hategame logo
Mount&Blade II: Bannerlord - нелош старт, но има още много за довършване
пуснато на 25 април 2020 от pseto
mount and blade 2 cover
Mount&Blade II: Bannerlord почти сигурно ще се хареса на феновете на франчайза, но дори и за тях прекалено многото бъгове и недомислици могат да дойдат леко нанагорно. След 4-5-6 месеца Mount&Blade II вероятно ще е в по-добро състояние. Или в момента на пълната му премиера - в момента е в Early Access. Засега обаче... има много работа за вършене.

grafika
Графиката е значително подобрена, сравнено с Mount&Blade: Warband, но все пак се усеща, че говорим за преработена по-дъртичка игра. Особено ако става дума за анимациите. Хубаво е все пак, че TaleWorlds не са се хвърлили да преработват онова, което не е счупено - емоцията от битките не се е загубила.
zvuk
Mount&Blade игрите никога не са се славели с особено впечатляващ звук. Тук върши работа, саундтракът е добър, ефектите в битка - средна работа, гласова актьорска игра като цяло липсва.
gameplay
Въпреки множество недомислици и недовършени неща геймплеят е все толкова зарибяващ, колкото винаги е бил. Ако, естествено, сложите малко модове, които да замажат някои абсолютни глупости от страна на TaleWorlds.
ocenka
И все пак - има много работа за вършене по Mount&Blade II: Bannerlord. Ако нямате висок толеранс към недовършени игри - най-добре е да чакате.

mount and blade 2 10.

Първите часове, които прекарах пред Mount&Blade II: Bannerlord, бяха разочароващи. Меко казано. Играта ми влезе директно с бутоните, когато тръгнах да я подкарвам, крашвайки няколко пъти.
След известно четене в интернет най-накрая успях да я пусна. Но след това не бях впечатлен. Видях все същите куестове, все същите неща за правене... само че на малко по-различна карта и с по-хубава графика. А като добавим екстремално флегматичната прогресия, то си зададох въпроса - изобщо има ли достатъчно подобрения спрямо Mount&Blade: Warband?

А също и - струва ли си цената от 50 евро за Bannerlord?
Всъщност играта взех за 40 евра - 5 надолу заради временна промоция и още 5, понеже съм притежател на Mount&Blade: Warband. Но 80 или 100 лева - и двете цени са много за това заглавие. Което в момента е прекалено счупено, за да ги оправдае. При положение, че геймърите служат не само за тестъри в момента, но и за гейм дизайнери, давайки съвети на TaleWorlds как да поправят абсолютно необяснимите безумия, които са натворили, то мисля, че Mount&Blade II трябваше да струва не повече от 50-60 лева. Максимум. Пък нека когато го завършат да го надуят до 100 кинта.

Да, Mount&Blade II не претендира да е завършен продукт. Именно и заради това е в Steam Early Access. От тази гледна точка TaleWorlds имат някакво оправдание. Но все пак... малко се изсилват нашите югоизточни съседи с цената.

mount and blade 2 11.Обсадите са страхотни... както винаги

Така има поне още няколко месеца работа, докато Mount&Blade II се закрепи. Или може би по-скоро половин година време и нагоре. Дали магията е тук? Да. Определено. Дали феновете на франчайза ще се потопят в Bannerlord? Най-вероятно. Но в момента винаги се случва нещо, което да ти развали удоволствието. Дали е единият безумен главен куест, при който почти постоянно играта обявява война на случаен принцип с някоя фракция. Дали е някой краш. Дали е адски флегматичната прогресия на героя ни, що се отнася до вдигането на нива. Винаги има нещо.

Все пак - в момента Mount&Blade II предлага една стабилна сандбокс основа. В която механиките са налице, макар и голи-голенички. Битките са тук, все така масови, все така разнообразни и все така яки. Но заедно с това имаме и развиване на градове и икономика. Пак съвсем базови на ниво механики. Но поне има нещо. И се вижда, че рано или късно тези елементи ще бъдат обогатени.

От тази гледна точка смятам, че след известно време Mount&Blade II ще е чук. Сега? Това е игра предимно за феновете. Които ще имат нервите да прекарват множество часове в търсене и нагласяване на модове, за да направят Bannerlord сравнително играем.

Както и да е, започвам да се отплесвам с увода. Нека карам по същество. Какво имаме в Bannerlord?

mount and blade 2 18.

Може би тук е редно да започна статията така, сякаш не всички са Mount&Blade маниаци и не знаят за какво иде реч. Тези заглавия ни пренасят в един измислен средновековен континент - Калрадия. Който всъщност представлява Европа плюс част от Близкия Изток и северната част на Африка. Племената, които населяват Калрадия, поне в Bannerlord, са еквиваленти на: франкската империя, викинги, североизточни славянски племена, араби, хуни/тюрки/монголи, британци, италианци, византийци. А може би и други, които забравям. Вероятно тук разбирате защо континентът е измислен - в никой момент от човешката история нямаме едновременно всички фракции, налични в Mount&Blade II. Заради това имаме един своеобразен измислен средновековен свят, в който племена, царства и империи от различни периоди се изправят едни срещу други.

Макар и в Mount&Blade игрите да има елементи като NPC-та и изпълняване на куестове за тях, а също и опции да търгуваме, купувайки нещо за малко пари от една точка на картата и продавайки го със значителна печалба в другия, то акцентът винаги е бил на едно нещо - битките. Именно това превръща серията в култ за мнозина. В тях участват стотици войници в един и същи момент, което води до масови патаклами и куп трупове, оставени на бойното поле. А ние сме под формата на генерали, давайки команди от първо лице и, естествено, участвайки в битките и като войници.

Другият плюс е, че в Mount&Blade не се бием единствено като пехотинци. Какъвто е случаят в заглавия като по-новия For Honor например. Спокойно можем да бъдем и конници, ако това ни допада повече, а освен това броят оръжия, който имаме на разположение е внушителен - имаме какви ли не мечове, брадви, кинжали, копия, алебарди, лъкове, арбалети. В зависимост от случая можем да решим да стреляме отдалеч... да влезем в мелето с по-късо оръжие или да ползваме някое много дълго, например отблъсквайки нашественици по време на крепостна обсада.

Оръжията са подходящи за различни ситуации - например ако сме на кон в отворено поле, нещо адски дълго ни върши перфектна работа. Някоя алебарда, с която да сечем всичко наред например. Само че при крепостна същото оръжие е прекалено дълго, като стените и дори другите войници ни пречат да замахнем, което го прави безсмислено - тогава ни е нужно нещо от рода на кинжал или къс боздуган. От друга страна ако защитаваме крепост и застанем пред някоя стълба дългите оръжия пак са незаменими, защото можем да ударим противник отвисоко и отдалеч, без той да може да ни удари...

mount and blade 2 2Екранът с уменията изглежда познат за всеки Mount&Blade фен, но набиващата се на очи новост са добавените пасивки

Масовите битки от първо лице, които ни предлага Mount&Blade са общо взето без конкуренция в гейминга. Ако искаме такъв тип игра, изборът ни е просто да се насочим към Warband, който вече навъртя десет години. Или сега - към Bannerlord.

И тук мога директно да карам по същество - как са битките в Mount&Blade II?

Основата си е налице. За добро или за лошо TaleWorlds не са правили особено много промени по тях. Какво означава това ли? От една страна Bannerlord изглежда като по-съвременен Warband. Анимациите не са мега модерни, битките не могат да се сравняват с един For Honor например откъм зрелищност и плавност (ако премахнем масовия контекст и се загледаме изцяло в дуелите да кажем).

Аз обаче съм доволен, че не е променяно много - защото смятам, че ако нещо не е счупено (и е култово), то не трябва да се променя. Кой знае какъв щеше да е крайният резултат, ако беше направено нещо съвсем ново, ако Mount&Blade беше преработен из основи. В Bannerlord виждаме пренасяне на работещата, доказана формула в серията.

mount and blade 2 20.

Което обаче си има и своите минуси. Bannerlord прилича прекалено много на Warband. А ако споменем допълнително и изкуственият интелект, който не е особено подобрен (да не кажа никак), тогава ситуацията не е изцяло розова. Можем да видим как антични тактики, например това да се засилим сами към вражеската армия с вдигнат щит на коня си и тя да тръгне да ни гони по най-дебилният начин, докато нашите стрелци ги пуцат в гърба, все още си работят. В масовото меле, когато AI се "заключи" в битка с някой наш човек, ние можем да минем зад него и да го пречукаме лесно. Което е особено забавно, когато имаме цяла линия противници, зад която можем да минем и те не се адаптират. Което означава куп безплатни хедшоти.

Именно заради подобни неща ще прочетете немалко мнения, че Mount&Blade II: Bannerlord е общо взето ъпгрейднат Warband. И с тях няма как да се спори. Със сигурност за десет години AI-то трябваше да бъде подобрено. В момента много стари бъгове все още са налични и се набиват на очи.

А ако заговоря за крепостните обсади - те, макар и страхотни, показват дебилното AI. Нерядко някой войник се заклещва някъде. Или десетки такива. В някои обсади противниците изобщо не ме нападаха, когато атакувах с крепостна кула и можех да сваля двайсетина от тях, докато си стоят на място. Нерядко моите хора изобщо не изпълняват командите ми както трябва. Особено когато искам да ги привикам да дойдат с мен при портата и да превземем крепостта откъм нея. И тъй нататък, и тъй нататък. Бих казал, че тук ще има много работа.

mount and blade 2 24.

Не че обсадите не си остават велики. В Bannerlord има някои ъпгрейди при тях. За разлика от Warband, където битките бяха общо взето скриптирани и имахме един-единствен начин да превземем всяка крепост (при някои имаше само стълби, при други - само тарани, при трети - само обсадни кули и т.н.), то тук ние си строим нужните ни съоръжения. На мен например ми харесваха доста тараните. Сякаш най-ефективно и с най-малко жертви можех да подходя през главната порта (може би защото акцентирах на здравата пехота и силни стрелци при първото ми изиграване на Bannerlord). Алтернативите са обсадните кули, където е добре да имате силна пехота с дълги оръжия. Разбира се класическите стълби винаги са налице и не е нужно да се строят като съоръжения. Но и с тях атаката става най-трудно. Дори и най-обикновените селяни могат да се държат стабилно срещу елитна армия. А по-добри войници са адски трудни за преодоляване, да не кажа почти невъзможни. В някои защити на крепости само геройчето ми успяваше да покоси едно 50-60 човека...

И макар обсадите да включват новости, то полевите битки не мисля, че са особено променени спрямо Mount&Blade: Warband. След петдесетина от тях, когато навлезете в рутината, ще видите, че TaleWorlds не са ги ръчкали особено.

Макар че след едно масово меле, в което успях да сваля едно 30 противници се замислих - колко добър изкуствен интелект точно е нужен в Mount&Blade? Аз може би нямам нищо против противниците да са малко по-тъпички, че така да мога да се отлича като супер Рамбо. Тъй че... не знам дали да критикувам толкова за AI-то.

А що се отнася до разнообразието - то си е тук в Bannerlord. Ако говорим за количеството брони. Оръжия. А и усещането на фракциите. Вкарани са много повече и всякакви по тип войници. Освен основните фракции, които описах горе, всяка от които се усеща достатъчно специална, имаме и куп по-малки племена, които можем да срещнем. Например някакви горски типажи, залагащи на стрелбата отдалеч; фракция, обличаща се с вълчи кожи и т.н. Всяка от тях си има отделно дърво за ъпгрейдване на единиците и вкарва много разнообразие в Mount&Blade II.

mount and blade 2 3.Развитието на селищата е по-скоро базово в момента... дано да се обогати в бъдеще

Да, ако теглим чертата и сравним 10 най-елитни стрелеца - тяхната ефективност ще е подобна. Просто екипировката им ще се отличава до някаква степен. Но винаги е яко да виждаме какви ли не различни бойци в патакламата, независимо дали прилична част е само визуална. Пък и така различните фракции са по-запомнящи се.

Ако продължа нататък в подобренията на Bannerlord - няма как да не спомена клан механиката. Започвайки кампанията ние можем да си направим собствен такъв. В началото кланът ни е 1 ниво, което означава, че може да има само една отряд - нашия. С течение на времето, трупайки слава по време на битки и нашият клан става по-известен. Което ни позволява да наемаме повече придружители. И съответно те да правят собствени отряди.

Когато стигнем едно 4 ниво на клана си ще можем да поверим на 3 наши другарчета да водят свои чети. С които да правим армии. Хубавото е, че не е нужно да платим каквото и да е, за да призовем хората от нашия клан на война. Ако пък искаме в армията ни да влязат други кланове от нашето кралство - тогава трябва да им платим известно количество слава.

mount and blade 2 21.Енциклопедията на играта определено е добре направена (натискайки втори бутон на единица можем да видим дървото ѝ за ъпгрейд, а ако направим същото върху благородник - виждаме детайли за неговия клан, фракцията му и прочее

Благодарение на клан механиката можем сравнително рано в кампанията да имаме солидни армии. Наброяващи едно 200-300 човека. И това - без дори да сме част от кралство. Ако пък самите ние станем царчета, то можем да си гласуваме закони, за да си увеличим армията - така само ние можем да водим 350 човека, а само с нашите придружители те да скочат до едно ~600. Което е солидно число, достигащо се в пъти, в пъти по-лесно от Warband. Където като цяло нямаше много фарм, но за увеличаване на армията ни трябваше да блъскаме като в корейско MMO.

Що се отнася до кралството, ние можем или да основем такова, или да се присъединим като васали или наемници в чуждо. За второто е нужно единствено да сме клан второ ниво, което се случва бързо. За да направим свое кралство трябва да сме трети левъл. Което отнема може би 5-6-7 часа игра - не е супер много, но и не е и малко. Уловката е, че е нужно да минем и един сравнително досаден куест, а освен това трябва да сме превзели поне една крепост, за да станем пълнокръвни самостоятелни феодали.

Менюто за кралството ни - всъщност и почти всички останали елементи на интерфейса - е изчистено и ясно. Много по-ясно от всичко, което имаше да предложи Warband. Хубаво е, че TaleWorlds са инвестирали в UI-а, вероятно наемайки някой екип фронтендъри. Първият Mount&Blade беше грозно, неясно, уродливо извращение. Двойката е далеч по-модерна и елегентна. Да, не говорим за най-доброто UI във вселената, но база за сравнение с единицата няма.

mount and blade 2 4.

Та в менюто за кралството можем да видим лесно кои са нашите васали, а също и така какви декрети сме приели. Те са много на брой, повечето имащи своите плюсове и минуси. Немалка част от законите обаче са изцяло положителни и просто ни е нужна малко слава, за да ги гласуваме (хубавото е, че ако сме царе дори и някой да гласува против нас - крайната дума е наша, тоест никой не може да ни каже копче). Вече споменах за някои от законите - даващи възможност да имаме много по-голяма армия например. Други увеличават приходите на селата и градовете ни, намаляват издръжката на армията, вдигат славата, която получаваме от битка и много други.

Интересно е да отбележа, че привличането на други кланове като васали се случва доста по-лесно в Bannerlord, отколкото беше в Mount&Blade: Warband. Имаме нещо като мини игра, с която се опитваме да ги убедим, че настоящият им цар е кенеф, а ние сме големите пичове. След това им плащаме определена сума пари - зависеща от нивото на чуждия клан и владенията му. Някои си имат собствени замъци, съответно е нужно да извадим яко кинта, за да дойдат при нас. Други пък са само няколко армии. В този случай те излизат много, много евтино.

Все пак винаги можем да бъдем напуснати. Особено ако нямаме добри отношения с другите кланове. За целта трябва да им даваме крепости и градове за владения, а в краен случай - да инвестираме слава, за да си подобрим отношенията в тях.

Вече споменавам славата няколко пъти - това е адски важен ресурс в Bannerlord. Тя се трупа предимно в битки - но ако станем царе има начини да я увеличаваме чрез владенията си. Например със закон, който увеличава славата ни според броя на градове и крепости. В резултат в един момент аз взимах по 70-80 слава на ден - което е еквивалент на превземане на голяма крепост или спечелване на битка с 300-400 войници!

mount and blade 2 5.Хубаво е да си цар и да можеш сам да си гласуваш каквито искаш закони

Тук, малко като отклонение, ще спомена едно различно нещо. Яснотата на Mount&Blade II. Или по-точно, неяснотата. Казах, че имаме доста по-ясен интерфейс, нали? Това е така. Но не си мислете, че Bannerlord е наистина "ясна" игра. За доста от нещата ще трябва да четете в Google. Защото са описани съвсем лаконично, откровено неясно. А при счупеността на заглавието не е ясно дали някои неща са били недоразбрани от нас или изобщо не работят. Tutorial, разбира се, няма. Не и достатъчно подробен такъв. Играта отделя 10 минути да ни каже в началото - "Това са войници, ако натиснете това копче става еди какво си", оттам нататък се оправяйте сами. Така че ако ще играете Bannerlord - гответе се да четете за щяло и нещяло в Google. Практически за всяка механика, която ви попадне.

Тъй, нека продължа нататък. Вероятно отделяйки малко време за развитието на героя ни. Което е доста подобно на това от Mount&Blade: Warband. Имаме куп умения - някои свързани с представянето ни на бойното поле като умения с лъкове, арбалети, едноръки и двуръки оръжия, яздене и други. Други са социални - харизма, лидерски качества и прочее, от които зависи колко добре комуникираме с обикновените хора или благородниците в Mount&Blade II: Bannerlord (а също и колко големи армии можем да водим). Колкото повече вършим дадено действие, толкова повече се развиваме в него.

Налични са някои основни статистики - например жизненост, интелект и т.н., които са свързани с три качества. Например едноръките, двуръките оръжия, а също и polearms, са в една група. Лъкове, арбалети и копия за хвърляне - в друга. И тъй нататък.

mount and blade 2 8.

В Mount&Blade II обаче има няколко по-малки разлики. С инвестиране на точки в качествата или уменията се увеличава коефициентът на трупане на опит. Ако нямаме инвестирани никакви точки в нещо - той е 0. Тоест дори да правим някое действие, което ни дава опит, например да ползваме едноръки оръжия, в крайна сметка не получаваме нищо.

Колкото повече стигаме до тавана на някое умение, толкова по-нисък става коефициентът. Докато не наближи нулата.

Друга новост е, че имаме и пасивки, които се отключват с трупане на умения в дадено умение. Например ако вдигнем 25 на едноръки оръжия можем да изберем или пасивка за още демидж, или такава, даваща кръв на героя ни. Оттам нататък на всеки следващи 25 точки се отваря или една пасивка, или две (от които можем да изберем само една).

mount and blade 2 23.Друго си е усещането при такива обсади, когато стотици войници щурмуват тесните крепостни стени

Лошото е, че поне третина от тези скилове в момента чисто и просто не работят и не правят нищо. Друга третина е брутално безсмислена (например увеличаваща щетите ни с 2% или някакво друго подобно жалко число). Като цяло има десетина пасивки, които работят и дават прилични бонуси. Другите имат нужда от значително преосмисляне.

Та основната критика тук - в първата версия на Mount&Blade II трупането на експириънс беше мега бавно! За 10 часа бях вдигнал 6-7 нива, което дори и за корейско MMO е скандално зле. Особено когато говорим за началото на кампанията. Наскоро TaleWorlds пуснаха бета бранч, който си заредих - в него опитът се вдига може би 30-40% по-бързо, но за мен и това е адски флегматично. Сложих мод, който допълнително ускорява трупането на експириънс с едни 70-80%. И чак в това положение играта горе-долу ми беше добре. Макар че вероятно 140-150% по-бързо трупане на опит (сравнено с базовата стойност при премиерата на играта) ще ми е добро число. Всъщност 150% нагоре е горе-долу това, което ни предлага Warband. Аз поне просто не виждам какво се печели с толкова бавното вдигане на нива в Bannerlord. Прогресът се забавя излишно, например аз продължих да си стоя с 95 умение на хвърлящи се оръжия - всяка битка убивах по 5-6 човека и то пак не се вдигаше. Нелепо е. А максимумът е 250 точки! Да не говорим, че тоя идиотски фарм го нямаше в Warband, а тук е наличен.

Накратко - аз мен е 100% задължително да се сложи мод, който да увеличи получения опит. Без него подобни играта щеше да ми донесе близо 0 удоволствие...

mount and blade 2 14.

Тъй. Да карам нататък, минавайки към придружителите. И Bannerlord имаме подобни на разположение. За разлика от обикновените войници, които могат да умрат в битка, нашите придружители са като цяло безсмъртни. Освен това те трупат умения, точно като нашия герой, и можем да ги специализираме като медици, инженери при обсади, стрелци, конници и т.н. Също така на придружителите можем да екипираме по-хубави оръжия и брони, което не може да се каже за остатъка от армията ни.

Придружителите са важна част от кралството ни, тъй като както споменах по-рано могат да водят армии. Якото е, че AI-то им е сравнително интелигентно - достатъчно е просто да ги пуснете да щъкат из картата голички и ги виждате как започват да наемат армии, да се борят с бандити и като цяло да се развиват. Не е нужно да се държите като бавачки с тях - те си вършат работата стабилно и самички.

Когато вашите хора натрупат достатъчно войници - вие можете да направите армия и да ги призовете в нея. Което не ви струва нищичко. Най-често вашите хора ще служат за пушечно месо, тъй като ще имат всякакви войници, често такива от нисък клас, но те ще са подходящи, за да не умират вашите по-хубави (и скъпи) армии.

mount and blade 2 13.

Разбира се придружителите могат да са част и от нашата армия. С правилната екипировка те се превръщат в адски, адски ценни войници.

Сред плюсовете в Bannerlord е икономиката. Да, тя е на съвсем голо-голеничко ниво, но има някаква основа. Крепостите и градовете ни, например, могат да се ъпгрейдват - за да генерират повече защитници, валута и тъй нататък. Засега имаме съвсем базова реализация - налични са куп неща, които можем да вдигнем до максималното трето ниво. Те ни позволяват да усетим, че правим някаква разлика, когато превземем някоя крепост и я развием. Но определено е нужна далеч по-голяма дълбочина в този елемент, която се надявам скоро да бъде добавена.

Интересна новост в играта е възможността да крафтваме - налично е ковачество в Mount&Blade II: Bannerlord. То ни дава възможност да създаваме какви ли не оръжия. За целта можем да претопяваме нещата, които не са ни нужни, получавайки желязо или различни видове стомана. С тях пък можем да крафтваме свои оръжия.

mount and blade 2 7.Рицарските турнири са все така приятни - печелим малко пари, малко слава и някое и друго предметче

В началото героят ни не е много ефективен. Но когато развием ковачество около 150 точки, то можем да правим доста хубави оръжия, струващи по 60 000-70 000 пари - с други думи спокойно можем да се препитаваме само с крафтинг! Част от тях стават и достатъчно добри, за да ги екипираме на себе си.

И тук има един минус - титаничният грайнд, нужен за развиване на ковачеството. Трябва да счупим безброй оръжия, да превърнем тонове дърво във въглища. И умението за коване е нужно да се трупа много по-бързо, за да е приятно преживяването пред Mount&Blade II. Иначе прекарвате десетки часове, надявайки се да вдигнете заветната 1 точка, за да си вземете следващата пасивка (поне тези на ковачеството работят, мнозинството от тях де!).

Едва ли има нужда да казвам, че и за крафтинга си пуснах мод, който да го направи малко по-приятен и не толкова изискващ титаничен грайнд.

mount and blade 2 6.Привличането на благородници в нашата фракция е изпълнено с тази мини игра... която е малко бъгава и изисква 5-10-15 презареждания, но пак е по-добре от Warband

И за да приключа с икономиката - яко е, че поне на основно ниво се случват интересни неща. Имаме кервани, които постоянно сноват картата, купуват и продават материали. С това се увеличава благосъстоянието на градовете... но това далеч не е всичко. Предмети като брони и оръжия не се генерират на случаен принцип във всеки град. Напротив, керваните купуват от единия и продават в другия.

Така е супер яко, когато изковем някой меч, продадем го в единия край на картата и после видим, че някой търговец се опитва да ни го пробута в другия! Със солидна надценка, естествено. Направо ми се ще да кажа - "Ей, тоя меч аз съм го правил, бе, какви са тези пари, дето ми искаш". Всъщност в един случай даже спечелих оръжие, което сам бях изковал, в рицарски турнир. Което беше доста приятно изживяване.

И някъде тук, към края на ревюто, вероятно е редно да поговоря малко за техническата част на Mount&Blade II: Bannelord. Ще излъжа, ако кажа, че играта е в отлично състояние. Но и същевременно то не е и лошо. Първо, защото здраво се работи по поправяне на всички проблеми. И второ, защото и в момента заглавието се държи стабилно.

Крашове има, но те не са чак толкова много. В битките, особено такива на открити полета, спокойно около 500 човека се млатят, без фреймрейтът да пада особено. Даже бих казал, че Bannerlord се държи по-добре от Warband... който е далеч по-стара игра и грозна игра. С оптимизацията на еднжина са направени чудеса. Изглежда доста по-модерен, без да е много по-лаком за ресурс.

mount and blade 2 9.

При крепостите понякога има според мен технически проблем, който сваля фреймрейта здраво и се почва здрава цепня. Мемори лийк ли е, нещо друго ли е, не знам. Надявам се да го оправят скоро. Понеже някои обсади... са адски досадни. (Интересно това се случва само при атакуване; при защита досега нямах сериозни проблеми при стандартната настройка от 500 войници на един екран в Mount&Blade II.)

Както споменах в началото играта трудно може да се окачестви като красива за днешно време, но е достатъчно осъвременена, за да не я нарека "обикновен HD ремастър" например. Вложен е труд в техническата част.

Все пак ако ще издувате всичко на макс откъм графични настройки - ще ви е нужна и съответната стабилна машина. Иначе ще трябва да правите някои жертви, спирайки част от визуалните екстри.

И така, като цяло струва ли си Mount&Blade II: Bannerlord?

mount and blade 2 16.

В момента е труден въпрос за отговаряне. Ако сте фенове на серията - може би да. Но не никак невероятно да се разочаровате в прилична степен. Съдържанието не е никак много. Залага се здраво на сандбокса. Имаме основа, но не и много повече.

Куестовете са малко на брой. И са все същите като онова, което сме правили безброй пъти досега в Warband.

По някаква причина NPC-тата изглеждат дори и с няколко идеи по-безлични отпреди. И на човек му е трудно изобщо да му пука за тях. Нерядко дори не можех да определя кой точно е кралят и кой - някой обикновен гащник в дадена фракция.

mount and blade 2 1

Има интересни наченки на икономика и развиване на градове, но засега са в прекалено начален етап на развитие. Така не можем да играем в друга роля, различна от тази на военачалника (който тук-таме изковава някой меч или прави някоя далаверка, за да вдигне малко паричките в касичката на армията си). Може би след известно време това ще е възможно?

Налични са и куп недомислици от всякакъв калибър. В началото на играта има едни безумни куестове с убиване на бандити в скривалището им. Тези гадове до един момент успяваха да свалят и елитната ми армия с безумни хедшоти с копия! Чак когато станах мега командос можех едвам-едвам с триста зора да ги убия. И това ти е едно от началните неща за вършене в играта. Лудост!

Балансът при битките още има да се доработва. Някои начални единици изглеждат прекалено силни. Няколко селянина могат да пребият елитен войник например, което не беше възможно в Warband. Там колкото и да го млатеха със самоделните си оръжия не можеха да пробият тежката му броня.

mount and blade 2 15.

В битка отново стрелците са прекалено точни. Шият хедшоти на поразия и могат да елиминират много войници, особено по-слабо бронирани и без каски. Един ред тежки пехотинци плюс още един добре бронирани стрелци вършеше чудеса за мен. Пробвах с нещо различно - куп конници, но те не се държат идеално в битка, особено срещу стрелци, пропускат ги прекалено често - което дава възможност стрелците просто да стоят в средата на море от конници и да им шият хедшоти.

Това са по-скоро фини детайли, но все пак - правят впечатление. Балансът в Warband се усещаше далеч по-изпипан. А и също елитните армии се усещаха далеч по-могъщи оттук. В Bannerlord отнема часове, докато превърнем някой обикновен боец в елитен, инвестираме куп кинти, особено за конниците... и най-накрая те могат да умрат в съвсем тривиална битка с някакви бандити или селяни. Това си е чисто и просто недомислено. А, да, вдигането на опит от страна на войниците ни е много по-бавно от това в Bannelord. И то има нужда от съответните модове...

Да, имаме този спасителен пояс. Модовете. Стотици такива, хиляди са вече сигурно. И бога ми, дали когато ги гледам не ми се струва, че всеки добавя нещо адски смислено и логично? Имаме модификации, които поправят крафтинга - който макар и забавен е недовършен в куп аспекти. Например при случайното получаване на нови чаркове за коване. Или голямото чакане, преди crafting stamina-та на героя ни да се възстанови, за да можем да продължим с коването.

mount and blade 2 22.

Имаме модове, балансиращи единиците. Такива, премахващи някои излишни зареждащи екрани. Даващи възможност да създаваме патрули, които да ловят досадните бандити, вършеещи край селата ни. Които поправят счупените пасивни умения. Вдигат експириънса, който получаваме в битка. Поправят потрошени главни куестове. Разкрасяват грозноватите NPC-та. Ребалансират оръжията. И какво ли не друго, наистина!

Сега, докато пиша тези редове, виждам едно 30-40 мода, ако не и повече, всеки от които ми се струва задължителен. Поправящ малки или сериозни недомислици в Bannerlord. Но същевременно играта постоянно се ъпдейтва, съответно и да намерим работещи модове - след седмица е вероятно те да са счупени. Да, хубаво е, че Mount&Blade II се ъпдейтва постоянно - но това същевременно е и минус. Защото не можем да се възползваме изцяло от модовете.
Затова казвам, че ако мислите за Bannelord - можете да изчакате. Несъмнено след половин година преживяването ще е далеч по-добро. След година - страхотно.

Първо е нужно TaleWorlds да изчистят голяма част от недомислиците си. Макар че те в момента се занимават предимно с техническата част. Нужно е да се трупа опит по-бързо. В пъти по-бързо. И това да е част от основната игра, не да се добавя с модове. Нужно е да се оправят всички счупени пасивки. Куестове. Да се добавят малко повече неща в икономиката, развитието на градовете.

Да се закрепи Mount&Blade II: Bannerlord като цяло.

Коментари
igra4 avatar
igra4
26 април 2020
Така става с инди игрите, сега 1 година и кусур ще чакате да я оправят.
nightwarrior avatar
nightwarrior
27 април 2020
Мисля, че това е ясно на всеки, който купува игра от категория "Early Access". По играта се работи с пълна пара. Получава чести ъпдейти(някои доста големи) и никой не се опитва да те убеждава, че това е завършен продукт.

От друга страна масово ААА игри студията ти ги дават с претенции за завършен продукт, а отдолу - торба с лайна и бъгове.

От малко студио мога да преглътна липса на QA, от голямо ми е някак по-трудно.

pseto avatar
pseto
27 април 2020
Ако трябва да съм честен TaleWorlds далеч не са инди студио в момента. Над 100 човека са. Реално са "инди" от тази гледна точка, че са независими и не са под шапката на разпространител, ама по същата логика и CD Projekt Red са инди компания... само дето не са, защото са доста по-големи.

Аз лично нямам голям проблем с техническите проблеми, досадни са, ама не са краят на света, поне играта не крашва толкова често. Дразнят ме дизайн недомислиците и то при положение, че в Warband нещата са реализирани по съвсем друг начин, който мнозинството фенове очакват по подразбиране.

Ама - като се закрепи играта и с модове ще е окей. Дотогава - чакане му е майката.

П.С. Grand Theft Auto Online 1 седмица след премиерата си лагваше като за последно, първите 2-3 дни не можеше да се влезе в него. Ама като за 1 милиард приходи за три дни - толкова.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл