hategame logo
Destiny със 17 милиона акаунта, не разкрива продажби
пуснато на 06 март 2015 от pseto
destiny 44
В момента Destiny може да се похвали със 17 милиона регистрирани играчи. Това става ясно от официално съобщение на разработчиците Bungie по време на изложението GDC 2015, но така и не става ясно колко са продажбите на онлайн шутъра. Отново.

Иначе Destiny може да се похвали със скок в регистрираните акаунти с 1 милион за месец. Тъкмо през февруари стана ясно, че шутърът има над 16 милиона потребители. Не става ясно обаче колко от тях са активни – Bungie разкрива доста избирателни статистики.

Заедно с тези сухи числа, на GDC 2015 бива разказана и интересна история от разработката на Destiny. Разработчиците Bungie са били толкова параноични, че не са позволявали на най-ранните външни хора, тествали играта да останат сами с нея и за една минута. Това е продиктувано от страха, че е било възможно да бъде изнесена информация.

Не само това, но на влизане в офисите на Bungie е имало метални детектори, за да е сигурно, че няма да бъдат внесени телефони, камери, фотоапарати и други устройства.

„Вероятно подобни мерки за сигурност бяха ненужни, но това е препоръчителният вариант пред опцията играта да беше изтекла по-рано от нужното в интернет“,  казва Джон Хопсън от Bungie.

Що се отнася до Destiny, играта все още се продава добре, но пък критиките, че няма достатъчно ново съдържание се увеличават. Сигурно е обаче, че ще има много нови експанжъни – въпросът е кога ще дебютират в продажба.

Коментари
fElderSJ avatar
fElderSJ
06 март 2015
бая се препродавали..
pseto avatar
pseto
06 март 2015
Или просто много хора си правят нови акаунти. Аз имам сигурно 5-6 за PlayStation-ите.
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
06 март 2015
Изтрит коментар
pseto avatar
pseto
06 март 2015
То подобни успешни игри могат да хвърлят единствено черно клеймо върху цялата индустрия... и това е. Щом можеш просто да хвърлиш една купа пари и да направиш успешен продукт тип Watch Dogs и Destiny, в който има 0% страст.

А че не ме е яд поне мен - хич не ме е яд.

hyper avatar
hyper
07 март 2015
Ако беше успешна, щяха да казват колко я играят, сигурно са 50 човека, половината са staff lel.
Former Gaming Shithole avatar
Пабло Ескобар
07 март 2015
Ако беше толкова успешна щяха да кажат колко бройки са продали.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
07 март 2015
Да представиш играта си успешна за компаниите е също толкова важно, колкото наистина да е успешна. Ако си набухал 500 мил. в разработката на една игра и си го обявил това като постижение само по себе си, след това ще направиш всичко възможно да изкараш играта успешна, по всички възможни начини. И най-очевидният от тях, най-безапелационният е като извадиш чисти цифри. Затваряш устата на всички.

Ако не вадиш чисти цифри, значи не можеш. Ако не можеш с чисти цифри, ще въртиш, ще сучeш, ще мажеш, но трябва да изкараш играта успешна. Защото, както казах, да изкараш играта успешна и печеливша, е също толкова важно, колкото наистина да е такава. Защото тези 500 мил. има тепърва да се избиват. Затова Активижън продължава с цирка доста време, след като е излязла играта. Още са много назад с избиването на парите.

Аз казвам - хак да им е. Да налееш 500 мил. в една игра, от които реално 2/3 да отидат за реклама по играта, е цинизъм. Шаранчетата си плащат самата реклама, с която са ги накарали да си купят играта.

pseto avatar
pseto
07 март 2015
Destiny си изби цялата инвестиция за ден, Боби Котик не го мисли. Заради това му е дебел вратът, защото знае добре как върви бизнесът. (500 милиона долара бяха приходите, а и Activision започна да твърди, че дългосрочната инвестиция възлизала на толкова, не краткосрочната, но кой ли знае.)

А има и едно друго нещо - очакванията на Activision Blizzard са различни, бидейки най-печелившата компания напоследък в гейминга. Някои ще хвърлят шапки да си избият бюджет и спечелят примерно 100 милиона, Activision Blizzard иска милиард. Тъй че вероятно числата са окей, но нищо, с което компанията да се бие в гърдите.

goblin avatar
goblin
07 март 2015
@Dragonslayer - "Destiny is expected to unfold over the period of 10 years. In addition to development costs, the $500 million figure includes marketing, packaging, infrastructure support, royalties, and "other costs," a spokesperson for Activision confirmed." - това е от обявяването на договора на Activision с Bungie - 500 мил $ за 5 игри и 5 икспенжъна за 10 години, включвайки маркетинг, поддръжка на сървърите, роялти и т.н. - не вярвам да са вложили всичко още в първата игра.
А за цифрите - обявените бяха 3+ мил day 1, 5 мил след 2 седмици и 7.14 мил / 9 мил акауната след 7 седмици. Вероятно после продажбите са замрели и почнаха да маскират. Например в отчета за 2014 я обявиха че в пакет с Хартстоун са донесли печалба от 840 мил - ако се създаде впечатление че играта замира, ще удари сериозно x-pack продажбите - а както вече се спомена Котик може да не разбира от игри, но за маркетинг стратегия струва теглото си в ... бая повече от злато
pseto avatar
pseto
07 март 2015
То в крайна сметка нещата опират чисто до разбирания. Ако приемем, че Destiny е струвал да кажем 150 милиона долара (да си кажа честно, не вярвам, че тази конкретна игра струва 500 милиона, а ако струва - това ще е безумие), то приходите за 1 ден бяха точно 500 милиона долара. След това... можем единствено да гадаем, това е истината. Предполагам, че до това число, което споменаваш (общия приход с Hearthstone) Destiny е записал поне едно 100 милиона долара приходи, тъй като продължи да се продава добре, но се показва рязък спад в темпото.

Но както тръгнах да казвам - всичко е до разбирания. За мнозина 150-200 милиона инвестиция плюс 600 милиона приход си е божествено. Но Activision искат новото Call of Duty, тоест със 100-150 милиона долара годишно, от които огромната част хвърлена за реклама, да се печелят милиарди....

Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
08 март 2015
Изтрит коментар
Former Gaming Shithole avatar
Пабло Ескобар
08 март 2015
Боксик смени репертоара че повтаряш като олифогрен едно и също нещо.Вярно е че си олигофрен но другият път пробвай да напишеш нещо ново а не да повтаряш за стотни път.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
07 март 2015
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_video_games_to_develop
Тук е обявена сумата, отишла по разработката и цялостната сума с рекламата. По-малко от 1/3 отива за работата по играта.

http://www.ign.com/articles/2014/05/06/destiny-is-a-500-million-gamble-for-activision-says-kotick
Тук самият Котик признава, че крайната сума покрай играта е 500 мил. За мен 500 мил, от които по-малко от 1/3 отиват за играта, са си синизъм към потребителите. Да не говорим, че от видяното и прочетеното играта има по-малко съдържание отколкото някои инди продукти.

pseto avatar
pseto
08 март 2015
Ако се замислим, всичко е една много хитра пунта. Бих казал дори гениална. Като се каже, че една игра струва половин милиард, човек си казва - "Мама му даеба, половин милиард, каква ли ще е тая игра, задължително трябва да я пробвам". И хоп, ето ти идеална реклама. И после си казаха - "Ама то не струва баш 500 милиона".

Между другото ако се замисля, Destiny и с рекламата, и с всичко няма как да струва 500 милиона. Примерно Star Wars: The Old Republic се предполагаше, че струва 200-300 милиона долара. Но там имаше титанично количество озвучен диалог и то с американски актьори, а не второразредни британски, взети от аматьорски театри. И си беше MMO - куцо, но мащабно. Човек вижда къде могат да идат толкова кинти. В Destiny освен ако не са поръчвани много елитни проститутки ежедневно по няколко пъти целия екип - не виждам как бюджетът ще е толкоз. То дори и да са сгрешили с изказването си, Activision видяха, че им носи позитиви и се поправиха чак като хората почнаха да питат - "Това ли, даеба, струва 500 милиона", тоест като духна вятъра накриво.

П.С. Иначе бюджетите на игрите, особено ако говорим за традиционните разпространители, са просто спекулации. Абсолютно никога по никакъв начин не ги разкриват, можем единствено да гадаем. И статиите от Уики пак са линкове от обичайни материали (между другото DragonSlayer, Като стартираш мнение с линк и спам системата го блокира, дори и да е от Wikipedia, автоматично го приема за спам ).

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
08 март 2015
Значи го блокира само ако започва с линк, така ли? Ако е така, това лесно ще го избегнем .

Иначе за тези бюджети - много е спекулативна работата, да. То е част от целият маркетингов процес (ирония, а? от една страна голяма част от сумите се ползват за маекртинг, а от друга, маркетингът използва тези суми, за да постигне "wow" ефект, както каза).

А като се замислиш реално колко малко от обявените суми отиват пряко по работата, ти става тъпо. Или гневно.

goblin avatar
goblin
08 март 2015
Определено някои бюджети са си плод на чисти спекулации - Хванах се за главата като видях Дедпуул със 100 млн О.о
За мен тая игра беше голямо разочарование - набързо (за 9 месеца) претупан продукт с много хайп и малко качество. И сега гледам че я изкарват 10 пъти по-скъпа от излезлите едновременно с нея Metro Last Light и Remember me взети заедно. Последните две като история, визия, атмосфера и в голяма част от геймплея си бяха на топ ниво, докато Deadpool единствено добре бе реализиран простшкия му хумор
pseto avatar
pseto
08 март 2015
Това за Deadpool е абсолютен абсурд, не знам кой е написал това число 100 милиона долара, но няма как да е истина. Котик никога няма да даде толкова пари за... това. Ако беше такъв идиот, Activision Blizzard щяха да са фалирали, а те се отделиха, Котик има водещ дял и са най-печелившите гейм разпространители в последните години.

Бих се изненадал, ако бюджетът на Deadpool е и 20-30 милиона долара (и вероятно е толкова, понеже играта се разработва в САЩ). Видно е, че има към 2-3 часа геймплей (ако са и толкова), след това свършват парите и играта направо бива ръшната към края. Но в интерес на истината този твой пример добре показва, че бюджетите на игрите са просто спекулации и нищо повече.

@DragonSlayer - да, стандарт е в гейминга вече към половината от парите да отиват за разработка, а другата половина - за реклама. Дори и преди 10 години в САЩ имаше нон-стоп реклами на игри в праймтайма, които струваха баснословни суми... не мога да си представя какво е положението в момента. А това са си много милиони долари. В сравнение с тях медиите, които се радват на някакви евтини банерчета са едно голямо нищо. Но все пак маркетингът продава, особено в САЩ - да ти промият главата първо с някоя игра, после да те залеят с положителни ревюта и конформизмът ти да ти попречи да видиш истината за тях.

DM26 avatar
DM26
08 март 2015
Едно от най-големите разочарования на миналата година. Излъгах се да си я купя и едва я изиграх.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл