hategame logo
Гибелта на Telltale - или как умират малките, правейки се на големи
пуснато на 27 септември 2018 от pseto
telltale logo
Студиото Telltale е на прага на смъртта. Това е нещото, за което се говори в последната седмица. Ситуация, която изглежда доста изненадваща. Ако не и шокираща.

Все пак компанията пусна куп добре приети игри в последно време. Наскоро излезе първиия епизод от финалния сезон на The Walking Dead. Серията, която изстреля Telltale във висшата лига на гейминга. Беше обявена адаптация по Stranger Things. Втори сезон на The Wolf Among Us. Чакаме още Game of Thrones. И какво ли не друго. Кой знае, може би се е готвел и онзи оригинален франчайз на Telltale, за който чухме преди години, но така и не видяхме?

В този контекст информациите, че студиото загива изглежда изненадващо. Но дали е така наистина? Честно казано и аз в един момент се зачудих - как е възможно? След това обаче теглих чертата - какви са моите емоции относно Telltale в последните години? И дали гибелта им е изненадваща?

Отговорът е не. Защото Telltale взе множество грешни решения в последните години, които в крайна сметка им изядоха главата. Най-лошото от които - опитът те да бъдат като големите. Като EA. Като Activision. Като Ubisoft. Компании, които бълват по много и дори да допуснат някоя и друга грешна стъпка, то това не им вреди дългосрочно.

Telltale се пробваха с много франчайзи. Само като се замисля - числото е наистина голямо. The Walking Dead. The Wolf Among Us. Tales from the Borderlands. Minecraft: Story Mode. Batman. Game of Thrones. Guardians of the Galaxy. Stranger Things. И не съм сигурен дали не забравям нещо. Това е шибано много, мамка му, дори и за големи компании! Вероятно идеята е била количеството да компенсира един или два неуспешни франчайза във финансов аспект.

Но както се случва нерядко количеството води до загуба на качество. Загубата на качество - до загуба на вяра от страна на потребителите. Която се възвръща трудно. И с която се справят по-големите компании, защото имат нужния финансов ресурс. EA спокойно бяха на минус със стотици милиони покрай пазарната премиера на Star Wars: The Old Republic. Те наистина си ги избиха след това, но пък по-малка компания щеше да е фалирала на тяхно място.

Малките не могат да си позволят да се правят на големите.

Но всъщност грешните стъпки на Telltale бяха повече. Не само с прекалено многото серии, които пуснаха. Магарешката им упоритост да внесат иновации в геймплея и да подобрят енджина несъмнено са довели до загубата на много потребители. Като например на мен.

Никога не е имало момент, в който да кажа - "Това беше. Не искам да играя игри на Telltale". По-скоро когато разбирах, че е излязъл епизод от поредната им серия си казвах - "Офф, дали да го пробвам, пак ли ще е толкова дървено, бъгаво и гличаво всичко, пак ще ми бъде представен за десети пъти все същия продукт с лек рескин". Сигурен съм, че доста хора са усещали нещата по същия начин. Не някаква конкретна неприязън към Telltale. Не дори някакъв умишлен бунт едва ли не. По-скоро... липса на ентусиазъм. И "абе ще го изиграя някога си, като имам време".

Което, естествено, не е добре за Telltale. Които имат нужда от пари. Сега. Особено когато правят супер много неща едновременно. И ето, че първите симптоми дойдоха, когато трябваше да се съкратят 25% от хората по-рано тази година. А явно не всички геймъри са изгаряли от желание да се сдобият и с марковия The Walking Dead - заради което компанията просто е изпаднала в несъстоятелност.

Интересно е да отбележим, че всъщност слухове за криза в Telltale имаше и то далеч не от вчера. Според тях Кевин Брюнер, съосновател и водеща личност, е отказвал да променя формулата на компанията, докато носи успех. Той бе обвиняван и в преработване на служителите (т.нар. crunch) и умишлено подтискане на опитите за креативност от страна на разработчиците - от страх те да не напуснат, както направиха Джейк Родкин и Шон Ванаман, които след това основаха успешното студио Campo Santo и получиха добри отзиви за Firewatch. Естествено не можем да знаем дали всичко това е истина.

Но е очевидно, че геймплеят на Telltale-ските игри не е мръднал от години. Също и графичният двигател. Което несъмнено отблъсква доста хора. А когато говорим за кинематични игри, то се усеща, когато правещите ги хора са преработени и потиснати. Поне на мен ми се струваше така все по-често в последните години. Но пък кой ли знае - може би просто цитирам слухове, които подкрепят мои впечатления?

Наистина ситуацията на Telltale бе малко странна. Понеже игрите им се приемаха добре. Не бяха конкретно "слаби". Поради която причина някак фалитът на компанията може да е изненадващ. Понеже не се случи като този на THQ. При който видяхме куп посредствени заглавия, понякога и откровено недовършени и бъгави заглавия. Кризата се усещаше явно. Тук... всичко си беше окей. Наглед. Telltale си Telltale-стваше. Докато не се оказа, че Telltale е пред фалит.

Доколкото е лесно да се говори пост фактум, то можем да видим до какво води прекалено голямата агресивност в гейминга понякога. Telltale сложиха много в чинията си, наеха прекалено много хора, не се адаптираха бързо, а когато тръгнаха надолу не си взеха малко въздух. Не изчакаха. Продължиха да сключват още и още договори, да бълват игри. И видяхме резултатите.

Коментари
igra4 avatar
igra4
27 септември 2018
Мислех си, че правят пари, защото залагаха на лесни платини, и доста хора ги купуваха само заради платината, но пък и цената им беше евтина.
LethianDream avatar
LethianDream
28 септември 2018
Жалко, бяха добро студио на идейно ниво. Играл съм всичките им игри, имат невероятно силни попадения като The Wolf Among Us, Tales From The Borderlands и двата сезона на Батман. Лошото е, че с годините не промениха основата на енджина и това им изигра лоша шега. Но в съвременните условия нямаш гаранция откъде ще изскочи златното яйце. То и създателите на Фортнайт бяха с идеята играта да бъде сървайвъл и бяха вкарали батъл рояла за ташак.. То всички дечица почнаха да го играят ден и нощ. Добрата вест - Юби са предложили да приберат кадри от Тelltalе, по това което следя в социалните мрежи Можем да очакваме интересен диалог в следващия Асасин - главната асасинка към главния асасин: Ще ме шибаш ли отзад? А/ Не мога, джендър съм 2/ Да, след малко 3/ Да, изчакай да си ъпгрейдна меча и лъка първо 4/ ...... (Silence is valid option)
pseto avatar
pseto
01 октомври 2018
То хубаво, ама от онова, което правеха за да изскочи златно яйце... трябваше яко див късмет. То най-малкото трябва да направиш нещо различно, а не повече от същото.

П.С. Ubisoft понякога могат да правят и читави малки игри, когато се опитат да разчупят копи и пейставните си open world цъкалки. Тъй че може и да стане нещо интересно.

pepito avatar
pepito
28 септември 2018
Дано това да е знак за останалите разработчици да се откажат от това безумие игри-сериали.
God avatar
God
29 септември 2018
И още нещо - епизодичният формат също отблъсква много геймъри. За щастие създателите на Hitman се отказаха от него.
pseto avatar
pseto
01 октомври 2018
Да. За някое по-малко студио е окей да пуска епизодични игри, тъй като идеята е така да се намали ефекта от липсата на достатъчно капитал. Само дето от един момент нататък Telltale имаха достатъчно капитал, за да пускат и цели приключения (при екип от 200, 300+ души) - но те предпочетоха да пускат много игри пак на епизоди. И... греда.

А това с Hitman беше недоразумение и то пак очевидно причинено от несигурност в бъдещето на серията. Добре поне, че IO Interactive успяха да прескочат трапа и не бяха закрити, че и си запазиха Hitman.

lyubohar avatar
lyubohar
29 септември 2018
Като гледам заглавието и си мисля за CD Project Red, които като че ли адски много си повярваха и сами си вдигат очакванията към Cyberpunk толкова много, че ако е нещо различно от 100% съвършенство ще бъдат изядени с парцалите. Не че случаят е същият, просто се хващам за "малка компания се прави на голяма". Онзи ден четох били казали, че със Cyberpunk искали да научат индустрията как се правят игри...Малко смело изказване предвид, че играта им още не е излязла...
pseto avatar
pseto
01 октомври 2018
CD Projekt Red не правят глупости. Не си разхищават ресурсите, не отварят студия в Силициевата долина, не правят по 10 неща наведнъж с надеждата да вземат 10 пъти повече. Бавничко, бавничко си строят Cyberpunk 2077 и туйто.

Иначе не мисля, че повечето хора ще очакват баш съвършенство. Аз примерно не очаквам нищо подобно, даже съм почти сигурен, че Cyberpunk 2077 ще има плеяда технически проблеми и бъгове. Надявам се само да не са прекалено сериозни.

А иначе рекламните слогани... без тях няма как да се мине, аз обикновено се старая да не се вслушвам много в тях.

lyubohar avatar
lyubohar
01 октомври 2018
Дано си прав, предпочитам играта да е велика, отколкото да се издънят. Иначе никога не съм смятал техническите проблеми или бъговете за какъвто и да е аргумент против една игра Още от S.T.A.L.K.E.R. се научих - проекти с такъв размах са почупени в началото и това не е нещо за мрънкане, макар че 90% от стийм юзърите няма да се съгласят
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл