hategame logo
Google платили десетки милиони на Ubisoft, Rockstar за Stadia портове
пуснато на 01 март 2021 от pseto
google stadia
Google са мотивирали компании като Ubisoft и Rockstar с десетки милиони долари, за да направят портове на техни игри за Stadia. Това научаваме от нов материал на Джейсън Шрайър за Bloomberg. В него биват интервюирани разработчици, били част от гейм дивизията на Google.

И става ясно, че водещата търсачка днес е инвестирала прилични суми в Stadia. Само за портове на последния Assassin’s Creed и The Division са били платени 20 милиона долара. Предполага се, че поне 10 милиона са били дадени на Rockstar за порт на Red Dead Redemption 2 и вероятно пак подобна сума за NBA 2K20 (който е дело на 2K Games).

Тези сериозни суми обаче не биват избити по никакъв начин след провала на Stadia. В материала си Шрайър пише, че поставените вътрешни цели за продажби на контролерите за стрийминг услугата „са били пропуснати със стотици хиляди бройки“.

В материала се посочват и част от причините за неуспеха на Stadia досега. Една от тях е упорството на Фил Харисън, шеф на отдела, отговорен за стрийминг услугата. Той е отказал да пусне услугата под формата на бета първоначално и е искал да я представи с моментална цялостна премиера. Ход, който не донесе нужните позитиви.

Допълнително пазарният модел на Stadia, при който трябваше да плащаме изцяло за игрите, вместо да се следва някакъв абонаментен модел, не се хареса на геймърите. Някои екстри като native 4K също не се оказаха истина – при практически всички игри имаме ъпскейлване от 1080p (за което пък Google хвърли вината върху разработчиците).

Както винаги в подобни случаи е редно да кажем, че говорим за слухове. Но Stadia си е провал по всички параграфи досега. А пък затварянето на вътрешното студио за разработка на ексклузиви също затвърждава подобно твърдение. Все пак Google ще продължи да развива услугата... но докога?

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл