hategame logo
Обрат: Google купува гейм ексклузивности също като Epic Games Store
пуснато на 21 май 2020 от pseto
serious sam 4 1
Epic получи значителни критики заради стратегията, която избра за утвърждаването на своя магазин Epic Games Store. А именно – чрез купуване на ексклузивности. От Epic плащат на компании, за да забавят премиерите на игри за конкурентния Steam (обикновено с година, но има случаи и на 3 и 6-месечни ексклузивности).

Интересно е обаче, че същият подход изглежда е избран и от Google. Вчера научихме кога ще се появи в продажба Serious Sam 4 - през август. Интересният факт около заглавието е, че то ще е налично само за PC и Google Stadia. Ревизии за PS4 и Xbox One ще има, но по някое време през 2021 година.

Разпространителят на играта Devolver ни разкрива защо – споразумение с интернет гиганта. Заради него конзолните версии на Serious Sam 4 ще се забавят, вероятно с година.

Засега можем само да гадаем дали стратегията на Google ще бъде прилагана и в бъдеще. Също така ще е любопитно да видим и какъв калибър игри ще бъдат прилапвани чрез евентуални подобни сделки. Но изгледа сигурно, че геймърите няма да са доволни.

Коментари
sClass avatar
sClass
21 май 2020
Сам май винаги е излизал по-късно за конзоли. За мен е странно че дори го пускат за тях, а стадия е провал.
pepito avatar
pepito
21 май 2020
временно е, но въпреки това ексклузивността винаги ми е била омразна и ме кара да подхождам с предварителна негативна нагласа към съответната игра, която в 90% от случаите се оправдава, силно надценените сони-игрички са чудесен пример с много малко изключения
nightwarrior avatar
nightwarrior
21 май 2020
Няма какво да гадаеш, pse. Те отдавна си казаха, че се насочват към ексклузивност. Явно Сериозния е първата игра дето ще се продаде на най-лайняната платформа. По принцип не бях много ентусиазиран за играта, сега е 100% скип.

Послепис: Явно и в Стийм ще я има, което е малко по-добре де...

pseto avatar
pseto
21 май 2020
Явно съм го пропуснал това, ама си е пълна хуйня от страна на Google. Макар че реално не знам колко компании ще се навият на подобна ексклузивност, няма как да откупиш гигантите, защото конзолният сегмент им прави минимум половината приход, а може би и 2/3. Вероятно такива предимно PC игри като Сериозния ще ги отрежат от конзолите.

Но реално това да правиш такива ексклузивности за платформа, която дори не е налична на всички пазари, е пълна идиотия. Те неслучайно Google са тотал щета в пускането на нови услуги, сякаш някакви пълни дебили са отговорни за това. Напомня ми на Google+, дето беше такова фиаско, че не е истина.

nightwarrior avatar
nightwarrior
21 май 2020
А помниш ли онези им очила за "augmented reality". Това ще стане и със Стадия, с разликата, че тук та да го ползваш освен такса и т.н. набиваш и пари за игри, и като затворят услугата... ще ядеш дървото.
Charcharo avatar
Charcharo
21 май 2020
Не съм съгласен с това. Ако конзолните версии са готови, трябва да се пуснат и те по същото време с PC и Stadia версиите. Кофти постъпка от Croteam.
pseto avatar
pseto
22 май 2020
Аз Croteam не ги виня, както каза играча са малка компания и като дойде Google и им хвърли едни там 5-10 милиона или кой знае колко са им дали, нормално е да се навият. Това ще им избие сигурно половината бюджет от раз или нещо такова, а не е и да кажеш, че Serious Sam е институция при конзолите.

Виня Google, че имат такъв подход. Щото подобна компания е ясно, че винаги може да даде достатъчно пари да изкуши и далеч по-големи студия (стига да иска).

igra4 avatar
igra4
21 май 2020
Croteam са 50 човека, та те са почти инди студио или пред фалит(провала на ss3), нормално е да захлебят. Сериус сам 2,имаше едни от най великите синематици, още ги помня наизуст, желая им успех и добри печалби.
Rostik79 avatar
Rostik79
22 май 2020
Логично развитие на събитията. Платформите толкова много станаха, че няма как да не настъпи момент на разделение на пазара. То това им е смисъла. Като веригите супермаркети. Даден продукт го има примерно само в Билла, и ако го харесваш - отиваш там да си го купиш. Ако по някаква причина не ти харесва тази верига (хигиена, обслужване), пропускаш и толкова. Или да се сърдиш, че като излезе новия летен кинохит, го дават само по кината, а не веднага и по първа програма да го пуснат. Нали е готов продукта, защо не го пускат едновременно и по телевизията? Защо отнемат правото ми на избор?

Не виждам защо трябва да хейтваш и да мърмориш.
Аз така и не го разбрах цялото мрънкане покрай ЕПИК-историята като изключим чисто техническата част в изпълнението на платформата, което е наистина много назад спрямо функциите в СТИЙМ. В крайна сметка повечето май е на чисто емоционална основа (да си правим колекцийки в СТИЙМ, да сме верни на СТИЙМ, понеже там играем от много години и прочее). Това, че китайците те следели и щели да ти източат кредитната карта през ЕПИК ми е малко като 5Г мрежите, дето пръскат коронавирус.
В случая със СТАДИА е малко по-различно, защото както псето отбелязва, самата услуга не е налична навсякъде чисто географски.

Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2020
Храната се яде и изчезва. Игрите не са така, даже са и изкуство. Това сравнение не работи ама хич.

Иначе очевидно на суперсила като Китай не им трябват парите на геймърчетата, това е очевидно. Не там е проблема.

nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2020
Игрите ти да са на едно място е просто удобство, нищо повече. Навярно има хора, които мотивацията им е емоционална и е криворазбрана лоялност.

На мен от самото начало проблемите са ми следните:
1) принципно не харесвам ексллузивите, на която и да е платформа. Разбирам защо ги има, но този начин за "борба" с конкуренцията ми е противен
2) не само те карат ексклузивно да пазаруваш от тях, но и към момента на излизане бяха най-лошият РС стор(дори зад смехотворния Uplay). Имаха пари, имаха време. Когато обявиха, че ще пускат стор си казах супер, имат тонове фортнайт пари, Стийм може най-после да се вземат в ръце като видят конкуренция... А то какво стана, издраха лайно с извинение
3) както казах, ексклузивноста не движи развитието на платформата. Една камара от фийчърите дето си ги бяха сложили в роудмапа ги няма или са напълно задраскани. И се стига до момента със Стадия. Вместо да си фикснат тоновете проблеми, те бухат пари за ексклузиви, защото видяха, че така можело

Въпросът е какво ще стане, ако си взел игра в Стадия, ако платформата се окаже там, където се е запътила?

Ами в Епик като свършат фортнайт парите?

Затова не ги харесвам тия истории. А защо споменавам, че няма да си взема играта щото е ексклузив, пък не коментираме що не бих си взел ексклузивен ориз от Била... Щото е сайт за гейминг, де да знам...

Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2020
Най-добре би било всичко да е на GOG и да има и Steam версия. Origin и Uplay са по-зле, но стават. Battlenet, Bethesda и Epic Games Store са най-зле но сама EGS дразни яко от тия. Става за Unreal Engine-a ама... no other games.

Уви това, коета искам май никога няма да стане. Вината е и на геймърите и на пъблишърите.

Peshp avatar
Peshp
22 май 2020
Игрите от сбор на няколко изкуства (музика, изобразително, литература и др.) ги направиха на средство за печелене на пари.
Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2020
Всяко изкуство може да е средство за печелене на пари.
Просто искам да е компетентно...
LiquidSnake avatar
LiquidSnake
24 май 2020
Отдавна ги намразих гугъл те са на всяка манджа мирудия.Аман от такива прахоснически компании пълни некадърници.Правят милиарди от търсачката и си мислят че навсякаде трябва да са те,конкуренция на фейсбук с гугъл + беше грандиозен провал,тъпите очила-пълен провал,телефони пиксел ли бяха-средна работа,проект ара грандиозен провал.Очаквам скоро да почнат да снимат филми,да пеят да жонглират.Неразбраха ли че неможе навсякаде само те има и други умни хора.А Стадия е мъртвородена това съм го казвал отдавна.Ако искат да правят ексклузиви нека правят нека видят как го прави Сони и Майкрософт.Създаваш си сам играта и готово.Имаш ексклузив.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл