hategame logo
Blizzard банва про геймър заради подкрепа на Хонконг
пуснато на 08 октомври 2019 от pseto
blitzchung
Китайският развлекателен пазар е толкова голям, че все повече американски компании прибягват до самоцензуриране на съдържанието си, за да може то да мине през регулаторите в комунистическата държава и съответно да се продава в нея. Темата напоследък става наболяла, като и в епизод на South Park бе иронизирана. А последните, взели страна по нея, са Blizzard.

Чунг Уай, известен с псевдонима си Blitzchung, бива баннат от Hearthstone, тъй като се изказва в подкрепа на протестиращите в Хонконг за независимост на страната. Той е бил изваден моментално от Grandmasters - там се състезават 48-те топ играчи на картовото заглавие (по 16 от Америките, Европа и Азия).

Но това не е всичко. Blitzchung няма да получи всички пари, заработил досега през сезона, а освен това ще бъде наказан и за следващия такъв - или една година време. Но и това не е всичко. Двамата водещи на стрийма, за който той дава интервю, които явно не знаят какво ще им каже про геймърът, също са наказани от Blizzard и компанията повече няма да работи повече с тях.

Всичко това би изглеждало нормално, ако говорехме за базирано в Китай гейм студио. Но подобно поведение на Blizzard...

Както бихте се досетили компанията попада под сериозен обстрел от всички страни. Хиляди геймъри споделят, че са спрели абонаментите си за World of Wacrft и обещават, че повече няма да си пуснат Hearthstone (и други игри на Blizzard). Дали това ще се случи наистина предстои да видим, но е възможно компанията да загуби доста във финансов аспект. А откъм реноме - още повече.

Коментари
rosniak avatar
rosniak
09 октомври 2019
Както казаха в South Park- "Трябва да си занижиш стандартите за свобода, ако искаш да цоцаш от китайската цица!"
pseto avatar
pseto
10 октомври 2019
Аз тъкмо го гледах този епизод на South Park и буквално след 3 дни Blizzard я направи тази безумна изцепка. И сега мълчат като бити гъзове и се чудят какво да правят.
Veluvian avatar
Veluvian
09 октомври 2019
Съд до дупка, заедно с пропуснатите ползи!!! По седалище на ответника - т.е. американския съд, тоя пич може да си изкара някой друг лев в повече!
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 октомври 2019
Не знам ще стане ли. Доколкото четох Близард са си вързали гащите. Могат да отстранят хора, които правят неща, внасящи смут, а преценката била тяхна.
Veluvian avatar
Veluvian
09 октомври 2019
Ясно е, че няма как да четем Terms and agreements дума по дума преди да цъкнем I agree, когато ползваме даден продукт, но да кажем, че технически съдебен иск е най - малкото допустим в съда, а вече дали ще бъде уважен като основателен, трудно е да преценим в детайли целия случай.
Какъв смут точно внася китаецът, е въпрос наистина на субективна интерпретация, но за мен това си е жива цензура и на база политическа цензура си те банват и дори ти порязват приходи и награди, които си спечелил с лични усилия и труд. (Отдавна мъртвите)Близард косвено се превръщат в политически инструмент на комунистическа партия, само и само да си запазят ценния пазар там.
За мен случаят е любопитен на фона на порязването на лицензите на Тръмп към HUAWEI в началото на пролетта, докато Activision/Bliz в момента се правят на послушни пред огромния китайски пазар, докато не дойде някакво по - глобално решение и по този въпрос (което ме съмнява).
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 октомври 2019
Съгласен съм с теб, просто споменавам, че ще в трудно, най-малкото щото в Америка свобода на словото има, но при частни компании е малко по-иначе. Очевидно е цензура, очевидно е от страх от Китай и очевидно е преди всичко политически акт.
pseto avatar
pseto
10 октомври 2019
Не мисля, че дори и в САЩ корпорация като Activision Blizzard може да бъде осъдена, просто са прекалено големи за това. И в общия случай хвърлят голям ресурс да се защитят само защото им петни реномето, не защото им дреме толкова за парите (щото ако Blizzard можеше да плати не 500 000 долара, не 1 милион, а 50 милиона в момента, за да може да изчезне целия скандал - щеше да го направи. Без да им мигне окото. Тъй че реално това, което трябваше да се случи, се случи, а и гледам конкурентни на Hearthstone игри са предложили на същия пич да участва в турнири. Той няма да загуби много, но Blizzard в момента го духа здраво. Тъй че win-win.
Miro avatar
Miro
09 октомври 2019
Чудесно представление какво са корпорациите , също и лицемерието за демокрация и свобода.
За съжаление след седмица размахване на виртуални юмруци всичко ще се забрави , и ще се види какво комерсиализирано стадо са всички , след месец започнат да си играя поредната WOW/Диабло боза и наливат пари и да не е в Близалките ще е в друга.ЕА като са "лоши" се сцепиха да им наливат пари , истината е че на никой не му пука стига да си цъка новите игри или да си купи новта играчка.
igra4 avatar
igra4
09 октомври 2019
Браво на близърд, в игрите няма място за политика, като иска да парадира със соросоизъм, да излиза на площади, майдани, като другите малоумници. Не ме кефят близърд, но всички могат да се поучат от тях.
nightwarrior avatar
nightwarrior
09 октомври 2019
Когато Жалкаркин ти каже браво и те подкрепя, значи наистина си се насрал.
rosniak avatar
rosniak
09 октомври 2019
Аз откога казвам, че най-злокобният ден, е този в който Играчкин и Токсичния са намерили достъпа до интернета......
igra4 avatar
igra4
09 октомври 2019
Нощна фея, с кое от написаното не сте съгласна?
morgoth_srs avatar
morgoth_srs
09 октомври 2019
Kevin Hovdestad:
Not everyone at Blizzard agrees with what happened.

Both the "Think Globally" and "Every Voice Matters" values have been covered up by incensed employees this morning.

https://twitter.com/lackofrealism/status/1181639970332659712/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181639970332659712&ref_url=https%3A%2F%2Fkotaku.com%2Fajax%2Finset%2Fiframe%3Fid%3Dtwitter-1181639970332659712%26autosize%3D1

pseto avatar
pseto
10 октомври 2019
Дам, че и разработчици дори са тръгнали да протестират пред Blizzard. И то трийсетина човека, доколкото чета. А ако ги уволнят - ще стане още по-зле. Здраво се оцапаха.
sdfs avatar
sdfs
09 октомври 2019
Близард тоя път го загазиха бая.Не съм виждал такъв outrage от времето на Star wars battlefront 2.
sdfs avatar
sdfs
10 октомври 2019
Близард са отговорили на растящият негативизъм с възможно най голямата тъпотия.
https://pbs.twimg.com/media/EGfXRvYWoAEU4B5?format=jpg&name=medium
Направо не знам как ще се покрият на близзкон :Д.For mother China!
Art3mis avatar
Art3mis
10 октомври 2019
Това си е доста жалко.
rosniak avatar
rosniak
10 октомври 2019
Ми как- както винаги- с подготвени и подбрани персонажи, с въпроси и отговори, целящи да намалят "късно-първоаприлските шегаджии" с червени тениски като "героя" от миналата година!
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл