hategame logo
Microsoft не са купили Bethesda, за да ограничават Sony
пуснато на 18 октомври 2020 от pseto
bethesda xbox
Microsoft не са купили Bethesda, за да правят игрите на разпространителя ексклузивни за Xbox и съответно да ограничат PlayStation. В това ни уверява Фил Спенсър, шефът на гейм отдела в рамките на компанията. Вероятно именно той е бил един от основните двигатели зад сделката между Microsoft и Bethesda.

"Нямаме намерение да отнемаме игри от друга група геймъри по подобен начин", казва Спенсър, отговаряйки на въпрос дали няма да е прекалено трудно за Microsoft да избие инвестицията си от 7.5 милиарда долара в Beteshda, ако направи игри като The Elder Scrolls VI ексклузиви за Xbox.

"Искаме възможно най-много хора да могат да играят игри, не по-малко", добавя Спенсър.

Той обаче споменава изрично, че Microsoft ще избие инвестицията си с купуването на Bethesda дори и ако пуска игрите на компанията само за PC и Xbox. С други думи финансовият аспект не безпокои софтуерния гигант, който може да прибегне и до ексклузивности, ако те се вписват по-добре в стратегията му.

Все пак обещанията и на Спенсър, и на Microsoft като цяло са, че нищо няма да се промени. Bethesda ще продължи поне в обозримо бъдеще да пуска мултиплатформени игри. Заглавията, които вече са обявени, ще имат и ревизии за PlayStation, така че феновете на платформата нямат поводи за притеснения. Засега.

Коментари
Skygleam avatar
Skygleam
19 октомври 2020
Макар, че съм фен на Playstation, тия от Microsoft избиват рибата с тоя game pass. За цената на една игра за PS5, човек си взима 5-6 месеца абонамент и получава всичките им нови игри.
bojosan avatar
bojosan
19 октомври 2020
Да...геймпаса е 17 лева на месец и просто не можеш да смогнеш. Отделно имам и ЕА акцес. Отделно пуснаха без пари и бетата на Call of Duty, по няколко пъти в годината закачам промоции за Gold oт един паунд. Но ако не направят игрите на Бетезда ексклузивни, МS пак ще им дишат праха на Сони. Макар че вече и Сони не правят никакви ексклузиви, усраха всичко.ТLOU 2 ме изкефи на макс и ми достави голямо удоволствие, но Псето се оказа прав - нищо не си спомням вече от нея. Докато от първата си спомням всичко.Така е и с останалите игри.Но както и да е, аз вече съм взел решение и съм минал към зелените.
Rostik79 avatar
Rostik79
20 октомври 2020
Само аз ли не се кефя толкова на майкрософтския геймпас? Или повечето съм ги изиграл, или ги имам купени отпреди, или не ме вълнуват. От около 200 игри там, имам интерес към най-много 6-7 заглавия (което пак си е далавера, де).
HighFist avatar
HighFist
20 октомври 2020
Трудно може да те привлече нещо ново там, особено ако на компютър си ги играл всички преди това (оригинални или не толкова).
LethianDream avatar
LethianDream
20 октомври 2020
Готиното на геймпаса е, че постоянно добавят ЧИСТО НОВИ ИГРИ - например Doom Eternal, който си е игра от 2020 година. Нещо, което Сони НЕ правят, те стискат до последно и след 2-3 години ти пускат GoW примерно в плюса. Това е силната част на геймпаса, иначе ако си запален геймър, много ясно, че си извъртял повечето игри в услугата им по един или друг начин.
lyubohar avatar
lyubohar
21 октомври 2020
Според мен глобално ще падне нивото на игрите. Както се случва с Нетфликс и сериалите или Спотифай и музиката. Отделно, че по този начин някой друг ще решава какво ще играем всеки месец. Иначе и аз го ползвам, но не мисля, че отиват на добре нещата.
pseto avatar
pseto
21 октомври 2020
Да, ако си изиграл доста от игрите не е толкова привлекателен, но от друга страна планът очевидно е всичко под шапката на Microsoft да излиза там. Което вече започва да става интересно - нов The Elder Scrolls и всичко друго, което ще пусне Bethesda. Плюс останалите студия, които купи Microsoft. Ако за една година излязат да кажем 5-6-7 игри, които те интересуват, и са в Game Pass, тогава вече целогодишен абонамент става привлекателна опция.

@lyubohar - според мен Netflix има проблеми от друго естество. Там качеството пада не защото няма пари, а защото пазарният им модел зависи от количество сериали, а качествени сериали не могат да се правят на килограм. Започват да одобряват все повече продукции, което неимоверно води до падане на нивото... но от друга страна колкото повече продукции се одобряват, толкова по-голям е шансът да се появи някой нестандартен бисер.

В гейминга не мисля, че Microsoft ще почне да ръшва компании да пускат куп игри за Game Pass. Това си е странична услуга за тях, то всъщност за Microsoft куп неща са странични... бог знае докъде ще стигнеш, ако тръгнеш да им видиш всички източници на приходи. Преди години бях гледал, че от Android изкарват милиарди годишно заради ключови технологии по патент на MS, които се ползват в операционната система.

lyubohar avatar
lyubohar
23 октомври 2020
Ами именно де, и аз това казвам. Точно както при Нетфликс, тук също нещата ще минат на принципа "игри на килограм". И вече няма да има значене качеството на всяка конкретна игра, защото тя няма да излиза на пазара и да се бори сама за дял (и съответно ако не е достатъчно качествена, да не се купува). Прочети пак каквото си написал като смениш "сериали" с "игри" и виж дали ти харесва

Иначе си прав, чат-пат ще излиза и по някой бисер, който ще има и адекватно финансиране. Има доста интересен подкаст на сайта на Yahtzee по темата с плюсове и минуси.

pepito avatar
pepito
20 октомври 2020
дано наистина си спазят обещанието и не се излъжат по тази порочна практика, има надежда щом дори сони взеха да се отварят напоследък.
igra4 avatar
igra4
22 октомври 2020
Те тия имат 1,2 ставащи игри(не кой знае какво) да си ги правят ексклузиви за Пеце и Хбокс, няма да ми липсват въобще.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл