hategame logo
Холандия: Луут кутиите са хазарт
пуснато на 20 април 2018 от pseto
loot box
Хазарт ли са луут кутиите? Темата в последно време нашумя, като в сайта има и едно материалче с размисли, което можете да видите тук. Накратко – повечето регулаторни органи смятат, че не са. Най-вече защото не можем да спечелим реални пари в игрите (тоест и да вземем най-яките футболисти във FIFA 18 не можем да ги продадем официално срещу реални средства).

Е, явно има и други начини луут кутиите в игрите да бъдат счетени за хазарт. Както се случва в Холандия. Регулаторна комисия в страната нарежда на водещи гейм компании да премахнат „пристрастяващи елементи“ в луут кутиите (или подобни механики) на игрите си.

За какво става дума в детайл обаче?

Явно холандската комисия внимателно е прегледала топ 10 на най-популярните в Twitch игри, включващи луут кутии. Доколкото не се споменава кои са те точно, то можем да предположим. И да, несъмнено FIFA 18 е сред тях.

Комисията е преценила, че има проблеми при всяка от тях.

Първо, трябва да има начин „уязвими групи“ да не получават достъп до хазартните елементи. Под което несъмнено се има предвид непълнолетни, но и не само. Което намеква за заключване на луут кутиите за деца, поне?

Второ, гейм разработчиците трябва да докажат, че хазартните елементи в заглавията им са безобидни. Което... вероятно е лесно, ако не са намесени плащания с реални пари. Но в противен случай – не.

И трето, важно е в игрите да се премахнат някои чисто козметични моменти. Например отваряне на много кутии една след друга. Намаляване на визуалните стимулации – включително моменти, които подвеждат хората, че „почти печелят“ (намеквайки, че ако продължат да играят ще имат още успех). И тъй нататък.

Или накратко – става дума за немалки промени. С които е възможно гейм компаниите и да се съобразят. Но все пак холандският пазар определено не е от най-големите в света и едва ли EA и компания ще се поболеят от новината.

От друга страна виждаме ход в правилната посока. Дали и по-големи държави няма да се замислят за подобни неща?

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл