hategame logo
Водещ сценарист от BioWare става част от Archetype
пуснато на 13 февруари 2020 от pseto
archetype
Изглежда ще чуваме все повече за студиото Archetype, което бе основано съвсем наскоро от куп BioWare ветерани. Компанията е под шапката на Wizards of the Coast, създателите на Dungeons and Dragons, като в момента разработва нов научнофантастиен проект. А тази седмица научихме, че Archetype се е сдобила с услугите и на още един известен кадър - Дрю Карпишин.

Него познаваме като сценарист от множество игри на BioWare, сред които първите два Mass Effect-а, Star Wars: The Old Republic, Jade Empire, Knights of the Old Repubic, Baldur's Gate II, Neverwinter Nights. Последно Карпишин работи по Anthem, който макар и да имаше светли моменти беше една от най-малко залагащите на сюжета игри на BioWare досега.

"Когато започнах да работя в BioWare, всичко беше свежо и вълнуващо. Това беше мечтаната ми работа - талантливи хора, работещи заедно, за да създадат епични игри като Baldur's Gate, KOTOR, Mass Effect и Dragon Age. Но колкото повече растяхме и колкото по-успешни ставахме, толкова повече се променяха нещата. Станахме по-корпоративни. Бяхме по-малко способни да правим онова, което обичахме, и екипите бяха подтиквани да създават игри на базата на маркетингови проучвания, вместо да се следват творческите инстинкти и страстта на разработчиците. Моята мечтана работа се превърна в обикновено задължение и изгубих ентусиазма и вълнението, които някога имах", пише Карпишин по повод на постъпването си в Archetype. Той продължава с думите:

"Но в Archetype, страстта ми беше разпалена отново. Чувството от студиото ми напомня на ранните дни на BioWare, мога да усетя магията във въздуха. И въпреки че не мога да навлизам прекалено навътре в проекта, по който се работи в момента, ние генерираме доста вълнение в индустрията".

Силни думи. Които ни показват, че може би наистина се готви нещо специално в Archetype. Но кога ли и ние, геймърите, ще можем да видим мистериозния проект, по който се работи сега?

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
14 февруари 2020
Абе да не е нещо като трансферен прозорец за мениджърите в гейм-индустрията?
Всеки ден новина за някой напуснал или преминал от една компания в друга.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
14 февруари 2020
С всичките тия трансфери, гейм-индустрията стана като група футболни отбори. Няма лошо, разбира се. Дано усилията хвърлени върху проектите си струват.
pseto avatar
pseto
14 февруари 2020
Нещо такова се случва май, да. Макар че това студио може и да се окаже нещо яко, ама вероятно най-рано след година или нещо такова ще видим играта, която готвят.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
14 февруари 2020
Това според мен е доста силен трансфер за новото студио. Също така човека в прав текст си е обяснил защо BioWare от супер студио се превърна в това,което е в момента. Вместо да продължават да правят игри с желание и талант,те се превърнали в корпоративен шит,което пък е заради ЕА.
rosniak avatar
rosniak
14 февруари 2020
Чел съм 3-те "Mass effect" книги на Карпишин- историята е добра. (също и книгата предвестник на "Андромеда"- не е зле, жалко за играта)
А за тази игра- може би след година/година и нещо? Накрая на тази година?
Дано и Bioware да съумее да си стъпи на краката де... (да бе да, ех, мечтите са безплатни)
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
15 февруари 2020
Старият BW + WotC + научнофантастичен проект = виждам какво се случва тук! Искате да събудите отдавна погребани надежди в мен, а? Добре, спечелихте вниманието ми, сега да видим какво ще се получи от тази комбинация. Да не си останем само с надеждите накрая.
pseto avatar
pseto
15 февруари 2020
Ако BioWare ще се преражда, горе-долу това е начинът, май. Понеже в момента не знам какво изобщо остана от реалния BioWare под шапката на EA. Май почти нищо. Дано наистина не ни разочароват, ама имам някакво положително усещане за цялата тази история.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
16 февруари 2020
Интересно ми е Магьосниците как ще подходят - ще държат ли на къса каишка студиото или ще му дадат свобода в рамките на техните си ИП'та.
rosniak avatar
rosniak
16 февруари 2020
В началото ще имат свобода- докато направят първите няколко милиона. След това Маговете ще искат десетки, стотици милиони, ще почнат да се месят и т.н. Но пък ще имаме едно 10 години+ докато нещата идат по-дяволите и с тях
pseto avatar
pseto
16 февруари 2020
Въпросът е по-скоро какъв бюджет може да им отдели Wizards of the Coast. Съмнявам се, че могат да извадят едни 80-100 милиона. Тоест те могат, но едва ли ще го направят.

От друга страна проблемът на BioWare никога не е бил финансов, по-скоро е в креативната част плюс натискането на EA да пускат игри супер бързо. От второто страда качеството, ама бъговете се поправят... креативната част не.

Иначе не мисля, че Wizard-ците ще се бъркат. То може би основната идея на тези ветерани от гейминга е да идат при компания, която няма да им се бърка - защото имат достатъчно имена, че да привлекат интереса и на други големи разпространители. Но те точно това не искат - да им дава някой наклон на хуя. От това можем да спечелим само ние, мисля.

@rosniak - те нека направят 1-2 мачкащи игри, пък после ще му мислят.

Rostik79 avatar
Rostik79
17 февруари 2020
Честно казано Wizards of the Coast не ми беше известно като име, понеже и не съм особен фен на D&D игрите, но предвид портфолиото им и очевидната страст към точно този жанр, си мисля, че ще се получи благотворна среда за създаване на добра игра от Archetype.
Финансово също не би трябвало да има проблеми. Както псето казва - просто от тях зависи колко бюджет ще отделят, но очевидно могат да отделят бюджет не по-малък от тези на кое да е друго ААА заглавие. Стига да имат такова решение.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
17 февруари 2020
Псето добре каза, че пречката пред BW рядко са били парите, така че ако ония ги оставят да си правят каквото са решили (в рамките на ИП'то) тогава има повод за надежда.

Обаче се сещам за един случай от близкото минало на някакви ветерани, работили по Dragon Age, дето щяха да правят олдскул и накрая изцъкаха едно рпг, дето ни рак, ни риба, само не мога да се сетя името на играта, после ще редактирам като се сетя.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл