висока резолюция, както и разбира се по-евтини. Проблемът не е технологията ами в самата концепция.

За обучение за пилоти на всякакви машини, за някакви презентации и всякакви треноривъчни/обучителни неща е направо трепач, там е бъдещето на VR-а според мен. Ама всеки да се окачва с тия неща преди всяка гейм сесия, за да играе само някакакъв определен тип игри, просто не си го представям.

Гейминга от самото си начало, поне при конзолите, винаги е бил седене пред телевизор, с устройство за управление в ръка. Всичките опити правени последните 3-4 деситилетия това да се промени са удряли на камък. Казано накратко - скептичен съм нещо да се промени и следващите толкова години.

п.п Няма ли тука някой който се е бил хайпнал по VR-а и си е купил такава джаджа на day one, за да сподели кога за последно я е пускал ?

lyubohar avatar
lyubohar
23 ноември 2019
Защо се ограничаваш само с този шлем? А цял костюм със сензори? Тогава тялото ти няма да е статично. Аз затова казвам, че е малко рано, гледай малко по-напред. Представи си какво ще направи порноиндустрията с тази технология Порното така или иначе движи голяма част от технологичното развитие. Ти всъщност как си представяш гейминга след 20 години - все още с мишка и клавиатура или контролер? Технологии, които тогава ще са на над 50 години? Хич не ми се вярва...
vanmx avatar
vanmx
23 ноември 2019
Дай тогава да съборим катедрала Александър Невски, защото е на 100 години

Тези технологии в момента са на 50 години и няма изглед това да се промени. Клавишите/бутоните са измислени преди векове и сега нямат алтернатива.

Колелото е измислено преди бая хилядолетия, автомобилите го използват и сега, след 50 години пак ще го използват.

Всички тия опити да се открие топлата вода са всъщност някакви рекламни кампании с цел вземат пари от разните там радетели за прогреса, след което всичко се забравя и изчезва като старите пари, докато на някой не му хрумне пак да пусне такава кампания

Ти представяш ли си как се връщаш вечерта от работа и веднага започваш да се окичваш със сензори, кабели и шлемове за еднин набързо deathmatch на поредното Call of Duty ? Ако не играеш шутъри и игри от първо лице, мислиш ли пък че има смисъл от такива гимнастики ?

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 ноември 2019
(... Ти представяш ли си как се връщаш вечерта от работа и веднага започваш да се окичваш със сензори, кабели и шлемове за еднин набързо deathmatch на поредното Call of Duty ?...)

Само идеята за това ме кара да се хиля.

Но...! Когато това стане ежедневие и норма, вече няма нужда да събличаш гащеризона със сензорите - ще си стоиш облечен с него и ще си работиш работата от вас, излегнат на дивана.

lyubohar avatar
lyubohar
23 ноември 2019
Не, също не си представям как мобилният ми телефон тежи 1-2 килограма (както през 90-те) и трябва да го нося в куфар. Това тотално обрича мобилните комуникации на провал, няма как да излезе нещо от тази технология. О, чакай...
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
24 ноември 2019
Разбирам иронията, но паралелът с телефоните не е удачен. В случая напредъкът на технологиите добави удобство там, където имаше нужда от него - мобилност и миниатюризация са фактори, които не направиха телефоните нужни, просто ги направиха достъпни.

За да стане ВР масов и норма, първо трябва да стане нужен, което не ми се срутва вероятно. Може да стане моден в един момент, но това няма да го направи масов в смисъл на революционен.

Мисълта ми е, че ВР за гейминга трудно може да се превърне в това, което са телефоните за комуникациите, защото не са лайф ченджинг тинг.

След време, като стане по-съвършена, по-безопасна, по-ергономична, по-достъпна технологията, плюс редица други фактори се подредят в една линия, можем да говорим за ВР като масов и неотменен елемент в гейминга.

lyubohar avatar
lyubohar
24 ноември 2019
Аз през цялото време говоря за "след време", няколко пъти подчертах, че е рано. Иначе въпросът за "нужда" е малко спорен. Има ли нужда от Инстаграм? Според мен няма, но милиони не биха се съгласили. Иначе не случайно споменах за порноиндустрията, каква повече "нужда" от това ти трябва? Това ще е първата масова нужда и веднъж щом се наложи, останалите сектори просто ще последват.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
24 ноември 2019
Инстаграм и порноиндустрията не са нужда (както и телефоните), както и почти всичко в материалния свят - това са средства за задоволяване на нужди. Колкото по-дълбоки са нуждите на хората, толкова по-зависими са от средствата за постигането им.

Точно заради това се обзалагам, че не геймингът, а порноиндустрията ще е основната причина ВР да дръпне напред в един момент. Нищо, че сега ни го представят като пробив и бъдеще на гейминга.

lyubohar avatar
lyubohar
24 ноември 2019
Е нали и аз точно това казвам 🙂
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
24 ноември 2019
В частта за порното като основен консуматор на ВР имаме консенсус, да.
vanmx avatar
vanmx
23 ноември 2019
Колкото малко и удобни да ги направят тия VR неща, все ще са непрактични в множество от ситуации и различни типове игри. Технологичния бум отмина преди едно 10 години според мен. Както и да е живот и здраве ще си говорим пак за бъдещето на VR-а или там поредния излязъл gimmick
bojosan avatar
bojosan
25 ноември 2019

Усещам как вместо PS5 ще си сглобя едно читаво PC , ще си тегля от Замундата и ще ми е весело на душата, ще им тегля една майна на Сонита и Кашони, да им давам купища пари за игри,май TLOU ще ми е лебедовата песен на конзолите поне за мен.Хората се сцепиха да играят без пари, а шушумигите се циганчиме за 2 лева в Оlx a
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл