hategame logo
Обрат: EA иска да купи Codemasters
пуснато на 14 декември 2020 от pseto
codemasters
Каква поредна геймърска драма – след като наскоро се появиха информации, че Take-Two са придобили Codemasters, то се оказва, че сделката не е приключена. Не само това – в последния момент EA са решили да наддават за базираната във Великобритания гейм компания.

Предложената сума е с 20% по-висока от офертата на Take-Two – 1.2 милиарда долара. Предстои гласуване на борда на директорите на Codemasters. Реална причина тя да бъде отхвърлена обаче няма.

Самите Take-Two обявиха, че ще обмислят допълнително позицията си относно придобиването на Codemasters. Предстои да разберем дали наддаването ще продължи или напротив.

Придобиване на Codemasters от Electronic Arts сякаш звучи по-логично. EA винаги са имали апетити към рейсинг сегмента, най-вече с Need for Speed серията. Така Codemasters ще е идеално попълнение за разпространителя. Можем да сме сигурни, че ако сделката се случи ще видим Need for Speed от британската компания.

Коментари
vanmx avatar
vanmx
15 декември 2020
Това ще е тотално падение. NFS игрите винаги са били посредствени, докато тези на Codemasters пълната противоположност, като изключим няколко dirt-а които изглеждаха като игри на EA. И като цяло не съм виждал студия под шапката на EA да са направили нещо добро през последните 15 години .
pseto avatar
pseto
15 декември 2020
Тук-таме има някое изключение (например Dead Space), но като цяло мога да се съглася с теб. Когато EA действа като разпространител с външна компания е окей, примерно BioWare, ама като ги купи и всичко тръгва надолу. На теория Codemasters трябва да запази значителна автономия при подобна сделка... ама като познаваме EA...

В Take-Two поне знаем, че разпространителите наистина остават автономни. 2K и Rockstar нямат и една пресечна точка, практически.

nightwarrior avatar
nightwarrior
15 декември 2020
Има, броят се на пръсти, но има. Първата, обикновено максимум втората игра под шапката на ЕА и след това е страшно. Dead Space 1(аз бих сложил и две, но става спорно), Mass Effect, Dragon Age Origins. Изключение е може би Respawn с Джедая, ама там ЕА бяха ги оставили да работят и резултата бе на лице, ако има двойка, сигурно ще я надерат.

В тоя ред на мисли, ако купят Codemasters очаквам една, максимум две читави игри и после... Към закриване.

Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 декември 2020
Бих сложил и Jedi Fallen Order при добрите игри с EA само като издател. И играта е наисина добра на фона на новите Battlefront помии, които EA избълва.
pseto avatar
pseto
15 декември 2020
@nightwarrior, аз Mass Effect и Dragon Age Origins ги възприемам горе-долу като игри от "независимия" период на BioWare, въпреки че не е точно така, понеже и двете излизат след като компанията е част от EA. Вероятно са правени 3-4 години преди това всяка, преди сделката, били са прекалено напреднали, за да може EA да си пусне отровата. След това Dragon Age II вече... за мен това е пълен кенеф, не само защото играта беше супер недовършена, ама и тази никаква екшън бойна система... оттам нататък започна падението на BioWare.

@Mitko6000 - да, и на мен ми е интересно какво ще стане с Respawn. Макар че ако трябва да ме честни - двата Titanfall-а не бяха финансов успех, но EA продължи партньорството си с тях. Може би просто ги харесват като компания (но няма да им попречи да им дръпнат шалтера след някоя и друга година).

nightwarrior avatar
nightwarrior
15 декември 2020
То това ми беше и мисълта. Ако Кодмастерс работят вече по нещо, ще излезе под шапката на ЕА, но ще е все още читаво. След това в зависимост от корпоративните идеи "хубава игра с коли, ама как да си вържа казиното към нея" и дотам.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл