hategame logo
Безплатната екшън ролева игра Path of Exile отваря врати утре
пуснато на 22 януари 2013 от pseto
path of exile
Един ден и няколко часа. Толкова време остава до момента, в който Path of Exile ще отвори врати. Официално става дума за „отворена бета“...

...но добрата новина е, че героите, които направите по време на нея няма да бъдат изтрити! Всъщност, обещанието е, че никога няма да има каквото и да връщане на герои обратно до 1 ниво. Това ще се случи точно един път - при преминаването от затворена бета (настоящият вариант на играта) към отворена такава (утре).

Тоест може да се каже, че фактически Path of Exile бива открита официално. А това „отворена бета“ по-скоро е предупреждение, че се очакват бъгове и проблеми с баланса в заглавието... нещо, което някои други компании си спестиха труда да кажат (кашлюк-Blizzard-кашлюк-кашлюк).

Чудите се защо отделям такова внимание на тази може би непозната за мнозина игра? Понеже става дума за доста интересно изглеждащо безплатно екшън RPG, което набра сериозна медийна популярност наскоро.

Причина за това са доста нестандартни подходи в геймплея. Например икономиката на Path of Exile не включва никакво злато – просто имате скъпи предмети вместо него, т.нар. currency items. С други думи нещо подобно на руните в Diablo II - въпреки че не са "официалната валута", то стойността им беше доста по-висока и търговията се въртеше около тях. Подобно ще е положението и в Path of Exile с единствената разлика, че злато не фигурира по никакъв начин!

Също така е любопитно, че героите нямат фиксирани умения – вместо това се използват т.нар. skill gem-ове. Тях намирате из игралния свят, като вкарвате в socket-ите на своите оръжия и брони. Тоест самите герои не притежават умения – вие просто си взимате това, което ви харесва под формата на предмет. Който можете да намерите или купите. Естествено, има ограничения – уменията са разделени по атрибутите Strength, Dexterity и Intelligence. От количеството на тези три статистики зависи колко ефективен ще е даден скил - въпреки че нищо не ви пречи да екипирите който решите във всеки даден момент. 

Друг плюс в играта е пасивното дърво с умения... което включва 1350 такива! Него можете да видите на този линк, като това ще ви помогне да се уверите в мащаба му. Това дърво с умения ви предлага избор на напълно нестандартни подходи при развитието на героя – началната точка винаги е класът, който избирате (от общо 6 в играта). Оттам нататък можете да вървите накъдето пожелаете, съчетавайки всякакваи пасивни бонуси, които ви хрумнат!

Абе, наистина нямам търпение да пробвам тази игра. На човек му се приисква да види нещо креативно тук-таме. Наистина от YouTube трейлърите можем да се уверим, че графиката например няма да е на топ ниво, пък и интерфейсът не е най-красивият в света.

Голяма работа! Геймплеят е най-важен в една игра... и винаги може да компенсира за по-лоша графика например.

Коментари
undefined
22 януари 2013
ще се провери Имам съмнения, че ще бъде нещо подобно на Darkensang Online, ама ще видим.
undefined
Anon
23 януари 2013
В началото си мислих, че дървото е готино, ама... 1350 пасивки? Прекалили са малко
undefined
pseto
23 януари 2013
Супер си е така. Грандомания да има.

Пък и много добре са го измислили това трите основни атрибута да се вдигат чрез дървото с пасивни умения. Без да има отделни точки за тях или да се вдигат автоматично. Всичко ти е на едно място и човек трябва да се колебае дали да стаква Strength примерно или пък да се опита да отвори някое специално умение.


Абе, запалих си се в последните няколко дни солидно по Path of Exile, бях чел някакви съвсем спорадични неща през последните месеци и някак ми убегна. Нямам търпение да я пробвам, тамън днес в 11 вечерта ще отворят сървърите. Дано не нахлуят прекалено много хора, днеска 5-6 часа свалях играта, която е само 4 GB... много се надявам да я пробвам спокойно.

undefined
28 януари 2013
Играта е жестока! Това с "поушънките" и със "скил - гемовете" си е направо революция в този жанр(най-накрая нещо ново, по дяволите) Пасивните скилове също къртят, а решението да се махнат "цъканките" на str, dex, int и т.н, и да се заменят с "цъкане" на пасивни скилове, които дават определен брой от тези точки, също е добро. Реалното използване на скиловете е на огромно ниво, просто като не ви трябва определено умение го махате от сокета. Мнението ми е, че тази игрица е първото добро и революционно предложение в "хак енд слаш" гейма, след Диабло2...Направо издухва Диабло3, по всички параграфи(с изключение на графиката) Е, имам и забележки, поне що се отнася до картата, куестовете и визията на героите. Героите изглеждат, прекалено семпло, нямаше да е зле да вмъкнат малко азиатски техники на блескане на оръжията и тем подобни(без да се прекалява) също така, ме дразни, че няма панталонки, като предмет по героя. Мародера ми е особено смешен - с ризница, шлем, голи баджаци и нещо, като бронирани джапанки Смех! Но, най-много се дразня на картата, и мисля, че няма да е лошо поне да се сложи един стандартен "мини-мап" в някой от горните ъгли на екрана, че ми е тъпо, като седя с няква отворена, грозна карта(с огромни пространства, примерно на стени, които ти закриват гледката на реалната обстановка) Но, като се има предвид, че е бета...имам надежда да ги оправят тези неща. Иначе 9+ по десетобалната, за тази игра! Определено, мисля, че като приключи "бетата" трябва да сътвориш едно ревю в "ънхейтабъл"
undefined
pseto
28 януари 2013
Мини мап си има в горния десен ъгъл - разгледай option-а. Има го там като настройка, трябва да му сложиш едно тикче. Аз го открих това съвсем случайно, иначе изкарах към 15-на часа в блъскане без мини мап, само картата с tab.

Иначе това за проблясъците на оръжията - също го има като екстра в играта, ама трябва да си платиш. Това е идеята на разработчиците - цялата система с микроплащания да е за изцяло козметични неща, а не такива, които влияят пряко на героите.


Иначе иновативните неща си ги има. Особено радващо е това с атрибутите - че зависят изцяло от пасивното дърво и от предметите. Системата с поушънките е много яко замислена и учудващо балансирана... също както и skill gem-овете.

Абе, като взема заплата идния месец ще налея малко пари в играта само защото ме кефи. Пък и ще е по-яко да имам блещукания на оръжията. Иначе Path of Exile си е директно за ънхейтабъл - екшън RPG-то ми е един от любимите жанрове и тая цъкалка ми пълни душата.

undefined
Anon
29 януари 2013
За атрибутите, скил гемовете и поушънките съм напълно съгласен. Играта е доста зарибена. Имам няколко забележки, някои от тях могат да се оправят по време на бетата и няма да ги спомена. Като минуси ще отбележа само 7-8 годишната графика и битките. Дори Д3 хейтърите послушно се съгласяват с простата истина, че combat system-а на играта е най-забавния, интуитивен и дълбок хак-ен-слаш, който е вероятно да се види в ARPG.
Въпреки графиката и битките обаче, взимайки предвид ниския бюджет и това, че GGG е ново и независимо студио, играта покрива всички очаквания и е +6. ънхейтабъл, в термините на тоя сайт.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл