hategame logo
Бившият шеф на EA скача срещу Unreal Engine 4
пуснато на 05 март 2015 от pseto
john riccitiello 2
Джон Рикитиело, бившият шеф на EA, нападна пазарния модел на Unreal Engine 4 в свое скорошно интервю. Разбира се, това се случва в контекста на неговата нова работна позиция – той в момента е изпълнителен директор на компанията Unity.

„Вие получавате Unity 5 напълно безплатно. Няма лицензионни възнаграждения, няма никакви ебавки. Всичко е просто“, казва Рикитиело.

Очевидно той напада неособено завоалирано Unreal Engine 4. Наскоро стана ясно, че двигателят ще е напълно безплатен за ползване... но ако даден продукт запише повече от 3900 долара за тримесечие, то сумите след това се облагат с такса от 5%, която отива при Epic Games.

Интересно е да се спомене, че и Unity има и платени варианти. Те са месечен абонамент срещу 75 долара или вечен такъв – еднократно плащане на 1500 долара.  Те обаче не заключват функционалности на Unity двигателя, ами просто ви осигуряват допълнителни услуги (системи за управление на големи екипи, анализи и други). Явно заради това Рикитиело не пропуска да се заяде с Epic Games.

Естествено, няма как да не отбележим върховната ирония – неособено отдавна същият този човек беше последното нещо в света, но не и радетел на „безплатното“ в гейминга. Понякога нещата в индустрията се променят доста бързо!

Иначе е интересно, че освен Unity и Unreal Engine, скоро ще има още един безплатен двигател – Source 2.  По-рано този месец Valve обяви, че новото поколение на енджина може да се сваля и свободно използва от разработчици без допълнителни уловки.

Коментари
Former Gaming Glory avatar
Former Gaming Glory
06 март 2015
Тебе пък, кой те брънсе за жив? Насрана, костюмарска мижитурка.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл