hategame logo
System Shock 3 изглежда няма да види бял свят
пуснато на 09 февруари 2020 от pseto
system shock 3
System Shock 3 изглежда няма да се появи на пазара. Това научаваме от интервю на разработчик от компанията, пожелал анонимност.

То идва чрез изданието RPGCodex, като е на потребител с ника Kin Corn Karn. Неговата самоличност бива потвърдена - като разработчикът споделя, че в момента System Shock 3 е в сериозна криза. Или по-точно казано - практически в пауза.

"Ако говорим за гейм съдържание и инструменти за генерирането му, System Shock 3 е критично назад", казва той. Добавяйки, че доколкото играта вече има поставена основа откъм някои базови механики, тя съвсем не е достатъчна.

Kin Corn Karn споделя също, че играта е била разработвана от малък екип и вероятно обещанията, дадени на феновете, са били прекалено големи. Той казва, че е може би е било възможно да се пусне System Shock 3, но е щял да бъде по-ограничен от рекламираното и "може би недостойно продължение на подобна обичана серия".

Що се отнася до разработчиците на играта, Kn Corn Karn казва, че те вече не са част от студиото OtherSide, отговорно за разработката. Той добавя, че няма право да каже повече, тъй като е подписал споразумение за поверителност - но пък тази част от думите му може да се потвърди лесно в LinkedIn. От профили на някои разработчици на играта, включително директора на проекта, главния програмист и водещия сценарист, научаваме, че те са напуснали OtherSide.

Така изглежда, че проектът хем е бил много амбициозен за малък екип, хем са приключили и парите. Бюджетът първоначално идваше от Starbreeze, които обаче почти фалираха през 2018-а и в последните две години се борят за оцеляване. OtherSide откупиха обратно System Shock 3, но изглежда известно време след това капиталът им е свършил.

Все още чакаме официално съобщение по темата. Но изглежда почти сигурно, че System Shock 3 няма да излезе на пазара.

Коментари
igra4 avatar
igra4
09 февруари 2020
Не събираха ли пари в кикстартер пирамидата
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
09 февруари 2020
По-добре да не излиза, ако ще е греда. Имаме си достатъчно примери в графа "разочарование".
pseto avatar
pseto
10 февруари 2020
Тази от Kickstarter е другата игра, римейкът на оригиналния System Shock, която засега изглежда, че ще излезе на пазара (ако не се случи нещо неочаквано, разбира се).

Иначе този проект си изглеждаше някак подозрително от самото начало. Вероятно Starbreeze са го харесали, отделили са бюджета, след това почти фалираха и явно в последната година не се е намерил друг да осигури бюджет.

Pop avatar
Pop
10 февруари 2020
Хорошо.
По-добре.
Rostik79 avatar
Rostik79
11 февруари 2020
По друг повод в друга тема писах, че пропастта между големите издадели и всички останали е станала доста голяма. Много малко са останали независими издатели среден калибър като Devolver Digital или Focus Home Interactive, които чат-пат успяват изкарат добри заглавия. Останалото са индита, тип "правени-от-един-човек" и кикстартер-проекти.
nightwarrior avatar
nightwarrior
11 февруари 2020
То и това само по себе си не е задължително лошо. From пуснаха Sekiro под шапката на Activision. Като разбрах, че те са разпространители, откровено казано ме беше страх, но явно всичко е до това как ще се отстояваш и какви договори подписваш. То вярно, че и From не са точно малко студио...
Rostik79 avatar
Rostik79
11 февруари 2020
А, и аз не съм го казал като лошо, макар че донякъде пречи на разнообразието в заглавията. Големите издатели си бутат техните основни франчайзи, но въпреки това аз лично не съм усетил и особена липса на добри и интересни заглавия.
Но от друга страна заглавия като Atomic Heart, да речем или въпросната System Shock 3 страдат именно защото не са попаднали под шапката на стабилен издател. А стабилните издатели не ги искат защото ще си създадат собствена вътрешна конкуренция на техните заглавия, които развиват с десетилетия и наливат в тях много инвестиции.
nightwarrior avatar
nightwarrior
11 февруари 2020
Предполагам, че в повечето случаи не ги искат, защото не са сигурни в продукта. Виж, че ЕА седяха и обясняваха как сингъла е умрял и компания под тяхната шапка изкара една от приятните изненади за миналата година. И проработи дотолкова добре, че дадоха на Зампела контрола и над Dice LA. Просто големите не обичат риска, защото води до сътресения. Предпочитат критично но с растеж, но това едва ли трябва да ни изненадва.
pseto avatar
pseto
12 февруари 2020
Пропастта е огромна, да, и ще става само по-голяма. Но ако се замисли човек - можеш да разбереш и гледната точка на шефовете на милиардни компании. Дори и на Blizzard бих я разбрал. Не ми харесва, но я разбирам.

Когато една компания направи нещо като GTA V или пък World of Warcraft, което донесе десетки милиарди долари печалби, то вече се търси само титаничното. Нещо, което ще продаде 10 милиона като абсолютен минимум. Никой не се занимава с някакви игрички там с по 1-2 милиона продажби на цена от 20 долара. Това са стотинки на фона на милиардните франчайзи. Заради това големите компании си гледат AAA-я и не им дреме за другото. Наистина там ако голям проект се издъни, то тогава има десетки милиони долари загуба. Но пък ако нещо е хитово като Джедая, тогава печалбите са стотици милиони. Те просто играят на съвсем други фронтове.

Ама виж, от друга страна геймингът се разширява във всички посоки. Инди сегментът е в по-добра форма от всякога. Ако погледнеш примерно 30 произволни Steam игри - сигурно 15-20 ще имат някакъв разпространител, който никога не си чувал. Някои от тези компании ще фалират, други ще станат по-големи и ще подкрепят повече малки индита. Devolver, Focus Home, THQ Nordic се установяват силно в средния клас. И Starbreeze бяха там и се справяха добре известно време... ама пробваха с The Walking Dead да се направят на голям разпространител, сложиха всички яйца в една кошница и едвам-едвам оцеляха. Може би и цялата тази ситуация ще е урок за другите малки разпространители да не се разпростират извън чергата си.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл