hategame logo
Sekiro: Shadows Die Twice е играта на годината
пуснато на 15 декември 2019 от pseto
sekiro shadows die twice 24
По-рано през седмицата се проведе изложението The Game Awards. На него освен куп нови премиери видяхме и онова, което носи названието на събитието - раздаване на награди за игрите на годината.

И големият победител се казва Sekiro: Shadows Die Twice. Последното заглавие на From Software бива обявено за игра на годината. С което изглежда сме съгласни и ние в hategame - понеже във форумната класация победителят бе същият.

Две игри, които се очакваше да оберат наградите - Control и Death Stranding - се представят малко по-минорно. Заглавието на Remedy получава награда за визуално оформление, а пък последният продукт на Коджима - за музика, режисура и главна роля (на Мадс Микелсен, който беше меко казано отличен).

Сред големите победители е Disco Elysium. Играта, получила куп похвали, е победил в категориите инди игра и независима игра (което ми звучи като едно и също нещо, но явно не е) и история.

Сред станалите победители са Apex Legends - мултиплейър игра, Devil May Cry V - екшън игра, отново Sekiro - екшън-приключение, рейсър - Crash Bandicoot Racing: Nitro-Fueled, стратегия - Fire Emblem: Three Houses и др.

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
16 декември 2019
Визуално оформление за Control ми изглежда странно. Ако имаше награда за физика, можеше да вземе нея, но визуално нищо чак толкова особено няма. Даже клони към посредствено. Освен ако ray tracing-ът не променя драматично нещата.

Не съм изиграл Секирото и Death Stranding още, но големият победител за мен е Disco Elysium, който се пръкна отникъде и се намеси в играта на големите

igra4 avatar
igra4
16 декември 2019
Както каза божо явно слаба година, щом това е игра на годината.
lyubohar avatar
lyubohar
16 декември 2019
По въпроса, че е слаба годината, едва ли някой ще спори
nightwarrior avatar
nightwarrior
16 декември 2019
Е, не беше чак толкова слаба, че да спечели Days Gone...
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
16 декември 2019
За мен пък не беше слаба.Имаше 4 или 5 игри,които ми харесаха,което си е доста .Имало е години в,които и една не съм харесал.
Rostik79 avatar
Rostik79
17 декември 2019
Годината си беше ОК, според мен. Не е от най-силните, но не е и като да няма яки неща.
Ludnichar avatar
Ludnichar
17 декември 2019
Нямаше как да има по-заслужен победител. (копирам мнението си от другата тема, че ме мързи да го пиша на ново )

Секиро е уникална игра за 2019-та година поради ред причини, но аз по-специална отдавам внимание на една:
В днешно време всички успешни гейм компании в момента, когато напипат успешна формула (още повече ако са тези, които са я наложили) доят до край... и след това още.
FROM решиха да направят нещо различно - отклониха се от модела доста сериозно, като запазиха само една част от нещата, които направиха Dark Souls толкова популярна и обичана поредица. Но основната част на играта - бойната система - е тотално различна.

Смятам, че заслужават огромни адмирации за това, което направиха. Защото ако примерно бяха ЕА, до сега щяхме да имаме Dark Souls VII (поне) , Bloodborne V(ако въобще бяха решили да пуснат първата за да пожънат успех нея), и всяко от тях щеше да е с по 5-10 DLC-та (отделно dlc по 20 евро за всеки бос). И естествено най-много след III всяка от тях щеше да е тотална боза.

lyubohar avatar
lyubohar
17 декември 2019
Довършвам Control и се мятам и аз, че да го мина докато сме още в 2019
pepito avatar
pepito
17 декември 2019
доста ниски стандарти трябва да имат за да изберат точно тази игра като игра на годината. жалко подобие на още по-жалкия дарк соулс, тъпо безинтересно и скучно
sauron93 avatar
sauron93
17 декември 2019
Не е лоша секиро ама както казаха щом е готи значи годината е била слаба.
pseto avatar
pseto
17 декември 2019
За мен годината си беше съвсем окей. Даже ако и Disco-то е толкова добро плюс A Plague Tale спокойно я окачествявам като силна (дано да имам време до края на 2019-а за тях ). Някак не е GOTY година, няма някакви спиращи дъха заглавия, ама аз поне предпочитам 7-8 прилични игри и никоя размазваща пред 1 размазваща и всичко друго - слаба ракия. Но това вече си е философски въпрос (колко е размазваща една игра например, сега ако е мега мега размазваща и стигне за цяла година, може би тогава само тя ).
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
17 декември 2019
Аз като се замислих и изброих,всички заглавия,които ми харесаха ги изкарах доста.RE2 Remake,Sekiro,DmC5,Code Vein,The Surge 2,Jedi,A Plague Tale,че и Metro,въпреки,че беше по-слабо от предните части. И това са само ААА заглавията. Както казваш,не са някакви размазващи игри,но аз си се забавалявах. Е с изключение на Sekiro. За мен си беше баш размазваща. Навъртях повече от 250 часа. Предполагам,че за всеки соулс фен е била размазваща.Нормално е за колегите по-горе да смятат,че щом е спечелила тя,значи годината е слаба. Не всеки харесва този тип игри. Аз също обичам игри със сериозна история,развити персонажи и тн. та предполагам е по-лесно да харесам нещо,защото ми допадат различни типове игри. От изометрични до игри като Life is Strange.
Rostik79 avatar
Rostik79
18 декември 2019
Бих добавил и Borderlands 3 като съвсем не лошо заглавие за 2019-та. Направих 20-тина часа и играта е не по-малко забавна от предните с обилно съдържание и големина и също с голям фън в кооп.
Ludnichar avatar
Ludnichar
18 декември 2019
Псе, още чакам да врътнеш Код Вейн.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 декември 2019
Аз я врътнах, ама нещо не е моята бира. Залита се доста в спектъкъл файтърите, без играта да е точно такъв. Босовете с 2(може би 3) изключения не ми бяха и интересни и предизвикателни. С моя Strength build минах играта с меч дето го набавяш в първия половин час кажи-речи, щото обективно по-добро оръжие е чак меча дето го дропвя предпоследния бос. Някои от зоните бяха ужасни лабиринти, добре че имаше мини карта. Сторито ми се стори достатъчно интересно в началото, но после си стана too much anime, единственото готино нещо ми беше, че дефакто вързаха играта с God Eater поредицата. Обичам когато така се екпандват гейм светове.

И за да не ме разберете погрешно, играта не е лоша или нещо такова, изиграх я, но не ми допадна колкото очаквах, нямам желание да се пусна по ng+. Но това предполагам се дължи единствено на личните ми предпочитания. Все пак нещата, които изброих като минуси за мен, за някой дори биха били плюсове.

Само ще кажа за Ludnichar, че щом CV ти хареса толкова, не виждам вариант да не харесаш Nioh. CV е по близо до нея, отколкото до соулс игрите.

pseto avatar
pseto
18 декември 2019
Code Vein-а със сигурност няма да го изиграя тази година, а и вероятно никога. То така става, забавя ли се с нещо и после не остава време.

@TheDoctor46 - да, и аз минах повечето от игрите, които си споменал, сега трябва да кача ревюто за Джедая най-накрая, плюс страхотния Total War (стига да си фен на серията, де)... по-скоро тази година май беше доста по-силна от предходните 2-3 дори.

Ludnichar avatar
Ludnichar
19 декември 2019
@Nightwarrior Ниох ми го взе жената днес от мола, че открих, че пулсара до моя офис са го затрили.
Утре вечер му влизам с бутоните. Ще пусна стрийм да помагате.
@pseto разочарован съм.
lyubohar avatar
lyubohar
18 декември 2019
Вече съм накрая на Control и вече разбирам, защо е взела визуална награда. Сцената с пъзела преди финала на играта е едно от най-яките гейм изживявания, които съм имал.

Въобще играта определено е нещо специално и можеше да бъде нещо като Half-Life 3 или Portal 3, ако не бяха няколко много дразнещи неща, които и pseto е споменал в ревюто си.

Пак ще ми влезе в топ 3 (особено след тази сцена, за която споменах), но имаше потенциала да бъде нещо наистина изключително.

hyper avatar
hyper
23 декември 2019
Малко средна работа ми беше тази година, но далече от лоша. Кефи ме как реват някои, че щом не е поредния "3D кинематичен екшън с камера зад рамото на героя" i.e. rdr 2, tlou, days gone и подобните, начи е слаба годината Големите компании ви направиха овце да ви продават същата игра в различна опаковка и да не можете - физически и психически - да пробвате нещо друго и различно, дори да е полирано на куче XD

This message brought to you by a From Soft fanboy who is now playing Superliminal and Baba Is You i.e. puzzle games.

God avatar
God
26 декември 2019
Това, че Sekiro е игра на годината, не означава, че годината е била лоша
Ludnichar avatar
Ludnichar
26 декември 2019
Това, че Sekiro излезе, означава, че годината е била супер.
igra4 avatar
igra4
27 декември 2019
Лудничар, не всички са дарк соулс фенове, макар и скромното ви комюнити, да се е събрало в тоя сайт и да създава илюзия за масовост😁
nightwarrior avatar
nightwarrior
27 декември 2019
Милиони играчи - скромно комюнити. Тежко е да си играчкин...

Denons' Souls беше нишова игра, DS донякъде. Жанра(или може би по-коректно е събжанра) вече има прилична маса от фенове. Не само, че се продава достатъчно добре, че да имат игрите продължения, а че и клонингите получават такива. Скромно комюнити... Играчкин логика...

Rostik79 avatar
Rostik79
27 декември 2019
Даже е доста голямо комюнитито и влиянието на соулс игрите до толкова, че е на прага този поджанр да стане мейнстрийм вече. Във всяка втора игра се опитват да имплементират соулс-техники с цел да подлъжат фенове на поредицата. "Играйте новия GoW/Darksiders 3/Star Wars FO. Има соулс елементи". И соулс-феновете: "я да я видим тая работа".
jenssn avatar
jenssn
30 декември 2019
Таз скука ли еее хахахахахах заеби !
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
09 януари 2020
Аз да си призная не си падам по Соулс игрите,пробвал съм не са лоши но много ме изнервят,но се радвам за успеха им,защото има много смисъл в тях и са правени от хора който наистина разбирах гемърите.Някак много ми изпростяха хитовите игри напоследък,особенно тея болните battle royal,moba и разни Call of Duty и там производни,фифи мифи ,NFS
по едно време направо загубих надежда за качествените игри,но тая година покрай death stranding,sekiro още някой заглавия мисля че има надежда.
igra4 avatar
igra4
09 януари 2020
Всичките които си изброил не са хитови игри, а претоплени манджи и боклуци, които не се играят от геймъри, а от хора които играят само това и нищо друго.
bojosan avatar
bojosan
09 януари 2020
@ igra4
27 декември 2019
Лудничар, не всички са дарк соулс фенове, макар и скромното ви комюнити, да се е събрало в тоя сайт и да създава илюзия за масовост😁
Играча за пореден път цели десятката с тоя си пост.
Някой по горе спомена за тенденция от страна на други производители да инплентират елементи и техники в игрите си взаимствани от Суолс игрите.Това е така единствено поради факта че са безидейни и нямат мозък да измислят нещо друго.То и последния CoD има рекордни приходи, без аналог до сега, при все че е копирал не само отделни елементи, а направо цели игри , карти и всичко от предишните части, но това прави ли го добра игра и прави ли създателите му добри ? Не , те са плагиати.И те и копието им.
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Не само играчкин греши, а и ти. На него горе обясних защо.

А ти грешиш, защото аргумента ти е в защита на грешна теза. Ако питахме CoD добра игра ли е, тогава продажбите и броя на играещите може да нямат никакво значение.

Само че тук спора беше дали комюнитито е скромно, дали играта е популярна. Та в този ред на мисли - CoD e популярен, играят го доста хора. Точно щото CoD 4 беше популярен затова и всичко дето беше шуутър след него беше на същата тематика.

Дали девелъпърите имат идеи или не, също не е предмет на спора, внедряват неща от Соулс игрите, защото се харесват, търсят и са достатъчно популярни(както примера ми горе с модерните шуутъри преди време). Тоест комюнитито, което играе този тип игри не е никак скромно. Имаш пълното право да не харесваш този тип игри(както и всеки друг тип игри впрочем), но да наричаме черното бяло... няма смисъл.

lyubohar avatar
lyubohar
09 януари 2020
Явно е доста силна илюзията за масовост от скромната ни общност, щом е стигнала до най-големите компании и вече буквално всяка втора игра е с директни соулс елементи Това си се превърна почти в отделен жанр - феномен, който няма аналог в гейм историята. За клонингите вече спокойно може да пише "soulslike" като жанр и ще е напълно достатъчно и ясно за всички каква е играта.
pseto avatar
pseto
09 януари 2020
lyubohar, чак феномен без аналог не бих казал, че е. Напротив, има аналози - последният от които е Batman Arkham игрите да кажем, чиято бойна система в продължение на няколко години беше изпляскана във всичко, което можеш да се сетиш, докато не стана в един момент скучна и ѝ мина модата. Същото се случва със Souls игрите. Комбинацията им от елементи успя да разчупи стандартните клишета днес, особено в леко закостенял жанр като приключенията от трето лице, повечко хора се научиха да толерират жанра и големите компании скочиха да го копират. Естествено със задължителните елементи като улеснения, за да не мрънкат хората. Това са си обичайни неща за гейм индустрията.

Дали жанрът е нишов - естествено, че не е. Разбира се, че не е сравним и с Call of Duty по популярност. Но щом Souls-оподобните правят по няколко милиона продажби, значи не говорим за никак нишов жанр.

lyubohar avatar
lyubohar
10 януари 2020
Според мен бойната система на Batman е обикновена бойна система с комбота, която я има от 100 години и освен това повечето игри точно с тая система (с яката хореография и флуидност на движенията) са на същата фирма. Буквално на пръстите на едната ръка се броят.

При соулс игрите е нещо по-голямо според мен, можем да го наречем "поджанр", не е просто бойна система. Не мисля, че ще омръзне толкова лесно или въобще някога. Вече минаха 10 години от първия DS и колкото игри са излизали с бойната система на Батман, толкова "соулс-вдъхновени" игри излизат за една година, без изгледи за забавяне. Виж само през 2019 колко бяха. И то не само "вдъхновени", а направо и копия.

Това е все едно да кажеш "на хората ще им омръзнат сървайвъл игрите, които изведнъж станаха модерни, и ще изчезнат". Ами не, няма, вече го има тоя поджанр и няма да мръдне никъде Същото е и със соулс, защото си е жанр откъдето и да го погледнеш.

bojosan avatar
bojosan
09 януари 2020
За мен Фром са садисти.И може би щях да ги харесвам ако в игрите им имаше опция за сейфки и по ниска трудност.
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Съвсем друга тема, както казах имаш пълното право да не харесваш игрите на Фром. Нормално, няма как всеки да харесва всичко, коментара ми беше във връзка с това, че играчкин казва, че играещите Соулс игри са малко, а това фактически не е вярно. Дори и в коментара към теб не съм спорил за качествата на конкретната игра(макар да смятам, че Секиро е чудесна и изпипана игра), нито съм казал, че трябва да я харесваш, съвсем за друго ставаше въпрос.
lyubohar avatar
lyubohar
09 януари 2020
Има модове за сейв, които и аз ползвам, и хич не ме е срам от което
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Не виждам и защо трябва да те е. Не бих го ползвал, но играта си е твоя, кефа и времето също. Ти си решаваш. Макар че тук сефовете са преди всеки бос точно кажи/речи.

Аз и против чийтовете не съм чак толкова против, стига да са в сингъл.

lyubohar avatar
lyubohar
09 януари 2020
Те реално не са и точно чийтове, понеже в крайна сметка си на загуба откъм събрани souls спрямо играч, който не сейва. И си биеш всеки моб и всеки бос нормално. Просто не преиграваш (откъдето идват повечето souls).

Секирото спокойно се играе и без, Bloodborne го минах без, щото така или иначе няма как на конзолата. Но примерно за DS2 и DS3 (особено DLC-тата) си бяха супер полезни.

nightwarrior avatar
nightwarrior
09 януари 2020
Може би се изказах неправилно. Нямах предвид, че това са чийтове, а че дори и да има чийтове, аз пак съм ок, стига играта да е сингъл, за да не се вреди на другите.
pseto avatar
pseto
09 януари 2020
То горе-долу есенцията на Souls игрите е високата трудност - или най-малкото тегавите босове. То ако махнеш трудните босове от играта не остава почти нищо - обикновените мобове почти винаги можеш да избегнеш, вдигането на нива става с фарм на по-лесни мобове, които ти дават повече опит. Ако Геничиро не беше Геничиро да ти пръсне гъза като го стигнеш и т.н., Sekiro нямаше да е Sekiro, а някакво приключение, дето играеш и забравяш.

Ама аз знам много добре как на човек може да не му хареса Souls игра, отне ми почти толкова време наистина да се потопя в такава, колкото да харесам някое от новите Call of Duty-та.

lyubohar avatar
lyubohar
10 януари 2020
@nightwarrior: разбрах те, аз просто си доразвих идеята
Ludnichar avatar
Ludnichar
10 януари 2020
Всъщност Соулс игрите ИМАТ easy mode. Нарича се "фармене" и си е easy от всякъде.
Почти всеки, който се е интересувал поне малко от Souls игри, е чувал името Nameless King, вероятно с репутацията на безобразно труден бос.
Аз първият път като играх DSIII го свалих с ДВА опита и то защото в края на първия станах лаком. И не, не защото съм супер велик и добър играч, а защото просто на първо превъртане винаги обикалям всяка зона по няколко пъти за да проуча всичко ... и съответно героят ми се нагрухва безобразно много.
Именно заради липсата на тази малка подробност адски много хора скочиха на Секиро - там не можеш да се нафармиш като прасе и да сваляш босовете със затворени очи.

А сейване си има постоянно, особено в по-новите игри огньовете/идолите/лампите са доволно често. Извинявам се от името на Миязаки, че не може да се сейва всеки 4 секунди.

Като цяло не разбирам какво е това мрънкане срещу трудността в игрите на FROM. Има толкова хиляди игри, които човек може да играе на easy. И едни 10 игри на кръст, които те предизвикват да покажеш най-доброто от себе си и не ти дават право на избор да се лигавиш. (поне не много) И съответно дадена група от хора сме намерили именно тях като "своите". А останалите хора с хилядите възможности искате ни отнемете и това?

П.П. За да не попита някой "какво ви пречи да си играете хард". Ще ви кажа какво ми пречи - една игра, която предлага различни нива на трудност, е адски трудно да бъде добре балансирана. Ще дам пример с God of War - поиграх доста NG+ на последната трудност - всичко изглежда адски малоумно, защото играта просто не е правена да бъде играна по този начин. Зарязах на средата ... защото ми стана скучно.

nightwarrior avatar
nightwarrior
12 януари 2020
Баси сюреалистичното, влизам в Туич, най-гледана игра Секиро. Викам си кво става тука? Най-гледания стрийм 210+ хиляди души гледат някъв как спийдрънва. А спийдръна на някъв ивент AGDQ 2020 и отзад пълна зала и хората му ръкопляскат при всеки бос. Бахти лудото.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл