hategame logo
Разработката на System Shock 3 се заплита
пуснато на 12 февруари 2019 от pseto
system shock 3
Разработката на System Shock 3 започна да се заплита. Причината? Финансовите проблеми на студиото Starbreeze, което в момента е на ръба на фалита и се преструктурира. В резултат то е продало правата за System Shock 3 обратно на разработчиците OtherSide Entertainment.

Което на теория не звучи толкова зле – но проблемът е, че сделката изобщо се случи, за да бъде спонсорирана играта. Обещанието на Starbreeze бе да се инвестират 12 милиона долара от тяхна страна в System Shock 3.

Така тази сума няма да бъде дадена. Не само това – OtherSide трябва да върнат парите, които досега Starbreeze са инвестирали в проекта. Така идва големият въпрос – дали студиото разполага с достатъчно средства, за да продължи?

Последната игра на OtherSide – Underworld Ascendant, не бе приета добре. И едва ли приходите от нея са страхотни. Така вероятно компанията ще трябва да намери друг разпространител за System Shock 3.

Самите Starbreeze пък инвестираха прекалено много в The Walking Dead на студиото Overkill. Който се провали с гръм и трясък. Но и други неуспешни проекти, включително свързани и с VR, а също и прекалено раздуване на размера на компанията са спомогнали за затрудненото ѝ положение.

Любопитно е да отбележим, че в момента се готви и пълен римейк на оригиналния System Shock. Той обаче е дело на друго студио – Nightdive. Което засега изглежда в добра финансова форма.

Коментари
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
13 февруари 2019
И двата проекта са фейл, за мое голямо съжаление, защото SS2 е в личната ми Топ 3 евър и малко да нещата на които бих се зарадвал така, както нов/съвременен SS.

Римейкът, обаче, е тотал щета отвсякъде, защото тръгна добре, имаше големи обещания и очакванията бяха положителни; кълняха се, че основната им идея е да възродят оригинала със съвременна графика, което е единственото, което феновете искаха. Получиха финансова подкрепа в кампанията си, нещата изглеждаха добре до едно време и след това почнаха да се осират - промяна на концепцията, загърбване на оригинала, завиване към дженерик шутър, графично и откъм атмосфера отдалечаване от първоначалната идея. Да не говоря за тоталната липса на обратна информация понякога с месеци и месеци. Фен базата им е набрала много и не виждам този проект да го доклатят докрай, да не говорим, че ако все пак види бял свят, ще отнесе справедливия хейт на общността.

Още не се бях качил на хайп влака и той дерайлира. Заеби!

pseto avatar
pseto
13 февруари 2019
Явно говорим за един от класическите видове Kickstarter проекти. А именно - големи обещания от ентусиазирани разработчици без много опит. Които вероятно не лъжат. И си мислят, че могат да изпълнят обещанията си. Преправят примерно първото ниво на System Shock и си казват - "Ето, ще станат нещата"... но с течение на времето се вижда, че малък екип няма физическото време да се справи. И започват смени на концепция, ала-бала, вероятно и в крайна сметка или пускане на играта крайно недовършена в продажба, или нейното спиране.

Вероятно и заради това Kickstarter горе-долу умря като платформа, поне за класически "гейминг" начинания. Щото ситуацията е хвърляне на монета - даваш пари за нещо, но трудно можеш да знаеш кои разработчици наистина имат опита в гейминга и знаят как се прави цял проект и кои имат добри маркетингови хора, артисти и булшитъри, които успяват да продадат нещо, което не може да бъде завършено. Steam Early Access от друга страна измести Kickstarter, защото там трябва да се покаже нещо готово до определена степен... и докато и там има измами, то все пак са доста по-малко от големите обещания в Kickstarter.

Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
13 февруари 2019
Изтрит коментар
igra4 avatar
igra4
14 февруари 2019
Тя по принцип Bioshock 1 е духовен наследник на System Shock, единствения минус на Систем шок е грозната графика, която и за времето си е била грозна(поради смяна на енджин) да вземат да й направят един ремастър, а не да пълнят гушите на някакви тарикати в Кикстартер пирамидата.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
14 февруари 2019
Вярно, че и навремето графиката на СШ2 не беше нещо върховно, но някак много удачно пресъздаваше онази стерилна и пестелива атмосфера, която би срещнал на космически кораб.

И в момента я имам инсталирана (с всички препоръчителни и качествени модове за графика и звук) и смятам, че Bioshock е класи под нея.

lyubohar avatar
lyubohar
14 февруари 2019
Prey (2017) го водят за нещо като духовен наследник на SS2. Доближава се доста повече от Bioschock, според мен, макар че навремето така и не доизиграх SS2 и не съм специалист. Сега точно Prey ме запали по тоя римейк, но явно няма да го бъде или няма да е читав.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
15 февруари 2019
А, ей това вече мога да го нарека "духовен наследник". Prey 2017 беше безспорен хит и едно от събитията на 2017 г. Изключителна игра във всяко едно отношение и мой личен претендент за ГОТИ.
pseto avatar
pseto
18 февруари 2019
Prey беше страхотен, интересно е дали ще направят читаво продължение (макар че реално погледнато ако нещо е достатъчно добро няма нужда да се правят изкуствени продължения само заради принципа).

Според мен подобен тип игра може да се направи от по-голямо по размер студио или минимум средно. Малките компании могат да направят общо взето нещо като нищо и това е. Ако изобщо им стигнат парите.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
19 февруари 2019
Те пуснаха по-късно нещо като самостоятелно ДЛЦ в което трябва да избягаш от Цитаделата за определено време, но при всяко умиране ресетваш противниците и така всяко следващо продължение е различно. Не го почнах, но видях, че се прие добре.

Тази игра просто трябва да продължи в тази посока и да се откъсне от потока на дженерик шутърите.

lyubohar avatar
lyubohar
19 февруари 2019
Да, аз го поиграх, беше си почти друга игра и наистина му се кефеха много хората. Мен не ме грабна обаче, игра с time limit и perma-death няма как да ме спечели
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
19 февруари 2019
Напълно те разбирам, и аз не съм ф фен на тези рестрикции.
pseto avatar
pseto
19 февруари 2019
Един приятел се изказа доста ласкаво за това DLC, на мен на теория ми звучи добре, понеже roguelike игрите ми допадат в общия случай, а в Prey си е било вдъхновено от този тип заглавия. Което все пак показва правилна насока на мислене - да се опиташ да направиш нещо разчупено и да смесиш леко нестандартно жанровете, вместо да сипваш копи и пейст отново и отново.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл