hategame logo
Take-Two се отказа от Codemasters
пуснато на 14 януари 2021 от pseto
codemasters
Codemasters изглежда ще стане собственост на EA. Другата компания, която се интересуваше от придобиване на базираното във Великобритания и известно с рейсърите си студио - Take-Two, се е отказала от наддаването.

Първоначално изглеждаше така, сякаш сделката за придобиването на Codemasters е приключила. Take-Two предложи 1 милиард долара, а пък сделката бе одобрена от акционерите и на двете дружества. След това в последния момент се намеси EA с оферта от 1.2 милиарда долара. Тя също бе одобрена от акционерите на Codemasters.

Така въпросът бе дали наддаването ще продължи. Но явно или намеренията на EA са били прекалено сериозни, или Take-Two са решили, че не им се инвестира повече в британската компания.

Codemasters са една от най-старите гейм компании днес - основана е през 1986 година. Дълги години тя разработва игри в различни жанрове, но в последното десетилетие залага ексклузивно на рейсърите. При положение, че и EA са компания с традиции в жанра, то можем да очакваме интересни неща... включително и Need for Speed на Codemasters. Което определено ще е интересно.

Коментари
Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
От трън, та на глог.
Rostik79 avatar
Rostik79
15 януари 2021
След десетина години, ще има 2-3 големи играча, които ще притежават всичко, що е разработка на видеоигри под каквато и да е форма. Залагам на Tencent, Activision и може би някакво сливане на Юбисофт с някой от другите големи. Сони, Нинтендо и Майкрософт не ги броя в тази сметка, че при тях е малко по-различно.
Извън тях ще останат само инди-студийца от по 1-2 човека, които правят по една-две игри и после изчезват.
JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
15 януари 2021
CDProjekt?
igra4 avatar
igra4
15 януари 2021
Точно така, трябва да останат само големите, ще е супер да няма инди игри. Като някакъв досаден спам са, влизаш в някой стор и не можеш да видиш нещо читаво от много малки нароени инди лайненца. 99 процента от които правени за бърз кеш, дали с лесна платина или ниска цена.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2021
Ще е супер и да не пишеш глупости, ама... можем само да мечтаем.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
Играчкин, да ти се смея ли, да плача ли вече не знам.
igra4 avatar
igra4
15 януари 2021
Ама играйте си ги, имате време, цъкайте😄
Тая Хадес, дето била най доброто инди, пуснах я за 30 сек и я спрях двупотопна работа. Hotline miami също простотия.
Играят си с носталгията на по дъртите геймъри, защото главно те ще се зарибят на подобно нещо, за да си спомнят едно време.
Играл съм на нес, сега, но не бих играл тия игри пак, бяха добри за времето си, вече не са, когато е трябвало се е цъкало.
Инди помиите са терен за мошеници и тарикати, да изцоцат някое евро.
Да има и някои добри(за които не се сещам) но са игла в сено.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2021
Моля те, обясни кое в Хадес е допотопно(това е думата, двупотопно няма). Какво общо има NES. Инди не е нито визия, нито жанр, това значи, че е независимо студио, толкова.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
Ами зависи от индитата. Че има некачествени има. Ама пък има и супер добре направени игри. Много пъти съм давал пример, но бих сложил Mark of the Ninja, Lone Survivor, Ronin, Shank, Party Hard и др.
Всички споменати съм си ги закупил за PS4 след като съм ги изиграл на PC (Освен Shank, защото я няма на PS4)

Също, откога цената е прецедент за качество? Няма абсолютно никакво значение колко струва играта. Може и пълна пазарна цена да са й сложили и пак да е боклук. Също така NES за времето си е била стандартна конзола, както са Xbox и Playstation в днешно време. Като не ти се играе недей, никой не те насилва.

nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2021
Есествено, че има боклуци, както има и ААА боклуци. Аз тва се опитвам да му обясня, инди не е показател за качество, също както и че игра е под шапката на голямо студио не гарантира, че е добра.
Rostik79 avatar
Rostik79
15 януари 2021
Абе каквото и да си говорим, не може да се отрече, че много голяма част от индитата са плява. Даже по едно време в Стийм почнаха да ги чистят, че куцо и сакато почна да качва игри-самоделки, които никой не играе и хората ги теглеха само заради картите за размяна.
Аз съм изигравал няколко индита, които много ми харесаха. Сещам се за Bastion и Capsized, например, но към този пиксел-арт, който мега-модерен стана имам непоносимост.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2021
Аз не виждам някой да твърди, че всички индита са добри. Сългасен съм, имаше много шит и в Стийм и навсякъде. Ако говорим, че трябва да има контол на качеството съм съгласен 100%.

Аз също не съм фен на пискел арта. Не знам защо ама такива ме натоварват, по подобен начин се товаря и кубчестата графика на Майнкрафт, но това е друга тема.

Иначе на Supergiant всичките игри са доста добри - Bastion, Transistor, Hades. Това, че бюджета им е нисък, не значи, че игрите са зле.

vanmx avatar
vanmx
15 януари 2021
Мислех да го храня играча дето вика че хотлайн маями е простотия, ама след това като му прочетох останалата част от поста си казах заеби. Играл игритe за NES защото тогава трябвало

Иначе по темата ако трябва да кажа нешо, то ще е че тая новина не ми звучи никак добре при положение че съм фен на CMR и Dirt игрите

Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
Мани, мани. За да си истински геймър трябва да си в крак с модата винаги, явно и да пръскаш кинти по най-новото.
igra4 avatar
igra4
15 януари 2021
Аз не съм геймър, гейминга не ми е приоритет, а на последно място. Но въпреки това имам богата гейм култура.
Играя само отбрани игри, нямам време за всичко. Това че не харесвам индита, не казвам че няма много ААА боклуци, напротив много са, то и главно ААА игри коментираме, дали стават или не.
Да vanmx, защо да седна да играя стари игри, като има добри нови, които човек даже неможе да изиграе, ти си някакъв ретро геймър. По твойта логика, още щяхме да сме с мобифони видиш ли щото сме някви носталгици. Индитата никога няма да заместят яките сега или нес, снес игри, които са правени по лицензи и т. Н., жалки имитации за носталгици като теб, направени за 1 месец. За технологиите си има време, след това остават в нафталина и от време на време да си ги ползваме. Аре хвърляй 4к твто си и пускай старото CRT на него да гледаш. Толкова ли ви е ниско нивото, че човек да трябва да пише фермани, за да схванете.
Mitko6000 да навремето PS1 примерно имаше велика графика и я виждахме все едно е фотореалистична и геймплей и всичко, а сега като си ги пуснеш изглеждат смешно с някакъв базов, простичък геймплей. Същото НЕС йповечето игри се врътват за 30 мин, а сме ги играли седмици. Менят се времената за технологиите подчертавам, това не значи че не съм се кефел тогава, но продължаваме напред, сега са по-добри нещата.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 януари 2021
Проблемът не е че не ти харесват. Имаш право да харесваш каквото си искаш разбира се. Проблемът е, че казваш, че не трябва да ги има, понеже има боклуци сред тях. По тая логика и ААА игри не трябва да има, щото има боклуци сред тях. Затова ти казвам, че пишеш глупости. Просто сторовете трябва да имат по-добра пресявка. В това отношение Стийм е много назад. Сони стора е по-добре, но пак се промъкват абсурдни идиотщини (виж Life of Black Tiger и плачи, аз плаках от смях).

И сериозно, стига с това старо==лошо, ново==добро. Има стари игри, които са великолепни. Доста са на страхотно ниво и ако се пуснат днес с освежена графика, една камара хора пак ще ги играят. Говорили сме, в новите игри няма да открият топлата вода, тя е открита, въпросът е как ще я доставят. Рядко има иновации и яки идеи, защото на никой не му се рискува, а малкото иновации обикновено идват от индитата, защото там го няма корпоративното шефче да каже "абе хубави идеи, ама ще ги сложим по-късно, дай ся да видим къде да набутаме микроплащанията".

Колкото до богата гейм култура, нужно ли е да ти припомням как споменаваше като иновация, че в RDR2 магазините затварят през нощта, при положение, че това го има в гейминга от 10+ години.

Charcharo avatar
Charcharo
15 януари 2021
Представи си го Играчкин в селското сиренарско училище как обеснява, че ако не си чел Евгений Онегин навремето вече не трябва. Не е модерно виждаш ли. И така с всяко произведение по-старо от 10 години.

Мале, като говорех с него по Skype си беше абсолютен мийм това момче.

"За технологиите си има време, след това остават в нафталина и от време на време да си ги ползваме."

Защо не изхвърли PS4ката за PS4 Pro навремето?

"Аз не съм геймър, гейминга не ми е приоритет, а на последно място"

Sure igra4. Точно пък ти имаш други хобита и приятели...

Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
@igra4 Наистна са по-добри нещата, обаче това не значи, че не можем да се върнем към някои от тези игри и пак да се забавляваме с тях. Нали това е смисъла на гейминга? Едно развлекателно хоби. Има такива, които не са остаряли добре и елементите които са ни впечатлявали тогава, не са достатъчни за да ни привлекат сега, но има и такива, които до ден днешен пак са забавни. Никоя игра не е непременно лоша, защото пък е стара и обратно. Не всички технологии остаряват като CRT-то.

Като стана дума за Life of Black Tiger, по едно време, най-рядката игра за PS4 беше се казваше Poop Slinger.

Споровете никога не са били породени от факта, че не харесваш нещо, а че се опитваш да си наложиш мнението и впоследствие се излагаш.

Charcharo avatar
Charcharo
15 януари 2021
Не мисля, че нещата са по-добри. Графиката и технологията като цяло - да. Но това не е важно. Ама самите игри не са по-добри. Дори други неща като UI не са винаги по-добри в новите игри.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
15 януари 2021
И това е така. Всичко си опира до човека и това с какво е израстнал, според мен. Но и не всяко решение в новите игри е за добро, затова пък и периодично се променят тенденциите. Точно за UI помня, че като PS3 и X360 бяха нови, много от игрите нарочно не слагаха UI, за да са по-кинематографични, но ето че тенденциите се промениха и UI-то съществува и до днес. Сега колко е добро варира от игра на игра.
vanmx avatar
vanmx
16 януари 2021
Не съм ретро геймър, съвсем нормален съм си

Просто не деля игрите на нови и стари и не разбирам това какво е това остаряване на игри, филми и музика. Игра която ми харесва правена през 2000-та ще ме кефи да я играя точно толкова колкото ще ме кефи и яка игра от 2021-ва. И да, използвам 4к екран и един CRT седи в ъгъла, проблем ли има в това .

Нещата които правят една игра зарибявка, не зависят от развитието на технологиите. Предполагам че няма да разбереш това, защото сам си каза че не си геймър

Не разбрах защо трябва да делим игрите на нови и стари. Това кога е правена една игра абсолютно нищо не означава. Нито това дали е инди или не. Просто не разбирам как така човек който е ентусиаст на тема игри ще пропусне яко заглавие само защото е правено преди 5 години.

Тоя довод "играя само отбрани игри" е смешен, ако под отбрани имаш предвид само новите. То ако играеш всичко което излиза не е никакво отбиране и наистина няма как да имаш време, особено пък ако тръгнеш да се връщаш назад.

Аз наистина играя отбрани игри - от всичките игри правени някога играя само най-добрите (по моите представи), а не най-добрите от последната година. То ако правех така шях щях да играя една игра годишно

За мен примерно най-добрата action adventure игра е Soul Reaver от 1999-та. В смисъл играта ми харесва, защо да не я играя, само защото няма детайл в графиката ли ? Коя друга такава нова по-добра игра може да ми препоръчаш?

Факт е че повечето PS1 игри излеждат ужасно. Това все пак бяха първите напъни за 3д игри. 90% от тях ме дразнеха още като бях малък. По-добре красиви 2д спрайтове, вместо ръбати 3д модели. Ама пак мога да ти изредя 10 заглавия за PS1 които към днешна дата са OK. Стига разбира се човек да не е с нагласата "то това е старо и значи не става".

rosniak avatar
rosniak
16 януари 2021
Една от най-добрите игри дет съм играл, е GTA San Adnreas- а съм въртял и 4ката, и 5цата- добри са, имат си своя нюх, своя чар, своята магия и тон, ама нещо има повече в San Andreas, дет ми я поставя над другите в серията, а и над много други игри.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
16 януари 2021
Не бил геймър,гейминга му бил на последно място,но пише и коментира в сайт за гейминг всеки ден.Сам признава,че играе. Логика брат.Аз не се интересувам от политика. Не влизам в сайтове за политика,не коментирам и не се интересувам. Това означава нещо да не ти е приоритет.
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
16 януари 2021
rosniak avatar
rosniak
16 януари 2021
Darkest Dungeon.
P.s. Да еба, трябва да превъртя Divinity Original Sin игрите
igra4 avatar
igra4
16 януари 2021
От тия съм врътвал само shadow warrior 1 и за инди студио за 200+ човека, другите не представляват интерес за мен.
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
16 януари 2021
pseto avatar
pseto
18 януари 2021
Мен от известно време насам за над 50 часа сякаш ме хващат повече индитата. Като разгледам из Steam - Stoneshard съм играл повече от Cyberpunk 2077 (а на всичкото отгоре в половината време го псувах колко е нечестен, Stoneshard де), Dead Cells също прилично време... една малка игричика, Game Dev Tycoon пак, Tactics, Football, Glory също... и тъй нататък. Добрите индита имат някаква много зарибяваща формула, която може да те накара да откараш и цифра време. Дори и технически да не са супер добри. А там с малки недъзи в този аспект се свиква бързо, особено ако геймплеят те завладее.
HighFist avatar
HighFist
18 януари 2021
@Dandelion - Хубав списък! :Д
Caprice avatar
Caprice
16 януари 2021
Споделям мнението на igra4, че геймпазара е наводнен от тотални инди-боклуци. Окрупняването на компаниите също е един негативен процес, тъй като се появяват монополни практики, които са във вреда на геймъра. Плюса на окрупняването е, че дава възможност да се разработват скъпи и големи заглавия, но това не означава, че тяхното качество е добро, много често се мисли повече как да се доят геймърите, вместо да се мисли първо как да се направи качествен продукт. И все пак пазара е наводнен от индита, които не само, че не стават за нищо, но дори и тези, които имат някакви качества в повечето случаи са изключително кратки, а цените са доста надути. Според мен, идеята на igra4 е, че при ААА заглавията все пак има някаква цедка и боклука там е по-малко, в сравнение с индитата, които в процентно отношение едва ли има 1% от всички заглавия, които да си струват. Останалото е плява.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
16 януари 2021
То че има има, но това не значи че всички са така, а Играча си поставя всичко що е инди, под общ знаменател. Именно затова спорим. Както и другият малоумен аргумент, че всичко старо е само лошо, а новото е само хубаво.
igra4 avatar
igra4
16 януари 2021
Не съм казал, че старото е лошо, а че съм го играл когато трябва, все едно да въртя нещо старо пак, дето го знам, вместо да цъкам тушимата, валхала и киберпънк 😀. Да ААА игрите има доста слаби, и средняшки, но като е качествена игпа поне знаеш за какво си даваш парите.
Charcharo avatar
Charcharo
16 януари 2021
"Не съм казал, че старото е лошо, а че съм го играл когато трябва,"

Малоумен израз.

Mitko6000 avatar
Mitko6000
17 януари 2021
Значи ако нещо е старо и си го изпуснал навремето, като е било ново, сега няма да го играеш така ли? Ще си кажеш "Ами тая игра ми изглежда интересна ама понеже е излязла преди 10 години, вече няма смисъл да я играя". Такова нещо като "играл съм когато трябва" си е глупаво изказване. Аз съм на принципа, дори и да знам вече историята и да съм запознат изцяло с механиките на играта, и да съм минал всичко на 100%, ако продължава да ми доставя удоволствие си разцъквам и се забавлявам. Грам не ми пука кога е излязла играта или, че е стара. Ако ми се доиграе си я пускам. Също, бюджета не винаги дефинира качеството на една игра. По-скоро зависи от разработчиците, техните умения и насоките които им се дават за това как да изглежда играта. Ама това пак си е мое мнение де.
Caprice avatar
Caprice
17 януари 2021
Е аз също играя старо заглавие в момента, на почти десетилетие - Dishonored, просто съм я отбягвал защото стелт игрите не са ми присърце, но това не пречи играта да е размазващо добра дори и сега и да превъзхожда голяма част от новите заглавия.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
17 януари 2021
Ами обясни го това на Играчкин.
pseto avatar
pseto
18 януари 2021
При индитата има адски много плява, защото днес буквално всеки може да си направи игра. От друга страна интересните, разчупени идеи обикновено идват от индитата. Там разработчиците могат да се развихрят в творчески план и да правят това, което им е кеф. В големите корпорации винаги имаш един шеф, който има още един шеф, който има още един шеф. Визията идва от гусин Големия Супер Креативен Шеф, останалите са колелца в машината и бачкатори. Ако бай Джон code monkey-то има някаква яка идея за играта, шансът в корпорацията някой да чуе за нея е минимален. Корпорацията не се интересува от разчупени идеи, корпорацията следва своя план.

Това не значи, че корпорациите не е възможно да направят разчупени игри - просто идеите трябва да дойдат от Голям Шеф, който може да има такива, може и да няма.


Но аз не смятам, че всичко ще окрупнее. Винаги всичко се върти в кръг, в цикъл. Малката компания прави успешен продукт -> става голяма -> адаптира се откъм структура и се превръща в корпорация -> по-креативните хора започват да се чувстват ограничени от корпоративната структура, напускат и си правят независими компании. И колелото се завърта. Имаше едно интересно интервю с Дейвид Бревик, точно това каза. Почнал е от дните на Silicon and Synapse, после Blizzard, после още няколко средни компании - последната му игра си я е правил практически сам, абсолютно инди. Нищо, че със своето име може да влезе в огромен брой наистина големи проекти. Та индито няма да изчезне, никога... не и в днешно време, когато разработката на игри е по-лесна от всякога.

Може би ще изчезнат обаче средните или средно-големите компании. Просто защото един провал с бюджет от 50-100 милиона загробва подобно дружество. EA, Activision, титаните спокойно могат да преглътнат такива загуби. Те могат и няколко стотици милиона да зачеркнат, без да им мигне окото. Малките - фалират.

vanmx avatar
vanmx
16 януари 2021
за триене
vanmx avatar
vanmx
16 януари 2021
Проблемът с индитата е че наистина е много трудно да се отсеят хубавите игри от плавята защото са много и се бълват всеки ден
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл