hategame logo
PES 2020 - наполовина страхотна, наполовина ужасна колкото FIFA игра
пуснато на 20 септември 2019 от pseto
pes 2020 cover
В добрите си моменти PES 2020 е страхотна футболна игра. Спор няма. Интригата при развитието на мачовете, доста по-реалистичното усещане от FIFA в развитието на атаките и головете, трудността на пасовете - те осигуряват напълно задоволителни мачове. Но когато на моменти се разиграе генератора на числа, когато защитата ни започне да се държи малоумно, когато най-добрите полузащитници във футбола не могат да дадат точен пас на 2 метра, когато най-добрите нападатели не могат да вкарат на вратар от трета дивизия, докато същевременно на нашия ни кове шутове от центъра в горния ъгъл на вратата и подава като във флипер без да гледа и мисли - в тези случаи PES 2020 напомня прекалено много на FIFA.

grafika
Графиката е доста добра дори на конзолата. Анимациите също се подобряват от година на година и изглеждат много по-реалистично и футболно. Лицата на футболистите са супер.
zvuk
Коментаторите в PES 2020 са чисто и просто потресаващи. Играта е най-добре да се цъка без звук или докато те са изключени. Реплики на 10+ години тип "this changes the whole complexion of the game" се смесват с по-нови такива и крайният резултат е един буламач.
gameplay
Когато PES 2020 е добър, то база за сравнение с FIFA няма. Но когато PES 2020 развърти фифаджийските схеми... тогава всички положителни емоции от стабилните мачове биват изместени от горчив вкус на скриптове в устата.
ocenka
Надеждите ми за PES 2020 бяха да се изчистят малките проблеми от миналото издание, които не бяха малко, и да се добавят още новости за подобряване на геймплея. Но дори и в най-добрите си моменти PES 2020 е повече от същото. А в най-лошите си моменти играта се доближава до FIFA...

pes 2020 man united

Рядко ми се случва да ми е толкова трудно да започна с писането на статия. Поради една причина - Pro Evolution Soccer, за разлика от много други игри, показа пред мен две съвсем различни лица. Едното е на онова, което видяхме в PES 2019 - една силна футболна игра, която макар и да имаше проблеми изглеждаше като нещо, което може да създаде проблеми на FIFA и да открадне част от многомилионната фенска база на играта. Защото в добрите си моменти PES 2020 е прекрасен. Ето, сега, преди да нанеса финални корекции по това ревю изиграх четири мача. Първите два ми предложиха страхотен геймплей. Нещо, което отдавна съм забравил при FIFA. Дори си казах - дали ревюто по-долу е оправдано? Дали да не се захвана с ново, за да успея по-добре да опиша двуличието на PES 2020?

Но след това изиграх още два мача. И тогава PES показа "новото" си лице. Фифаджийското си лице. При което се развъртат агресивни скриптове, променящи статистиките на играчите, ефективността на пасовете, на головите удари. И доколкото невинаги съм от обратната страна на ролетката, доколкото невинаги аз съм онзи, останал с хуй в устата след края на мача - то и да спечеля, и да загубя не ми е приятно. Защото знам, че точно като във FIFA не аз съм господар на съдбата си. Не моите умения определят какво се случва. А някакъв генератор на числа, работещ там зад кулисите в кода на PES 2020, който прави бог знае какво с бог знае каква цел... всъщност е ясно каква - каране на повече хора да дават пари в myClub - клонингът на Ultimate Team.

Всъщност не знам дали проблемът не беше при мен - това, че играх предимно в този режим. В който фифаджийски скриптове със сигурност има. Може би. Понеже това което чета е, че в сингъла положението е по-добро (макар и да не е във всички случаи). За другия режим, онлайн сезоните, в който играеш с готови отбори и няма елементи като наемане на нови футболисти и треньори, тренировки и прочее, все още не съм изцяло сигурен дали е "чист". Със сигурност е по-играем от myClub. И със сигурност ако искате оптималното преживяване от PES 2020 трябва да забравите, че myClub съществува. Защото е поредната криминална схема от типа на Ultimate Team. А Konami, както добре знаем, не са "над" нещата. И те искат парченце от милиардния пай, наречен Ultimate Team. Като са готови в името на краткосрочните приходи да бутнат онова, което е по-важното - дългосрочната война с FIFA.

pes 2020 1

Която Konami може да спечели. Която Konami ще спечели, рано или късно, както се е случвало и преди. Каквото и да си говорим - в историята на двата франчайза винаги японците са били онези, които са бутали нещата напред. Първо с International Superstar Soccer Pro Deluxe. После, десетилетие по-късно, с PES 5/6. EA си подаде главата над тинята единствено след като окраде едно към едно PES-овете отпреди дузина години. Окраде ги добре. Но сега, когато няма откъде да черпи с пълни шепи, EA пак деградира до онова, което може да прави най-добре - скриптирани аркади.

Знам, че Konami може да направи по-добрата футболна игра, но тя не е PES 2020. И няма да бъде PES 2021, ако вместо да се поправят фундаменталните проблеми на серията се гонят феновете, които да наливат пари в Ultimate Team... опс, простете, myClub. Защото това е краткосрочен план. И защото вече на много хора им е втръснало. Когато преминат от FIFA към PES - те не искат да видят нещо повече. Не повече от същото.

Но явно ще бъде така, докато помията Ultimate Team не умре. Докато всички микроплащания и елементи на хазарт не бъдат окачествени като реален хазарт, което означава да разкарани. И тогава вече конкуренцията ще е откъм чисто футболните аспекти на една футболна игра. А не пикливи скриптове, които да решават развоя на мачовете.

Нека все пак започна от по-скоро положителното. В случаите, в които PES 2020 решава да остави двамата човека, които са един срещу друг в дадена среща да определят кой е по-добрият, базирано на уменията им, то говорим за по-добрата игра от FIFA. Да, FIFA 20 още не е в продажба, но аз нямам никакви причини да вярвам, че тя ще е нещо по-различно от обичайната криминална схема, скриптирана до мозъка на костите си. Ще съм тотално шокиран, ако не е така.

pes 2020 13

Та в положителните си моменти PES 2020 е страхотен. Онова, което харесах в миналогодишното издание. Вратарите са читави! Тук-таме правят малоумни неща, но много по-рядко от обичайното. Могат да спасяват разни удари даже, а не са статисти, съществуващи единствено да отбият номера.

Защитата в "добрите" си дни е адекватна, защитниците следят движението на атакуващите футболисти и ги гонят, за да пресекат извеждащи пасове. Пресичанията понякога са страхотни и топката не може да мине през краката на футболист - нещо, което изключително много ме изнервяше в болшинството PES-ове от последното десетилетие и съм го споменавал като критика в практически всяко свое ревю от серията.

В добрите си мачове пасовете в PES са трудни и трябва да внимавате - автоматичните рядко работят, ако между вас и целта ви има противник. Трябва ви или извеждащ, или още по-добре - насочен пас (правещ се със задържане на L2). Но ако при насочените ако не сте достатъчно прецизни - топката отива в съвсем друг футболист. Който може и да не е ваш. И което може да доведе до голова атака за опонента.

Заедно с това прехвърлящите извеждащи пасове не са вездесъщи. А също и тези по-земя. Ако има защитници наоколо - те се справят лесно с тях. Съответно ви е нужно повече движение, двойни подавания, включване на още футболисти в атака или очакване на грешка от противника.

pes 2020 11За разлика от Ultimate Team в myClub можем да се сдобием със солидни играчи рано-рано

На моменти онова, което виждаме в Pro Evolution Soccer 2020 прилича на реален футболен мач. Когато защитата на единия играч се прибере плътно на границата на наказателното и не можете да я пробиете просто така, по фифаджийски, с пас на сляпо и на късмет през средата. Тогава се разменят подавания в средата на полето, включват се и защитниците, същевременно търсейки се празнина за пас.

Когато PES 2020 благоволи да ми осигури няколко поредни такива мача, което тук-таме се случва и в myClub, но по-често в онлайн сезоните, то няма как да си кажа - "Това е доста далеч пред FIFA откъм качество". Да, има ги и минусите. И да, за доста фифаджии преходът не е никак лек. Добър или лош, всяка година играя PES. Така като цяло съм свикнал с леко дървеното и камионско управление на играчите, някои специфики при първите докосвания и тъй нататък. За изцяло нов човек ще е трудно да свикне. Но мисля, че ако се даде време на PES - тогава човек вижда, че е по-футболен.

Това е, разбира се, когато PES 2020 дава най-доброто от себе си. Но когато тръгне да ни предлага най-лошото си... бога ми, на екрана се развива някакъв брутален цирк, който е просто фрапантен. И най-лошото е, че не знам дали говорим за скриптове или фундаментални проблеми в изкуствения интелект. Според мен - първото, защото няма логика в някои моменти играта да е страхотна, а в други - всичко да е абсурдно.

Но за какво говоря ли?

pes 2020 7

Безумните ситуации са толкова много, че дори не знам откъде да започна. Вероятно най-дразнещо е, когато в някакъв момент от мача, без никаква причина и логика - играчите ми, такива като Погба, Канте, Бернардо Силва и прочее - не могат да вържат три паса на кръст. Представете си как един мач си върви нормално, аз подавам нормално, опонентът ми също нормално. Грешките идват обикновено при търсене на головия пас. И изведнъж, от нищото, същите пасове, които преди 1 минута са работели, вече не работят! Не се променя нищо откъм тактика, стратегия, футболисти на терена. Дори играчите не са особено по-изморени. Всичко си е същото.

Но пасовете просто не стигат до моите хора. Или са в тъч, или директно в краката на противник. Говоря за най-елементарни, очевидни подавания на няколко метра без противник наоколо! Които и в нашата А група ще бъдат успешни! И не се получава нищо - дори да ползвам ръчните такива, то все се случва нещо - или са прекалено силни, или прекалено слаби, или не отиват там, където сочи стрелката. Нищо, че подавам на средно разстояние и съм задържал паса до половина...

Още по-абсурдно, виждам, че и противникът ми, който до даден момент е играл добре, изведнъж също не може да подава. Ей-така, деградира и той от нищото! И така някой мач се превръща в кюскане на топката и нищо повече.

Това ми се случваше много често в myClub режима и по-рядко в онлайн сезоните. А когато PES 2020 решаваше да прецака пасовете, мачът директно отиваше в кофата. Понеже спираше да е футболен. И обикновено хората, изнервени, започват да пускат дълги пасове на сляпо. С което мачът се "ъпгрейдва" от българската А група до дерби от шотландското или ирландското първенство примерно.

pes 2020 6

Поне аз не видях никаква логика в изненадващото деградиране на пасовете. Не е нито от умора на футболистите, нито от стратегия, нито от нищо. Просто ей-така - нещо се случва, което не се вижда.

Което може да се приеме повече като детайл - но други неща не са. Например ситуации, в които AI-то тотално се дебилизира във FIFA стил. Например ставайки адски лежерно и апатично, неинтересуващо се от нищо. Дори и да сте дали gegenpress на вашите хора - те си циклят на едно място и не правят нищичко. Гледайки как пред тях противникът си разиграва. Или пък виждате как Канте, халф, който има куп положителни страни, но най-изявената му е пресичането на топката, не може да подложи крак и спре подаване, минаващо му през краката! За мен, като фен на Канте, е направо болезнено да гледам импотентността и пасивността, която PES 2020 му придава на моменти.

А, да, също така нерядко Канте се изморяваше в играта, а колкото мача на Лестър, Челси и Франция да съм виждал - не съм видял и в един французинът да изглежда в лошо физическо състояние.

Както и да е. Стига толкоз за Канте, това си беше лирическо отклонение. Карам натам с AI-то.

pes 2020 17

И защитниците. Които в ситуации си пазят защитната линия и си тичат назад без грижа в света. Най-често това виждате, когато един-единствен противник наближава наказателното ви поле. В момент на мозъчен ретардизъм вашите бекове започват да тичат назад и към крилото (без да има никой там), а другият централен защитник, който не контролирате тръгва се отдалечава от нахлуващия опонент. Така в реалния футбол ситуация, която ще приключи моментално, когато трима защитници скочат като глутница освирепели улични кучета връз нападателя, в PES 2020 може да завърши и с потенциален гол във ваш ущърб. Просто защото трима от вашите играчи се чудят как да ви саботират.

Но по-абсурдното е, че в някои мачове в идентична ситуация бековете и другият централен защитник затварят пространствата и оказват помощ, а в други се държат съвсем малоумно - както описах горе. Еднакви футболисти с еднакви тактически настройки. Реално има ситуации, в които AI-то сякаш е "изключено". Нещо, което виждаме постоянно във FIFA. И което не точно довежда до сигурен гол в общия случай, но здраво може да наклони везните към такъв. Колкото и добре да се защитавате.

Но фифаджийските врътки не приключват дотук. Нека минем към реализирането на голове. И това как дразнещо, в някои "закучени" мачове, включително и последно срещу вратар с рейтинг 63 (!!!), Йохан Кройф и Хари Кейн просто не могат да вкарат. Излизам срещу вратаря - те намират начин да изпуснат. Я ще стрелят в него, я ще изкарат в аут (съответно ако пробвам да бия по-слабо и по-силно). Няма значение, че имат по 90+ реализиране. Няма значение, че срещу мен може да е супер слаб вратар. Няма значение, че съм вкарал в предходните 9 от 10 случая, стреляйки по идентичен начин. Ако PES реши, че няма да вкараш - гол няма.

pes 2020 9

И тук няма да се правя на луд. Ще посоча, че в PES открай време, още от PES 5/PES 6, има един скрипт, отговарящ за головете. И в някои мачове такива просто не падат. Това винаги го е имало във франчайза. Но този скрипт винаги е важал и за двата отбора!

Е, в PES 2020 не е така. Понякога има закучени мачове, в който и ние, и опонентите ни не вкарваме стопроцентови ситуации (нищо, че бият с Меси, Суарез, Кр. Роналдо, Роналдиньо, Левандовски и прочее). Нищо не влиза. Както е било винаги. Окей, но... имах и мачове, в които пропускам всичко, докато на моя противник всеки удар му е гол. Със съизмерими откъм ниво футболисти (или казано инак, топ футболисти, понеже в тазгодишното издание на myClub е доста лесно да се сдобиеш с 7-8-9 суперзвезди, без да дадеш и един лев за микроплащания и то дни след пазарния дебют).

Само в последния мач, който изиграх, преди да започна редакцията на ревюто - гледам някакъв адски слаб, повеждам го с 2:0, играта активира част от скриптовете си. Ама онзи е слаб и изобщо не ме пробива. Докато в 83-тата минута след корнер не направи някакъв удар от мега далеч, който мина през всички футболисти и се заби точно в ъгъла на вратата. Просто ей-така, от нищото, един подарен гол. Който бях сигурен, че ще дойде някак. А ако не става отблизо - ударите отдалеч винаги влизат.

Да, някой би могъл да каже, че съм чисто и просто некадърник. Този аргумент винаги е валиден. Но в PES 2020 не е наука да вкараш кол. Даваш посока и задържаш до половината. Ако ще стреляш извън наказателното, засилваш се и задържаш до половината. И топ играчите вършат останалото сами. Даже и удари извън наказателното с Кейн и Кройф влизаха просто така, от раз в някои мачове. В следващите - при равни обстоятелства, същата тактика, същия отборен дух, идентични ситуации - голове не падаха.

pes 2020 4

Пак повтарям - проблемът не е това, че в някои мачове голове няма. С това съм свикнал. Отдавна. Проблемът е, че PES се променя в посока на FIFA. Че вкарва различни променливи за двата отбора. При които единият играч е в неблагоприятна позиция.

Всъщност същото важи и за съдиите в PES 2020. Феновете на PES добре знаят, че съдиите винаги са имали свой... хм, темперамент. Нещо, което не е особено изявено във FIFA (има подобна механика, но съвсем слабо застъпена). За какво говоря?

В някои мачове съдиите пускат по-свободна игра. В други са стриктни и почти всяко единоборство е фаул. Същото важи и с картоните - в едни моменти те летят за всяко едно нарушение, в други каратистки влизания в стил Найджъл Де Йонг не гарантират и жълт картон.

Против тази механика не съм имал против нищо никога, защото тя хем вкарва интересни вариации в мачовете, хем е и напълно реалистична. Някои съдии в реалния футбол свирят всяко балеринско падане, а други - ако футболист е почти загинал със счупен крак на тревата. Проблемът е обаче, че точно както и при головете тук съдията може да е строг с единия отбор, но да пуска свободна игра за другия!

pes 2020 15

Имаше мачове, в които за всяко влизане рамо в рамо съдията спираше играта в мой ущърб. Че даже и дузпи свиреше за никакви нарушения. Същевременно моят опонент ме отнася като скоростен влак - нищо! И няма нищо общо с "чисто" отиграване, просто се засилва, спъва ме и ме премазва, че даже и джойстикът вибрира (което се случва при "специални" ситуации, например сериозни нарушения и греди). Така понякога човек се чувства като противник на Барселона в ерата на Уефалона. А още по-тъпото е, че адски много хора се защитават, просто задържайки X-а, с което защитник просто се засилва и често изблъсква противник. С други думи ако съдията реши, че няма да ви дава нарушения - то топката се отнема прекалено лесно и безнаказано.

Ето това е най-шибаното и фифаджийско понякога в PES 2020. Че на теб и опонента ти се случват различни неща. И на моменти ми се струва, че в PES е по-трудно да пребориш хендикапа, отколкото дори във FIFA. Моменти, в които Джером Боатенг не може да направи едно нормално влизане и или чупи краката на противник (който нито прави финт, нито нищо, просто тича напред), или просто не уцелва нито чуждия футболист, нито топката и той ги минава просто така, от нищото. И аз съм бил в подобни ситуации. От положителната част на скрипта. Не крия. В които виждам, че съм обграден в чуждото наказателно и просто си казвам - "Майната му, я дай да се пробвам да направя да мина през защитник просто така" - и на моменти става. Тръгвам през опонента, без финтове и нищо. Засилвам се като теле срещу него. Което на теория трябва да е 100% фейл и губене на топката за мен. Ама минавам противника. И вкарвам гол. Тогава знам, че играта просто ми е подарила голова ситуация. Както знам, че и в други случаи, в които ме минават по такъв начин - головата ситуация е била подарена на противника.

Един пример от последните мачове, които изиграх - бях в наказателното, а вътре - куп играчи на опонента ми, може би 5-6-7, и само двама мои. Дадох някакъв пас почти от аутлинията - автоматичен, без насочване. И той на магия мина през всички играчи и стигна до Кейн. Ама аз, понеже не очаквах, че този пас изобщо ще мине, не бях натиснал шута навреме. Овладях топката, продължи да тичам напред в малкото наказателно с Кейн - нито вратарят тръгва към мен, стои и ме гледа, нито защитниците на опонента ми. Тогава се окопитих с тотално закъснение да натисна шута и... гол. Нула удоволствие. 100% подарен гол от играта. За паса, който мина, а не трябваше. За това, че аз се забавих с шута, но AI-то стоеше и ме гледаше статично, като чикибойците в gangbang порно.

pes 2020 10Вдигането на нива от страна на футболистите винаги ми е допадало в myClub

Тук изобщо не говоря колко по-малки проблеми има PES 2020. Които не знам дали са по-скоро технически, дали са скриптове или и двете заедно. Моменти, в които по време на пас футболистът, който трябва да го получи, не се превключва сам и продължава да си тича в някаква своя си посока, често водейки до губене на притежанието на топката. Или пък другото - при даване на насочен пас играта решава, че вие сте го насочили към някой футболист на майната си. И ви превключва на него. И този футболист започва да търчи отдалеч към топката, докато същевременно онзи, към който реално е насочен пасът стои на 1 метър от нея и я игнорира! Този стар проблем си остава все така комедиен и все така досаден. И все така неоправен. (Комедиен - ако някой от двамата ви футболисти благоволи да вземе топката, ако се получи ситуация двама се карат - трети печели и противник я хапне, тогава става съвсем дразнещо.)

Някой би казал за последното - "Ами то имаш super cancel, можеш да си смениш футболиста". Мога. Само дето играта приема, че топката е "заключена" за футболиста, който оригинално я гони и като сменя на другия и тръгна към топката - той не я хваща. А "оригинално" гонещият продължава да търчи към нея.

Всъщност "заключването" към топката при пас в играта има нужда от промяна. Огромният проблем е, че един-единствен футболист тръгва към нея, докато дори и да има 2-3 наоколо (в дефанзивен или офанзивен план) - те просто не се интересуват от нея. Което няма нищо общо с реалния футбол, изглежда странно, но не само това - води и до огромно количество голови ситуации.

Също така в PES 2020 има и куп проблеми със смяната на играчите. Адски, адски често играта ви дава произволен футболист, понякога супер далеч от противника с топка. Нерядко трябва да натиснете бутона за смяна 4-5 пъти, докато PES 2020 благоволи да ви даде онзи играч, който искате. Да, винаги го има и ръчното сменяне (когато с десния тъмбстик давате посока, за да "покажете" кой играч искате да получите). Но и то не работи безотказно - аз давам назад и нагоре, за да получа контрол над левия ми бек, но вместо това играта решава, че искам единия ми централен защитник, който е назад и долу. А при бърза атака 1-2 грешни смяна на играча могат да означават получен гол.

pes 2020 14

Реално тук май започвам да посочвам някои от минусите, които си ги имаше и миналата година. Не са нови неща. Но при PES 2019 някак останаха на заден план за мен, на фона на плюсовете. Тази година, заливан от помия в myClub, обичайни недъзи ми се видяха още по-черни от обикновено.

Кой знае, може би причината за това е, че очаквах поне някакви подобрения в PES 2020. Нека си призная - тази година даже бях леко хайпнат за футболна игра на Konami или EA. Това не ми се е случвало от години. Но агресивните скриптове ме поляха с горещо олио, сякаш съм пехотинец, атакуващ портите на средновековна крепост.

В добрите си моменти PES 2020 е същият като PES 2019. Без видими лесно подобрения. Всъщност дори и тогава има негативи - по-бързият геймплей, който почти винаги води до аркадност и отигравания наизуст.

pes 2020 8

А в PES 2020, подобно на FIFA, мнозина играят наизуст. А също така и еднообразно Понеже проблемите са еднакви - скриптовете и тяхната непредсказуемост. И във FIFA, и в PES в един мач защитниците се държат страхотно в защитен план, а в следващия са статични и пасивни. Което какво означава?

Да, точно така - че мнозина дават еднакви указания. Всички назад, защитна линия, дръпната плътно пред вратаря. Нали поне ако ще имам стена от идиоти, нека тази стена да е пред наказателното. Там поне топката може да се удари в някого и да не падне гол.

Същото важи и за офанзивното AI. Понякога то търси пространства и се освобождава, в други случаи - не. В резултат мнозина предпочитат да не разчитат на него и атакуват с множество двойни подавания (когато подадем със задържан L1 подаващият футболист започва да тича напред, очаквайки двойно). Така много от мачовете изглеждат еднакво. Безброй еднообразни двойни, бързи къси флипер пасове. Да, понякога скритовете могат да "забранят" и този тип геймплей, правейки дори и най-очевидните и елементарни, дори за български футболист, пасове невъзможни за реализиране - но като цяло двойните са ти играта в PES 2020.

Още по-иронично е, че има един як екран, от който виждаме стилът на нашия опонент преди онлайн мач (не помня дали го имаше в миналата игра). Дали залага предимно на двойни, дълги пасове, продължителни разигравания и т.н. Но за какво ми е да го гледам този екран? Буквално 90% от противниците ми изглеждаха почти еднакво. One-two, one-touch football, контраатаки, къси пасове по земя. И аз чат-пат влизах в клишето, чат-пат - не (представям си колко е било шокиращо за противниците ми да видят, че не ги очаква one-two опонент).

pes 2020 5

А за вратарите... да започвам ли темата за вратарите изобщо? Има ли смисъл, за пореден път? Всъщност ще съм лаконичен тук и ще си спестя част от примерите (които току-що изтрих безцеремонно от статията) - вратарите са една от големите и най-очевидни жертви на скриптовете. Защото в PES 2019 видяхме, че те могат да бъдат и адекватни. Могат ефективно да се засилват срещу играчи, които са 1 на 1 с тях и да спират голове, както правят Нойер, Де Хеа, Едерсон, Алисон, топ вратарите днес. Могат да хващат топката, могат да се хвърлят, могат да спасяват онова, което дори и вратарите от българското първенство са способни да спасят. В някои мачове на PES 2020 те са точно такива. В други се връщат като с машина на време в миналото. Само в един от последните ми мачове се случи нещо, което съм виждал толкова десетки пъти в PES - центрирана балонна топка, летяща към вратаря с няколко километра в час, точно в ръцете му. Той решава да я боксира. Но не напред, а успоредно на голлинията. Където чака нападател... и се сещате какво става...

...не, не се сещате - нападателят шутира, ама слабо и пасивно във вратаря, пак с 5-6 километра в час, но вратарят какво прави? Не, пак не хваща топката, ами отново я избива, този път с крак и пак в посока на нападателя. Който от втория път вкарва.

И все пак се изкуших да дам един пример... но това се случи точно в последния момент, когато тъкмо обмислях да пренапиша статията. В която пак щях да говоря за двуличието на PES 2020, но по-меко. Но за два мача играта ме убеди, че заради скриптовете си не го заслужава.

Както и да е. Мисля, че това е всичко, което може да се каже за геймплея. Накратко - в добрите си моменти PES 2020 е страхотна футболна игра. Точно както и PES 2019. Има някакво усещане, по-близо до реалния спорт, едно удоволствие при изграждането на атаките, което във FIFA от години тотално липсва за мен. Ако мачовете, в които PES 2020 ме третираше добре и тези, в които ми пикаеше върху лицето не бяха в съотношение 50:50, ами да кажем 70:30 или 80:20 в полза на не-пикнята, то ревюто щеше да е друго. И сега, въпреки тази статия, мога да се радвам на PES 2020, когато се държи нормално.

pes 2020 2

Но в момента, в който Бернардо Силва не може да даде 3 топки на кръст, Канте стои и гледа безучастно как хората си подават край него, Неймар надскочи Боатенг, вратарят ми с 85+ рефлекси гледа 1 секунда без да мръдне как топката лети към вратата отдалеч и благоволява да легне на тревата точно преди тя да влети в мрежата... когато Кейн не може да вкара от малкото наказателно срещу вратар два пъти под нивото на Малката Перука... тогава ми идва в повече. Най-вече заради FIFA. И защото скриптовете моменталически убиват всякакво удоволствие от футболните игри за мен.

Но приключвайки геймплея - при режимите имаме онлайн сезоните, при които имаме по десет мача на сезон, за които трябва да съберем известно количество точки, за да стигнем по-високо ниво. Тук се играе с готови отбори - Ливърпул, Реал, Байерн и т.н., като скриптовете изглеждат доста по-малко агресивни и бих ви препоръчал да се насочите към тази част на PES 2020. Шансът за предимно хубави мачове мисля е по-добър. Реално и при мен положителното тук може би беше в съотношение 80:20 с отрицателното.

Въпреки това myClub все пак си има своята притегателна сила. Каквото и да говоря, колкото и да плюя против Ultimate Team - този тип режими са шибано пристрастяващи. Дори и когато знам много добре как действат, как са проектирани, каква реакция целят да предизвикат у мен - то пак ми се иска да ги цъкам. Неслучайно те са индустрия за милиарди.

Да, myClub все още си остава по-добрата версия на Ultimate Team. От една страна - тук човек играе само срещу хора с определен по сила отбор! Няма я гадостта на Ultimate Team някой с куп звезди да премаже стартовото ви отборче на ниво трета английска дивизия.

pes 2020 12

От друга - доста бързо се "изкарват" звезди. Реално за 5-6 дни можете да имате състав, с който да сте конкурентни сигурно до PES 2020. Да, винаги ще ви трябва различна тактика, различни и малко по-добри футболисти, които да паснат на нея. Но самата идея да имам куп футболисти от по 85, 88, 90+ в самото начало ме радва. Във FIFA футболист с 90+ не съм виждал от години. Може би защото трябва да си прекърша анала от грайнд или да дам една заплата за микроплащания (или да имам значителен късмет).

Наистина в myClub има повече акцент на късмета, тъй като няма "реален" аукцион за футболисти и не можете да си вземете точно онези, които ви трябват. Има заобиколен път чрез купуване на скаутове, но по дяволите, аукционът за тях е тях е толкова гадно направен, че хич не ми се щеше да го ползвам.

Има ги и елементите като тренирането на футболисти - всички играчи, които не са ви нужни се превръщат в треньори. С което вдигат нивата на някой от отбора ви (който вие изберете). Така дори и футболист с 90+ рейтинг може да се поразвие, а същото важи и за тези, които са да кажем със 75, но имат качества, които ви допадат и решите да инвестирате в тях. Играчите ви вдигат и нива, участвайки в срещи - като стигайки максимума си могат да вдигнат и 5-6 точки рейтинг (макар че при по-добрите футболисти таванът е по-нисък и по-труден за достигане, Кройф и Кейн вдигат две нива за 30 мача в титулярния състав, докато в същото време по-посредствени играчи се сдобиват с 10-12 такива).

Важно нещо е отборният дух в myClub - сработеността на вашия отбор. При по-ниски стойности вашите играчи са някак по-зле стиковани в защита и по-пасивни в нападение. И вършат неочаквани и неособено "футболни" неща. Имайте предвид обаче, че висок отборен дух не е лек за скриптовете, за които говоря в цялата статия. Защото тествах това. При 5 поредни мача със 70 отборен дух, което не знам много или малко е за стандартите на PES, футболистите ми варират от тотални мозъчни донори до Ливърпул или Ман Сити. Когато достигнах до 93 отборен дух... беше същото! 2-3 мача - отлично, следващите 2-3 - мамата си джаса. На моменти си мислех, че ако имам по-лош отборен дух от противника, това ми носи негативни последици - но в някои мачове специално го гледах и виждах, че моите са с 10-15 точки отгоре, а се държат като алкохолици-дебелаци на по пет бири, които са решили да поритат в квартала, докато опонентите ми са метални в тактически аспект.

pes 2020 16

Но това все пак това е бизнесът на Ultimate Team и myClub, нали? Да ни продават числа, които не значат нищо? Защото, откровено казано, каква може да е разликата между защитник с 80 защита и 88 защита? Върджил Ван Дайк 10% по-добър ли е от всеки средностатистически централен защитник във Висшата лига? Лео Меси 10% по-добре ли дриблира от някое произволно крило на Бешикташ? Цялата числова система на FIFA и PES е объркана не означава нищо.

И така, вече е време за финалните думи. Графика и звук.

Визуално PES 2020 е добре. Дори и на стандартната PS4-ка, където играх, играта е красива, анимациите са на ниво. Тук-таме имаме по-старички и дървени такива, но мисля, че ще се изчистват. Цялостното усещане е за по-голяма близост до реалния спорт, не пресечената аркадност на FIFA, която отдавна дори не се опитва и леко да претендира за симулатор.

pes 2020 3

Звукът, обаче, е зле. Ефектите биват, но пък коментаторите са просто шокиращо ужасни. Те винаги са били зле, но от издание на издание се превръщат в по-големи кенефи. Може би защото им се присаждат нови и нови реплики, които се смесват хаотично с такива, записани преди дузина и повече години. Много от клишетата на PES не са забавни вече - те са тъжни и дразнещи. Нужна е много работа в този аспект - най-вероятно презаписване на целия коментар.

Финалните думи? PES 2020 ме разочарова. Най-вече защото се уверих, че Konami не са "над нещата". Че не се свенят да черпят идеи в скриптовете от криминалната FIFA. Дали PES 2020 е добър понякога? Ще го напиша за десети път в статията - да. Ама ако си купиш четири кросана, в един от които има лайно вместо шоколад - то ще остане вкусът на лайно в устата ти. Това е проблемът на скриптовете, дори при няколко приятни мача един е достатъчен да ти развали настроението и да те изнерви.

Или с други думи - тази година вероятно с футболните игри приключвам до края на септември, догодина - пак. Но 2020-а няма да очаквам много и от PES. Както очаквах много от серията тази година.

Коментари
LethianDream avatar
LethianDream
20 септември 2019
Прочетох някакво произволно ревю за ПЕС в един друг сайт= една страничка малък формат, като половината беше снимки, явно авторът е играл два мача на кръст. Беше дал осмица и се мазнеше накрая на Пулсар за копието. Не съм видял псето да се мазни в ревютата си на който и да е, а щом е забил ПЕС-а в хейта, по-добре да не играе Фифата.. Но кой знае, може и да му хареса и да ни изненада. Отдавна казвам, че не мога да понасям коментаторите в ПЕС и явно нищо не е променено в тази насока. Лошото е, че и двете футболни игри вървят надолу, явно ще се набляга на мениджъри тази година..
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 септември 2019
Коментаторите в ПЕС задължително се спират
igra4 avatar
igra4
20 септември 2019
На Псето му пращат от Юби София, затва почти всички игри на Юбишитци са в ънхейтъбъл, но не го виня Псето и той трябва да вземе някой лев за труда си. Пък сребролюбеца Джоков, забрави да му даде безплатно копие.
sauron93 avatar
sauron93
20 септември 2019
Скриптовете ако те ощетят,то някой път ще те наградят. Всичко е 50 на 50. Без скриптове играта би била брутално скучна, тъй като хората ще научат бързо от кои ситуации влиза гол и ще вкарват само така. Не че искам да ги защитя ама те вкарват разнообразие. А в реалният футбол се случва дори топ нападател да пропусне супер лесни ситуации,както и слаб нападател някой път да бележи мега фамозни голове от над 30 метра.

Пес 20 за мен е най-добрият пес от доста години насам. Такава реалност при изграждане на атаки,сблъсъци 1 на 1 ,разигравания, пасове където трябва да прецениш силата взависимост от разстоянието на другият играч. Аз от 10 години не помня пес да ми е давал удоволствие както 2020 ми дава. Но сега е момента да кажа че не играя майклуб а само сезони . Може би затова играта ми допада. Единствено не ми харесват тези ситуации където играчите се отдалечават от топката вместо да я нападнат и лицензите също. И не няма да се мъча със пачове да си правя отбора със истинското име и екип,мега е дразнещо. Но играта не заслужава да е в гейт ревютата.

Фифата я пробвах със аксеса и останах със добри впечатления. Пак има скриптове,това е ясно. Но на мен ми допадна че трябва полошиж по-голям труд в защита ,а преди беше по-автоматизирано. Някакси играта се усеща по-добре от ФИФА 19 и аз не успявам да си обясня защо е така,просто е по във всеки аспект. Волта е доста приятна,дава удоволствие,евала. През 2016 година бях за последно фифаджия и после бях песаджия 3 години подред. Тази година е възможно да ме върне фифата, но това не отрича качествата на новият пес.

И така това е пък моето ревю,по-кратко и по-дърводелско от на псето . На мен ми харесва този пес,всеки със вкуса си. Все пак разбирам псето ,изял е кроасан с лайна и другите със шоколад не му се ослаждат )

sauron93 avatar
sauron93
20 септември 2019
Само да добавя че и пес и ФИФА са доста по-добри от предишните години. Всеки който не успява да го види нещо се объркал . И аз не съм някакво интелектуално бижу но мога да го видя, и двете игри имат доста напредък . Бях видял някои хора които пишат в интернет че фифата е същата като миналата година,тези хора да болни от нещо.
pseto avatar
pseto
21 септември 2019
За скриптовете съм съгласен, че трябва да ги има под някаква форма. Защото иначе мачовете ще станат еднообразни, каквито бяха на FIFA и PES от 90-те. Знаеш, че ако ритнеш отнякъде ще падне 100% гол и толкоз. Но "скритповете" трябва да са явни, да са механики на играта... и дефакто да не са тайни скриптове. Пример: повеждаш с 3:0, играчите ти се отпускат и дефанзивните им статистики отбелязват спад. Или пък се вкарва система с треньорски указания, която бууства офанзивните статистики на твоя отбор или намалява някакви на чуждия за определен период от мача. Или имаш някакъв бонус на свой терен. Или имаш някакъв бонус на статистиките, ако си аутсайдер в даден мач. Могат да се измислят хиляда неща, които да са близки до реалния футбол и които да развъртат числата така, че мачовете да са различни - но същевременно да има елемент на тактика и да се вижда и от двамата играчи какво се случва. Но нито Konami, нито EA имат смелостта да извадят скриптовете наяве и всичко си остава скрито-покрито, че и двете компании настояват, че такова нещо като скриптове липсва. Лудост.

П.С. FIFA 20 поиграх днес, за първи път от може би 5 или 6 години направих 8-9 поредни победи, без скриптовете да ми пръснат гъза. Наистина в 7, после в 6 дивизия, ама разни ботове, дето правят супер предсказуемите неща, които знам наизуст ги отнасям като кучета с новата защита. Някой се затърчи по крилото, знам, че като стигне на ръба на наказателното ще свие в стил Робен и само причаквам да тръгне да го прави, а понякога и направо предварително натискам копчето и той ми се нанизва на шпагата. Не бях чувствал удоволствие в 2 поредни часа от FIFA от много отдавна. Ама... дузина мача са нищо, че изчакам нататък да видя какво ще е. Ако скриптовете във FIFA 20 са на някакво човешко ниво ще съм чисто и просто потресен.

П.С. Първите няколко мача, в които преминах от PES към FIFA обаче бяха повече от шокови... от игра, която е някак близо до реалния футбол до супер аркада, в която темпото е x2.

sdfs avatar
sdfs
20 септември 2019
И аз не съм съгласен с Псето по това ревю ,а и оценките в метакритик от хора който са я играли си е показателно от 400 гласа 9/10.

Като цяло има доста нововъдения тази година.Успях да изиграя демото и вчера я купих да я пробвам,легнах си чак към 4 сутринта.Малко по трудна е от 19,защото този път трябва да внимаваш със защитниците какви пространства оставаш.Вратарите са малко шматки в някой мачове,но Конами вече казаха че ще пуснат пач който ще ги върнат в същия вариант както бяха в предишния пес.Поцъках малко и Myclub ,еми имаше си мачове в който си казах бахти какво стана туку що.Но това бяха 10% от всичките 10 мача които изиграх.Не съм съгласен и с това което си написал в ревюто,че Песа са станали като фифата алчни до поразия.Приготви се за пълно порно ,ако ще правиш ревю на фифата скоро,защото това е най близкото до мобилна игра което съм виждал.Има тайминг за специални пакове които уж са на дискаунт,ако не ги купиш го духаш до следващия път.Горките деца,направо не ми се мисли колко пари ще пръснат по тая тъпотия.Волта за сега не е пипната от към микротранзакции,но явно очакват да минат ревютата да я наблъскат и нея.
Не знам колко мача си изиграл на песа,но ако си я взел колкото да начаткаш 10-20 бързи мача колкото да имаш материал за ревю,не мисля че ще е обективно.А относно иновациите във фифата,не мисля че е мръднала много напред.Същите дървени движения на играчите се едно се плъзгат по хокейна писта го има още от фифа 10 насам.Как пък така с тия 800 милиона дето взимат всяка година не вложиха малко пари да ги оправят тия анимации..Пълен кенеф.

Ако ще купувате футболна игра тая година купете Пес,поне пичовете от конами се опитват да направят нещо,вместо да ви бъркат в джоба постоянно.

pseto avatar
pseto
21 септември 2019
При мен скриптовете ги имаше в 40-50% от времето. Достатъчно агресивни, че драстично да променят развоя на мача. Конкретно онзи скрипт, при който никой пас не ти се получава - в този PES може да те убие. Хубаво, направил си 10 мача, направи още 40+, събери топ отбор в myClub с футболисти по 85-90+ статистики и ми кажи нормално ли е Хари Кейн от малкото наказателно да изрита топката като първолак или това Бернардо Силва да не може да даде прав пас на 2 метра до негов съотборник. Когато в 5 поредни мача с една и съща тактика, едни и същи футболисти и едно и също всичко се случват 5 различни неща - значи в дадена игра има някакъв проблем.

Както казвам говоря предимно за myClub, мога да поема дотолкова вина, че не изиграх още толкова мачове в онлайн дивизиите. Които изглеждаха доста по-добре. Но честно казано, myClub ми отне това желание. И с ръка на сърцето мога да кажа, че от myClub не виждам почти нищо по-различно от Ultimate Team. Числата на футболистите означават много малко.

А това, че дебилните вратари били "бъг" или пък съдиите, дето на единия играч позволяват да влиза като Моци без нарушения, а на другия се свири фаул и за неща, които не са нарушения - не го вярвам и грам. Играя PES всяка година от някъде 12-13 години. Знам много добре как изглеждат вратарите с рефлекси от 20-30-40, те се хвърлят така комедийно с 1 секунда забавяне точно както моят вратар го направи в няколко мача, когато явно генераторът на числа му беше сринал статистиките до минимум. Бъг, бъг, друг път, скрипт за намаляване на статистиките. Явно се усетиха Konami, че се осраха със съдиите и че се осраха с вратарите, които миналата година бяха доста добри, и сега може би ще поправят малко нещата...


Между другото отзивите за PES 2020 в Steam са смесени по куп причини, а и някои западни медии имаха ревюто, подобно на моето - че играта е "ту партс", ама без голямото табу - скриптовете, за които никога не се казва нищо. Освен това в Metacritic болшинството ревюта са фейк - може лесно да се провери това като се види какви други ревюта са пускали хората, които са дали 10/10 на PES 2020. Повечето имат по 1 ревю - само за тази игра.

Но в крайна сметка аз съм съгласен, че PES е страхотен понякога и съм го написал в прав текст. Тук не споря с никого. Вероятно никой няма да спори с мен, че играта може да бъде брутално скриптирана на моменти. Защото няма как да не ти се случи брутално шибан мач. Оттук нататък всичко опира до това кой какъв карък е. Дали ревюто ми е наклонено повече към негативното? Да, защото видях много негативно. Даеба, следващия път да Konami да ми дадат някоя бройка за медии без скриптове и ще имат супер ревю.

sauron93 avatar
sauron93
21 септември 2019
Ама пак ,пес не заслужава да е при хейт ревютата ама нейсе. Сега за фифата доста добри мачове се получават във онлайн сезоните. Особенно със новата защита и новият начин на пазене на топката. Има доста индивидуални сблъсъци където играчите правят какви ли не неща,обръщат се като Робен,някой път не се обръщат и продължават до аут линията,някой път хем се обръща хем после сменя посоката. И реално със новата защита е интересно да се мъчиш да ги спреш.
kod avatar
kod
24 септември 2019
Играех пес от 1998 до 2013, през тези години всеки път пробвах и фифа но не ми допадаше и си играех пес-а. 2014г развалиха пес според мен и минах на фифа. Така почнах да пробвам пес всяка година, но на фифа геймплея ми харесва повече и си играех нея. Играя само на сезони с готови отбори, защото нямам много време. Тази година и на мен ми дотежа от тези скриптове и мислих да минавам на пес. Дръпнах демото, но забелязах, че и там има скрипт дори при игра срещу cpu. Преорднах фифа и на 27 почвам. Има някои много добри и скрипта не им пречи много, примерно 1000 победи и 40-50 загуби. На фифа 18 имах 65 спечелени 1-ви лиги, около 700 победи и около 150 загуби. На фифа 19 съм по-слаб но и по-рядко играех. Там имам 450 победи 200 загуби и 18 спечелени титли от 1-ва дивизия.
pseto avatar
pseto
25 септември 2019
Да, на някои хора скриптовете не им пречат особено, но това са някакви брутално добри играчи, които държат топката нечовешки добре, правят точните финтове в точните моменти и почти никога не грешат пасове. Тоест дори генераторът на числа да им свали всички играчи с по 30-40 точки, те пак могат да си вземат мача. Ама при нормалните хора, дето правят грешки, като се завъртят числата и всичко отива в коша.

Иначе на мен точно сега ми допада PES като цяло. И ме е яд на Konami, че правят глупости, вместо да се стегнат и да отвеят FIFA. Дано догодина направят нещата както трябва.

П.С. А тая FIFA 20 хич не я разбирам, първо почнах с 10 поредни победи, онази вечер ме съдраха 6-7 поредни загуби с брутални гаври от скриптовете, днес пак 5-6 поредни победи, в които мачовете или изглеждат равностойни, или скриптовете са леко с мен. Ся приятно е, когато бия, спор няма, ама винаги играя с едно наум мачовете и очаквам гадостите да почнат.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл