hategame logo
Месут Йозил премахнат от PES 2020 заради Китай
пуснато на 19 декември 2019 от pseto
ozil pes 2020
Цензурата за нуждите на китайския пазар в гейминга започва да става все по-популярна. Последната игра, която прибягва до нея се казва Pro Evolution Soccer 2020. В ревизията на играта за Китай ще бъде премахнат Месут Йозил.

Причината? Футболистът на Арсенал се е изказал критично за отношението на китайското правителство към малцинството на уйгурските мюсюлмани в страната. Предполага се, че стотици хиляди, а дори и повече от милион от тях са били задържани и изпращани в трудови лагери в последните години. Като причина се посочва желанието уйгурите да получат професионална квалификация и да се възпре разпространението на ислямски екстремизъм.

Йозил, бидейки мюсюлманин, се изказва против тези практики. И след това се намесва компанията NetEase, разпространяваща PES в Китай.

Тя казва, че футболистът е „наранил чувствата на китайските фенове, а също и духа на спорта като носител на любов и мир“ – неща, които компанията „не разбира, не приема и с които не се съгласява“. Резултатът е цялостното премахване на Йозил от версиите на PES 2020 и за мобилни устройства, и за персонални компютри и конзоли.

Не е ясно дали Konami, които са разработчик на играта и разпространител на световните пазари, ще кажат нещо по темата. Най-вероятно не.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл