hategame logo
Google обяви стрийминг услугата за игри Stadia
пуснато на 20 март 2019 от pseto
google stadia 1
Google ще се опита да навлезе с гръм и трясък в гейм стрийминг пазара с услугата си Stadia. Тя беше обявена по-рано през седмицата, като едва ли идва като голяма изненада. Миналата година Google съвместно с Ubisoft предлагаше стриймване на Assassin’s Creed Odyssey. Беше ясно, че е въпрос на време да видим и обявяване на пълнокръвна услуга, а сега знаем и нейното име – Stadia.

За какво иде реч обаче?

Stadia ще позволи стриймването на игри до куп устройства – от мобилни телефони и таблети до лаптопи и персонални компютри. Основното условие е да се ползва браузъра на Google – Chrome. И, разбира се, да е налична стабилна връзка с интернет (а именно 25 мегабита в секунда).

Стига тези условия да са изпълнени, Stadia ще ни позволи да играем куп AAA игри с максимални настройки – първите обявени са Assassin’s Creed Odyssey и Doom Eternal – без значение от производителността на хардуера ни. Още по-интересно е, че Stadia няма да изисква инсталация на каквото и да е на устройството ни.

Google обещава, че всяка инстанция на Stadia ще има изчислителна мощ от 10.7 терафлопа – „повече от Xbox One X и PlayStation 4 Pro заедно“. Споменават се и ключови думички като „60 кадъра в секунда с 4K резолюция“.

За Stadia се планират екстри – например това да можем да играем в чужда инстанция (например за да помогнем на някого да мине определена тегава секция в игра?). Планира се също да можем да влизаме в игри на хора в YouTube, които ги стриймват в същото време – което също звучи доста интересно.

google stadia 2

Бива представен и джойстик, оптимизиран да работи със Stadia. На вид контролерът е общо взето микс между най-популярните такива днес - на PS4 и Xbox One. Интересно е обаче, че са налични някои екстри.

Например тази, че падът се връзва директно с инстанцията, която стриймва играта ни. В резултат ние не трябва да сдвояваме джойстика с телевизори, лаптопи, таблети или други подобни устройства, на които сме решили да цъкаме. Налични са и два допълнителни бутона.

Единият ни позволяваме връзка с YouTube, където можем моментално да споделим геймплей видеота. Другият бутон пък е за Google асистент, който приема гласови команди и който ще ни позволи да задаваме въпроси относно някоя игра (стига тази опция да е предвидена от разработчиците). Естествено за нас, българите, тази екстра едва ли е толкова интересна, понеже с акцентите, които мнозина от нас имат вероятно ще е трудно гласовите команди да бъдат "разбрани".

Заедно с всичко това бе обявено и студиото Stadia Games and Entertainment. То се оглавява от Джейд Реймънд – популярно име в гейминга. Засега не знаем с какво ще се занимава компанията, но скоро ще научим.

Тук идва големият въпрос – дали Stadia ще се установи в гейминга? Дали това ще е следващото „голямо нещо“, което да ни накара да се спрем с мисленето как да ъпгрейднем машината си?

Сигурно е, че ако някой може да предложи подобна услуга, то това е гигант като Google. Не само имаме сървърната инфраструктура на гиганта, но също опита във виртуалното пространство, качествените софтуерни инженери, а също и адски важно – колосалния финансов ресурс.

Все пак предстои да научаваме още. Като цени, дата на излизане и всичко друго. Но... определено Stadia е нещо, което ще следим.

Коментари
LethianDream avatar
LethianDream
21 март 2019
Джейд Реймънд (която ми е любимка) стана вице в Гугъл, неслучайно са я назначили, но съм умерен песимист, знаем какво се случи с Гугъл +. Не виждам как ще се стриймват игри при трагичния интернет на по-голямата част от човечеството. Говорим за мултиплейър, синглите е ясно. Но сингъл играе много малка част от геймърите, всички дЯца шият батъл рояли, които не виждам вариант да играеш, стриймвайки, особено ако си в Лесото или на майка си в детеродния орган. Иначе идеята е интересна, няма спор, ако правилно се развие нищо чудно да е бъдещето на гейминга в глобален мащаб.
pseto avatar
pseto
21 март 2019
Доколкото четох се искат 25 мегабита връзка, което прави 3 и нещо мегабайта в секунда. Сега ясно е, че тука в България сме доста привилегировани откъм свързаност и 3 мегабайта са нищо, за 10 лева месечно спокойно имаш 6-8 мегабайта в секунда, ама би трябвало и на запад за не толкова много пари да е възможна подобна свързаност. Ако наистина се иска само толкова... не ми се струва много и фантастично.

Иначе Google+... фейлна брутално, но пък и той не е нещо, което е толкова специалитет на Google. Опитаха се да направят нещо от типа на "видяла жабата, че подковават коня". Докато тук имат сървърната инфраструктура и човешките кадри, които да направят нещата...

...но все пак ще трябва да видим как ще се развие всичко. Че има доста въпросителни. Включително и това кои компании ще подкрепят тази инициатива. Щото е трудно да вярваме, че Sony например ще пляскат от кеф, ако някой тръгне да им бърка в PlayStation хардуерния бизнес.

Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
21 март 2019
Изтрит коментар
vanmx avatar
vanmx
22 март 2019
От всички тия напъни за Cloud гейминг, вероятно Google са единствените които могат да направят нещо голямо, качествено, фувкционлно, масово и смислено.

Мен просто не ме кефи идеята. Не ме кефи това че физическите копия на игрите отиват в историята, това че игрите масово наблягат на филмови похвати и стават като не просто филми, ами сериали. Сега остава и да започнат да се стриймват като такива и аз направо ще зачеркна игрите като хоби.

pseto avatar
pseto
25 март 2019
Мен, честно казано, не ме интересуват носителите на игрите и никога не ми е пукало за тях. Дискети, дискове, ала-бала, все тая, стига играта да е окей. Ако някога можеш да играеш качествено само с интернет връзка съм изцяло "за". Макар че определено ще е интересно да видим дали Google ще се справи. Вероятно и трудността на казуса ги мотивира, да видят дали ще се справят с предизвикателството. Щото вече са толкова богата компания, че едва ли още там 3-4-5-6 милиарда в касичката ги мотивират толкова, колкото да правят някакви смазващи неща.

Въпреки че Apple са окей само да трупат пари с копи и пейст на едно и също устройство с 0.01 милиметра по-тънко и живот на батерията, увеличена с 5 минути, сравнено с миналото поколение.

igra4 avatar
igra4
22 март 2019
Тва трябва да го цъкаш на ПеЦето, никой няма да си остави конзолата да им цъка игрите, а конзолите отново ще са си с екслузивите, няма даги дадат на гугъл. С една дума простотии.
nikoim avatar
nikoim
22 март 2019
Играча пак съ изказва
nikoim avatar
nikoim
22 март 2019
Туй да стриймвам на плазмата хироус три и сфрендове да пуцаме е яко.. ама като видях на асасина къф инпут лаг имаше.. таз шитня е далеч от хардкор геймърите... И гоглето ги боли за гейминга.. мат ънлимитед ресурс от геймъри които ще им учят лърнинг машините...
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл