hategame logo
Epic са загубили половин милиард долара от своя Games Store?
пуснато на 10 април 2021 от pseto
epic games store
Epic са загубили близо половин милиард долара от магазина си Epic Games Store. Това твърди Apple, които се позовават на официални документи покрай мащабното дело, което самите те водят с Epic.

Загубите на Epic Games Store възлизат на 181 милиона долара през 2019-а и 273 милиона долара през 2020-а. През настоящата година се очаква магазинът да е на минус със 139 милиона долара.

Доколкото популярността на Epic Games Store се увеличава, то не е ясно колко време ще мине, докато натрупаните през първите години загуби бъдат изчистени. Адвокатите на Apple твърдят, че "може да отнеме години, а може и да не стане никога".

Самите загуби идват от откупуването на ексклузивности и множеството безплатни игри в Epic Games Store (за които разработчиците получават определени суми като компенсация). Control на Remedy например е получил внушителните 10 милиона долара, за да не излезе в Steam за PC. И при други големи игри се предполага, че сумите са подобни.

Що се отнася до Apple, компанията ползва всякакви аргументи срещу Epic по делото, въртящо се около App Store. Миналата година Epic се опита да предлага микроплащания за Fortnite чрез свой магазин, заобикалящ методите за плащане на Apple. Очаквано ябълките забраниха това. А след това започна мащабно дело, в което Epic твърди, че Apple ограничава конкуренцията.

Диспутът може и да се точи с години - но пък поне ще научим някои интересни подробности за двете компании (Epic не са публично дружество, заради което не са длъжни да дават финансови отчети - така поглед върху представянето на Epic Games Store определено е интересен).

Коментари
rosniak avatar
rosniak
11 април 2021
Аз, кат ви казвам че EPIC добре започнаха, ама с тва раздаване на пачки по стотачки наляво/надясно за ексклузивност, за безплатни игри, за колаборации с тоя и оня във Фортнайт... Та така, деца- тая година половин милиард на загуба, догодина- цял
pseto avatar
pseto
11 април 2021
Между другото не вярвах, че става дума чак за такива суми. Те се очаква след няколко години да почнат лека-полека да печелят (говорим ако се изключи Fortnite, де) - тези милиони кой знае кога ще ги избият.

Макар че все пак е разбираемо, те мислят дългосрочно. И EA можеха да направят такова нещо, но не го направиха, защото не им се вкарваха пари. Epic реши да скочи с бутоните напред, може и да им върже в интерес на истината. А може и хората да спрат да ходят там, ако секнат промоциите. Кой знае.

rosniak avatar
rosniak
11 април 2021
EPIC раздаваха GTA V безплатно по едно време. Никоя друга компания даже не се и опитвала да направи такова нещо! И Borderlands 3 беше ексклузивна по едно време. Колко още студия закупиха, колко инди заглавия раздадоха и раздават. Не вярвам да ги избият.
И не съм съгласен че мислят дългосрочно- ще ги слушаме още година/ две как купуват като обезумели разни студия и игри на поразия, ама кат видят че работят на загуба ( а и тва дело срещу Apple нема им излезе евтино)ще се кротнат.
Голяма част от хората, които познавам и имат EPIC акаунт, казват че го имат само заради безплатните игри и повече им не трябва. А една още по-малка част от тях си признават че купуват игри когато EPIC имат разпродажба и им дадат някое ваучер за намаление, та една игра, дет на нормална цена е 20 евра, те я вземат за 4 еврака. (например)
Тоя модел ще работи известно време, докато китайците усетят, че хората хитреят и взимат само безплатното, ще си искат пачките обратно. Ама като няма възвръщаемост- от един Фортнайт (за който също отиват камара пари) не се правят X- милиарди.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
11 април 2021
Аз съм един от тези които имат Епик за безплатни игри.
Ако ще си взимам игри на PC, то е през Steam, Humble Bundle или GOG.
LethianDream avatar
LethianDream
12 април 2021
Те са измислили схемата, да не ги мислим. Според мен тези цифри са силно преувеличени от "загуби от бъдещи ползи". Ето тази година излиза Darkest Dungeon II, която ще бъде ексклузивна в началото за магазина на Epic. Досега не съм си купувал игра от него, но ще си купя, няма как да седна и да чакам да излезе в Стийм след една година. При мен е DD, при някои ще е друга игра. Няма как при наличието на гигант като Стийм да влезеш и да лапнеш пазарен дял, ако не се разделиш предварително с някакви кинти. Да не ги мислим, според мен само от скинове на Fortnite печелят по няколко милиарда на година, така че бълха ги е ухапала
rosniak avatar
rosniak
12 април 2021
Летианец, те тия 20/30 евра, дет ти си ги дал/ ще дадеш за DD 2 или бай Пешо за Control, веднъж на петилетка, няма да оправи на Epic 1 милион за ексклузивност на DD 2. Или 5 милиона за Mediatonic. Или 10/15/20 милиона за Ubisoft да не са в Steam или GTA V да е безплатна. Щот те се наслагват- и този месец милион, другият 2, след 2 месеца още 5 и т.н. Само дето възвръщаемостта ти като е ниска, в един момент бараш шпека.
Както казах- и Фортнайт си иска своето за разработка. Пък и всички сделки с този и онзи за да има разни скинове (Marvel/ Dc/ Alien) определено не струва на Епик една торба ябълки от пазара.
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
11 април 2021
https://i.imgur.com/jYd2sUt.jpg
Rostik79 avatar
Rostik79
12 април 2021
ЕПИК са си направили сметката. А и на ЕПЪЛ кой има вяра?
rosniak avatar
rosniak
12 април 2021
То и на ЕПИК им нямам много вяра, след като са тръгнали да убиват монопола на Стийм с монопол!
Rostik79 avatar
Rostik79
12 април 2021
Вяра за какво да им имаш?
LethianDream avatar
LethianDream
12 април 2021
Росняк, добре, при равни условия на пазара какъв е шанса на Епик? Те си отиват на секундата. Ще дам друг пример, малко бакалски, за да схванеш мисълта ми. Аз си купувам хляб от Фантастико примерно, който много си ми харесва и е готин, як хляб, човек, топи ти се в устата, като си гладен Хубаво, ама точно до мен е излязла една нова пекарна, която дава същия хляб за същите пари. Досещаш ли се къде ще ида да си купя хляба? Пак у Фантастикото.Щото там съм свикнал, ще си взема нещо друго оттам (я дезодорант (Baldur's Gate 3), я някой евтин козунак за Великден (промотата на Стийм). Защо им е да се обричат предварително Епик? Много им е правилен подхода от капиталистическа гледна точка, ако искате комунизъм, отивайте в Китай или Северна Корея. Ако съм собственик на Епик, като направя такъв магазин, ще гледам в дългосрочен период (особено като имам някакъв първоначален капитал) - даваш безплатни игри (които не са никак безплатни, а хората си дават профила и се съгласяват на "поръчка", нищо че е нула лева. Не съм сигурен дали беше задължително да си посочат карта за плащане първоначално, за да имат "безплатните" игри. Така че всичко си е изцяло базирано на нормални търговски практики- отиваш при Red Hook(създателите на DarkestDungeon) и им казваш- пичове, ето ви 10 милиона, единствено искам играта да е налична в Епик една година преди да отиде при другите магазини. Не виждам нищо ненормално, това е виртуален продукт, не е хляб от бакалията, да ревнеш - Ама, бате, няма хляб във Фантастико, само в Билла има. Монопол няма как да убиеш с конкуренция и демокрация. Всъщност има, подбиваш цени като луд (Марешки/Епик) и си избиваш парите от друг бизнес (при Марешки аптеки, при Епик Фортнайт)
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
12 април 2021
"Много им е правилен подхода от капиталистическа гледна точка, ако искате комунизъм, отивайте в Китай или Северна Корея."

https://i.imgur.com/LWl30sd.jpg

nightwarrior avatar
nightwarrior
12 април 2021
Напълно безплатни са игрите(за потребителите, за епик не). Не ти искат карта, даже и нищо освен акаунт не ти искат, който ако ти не решиш да линкнеш някъде не би трябвало да ти иска каквато и да е друга информация.

Това за съгласяването им е стандартната форма.

Не знам какъв монопол трябва да убиват Епик, Стийм не е монополист, той е най-големият магазин на РС, но не е монополист. Епик налагат временен монопол над заглавия и това между другото е първи подобен случай на РС. Изключваме вътрешни заглавия (примерно Фифи само в Ориджин(макар вече не) и тн.). Никой не съм чул да негодува, че Фортнайт е Епик ексклузив.

Пак по твоя пример. Ами ако хлябът в локалната пекарна е по-хубав? Ами ако е по-евтин? Пак ли избираш Фантастико? А и примерът ти не е еквивалентен. По-скоро ще е като да отворят нов супермаркет в който хлябът пак е хубав и тогава вече почва дилемата. Щото да се сравняват парите на Епик с квартална хлебарница е несериозно.

Казвал съм го и преди, когато прочетох, че Епик ще правят стор, се зарадвах. На Стийм му трябва конкуренция, а Origin, Uplay не са това. Само че вместо да направят по-добра платформа(пък било и с подбиване на цените в началото), Епик решиха да хванат пряката. Вместо да се учат от десетилетие и отгоре опит и да надграждат, те ти дават по-лоша услуга, но пък държат игри та да се принудиш да ги купиш там, ако не ти се чака. Това дали е наред, може би, дали ми оставя неприятен вкус в устата - със сигурност. От моя гледна точка е жалко че подходиха така. Нито си получих достойната алтернатива на Стийм, нито Стийм има мотивация да се развива, защото "конкурентите" не се конкурират, а са с години назад.

pseto avatar
pseto
12 април 2021
Аз ги разбирам защо Epic правят това, което правят. Антипотребителско е с тези ексклузивности, освен това платформа без потребителски ревюта - не, мерси. Но от друга страна - да направят платформа, конкурираща по качество Steam, е много трудно. В най-добрия случай ще са горе-долу на същото ниво, ама не точно. По-ниският процент, който взимат от девовете, пак няма да ги утвърди - докато масовката е в Steam, Epic Games Store ще си остане в периферията.

Реално това, което правят - да вдигнат шум, да направят скандали и да купуват ексклузивности - може би е най-добрият начин да се утвърдят. Пък и когато дават безплатни игри редовно, някои от които съвсем нови, то потребителите малко по малко ще простят. Една гадост, която Epic прави, едно хубаво нещо, което Epic прави - неутрална карма. Ако наистина намаляват загубите, значи вървят по правия път... ся тези 500-600+ милиона едва ли ще ги избият скоро, ама Epic Games Store по-скоро се гледа в много дългосрочен план. Epic знаят, че Fortnite е до време, то тази игра ей така на ташак излезе и стана хит, те Epic се бяха отказали от гейм разработката почти на 100% и залагаха само на Unreal Engine. Та те искат докато имат капитал да топнат в някоя по-сочна супа, а това да взимаш пари, без да правиш толкова много от магазин е доста приятно (макар че, както е ставало дума, не е да кажеш, че Steam не прави нищо, доста се е дискутирало, най-вече в презентации от GDC колко улеснява живота на разработчиците една такава платформа, особено на малките такива).


Реално на мен мнението ми за Epic Games Store вече е по-скоро неутрално, в крайна сметка дават пари от собствения джоб, колкото да изкярим и ние. Ако пускат по-честичко нещо като Total War: Troy ще съм доволен.


@Rostik79 - тези документи, дето Apple цитира, са официални реално, заради това дело, дето Epic води с тях преди няколко месеца трябваше да си отворят счетоводните книги. Пък и мисля, че могат да ги съдят, ако цитират грешни данни в подобни изявления.

LethianDream avatar
LethianDream
12 април 2021
Сравнението си ми е много точно, цената на игрите в магазините е приблизително една и съща (говоря като цяло), както е еднаква цената на хляба (отново като цяло). След като си свикнал години наред да пазаруваш от Стийм, имаш ли вътрешен стимул да пазаруваш от друг магазин? Твърдо не. Харесва ти платформата, коментарите, потребителите, стора, всичко. Как тогава може някой да те убеди да се "преместиш" при него? Трудно, но като налее куп пари за безплатни игри, може и да те изкуши (при хляба това е равносилно да пробваш тестото).Или като ти предложи хляб с лимец, който много искаш да ядеш, ама го няма в големите магазини. Говоря фигуративно, за да разбереш идеята. Няма как Стийм да се конкурира с Епик Стор-а. Стийм е десетина години напред като оформление и всичко. Не знам за какъв горчив вкус говориш - ти роб ли си на дадена платформа? Аз не съм. Грам не ми дреме, че ще играя дадена игра от Епик стора. А и Стийм не реагират на "докосването"- давам пример- новата Цивилизация беше раздадена безплатно в Епик, Стийм нещо да са направили по въпроса? На промотата им седи твърдо на 15 евро. Ами, мерси, ама да го духат Стийм и дебелия Гейб. Кога последно тея помияри са давали безплатни игри? Не си спомням, ама не е било скоро. А и при "намаленията" им смехът е пълен- едни и същи намаления всяка година, специално съм засичал 3 години поред еднакви намаления в Стийм на една и съща игра. Определят една цена и това е- няма значение дали играта е от памтивека и трябва да дават пари на този, който я иска. Забележи, и безплатна не бих я играл Идеята ми в края на деня е да кажа, че Епик не са толкова черни, колкото биват изкарвани- "те са ужасни, че държат една година играта" Пак казвам, няма как да стигнеш Стийм, ако тръгнеш като теб да правиш супер платформа и да сложиш цена или игра, която я има в Стийм- просто не знам си колко милиона ще си я купят от Стийм първо и ти оставаш с пръст в уста, ако ще да ти е "златен" дизайна и функционалностите.
nightwarrior avatar
nightwarrior
12 април 2021
GoG се случва да ме изкуши. Я с цена я с "ексклузивно намаление"(да знам че е смешно, но по някога работи), я с това, че играта е по-стара и с GoG версията съм спокоен, че всичко ще е наред. Дори ме кефи повече идейно и единственият ми проблем е, може би интеграцията, но и това в голяма степен се решава с Galaxy 2.0

Пак казвам можеш да се бориш. Повярвай ми, ако просто раздаваха безплатни игри, без да гушат ексклузивност, щяха да са доста по-популярни. Щото за теб сега са ок, но и за мен щяха да са ок(ползвам нас двамата като примери на хора част от различни групи).

И пак ти казвам, сравнението не е подходящо, защото епик не са някаква малка фирмичка(каквато обикновено е кварталната хлебарница), а са си еквивалент на Стийм. Едно си имат камара пари от енджим и Фортнайт, едно че тенсент сипват здраво.

Очевидно не им е проблем да горят пари. Въпросът е как и за какво. На мен това не ми харесва.

JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
12 април 2021
LethianDream написа:
"След като си свикнал години наред да пазаруваш от Стийм, имаш ли вътрешен стимул да пазаруваш от друг магазин?"

Корпорациите ги интересуват възрастите от 0 до 30г.
Ако си близо до 30 или си ги навършил, никой не те има за нищо, защото твоите вкусове и навици вече са затвърдени и много трудно могат да бъдат променени - вече си шлифован диамант

LethianDream avatar
LethianDream
12 април 2021
Джейк, пазарувал съм си точно от Уолмарт-а в Шензен Значи махни Китай от уравнението, да остане само Северна Корея и може би Виетнам и Лаос
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
12 април 2021
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Pha_That_Luang%2C_Vientiane%2C_Laos.jpg

Idk, looks kino and comfy to me

LethianDream avatar
LethianDream
12 април 2021
Сто процента е готино, имах друго предвид в случая. Не че комунизмът е нещо лошо, а че модерното демократично общество няма как да спазва този тип ценности (може би за съжаление). Достатъчно е човек да прочете някоя антиутопия като "1984" и "Прекрасният нов свят", за да разбере къде водят крайностите и тоталитарното общество. Лошото е, че човешкото създание е изтъкано от противоречия и каквото и идеално общество да се създаде, то ще го "поквари".
igra4 avatar
igra4
12 април 2021
Нормално, като мислят за геймъра, да са на загуба. Нека фалират, не заслужавате Епик, пълнете на дебелия гушата и да продължава да ви изнудва. Епик е бялата лястовиця на пс гейминга.
nightwarrior avatar
nightwarrior
12 април 2021
И как точно изнудва? Кое ги прави бяла лястовица? Къде си на спектъра за аутизъм?
igra4 avatar
igra4
12 април 2021
Това което казвам за епик е истината. Неблагодарници, епик какви игри ви дадоха без пари, глезят ви и пак ги плюете. Не ми дреме за пс, и за епик също, но оценям че се противопоставят на статуквото и правят нещо позитивно.
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
12 април 2021
Не е човешко да си роб и да защитаваш господаря си, дори и да се "грижи" за теб. Разбирам ако имаш някакъв финансов интерес в компаниите, които толкова много боготвориш, но да ги издигаш все едно са нахранили и излекували бедните ми идва леко шизофренично
nightwarrior avatar
nightwarrior
12 април 2021
Първо не отговаряш на въпросите а си повтаряш едни и същи наизустени глупости. Всички магазини на PC са раздавали игри без пари, кои повече, кои по-малко. Раздавали са и не по-малко качествени игри. Тоест всички са правили нещо позитивно. Като GoG даже са с гърди напред, защото примерно ако имаш Вещера някъде (pc магазин, конзола) ти дават версия за Galaxy. Доколкото знам го правят и с други игри от каталогът им.

Но знаеш ли какво НЕ правят другите сторове - не купуват ексклузивност. Пак казвам същото като горе, ако нямаше ексклузивност, почти никой(все има идиоти) нямаше да ги плюе. Пак казвам, всички са ок, че Фортнайт е Епик ексклузив.

А ти щом смяташ чист PR за глезене, то ясно у кого е проблемът.

Но все пак отговори поне на първият от въпросите ми горе или си признай откровено, че не знаеш какво означава "изнудване", никой няма да се изненада.

voxy avatar
voxy
14 април 2021
Няма нищо лошо да има голям втори играч, видяхме че с един, Стийм, имаше максимално възползване,взимаха 30% от приходите от продажби, което е абсурдно, нито PC е тяхна платформа, нито имат някакви кой знае какви разходи за онлайн стора си, единствено се възползваха от създадената си потребителска база и социалните връзки вътре в нея. Да не говорим, че същата компания е отговорна за CS:GO скин скам/хазарта, от който милиони деца загубиха милиарди долари, а уж е забранено да играят хазартни игри....
pseto avatar
pseto
14 април 2021
Принципно всички взимат по 30%, това си се счита за "industry standard". Microsoft, Sony, Google, Apple. Всеки, който предлага някаква подобна услуга, удря с 30%.

Понеже напоследък съм се зарибил по разговори в GDC - там има някакви ветерани разработчици, които обясняват какво е било в миналото, когато не е имало Steam и индита е трябвало да се занимават с всичко сами - методи за обработване на плащания, платформи за разпространение... куп бумащини. В Steam пускаш играта и си взимаш парите, 30% не е малко, но пък не е нужен разпространител... а във времената преди Steam разпространителят няма да ти вземе 30%, ами вероятно ще ти вземе 70%.

Не че ги защитавам чак толкова, CS:GO пак е гнусен хазарт, подобен на Ultimate Team, но разликата е, че Valve си затварят очите за хазартните сайтове и се правят на умрели лисици, че едва ли не това са външни услуги и не носят отговорност за тях (въпреки че имат интеграция в CS: GO). Също така не смятам, че конкуренцията на Epic Games Store е лоша - когато ги "подбутнаха" и се видя, че могат да свалят процента, който взимат.

Charcharo avatar
Charcharo
14 април 2021
@Pseto
Поствал съм точно такива преди в pC v Console споровете.

Причината PC игрите да бяха 50 долара а конзолните 60 в миналото беше заради допълните licensing costs. Физическите копия -> при тях макс около 50% отиват за Dev + Publisher, затова PC продажби имат high margin per sale.

Ама тогава го игнорирахте

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл