hategame logo
Star Wars Battlefront II - поредната криминална схема на EA
пуснато на 29 януари 2018 от pseto
star wars battlefront 2 cover
grafika 3
Графиката мачка. Спор няма. Видно е, че художниците на DICE са хвърлили голям труд при нея. Визуално Star Wars Battlefront II ще се понрави и на феновете на Междузвездни войни, и на всички останали, харесващи красивовото в гейминга.
zvuk 3
Звукът е точно онова, което се очаква от подобно заглавие. На ниво отвсякъде.
gameplay 1
Сингъл кампанията свършва преди да е започнала. Ако очаквате нещо от нея... зле. Мултито? Начинът, по който всичко се опитва да ви подтикне към микроплащания е толкова досаден, че е вероятно да забравите да усетите удоволствие.
ocenka 1
В един момент EA вървеше по път, по който изглеждаше, че не е чак толкова зла компания. Да, Ultimate Team е криминална схема, ама тя си беше изолирана в спортните игри на компанията и техните фенове са свикнали с нея. Но когато луут кутиите навлязаоха в Need for Speed: Payback и Star Wars Battlefront II... отзвкуът беше многозначителен.

star wars battlefront 2 11

В последните години немалко пъти ревюта в тази рубрика са започвали с думите – „Говорим за една бездушна игра“. Особено когато говорим за безлични продължения, от които реално няма нужда, създадени да се вземат там едни милиони – естествено след като геймърите биват залъгани с големи обещания, в които се твърди, че ще получим света.

Е, Star Wars Battlefront II, точно както и Destiny 2, е отличен пример за това. Бездушна игра. Да, ако се абстрахираме от цялостния геймплей и гледаме на шутъра като на някаква арт изложба, посветена на Междузвездни войни – тогава можем да сипем хвалебствия. Но предполагам, че всеки, който си купи мултиплейър шутър очаква друго. Геймплей.

Там Star Wars Battlefront II изобщо не блести. Напротив – виждаме повече от същото, сравнено с оригиналното заглавие, без особени промени във формулата. Не и такива за добро. Изглежда, че EA и DICE са прекарали много повече време, сътворявайки възможно най-ефектвна измама, минавайки през поредния чеклист и интегрирайки всичко, което геймърите очакват от Star Wars Battlefront II. Колкото да кажат – „Вижте, слушаме ви, сега купувайте“.

star wars battlefront 2 8

Но реалността е съвсем друга. Играта се усеща като Star Wars Battlefront 1.5, а пък криминалната система за прогресията, направена в духа на лайняния FIFA Ultimate Team, единствено засира допълнително ситуацията.

Като цяло – колкото и да падне цената на Star Wars Battlefront II… просто не си струва. В днешно време могат да се намерят безброй FPS дъвки и то без да са pay-to-win (или grind-to-win), че да се оправдае сдобиването ви с това заглавие.

Както и да е – стига толкоз увод, да стартираме с историята. Да, такава има този път! Нещото, което геймърите искаха най-много от оригиналния Star Wars Battlefront II. И EA и DICE, като истински пичове, са послужали играчите и са интегрирали...

star wars battlefront 2 5

...една гняс! Мхм, точно така. Кампанията на Star Wars Battlefront II е всичко на всичко четири часа. Ако това не е достатъчно, то тя е съвсем фрагментирана и неособено кохерентна, а историята се развива прекалено бързо и претупано. Сякаш EA са казвали на DICE – „Абе, давайте по-бързо през тоя сингъл, че да се връщате към криминалните системи на микроплащания“.

Не само това, но и интересната на пръв поглед концепция, в което играем от страната на „лошите“ бързо прави пълен обрат към цялостната клишираност. „Ау, ама Империята е зла, ай ся минавам към Бунтовниците“. Тотална тъпня. Човек да не се накефи, че един път е част от лошковците.

И след като преминете през сингъла – колкото е горе-долу колкото tutorial-а на някои по-дълги игри и който можете да прецъкате, преди да е станало време за бира в събота – можете да преминете към мултито.

star wars battlefront 2 13

Аз по традиция започвам да играя, без да гледам много-много какво се случва из различните екрани. Колкото първо да понавляза в даден шутър, да видя какво ме кефи откъм герои и оръжия, пък после да си фармя радващото ме. И тук дойде първият шок.

Star Wars Battlefront II се усеща почти едно към едно с оригинала. Да, не очаквам някаква тотална промяна. Ама поне от Battlefield към Battlefield в един или друг аспект съзирам разлики. А и един Battlefield 1 се усещаше по някак различен начин, спрямо футуристичните такива. Не екстремално различен, но все пак.

Star Wars Battlefront II… сякаш ме пренесе с машина на времето назад. Преди две години, когато играх първата част. Основният режим с отбори от по 20 души, изпълняващи разлчни цели на мащабни карти е общо взето непроменен. Оръжията са повече, превозните средства – също, но какво от това?

star wars battlefront 2 3

Star Wars Battlefront II не успява по никакъв начин да покаже свежест. Напротив, направо си мирише на трамвай рано сутрин с куп пенсионери, отиващи да си налеят минерална вода.

Наистина има нов режим. Онзи, в който космически кораби могат да се пуцат едни други. Някои хора му се кефят – на мен ми омръзна за нула време. Прилича на някоя on rails аркада, извадена от гейм античността.

Естествено комбинация между космическите битки и основния режим на Star Wars Battlefront II няма. Да можем на едно и също бойно поле да се бием и по земя, и в превозни средства, и по въздуха. Елемент, който е открай време един от гръбнаците на Battlefield франчайза. Но не. Явно не е останало време от мислене на микроплащания за подобно нещо.

star wars battlefront 2 9

Наистина можем като своеобразна killstreak награда да се пуснем с космически кораб на бойното поле. Но в този случай движението ни е силно ограничено и пак се усеща здраво on-rails. Също така идеята на механиката е реално временно да летим с корабите и не е нещо "цялостно", както е в Battlefield серията. С други думи не можем да приемем ролята на пилот например, помагащ постоянно от високо... сериозен минус.

Както споменах Star Wars Battlefront II е яко разширен откъм количество съдържание – няма спор. Множество оръжия, Star карти (осигуряваща пасивни или активни скилове), герои от всякакви епохи на Междузвездни войни, превозни средства, повече нива...

Абе, наглед това трябва да е като „голямата работа“, но реално виждаме това, което трябваше да бъде оригиналът. Ако трябва да скачам от кеф за това, че Star Wars Battlefield II има толкова съдържание, колкото трябва да е налично в един нормален мулти шутър – значи по-добре да прекръстя този сайт.

star wars battlefront 2 14

А и най-лошите неща са две. Първо, Star Wars Battlefront II не се усеща да има особени подобрения откъм геймплей, най-вече откъм баланс. С което играта в още по-титанична степен се превръща в тотална хаотична аркада. В лошия смисъл на думата. Яко кемпене, яко използване на едни и същи прекалено силни скилове, оръжия и тъй нататък.

И по-лошото, от което цялото удоволствие изчезва – системата на прогресията. За която е прекарано изключително дълго време в мислене от страна на EA. Как да бъде един титаничен кур капан.

Нека кажа – микроплащанията са деактивирани. От дебюта на Star Wars Battlefront II, че чак и досега при излизането на това отново закъсняло ревю. Но системата за прогресия, мислена за съвсем различни неща си е налична.

star wars battlefront 2 loot

Която след всичките пачове пак излизва колосално за моите стандарти количество грайнд! Всичко е заключено или зад фарм, или зад чист късмет – дали нещо ще ви се падне от луут кутия. И доколкото играта в началото ви дава малко повечко от тях, колкото да се залъжете, че не е толкова зла... то в един момент идва стена. Когато се очаква, че трябва да плащате.

Положение, идентично с това в лайняния Ultimate Team.

Всъщност като споменах него – прогресията в Star Wars Battlefront II показва с пълна сила какво щеше да бъде, ако нямаше опция да плащаме с реални пари в марковия режим на FIFA. Адски много хубави неща – заключени зад безкрай грайнд, които никой не вижда, а също така и някаква далечна илюзия, че в един момент след много фармене ще можем да си отворим нещо хубаво, което желаем – я оръжие, я герой, я някоя пасивка.

И доколкото може да се каже, че е „честно“ като няма микроплащания – то пак някой байхуйовец, който има по 20 свободни часа на ден ще е много по-напред от теб, когато цъкаш по час-два след работа. Пак ще е доста по-ефективен с хубавите му оръжия с куп приставки и двойно по-ефективни от твоите пасивки (когато са с най-високата рядкост).

star wars battlefront 2 8

Естествено ако тръгнете да играете много по-късно от останалите - то тогава усещате Star Wars Battlefront II като някое старо MMO. Има някакви батки с баси яките предмети, а вие сте голи и боси. Само дето в MMO-то все пак има различни конфиликти - не се предполага, че трябва да можете да убиете онези с много нива над вас. Докато в Star Wars Battlefront II - да.

Всъщност е иронично, че критикувах Star Wars Battlefront за малкото количество съдържание. Но като се замисля - там системата все пак е много по-добра. Дори и началните оръжия са достатъчно балансирани, че да не се чувствате голи и боси. Цялостната система беше много по-справедлива. В Battlefield стил.

Star Wars Battlefront II просто прави всичко възможно, за да ви подбутне към микроплащанията. Отвсякъде лъха на умишлен дисбаланс, подобно на FIFA Ultimate Team. Да се чувствате зле с настоящия си персонаж. Да искате да отключите нещо по-яко, но то да е заключено зад абсурдни количества грайнд.

"Ама има шанс да ви се падне директно от луут кутия"...

star wars battlefront 2 7

Всъщност си представям как EA се червят в момента, че Disney им извади нож след огромния първоначален негативен отзвук относно Star Wars Battlefront II. Понеже със слабите продажби на ирата някои безумци, които щяха да налеят хиляди долар в микроплащания щяха да изравнят ситуацията. Ама сега...

...имаме една криминална система на прогресия, от която EA не може да се възползва. Направо бих опънал една сълза на тотално щастие като се замисля за това! А и не изглежда, че компанията ще може особено лесно да излезе суха от ситуацията – каквито и микроплащания да вкара пак ще получи още хейт. А и не изглежда, че Star Wars Battlefront II изобщо ще набере скорост.

Но всъщност ако се замисля - какво щеше да бъде, ако системата за прогресия беше идентична като тази на миналата игра? Не съм никак сигурен, дали щях да напиша особено по-положително ревю. Защото Star Wars Battlefront II е типично модерно AAA продължение - повече от същото, нулеви иновации или опити да се подобри една формула. Единствено повече съдържание.

star wars battlefront 2 1

В общия случай този номер минава. За мен - не. Какъв е смисълът да купуваш нещо, което няма да ти осигури ново преживяване? Ами само ще преиграеш в малко по-различен вид онова, което вече си цъкал преди?

А и има нещо друго - цялостния Call of Duty-подобен геймплей на Star Wars Battlefront II поначало не ми допада. И не съм супер сигурен колко фенове на Battlefield го харесват. Което в допълнение с прогресията... превръща тази игра в нещо, забравящо се с космическа скорост.

И преди финалните редове - малко за графика и звук. Ако Star Wars Battlefront II има нещо, което се отличава страхотно - това е аудио-визуалното изпълнение. Невероятни.

star wars battlefront 2 2

Графиката е отлична - спор няма. Не чак толкова тежка, макар че за да й се насладите достатъчно ви трябва значително откъм производителност PC. Детайлите, с които е оформено всичко в света на Star Wars Battlefront II показва, че поне художниците са дали всичко от себе си. За разлика от хората, отговарящи за геймплея.

Звук - на топ ниво. Всичко, което очаквате да чуете от Star Wars света го има и то реализирано както трябва.

star wars battlefront 2 4

Финалните думи? Ако не беше тоталната лакомия на EA, превърнала Star Wars Battlefront II в pay-to-win гротеска и ако бяха вложени малко повече пари, за да се подобрят ключови геймплей системи и да се направи "истинска" кампания - то Electronic Arts щяха да имат един хит в ръцете си.

Вместо това виждаме поредно бездушно продължение в днешно време. С бонус - омаскарено от микроплащания мулти. Игра, която нито днес, нито след година ще си струва. Освен ако не искате да си бенчмаркнете новия компютър или само да се разхождате, наслаждавайки се на красиви пейзажи. В тези конкретни случаи Star Wars Battlefront II е отличен.

Коментари
rosniak avatar
rosniak
29 януари 2018
Съгласен съм напълно с ревюто !
Btw, две ревюта в един ден ??? Магия !!!
pseto avatar
pseto
30 януари 2018
Надявам се скоро повече магии да има, че в работен аспект тая 2018-а почна прекалено ударно. Направо ме премазаха.
sdfs avatar
sdfs
30 януари 2018
След като видях какво направиха със Star Wars Battlefront 2 тотално изгубих интерес към новата им игра която ще излиза скоро - Anthem.Само Battlefield не са осрали до момента но 100% в момента нищят начини да я монатинизират и нея.
pseto avatar
pseto
30 януари 2018
И на мен ми е много интересно дали ще омажат и Battlefield по същия начин с луут кутии. Предполагам, че скоро ще има ново издание, може би тази година още. Ще бъде проява на екстремална наглост от страна на EA...

...а Anthem - кой знае, може би и в него ще има микроплащания. Особено както съдбата на BioWare зависи от играта. И никак няма да се изненадам Anthem да се продава екстремално зле и да си пукне.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл