hategame logo
2019 година - добрите и страхотните игри за миналата година в сайта
пуснато на 27 януари 2020 от pseto
unhate
Миналата година беше доста добра за гейминга - или за да не правя такива глобални твърдения, поне за мен. В рубриката ънхейтабъл на сайта попаднаха цели 15 игри, като освен това пропуснах няколко, за които просто не остана време. Като Metro: Exodus, Borderlands 3, Code Vein. Които сигурно също щяха да са в тази категория. Обзорният материал се позабави малко, защото исках да пусна ревютата за A Plague Tale: Innocence и Total War: Three Kingdoms (макар и със солидно закъснение). А след като те са онлайн, мога директно да продължа напред с темата - кое е моето GOTY за 2019 година?

На този въпрос мога да отговоря трудно. Мога да посоча минимум четири или пет игри, които ми харесаха доста през миналата година. Но като за корица ще сложа Sekiro: Shadows Die Twice и A Plague Tale: Innocence - заглавия, които съм съгласен, че са страхотни, а освен това във форумната анкета попаднаха съответно на първото и второто място (с минимална разлика).

sekiro shadows die twice cover

Sekiro: Shadows Die Twice. Първият Souls, който наистина ми допадна. Страхотен геймплей, страхотни битки... без никаква сладникавост от страна на From Software. И да, няма да забравя колко скелета ме бутнаха в дупката в първия Dark Souls, никога! Историята също е на ниво, атмосферата... не е Bloodborne, не е Dark Souls, не е най-доброто на From, но е стабилна.

a-plague-tale-innocence-ps4-30

На малко по-различен полюс - A Plague Tale: Innocence. Тук, за разлика от Sekiro, не геймплеят бе впечатляващото нещо. Той е приличен, но само толкова. Неговата идея е да поддържа историята, която е силата на A Plague Tale, плюс прекрасната атмосфера. Заглавието ни предлага множество силни кинематични сцени, красиви и разнообразни пейзажи, добра история - но за да може всичко това да изпъкне геймплеят е по-скоро базов стелт пъзел. Което за мен не бе проблемно - никак даже.

death stranding cover

Тук мога да спомена и Death Stranding. Чиито плюсове са голяма степен са подобни на A Plague Tale. С тази разлика, че доста кинематични сцени имат наистина филмово качество. Но пък и Death Stranding има и геймплей, който има немалък шанс да ви допадне (ако не ви допадне - значи ще го намразите, играта е чисто и просто поляризираща). Никога не съм предполагал, че носенето на кашони може да ми е толкова приятно, но ето, че Коджима ме отвори към чара на куриерстването.

total war three kingdoms cover

Заедно с това 2019 година ми предложи Total War: Three Kingdoms. Игра от серията, която ми донесе такова удоволствие, което за последно изпитах... вероятно от Shogun 2, а преди това чак от първите Rome и Medieval. Множество класически механики са малко или повече преработени, с което Total War: Three Kingdoms се усеща като свеж, нов старт.

devil may cry 5 cover

Още две игри спокойно мога да посочен като особено добри. Devil May Cry V ни предложи бърз, класически аркаден геймплей, който феновете на серия моментално прегърнаха. Играта вероятно ще допадне на всички, които си падат по екшъните от трето лице.

disco elysium cover.

Disco Elyisum е пълният контраст на Devil May Cry V. В нея екшън няма. Дори и реална бойна система. Вместо това имаме водене на диалози - огромно количество такива. По принцип не съм любител на такива заглавия, но качеството на сценария в Disco Elysium е адски високо - дотолкова, че играта спечели и престижни награди за него. Ако си падате по игрите с много четене е напълно вероятно Disco Elysium да ви хареса.

Вероятно в тази петорка влизат игрите, които най-много ми се понравиха през миналата година. А оттам нататък... ще продължа в съвсем произволен ред.

mortal kombat 11 cover

Mortal Kombat 11. Стабилно издание във файтинг серията, в което най-накрая виждаме адекватна онлайн свързаност. Сингъл кампанията е прилична, предизвикателствата срещу ботове са приятни. Е, да, балансът отново куцаше солидно, поне покрай пазарната премиера - може би сега е пооправен.

jedi fallen order cover

Jedi: Fallen Order. Това бе една от приятните изненади за миналата година - мисля не само за мен. Очакванията бяха по-скоро за прилична игра в най-добрия случай. Но Respawn представи едно страхотно приключение, с което показа, че знае как се правят и сингъл игри след Titanfall и Apex: Legends.

the division 2 cover

Макар и в съседната рубрика да вкарах две игри на Ubisoft, то третата по-голяма, пусната миналата година от страна на французите - The Division 2 - ми хареса. Солиден представител на луутър шуутър жанра, който може би няма да ви спечели за години напред, но пък има едни стабилни 30-40 часа геймплей.

kingdom hearts 3 cover

Играта, с която пък открих положителните ревюта на 2019 година бе Kingdom Hearts III. Откъм геймплей тя трудно може да впечатли, но пък за сметка на това феновете на франчайза - или на анимациите на Disney/Pixar - със сигурност ще има какво да видят в нея. Като цяло нелошо анимационно приключение, но със сигурност не и нещо, което ще се хареса на всеки.

the outer worlds cover

Една от по-хвалените игри на 2019 година беше The Outer Worlds. Дори и претендент за GOTY в някои класации. За мен... беше просто окей. Добра игра с качествено написани диалози, търсещи хумористичната нотка. Геймплеят все пак е просто... обикновен. Нямаме особена дълбочина в ролевите механики и играта напомня повече на пуцалка с олекотен RPG елемент. Едва ли някога ще изиграя The Outer Worlds втори път, но за един път си беше окей.

greedfall cover 1

Сред приятните изненади на миналата година беше GreedFall. Играта е дело на Spiders, специалистите в разработка на RPG игри от среден клас, опитващи се да са като AAA. Е, GreedFall почти успява. Да, имаме ужасна синхронизация на диалози с устните на героите, гримасите им са съвсем стандартни и няма моушън кепчъринг на реални актьори. Бойната система изисква няколко часа, докато свикнем с нея. Потопим ли се обаче - GreedFall ни хваща горе-долу до края си.

days gone cover

През 2019 година нямаше как да се мине и без зомби игра - PS4 ексклузивът Days Gone. Макар и много от механиките на заглавието да бяха напълно познати и макар че в някои свои аспекти то се усещаше дървено - все пак има някаква магия, която да ни задържи до края. Вероятно любителите на жанра ще харесат Days Gone, а всички останали... могат да го пробват с едно наум.

the surge 2 cover

The Surge 2 пък бе една от няколкото Souls-оподобни игри, които видяхме миналата година. За разлика от първата част двойката ми хареса. Имаше повече босове, повече разнообразие, повече оръжия, повече брони, повече противници... като цяло повече от всичко. С което оригиналната концепция на първия The Surge беше развита съвсем качествено.

dota underlords cover

И последно, Dota Underlords. Игричката на Valve, базирана на мод от Dota 2, успя да ме хване за няколко десетки часа. Което гарантира положително ревю (по-скоро леко биещо на превю, тъй като играта все още не е налична в пълен вид). Все пак писах за заглавието ранно в неговата разработка - след това видях, че разработчиците не са успели да се справят с големите критики, някои от които споменати и в ревюто. В резултат последва отлив от Dota Underlords, като в момента не е ясно дали играта ще се върне към най-добрите си дни около пазарния си дебют.

Коментари
igra4 avatar
igra4
28 януари 2020
Кн3,DG, джедая и... Дет страндинг, вчера я почнах играх 30 мин, за да разбера, че тая ижра ще ми хареса доста, но нека не прибързвам, останалите са ми безлични. Също има някои пропуснати игри за тук, като Метро, медиевил и Детроит.
pseto avatar
pseto
29 януари 2020
За Metro-то съм споменал в едно от уводните изречения, че съм го изпуснал. Detroit-а излезе миналата година. Освен ако не броиш PC версията за "истинската" версия, което би бил интересен обрат.
BundyBari avatar
BundyBari
29 януари 2020
Секирото и МК11 пробвах, и двете са страхотни, скоро скачам на The Devision, дано и тя не ме разочарова...
pseto avatar
pseto
29 януари 2020
Дивизията е окей, не знам дали си играл първата. По-добра е по мое мнение от нея, но пак си остава по-скоро игра за едно изиграване плюс малко ендгейм. Ама това са си едни солидни 40 часа, тъй или инак.
Rostik79 avatar
Rostik79
29 януари 2020
Е, ако поцъкаш кооп с приятелчета също е забавно и отива спокойно стотици часове като се зарибиш да правиш разни билдове и да събираш разни легендарни оръжия, които се падат много рядко.
Сингъл кампанията също си е готина.
Ludnichar avatar
Ludnichar
18 февруари 2020
Малко ме е яд, че не пробва вейна. Като се има предвид, че напоследък си доста по-отворен към Соулслайк игрите, смятам, че щеше доста да ти допадне.
pseto avatar
pseto
18 февруари 2020
Дам, поотворих се към тях, ама все още не съм фен и при многото игри миналата есен след The Surge 2 някак не ми се минаваше към друг Souls-like. Макар че The Surge 2 си е отвсякъде лековат Соулс.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл