hategame logo
Blizzard с отговор за Hearthstone скандала
пуснато на 13 октомври 2019 от pseto
blizzard protest
По-рано през седмицата Blizzard се простреля в крака за пореден път. След като про геймърът Blitzchung се обяви в подкрепа на протестите за независимост в Хонконг, той скоропостижно беше баннат от играта, като изгоряха дори и водещите на стрийма, в който дойдоха неговите думи.

Естествено геймърите не бяха щастливи от ситуацията, а дори и служители на Blizzard, които излязоха на протест. Трябваше да изчакаме няколко дни, за да получим официалното становище на компанията, което в крайна сметка дойде в петък.

И то не е изненадващо. Имаме много празни приказки, в които се казва, че "ценностите на Blizzard са създаването на онлайн обществености от различни култури, произходи и държави, обединени от любовта си към гейминга". Намеква се, макар и да не се казва в прав текст, че изразяването на политически възгледи в техните рамки е против правилата на Blizzard.

Именно и заради това Blitzhchung е бил баннат - не заради неговите възгледи, които "не са оказали никакво влияние в решението сами по себе си". Изрично се споменава също, че Китай по никакъв начин не са намесени в ситуацията и Blizzard не са се опитвали да угодят на големия, милиарден пазар в страната. Брак казва също, че "ако противоположната гледна точка беше предложена по същия начин, то резултатът щеше да е същият".

Интересно дали наистина Blizzard моментално ще банне китайски про геймър, подкрепящ политиката на страната си да държи Хонконг на къса каишка...

Все пак Брак признава, че наказанията за Blitzchung са били прекалено големи. Той все пак ще получи заработените досега пари от най-високото ниво в Hearthstone, а освен това наказанието му ще бъде намалено до 6 месеца, вместо година (в което време той няма да може да играе в топ ешелоните на заглавието). Що се отнася до двамата водещи, които Blizzard моментално уволни, те ще продължат да работят за компанията, но ще трябва да изтърпят 6 месечно наказание.

Като цяло очаквано развитие на ситуацията. В която наказанията биват намалявани леко (но все пак остават достатъчно сериозни, за да не си позволи никой да изрази политически възгледи, особено против Китай), като същевременно големият комунистически пазар бива защитен. Сигурно е обаче, че западните геймъри ще помнят още дълго това решение на Blizzard... а BlizzCon наближава. И там се очакват демонстрации против компанията. А след миналогодишното Diablo Immortal фиаско на гейм студиото е нужно едно силно изложение тази есен...

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
Не искам да защитавам Близард, ясно е, че и те си гонят само комерсиалните интереси. Но и реакцията е върхът на лицемерието. Хора, които вероятно нямат идея къде се намира Хонг Конг на картата, станаха изведнъж първи застъпници на демокрацията и протестъри. SJW културата в най-чиста форма.
rosniak avatar
rosniak
14 октомври 2019
Проблемът е точно реакцията и лицемерието на Близзард от което се поради и се коментира този скандал. И не, никой не е казал че скача да протестира за ХК. Скачаме и протестираме за двойният аршин на Акти/Близ и дупенето им на Китай!
lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
Китай е огромен пазар за тази компания; мисля, че се подразбира, че всяка компания ще се опита да го защити, дори и с не особено морални средства. За съжаление в такъв свят живеем. И понеже на всички ни е ясно това, няма нищо лицемерно в постъпката на Близард, просто неморално. Да, няма да го кажат директно, но е ясно за какво става дума.

Но представете си, че този наистина е нарушил правилата. Или пък че утре някой друг наруши някакви правила и го баннат. Но се окаже, че е черна жена гей. Значи ли автоматично, че Близард мрази гейовете и черните и затова го/я е баннала?

Доста лесно и удобно е да се самопровъзгласиш за жертва по един куп критерии и някак си автоматично се приема, че само това е причината, понеже сега е модерно всички да мразят Близард. Едно време същото беше с Майкрософт.

rosniak avatar
rosniak
14 октомври 2019
Реакцията е прекалено суровото първоначално наказание на играча + водещите. Лицемерието идва от това, че американските играчи, излезли със същият слоган, не са баннати. Лицемерието е в това че Близз могат да прокарват ирл политики и виждания в игрите си, но ти не можеш да излезеш и да заявиш своето виждане, без да бъдеш наказан- чакай- всъщност можеш само дето трябва да живееш от правилната страна.
Примера с черна жена гей е неудачен- просто защото почти всичко ще и се размине като нарушение на дадени правила!
lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
"всъщност можеш само дето трябва да живееш от правилната страна"
Естествено, че е така, добро утро Нали това казвам и аз. Не разбирам защо има изненадани; коя е голямата компания, която не действа на този принцип?

За мен това е по-малко притеснителното в тази ситуация...

lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
То е малко като със завода на VW в Турция - ние заслужаваме повече, но те избраха Турция, и сега сме много нацупени. Ами хубаво, но това е частна компания, тя сама си взима решенията кое ще й е по-изгодно и евентуално плаща цена за това.

Същото е и с Близард - частна компания са, не са давали клетва за висок морал, нито са се клели във вярност на демократичните движения по света. Не си спазват собствените правили - лошо, но не е незаконно, просто неморално. Взели са чисто финансово решение, поели са си риска с евентуален отлив на клиенти/играчи и това е.

pseto avatar
pseto
14 октомври 2019
Според мен е напълно лицемерно да си компания във великата демократична Америка, да говориш за свобода на словото, това да ти инкрустирано на паметника пред главния ти опит, а същевременно за малко провинение да режеш глави точно като в зъл комунистически режим. Не само наказанието на Blitzchung е брутално, като разстрел, че си се изказал против Големия лидер, но и наказанието на водещите на стрийма е показателно. "Я дай да избием и семейството на провинилия се за всеки случай"...

То е ясно, че корпорациите правят всички за пари. Ама все пак реномето е по-важно. Колко оръжейни търговци ще излязат и ще кажат в прав текст - "Оръжейният пазар в Африка и децата-войници са важни за нас, ние го защитаваме и ще продължим да разчитаме на него?". Николко. Те и заради това Blizzard 3 дни мълчаха, щото нямаха идея какво да кажат. И как да се измъкнат от ситуацията.


Просто Blizzard се осраха - и със свирепите наказания, и с мълчанието си 3 дни, и с тъпото си официално съобщение. По-добре да не бяха казали нищо като цяло. И си заслужават и хейта, и всичко. Не мисля, между другото, че трябва да знаеш къде е Хонконг, за да осъдиш компания, че подкрепя комунистически режим с комунистически прийоми. Не виждам нищо лицемерно в това. А и вероятно хората са недоволни, защото свързват две и две, примерно Diablo Immortal, дело на китайска компания и насочена към китайския пазар е пряк резултат от лизането на китайски топки от страна на Blizzard. То влияе пряко на поведението на компанията. Която прави все по-шарени и цензурирани игрички, колкото да може да пробие там. Diablo III защо е такова светличко, хубавичко, нищо общо с двойката? Да мине в Китай. Та нещата са си обвързани.


Иначе да, Blizzard може да прави каквото си иска. Ама западният пазар е гръбнакът на компанията. Китай са екстра десетки и стотици милиони, които днес ги има, утре някоя друга free-to-play игра става популярна и ги няма. Феновете на Blizzard на запад, които купуват всяка тяхна все по-посредствена игра са онова, което ги държи отвъд прага на фалита. Тъй че след подобни случаи Blizz могат да се замислят кой пазар им е по-важен. Щото не може хем добро реноме, хем автоматичното оръжие в ръцете на негърчето.

lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
И все пак остава впечатлението, че за едни компании се дебне много зорко да не стъпят накриво и хората са предубедени още преди да са се осрали, а други ги обичаме и имат jail free карта поне за едно-две провинения. Близард бяха от вторите, сега са от първия отбор и всичко живо дебне да ги хване в гаф.

И пак казвам, не че няма гаф. И не, че не си заслужават реакциите. Но лично за мен реакциите са по-притеснителен сигнал. Точно пък хипстърите от силициевата долина ще ми ходят на Близкон да протестират...Дето животът им е толкова подреден и стерилен във "великата демократична Америка", както ти я нарече, че се чудят за коя кауза да се закачат, та да им е по-смислено битието. И това не е лицемерие...Айде моля ви се. Защо тогава не спрат да ползват китайски технологии и джаджи първо? Не ХК, може и Китай да не знаят къде е на картата...

pseto avatar
pseto
14 октомври 2019
Не мисля, че в случая хората се закачват на някаква кауза от SJW съображения. Мисля, че Blizzard все още има богата, отдадена фенска база, която е изключително разочарована от завоя, който компанията прави в последните години. И заради това има подобни реакции.
lyubohar avatar
lyubohar
14 октомври 2019
Предстои да разберем на Blizzcon
rosniak avatar
rosniak
14 октомври 2019
Е, да де точно- тяхно решение с последствия- сега имат отлив на играчи- пък дали те (играчите) знаят или не къде е ХК е друг въпрос.
Charcharo avatar
Charcharo
14 октомври 2019
Не ме кефи как хора, които квичаха, че в игрите не трябва да има политика сега се хванаха за това. Противно ниво на двуличие.
Ако имаш принципи, то ги следваш... дори и да са грешни/да не ти харесва докъде водят.

Иначе Blizzard знаят, че до 2-3 месеца всичко това ще се забрави. Растежа в Китай е по-важен за инвеститорите от нещо, за което reddit се е хванал за 1-2 седмици.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл