hategame logo
Microsoft застава зад Epic в конфликта с Apple
пуснато на 24 август 2020 от pseto
apple vs epic
По-рано през месеца Epic реши да влезе в открит конфликт с Apple. Компанията добави алтернативен метод за плащания в касовата си батъл роял игра Fortnite, в който срещу по-малко пари се получава повече виртуална валута (и чрез който Apple не получава своя дял от 30% от приходите). Реакцията не закъсня - играта беше свалена от App Store. Но не само това - стигна се и още по-далеч... тъй като Apple деактивира и инструментите за разработчици на Epic, използвани за поддържане на двигателя Unreal Engine.

При положение, че немалко игри са базирани именно на този енджин, то ходът определено цели да извие ръцете на Epic. Но пък компанията получи силна подкрепа от Microsoft.

Софтуерният гигант се намеси официално в съдебното производство, като пусна декларация до съда в Калифорния, разглеждащ конфликта между Apple и Epic. В него се казва, че ограничаването в ползването на Unreal Engine ще има огромен негативен ефект. И за Epic, и за независимите гейм разработчици.

Microsoft пишат, че от една по-малките студия, които нямат финансовия ресурс да напишат свои енджини, ще изпаднат в неблагоприятна ситуация. Те или трябва да се откажат от портове за iOS/macOS устройства, или да преминат към ползване на различен графичен двигател. Което означава безвъзвратна загуба на пари и време.

Самите Epic също могат да се окажат в неблагоприятна позиция, тъй като енджинът им ще бъде намерен за по-малко привлекателен от алтернативи като Unity например.

С декларацията си Microsoft свидетелства, че Apple се възползват от монополното си положение в iOS и ограничават възможностите на Epic да разпространява своя софтуер.

Но на война като на война. Самите Epic пък настройват аудиторията си с леко пропагандни прийми срещу Apple - а както знаем немалко невръстни геймъри играят Fortnite.

Предстои да видим как ще се развие ситуацията, но вероятно едно нещо е сигурно - конфликтът ще се проточи дълго.

Коментари
God avatar
God
25 август 2020
Това си е лицемерие от страна на M$ - не си запазиха мобилната платформа, за да играят наистина срещу Apple, а ще ми излизат с декларации.
Charcharo avatar
Charcharo
25 август 2020
По-противна и лицемерна компания от Apple няма да намериш. Дори MS и Google са по-добри от тях. Толкова е зле положението.
voxy avatar
voxy
25 август 2020
Мобилната им платформа се провали, какво да запазят? 0.01% дял ли? В случая имаме брутална злоупотреба с монополно положение от страна на Apple. Ако оставим настрана блокирането на Fortnite и 30% от приходите /което също е злоупотреба/, то какво общо има енджина и защо блокират и него?
pseto avatar
pseto
26 август 2020
В интерес на истината Microsoft има интерес от позицията си на гейм разпространител - все пак в последните няколко години наистина започнаха отново да влагат сериозни пари в разработка. Несъмнено поглеждат и към мобилния сектор. С други думи декларацията им е напълно резонна, а и все пак си е друго компания от подобен калибър да те защити. Вчера мернах новина, че по въпроса с Unreal Engine е отсъдено срещу Apple, тоест нямат право да го ограничават. То е логично, де, Apple колкото и големи да са и каквото и лоби да имат в САЩ, не могат да правят чак такива извращения, това си е абсолютно безумие (от което горят много повече малките разработчици, които са инвестирали в игри с Unreal Engine, отколкото Epic). Просто брутална цигания от страна на Apple така силно да удрят най-малките, за да накажат Epic.
hyper avatar
hyper
25 август 2020
Tech Avengers: Civil War
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл