hategame logo
Epic обвинени в двойни стандарти за магазина си
пуснато на 19 август 2019 от pseto
darq
Студиото Unfold Games – или конкретно неговият основател Влад Марулец – обвиниха Epic в двойни стандарти относно магазина им Epic Games Store. За какво става дума ли? Те не за позволили играта DARQ да се появи и в Steam, и в Epic Games Store.

Ситуацията се развива през юли – малко преди премиерата на заглавието, случила се наскоро. Тогава представител на Epic се свързва с Марулец с предложение за ексклузивна сделка.

Той отказва, понеже не иска да разочарова всички, подкрепили DARQ в Steam. Все пак разработчикът отправя запитване дали е възможна и премиера и в Epic Games Store, и в платформата на Valve. При което получава отговор, че „Epic все още не са в позиция да отворят магазина си за едновременни премиери“.

В което Марулец вижда двоен стандарт. Някои AAA игри могат да се появят и в Epic Games Store, и в Steam, ако поискат, но явно при индитата подобно нещо не е позволено. Естествено ще е интересно и какво е обяснението на Epic – може би има някакво недоразумение в комуникацията?

Коментари
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
19 август 2019
Тези стават все по-противни и по-противни.Комерса ги гони здраво,но това е тенденция във всички сфери на живота за съжаление.
Art3mis avatar
Art3mis
19 август 2019
И какво точно е противно, че нещо не схващам какво точно дразни - имаме предложение при тези условия, това е. Не ви харесва - не купувате/продавате от там.Не, че лицемерната политика на Steam да потвърдиш , че си над еди си каква възраст за да видиш нещо си е много читава, и си затваряме очите и продаваме и т.н. Бой за пазарен дял, ангели няма.
LethianDream avatar
LethianDream
20 август 2019
Епик са шитняри, напълно съм съгласен с Доктора в случая. Да не говорим, че клиента им е пълна трагедия спрямо Steam- бъгове, безумия, недомислици. И ми дават безплатна игра, която не мога да си сваля заради бъгавия им клиент.
jenssn avatar
jenssn
06 октомври 2019
Артемис когато епик лайното ти се ебе с експириенсъ и не им искаш скапания спай софтуеър къде имаше сумати скандали как ровичка из файловете на стиийм а на през официалното АПИ значи има проблем. Когато суини педала раздава заповеди кой от къде да купува ... ей ти торентите живи пак. Щях да купя новата МЕтро игра, не я купих, изпиратствах я .. не ме искефи като метро игра махнах я. Едни пари изгубени и така поне 100 000 в европва по 60 еврака .. ей ти ги изгубените. Донякъде и аз спечелих, не купих тъпа МЕТРО игра, като видях че изпиратствах добра някфа ФПС игра. Да не говорим че в Стийм клиента има изградени кирийки къде в шитстора на ЕПИК няма да ги видиш в близките 10 ... shoping CART cough cough. WISH LIST ... hahahahahaha форумииии аххахахахаха ревеюта хахахахахаха

А и не на последно място къде едни шибани девове взеха пари от ЕПИК а скапаняците като поредния мизерен краудфънд си махнаха играта от СТИЙЙМ но видиш ли все още я има листнатат там и алчните девове активни с хората за играта ТАММ .. в стииймъ... СМТЪРТ за сичките педерамисти с еклузивите си.

Art3mis avatar
Art3mis
20 август 2019
Шитняри не е аргумент Сигурно имат трески за дялане, не съм се задълбавала, но синът ми е свалил доста игри, не само безплатни и за подобни проблеми не съм чувала от него.Не ме разбирайте погрешно - нито ги защитавам, нито искам да влизам в безсмислени спорове, просто се опитвам да съм обективна.
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 август 2019
Не съм съгласен. Не знам какъв аргумент търсиш. Единият казва, че са му противни заради бизнес практиките, другия ги нарича шитняри заради личен опит.

Дали има ангели или не, няма значение. Двамата ти казват какво им е възприятието за Епик на база действие/опит.

Ако търсиш аргументи защо Епик в момента са по-лоши от Валв(и в частност сторовете им), това е друго и има предостатъчно списъци из нета, които влючват доста обективни факти. Не ме разбирай погрешно, не съм на мнение, че Стийм е идеален и няма какво да му подобряват. Напротив. Конкуренция би била полезна, защото ще накара Валв да се вземат в ръце. В момента обаче конкуренция няма, Епик те принуждават да играеш играта при тях или да не я играеш(има и пиратска опция, но това е друга тема). Когато почнат да се състезават с фийчъри тогава ще е конкуренция, но те очевидно нямат намерение да правят това.

Впрочем аргументи като "ама това на Стийм пък не му е добре" не са сериозни(не само в конкретния случай). Тва е все едно да те изправят в съда за кражба, а защитата ти е "ама Хитлер направи концлагери". Това, че някой някъде прави нещо лошо/по-лошо, не е извинение за твоите изцепки.

Да не говорим, че двамата очевидно изказват възприятието си към фирмата, което по начало не се очаква да е обиктивно. Ето, аз мразя фиде. Имам ли агрумент за това - не. Супа като супа, ям супи, ям спагети, макарони, обаче вкуся ли фиде и ми се повдига, а обективно супата може да си съвсем нормална.

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
20 август 2019
nightwarrior го е обяснил.Твърдо против всякаква ексклузивност съм,а тези хубавци плащат на по-големите компании,а по-малките принуждават на принципа или само при нас или само на другите платформи.Както каза nightwarrior,потърси в нета,ще откриеш много аргументи защо Epic са недолюбвани.Аз имам печален опит с тях примерно с Ashen.Малко извън темата,но и аз ненавиждам фиде,а обичам всякаква паста
igra4 avatar
igra4
20 август 2019
Браво на Епик все повече ми се издигат в очите. Точно тва заслужават инди помиите шут в гъза. В това отношение даже надминават PS Store на Сони, които също допускат мн инди боклуци, и като търся нещо немога да видя нормалните игри от инди боклуците.
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 август 2019
Да ти предложат пари за екслузивност е шут в гъза? Аз като казвам, че си илитерат не се шегувам, срамота е човек на твоята възраст да чете обикновен текст на собствения си език и да не го разбере. Нищо чудно, че се кефиш на Тръпм - ти нямаш идея той какво казва.
God avatar
God
20 август 2019
Да не си мислиш, че знае какво е илитерат
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 август 2019
Хм... И ти си прав.
jenssn avatar
jenssn
06 октомври 2019
Ах ти нощни войне, заради теб ще почна и аз да спазвам точен правопис и граматика и тук.
voxy avatar
voxy
20 август 2019
Безос стана най-богатия човек в света, а амазон размаза цялата конкуренция с много по-брутални тактики и извиване на ръце на всички. В търговията няма място за сантименти ако искаш да си конкурентен. На мен ми е интересно откъде има толкова много фенове на стийм при положение, че до миналата година взимаха 30% от цената на игрите, докато Епик взимат 12%, дори ти дават да им ползваш безплатно енджина. Такива неща се случват само ако има конкуренция и няма нищо по-хубаво от нея.
Art3mis avatar
Art3mis
20 август 2019
Не съм сигурна, че са фенове на Стийм, или просто мразят Епик по дефолт заради Фортнайт. И аз не разбирам игра, в която докато се целиш в някой, той се превръща в пететажна сграда, но на хлапетата им допада, или както каза по-горе nightwarrior, някой мрази фиде, друг не - нормално.
pseto avatar
pseto
21 август 2019
Напълно прав си, че в света на бизнеса моралът няма никакво значение. Също така е истина, че победителите никой не ги съди. Дразнещото при Epic е, че говорят за някакъв морал и нападат Steam на тази база, като същевременно те не показват никакъв такъв. Да си мълчат, да си действат, пък времето ще покаже дали ще се установят наред със Steam.

Между другото Тим Суини се изказва ласкаво за GOG като полезна конкуренция, ала-бала - но GOG също събира 30% от приходите. Ама не ги напада тях на тази база. Също така Суини не мрънка за Apple и Google, които пак събират 30% от приходите на мобилния Fortnite. Щото ще вземат да се ядосат и да му резнат главата на златната кокошка. Ето това е дразнещото и заради това хората хейтят Epic. Не опира до Valve. И за Valve могат да се кажат много неща. Ама Valve предимно си мълчат, каквито и гадости да правят.

П.С. Между другото моделът на Unreal Engine се промени по-скоро заради Unity, който започна да отхапва много от пазарния дял на двигателя с безплатния си модел. Ако Epic можеха да събират същите такси като преди - щяха, просто пазарът ги принуди да се адаптират. Не е да кажеш, че са направили нещо заради голямото им сърце.

jenssn avatar
jenssn
06 октомври 2019
@Voxy Копеуе даже не знаеш за кой енджин говориш и при какви условия се ползва тоз енджин... плиийсhttps://hategame.com/logout континууу !
Art3mis avatar
Art3mis
20 август 2019
Ако говорим само на база личен опит, аз нямам проблем нито с Епик, нито със Стийм, нито искам да се ровя по форуми за мнения - просто крайните изказвания леко не ми допадат, но пък какво толкова.Ако искам да купя нещо, най-общо казано, го вземам от мястото с най-ниска цена при равни други условия и не се занимавам с допълнителни скрупули, освен, ако естествено, нещата не опират до кауза/причина, която е в тотален разрез с мои основни принципи. Много повече ми е проблем примерно фактът, че под път и над път се продават конзоли, а примерно в момента се налага да чакам конвентор xbox/usb, koйто струва някакви центове двайсетина дена, защото се замота нейде по пътищата това лято и контролерът ми е неизползваем без него.
pseto avatar
pseto
21 август 2019
Ами, истината е, че човек колкото и да псува някоя платформа - ако тя се задържи с времето почва да я ползва и това е. Uplay получи мега много хейт и то напълно оправдан, пак имаше закани от хората, че няма да я ползват - днес Uplay си стои, ползва си се и това е. И до днес не ми е приятно да ползвам Uplay, тук-таме се срещат някои тъпотии, които те карат да си кажеш - "Да, Uplay не се е променил"... но го ползвам.

Ясно е, че един ден Epic ще се ползва, но това не значи, че хората няма да помнят с години думите на Суини и няма да го ненавиждат. (Макар че е спорно колко голямо значение има това от бизнес гледна точка.)

jenssn avatar
jenssn
06 октомври 2019
@Pse Юплей е релевантен заради Rainbow Six Siege, при тази игра шапка свалям на екипа. Да се чудиш как е убисофт игра.
nightwarrior avatar
nightwarrior
21 август 2019
Да, но Uplay си остава в една особена позиция. Повечето хора го имат, само щото Стийм играта им го изисква. Аз в него една игра не съм купил. Игрите ми в него са Стийм игри, които го изискват и няколко безплатни дето раздаваха за годишнината.

Аз не съм срещу Епик по дифолт. Или по-правилно е да се каже, че не бях. На хартия, стора им ме беше спечелил - вземат само 12%, амбиции за конкуренция на стийм(предполагам всички сме съгласни, че конкуренцията е полезна), само че не това стана.

Вместо да инвестират във фийчъри, те инвестират в ексклузиви. Вярно, взимат 12%, но и за тях предлагат само процент от нещата които предлагат Стийм, дори Ориджин. Ето сега за Borderlands Суийни каза, че няма да има прелоуд. Елементарен фийчър, наличен за на почти всяка платформа в наши дни. По дяволите, Стийм го предлагаше още за HL2 навремето.

Подобно на Юплей, не смятам да купя нищо от egs. Даже и безплатните, дето ги раздават ги подминавам. Или ще търся алтернативи(примерно за Outer worlds вероятно Microsoft стора) или я пропускам. Вярно, че ще му накривя шапката на Суийни, но смятам че така трябва.

От бизнес гледна точка има значение как евентуалните потребители гледат на бранда ти. Има доста изследвания на тази тема, доверието в бранда е важно. Макар че в гейминга сме видяли доста неща да се разминават на някои брандове.

Факт е, че вероятно EGS няма да иде никъде, но достатъчно хора са в графата на нехаресващите, ще е точно със статуса на Uplay - има го, ама какво от това.

jenssn avatar
jenssn
06 октомври 2019
Outer worlds Аз ползвах торентите, играта е мега, като дойде за стиийм с кеф ще си я добавя в галерията от ... 12 игри хахахах :Д
rosniak avatar
rosniak
21 август 2019
Епик просто искат да вземат колкото се може повече инди и по-големи игри при тях. Което води до монопол. Това не е хубаво.
А напоследък, редица девелъпъри решиха да кажат на хората, които са ги подкрепили по един или друг начин, да го духат. Което, също не е хубаво....
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл