hategame logo
Unity излиза на борсата
пуснато на 25 август 2020 от pseto
unity technologies
Компанията Unity ще излезе на фондовата борса по-късно през 2020-а. Засега точна дата не е обявена, но несъмнено това ще се случи скоро - най-малкото защото годината приключва след няколко месеца.

Покрай подготовките за излизане на борсата компанията разкрива някои интересни подробности за финансовото си състояние (частните компании не са длъжни да разкриват своите приходи и печалби, така че досега не знаехме какво точно се случва в Unity). За 2019-а дружеството записва приходи от 542 милиона долара, което е ръст с 42% на годишна база. От друга страна компанията не е на плюс - загубите възлизат на 163 милиона долара (което е с над 30 милиона повече, сравнено с година по-рано).

Приходите за първата половина на 2020-а пък записват скок с още 39%, което показва, че графичният двигател се развива със сериозни темпове (и може би скоро ще излезе на печалба?).

Компанията споделя и изследване, според което към половината от игрите, излезли за PC, конзоли и мобилни устройства миналата година са били базирани на Unity. Което също звучи фантастично.

Ще е интересно да видим колко пари ще успее да събере Unity, излизайки на борсата, а също и каква ще е пазарната им капитализация. Но дали нещо в пазарния модел няма да се промени?

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
26 август 2020
Спомням си брутално яките клипчета, които рекламираха Unity енджина преди няколко години - ADAM.
За съжаление май не съм видял още игра да показва такава визия с този енджин. Повечето изглеждат с доста посредствена графика тип 2012-та.
pseto avatar
pseto
26 август 2020
Те вече по-скоро го рекламират с това колко е лесен за ползване, докато технологичните постижения някак са ги оставили на Unreal Engine. Явно това работи, понеже ако наистина 50% от игрите за PC, конзоли и смартфони/таблети са с Unity, това си звучи страхотно. Отделен въпрос е кои точно игри, понеже сигурно месечно излизат по 500 индита в Steam, вдигнати за месец-два с Unity, ся нали и качеството си има своето значение. Ама от друга страна щом дори Blizzard ползва Unity за Hearthstone... това си е голямо признание.

Интересно как ще излязат на борсата, с по 30-40% растеж на приходите загубите не би трябвало да окажат толкова голямо влияние (особено и докато компанията расте).

pepito avatar
pepito
26 август 2020
Работил съм и с 2те платформи, верно повече от програмистка гледна точка. Unreal енджина на пръв поглед дава по-добри резултати, но по-скоро 90% от нещата си зависят от дизайнера, който прави моделите, текстурите и т.н. Виждал съм прекрасни неща с почти фотореалистична графика направени и с Unity.
Иначе Unity е значително по-лесен за работа, поддържа и C#, докато Unreal е някакси не чак толкова интуитивен, отделно там езика е C++, а в днешно време забелязвам, че новоизлюпените програмисти не го владеят.
Unreal го рекламират като енджин, който не изисква да си програмист или да разбираш от програмиране и в частност C++, има някакъв вид "визуално програмиране", представлява нещо като блок-схема, в която се навързват различни блокове и енджина автоматично го превръща в код... Никога не съм го ползвал и честно казано се съмнавам, че с това може да се направи нещо повече от простичка инди игричка. По-голямата популярност на Unity го доказва според мен.
Друго предимство на Unity e при 2D игрите, Unreal е насочен към 3D и направата на 2D игра е да не кажа невъзможно, но не е така интуитивно и лесно както в Unity.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл