hategame logo
Microsoft купи Bethesda за 7.5 милиарда долара
пуснато на 21 септември 2020 от pseto
bethesda xbox
Microsoft купи Bethesda! Стойността на сделката е 7.5 милиарда долара, като беше обявена по-рано днес. Така малко преди старта на новото конзолно поколение имаме сливане, което е едно от най-големите в историята на гейминга изобщо.

Всъщност ако трябва да сме напълно коректни, Microsoft купува ZeniMax, дружеството, което притежава Bethesda. Но тъй или инак Bethesda винаги са били "лицето" и са служели като разпространител на всички игри, разработвани под шапката на ZeniMax. А кои са студията, които Microsoft придобива? Списъкът им е внушителен, включително и игрите, разработвани в тях. Става дума за:

-Bethesda (The Elder Scrolls, Fallout, Starfield);
-Arkane Studios (Dishonored, Prey, Deathloop);
-id Software (Doom, Rage, Quake, Wolfenstein);
-MachineGames (последните Wolfenstein игри, включително Wolfenstein: The New Order и Wolfenstein II: The New Colossus);
-Tango Gameworks (The Evil Within, Ghostwire: Tokyo);
-ZeniMax Online Studios (The Elder Scrolls Online);

Така с един-единствен ход Microsoft обогати неимоверно своето гейм портфолио. А пък услугата им Game Pass определено ще изглежда далеч по-примамлива, след като в нея бъдат добавени настоящите и бъдещи игри, на които Bethesda е разпространител.

Доколкото все още е рано да говорим за бъдещите планове на Microsoft за новата си придобивка и игрите, които се разработват в нея, то бе потвърдено, че настоящите сделки ще бъдат спазени. С други думи Deathloop и Ghostwire: Tokyo ще си останат временни конзолни ексклузиви за PlayStation. Което е... доста, доста иронично.

Коментари
God avatar
God
21 септември 2020
Ми Сони съществуват само щото М$ им позволява. Но май се вижда края на идилията.
HighFist avatar
HighFist
21 септември 2020
Сериозни франчайзи налапа Microsoft.

Само да имаш парите и можеш да създадеш ебаси монопола.

pseto avatar
pseto
21 септември 2020
Е, те ако продължат така ще им ударят спирачките, то е ясно, щото Microsoft имат пари да си купят още 3-4 бетхезди без да им мигне окото.

Но в интерес на истината тази сделка на тази стойност е брутална. Warner Bros. се спрягаха за 4 милиарда долара, тук наистина говорим близо два пъти повече пари, ама с Bethesda взимат три пъти повече серии, които имат... доста пъти повече фенове от тези на Warner Bros.

lyubohar avatar
lyubohar
21 септември 2020
Не може да се сравнява с 5 млрд за започналата като инди игричка Minecraft
pseto avatar
pseto
22 септември 2020
Minecraft си е машина за пари, те купиха нещо, което вече беше успешно и само докато беше под шапката на Microsoft играта продаде към 100 милиона. И разни DLC-та пуснаха за нея, тъй че тази сума отдавна са си я избили. Кой знае, може би покрай Minecraft им се услади да са обратно в гейминга на Microsoft.
lyubohar avatar
lyubohar
22 септември 2020
Е то и Бетезда не е точно неуспешна компания. Аз по-скоро сравнавям от гледна точка на това, че Бетезда е голяма компания с много франчайзи (или там парент-компанията по-скоро), такива продажби се случват постоянно. Докато Майнкрафт е почти инди продукт с 1 собственик, който я продаде за 5млрд Което си е за учебниците по стартъпи.
Peshp avatar
Peshp
21 септември 2020
Ако продължат да правят игри и да си довършват франчайзите, нямам против. Все още чакам да чуя нова dishonored и Elder Scrolls VI. The Evil Within не бих отказал, първата игра ми хареса.
rosniak avatar
rosniak
21 септември 2020
Това не го видях че се задава!
pseto avatar
pseto
22 септември 2020
Ако някой ти каже, че го е видял, значи здраво лъже. Или ако го е видял, да ходи да играе на фондовата борса, значи е голямата работа.
vldir avatar
vldir
21 септември 2020
Дано да направят някоя читава игра, че това с което разполагат грам не ми харесва.
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
21 септември 2020
Жалко за Бетесда не бяха кой знае колко добро студио ,но пък под шапката им имаше някой добри попадения.Сега всичко ще отиде в кофата ама кво да се прави.А тези милиарди дето са дали ще ги избият много трудно или можеби няма.
HighFist avatar
HighFist
21 септември 2020
Бетезда бяха забили в графично отношение с енджина на Fallout и Elder Scrolls. Ако сменят с някой по-модерен, може и да потръгнат нещата.

Elder Scrolls Online напоследък също е хвален, макар че тръгна много слабо едно време. Енджинът му обаче е различен, ако не се лъжа. Има микротранзакции в него, но по-скоро балансирано за днешните стандарти. Като цяло, едно от последните вървежни MMO-та.

За Doom е ясно, останалите имена също имат мегдан за развитие.

nightwarrior avatar
nightwarrior
22 септември 2020
То зависи какво харесва човек, но да ESO много го вдигнаха след кошмарния старт.

Отделно това, че са под шапката на Майкрософт не спря Нинджа Тиори или Обсидиан да направят прилични игри(пак зависи и какво харесва човек де). Въпросът е доколко Майркософт ще ги миркомениджвът и доколко ще влияят на работния процес.

Макар че можем да спорим, че Бетесда има нужда от вливане на нова идея и нова посока след като цяло застоя им в последно време. Изкараха Скайрим за всичко дето може, Фалаут 4 мина на базата на Скайрим, първият им нов продукт след това беше Фалаут 76 и всички знаем как свърши това...

pseto avatar
pseto
22 септември 2020
Самите Bethesda не са в някаква супер форма, макар че The Elder Scrolls VI ще се продава, каквото и да представлява като игра. Но пък за сметка на това id Software се съживиха здраво, особено с Doom-овете, Arkane са си чук и правят солидни игри, MachineGames и те са съвсем окей студио, Tango също правят солидни неща. Бих казал пакетът си е доста добър, особено ако Microsoft им налее малко кеш. Да не говорим, че с инфраструктурата им мулти проекти трябва да летят (теоретично, де).

Microsoft казаха, че няма да се бъркат в работата на Bethesda и общо взето им вярвам, те ми приличат на компания, която ако си купи мазерити ще го кара и няма да го бъзика. EA и Activision ако си купят мазерати първото нещо, което ще направят е, да му нашият някакъв селски тунинг, да подменят половината чаркове с техни, понеже "разбират" и накрая това мазерати като не се държи както трябва на пътя - ще го пратят в автоморгата и ще се приключи. Въпрос на пазарен модел.

Charcharo avatar
Charcharo
22 септември 2020
Дано MS да пуснат Prey 2006 (истинския Prey) и Wolfenstein 2009 за продажба.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 септември 2020
Супер новина. Сега да уволнят Тод Хауърд имидиътли!
pseto avatar
pseto
22 септември 2020
Да... а ако теглят чертата на целия ZeniMax от А до Я ще е още по-добро решение на Microsoft. От една страна изградиха някои добри вътрешни студия от нулата, за което заслужават похвали, но от друга - пазарните им Activision-wannabe методи бяха дразнещи. Дано идеята на Microsoft е да хвърлят малко милиони по посока на студията и да им дадат повече творческа свобода.
igra4 avatar
igra4
22 септември 2020
Единствената читава и наистина яка игра е The evil within, другите 2 са еднодневките волфец и дуумец и останалото не си заслужава да го споменавам. Да ги взимат майкрософт.
Charcharo avatar
Charcharo
23 септември 2020
Wolfenstein е поредица на 39 години, DOOM на 27, а GTA на 23.

И трите са дърти (по твоите стандарти)

LethianDream avatar
LethianDream
23 септември 2020
На Аркейн нещата са яки, само те си заслужават като студио
sauron93 avatar
sauron93
22 септември 2020
Има вероятност тези студия да започнат да правят игрите си ексклузиви за бокса. Или в най-добрият случай за пц и бокс. Идеята е че ПС 5 вероятно няма да види игра от тези разработчици вече. И това е добър маркетингов ход. Тоест няма да е като миналата генерация където сони тотално победи ,този път борбата ще е по-солидна.

Иначе само скролс онлайн не харесвам от тези изброените във статията,другите са солидни игри.

jenssn avatar
jenssn
23 септември 2020
Не напротив Спенсър го подчерта че игрите ще им са доистъпни и за пс5
pepito avatar
pepito
23 септември 2020
не си представям да цъкам следващия ES на конзола, така че дреме ми, дори и да стане ексклузивен за бокс/РС. Кофтито ще е само ако всичките тези игри станат само бокс екскузивни, но силно се съмнявам
pseto avatar
pseto
23 септември 2020
Това няма да стане, особено и с новата стратегия на Microsoft от последните няколко години. Да не говорим, че тази сделка трябва да се избие, дори и The Elder Scrolls ако го ограничиш само до Xbox го прострелваш брутално. Тъй че за PC феновете нищо не се променя (даже мисля, че и Sony се отваря към PC версии малко по малко, да, на вътрешните студия са ексклузиви, ама от външните компании се опитват да купуват вече само конзолна ексклузивност, не цялостна, това е новата борба).
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл