hategame logo
Очаквано: Без пълна поддръжка на PS4 контролера за PS5
пуснато на 03 август 2020 от pseto
ps5 5
При идването на всяко ново конзолно поколение несъмнено мнозина от нас се питат – „Ще мога ли да използвам контролера от старата си конзола на новата“. И обикновено отговорът е „Не“. Е, положението е същото и при PS5. Който ще поддържа... съвсем частично падът на PS4.

Мнозинството от PlayStation 5 игрите няма да могат да се играят с DualShock 4. Изключението идва само в случая, в който решим да играем едно от PS4 заглавията с обратна съвместимост на PS5. В този случай ще можем да го направим с DualShock 4 контролера. Но пък ако решим да играем което и да е PlayStation 5 заглавие с него – джойстикът няма да работи.

Което звучи малко странно условие. Как за едните игри ще е възможно ползването на пада, а за други – не?

Sony имат своето обяснение – в което се обяснява, че “PS5 игрите ще се възползват от възможностите на DualSense контролера“. Което звучи по-скоро като обикновен маркетинг – огромното количество игри не ползват никакви специални екстри от падовете. Шепа заглавия например интегрираха по какъвто и да е начин тъчпадът на DualShock 4. Така изглежда Sony можеше да предложи поддръжка за PS5… но все пак трябва да се отвори пътят към новите, а несъмнено и по-скъпи, DualSense контролери, нали?

Все пак не се притеснявайте, ако имате периферия като рейсинг волани, аркадни стикове и т.н. Те ще се поддържат за PS5, точно както се поддържат и за PS4 сега.

Коментари
igra4 avatar
igra4
04 август 2020
Какъв е смисъла да си купиш PS5 и да играеш с джойстика на PS4, нулев, освен за втори джойстик. Както каза досега винаги е било така.
pepito avatar
pepito
04 август 2020
Смисъла е да си ползваш старите джойстици без да се налага да купуваш нови, това че винаги било така не е причина този път да не бъде. Въпрос на желание е да се направи и удобство за потребителя, като ползваш стария нямаш новите екстри, но пък основната функция на джойстика е да се играе с него и реално тази им фунцкия не е променяна основно от много дълго време. Особено с очакваната по-висока цена на новото поколение съм сигурен че много от хората биха приветствали обратната съвместимост за да спестят някой лев, ноооо.. както казах въпрос на желание. Не съм чувал да се продава плейстейшън без нито един джойстик, винаги има поне един в комплекта и какво пречи, ако нямаш 2ри да вземеш стар джойстик, когато искате да разцъкате с някой приятел например...
KKND avatar
KKND
04 август 2020
Нима си изненадан от това решение на Sony ? Пари се спестяват от банички и боза не от конзоли поне по мое време беше така
Charcharo avatar
Charcharo
04 август 2020
С конзолите само губиш пари tbh.
KKND avatar
KKND
04 август 2020
С всяко хоби губиш пари може би ако хобито ти е да отглеждаш и продаваш трева ще си на плюс известно време
LethianDream avatar
LethianDream
04 август 2020
Напълно съгласен с Играча, колко изостанал трябва да си, за да искаш втория джойстик да ти е от PS4? Това са някакви байганьовски неща, не го разбирам, честно.. Все едно новите джойстици ще са някаква невероятна цена, дали ще дадеш 120 или 150 лв има ли толкова голямо значение за работещ човек? Разбирам, да сте някакви пубери и да се жалвате..но и тогава не го разбирам, честно, тогава мама и тате ще ви го купят екстра джойстика за Коледа.. Този път Псето също хули - "Шепа заглавия например интегрираха по какъвто и да е начин тъчпадът на DualShock 4" Категорично не съм съгласен, почти всяко заглавие ползва тъчпада по един или друг начин, вярно, основно за показване на картата и разни такива неща, но тъчпада се ползва. По-скоро не можаха да използват разработчиците пълноценно микрофона на контролера, направо съм се чудил за какво е...
Rostik79 avatar
Rostik79
04 август 2020
Не знам, ама аз за компютъра си съм дал пари колкото за няколко плейстейшъна последните години и пак е средняшка машина и пак е за ъпгрейд. За конзолата платих веднъж 800 лева и всичко свърши.
Charcharo avatar
Charcharo
04 август 2020
@KKND
Така си е. Има хобита, с които можеш да изкарваш пари ама не са много. За щастие с моите мога.

@Lethian
Донякъде съм съгласен с теб. Да се продаде Dualshock 4 и да се купи нов просто.

@Rostik79
Ако не бях ентусиаст щях да мога все още да си цъкам с машината от 2015та. Без проблем даже. Тогава беше 1400 лева и е на нивото на (ве още не излезналият тогава) Xbox One X.

pseto avatar
pseto
04 август 2020
@Lethian, аз лично не виждам смисъл да купувам нещо ново, когато имам старо, което върши на 90% същата работа и все още функционира. Този пример в статията го дадох, понеже тъчпадът ни се рекламираше като уау, следващото голямо нещо, а в крайна сметка как бе интегриран в почти всички игри? Като копче за отваряне на картата! Йей. Даже и при повечето игри спокойно можеш да достъпиш картата и с Options бутона, тъй че все тая. И този пад ако така го рекламират като "следващото голямо нещо", а всъщност почти през цялото време се ползва точно като джойстика на PlayStation 3... ами, сори, за мен това си е кух маркетинг и нищо повече.

На мен проблемът не ми е в 150-те лева или колкото ще струва падът, въпросът е в принципа. Дори и да имаше поддръжка на PS4 контролера за PS5, почти сигурно никога нямаше да го ползвам. Ама щеше да е добре да знам, че Sony не са действали като абсолютни задници (за пореден път).

Естествено липсата на поддръжка на DualShock 4 не е шок, не знам дали някой наистина го е очаквал. По-скоро щеше да е шок, ако Sony не бяха действали като... бай Ганьо Японеца (като тези популярните вицове като бяхме деца ).

nightwarrior avatar
nightwarrior
04 август 2020
Все мие тая, аз джойстика за 4ката без друго си го ползвам и за РС.

Иначе за тъчпада като цяло съм съгласен с псето. Ghost of Tsushima е първата игра, която съм играл, в която малко по-прилично е оползотворен.

voxy avatar
voxy
05 август 2020
Тук колегите по-горе не си дават сметка, че доста хора са дали по 300+ лв. за Scuf, Astro... PS4 контролери... та определено биха били на далавера ако могат да ги ползват и на PS5-цата.
morgoth_srs avatar
morgoth_srs
04 август 2020
Четох, че и външните харддискове ще могат да се използват само за PS4 игри. Не мога да намеря официална информация, но ми звучи логично. Не съм сигурен и дали това важи само за USB дисковете, но и за m2 SSD-тата...
Rostik79 avatar
Rostik79
04 август 2020
Да, защото ужким с този хипер-бърз ССД игрите ще имат и различни механики, които на по-бавен хард може да се счупят. Затова няма да може друг хард.
pepito avatar
pepito
05 август 2020

сони са направили нова революционна технология за трансфер на данни, но ще си я държат в тайна само в конзолката
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
04 август 2020
По принцип и аз съм на мнение че с новата конзола е добре да се играе с новия контролер.Но е някак гадно за хората които си накупиха контролери на Razer или други подобни марки и не бяха хич евтини и сега няма да могат да ги използват.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл