hategame logo
Ъпдейт: Nvidia купи ARM за 40 милиарда долара
пуснато на 13 септември 2020 от pseto
nvidia arm
Nvidia е възможно да подсили стабилно позициите си с огромна покупка, твърдят спекулации в интернет. Американската компания, популярна най-вече с видеокартите си, е възможно да придобие ARM.

Става дума за британското дружество, специализирано в архитектури за процесори и графични ускорители за мобилни устройства. Ако става дума за CPU-тата, ARM е пазарен лидер практически без конкуренция в последното десетилетие. При графичните ускорители британците срещат повече отпор, но въпреки това са лидери с 43% пазарен дял за 2019 година.

Интересно е да отбележим, че за разлика от много конкурентни компании ARM не продава директно чипове. Вместо това бизнесът им се върти изцяло върху дизайна на нови архитектури и лицензирането им към куп външни дружества. Нещо, което ще е много важно за Nvidia. От една страна сделка с ARM ще позволи на Nvidia най-накрая да навлязат по-стабилно в мобилния сектор. А от друга - компания, специализирана в проектирането на нови архитектури, със сигурност ще има с какво да подсили и водещият PC бизнес на американския гигант.

Слуховете твърдят, че сделката ще е на стойност 40 милиарда долара. Част от нея ще бъде финансирана в кеш, а друга - с акции в Nvidia. Които в момента са на рекордни цени.

Що се отнася до ARM, собственици на дружеството са японците SoftBank. Те ги придобиха преди 4 години за 32 милиарда долара. Така SoftBank може да спечели 8 милиарда долара за доста кратък период от време.

Ъпдейт - сделката вече е официална. Стойността е максимално 40 милиарда долара, от които 12 милиарда са в кеш, а още 21.5 милиарда - под формата на акции в Nvidia. Така SoftBank ще придобие около 7-8% от Nvidia. Освен това 1.5 милиарда долара ще отидат като опции в ценни книжа за служителите на ARM, а още 5 милиарда -ако ARM постигнат определени финансови цели.

Както обикновено подобна огромна сделка няма как да бъде финализирана току-тъй. Тепърва предстоят одобрения на регулаторите в САЩ, Великобритания и Китай. Очаква се сделката да бъде финализирана до март 2022 година.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
14 септември 2020
В допълнение - въпросните акции, които SofBank ще получат се равняват на 10% от компанията. Т.е. SoftBank ще притежават 1/10 от Нвидиа след сделката.
Интересен е корпоративният свят.
pseto avatar
pseto
14 септември 2020
Така е, иначе нямаше току-тъй да дадат пазарен лидер като ARM. За Nvidia е доста по-важно какви позитиви ще им донесат британците, вместо тези 10%, естествено.
HighFist avatar
HighFist
14 септември 2020
Интересно е да се разсъждава какво ще се случи с компании като Nvidia и AMD, когато геймингът се превърне изцяло в cloud и ще може да се стриймва диретно на телевизора или телефона, докато си в тоалетната, без нуждата от видео карти на локалните устройства.
Charcharo avatar
Charcharo
14 септември 2020
Те продават устройствата и за Клоуда и изкарват милиарди от по-сериозни пазари, но това е възможно най-лошият вариант за гейминга. Дано никога да не дойде този вариант, че ще се откажа от това хоби.
HighFist avatar
HighFist
14 септември 2020
Мда, ще изчезне романтиката в гейминга и всичко ще се превърне в поредната услуга. Физическият носител официално ще остане в миналото, каквато тенденция забелязваме и в момента.

Не съм чел анализи, но е интересно да се види какъв процент от видео картите се купуват от геймъри, какъв - от графични дизайнери, в промишлеността, копачи и т.н.

Charcharo avatar
Charcharo
14 септември 2020
Точно това не мога да ти дам, но поне това мога:

https://s22.q4cdn.com/364334381/files/doc_financials/quarterly_reports/2021/Q121/Rev_by_Mkt_Qtrly_Trend_Q121.pdf

HighFist avatar
HighFist
14 септември 2020
@Charcharo - достатъчно информативно е за моите нужди
pseto avatar
pseto
14 септември 2020
Не мисля, че скоро желязото ще изчезне от холовете ни, ама кой ли знае, в този сектор нещата се променят толкова бързо, че знае ли човек. Това, което могат телефоните днес, преди 15-16 години щеше да се счете за някаква сцена от Star Trek или друга научна фантастика.
Charcharo avatar
Charcharo
14 септември 2020
Това е огромно постижение за Дженсен Хуан.
С това те вече стават най-важната и най-силната хардуерна компания на света.

Но... не знам дали ми харесва Британска компания пак да коленичи пред САЩ и това точно Nvidia да имат толкова много сила.

o153 avatar
o153
14 септември 2020
Сделката е определяща за бъдещето на нвидия. Тва не е да купят патента за физикс, в случая се цялят за бъдещо корпоративно надмощие - ИИ, патенти, пазар. Нвидия са корпорацията която вижда сайбърпънка като бъдеще и натискат. Според мен шанса да са уцелилят е доста голям.
Според мен.
igra4 avatar
igra4
15 септември 2020
Nvidia са корпорацията на злото. Като се занимавах с глупости(ПеЦе) на времето, винаги съм бил от отбора на Ати тогава.
Charcharo avatar
Charcharo
15 септември 2020
Поне си консистентен. AMD (ATI) ти строят по-голямата част от конзолката.
Rostik79 avatar
Rostik79
15 септември 2020
В интерес на истината Нвидиа винаги са били по-иновативната компания, а АТИ следваха, където могат. Нвидиа първи направиха T&L модула в първите GeForce карти, първи вкараха хардуерна физика, CUDA архитектурата, направиха си даже нещо като собствена конзола (която май се оказа провал), вкараха Ray-tracing и куп други неща.
Но и аз си правя компютъра с АТИ/АМД видео и процесор. Първият ми компютър беше с AMD Athlon 600mhz - слагаше се на слот като видеокартите, не на сокет и оттам имам сантименти към АМД/АТИ.
Charcharo avatar
Charcharo
15 септември 2020
Ray-Tracing си е проект на AMD и Nvidia още от 2013та. Всичките нововъведения в Tonga и Fiji и после Vega са именно основата на RT платформа. Nvidia просто изпревариха Radeon при Volta и Turing, но и двете разработват това заедно с Kronos и Microsof от много години.

Пък и самата техника е на десетилетия. 95% от CGI който виждаш си е Ray/Path traced.

Другите неща съм донякъде съгласен но не съвсем. Примерно, PhysX вече е де факто донякъде Open Source и работи по-добре на процесори отколкото на видео карти (поне в игри).

RTG първи имат low-level API и реално те успяват да накарат Microsoft да направи DX10.1 и DX11 читави. Плюс това, теселацията и първите добри Global Illumination имплементации в игрите са с тяхна помощ.

Мисля, че са горе долу наравно но Nvidia наистина са направили повече за професионалната сфера като цяло.

morgoth_srs avatar
morgoth_srs
15 септември 2020
PhysX не е разрабтока на NVidia, а на NovodeX. 2004 г Ageia ги купува, а 2008 Nvidia купува Ageia.
Charcharo avatar
Charcharo
15 септември 2020
Това е така, но новите версии на PhysX, които използват многоядрени процесори и се водят "Open Source" са си на Nvidia.
morgoth_srs avatar
morgoth_srs
15 септември 2020
Репликата ми беше към Rostik79, че Nvidia първи са вкарали хардуерна физика.
Rostik79 avatar
Rostik79
15 септември 2020
Вярно, че много от технологиите в Нвидиа не са разработени точно от самите инженери на Нвидиа (те всеки ден купуват някоия компанийка и им ползват патентите) - мисълта ми беше в сравнение с АТИ често те дават тон в насоката на гейминг технологиите.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл