hategame logo
Шефът на Diablo III подаде оставка
пуснато на 18 януари 2013 от pseto
jay wilson
Шефът по разработката на Diablo III, а именно ненавижданият от мнозина Джей Уилсън, е подал своята оставка. Това стана ясно преди броени часове от официално съобщение във форумите на Battle.net.

Уилсън ще остане част от Blizzard, но ще излезе от екипа на Diablo III. Той ще заема временно длъжността на главно шефче, докато не се намери негов заместник. Вероятно това ще се случи в близко бъдеще.

Така се случи това, което мнозина искаха – рокада из висшите етажи по разработката на Diablo III. Към момента не е ясно дали Уилсън е напуснал проекта по свое желание или му е било подшушнато да подаде оставка. Най-често големите компании „намекват“ на някого, че вече не е желан.

От друга страна, аз мога да се зачудя дали Уилсън не е просто един бушон, който е бил планиран да изгори в точния момент. Дали Blizzard иска наистина да оправи Diablo III или това е пореден PR ход, който да им спечели още няколко месеца? И двата варианта са напълно възможни. При настоящото състояние на играта, напускането на Уилсън ще е много добро оправдание за липса на съдържание още няколко месеца.

Честно казано, все още не знам как да тълкувам този ход. От една страна се радвам, че тоя нагъл тип вече не е част от Diablo III, но от друга... имам усещането, че наистина става дума просто за бушон. Особено като имаме предвид и съобщението му за оставката му. Даеба, Уилсън си го бива да пише разни лъжи, но като шеф чеп за зеле не става от него.

Та, ето ви и един бърз превод на километричния син пост от форумите на Blizzard. Не претендирам, че е най-добрият възможен, но като за 2 часа сутринта, няколко бири и към половин кило вино в стомаха ми... толкоз.

Здравейте всички.

Исках всички вие да сте едни от първите, които да научат едно важно решение относно моето бъдеще, което ще има ефект и върху Diablo III.

Наскоро празнувах своя 7-годишен юбилей като разработчик на Diablo III. Въпреки че това беше един от най-предизвикателните и добре отплатили се моменти от живота ми, достигнах до момента в креативен план, в който започвам да гледам към нещо ново. Висшите сили в Blizzard бяха достатъчно благосклонни, за да ми дадат шанс да бъда шеф на Diablo III. В следващите няколко седмици, аз ще се разделя с този проект и ще премина в друг отдел на Blizzard. Това не беше лесно решение, не го направих прибързано, но в крайна сметка смятам, че то е най-правилно.

Първото нещо, в което искам да ви уверя е това, че тази промяна няма да повлияе негативно на настоящата поддръжка на Diablo III. Тази игра не се прави от един човек, това е много далеч от истината. Екипът, който вложи страстта и сериозният си талант в играта все още е тук и няма да ходи никъде. Имаме много неща, планирани за бъдещето, които ще продължат да бъдат разработвани по график. Също така, аз няма да напусна изцяло този екип – ще бъда на линия през цялото време, докато  определим кой ще бъде новият шеф по разработката на Diablo III.

Към момента, не трябва да се чувствате изненадани, ако видите подобна обява за работа. Ние искаме да се уверим, че сме изследвали всяка една възможност да намерим най-добрия възможен кандидат за лидер на проекта Diablo III. Стремим се да намерим този човек и да чуем какви свежи идеи може да ни предложи той.

Горд съм от Diablo III и въпреки някои неразбирателства между нашия екип и вас, ще ми липсва обществеността, която се формира около играта. Чувствам, че направих много грешки в отношенията между нас и вас. Но моето намерение винаги е било да ви предоставя страхотно гейм преживяване, да бъда възможно най-отворен и възприемчив, като в същото време да остана верен на екипа ни и визията му за Diablo.

Знам, че някои от вас се чувстват така, сякаш не спазихме обещанието си да пуснем играта „когато е готова“. Въпреки че не сме перфектни, ние се опитваме да направим най-добрите решения с информацията и знанието, които имаме във всеки даден момент. Това не значи, че винаги сме взимали правилните решения, но ако сме направили грешка, то сме се чувствали длъжни да направим изключително усилие да я поправим.

Това е нещото, на което можете да разчитате от страна на Blizzard – че винаги ще поддържаме игрите си и ще направим всеки опит да ги поддържаме с постоянство занапред. Ние чухме мненията на Diablo III обществеността. Като един пример, ние се съгласихме, че състоянието на предметите при дебюта на играта не беше достатъчно добро, заради това направихме и множество промени. Те включваха промяна на дропа, подобрение на легендарните предмети, добавяне на нови item-и в играта. Съгласихме се, че имаше нужда от повече дълбочина в геймплея и поради тази причина екипът ни добави нови ивенти, както и системи като Monster Power и Paragon нивата.

Нашето верую е да правим игрите си възможно най-добри и да ги развиваме дори и след датата им на излизане. Това е нещо, което винаги е отъждествявало Blizzard като гейм студио. С вашата помощ ще продължим да играем, коментираме и подобряваме Diablo III, както правехме с всяка друга игра на компанията.

В този ред на мисли, пач 1.0.7. е на път, тестовите сървъри с него вече работят. Има много нови неща, които се готвят за Diablo III през 2013 година. Оставям играта в добри ръце и моето напускане няма да застраши прогреса на заглавието, докато продължаваме да правим това, което правим. Слушаме, играем, подобряваме.

Вие сте най-страстната, отдадена група геймъри, които един дизайнер може да се надява да има. Пожелавам ви всичко най-хубаво и искам да ви благодаря, че осигурихте това невероятно изживяване за мен. Дръжте брадвите си наточени, книгите със заклинания наблизо и онзи хитър дявол* на линия.

Джей
*хитрият дявол е Диабло, отне ми малко време докато схвана това лафче с оглед на целия
bullshit, който преведох

 

И така, като заключение на поредния ферман, който изписах – май Джей Уилсън си е баш бушон. Като я чета тая цялата помия в italic горе. А и е много забавно как никъде не е споменато PvP-то – хората го искаха и все още го искат, ама „отзивчивият“ екип на Diablo III нещо си мълчи по тоя въпрос. Пуснаха едни дебилни дуели, които можете да видите какво малоумие са в YouTube… и това е... айде стига.

Абе, интересно ще е какво ще се случи с Diablo III…

Коментари
undefined
Maria84
18 януари 2013
Момче , много си зле . Ако не беше Джей , играта щеше да е бая по-зле . Начина по който говориш за този надарен дизайнер показва колко си кух .
undefined
pseto
18 януари 2013
Да, Джей Уилсън е надарен. Надарен лъжец. Надявам се някой да е събрал всичките му творения през последната една година - нагледно ще се види за какво иде реч.

Колко пъти обеща отборно PvP? Още при дебюта на Diablo III беше показано. Обещава, обещава - накрая вика - "няма да има такъв режим". Че даже и не ни показаха по какво уж "се е работело през цялото това време" - всичко си остана на думи.

Колко пъти обещава, че ще има ново съдържание, което ще се спонсорира от RMAH? Много. А какво видяхме? Един нов Event с Hellfire пръстена. Толкоз.О, да, плюс грайндфеста Paragon Levels и почти безсмисления Monster Power.

За това ли отидоха средствата от Stormshield-овете, които се продаваха за по 250 евро при дебюта на играта?


И после какво се очаква - да го жаля тоя човек? Който месеци наред лъга обществеността за това, което се очаква. А това колко е надарен Уилсън и неговия екип... няма какво да го коментирам.

Колко % от уменията в играта са безсмислени? 2/3? Колко процента от тактиките са безсмислени? Още повече?

Колко % от легендарните предмети не стават за нищо, дори след бъфа им?

8 месеца след дебюта на играта, основни неща са счупени. PvP няма, няма и да има. Мнозинството от хората са се отказали вече, влизат тук-таме за по 1 рън и си отиват. Икономиката е тотално проядена от инфлация - положението й е сравнимо с някоя африканска република. И докато Diablo II се играе до ден-днешен, то това недоразумение вече е почти загинало.


Това ли е "надареният" Джей Уилсън? Всъщност, да, защо не. Мога да се съглася изцяло с това, че е надарен. Изисква се особено умение да съсипеш бранд като Diablo, който има огромен брой изключително толерантни и верни фенове...

undefined
Asd
18 януари 2013
ходи виж D3 forum и тогава ще разбереш че Джей Уилсън за нищо нестава сущо и twitter
undefined
Ivan
18 януари 2013
Играта е перфектна.
undefined
Anon
19 януари 2013
Има някои моменти, които се открояват в изказването му. И е готино да се прочетат някои коментари. Не съм съгласен с коментара ти долу "толерантни фенове". Наистина игрите на Blizzard имат "най-страстните, отдадени групи геймъри". Oчакванията, следователно и критиките, са адски големи; и е яко да видиш, че все пак хората отдават респект. От интервютата се вижда, че наистина обичаше играта и е дал най-доброто от себе си. А ако не е бил готов да ръководи толкова голям проект, или ако визията му се разминава с тази на поредицата, не е трябвало да бъде назначен на позицията. А точно това се случи - той може да е най-добрия в професията, но ако не вижда играта, както я виждат феновете, няма да я направи както трябва.
А дали е просто бушон може и никога да не разберем - играта си е на 1.0.7, имало още запланувана работа? по нея. Принципно, както Джей казва, Близ никога не си зарязват игрите. И ги прави перфектни около 1.2-1.3. Д3 крачи натам много бавно, но все пак се е запътила.

"Honestly, I think D3's greatest fault is the immeasurably steep amount of hype that it created over 7 years of development. Other than that, I think it's a solid game, and I still don't see how D2 is superior."
Копирам едно мнение, с което съм съгласен. Ако тази игра беше пусната с друго име, от друга компания, щеше да е адски хит. Лично аз не намирам Торчлайт2 за по-добра. Не е и тъпа - 2 равностойни игри. Някои казват, че Diablo франчайс арт с Торчлайт2 геймплей e щяло да е перфектно - никога няма да знаем. Ще видим Path of Exile (бетата започва след 4 дена, сигурен съм, че знаеш за какво става дума), какво освен графичен клонинг на Д2 ще ни предложи.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл