hategame logo
Epic не може да се договори с Google за Fortnite
пуснато на 10 декември 2019 от pseto
fortnite
Epic се намесиха в пореден скандал. И да, отново става дума за дял, прибиран от магазин за приложения. В случая Google Play.

В момента хитът на компанията Fortnite не може да се свали от магазина на Android. Причината? Epic не искат да дават 30% от приходите на играта на Google. Заради това заглавието се сваля от отделно място.

Оказва се, че Epic са се опитали да си издействат намаляване на процента, който Google прибира, но търсачката е отказала. В съобщение компанията споделя, че „парите, които се прибират от Google Play се инвестират обратно в платформата, което позволява потребителите да създават успешни и сигурни бизнеси“. Добавя се, че Android позволява инсталирането на приложения от различни източници и всеки може да избере как да разпространява софтуера си.

Което е любопитен момент – в App Store на Apple например такава опция не съществува. Там или нещо се продава чрез официалния магазин, или няма как да се инсталира легално. Така Fortnite се разпространява по този начин в App Store, Epic си плаща същите 30% дял, както и всеки друг, но не се оплаква от ситуацията.

От компанията пускат и официално съобщение, в което се опитват да извъртят положението. Epic пишат, че Android има над 50% пазарен дял и според тях „задължителни плащания от 30% са незаконни“. Макар че както е видно от разпространението на Fortnite за Android, безплатни опции все пак са налични.

В последната вече година Epic са под обстрел за своя Epic Games Store. Магазинът прибира само 12% от приходите на игрите, които се продават в него – противно на стандартните в софтуерния сектор 30%. Което звучи страхотно. Но за да популяризира Epic Games Store компанията прибегна до купуване на ексклузивности, които засега биват приемани доста негативно.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл