hategame logo
Служители на Blizzard протестират против прокитайската подкрепа
пуснато на 10 октомври 2019 от pseto
blizzard protest
Между дузина и 30 служители на Blizzard са протестирали вчера пред централния офис на компанията, гласят информации в интернет, гарнирани и със снимката, която можете да видите горе. Тя ни показва статуята на орк върху вълк, която се намира пред сградата. И около която служителите на Blizzard празнуват при пускане на нови игри.

В случая поводът е друг. А именно - банът на Hearthstone про геймъра от Хонконг с прякор Blitzhchung. По-рано през месеца в стрийм той се изказа в подкрепа на родната му страна в борбата ѝ за независимост от Китай. Скоропостижно той беше баннат от настоящия сезон, в който се състезават топ Hearthstone играчите, наказан и за следващия, а освен това покрай него изгоряха и двамата водещи на стрийма. Които нямаха абсолютно никаква роля в случилото се.

Причината бе ясна - темата е пипкава за Китай, а това е един от най-големите пазари за Blizzard. Политическата връзка е ясна и очевидна, а подобни бързи и сурови ходове в полза на една комунистическа авторитарна система изобщо не се харесват на всички.

Така в рамките на изминалия ден в различни периоди протестират част от кадрите на Blizzard. Най-малко те са били около дузина, а в други случаи - към 30 души. Те са екипирани с чадъри и газови маски - символи на протестите в Хонконг.

По-рано през седмицата пък надписите "Мислете глобално" и "Всеки глас е от значение", намиращи се на същата оркска статуя, бяха закрити от залепен с тиксо лист хартия върху тях.

Скандалът около решението на Blizzard е титаничен, а компанията не е отронила и думичка досега. И не изглежда тя да има правилен ход в момента.

Коментари
Veluvian avatar
Veluvian
11 октомври 2019
Сега ще ми е интересно на предстоящия Blizzcon дали ще има фейс контрол и дали няма да пускат китайци
rosniak avatar
rosniak
12 октомври 2019
А официалното изявление на Близзард е пълен ташак.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл