hategame logo
Google се отказва от гейм разработката
пуснато на 01 февруари 2021 от pseto
google stadia
Гейм разработката очевидно не е за всеки. Наскоро се появиха спекулации, че Amazon инвестира по половин милиард долара годишно в гейм дивизията си, макар че от нея не е излязло нищо, което да оправдае подобна инвестиция. Друга компания, опитваща се да навлезе в разработката – Google, вече е преустановила инвестициите си.

По-рано през седмицата научихме, че отделът в рамките на интернет гиганта, разработващ игри за Stadia, ще затвори врати. В интерес на истината дивизията не е огромна по размер – тя е от 150 човека, което за модерните стандарти всъщност е едно средно по размер студио. Отделът е бил в разделен в два офиса – един в Монреал, Канада и един в Лос Анджелис, САЩ.

Отсега нататък Google ще разчита само на външни игри за Stadia. Не само това, но и компанията ще отвори технологиите си за своите партньори.

Научаваме също, че Джейд Реймънд, която оглавяваше отдела за разработка на Stadia игри, е напуснала компанията. Тя ще „преследва нови предизвикателства“ – вероятно в рамките на някой от гигантите в гейминга. Тя е известна с работата си като продуцент на ранните Assassin’s Creed игри. След това тя имаше кратка авантюра с EA и студиото им Motive, което първоначално трябваше да разработи Star Wars игра от Uncharted тип, но в крайна сметка този проект бе спрян и дружеството пусна Star Wars: Squadrons.

Коментари
LethianDream avatar
LethianDream
03 февруари 2021
Стадиата се оказа мъртвородена..Довиждане и приятен ден..все едно Сони да разчита само на външни игри за Плейстейшън..
nightwarrior avatar
nightwarrior
03 февруари 2021
Не е това проблемът. Ако го бяха направили наистина като Netflix за гейминг имаха шанс. Проблемът е, че освен абонамента, искаха да си купиш и игрите от техния стор(Нвидия алтернативата поне се линква към съществуващата ти библиотека, примерно в Стийм). Отделно най-сериозно обърнаха внимание на US пазара. Разбирам ги защо, на хартия те са много доходоносни, само че пропуснаха малката подробност, че в US интернет инфраструктурата е мегазле. Като минеш през ниски скорости (недостатъчни за Cloud гейминг) и стигнеш до лимити на гигабайтите доунлоуд/ъплоуд които имаш.

Всичко това води до този резултат. Жалко за шараните, дето си взеха игри от стора им, защото когато неизбежно затвори... Чао чао игри.

Mitko6000 avatar
Mitko6000
03 февруари 2021
Да не говорим, че цените в стора им са си пълните пазарни такива, а дефакто не можеш никъде да изтеглиш играта след като си платиш, а получаваш лиценз да я стриймваш. И на практика, даваш пари за нещо което не остава твое, и като дойде момента да убият Stadia, всичките тези пари отиват в кенефа.
pseto avatar
pseto
03 февруари 2021
Е, реално Stadia-та още не е в гроба, просто са решили да не наливат пари във вътрешни игри. Като гледам с тези 150 човека вероятно не са стигнали до етап на по-сериозна продукция. Вероятно са изследвали идеи, правили са прототипи и в един момент са казали - "Ебал съм го" и са теглили чертата. Така си представям аз нещата.

Все пак Google се надяват да изкарват големите кинти от посредничество - вероятно си лапат едни хубави 30% от всяка продажба, записана на Stadia. Ама и аз не съм особено сигурен колко хора ще си купуват една и съща игра X на брой пъти. Най-вероятно Stadia ще си остане някаква периферна/нишова услуга, докато в един момент Google не реши да дръпне шалтера.

HighFist avatar
HighFist
03 февруари 2021
Изводите са, че човек трябва да играе игри за кеф, а не да се прекланя пред компании, включително стийм, playstation и т.н.

Всичко е пари и в момента, в който спре да изкарва пари, отива в кофата. Най-важното е на човек да му е кеф на душата. Като изпито пиене. :Д

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл