hategame logo
Игрите за новите конзоли ще струват 160 лева
пуснато на 17 септември 2020 от pseto
playstation 5
По-рано през годината имаше намеци, че цените на игри за новото конзолно поколение ще се вдигнат. Но вече имаме и потвърждение - изглежда в Европа ще трябва да плащаме още повече за гейм софтуер. А именно - 80 евро или 160 лева у нас.

Толкова е цената на преработения Demon's Souls, който ще излезе заедно с PS5 на 12 ноември. Destruction All Stars, отново ексклузив за конзолата, ще струва също 80 евро. Все пак добрата новина е при Spider-Man: Miles Morales, който ще струва 60 евро или 120 лева. Но все пак знаем, че играта не се води за продължение в серията, ами по-скоро нещо като стендалоун експанжън, така че е нормално да не е на пълна пазарна цена.

Не знаем какво е положението при Xbox Series X към момента, но можем да сме почти сигурни, че и там цените ще са увеличени. Така next-gen хардуерът може да не е чак толкова скъп - цени от 999 лева за премиум моделите не са спиращи дъха. Но за игри ще трябва да плащаме повече.

В последните месеци разпространителите постоянно намекват, че новото конзолно поколение ще вдигне разходите по разработка. Любопитно е обаче, че в своята есенция PS5 и Xbox Series X са PC-та, на които човек може да играе с малко по-високи настройки, сравнено с настоящите конзоли. Така аргументите, че с новото поколение нещо драстично се е променило в гейм разработката изглеждат доста зле скалъпени.

Коментари
pepito avatar
pepito
17 септември 2020
Ако стане практика с такива цени ще бъде леко неприятно, 160 лв ми се вижда прекалено, ако ще да е и току що излязло ААА заглавие.
Но пък много потребители ще се преориентират. Аз самият рядко купувам нещо day1 просто защото почти никога не започвам да играя съответното заглавие веднага, обикновено довършвам нещо друго и чак тогава.
Отделно често новоизлязлите заглавия са пълни с бъгове и след година-2 когато се пооправят бъгове и излязат DLC-та нещата стават по-приятни, да не говорим, че и цената пада...
logout avatar
logout
17 септември 2020
А и както са започнали презентациите с трейлъра на Final Fantasy 16 и пояснението "The following content is captured on PC emulating the PS5 experience"
pseto avatar
pseto
17 септември 2020
pseto avatar
pseto
17 септември 2020
Дам, този надпис е злато. И накрая - "80 евро, щото ни беше много скъпо да пуснем PC версията за PS5 с малко намалени детайли". Да си го кажат право куме в очи - "Лакоми сме, имаме нужда от повече пари" и да се приключва.
logout avatar
logout
17 септември 2020
Разочарован съм от графиката в голяма част от трейлърите, това и с новите цени на игрите за сега, поне аз, ще инвестирам първо в една RTX 3080 или 3070 и в края на следващата година конзола
pseto avatar
pseto
17 септември 2020
При цени от 160 лева Blu-Ray-ът ми е задължителен, продажбата на голяма част от игрите след разцъкване също. Не знам как ги мислят нещата, интересно ми е дали това увеличение ще им изиграе лоша шега или хората ще си купуват пак, без да им мигне окото.
HighFist avatar
HighFist
17 септември 2020
В PS акаунта имам само няколко игри, които знам, че някога бих си ги пуснал отново - напр. МК11 и Ghost of Tsushima.

Наистина човек трябва да се замисли дали твоята логика не би била по-правилната. Поне нещо да си върнеш обратно от вложеното. Иначе тези 100 евро разлика между двата варианта ще ти излязат златни впоследствие.

jenssn avatar
jenssn
17 септември 2020
да го духат .... маймундааа да бъде ... майка им долняшка .. а що не 200 лева да ги еба
jenssn avatar
jenssn
17 септември 2020
мисля че не всички игри ще са на 70 80 евро...
pseto avatar
pseto
17 септември 2020
В началото няма да са всички, но деликатно-деликатно ще се пробват да установят тази цена като стандарт. Вероятно зависи и геймърите какво ще имат да кажат. 80 евро и в Европа не са баш никакви пари, ама у нас 160 кинта вече си е безумие. Някак така се наближава психологическата граница от 200 кинта...
sClass avatar
sClass
17 септември 2020
1600лв. за 10 игри.

Вярно, в повечето случаи може да ги шитнеш в olx-а след като ги изиграеш, ама там почва един цигански пазарлък да смъкнеш 20-30лв. надолу Общо взето не си заслужава времето и нервите.

Да си на РС си остава най-евтиния вариант, лошото е че изискванията пак ще скочат с излизането на новите конзоли и ще трябва и там да се наливат пари.

sClass avatar
sClass
17 септември 2020
Иначе аз вероятно съм стар, но помня когато новите РС игри струваха 49.99лв, а за конзоли - 69.99
Rostik79 avatar
Rostik79
17 септември 2020
И аз помня тези цени, както и че в тия години една игра струваше горе-долу 1/4 от заплатата ми. Затова и не си купувах.
pseto avatar
pseto
17 септември 2020
И аз помня как дадох точно 1/4 от заплатата си за първата си оригинална игра - Guild Wars. Която струваше 50 лева и беше намалена специално за българския стандарт, май иначе бяха по 70-80 лева игрите. По онова време да си купуваш редовно игри означаваше да си ебаси паралията, в ранните тийн години дори не съм си и помислял да поискам някога пари за оригинална игра, нямаше кой да ми даде. Ама реално игрите са 2 пъти по-скъпи днес, а заплатите - 5-10 пъти по-високи, сравнено с онези времена. Та това поне е някакъв прогрес.

Но аргументите на разпространителите са за кофата, наистина имаме инфлация и т.н., но същевременно пазарът е титанично по-голям днес, съответно е много по-лесно да се избият бюджетите, дори и някоя игра да е по-посредствена.

lyubohar avatar
lyubohar
18 септември 2020
Конкуренцията също е титанично по-голяма заедно с пазара.
pseto avatar
pseto
18 септември 2020
Това е така, да. Но за най-големите компании, които имат стотици хиляди и милиони фенове, а освен това и солиден маркетинг зад гърба си (и евентуално медии, които гарантирано ще им дадат оценки от 8/10 минимум на игрите), голямата конкуренция не е особен проблем. Те пак ще са една глава над малките студия. Но за разлика от едно време горната граница на продажбите не е примерно 1 милион или 2 милиона, ами... 20, 30, 50, даже 100+ милиона за GTA V.

Та точно титаните в гейминга според мен нямат никакъв резонен аргумент са увеличаване на цените, освен лакомия. Да не говорим, че те си пускат и финансовите резултати редовно, нито Activision Blizzard умират от безпаричие, нито Take-Two, нито EA, напротив, чупят рекорд след рекорд.


Но да, за малките студия е по-тегава конкуренцията. Някои игри имат късмета и се отличават, други - не и потъват, макар че може да са съвсем добри. При хиляди и хиляди заглавия излизащи всяка година пазарът може да е брутален. И тук дори не говорим за мобилния сектор, където е... мамата си джаса. Там нали имаше статистики, че над 90% от игрите са провал и са на минус, ако не и повече.

lyubohar avatar
lyubohar
18 септември 2020
То по принцип такова понятие "лакомия" няма в икономиката - щом има растящо търсене, всяко CEO с IQ над 10 ще вдига цените И аз да бях, и аз щях да ги вдигам колкото мога.
pseto avatar
pseto
18 септември 2020
То това е абсолютно ясно. Просто ми се стори, че с примера за увеличената конкуренция се опитваш да оправдаеш аргументирано увеличението на цените в следващото конзолно поколение, та заради това ти отговорих така.
lyubohar avatar
lyubohar
19 септември 2020
Със сигурност не цялото увеличение се дължи на "лакомия", даже бих казал, че лакомията е много малка част от уравнението. Има си и естествени процеси на инфлация, на поскъпване на части, на работна ръка. Грубо казано - цените на всичко, навсякъде по света постоянно нарастват. Ако игрите са се въртяли около 130 лева в продължение на 10-15 години, съвсем нормално е това вече да не е достатъчно и това не е само лакомия. Кое друго е със същата цена като преди 10г, че разходите за производство на игри да не са мръднали?
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 септември 2020
Разходите са мръднали, но и пазарния модел е мръднал - луутбоксове, микротранзакции, сийзън пасове. Нека не се лъжем, че ако искаш да видиш всичко от дадена игра, то ще ти струва 60 евра(70 на конзола). Изключения има, но са малко. Не говоря дори за експанжъни, защото те не са нещо ново, но и рядко виждаме такъв контент.

Да не говорим, че примерно ако погледнем Активижън Близард и последния скандал със заплатите, обяснението за лакомията не е далеч от ума.

Ако игрите бяха без тонове микро транзакции, ако пазара не беше предимно дигитален, можеше и да се съглася, че наистина игрите им струват повече и е нужно цената да се вдигне.

Не ме разбирай погрешно, тяхно право е да вдигнат цената и вероятно ще мине без проблеми.

lyubohar avatar
lyubohar
19 септември 2020
Ти говориш за някакви геймърски детайли, аз говоря за глобални неща. Заплати на developers, цена за производство на дискове, цена на електроенергия, цена на транспорт, такива неща.
Charcharo avatar
Charcharo
19 септември 2020
Процентът, който взимат от покупка също се е увеличил. И то с доста.
pseto avatar
pseto
19 септември 2020
Спорно е дали и разходите са мръднали толкова много нагоре. Да, в студията в Калифорния цените са в космоса, но същевременно програмирането е далеч по-разпространено в световен мащаб. Имаме куп студия в Източна Европа, в бедните азиатски региони. Най-вече с поддържащи функции. Това ти сваля разходите и то здраво. Едно е да си наемеш стотима QA-и от Силициевата долина, друго е от Таджикистан или Индия. Вторите ще са в пъти по-евтини. А преди 15-20 години не всеки пети беше програмист или пък QA.

Другото е, че едно е 50 долара цена при пазар, чийто таван е 1-2-3-4 милиона продажби за куп жанрове, а друго - 50 долара цена при пазар, при който таванът е 100 милиона - 200 милиона минимум (между GTA V и Minecraft, примерно). И 2000 година гейм компаниите имат доста по-високи печалби на бройка продукт, отколкото в други сектори - но тя беше задължителна, защото пазарът е малък. Сега пазарът е голям, но печалбата от бройка продукт пак си остава голяма. Даже още по-голяма - с вдигнатите цени на игрите в последните 15 години и с обръщането към дигиталното, което са си едни 30-40% по-високи печалби. Плюс DLC-та, микроплащания, ингейм реклами и всички шитни, които спомена nightwarrior.

Между другото за разлика от 2000 година днес има абсолютно реален пазар на 20-доларови и 25-доларови игри, тогава за подобни суми се продаваха само най-големите говна, които човек се прецакваше брутално, за да си купи (с много малки изключения). Което реално показва колко високи са печалбите в гейминга. Някои 20-доларови игри са прекрасно направени, най-малкото и Darkest Dungeon ти е в 25-доларовия сегмент... да, там на героите не можеш да им преброиш вените по бицепса, ама все тая.

Също така как Sony ще мотивира цената от 80 евро за Demon's Souls? Вътрешна игра, която ще се продава с над 90% печалба? При 70 евро щяха да са на загуба или какво? Не, просто щяха да вземат по-малко пари, демек - лакомия.

Аз не казвам, че игрите трябва да са на по-ниски цени. Искам, да. Като потребител. Но все пак това "трябва" си е комунизъм. Щом нещо се продава за XXX пари и се купува, значи всичко е точно. Така функционира пазарът. Ако искат да направят игрите и 200 лева, и 250 лева - да ги направят. Ако могат да ги продадат за толкова, защо не? Просто ме дразни тази лъжа - "Разходите се вдигат" и там разни угоени шефове, които едва ли не ще се разплачат - "Ако не вдигнем цените, няма как да храним чааветата". Финансовите резултати на големите компании са публични, специално проверих 7-8 от тях сега. Дори и преди пандемията всички са в цветущо финансово състояние с приходи и печалби в зеленото (без Activision Blizzard, за тях обърках, последната им финансова година наистина беше по-слаба, най-вече защото 2018-а им беше най-добрата в историята... въпреки това при 6.5 милиарда приход и 1.5 милиарда печалба много трудно ще ги оплача).

П.С. Ето един пример за индустрия, в която цените не само не са се увеличли, но и може би леко са паднали в абсолютна стойност за последните 20 години. Средностатистически автомобил днес ти е 20-30% по-достъпен, сравнено със средата на 90-те (а може би и по-достъпен). Има си азбучни истини, но си има и изключения, и контекст. Не можем да сравняваме пазара на домати с гейм пазара.

Charcharo avatar
Charcharo
19 септември 2020
@Lyubohar
"Ти говориш за някакви геймърски детайли, аз говоря за глобални неща. Заплати на developers, цена за производство на дискове, цена на електроенергия, цена на транспорт, такива неща."

Margins не са геймърски неща. Това е доста универсално нещо.

А допълнителните микроплащания имат абсурден margin. Пък и, дори и без тях в днешно време изкарваш повече от продажбата от преди.

Charcharo avatar
Charcharo
17 септември 2020
Преди 15 години стандарта за Конзолна игра беше 60 USD а за PC игра - 50. Това беше заради таксата на конзолните разработчици която грубо излизаше 6-8 USD на копие. И те за да не се минат, вместо да е 57 USD го направиха 59/60.

След това се усетиха - на PC нямаме такси ама там PC геймърите са само една идея по-умни. Нека да направим и PC игрите да са 60 USD. Отне им време но успяха. Заради това 1 продадено копие на PC носи повече пари отколкото на конзола.

В ерата на дигиталната дистрибуция, publishera и developra взимат около 55-60% (30%* + taxing ) кето е по-добре от физическото копие където изкарват 35-40%.

Но каквото и да се прави все им е малко...

Както и да е, това ЩЕ МИНЕ. На Запад не им дреме и те решават парада не Българите. Дано това да накара повече хора да станат PC геймъри ама знам, че това ще засегне и мен също след време.

Уви малко геймъри помнят тези неща. Това изкуство е абсолютен траш вече.

LethianDream avatar
LethianDream
17 септември 2020
Игрите не са скъпи, доходите ни са ниски При тях 80 евра е все едно муха ги е ухапала, гледам, че почти всички приятелчета в Западна Европа си играят игрите на ден 1, факт е, че кеф цена няма, но ние тук няма как да си позволим подобно нещо.
Charcharo avatar
Charcharo
17 септември 2020
И аз си играя игрите ден 1
Но това кое е много пара и кое не, дори и в БГ е субективно. За мен ако STALKER 2 е реално добра а не просто ОК, и 500 лева да е ще ги дам. Но не там е въпроса.

Sony и разработчиците лъжат. И дори и да си заможен днес - утре може да не си. А и имаш приятели, които не са. Затова трябва да си против тези лъжи.

Затова се ядосвам. Лъжи и ебане на потребителите. Гейминга стана по-добър, когато ние бедните от Източна Европа влезнахме в него. Игри като Pathologic, STALKER, Metro, Келтски Крале, Imperium 3, Tropico, War Thunder, Witcher... искам това да продължи. Искам и други бедни региони да навлезнат. Но няма как с тавива извратени изроди.

Ето ти още една причина защо аз мразя конзолните и някои от тези компании...

nightwarrior avatar
nightwarrior
19 септември 2020
lamsvi avatar
lamsvi
05 октомври 2020
Повече от $15 за игра не давам. чакам си дискаунт и празници в американсия стор. играя бая след излизането на играта ама кво ми пука като повечето ми игри са на $9.99 и надолу
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл