hategame logo
Google, Microsoft против сливането между Nvidia и ARM
пуснато на 16 февруари 2021 от pseto
nvidia arm
Една от най-големите сделки в технологичния сектор – сливането между Nvidia и ARM на стойност 40 милиарда долара, е възможно да не се случи. Няколко водещи компании вече са подали официални възражения към регулаторните органи в САЩ, ЕС, Великобритания и Китай, които разглеждат колосалната по размер сделка.

В това число влизат гигантите Google, Microsoft и Qualcomm. Но и други компании като Apple, Amazon, Samsung, Huawei и Intel имат своите съмнения дали Nvidia няма да се опита да повлияе на пазара, след като придобие контрол над ARM.

Базираната във Великобритания компания е лидер при архитектурите за мобилни процесори и графични ускорители. Специално ако говорим за CPU-тата, ARM тотално доминира в сектора. Чиповете за смартфони и таблети на Qualcomm, Apple, Samsung и други използват процесори, а много често и графични ускорители с архитектурите на ARM.

Съмненията към Nvidia са, че след приключване на сделката ще се опитат да повлияят на конкуренцията, увеличавайки цените например. Според Google, Microsoft и Qualcomm, регулаторите трябва да се намесят.

Самите Nvidia пък твърдят, че нямат причини да променят нищо в пазарния модел на ARM, особено и когато трябва да избият внушителните пари, които ще дадат за компанията.

Предстои да видим как ще се развие ситуацията. Докато огромен брой от корпоративните сливания минават безпроблемно, то понякога толкова колосални сделки, които могат да променят много в технологичния свят, биват спирани.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл