hategame logo
2011 година – кои бяха игрите, които не заслужаваха да бъдат хейтени?
пуснато на 02 януари 2012 от pseto
skyrim 13
2011 година – като се замисли човек, на пазара се появиха немалко добри игри. Такива, които дори моята душица не може да нахейти. Особено ударен беше месец ноември, през който се появиха толкова игри, че още не мога да ги доиграя!

Но какво си струва по жанрове – или поне според – да се изиграе през 2011 година, ако случайно е било пропуснато?

Нека започнем с януари и февруари. Те бяха доста благи за феновете на FPS-то, като тогава на пазара се появиха Dead Space 2 и Bulletstorm. Айде, можем да поспорим дали Dead Space 2 е точно FPS, тъй като перспективата е приближен до гърба third person. Ненужни полемики.

Важното е, че и двете игри са добри. Аз не съм фен нито на хоръра, нито на тъмните игри – обичам да разчленявам хора на дневна светлина, за да може възможно най-добре да се види всяко хвърчащо черво и орган от тялото им. И Dead Space 2 ме израдва наистина! Прекрасно темпо, трудни гадове, напрегнати моменти, в които на всяка крачка тръпнеш дали няма да бъдеш плеснат анално от някоя твар.

Bulletstorm – с оглед на слабите продажби, тази игра вероятно няма да има продължение. А мога да кажа, че това е любимото ми FPS за последните 3-4+ години и то със сериозна разлика. Прекрасно, невероятно въображение при убийствата. Приличен профански хумор. Псувни. Алкохол. Само цици няма, даеба! Но все пак фантастично! Общо взето, ако искате да получавате бонус точки за вкарване на куршум в гъза с название „penetration”, бонус за сритване на опонент в стената, наричащ се graffiti и т.н., то Bullestorm е задължителен. Просто скритият садизъм в мен избухва с пълна сила, като си представя за тази игра!

Наред с тези 2 високобюджетни заглавия, на пазара се появи и Magicka. Евтина, независима игрица, притежаваща хитро измислена система за комбиниране на магии, приличен хумор и зарибяващ геймплей. Ако сте фенове на изометричните екшъни, то можете и да я пробвате – подобни независими игри заслужават внимание!

А, да, почти забравих – през февруари на пазара се вясна и Killzone 3. Посредствен, банално-типичен конзолен шутър, ексклузивен за PlayStation 3, който обаче може да се похвали с феноменална графика, както и зрелищна кампания с множество битки в танкове, джипове и т.н., включващи разрушаване на градски пейзажи, разхищаване на джунгли и т.н. Абе, да го кажа инак – тая игра е едно към едно с Crysis 2 като идея и изпълнение. Феновете на зрелището ще се изкефят, но дотам.

През март, на пазара се появиха 2 големи игри – Shogun 2: Total War от култовата реалновременна/походова стратегическа серия и Crysis 2. Втората игра, както обикновено, не предложи нищо повече от добра графика, но пък за сметка на това геймплеят не беше дразнещ и съответное в рубриката ънхейтабъл. Shogun 2, за сметка на това, беше може би най-добрият Total War, който съм играл някога и е може би стратегическата игра на годината, наред с Anno 2070.

През април, на пазара акостираха още 2 адски добри игри – Portal 2 и Mortal Kombat. Първата е сред претендентите за игра на годината според мнозина... нещо, с което няма как да не се съглася. Прекрасно продължение на своя класен предшественик. Що се отнася до Mortal Kombat, то 9-тата част в хитовата поредица успя да се върне успешно към своите корени, като може би е най-добрият файтър за 2011 година. Всъщност, за PS3 и Xbox360 излязоха ли други високопрофилни файтъри? Ебал ли съм го, нямам идея.

Месец май? През него излязоха повечко игри, но повечето от тях попаднаха в моята рубрика хейт ревюта. С изключение на L.A. Noire, разбира се, който също дебютира тогава. Друг претендент за игра на годината, феноменален пъзел/куест. Излезе малко след Portal 2, сякаш за да покаже нагледно, че не, тоя шибан жанр не е умрял!

Юни и юли? Еба ли го, или аз съм изпуснал нещо, или не се появи нищо качествено. Поне според моите хейтърски представи. Може и да греша. Дори и да са излезли някакви игри, вероятно ще са в другата рубрика – хейт ревютата.

Нека премина на август. През него излязоха 2 игри, които ми напълниха душата – Deus Ex: Human Revolution и Tropico 4. Първата е FPS със сериозно застъпен RPG елемент, което успя със сериозен успех да съчетае „класически” шутър отпреди 10 години с модерните трендове в жанра от рода на ковър система и автоматично регенерираща се кръв. Адски успешно! Разбира се, Deus Ex: Human Revolution имаше някои проблеми с баланса, AI-то на гадовете и т.н., но не достатъчно сериозни, за да развалят цялостното впечатление!

Що се отнася до Tropico 4, то тая игрица е на българската компания Haemimont! Реалновременната стратегия ви пренася на тропически остров, където можете да си веете хуя и пурата като автентичен латино диктатор. Ужасяващо сериозен плюс на играта е саундтракът, който е в сигурно топ 3 на любимите ми за всички времена – мога да кажа единствено КЛАСА за него. Разбира се, има и някои критики – от рода на тази, че разликите с предшественика Tropico 3 не са достатъчно сериозни. Все пак, играта си я бива!

Септември? На пазара се появи трио хитове. Третата част от Gears of War 3 беше не по-малко успешна от своите предшественици, затвърждавайки мястото си като една най-култовите ексклузивни за Xbox360 гейм серии, наред с Halo.

Друг шутър Dead Island – спечели моето сърце с огромната си бруталност и сериозно застъпен RPG елемент. Кооперативната игра също беше адски приятна, но за съжаление играта не е особено дълга, ако разцъквате предимно основната сюжетна линия и свършва бързо. Все пак, ако през 2011 година не сте изиграли Bulletstorm и Dead Island, а се водите за феновете на бруталните FPS-та... то сте пропуснали сериозно!!!

Третата игра за септември беше Fifa 12. Ултимативният футболен симулатор! Да, феновете на PES могат и да ме заплюят в лицето, но истината е, че тази година в огромна степен не се чува и жмъц от тях – просто Konami са много по-назад от EA! Не казвам, че Fifa 12 няма своите трески за дялане – има ги и то немалко. Все пак, номер 1 е като футболен симулатор и то почти безспорно.

Октомври? През него се появиха 2 добри игри – Batman: Arkham City и Dungeon Defenders. Втората от двете е заглавие, което чаках дълго време и което... започна като игра за iPhone! Да, от космоса се вижда грозноватата графика, но пък за сметка на това хибридът между tower defense и RPG ме дърви! Геймплеят е гига зарибяващ, като за това спомагат и огромният брой предмети, който пада постоянно при цъкането на играта!

Що се отнася до Arkham City, това е една от най-добрите игри на годината. Прекрасна бойна система, добре изпълнени детективски моменти, висока трудност. Доста часове геймплей. Отворен свят, красива графика... абе, изродски добра игра! Задължителна за любителите на third person заглавията.

И така. Стигнахме до ноември. Нека да видим какво имаме тук:
-The Elder Scrolls V: Skyrim;
-Assassin’s Creed: Revelations;
-Uncharted 3: Drake’s Revenge;
-Saints Row: The Third;
-Anno 2070;
-Football Manager 2012;

Да, точно така – 6 представлите на рубриката ънхейтабъл! Все пак, ако трябва да отлича 3 от тях, това несъмнено са Skyrim, Uncharted 3 и Anno 2070. Съответно най-доброто RPG за годината, най-добрият екшън-адвенчър и може би най-добрата стратегия (наред с Shogun 2).

Наистина, последният Assassin’s Creed с участието на Ецио не е лош, също както и Saints Row: The Third и Football Manager 2012… но общото между тези 3 игри е фактът, че са почти идентични със своите предшественици. И съответно серии, които са на границата на изтощението и ще е хубаво да бъдат поосвежени скоро.

Декември? Голямата игра е Star Wars: The Old Republic… може би най-високобюджетното MMORPG изобщо. Тепърва ми предстои да се потопя в нея – още лежи затворена в стаята ми... нямам време за нея, даеа мама му! Но ще я пусна и може би до края на януари ще плесна някое ревю тука – не съм сигурен обаче дали ще е в рубриката за хейта или напротив... ще видим!

Иначе, една ънхейтабъл игра се появи на хоризонта – Gotham City Impostors. Приятен шутър, който ще излезе в продажба през януари догодина. При една прилична цена от 35-40 лева съм сигурен, че ще регистрира добри печалби... дано разработчиците му не се излакомят и да го оценят по-високо, понеже това би донесло само негативни последици.

Като за край, нека да сложа поред имената на всички игри от 2011-та, които сте пропуснали да изиграете, но може би си струва:
-Dead Space 2 (3rd person хорър)
-Bulletstorm (FPS)
-Magicka (изометричен екшън)
-Killzone 3 (FPS, екзклузивно за PlayStation 3)
-Shogun 2: Total War (походва стратегия с реалновременни битки)
-Crysis 2 (FPS)
-Portal 2 (FPS пъзел)
-Mortal Kombat (файтър, наличен само за PlayStation 3/Xbox360)
-L.A. Noire (3rd person куест с леки екшън елементи)
-Deus Ex: Human Revolution (FPS/RPG хибрид)
-Tropico 4 (реалновременна стратегия със строене на градове)
-Gears of War 3 (3rd person шутър, ексклузивен за Xbox360)
-Dead Island (FPS със сериозно застъпен RPG елемент)
-Fifa 12 (футболен симулатор)
-Dungeon Defenders (tower defense/RPG хибрид)
-Batman: Arkham City (3rd person екшън адвенчър)
-The Elder Scrolls V: Skyrim (RPG с перспектива от първо лице)
-Uncharted 3: Drake’s Revenge (3rd person шутър/адвенчър)
-Anno 2070 (реалновременна стратегия със строене на градове);
-Football Manager 2012 (футболен мениджър (както си личи по шибаното име)
-Assassin’s Creed: Revelations (3rd person екшън)
-Saints Row: The Third (3rd person шутър, копие на GTA)
-Gotham City Impostors (FPS)

Коментари
undefined
Righteous
12 януари 2012
Братле само не мога да разбера как може да включиш L.A. Noire в тази класация? Тази игра е удивително тъпа, бавна, мудна и безсмислена! Мафия 1 я превъзхожда в пъти! След 2рия час започва да те отегчава еднообразието в играта. Влизаш в участъка, дават ти мисия, събираш следи за престъпленията и това е! Щеше да е добре да не можеш да решаваш някои престъпления или като сгрешиш да не те връща докато не го направиш, както трябва. За мен играта беше провал.
undefined
pseto
12 януари 2012
Е то е доста трудно да сравниш двете игри - Мафията си е екшън, докато L.A. Noire - предимно куест. То и заради това преследванията, престрелките и т.н. са толкова лесни, че всеки да може да ги мине.

Ама съм напълно съгласен, че щеше да е по-яко ако имаше възможност да се проваляш на някои случаи. Така и едно евентуално преиграване щеше да е доста по-интересно.

undefined
Anon
13 януари 2012
Аз малко се разчетох в блога ти след като видях тази статия, и статията за Serious Sam в която оплюваш CoD. И след тва хейт ревюто. Еми, мога да кажа само че е хубаво да вземеш да си купуваш игрите, вместо да сваляш от замунда. Щото да коментираш мултито в неоригианлни сървъри е най-малкото смешно, ако трябва да използвам епитафа на годината. Skyrim започва обещаващо. Но е игра, която ми стана болезнено скучна само след 1 седмица игра. Пълна с бъгове които скапват геймплея. Въобще не специална графика.Невероятен OST, факт. Но по никакъв начин не е replay-able, както Diablo, да започнеш от начало просто с друг герой. Дори може да не я довършиш.
Ще коментирам няколко неща:
"Това не ме късае, имам предчувствието че MW3 ще е горд представител на нещо си, както и Black Ops"
- Black Ops е може би една от най-добрите игри. Хора, които не харесваха насоката на MW я обожават. Разбирам те, по целия свят е модерно да се мразят Activision и CoD-овете, щото просто са неприлично, недостижимо добри и богати. Същата графика на MW-та, но супер хубава история. Мултито е динамично и различно във всеки. Особено ако го играеш на eSports ниво. Ако сега нямаш пари да даваш всяка година по 100лв за нова игра, това по никакъв начин не може да е проблем на Activision. Oсвен всичко това трябва да отбележа абсурдното понятие, че сингъла е бил 5-6 часа. Сигурно няма шутър който на ниска трудност да не може да се мине за такова време. Сигурно няма шутър, който да изисква повече време от Call of Duty. Нескромно ще кажа, че съм адски добър в тази игра. Въпреки това Veteran на Single Player-a и на Чалънджите ми отне около 2 седмици. Примесено с мултиплеър - факт. Друг е въпроса че хората на ветеран умират много и се отказват. Забелязах, че искаш на deathmatch да не умираш повече от 10 пъти на карта като ръшваш. Няма да коментирам нито тъпото становище, нито тъпия режим. Малко хора откриват тактическата грамотност която трябва на 1 отбор за победа в компетативните режими на играта.
- Не коментирам ревюта на Battlefield, който не ти е тръгнал. Макар че и аз въобще не съм очарован от играта, да не говорим че ми забиваше на най-висока графика (а съм 8GB RAM, NVidia GTX 460 и Core i7, 4 ядра на 3GHz).
- Ще застъпя обаче темата за игри които хвалиш. Хвалиш Crysis. Няма какво да кажа. Хвалиш Deux ex новия, и Saints row. Няма какво да кажа.
undefined
pseto
13 януари 2012
Защо смяташ, че Modern Warfare 3 не ми е оригинален? В крайна сметка, в днешно време има начини да си купуваш модерни игри за по 25-30 лева и предполагам всички ги знаем вече?

Оригинална ми е играта и мнението ми е за оригиналните сървъри. Това, което ме дразни е, че почти няма фактор умение в тая игра. Има фактор "кой е с акимбо" и това е. Или пък кой е фармил повече за по-хубави perk-ове.

Аз лично съм фен на игри като Quake 3 и Unreal Tournament - там няма левъли, няма пъркове, акимбота и глупости. Имаш едни и същи пушкала за всеки и всичко опира до точност и умения за маневриране. Ама вероятно по-новите поколения не са играли тези игри - особено пък ако Black Ops се смята за някакъв връх при шутърите...


А и мога да те попитам какъв е проблемът на новия Deus Ex? Или пък Saints Row: The Third? Не видях да си посочил аргументи срещу тях.

undefined
Anon
13 януари 2012
Aз и за Crysis не съм посочил аргумент.
Ще почна отново с Call of Duty. Започнах да играя от самото начало на поредицата, смятам CoD2 за най-добрата игра от всички, и в жанра като цяло. Факт, в обикновено мулти perk-овете пречат много. Особено примера с Modern Warfare 1 - взех си нови хардове, преинсталирах PC-то и трябваше да започна от 1во ниво, скъсах си нервите докато ги вдигна отново. Никога на ниво Clanbase / Electronic Sports League perk-овете не са били от значение. Competitive страната на всяка игра е съвсем различна от обикновенното мулти. И да, тогава факторите 'умение' и 'работа в екип' са неимоверно важни.

Къде ми е проблема с Deus Ex? Само по себе си, няма проблем с играта. Но старите игри ми бяха любими. Тази е просто поредната игра за последните няколко години. Не се отличава с нищо. Проблема с SR като цяло ми е, точно както каза, копие на GTA. Но аз съм фен на GTA, и SR ми беше грозна, скучна и безинтересна в сравнение.

Съгласен съм за Quake и UT, въпреки че на първата никога не се научих да играя както трябва. Някак си никой не съумява да направи подобна игра с нова графика, иначе щеше да стане адски хит. Или никой не иска - факт е че малките са толкова брутално малоумни че ако играта им е трудна и зависи от умение просто ще я затворят и ще кажат, че била тъпа.

Иначе, нещото за руските сайтове и игрите не го знаем всички. Досега съм пазарувал само в Пулсар и Батъл.нет :S

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл