hategame logo
Watch Dogs: Legion - интересна основна идея, но реализирана посредствено
пуснато на 22 ноември 2020 от pseto
watch dogs legion 1
Watch Dogs: Legion разчита изцяло на една механика - възможността да играем с практически всяко NPC от виртуалния свят. Проблемът е, че тя не е изпълнена на достатъчно високо ниво - а без нея останалото в Legion не впечатлява.

grafika
Графиката не е особено красива, специално пък ако нямате възможност да я издуете на макс. А с техническите проблеми и ужасната оптимизация това ще ви е доста трудно, ако нямате топ PC. За конзоли само мога да гадая как изглежда Watch Dogs: Legion, но предполагам, че е грозноват.
zvuk
Звукът е на моменти окей, но голям брой герои звучат прекалено нискобюджетно. Много по-често Watch Dogs: Legion ми напомняше на игрица среден клас в озвучаването си, отколкото на AAA, за какъвто трябва да минава.
gameplay
Watch Dogs: Legion не е скапан или скучен откъм геймплей - просто омръзва прекалено бързо. Интересни са първите часове, докато опипвате почвата и изпробвате повечко геройчета. Но някъде тогава ще осъзнаете, че няма особено значение с кого играете. И оттам нататък просто минавате еднообразни мисии в кампания, в която е трудно да бъдете въвлечени при липсата на смислен главен герой.
ocenka
Идеята на Watch Dogs: Legion има потенциал, но реализацията е на посредствено ниво. Като добавим и множеството технически проблеми... и крайният резултат е бързо забравящ се продукт, труден за препоръчване.

watch dogs legion

Watch Dogs: Legion ме спечели още от първия си подробен геймплей трейлър. И нямаше как иначе – възможността да играем с всяко NPC от виртуалния свят звучи супер яка. Естествено имах своите съмнения – обикновено когато имаме чак толкова амбициозна идея, то крайните резултати са два. Или виждаме някое смазващо заглавие. Или се оказва, че доста от нещата са изглеждали добре на трейлър, а пък в реалност геймплеят си е най-обикновен.

В случая на Watch Dogs: Legion имаме втория сценарий. Дали наистина можем да играем с всяко NPC? Да го привлечем към каузата на хакерската група DedSec? Да. Но проблемът е, че в по-голямата част от времето нямаме особена мотивация да играем с различни персонажи. А това общо взето убива цялата идея на заглавието.

В резултат е доста вероятно човек да играе предимно с един-единствен герой, а пък останалите да стоят като дълбоки резерви, пиейки си бирата под кръчмата, падаща се главния щаб на DedSec. Заради което бих казал – жалко, че хубавата идея не е била реализирана малко по-добре.

watch dogs legion 8

А пък когато добавим жалкото техническо представяне на Watch Dogs: Legion, който върви ужасно на прекалено голям набор от машини, то бих заключил, че ще е най-добре да изчакатe... и то дългичко, преди да си вземете заглавието.

Нека карам по обичайния начин обаче – започвайки с историята. Watch Dogs: Legion ни пренася в съвсем близкото бъдеще – може би някъде около края на 2020-а и началото на 2030-а. Тогава развитието на изкуствения интелект и роботиката са прогресирали сериозно, а пък цели градове като Лондон биват компютъризирани в значителна степен. Навсякъде щъкат автономни автомобили, хвърчат безброй дронове, футуристични рекламни табла с холограми ни рекламират най-разнообразни продукти.

В началото на играта в столицата на Англия избухват куп бомби, които са приписани на хакерската група DedSec. Това служи и като добър повод за въвеждане на военно положение, докато не бъдат открити виновниците. Така ние – бидейки част от DedSec, трябва да открием какво точно се е случило и кой стои зад атентатите. Опитвайки се и същевременно да възвърнем нормалния ред в Лондон.

watch dogs legion 1Любимата ми Пенка и нейния летящ дрон... а също и графиката на 1080p и ниски детайли, която е хем грозна, хем и дори на нея играта пак върви яко зле

Дотук играта не звучи като нещо особено различно, сравнено с миналите две части. Поне откъм история. Огромната разлика е обаче, че тук нямаме основен главен персонаж. Освен няколко героя плюс изкуствения интелект Багли, останалата част от DedSec е напълно произволна подбрана - състои се от хакери, които ние наемемe в течение на кампанията. И тук вероятно идва един от първите проблеми в играта.

Сюжетът, който сам по себе си не е нещо особено, изглежда още по-посредствен, когато на разположение имаме куп генерирани на случаен принцип герои. Голяма част от които са изключително грозни, но не това е лошото. Немалко са озвучени много посредствено. Което е повече от логично.

В Watch Dogs: Legion имаме значително количество озвучен текст. Не съм сигурен дали имаме 40-50 гласа, озвучаващи практически цялата кампания - може и повече да са. Това, обаче, води до един сериозен проблем. А именно – нивото не е особено високо. От една страна е очевидно, че са били наети по-скоро посредствени гласови актьори. От друга – доста от тях не са се старали много-много и просто са изрецитирали стотиците страници текст, които са били сложени пред тях.

watch dogs legion 7

Заради това Watch Dogs: Legion се усеща много повече като игра от среден клас тип GreedFall, отколкото като AAA. Да, не искам да съм прекалено критичен. Ясно е, че няма как да вземем Трой Бейкър, Нолан Норт и още 50-ма от най-популярните гласови актьори в гейминга, за да направят топ озвучаване на Watch Dogs: Legion. Никой не би инвестирал толкова пари, особено и при положение, че е много възможно да си изберем 1-2 персонажа, с които да играем, и дори да не чуем някой популярен глас и един път.

Все пак – заради концепцията, позволяваща ни да играем с всеки жител на града, историята страда. Екстремално трудно е да се представи качествен сюжет чрез обикновените, безлични NPC-та. Трябва да има някаква спойка, някакви „готови“ персонажи, които да дърпат действието напред. Е, Watch Dogs: Legion не изобилства от такива.

Но ако мина директно към геймплея, то по-лошото е друго – различните жители на Лондон не се усещат чак толкова разнообразни. След не толкова дълго време ще осъзнаем, че в Watch Dogs: Legion реално имаме определен брой различни класове. И всяко NPC условно попада в един от тях. Дали ще е обикновен уличен бияч, полицай, медик, строителен работник, шпионин, специалист по дронове или нещо друго. Из града имаме стотици NPC-та, които имат абсолютно идентични умения. Да, някои човечета имат по 4-5 скила от даден клас. Други – само по един. Очевидно последните не са особено привлекателни и шансът да ги вземем при нас в DedSec е почти нулев.

watch dogs legion 5

Има някаква тръпка, докато се опитваме да намерим възможно най-полезния човек, с който разнообразието от умения в DedSec да се увеличи. Също така е винаги приятно да четем различните истории на персонажите, интересните подробности за миналото им. Има всякакви забавни бъзици (точно както и в предишните две заглавия от серията).

Но след като прекараме известно време да наемаме всякакви различни геройчета, което вероятно е най-интересното нещо в цялото заглавие, то идва другият значителен проблем.

Няма особено значение с кого точно цъкаме. Защо ли? Тук става дума за решение на ниво дизайн, което е било взето. С което не съм сигурен дали съм особено съгласен.

Ubisoft Toronto като цяло са имали две опции при създаването на Watch Dogs: Legion. Едната е била да се направят секции в отворения свят, които могат да се минат само от един клас герои. Например такива със супер смъртоносни противници, където можем само да се промъкнем; други секции, които изискват специални хакерски умения и без точния специалист не можем да се справим и т.н. Другата опция е била всяка част от Watch Dogs: Legion да се отвори към абсолютно всеки възможен стил на игра – да може да се мине с груба сила, с промъкване, с вкарване на дрона-паяк и прочее.

Ubisoft са избрали втората и според мен тя е била по-лошата. Тъй като играта е направена така, че да можем да я минем с почти всеки герой, то тя става лесна. Дори и на високите трудности.

watch dogs legion 10

Бих казал, че това за мен е синдромът Deus Ex: Human Revolution. Една по принцип добра игра, която е в рубриката ънхейтабъл, но и в нея секциите бяха отворени за минаване по почти всички възможни начини. Съответно от един момент нататък просто започвах да се чудя - "Къде е шахтата, която минава през цялата секция и стига до другия ѝ край?". Практически винаги имаше по една такава.

И в Watch Dogs: Legion е същото. Дори и буквално - все има някаква малка шахта, в която да вкараме дрона-паяк, с който можем да се промъкнем, да скочим почти навсякъде и да хакнем почти всичко, докато наш герой си пие кафето надалеч и управлява роботчето с дистанционно.

Традиционни за Ubisoft проблеми като глупавото AI също са на линия. Дори и да играете на максималната трудност - противниците рядко правят нещо интелигентно. Често можете да се скриете зад някой ъгъл и да избиете десетки от тях с хедшоти, докато те и идват на редичка. Тактика, интелигентно поведение в битка - забравете. А пък ако решите да предложите и малко хитрост... просто започвате да се гаврите с лошковците.

Дали ще си пуснете невидимостта и ще нокаутирате всички с по един удар в гръб. Дали ще ползвате някой специалист с дронове, чиито машини могат да зашеметят почти всички наоколо. Дали ще се възползвате от десетките капани по нивата, които можете да хакнете и те да се обърнат срещу вразите. Противниците ви просто не будят респект. Да дори и да ви забележат - просто е толкова лесно да се откъснете от тях.

watch dogs legion 3

Да, често Ubisoft не правят игрите си трудни и несъмнено това е умишлен ход. Но конкретно в Legion ниската трудност допълнително ни демотивира да сменяме героите. За какво ми е специалист в битките отблизо или пък шпионин в стил Джеймс Бонд при положение, че и строителката Пенка с нейния дрон ми върши перфектна работа в 99% от случаите?

Аз, реално, изиграх огромна част от играта баш със същата героиня. Която всъщност бе първата, станала част от DedSec. Или втората. Още в началото на играта играта ни приканва да си наемем строителен работник. На някакъв строеж имаше 5-6 човека, всички с еднакви умения, ама различни имена. Една от тях - Пенка Петров. Казах си - няма как да не играя с нашата мацка.

Е, да, Пенка беше крива и грозна на ужас (достатъчно, че да спечели конкурс за красота у нас), както и голяма част от NPC-тата в Watch Dogs: Legion - играта направо ме върна в началния екран на Oblivion или Skyrim и натискането на бутона "Randomise" за героя - само там последно виждах такива грозни същества, с каквито се сблъсках тук.

watch dogs legion 2

Ама Пенка, колкото и да беше крива, имаше летящ дрон. Който е хипер ефективен - най-вече защото може да бъде призован веднага и да ни помогне в куп ситуации. Трябва да вляза някъде? Спускам се с дрона отгоре, пускам невидимост и след 2-3 минути съм преминал секцията. Трябва да стигна до другия край на Лондон? Дрона, бейби. Което ми спестява ужасяващото, хипер дървено, скандално скапано управление на автомобилите в Legion. Тази простотия така и не се оправи в серията - и първият Watch Dogs беше зле в този аспект, и втория, и третия.

А когато си намерите вашата Пенка в Watch Dogs: Legion - всичко останало става скучно прекалено бързо. Специално ако човек е играл и миналите две игри. Голяма част от хакването си е все същото. Немалко моменти ми изглеждаха директно като копи и пейст от миналите игри. Доста мисии са "Иди, хакни нещо, сега шофирай обратно през целия град". На немалко моменти се усеща, че играта по-скоро се опитва да ти губи времето. Понеже кампанията не е толкова дълга (предполагам заради това, че е изцяло озвучена за всяко NPC, с което тръгнете да играете - което си е плюс, определено, но все пак с посредствената актьорска игра е малко трудно да намерим персонаж, който да ни допадне, поне за мен беше тегаво).

За да бъде допълнително улеснена играта пък имаме и ъпгрейдите за героите. Можем да изберем едно оръжие, което да екипираме на всеки член на DedSec, а също и по един специален скил. Във втората категория ако изберем нещо супер ефективно тип невидимостта или пък дрона-паяк и тогава с практически всеки можем да минем играта, включително и ако си наемем някой слабоподвижен дедак. Допълнително тези ъпгрейди се отключват сравнително бързо, а като направим 1-2 бързи обиколки на Лондон можем да намерим достатъчно от ресурса (който обикновено е скрит на някой покрив, тоест ни трябва някоя Пенка с дрона ѝ).

Но едно от нещата, които най-много ме отблъсна от Legion, е оптимизацията. Или по-точно липсата на такава. Играта така и не ми тръгна както трябва, без да нацепва брутално на моменти без никаква причина. И това - когато я пуснах на най-ниски детайли, при положение, че на същата машина Assassin's Creed: Valhalla върви далеч по-добре на средни-високи настройки и изглежда безкрайно по-красиво.

watch dogs legion 10

За техническите проблеми на играта можете да прочетете много хорър истории, особено за конзоли. Което означава, че ако още се колебаете - най-добре е да чакате. Да, с Ubisoft+ заглавието ще ви струва едни 30 лева за един месец. Като е вероятно да го изиграете за уикенд или нещо такова. Тъй че не ви пречи да рискувате. Ама за конзоли - не бих препоръчал. Докато не мине поне половин година.

Да, ако си падате по виртуални разходки в реални градове - начина, по който Лондон е направен получава похвали. Наистина столицата на Великобритания е прецизно пресъздадена. И ако играта ви тръгне добре ще има какво да гледате. Ама поне на мен за около час ми втръсва от виртуалните гледки. Сгради като сгради - Бъкингамския дворец, Биг Бен, ала-бала, яко е да ги видите един път, но след два-три часа си стават част от фона.

В заключение бих казал, че не съм сигурен къде точно са се объркали нещата в Watch Dogs: Legion. Личната ми спекулация е, че в един момент е станало ясно, че проектът просто е прекалено амбициозен. Вероятно екипът, отговорен за Legion, в началото си е казал - "Братче, измислили сме нещо супер яко, GOTY-то ни е в кърпа вързано". Но колкото повече е напредвала разработката, толкова повече е ставало ясно, че трябва да се потроши сериозен ресурс, за да бъдат реализирани нещата както трябва.

watch dogs legion 1

И за качественото оформяне на десетки или стотици герои. Които би изисквало много работа - ако трябваше всеки от тях да си има някакъв уникален характер, да е добре озвучен, да виждаме историята леко различно през неговите очи. И на ниво геймплей - ако трябваше да има по десетина места на картата, които да могат да се минават само от определен специалист-герой, то тогава трябваше да има стотици и стотици локации. Това е много труд. Това са и много пари.

А Watch Dogs не е Assassin's Creed. Не е толкова голяма серия и подобни вложения едва ли щяха да са оправдани.

Разбирам бизнес гледната точка на Ubisoft. Разбирам и маркетинга, който айде да не казвам, че беше лъжлив... ама наистина показа Watch Dogs: Legion във възможно, ама възможно най-добрата му светлина. Но чисто и просто аз виждам играта като една яка идея, която не е изпълнена и на половината си потенциал.

Дали играта е помия, не. Дали я играх с погнуса и насила, не. Но в настоящия ѝ вид не мога и да я препоръчам. Малко като я постегнат технически, ако добавят още малко съдържание - тогава може и да си струва. При напрегнатия гейм календар сега - Watch Dogs: Legion не се отличава и грам.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
23 ноември 2020
"... като цяло са имали две опции:... Едната е била да се направят секции в отворения свят, които могат да се минат само от един клас герои. ...
Другата опция е била всяка част от Watch Dogs: Legion да се отвори към абсолютно всеки възможен стил на игра "

Сигурен, съм, че ако бяха използвали първия похват, щеше да има критики как играта ни "ограничава и ни принуждава да играем с определен персонаж, а ние искаме да си я играем както си искаме".

nightwarrior avatar
nightwarrior
23 ноември 2020
Вероятно си прав. Но можеше да направят нещо средно. Примерно ако в минаваш с определен клас, да се отключват специални начини за минаване, вместо просто да е смяна на скин.

Не съм с играл играта, свалена е, ама от Асасина няма време, сигурно ще смогна чак януари, та това са ми разсъждения на база видяно.

Rostik79 avatar
Rostik79
23 ноември 2020
Че сега не е ли така (не съм играл играта) - примерно си с герой с определени скилове и съответно операциите, които изискват тези умения ти излизат unavailable и те карат по друг начин да минеш нивото?
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 ноември 2020
Впечатленията ми пак казвам са на база видяно, щото гледах един как си цъка кажи-речи еднакво, без значение героя. Може да не съм гледал достатъчно, игралите могат да кажат. Ама ако е така и разликата не е само козметична, за мен това би било ок откъм опции.
pseto avatar
pseto
23 ноември 2020
@Rostik79, може и да си прав. Това размишление всъщност е по-скоро и мое лично предпочитание. Примерно в оригиналния Deus Ex има секции, които са изцяло заключени от теб. Можеш да инвестираш точки само в някои умения, не във всички, съответно няма как да проникнеш в абсолютно всяко тайно помещение. Този подход винаги ми е допадал повече, вместо да се отвори всичко към всеки стил игра.

Конкретно в случая на Legion все пак вярвам, че е трябвало да бъде направено нещичко, понеже реално имаш механика, на която е построена цялата игра, която е безсмислена. Тя звучи яко само на хартия, но в един момент се случваше следното: гледам някаква медицинска сестра, дето има куп всички възможни умения за класа си и казвам - "Дали да не хвана да я наема и да ѝ изпълня куеста". След това се замислих малко и си казах - "Какво ми пука, нали мога да взема Пенка и да се спусна с дрона отгоре навсякъде по картата, да пусна невидимостта и толкоз".

sClass avatar
sClass
23 ноември 2020
Поредицата трябваше да умре още с първата игра.
logout avatar
logout
23 ноември 2020
На Division 2 главната история е по-дълга от тази на Легиона. Не и върви на тази серия от първата игра, така и не можаха да реализират потенциала на геймплея.
pseto avatar
pseto
23 ноември 2020
По-скоро мисля, че не са искали. С повече бюджет щеше да стане, но тази серия е една от второстепенните за Ubisft. Третата част гледам е правена от Ubisoft Toronto, които нищо не ми говорят, и със сигурност не са вложени луди кинти в нея. Ама ми е интересно само едно - колко счупена е била играта по-рано през годината (преди да я забавят). Дори и сега ми се струва, че можеше да чака половин година.
HighFist avatar
HighFist
23 ноември 2020
Още от обложката започва пропадането
pseto avatar
pseto
23 ноември 2020
Това прасе не е лошо, макар че в България покрай Пеевски сигурно прасетата имат лошо име.
bo4i3333 avatar
bo4i3333
05 декември 2020
Мен играта ми допада,но е много счупена
Играя 2 часа и син екран
Имаше вече 3 ъпдейта и все още е счупена
Това за мен е несериозно, но иначе играчката ми е разтоварване, ей така за след работа да поцъкам малко без напрежение
HighFist avatar
HighFist
06 декември 2020
На PC ли имаш предвид?
bo4i3333 avatar
bo4i3333
07 декември 2020
PS4 Pro
По син екран,имам предвид, че играя 2 часа и ме изхвърля ,давайки ми грешка номер еди кой си и да екрана става син
pseto avatar
pseto
07 декември 2020
Да, зле е играта технически, няколко пача минаха, ама пак цепи и пак крашва. А няколко краша съвсем развалят кефа. Или някой от многото бъгове. Изобщо не знам как са я пуснали в такова състояние играта.

Между другото това може да са проблеми и на Uplay. На няколко пъти ми крашваше и Асасина. И мисля, че не беше от самия Асасин, защото после и Uplay беше загинал и трябваше да го презареждам наново.

Rostik79 avatar
Rostik79
04 март 2021
Почнах я тази игра (Пс4 про) и след 5-6 часа гейм, мога да кажа, че ми допада.
Не съм имал грам технически проблеми - върви си съвсем стабилно (гледам, че последно февруари месец е имала ъпдейт).
Харесва ми като цяло атмосферата на милитаризиран Лондон от близкото бъдеще, подчинен на корпорациите и усещането за предстояща революция. Гледа се тематика, която е доста актуална към днешен ден: демокрация и свобода, ограничаване, репресии, лични данни и прочее.

Музиката от радиото много ме кефи - пускам си автопилота и слушам някакви пънкарски парчета докато обикалям. Самият град ми допада как са го пресъздали - обикалят всякакви чешити и ненормалници, навсякъде графити, мръсотия, из парковете разни хора говорят за човешките свободи пред скромна публика и агитират за бунтове, летят дронове, самоуправляеми автомобили, рекламни холограми ...
Не съм съгласен с псето, че актьорската игра е посредствена - поне досега персонажите все имат някакви яки британски акценти и жаргон и напълно се вписват в картинката от Албиона.
Графиката не е на топ ниво, наистина, но напълно приемлива за мен и няма нещо в нея, което да ме дразни.
Интелектът на противниците е много зле , но на хард играя и ако сгафя, играта става доста наказваща.
Очаквах ако зашеметя някой и после негов другар го открие, да го събуди, но нищо такова. Вдигат малко шум, обикалят, после се успокояват, а другарят им си остава припаднал на земята. Така можеш да чийзваш цялото ниво - "приспиваш" някой -> скриваш се -> алармата отминава и после следващия.
Историята към момента не е нищо особено.
Геймплеят ми харесва, макар да не си падам особено по стелт игри.
Харесва ми, че се прокламира някаква идея за хуманизъм - оръжията по дефолт са не-смъртоносни.
Ще видим нататък как се развиват нещата, но нa първо четене, играта ми e интересна и играя с удоволствие.

Rostik79 avatar
Rostik79
17 март 2021
На първо четене играта ми хареса, както казах, но на второ има известни разочарования. Все още ми е интересна и ще я изиграя. Даже последно една интересна мисия имаше с малко неочаквано развитие.
Като я сравнявам с първата игра обаче, ми се струва, че е даунгрейд на почти всички нива. Легионът е някаква лековата, опростена игрица. Първата имаше доста по-сериозна и мрачна нотка, а и много повече игрови механики и съдържание.
Вече би трябвало да съм към края на играта, а елементът с автомобилите ми се губи нещо. Нямаше нито едно преследване. Но и по-добре, че в тези тесни учлички на Лондон би било много тегаво преследването.
Макар да ме кефи, искам по-скоро да я приключвам, че ме чакат A Plagues Tale и Outlast 2.
Последната година се преситих от игри с отворен свят и сега малко по-коридорни и "стегнати" заглавия ми се играят.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл