hategame logo
Anthem - малко съдържание, много бъгове и куп дизайнерски недомислици
пуснато на 12 март 2019 от pseto
anthem cover
Anthem има своите плюсове - в бойната система, в летенето, в красивия виртуален свят, но същевременно бъговете и недомислиците са толкова, толкова много.

grafika 3
Въпреки че Anthem е тежък и бъгав, то красотата на виртуалния свят ме задължава да пусна зелена оценка.
zvuk 3
Звукът също е на ниво. Саундтрак, ефекти - добре. Гласова актьорска игра - по-скоро средняшка. Макар че на сюжета проблемите идват от сценария на диалозите, не озвучаването.
gameplay 2
Основата е добра. Битките са достатъчно забавни. Летенето също. Но пък множеството бъгове и недомислици влияят доста, доста лошо на геймплея, от което и оценката сиво. Което можеше и да е червено.
ocenka 1
Anthem е не само адски счупен, но и още по-лошо - недомислен. По всичко изглежда, че BioWare не знае какво да прави в момента. И по поправянето на това, което е Anthem в момента, и в бъдещото развитие. Аз лично не бих инвестирал повече от 30 лева в игра, която не е ясно дали ще е в активна разработка след 3 месеца.

anthem bioware 1

Защо Anthem се е появил в това си състояние в продажба – под формата на техническа руина? Под формата на игра, която има нужда минимум от още година сериозна работа, а може би и повече, понеже проблемите са наистина безброй?

Аз имам една теория. И тя е, че EA не са вярвали особено на BioWare за успеха на Anthem. И са предпочели да не инвестират едно 20, 30, 40 допълнителни милиона за още година и нещо активна разработка. Пуснали са Anthem счупен, геймърите са вкарани в ролята на бета тестъри и оттам нататък – каквото сабя покаже.

Да, няма как да отрека, че играта има и своите силни страни. Най-вече свързани с бойната система като цяло, хвърчането наляво-надясно и красивия виртуален свят, който предлага куп страхотни гледки.

Но за сметка на това Anthem предлага и един куп недоразумения, бъгове, недомислици, някои от които бих могъл да нарека откровено аматьорски и непростими. Цели основни аспекти от играта изглеждат така, сякаш са дело на хора, които почти хал хабер си нямат от игри. Които не знаят как да направят луут системата по привлекателна. Или дори да създадат един сравнително ясен потребителски интерфейс, в който човек да не се лута като улав и след 30-40 часа пред Anthem, както ми се случваше на мен!

anthem 7

Дали след 3, 4 месеца заглавието ще си струва? Може би да. Стига BioWare да оцелее толкова време. Когато се поправят част от бъговете, когато интерфейсът започне да прилича не на помия. Когато се добавят още неща за правене в ендгейма и се поосвежи луут системата Anthem може и да е окей игра. Кой знае, може и да натрупа аудитория в определен момент.

Сега? Няма как да го препоръчам. Въпреки че играя Anthem само срещу 30 лева чрез Origin Access Premier, то самата идея, че съм бета тестър на заглавие, която е пуснато година и кусур по-рано в продажба ме дразни. Да не говорим, че ако подобно поведение се размине един, два или три пъти – то ще се затвърди. И доколкото мога спокойно да простя на малките компании за счупени игри, то на титани като EA с няколко милиарда годишни приходи – не.

Както и да е. Понеже ще има да се пише много за Anthem стартирам с историята.

Действието се развива в далечното бъдеще на планета, от която е възможно изобщо да е произлязъл целия живот във вселената. Тя някога е била дом на могъща раса, наречена Shapers, мистериозно изчезнала в един момент. Те обаче са оставили куп артефакти на нея, използващи The Anthem of Creation – могъщ източник на енергия, способен да създава какво и не - от оръжия и предмети с удивителна мощ до цели нови планини, реки и други елементи от околната среда. Но освен за създаване Anthem-ът е способен да разрушава и със същата лекота.

anthem 26Lore-то в Anthem се събира предимно по този начин

Съответно различни фракции по своите причини преследват артефактите, ползващи този източник на енергия. Ние, разбира се, сме от "добрите".

Целият Anthem се върти около поселението Fort Tarsis, като ние поемаме контрола над безименен наемник, който трябва да спомогне за отблъскването на куп опасности. Основното ни положително качество на безличния ни персонаж е способността да управляваме екзокостюми, наречени javelin - изключително мощни оръжия, върху които общо взето се крепи човечеството.

Тези машини имат общо взето легендарен статут в Anthem, особено след като Елена Тарсис с помощта на артефакт, ползващ Anthem of Creation създава и управлява първия javelin. След което човечеството бива освободено от вековното робство под извънземната раса ургот.

Доколкото след това събитие настъпва момент на спокойствие и прогрес, то хората успяват да се отцепят на различни фракции. Една от тях - тоталитарната Dominion - се опитва да се домогне до мощен артефакт, намиращ се под Fort Tarsis. И именно тук започва основната история в заглавието.

anthem 21Комбо системата определено е сред плюсовете на Anthem

Ние трябва да се справим с опасността на Dominion, които искат да завладеят Fort Tarsis, същевременно сблъсквайки се с куп различни заплахи - в лицето на уродливи същества, създадени от антични артефакти, а също и други човеци от различни бандитски фракции.

Самата основна история на Anthem бих могъл да нарека адекватна. Не е чак толкова лоша, колкото много хора я изкарват, но определено и не е нещо, от което да си кажеш "уау". Вероятно тук от ключово значение е какво очаквате. Най-важното е просто да забравите, че това е игра на BioWare, както направих аз. Не съм очаквал Baldur's Gate или пък Dragon Age Origins. Напротив. След екстремално посредствения при сюжета си Mass Effect Andromeda нямах никакви съмнения, че един кооперативен луут шутър няма да ме впечатли при сюжета си. Бях сигурен, че няма да бъде хвърлен особено много труд в историята и това общо взето се оказа истина.

Основната история е със сравнително малък мащаб, бих могъл да я нарека съвсем обикновена. Да, аз очаквах нещо по-грандиозно. Вероятно и други хора - също. Но пък поне се вкарва малко контекст.

А като говорим за това - в Anthem очевидно е хвърлен труд да се развие виртуалната вселена. Има голямо количество lore, повечето от което обаче трябва да четете под формата на свободен текст, пръснат навсякъде из света. Определено има интересни обяснения, а пък Anthem of Creation някак успява да обясни доста от нещата и общо взето магическите способности на класове като Storm-а. Тук бих могъл да направя сравнение с първото Destiny, което... се появи съвсем голо и босо. В Anthem поне има изплюто достатъчно lore за всички, които се интересуват от него. Е, да, аз лично не съм фен на точно този начин за представяне на информация в игри, предпочитам нещо по... интерактивно. Но за всеки влак си има пътници.

anthem 25

Нека повторя обаче - историята е окей като за луут кооперативен шутър, а не като за игра на BioWare. Ако имате значителни очаквания много от диалозите могат да ви разочароват - а въпреки че са направени опити да се потопим във Fort Tarsis, в който има много NPC-та с куп озвучени разговори... то повечето от тях просто не са интересни. И се започва едно мрънкане по няколко минути, което често става достатъчно скучно, че да почнем да превъртаме. А в един момент - директно игнорираме. Имаме някаква малка мотивация да слушаме словоохтливите NPC-та - получаваме точки за вдигане на нива за всяка фракция. Но те са прекалено, прекалено малко, а пък диалозите в общия случай - прекалено раздути и скучни за четене. Поради която предпочитах просто да излизам извън Fort Tarsis и да се пуцам с разни същества.

Което води към основното нещо в Anthem - геймплея.

Тук се чудя дали да започна с положителното или отрицателното в играта и май ще стартирам с първото. Какви са плюсовете на Anthem?

Тях всъщност споменах в уводната част на ревюто. И са три основни аспекта - красотата на виртуалния свят, доста задоволителното хвърчане на javelin-ите из него, а също и като цяло бойната система. Което, ако се замисли човек, е една достатъчно стабилна основа.

anthem 15

Та по реда, по който описах всичко. Виртуалният свят определено е красив. Можем да видим куп живописни гледки, огромни водопади, скали, падини. В първите може би 5-10 часа постоянно ще си казвате - "Това е ебаси красивото". И просто ще летите, оглеждайки се наляво-надясно. Поне при мен беше така.

Реално дори и на 40-ия час, когато поредното безумие на Anthem ме изнервяше, то някоя красива, мащабна гледка успяваше да ме успокои. Определено е хвърлен много труд в този аспект.

Всъщност откъм арт играта реално ме кефи. Четирите класа javelin-и са яко оформени. Доста от противниците и уродливите същества, които ще видим - също.

Множеството гледки се допълват много добре и от летенето. В началото отнема малко време да се свикне с него, но след това успяваме сравнително лесно да навигираме из света с него. Нека да спомена, че хвърчането не се ползва единствено за пътуване от една точка до друга. То е силно застъпено и в битките.

anthem 18

Не само с летене бързо достигаме скатали се някъде противници, но и заедно с това можем да го ползваме за тактическо отстъпление, ако сме тръгнали да загиваме. С някои класове като танкът Colossus, който има щит, можем да изпълняваме движения като това да литнем напред и ударим противник, което води до нокдаун на лошковци, които са на земята (освен най-тежките) и сваляне на досадните летящи гадове от въздуха за по-лесното им елиминиране.

Други класове като Interceptor-ът имат умения, покриващи бързо дистанцията до противник и е забавно, когато се спуснете като сокол отвисоко върху нищо неподозиращ враг.

Абе, битките с летенето стават доста по-разчупени. И тук отиваме на третото нещо, което искам да похваля в Anthem. Сблъсъците с противниците.

Стига играта ви да върви със стабилни кадри и най-вече да не лагва изобщо - тези две неща са екстремално важни - битките са страхотни. Героите реагират добре на това, което им казваме и имат приличен набор от движения.

anthem 6Епичните оръжия стават прекалено безсмислени прекалено бързо, буквално часове след като изобщо ги видите за пръв път в играта

От друга страна ако ви лагва дори и малко... ви очакват куп проблеми като неочаквано спиране на chanelling умения, които се поддържат, докато сте задържали бутон, неприемане на команди понякога и куп досадни тъпотии, които не фигурират при нормална връзка. Да, лагът е рядкост, особено и при положение, че в игрите има само до четирима души. Но се усеща, че Anthem не е бил тестван достатъчно за най-лошия възможен случай.

Както и да е, отплеснах се. Нататък - та всеки javelin може да се бие и в меле, и с помощта на оръжия. Някои са специализирани в близките сблъсъци - предимно танкът Colossus и своеобразният rogue - Interceptor-ът. Ranger-ът от своя страна е по-скоро класическия балансиран войник, залагащ на пуцалка и замеряне на лошковците с гранати, а пък Storm е нещото като магьосник, който може да манипулира елементи като електричество, огън и лед, за да се справя с противниците.

Подобно на Mass Effect Andromeda в Anthem има комбо система. Някои умения служат за стартирането на комбота - мисля, че практически всички се въртят около един от четирите налични елемента, а именно огън, лед, елктричество и отрова. Когато в един противник се натрупа достатъчно от всеки от тях той се запалва, заледява, корозира или наелектризира. В който момент можем да изпълним движение, детониращо комбото.

anthem 22

Те са доста на брой. С всеки герой можем да завършим комбо с меле атака. Освен това има и разнообразни скилове със същата цел (които също така можем да активираме и от дистанция). Всеки от тях прави различен тип комбо - което е важно да се има предвид. Дори и един противник да е замразен да кажем, ние не можем да му правим постоянно комботата с меле атаката. Активира се само първото - и то не само първия наш удар, ами изобщо на който и да е от до четиримата души в една игра. Идеята очевидно е да се търси разнообразие, а не всички да премажат враг с едни и същи движения. С други думи е нужно планиране (също така това може да ви послужи и за обяснение защо понякога не можете да активирате комбо, когато на теория трябва да е възможно - просто някой друг от вашите придружители вече го е изпълнил и минава известно време, докато може същият противник да бъде наранен по същия начин - може би 15-30 секунди или нещо от рода).

Комбо системата определено е едно от най-яките неща в Anthem, като в комбинация с летенето прави някои битки доста динамични. Като плюс могат да се посочат и четирите класа.

Вероятно един от тях е малко по-невзрачен и това е рейнджърът, който... е просто обикновен войник в стила на Doom guy. Той е най-балансиран и може да се развива в различни аспекти в зависимост от това какъв стил геймплей ви допада. Но и някак при него имаме по-скоро стандартна пуцалка и туйто.

Другите три класа обаче са далеч много различни откъм усещане. Любимият ми Colossus е единственият герой без щит - в смисъла на силово поле, каквото имат другите три персонажа. Вместо това танкът има буквален, физически щит, който вдига пред себе си. Той не е толкова ефективен, понеже не възпира всички атаки, които не са фронтални. Но за сметка на това можем да се засилваме с него напред, мятайки противници в нокдаун. И дори да летим, докато сме го активирали. Също така Colossus-ът има колосално количество кръв, в пъти по-голямо от това на другите класове. Вашата функция е общо взето да сте авангардът в битка, като имате поддържащи умения като горелки за близка дистанция или снаряди, справящи се с отдалечени противници.

anthem 13

Доколкото танкът може да е доста силен, то определено е бавен и неособено маневрен. Също така фактът, че се уповавате единствено на кръвта си означава, че няма как да се скриете и да я регенерирате (което е възможно с щитовете). Вие трябва да убивате противници или да млатите някой бос, за да ви хвърля pick up-ите за лекуване. Иначе - лошо.

Да, имате алтернативата (налична и за всеки клас) - да пуснете ултимативка, която ви лекува изцяло. Тя обаче отнема време, докато се регенерира и е добре да я ползвате само в най-тегавите мелета и на босовете.

Interceptor-ът, от своя страна, е клас, залагащ на своите меле атаки. И той се справя най-добре в разгара на битката, но е от ключова важност да внимавате кога влизате в патакламата. Защо ли? Interceptor-ът умира бързо и ако няма някой танк или друг клас, който да занимава противниците, неговата ефективност в битка намалява силно. Героят обаче е адски бърз, има куп атаки, скъсяващи моментално дистанцията и една от най-силните ултимативки в Anthem, която ви позволява може би десетина или повече секунди да кълцате противник със сериозни щети.

anthem 17

Storm-ът от своя страна залага на множеството си магии. Той е най-ефективен далеч от всички здраво удрящи противници, като любопитното при него е, че ако лети постоянно във въздуха (т.нар. hover) щитът му е с увеличена стойност. Това ви позволява и да видите най-добре бойното поле, сравнено с останалите класове, особено Colossus-ът и Interceptor-ът, които най-често са в неговия епицентър. Но това може да бъде и минус - понеже без прикритие ставате лесна цел за гадове като снайперистите например, които могат да ви свалят щита за нула време.

Както казах Storm-ът е своеобразният магьосник, заледяващ, палещ и електрифициращ враговете (в зависимост какви скилове си изберете).

Що се отнася до уменията, вие имате налични три такива за избор. Плюс ултимативката, която е само една за всеки от класовете.

Скиловете са общо взето онзи, който се оплзва с Q, онзи за E (на PC, естествено) плюс Z умение. При третото ситуацията е най-скромна. Пред всеки клас са налични минималните две умения. Те са предимно utility такива - за щит на вас и придружителите ви, изчистване на ефекти, зона, в която се регенерират по-бързо уменията, стена, която спира куршуми и т.н.

anthem 11

Що се отнася до Q и E скиловете, във всяка категория има може би по 4-5 умения. Уловката е, че двете категории са съвсем отделни. Тоест ако ви хареса някое умение за стартиране на комбо от Q и друго за завършване пак от Q, то няма как да ги екипирате и двете. В този ред на мисли доста от комбинациите между скиловете са някак... очевидни и не чак толкова много. Да, наистина можем да играем и с два скила, стартиращи комбота - които да приключваме в меле или да се правим работата на другарчетата ни по-лесна. Но като се има предвид, че част от уменията не са особено ефективни, то в общия случай се оказва, че играем през цялото време с няколко еднакви умения и няма поле за експериментиране. Определено бих желал да има повече разнообразие тук.

И някак от положителното ревюто започна да прелива много бързо към отрицателното. И вероятно е редно да започна с това. Липсата на разнообразие в Anthem. Едно от нещата, които показват, че играта е трябвало да се разработва още дълго, дълго време.

Освен споменатите скилове единственото друго нещо, с което можем да си направим собствен билд са т.нар. компоненти на всеки от javelin-ите. Те дават различни бонуси - примерно по-голям меле демидж, по-голяма ефективност на гранати, атаки с елементите и т.н. Абе, класически пасивки. Само че лошото е, че можем да екипираме 6 от тях, а наличните варианти са може би 10 или 12. Тоест ние не точно "правим собствен билд"... най-често просто екипираме логичните и задължителни неща. Като за капак едни компоненти дават солидно количество броня и щит, а други - почти никакви (обикновено универсалните такива, достъпни за всички класове). Във вторите аз не виждам логика. Особено и като се има предвид, че доста от тях дават и основни непривлекателни бонуси от типа на 5% повече щети с дадено оръжие и още муниции, като същевременно ни намалява потенциалните точки кръв/броня с 1/6! Това е сериозна недомислица... една от многото.

В резултат специализацията в ендгейма се изчерпва общо взето до едно-единствено нещо. И това са генерираните на случаен принцип добавки към оръжия, скилове и компоненти. Тъй наречените афикси. Всяко оръжие и компонент има между 0 и 5 допълнителни бонуса (при скиловете май са по-малко) - например увеличаване на максимална кръв, броня, демидж на определно оръжие (или всички оръжия), увеличени щети на оръжия, по-голям шанс да се паднат предмети и т.н. Логично някои от тях са екстремално полезни. Тези, които дават примерно 100%-200% демидж на оръжията ви, увеличават кръвта ви с 50% или бронята с пак толкова и тъй нататък. С няколко такива предмета вие може да държите два пъти, три пъти повече на бой.

anthem 27

Разбира се има и куп афикси, които не ви касаят или такива, подходящи за билдове, в които основната идея е да се събират крафтинг компоненти от виртуалния свят. Освен това процентите варират сериозно - от 1-2-3% до 100% и нагоре в някои случаи. Тоест трябва да се надявате на късмет и да ви паднат нужните афикси, и да са с приемливи проценти.

За съжаление системи за реролване на афикси или дори на един от тях (като например в Diablo III) няма. Така геймърите нямат никакъв контрол върху тях - единствено могат да се уповават на дивия шанс и нищичко друго.

Редно е да отбележа обаче, че може и да мине известно време, преди да разберете, че афиксите на оръжия, компоненти и скилове е практически целият ендгейм в Anthem. Защо ли? Доста от тях са описани по скандално лош начин. И няма пояснения каква е функцията на едно или друго нещо. Трябва да ходите да четете в Reddit!

Защо ли? Защото играта не благоволява да ви каже абсолютно нищо по никакъв начин. А ако си представим, че не прекарвате много време да четете в Reddit, то повечето неща изобщо няма да ви говорят нищо.

anthem 8

Например Support: 30% Luck. Как ще разберете това на първо четене? Аз си помислих, че е някакъв шанс за подобряване на ефективността на поддържащи умения. Но всъщност тук говорим за нещо, което в луут шутърите от безкрай време си има название и това е MF или Magic Find. Или Item Find. Или нещо от рода.

А, всъщност сетих се за нещо друго. Бонус с название "[Q]: 30% Speed". Не знам защо във всяка една шибана игра изобщо това бива описвано като -30% Cooldown, но точно в Anthem някой хитрец е решил да го кръсти "30% Speed". Търсене на оригиналност или какво?

И честно казано нямаше да се заям толкова, ако в скапания потребителски интерфейс имаше едно такова нещо, изглеждащо като малко кръгче с въпросителна в средата, налично до всяка една статистика в играта, върху което да поставиш мишката и то да ти обясни - "Тази статистика служи за това, това, това и това и има такъв или онакъв ефект". Шибан туултип, мама му стара! Но бога ми, подобно нещо изцяло липсва в целия шибан потребителски интерфейс! Има някакви неща, които хипстър-позьор е кръстил по оригинален и неясен начин... без каквото и да е обяснение.

А всъщност... в потребителския интерфейс яснота има точно нулева. Бих казал, че Anthem е AAA играта с най-скапан, отвратителен, недовършен, нефелен, дебилен потребителски интерфейс, която ми е попадала от много време насам. Може би изобщо. Всеки път, в който се опитам да намеря нещо в него, се учудвам от неговата нескопосаност и обърканост.

anthem 16Картата на Anthem е вероятно най-статичната, която съм виждал от много отдавна... не ни предлага никакви екстри като това да си поставим waypoint-и към локация, не ни показва къде има куестове за вършене... накратко ни предлага единствено индикатор къде сме ние и другите хора и толкоз

Примерно нека ви кажа едно нещо - в Anthem няма да намерите екран, в който да пише колко кръв има героят ви, колко броня, какви щети прави, какви бонуси са активни в даден момент. Няма и никакъв помен от такова нещо!

Вие събирате разни компоненти, които ви дават 500, 1000, 1500 броня - но никъде не пише колко общо е тя! Вие буквално трябва да извадите шибан калкулатор и да смятате. Нямам идея как в такъв тип игра някой главен гейм дизайнер е одобрил подобно нещо да не е налично. Вие имате едно десетина предмета, които ви увеличават различни статистики - кръвта, демиджа на оръжията, бронята, шансът да ви се паднат по-хубави предмети... но никъде ги няма сумирани числата. Вие трябва да минавате поотделно през всеки от тях, мое би и с лист хартия и химикалка в ръка, кой ли знае, за да изчислите как точно ви изглежда билда...

Това, естествено, е само един от проблемите в потребителския интерфейс. А те са безброй.

Например този, че когато сте на бойното поле няма как да видите какви предмети сте екипирали. Просто няма такава опция! Чудите се например дали сте сменили успешно някой компонент или сте екипирали правилното умение? Няма как да се уверите, докато не се върнете в града.

anthem 19

Надявате се да има някакви индикатори на картата, когато сте във Free Play режим и просто обикаляте виртуалния свят в неговата цялост, къде са налични случайни събития за правене? Не, това нещо също не е било възможно, явно! В резултат вие летите като мухи без глави и обикаляте като охранители из виртуалния свят в надежда когато се доближите до някой куест, той да примигне, че може да бъде изпълнен.

Искате да намерите информация за прогреса ви в нещо? Тя обикновено е скрита под три подменюта, с които човек и след 40 часа не може да свикне.

Искате да приключите Free Play сесия? Опцията за това е налична само в един от табовете като натиснете Escape, в останалите не! В резултат ако сте пуснали да гледате нещо различно от картата ще ви се стори, че няма начин да се върнете обратно в града.

Недоразуменията в интерфейса са (почти) буквално безброй и сигурно е по-лесно да се опише какво точно е направено както трябва. А то не е много! Ей сега ако пусна Anthem ще намеря от раз 10 неща, които са неясни или дразнещи в UI-а.

anthem 28

Не знам дали някога съм отделял толкова време в ревю да говоря за потребителски интерфейс в сайта, но просто Anthem ме изненада. А най-фрапантното и шокиращо е, че във финалните кредити има поне три отделни секции с название UI/UX и по 10-15 човека във всяка! Шокиращо е за мен, наистина шокиращо, как е възможно толкова хора да не видят какви фрапантни дефекти има играта. Или може би е имало някой много влиятелен, много сериозен некадърник, който е направил прототипите за UI-а и е накарал всичко останали да ги създадат без коментар, което е довело до безумието, което е интерфейсът на Anthem.

(Един бонус - ултимативката ви има индикатор за зареждане. Мислите си, че когато той се изпълни тя ще е активна за ползване? Не! Трябва да изчакате първо индикаторът да се запълни, а след това да започне да пулсира. Когато се случи последното - тогава ултимативката ви е активна. Иначе може да е пълен, но непулсиращ - тогава вие и да натискате X-а като гламави не става нищо. Ето от такива неща изобилства Anthem.)

Но ако си мислите, че UI-то е най-лошото - то има и други по-големи гадости.

Някои от които чисто технически - неслучайно нарекох играта руина в този аспект в уводните думи. Времето за зареждане на Anthem е скандално и престъпно дълго, но това не е всичко - играта сякаш с някакво извратено удоволствие ни кара да гледаме отново и отново поредната статична картинка с индикаторче колко ни остава, докато не влезем в реалния геймплей. Тук ситуацията е абсурдна.

anthem 3

Само за да влезете в екрана за смяна на предмети са ви нужни едно 30 секунди. 30 шибани секунди! В меню, в което има куп иконки и някакъв модел на вашия герой! Не разбирам какво техническо ограничение е възможно да довежда до този зареждащ екран, но просто BioWare е трябвало с цената на всичко да го премахнат.

Но не само това. Почти всичко, което искате да направите, е съпътствано с loading екрани. Примерно минавате някоя мисия успешно. Знаете ли какво следва? Loading екран за 30 секунди до минута, след края на който просто ви се казва колко експириънс сте спечелили, след което избирате къде в града да отидете и следва НОВ loading екран от 30 секунди до минута.

Но знаете ли коя точно опция отсъства? От трите налични? Отсъства опцията да се върнете до шибания екран за стартиране на мисия и директно да започнете нова! Явно някой е решил, че когато имаме примерно 4 взети куеста ние няма да искаме след изпълняване на един от тях да продължим с другите три. Не. Ние ще искаме да чакаме 30 секунди до минута, за да се рендерира града Fort Tarsis и след това да можем да отидем до екрана за стартиране на мисия.

Времето за зареждане е абсурдно дълго. Мен лично ме дразни не чакането преди старта на всяка мисия. Окей, това е простимо. Дразни ме, че за да изпълня най-елементарните неща като това да си сменя 1 предмет на героя и да стартирам следващата мисия трябва да прекарам една минута в зареждащи екрани. Нелепо е.

anthem 24

Но и това далеч не е всичко.

Бъгове в играта има буквално безброй. Някои от тях се чистят, да. Но както казах е нужна минимум година, за да заприлича на нещо адекватно Anthem. Можете да срещнете какво ли не.

Например да започнете Quick Play сесия (която ви вкарва в някоя игра, в която е нужен четвърти човек) и да се окаже, че куестът е бъгнат и не може да се мине. И или се spawn-ват безкрай противници, или не може да се активира нещо за неговото продължаване. Тук не става дума за една или две счупени мисии! Аз намерих поне 4-5 различни, а вероятно са и повече. Което означава, че ако искате да поцъкате Quick Play е възможно понякога да изгубите половин час в зареждащи екрани, няколко минути чакане за влизане и няколко за излизане (след като се натъкнете на счупена мисия), докато изобщо започнете да играете.

Откъм системни изисквания Anthem е доста лаком. Прилични конфигурации, на които други игри с Frostbite вървят общо взето на макс стигат за medium тук. Усеща се липса на оптимизация. И не, нека никой не говори как горките BioWare не знаели как се работи с Frostbite и злите EA са ги накарали да го ползват. Компанията работи само с този енджин от Dragon Age: Inquisition насам и Anthem е третото заглавие, базирано на него. Оправданието, че BioWare не са запознати с Frostbite е нелепо.

anthem 2

Но айде, липсата на оптимизация се преживява. А и ако трябва да съм честен по-скоро техническите неща се чистят с по-голяма скорост, което е нормално. Шибано е, че стотици хиляди хора са под формата на бета тестъри и логват бъгове за BioWare. Както споменах в началото - мен не ме кефи самата идея на това.

По-големите проблеми на Anthem са чисто на дизайн ниво. И при тях, честно казано, не виждам как може да има развитие. Защото адски много аспекти от заглавието са чисто и просто недомислени.

Примерно трите абсурдни мисии, в които трябва да грайндите може би с часове, за да продължите нишката на основната кампания! В началото има една такава, при която има може би 20 различни изисквания тип натрупване на multi kill-ове, убиване на даден тип противници и дори четене на lore, пръснат из виртуалния свят. Която може да ви коства няколко часа в безмозъчен грайнд, само за да продължите кампанията!

След първия подобен куест, който доведе до много псувни, си казах - "Може би е инцидент, може би не е умишлено дизайнерско решение". Но не. След това има всичко на всичко ДВА такива. Един, който може и да беше бъгнат при мен, при който трябваше да се събира елемента corium от някакви скапани титани, а след това да се инвестират огромни суми ресурси, за да се крафтне предмет, който да ни отвори финалната мисия. Което пак е гнусно дизайнерско решение - ако вие примерно обичате постоянно да си крафтвате предмети и имате малко ресурси ще бъдете ограничени да играете основната кампания! И ще трябва да фармите, за да ги съберете.

anthem 23

За капак когато стигнете края на кампанията има още един куест с колосален фарм, при който трябва да изиграете май 50 Quick Play игри. От тези бъгавите! При които може би третина игри не могат да се завършат. Забавно, нали?

Подобно куестове - от основната кампания, които изискват адски много фарм, са екстремално евтини и моята дефиниция за лош гейм дизайн. Не знам какъв им е смисълът, но това да бъдеш толкова ограничен е супер досадно. И то особено след като се опитваш плавно да играеш така или иначе неособено страхотната кампания. Аз изобщо забравях какво се случва, докато трябваше да фармя поредните часове, чудейки се дали ниският дроп рейт на нещо е поредният бъг или умишлено дизайнерско решение.

Но и това още не е всичко.

Anthem е кооперативна игра за до 4-ма души. И ние биваме силно подтиквани да играем отборно. Само че с този Quick Play режим, който освен това е задължителен за игра като ендгейм куест, супер често се случва някой супер висок левъл да влезе в играта и да я изнесе сам. С което умира много от удоволствието в играта. Да, аз и приятелката играхме цялата кампания само двамата - при това положение normal/hard са си съвсем окей. Но ако бяхме в публични игри вероятно половината мисии щяхме да сме под формата на някакви ботове, които само ходят след някой назобен тип 30 ниво, който избива всичко наред.

anthem 12

А, да, споменах ли, че в Anthem ако се отдалечите малко повече от някого следва нов мини зареждащ екран, с който вие бивате "довлачени" до него? Често ако някой му зареди играта бързо, той просто започва да хвърчи напред. И вие, след епично зареждане, бивате изправени пред ново loading екранче. Яката работа, а?

Също така много от хората, които искат само да изфармят нещастния ендгейм с 50-те Quick Play сесии, просто хвърчат напред и не им дреме за нищо. В резултат на което вие няма как да се насладите на Anthem. Няма как да спрете и да огледате нещо, да си вземете някое парче lore (обикновено забито под формата на някоя руна на стените или нещо от рода). Просто защото някой бърза и ви кара да гледате пореден зареждащ екран.

Тук някой ще каже - "Ама какво пречи да си играеш сам или с още някой друг". Пречи това, че получаваш далеч по-малко точки опит! С приятелката превъртяхме играта някъде на 20 ниво, понеже играхме предимно сами, а пък кооперативно щяхме да сме натрупали повече експириънс. В резултат трябваше да фармим още часове, че да можем да отключим по-хубавите предмети и да си оформим добре героите. Щото ако сте на 20 ниво в ендгейма правите същото, което и на 30-то, но шансът за легендарни предмети е като цяло нулев и вие просто фармите, за да дойде "интересното".

А, да, споменах ли, че рядкостта на предметите се влияе директно от нивото ви? Например докато не стигнете 20 ниво (ако това не е оправено!) едва ли ще видите Epic предмет. Което е предпоследната рядкост в Anthem. Мисля, че синичките предмети също започваха да излизат в големи дози пак след определен момент. Masterwork и Legendary пък започват да падат чак след 25-о ниво.

anthem 1

Това също е друга недомислица. В този тип игри тръпката е винаги от падането на миксирани предмети. Примерно да ти се падне уникат в Diablo 2/3 още в първия град. Или някакъв рядък предмет, който го влачите първите 10 часа, защото е супер добър. В Anthem не е така. Играта ви дава предмети като по график. С почти никакъв шанс за случайност. Сякаш някъде има хардкодната таблица, в която казва - "Тук ви се пада това, тук това, а сега и това".

След 20 ниво - първият епик. И после започват да идват още и още. След 25 - тук-таме мастъруърк. Колкото повече се доближаваме до 30 ниво, толкова повече най-редки виждаме. В един момент човек просто започва да ги очаква. Няма я тръпката.

Още по-лошото е, че предметите са така балансирани, че masterwork/legendary са толкова тотално по-добри от epic, че в ендгейма изобщо няма смисъл дори да гледате епичните предмети. Пример: най-добрите епични дават 2800 кръв на танка ми, мастъруърк - 10 000! Няма база за сравнение! Дори и епичните предмети да ви дадат някакви добри допълнителни характеристики, за които споменах по-рано - увеличен демидж или кръв например - фактът, че те са толкова по-слаби от най-горния tier просто ги прави безсмислени!

Според мен щеше да бъде много яко, ако и епичните предмети можеха да дават примерно 10 000 кръв, тоест поне по основните статистики да са изравнени с мастъруърк и легендарни. Така можехме поне да ги гледаме дали дават някой интересен афикс. Но сега те са толкова скопени и безсмислени, че някои хора дори не си правят труда да ги събират от земята!

anthem release video

А, да. Няколко пъти споменах за крафтинг. Ние можем да събираме различни съставки от виртуалния свят и да създаваме свои предмети. Хубавото е, че това включва и легендарните! Каква е офертата? На вас вече трябва да ви се е паднал даден предмет и вие трябва да играете известно време с него, трупайки килове срещу епични и легендарни противници. На кучето в гъза в менютата е скрит и екран, който ви следи прогреса.

Когато го изпълните можете да крафтвате онова, което ви кефи, за да увеличите шансът то да се ролне по начин, който ви допада.

Уловката? След последния пач бе намалено драстично количеството masterwork крафтинг съставки, които ви се падат. Вие можете и да ги купувате, но те струват колосални пари. За легендарните изобщо не говорим. Така става все по-трудно да крафтвате подобни оръжия. И нека повторя - при тях най-важното са афиксите! Които не са гарантирани по никакъв начин и на практика може да крафтнете нещо и 50 пъти, но то все да е кенеф!

Още по-глупавото е, че epic съставките не могат да се ъпгрейдват, примерно 10 от тях да се превръщат в 1 masterwork. Система, налична в едно Diablo III например. Така вие имате безброй епик съставки, които не ви трябват за нищичко, играта ви залива нонстоп с епични умения, скилове, компоненти - но те само ви пълнят излишно инвентара.

anthem 10Ще научите наизуст всички зареждащи екрани в Anthem, ако решите да го цъкате...

Така крафтинг системата бързо отива на заден план. На вас ви остава да се надявате общо взето на див късмет - да ви се падне нещо по прилично.

Само че BioWare, в поредния си изблик на идиотизъм, в последния пач свалиха яко дроп рейтовете на masterwork и legendary. В резултат с часове, много часове, е възможно да играете с един и същи предмети без никакви изгледи за ъпгрейд. Което е толкова скучно в един луут шутър. И за което са съгласни практически всички фенове на жанра. Ние играем за шибания луут, мамка му, за нищо друго. Защо се ограничава точно той?

А и не е да кажеш, че има и някакво разнообразие в Anthem. Предметите са малко - всички от тях. Скиновете на героите - също, те са само 3! Един от които - награда за колекционерско издание. Възможностите за персонализация са плачевни. И това по принцип не бих го споменал, но като минат 40 часа и осъзнаеш, че си видял стотици и хиляди еднакви геройчета, различаващи се само по грозно намацани цветове по тях - то разбираш, че е свършена лоша работа.

Още по-лошо, нещата за правене в ендгейма са малко. И омръзват преди да ударите максималния 30 левъл. PvP, нещо, което трябва да се счита за стандарт в такива игри, няма. Може би няма и да има никога.

anthem release date

Оттам нататък имаме Free Play, при който просто отиваме на глобалната карта, започваме да си летим наляво-надясно и тук-таме срещаме случайни куестове. При изпълнението им получаваме ковчеже с награди.

Този режим щеше да е забавен, ако на картата има индикатор къде се случва нещо. Защото можем да се наслаждаваме на красивия свят и е някак отпускащ и спокоен. Само че когато летим като мухи без глави става досадно. Особено и с оглед на факта, че светът в Anthem не е баш "отворен" и много прилича на този от Mass Effect: Andromeda. А именно - уж има огромна карта, само че между отделните зони може да се стигне по един или два начина. Тук е същото. Уж можем да летим - но над някои скали няма как да преминем! В резултат нямаме точно една хомогенна карта, ама по-скоро 5-6 зони, свързани с проходи една с друга. Така е някак досадно стигането от едно място в друго, за да проверим дали има куестове за изпълнение. Защото трябва да заобикаляме в търсене на проход, въпреки че на теория трябва да можем да прелетим.

Също така не можем просто да се телепортираме някъде другаде на картата - пак досаден момент. А, да, също така при лимит от 4 души на сесия картата в Anthem изглежда много, много празна. Някак онлайн кооперативна игра с толкова малко човечета... в едно Destiny и Destiny 2, когато има доста повече хора е съвсем друго. Живо. Човек усеща, че играе онлайн шутър. Тук... четирима души, с които да се намерите шансът е минимален. А и обикновено Anthem се играе от двойки хора и като цяло едните двама си хвърчат на едно място, другите на друго. Толкоз за социалния елемент.

Всъщност като за "социална" игра Anthem е доста асоциален. В него няма най-малкото и един чат, в който да кажете на някой - "Ей, пич, в това куест трябва да се прави това". Може би идеята на BioWare е да няма токсичност... кой знае.

anthem 2

Но като цяло в общия случай Anthem оставя впечатлението по-скоро на сингъл заглавие с лек кооперативен елемент, отколкото на игра, която постоянно ви повтаря как трябва да се играе с други хора за оптимално преживяване. Най-малкото и самият геймплей не предлага особено много "кооперативност". Практически всички хора си избират движения за стартиране и приключване на комбо, които да са валидни само за техния персонаж. Което в общия случай е предостатъчно, за да сме ефективни. Тези умилителни трейлъри на Anthem, в които няколко души се синхронизират как да правят комбота... в реалността е много малко вероятно да се случи.

Да, има и някои по-трудни неща за минаване. Което ме води към крепостите. Това са класически ендгейм рейдове, в които противниците са тегави, накрая имаме и силни босовое. В тях шансът да получим яки предмети е най-голям...

...но в Anthem има точно три крепости. Две от които се отключват чак в ендгейма. А една от тях е всъщност последната мисия в играта и не предлага нищо наистина ново.

Интересното също е, че при наградите между трите крепости разлики няма! А две от тях са адски по-тегави. Поради която причина мнозина просто си фармят първата такава. Което е съвсем логично.

anthem 9

Но дори и да търсите разнообразието - числото три е много скромно. BioWare обещават някога да се добави нещо - но кога ли ще се случи това?

(Което ми напомня и ще го добавя набързо - въпреки че има много трудности в играта - след Normal са налични Hard, Grandmaster, Grandmaster 2 и Grandmaster 3, то практически BioWare призна, че към момента няма смисъл да се играе на финалните две, понеже шансовете ви за по-хубави предмети са общо взето същите като на Grandmaster, само дето противниците са в пъти по-тегави. Което още повече скопява цялото преживяване - не е толкова трудно да се цъка на Grandmaster, особено и след последния пач, а ако искате нещо по-трудно - в Grandamster 2 или 3 можете да си блъскате главата само от мазохизъм.)

И последното, което можете да правите в ендгейма, са легендарни куестове. Те се появяват всеки ден, като са общо три - по един за всяка фракция. И при тях имате един гарантиран masterwork предмет плюс огромен шанс да ви се паднат още един-два такива по време на самата мисия. Плюс мноооого скромен шанс за legendary. Те вероятно са най-приятни, понеже са различни всеки ден. Различни дотолкова, доколкото са същите като нещата, които сме правили в Anthem безброй пъти, разбира се. Но все пак - това е окей. Поне аз не съм очаквал някакво безкрайно разнообразие от подобен тип игра.

И въпреки всичко - легендарните куестове са само три дневно и след като ги минем за час пак трябва да вършим "обичайните" неща в Anthem.

anthem 4

Да, положителен е фактът, че BioWare работи здраво по играта. Няма как да не отбележа това. Някои неща се оправят скоропостижно. Ама както споменах по-рано - това са техническите дефекти. Които са адски много на брой. Като същевременно новото съдържание е съвсем друга ракия. А според мен нова крепост, която да е римейк на мисия от кампанията няма да свърши работа. Пък и предполагам мнозина ще искат скоро... още предмети и оръжия. По-голямо разнообразие за създаване на билдове. Без тях не виждам как Anthem може да изкара дълго. Аз и в момента не виждам никаква мотивация да я цъкам. Много други хора - също.

Приятно е, докато стигнете до ендгейма. Докато тепърва си отворите всички слотове за компоненти, докато започнете да правите нещо като ваш собствен билд. Но в един момент се удря сериозно плато и сякаш оттам нататък BioWare не са имали идея какво да добавят.

Да не говорим, че от пач до пач се случват... огромни разлики. Които дори не са толкова ясно описани. Например с последната кръпка се промени драстично комбо системата. Тя се скалира според общото кратко на левъла на предметите ни. (Който е фиксиран - този на masterwork и legendary е най-висок.) Които числа, естествено, не са написани никъде в прав текст, понеже такива екрани в Anthem няма. Трябва да четете Reddit, за да знаете.

Но само с тази промяна изведнъж ефективността на Colossus-ът ми се вдигна яко. Същевременно други хора с различни герои и умения се оплакват, че драстични промени в скиловете им са направили героите им практически безполезни.

anthem gameplay

Подобни драстични разлики в баланса от пач до пач никога не ми правят добро впечатление. Изгледат така, сякаш разработчик няма ясна идея какво прави. Апропо аз съм на мнение, че на геймърите не трябва да се угажда и че трябва да има ясна идея как се развива една игра. Щото не е казано, че най-гръмогласните мрънкачи пропагандират най-правилната гледна точка. Студия като BioWare трябва да знаят какво да правят... но не изглежда случаят тук да е такъв.

Напротив. Бих казал, че поведението на компанията е паническо, може би в очакване на безизбежната гибел. И с това се правят още повече грешки...

След всички тези критики искам да повторя, че все пак Anthem не е мега помия. Не е турбо кенеф и диария. Основният геймплей е приятен, което е от изключителна важност за подобен тип игри. Има го гръбнакът. И на теория може да се гради много, много. Не бих могъл да кажа с ръка на сърцето например, че Anthem не ми е донесъл положителни емоции. Имаше такива. Особено и за цената си от 30 лева в Origin Access Premier.

Аз обаче не виждам път за развитие. Защото съм сигурен, че EA вече точи ножа за главата на BioWare. Надявам се да започнат да идват новите неща. Но засега всичко са само обещания на BioWare. Които приличат повече на пожелателно мислене, отколкото нещо друго.

anthem 14

Но най-малкото - няма я онази Diablo тръпка, която да ме кара да играя още и още с надеждата да ми се падне як предмет. Просто защото виждаш всички masterwork-ове толкова бързо. Понеже те са толкова малко. И от този момент нататък... само ролваш афикси. Това е целият Anthem. Ролване на афикси. Което го има и в Diablo, и в която и друга луут игра се сетите - но като второстепенна, супер ендгейм механика, към която шепа маниаци се концентрират. Абсурдно е ролването на афикси да ти е целият ендгейм.

Заключението? Ако не бяха всички бъгове и недоглеждания в Anthem бих казал, че можете да му дадете шанс, най-малкото в Origin Access Premier. В настоящото си състояние, дори и леко поправена, играта все още е счупена. Играта все още лесно може да ви изнерви в прекалено много случаи. Играта лесно може да ви отнеме удоволствието, когато ви дисконектне точно в края на крепост за превземане или от пач до пач се ребалансира по драстичен начин.

Различните дръвчета, които можете да гризнете в Anthem са безброй много, начините играта да ви спре прогреса, да спре да ви дропва masterwork/legendary от един момент нататък и прочее. По дяволите, има и бъг, който май още не е оправен, при който кръвта на някои класове остава с началните си стойности и на високите трудности всичко живо ви one hit-ва!

anthem 20

Да, при вас може да не се случи нищо кофти. Но може и да ви се насъберат много неща. Както беше при мен. С часове Anthem ме третираше добре, казвах си - "Може би не е толкова лош". И изведнъж две, три, пет, осем гадости поред...

Изобщо и не говорим за случаите на брикнати PS4 конзоли от Anthem. Изобщо и не говорим за това, че и при мен на PC-то играта не може да се спре без помощта на Task Manager и килване на процеса, иначе си стои в бекграунда и си точи ресурси и човек може да не го забележи.

Anthem има потенциал, Anthem може и в настоящото си състояние да ви хареса. Но при толкова бъгове и недомислици, при толкова подводни камъни - няма как да го препоръчам.

Коментари
BundyBari avatar
BundyBari
14 март 2019
Това, че и най-хапнатите по играта вече не я коментират явно е показателно, че определено не оправда на 100% големите очаквания към нея до този момент. Лично за мен ми носи удоволствие докато играя, но повече от 3-4 мисии няма как да се насиля да изиграя поред, много бързо ми омръзва и имам нужда от почивка. Иначе браво, че чистят някой от досадните неща, като най-вече възможността да стартираш мисия навсякъде в базата, че беше яко досадни да си накрая на картата и да трябва да се връщаш до началото. На PS4 имах само един бъг, явно защото досега играя само private, но ме изхвърли от конзолата и трябваше пълен рестарт да и правя, след което при повторно пускане на играта нямах проблеми. Като плюс отчитам, че играта с различните джавелини се усеща доста различна. Ще мина кампанията на Normal, ще направя по-интересните челинджи и я пускам в "отпуск" до излизане на експанжън
rosniak avatar
rosniak
14 март 2019
Светът се чувства празен. Имало бъг, който прави така че да ти падат повече MW/Legendary, който Bio поправили. Но същият бъг се появил отново... и те го поправили отново. Заеби.....
pseto avatar
pseto
14 март 2019
Аз играх точно като се появи бъга. Наистина беше приятно - минаваш някой рън и 5, 6, 7 или повече masterwork-а ти падат. Повечето от които кенефи, ама все пак е приятно, че поне има плячка. След като го нърфнаха... за 5 часа геймплей не съм ъпгрейднал и един предмет от онова, което имам до някакво по-хубави качество. Което е синоним на скуката в такъв тип игра.

Жалко, някои неща ми харесват в Anthem, но BioWare просто не знае какво прави. В Reddit има стотици предложения, някои от които са задължителни неща, които трябва да ги има в подобен тип игри. По дяволите, Diablo II е на близо две десетилетия. Там е ясно показано как се прави луут игра! Това ти е А-то и Б-то. Това почти всичко, което ти се пада, да има някакъв смисъл, да има много начини да си създаваш по-хубави предмети, да можеш да ъпгрейдваш по-евтини валути към по-редките... ей такива базови неща, които ги има в почти всяко луут заглавие, в Anthem липсват! Не можеш да ползваш за нищо безкрайното количество епик ембъри, освен да правиш безсмислени в ендгейма епик оръжия.

Лудост, лудост, която бих могъл да нарека дори дилетантщина.

krumr avatar
krumr
14 март 2019
По-интересно е да се говори за Anthem, вместо да се играе, поне от моя лична гледна точка. Единственият looter shooter, в който съм вложил десетки часове е Borderlands 2. Тези игри не са по мой вкус като цяло.

Anthem мен ме разочарова като базов продукт, тъй като това не е типичната Bioware игра със силни сингълплейър RPG елементи. Нов KOTOR предпочитам пред Anthem. Дори ME: Andromeda ми е по-интересна, тъй като има стойностни моменти, пък и геймплея ми наподобява този на Anthem. Добро ревю, иначе!

pseto avatar
pseto
15 март 2019
Това е така. Аз от един момент нататък прекарвах повече време да чета в Reddit, отколкото в Anthem. Междувпрочем там има някои наистина страхотни предложения... въпреки че те практически са "направете онова, което луут игрите правят от Diablo II до ден днешен".

Имам чувството, че вече практически съм забравил Anthem, хаха.

darkblue avatar
darkblue
15 март 2019
BundyBari avatar
BundyBari
01 април 2019
Много по-добре се усеща играта отколкото в началото. Не съм вярвал, че нещо толкова дребно като влизане във Forge без loading екрани, навсякъде в града, ще е толкова важно, но ето че е факт. Друг е въпроса, как такива неща се допуснаха на премиерата, Beware/EA тестъри нямат ли, остава сега да добавят и таблица със статистиките (не да си ги смятаме сами) да добавят още съдържание и мисля, че като краен продукт, спокойно ще гони нивото на Division и Destiny.
nightwarrior avatar
nightwarrior
01 април 2019
Проблемът не съм убеден, че е в липсата на тестери. По-скоро май всичко идва от невъзможните срокове, които налагат ЕА.
LethianDream avatar
LethianDream
09 май 2019
Бънди, как е Антем-а в момента? Заслужава ли си да се хвърлям, че гледам излязоха добри оферти за него?
BundyBari avatar
BundyBari
09 май 2019
Зависи много колко е добра офертата. Чисто като геймплей на мен много ми хареса, става екшън, бърза и разчупена е, летенето е фън... като съдържание и разнообразие на мисиите обаче, не бих я препоръчал на никого. Ако ти е достатъчно да изиграеш сингъла, да поцъкаш още малко за някой друг челиндж и минеш на следващата игра, вземи си я, ако искаш игра, която да играеш с месеци, най-добре я пропусни
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл