hategame logo
Devil May Cry V - определено страхотно реализирано екшън заглавие
пуснато на 21 април 2019 от pseto
devil may cry 5 cover
grafika 3
На моменти се усеща, че Devil May Cry V си е леко вехтичък, но пък 60-те кадъра в секунда са екстремално важни в подобна екшън игра и жертването на графиката и мащаба тук или там е повече от приемливо.
zvuk 3
Добро изпълнение - всичко тук е така, както трябва да бъде.
gameplay 3
Геймплеят е чисто и просто страхотен. Имаме разнообразие от движения и доста различно усещане при различните главни персонажи. Като бонус трудността е добре балансирана - нито прекалено тегава, нито съвсем елементарна.
ocenka 3
Любителите на екшъните е доста вероятно да харесат Devil May Cry V. Има и поле за преиграване - друго си е когато знаеш какво да правиш да се опиташ да минеш нивата още по-ефективно.

devil may cry 5

"Това е ебаси якото". Тези думи минаваха немалко пъти главата ми, докато играех Devil May Cry V. Дали по време на някои от яките, абсурдни кът сцени с аниме привкус, дали в разгара на страхотните битки. И доколкото преди да стартирам Devil May Cry V имах някакви вътрешни, необясними съмнения, по-скоро идващи от предразсъдъци към Capcom в последните години, то мога да кажа, че японците са си стегнали гащите и то стабилно.

В последно време продукцията им е на топ ниво, а пък Devil May Cry V е заглавие, което спокойно мога да препоръчам на феновете на екшън жанра. Не само бойната система е балансирана и приятна, но има достатъчно разнообразие от комбота, за да се опита човек и да преиграе. Самото естество на битките пък, след които получаваме своеобразна "оценка" за представянето ни вкарват допълнителни неща, за които да мислим - не най-важното е да избием демоните пред нас, важното е да го направим със стил!

Но за всичко това - после, защото е време да започна с историята.

devil may cry 5 14

Devil May Cry V започва без каквото и да е увъртане. Събира се екип, състоящ се от добре познатите ни от серията Данте и Неро, а също и Ви - мистериозният нов персонаж от петата част. Те трябва да се справят с титаничен по размер демон, бавно асимилиращ града Ред Грейв Сити и източващ кръвта на хората в него.

Макар и ударното трио да смята, че демонът пред тях - наричащ се Юрайзен - е поредната гад, с която лесно ще се справят, то истината се оказва съвсем различна. Съществото успява да се справи с Данте, Ви и Неро, когото пък в първата кът сцена виждаме без лявата му демонична ръка (която пък липса бива обяснена по-нататък).

devil may cry 5 8

След първоначалния провал действието преминава няколко месеца напред. Ние първоначално поемаме контрола над Неро, който е снабден от придружителката му Нико с механична протеза, която да му помогне с избиването на огромното количество демони. Малко след това към тях се присъединява и Ви, преследващ свои цели (минаващи обаче през побеждаване на Юрайзен), а както добре знаете от множеството клипчета преди премиерата на играта в нея ще се намеси и Данте, но по-нататък

Историята в Devil May Cry V се развива на няколко етапа. От една страна поемаме контрола над всеки от тримата персонажи за една или няколко мисии, а от друга - времето, в което се развива действието варира. Част от сцените в заглавието са ретроспективни, показващи ни какво е станало преди инвазията на Юразйен, по време на нея и след това (последното е "настоящото" време). За щастие има пределно ясни, големи по размер и видими дати, които недвусмислено да ни покажат кога се развива дадена кът сцена или мисия, че да не се объркаме.

По принцип не съм огромен любител на множеството ретроспекции, но в конкретния случай те са реализирани доста добре. От една страна действието си тече с пълна сила в настоящето, а от друга - точно когато започне да ни гложди въпроса "Добре де, ама това точно как е станало и защо" и играта ни сервира кът сцена или мисия с обяснението. Налични са и леки обрати тук-таме, колкото да държат нещата интересни.

devil may cry 5 13

Заедно с това персонажите в Devil May Cry V са яки, а немалко от кът сцените, включително и интрото, са реализирани в абсурдно-зрелищен стил с аниме привкус, в който нашите герои преминават на милиметър през пипала, нокти и зъби на демони или мятани към тях предмети. Моментът, в който Данте пък танцува като Майкъл Джексън е достатъчно култов сам по себе си, за да гарантира цялостното изиграване на Devil May Cry V поне един път.

Накратко - историята не само ми хареса, но и нямах търпение да започне следващата мисия. Защото знаех, че или ще се движи интересно напред, или ще се случи нещо забавно-извратено. Няма губене на време и плънка, а само действие.

Което всъщност е лайтмотивът и на бойната система. Изцяло в каноните на Devil May Cry V франчайза. Който Capcom изобщо не са опитвали да модернизират - заглавието се усеща като игра от старата школа и това е всичко.

devil may cry 5 16

Всеки, който е играл Devil May Cry серията вероятно ще знае какво да очаква. В битките героите ни имат богат набор от движения, в които да подмятат враговете във въздуха в стил файтъри като Tekken. Колкото по-разнообразно удряме враговете и колкото по-дълго време не поемаме щети, толкова повече се казва нашата оценка за стил.

Тя от своя страна започва от D (dismal) и се покачва през C, B и A, та чак до S, SS и SSS, последните от които не е чак толкова вероятно да видите, докато не станете достатъчно добри в Devil May Cry V.

Имайте предвид, че оценките за стил не са нещо периферно и козметично, колкото да ви четкат егото. Напротив, количеството Red Orbs, което получавате директно се влияе от този фактор. След всеки сблъсък с противници получавате оценка за представянето си, а в края на мисия имате обща такава за цялото ѝ времетраене. В резултат с по-висок стил и ако не сте умирали ще получите солидно количество червени кълба, а пък при по-кофти представяне - занижено количество.

Все пак играта няма да ви прецака изцяло, ако не сте мега ефективни. Разликата в количеството червени кълба не е толкова колосална, че да ви заболи, но все пак се усеща и очевидно е по-добре да сте възможно най-стилни при елиминиране на противници.

devil may cry 5 4Оценките в края на мисията ни мотивират да дадем най-доброто от себе си

За повече стил обаче са ви нужни богат набор от движения и комбота, а те се отключват именно с въпросните червени кълба. Всеки от тримата персонажи, с които разполагаме различен стил и подход към битките, като общото е, че движенията и комботата се правят със сравнително прецизно натискане на копчета, а не просто безмозъчно помпане.

Например едно комбо на Неро може да се прави, когато натиснем един път удара с меч, изчакаме може би половин секунда и натиснем още два пъти или натиснем два пъти поред, изчакаме леко и започнем да помпаме бутона. В разгара на битката е лесно да се отпуснем и да започнем да се "набираме" на триъгълника (на PS4 джойстика, очевидно), но това няма да ни донесе огромни позитиви. Рангът ни за стил ще е кофти, а и стандартното комбо не е задължително да ни върши работата, която искаме.

Други движения се правят със задържане на десния тригер (с който фокусираме противник) и натискане назад-напред и копче или задържане напред или назад в комбинация с копче, което активира различни движения. Като цяло докато не ни стане навик играта с определен персонаж трябва специално да отделим частица от секундата да се замислим - "Искам да пратя този противник във въздуха ли, значи трябва да дам десния тригър плюс назад и триъгълник, после във въздуха да натисна триъгълник, триъгълник, изчакам леко и пак триъгълник".

devil may cry 5 15

Нека кажа, че комботата и движенията като цяло не са ядрена физика и не се правят супер трудно, просто трябва да свикнете с тях, за да се случи точно това, което искате. А започнат ли да се получават нещата - гарантирам ви, че ще се изкефите, защото зрелищност има колкото щете. Подхвърляне на противници, пуцането им от въздуха с различните огнестрелни оръжия, забиването им в земята - като почнете да метете пода с гадовете става екстремално приятно.

И тук вероятно е време да пристъпя към самите механики на трите налични героя. Които всъщност са доста различни една от друга. Не си мислете, че просто Ви е същият като Неро или пък Данте с минимални козметични разлики. Не.

Мисля, че е редно да започна с най-скучния персонаж от моя гледна точка - поне ако става дума за битките с него. Ви. Който се усеща явно, че е вкаран предимно с кинематична цел. Което не значи, че не е интересно да играете с него - просто битките се усещат далеч по-праволинейни от онези с Неро и Данте.

Та Ви изобщо не може да се бие сам. Единственото нещо, на което е способен е да излупа с бастуна си противник, който е на предсмъртния си одър, довършвайки го. Как обаче Ви докарва вразите до това положение? С помощта на верните си придружители, разбира се - демонични гаврван и пантера.

devil may cry 5 17

Птицата може да пуца отдалеч и да хвърля електрически магии (логично се активира с бутона ви за стрелба), а пък котката се бие в меле дистанция и действа с меле атаката. Онова, което написах с Неро като пример е валидно и тук - доста от комботата действат по същия начин (на пантерата), включително и специални движения като засилване напред и т.н. Все пак демоничните животинки на Ви си имат и своите специфики - с други думи когато играта ви прехвърли обратно на него, след като сте играли с Данте да кажем ще ви е нужно малко време за адаптация.

Та Ви се бие предимно отдалеч, като нерядко ще се справите добре с помпане на бутони и толкоз. Единственото, за което трябва да мислите е как да избегнете някой противник, който се появи до вас и тръгне да ви бие, тъй като както споменах вие нямате директни методи за справяне с тях.

Имайте предвид, че все пак не е хипер лесно да се цъка с Ви. Гарванът и пантерата могат да бъдат пратени в нокдаун. Когато това се случи е нужно да идете при тях и да ги съживите. В този момент вие общо взето сте почти беззащитни - няма как да атакувате, а немалка част от дефанзивните ви движения също са обвързани с животните ви (когато правите бърз отклон всъщност пантерата ви "пренася" настрани, а когато натиснете два пъти скока се хващате за вашия гарван, който започва да ви носи напред във въздуха). Така внимателно трябва да внимавате с пласирането си, когато нещата отидат на зле.

devil may cry 5 9

Все пак имате налично и супер движение - призоваване на огромен голем (или нещо от рода?). Тази допълнителна гад прави супер голям демидж, а при нейното извикване птицата и котката се съживяват. Това обаче е подходящо предимно като крайна мярка, вероятно при босове, които удрят здраво. В обикновени мелета е по-хубаво да пазите вашия DT (demon trigger) индикатор пълен.

А, да, Ви има и една интересна екстра - временно да буустне гарвана или пантерата. Това също ползва част от DT индикатора, но по-малко и е добре да се ползва в по-завързани битки.

Все пак стилът на Ви е такъв, че поне аз почти не умирах с него и някои от мисиите завършвах даже с S или SS оценка. Вие повече кайтвате и оставяте демоните да вършат мръсната ви работа, отколкото нещо друго.

devil may cry 5 6Нико винаги е на линия, за да ни помогне да ъпгрейднем екипировката си... срещу определена цена

След това мога да мина на Неро. Той е снабден с меч, пистолет и набор от роботизирани протези. Всяка от последните според модела си ви осигурява по едно допълнително умение. Имаме протези, които удрят с електрически заряд близки противници. Такива, които нанасят еднократно огромен демидж. Протези, забиващи шила в противници, които ги зашеметяват и им правят значителен демидж и много други. След ползване на роботизирните ръце няколко пъти те се чупят. Можем и моментално да взривим всяка от тях за нанасяне на приличен AoE демидж, когато Неро е в затруднена ситуация и е близко до смъртта си.

След чупене на екипираната в момента протеза ние автоматично екипираме следващата налична. В началото на играта можем да носим мисля максимум четири, но с ъпгрейди количеството се увеличава. Протези се намират в мисиите на Неро (обикновено модели, които да ни помогнат в настоящата ситуация по един или друг начин), но можем и да екипираме конкретно такива, които на нас ни допадат.

Друга интересна механика на Неро е мечът му, който може да се зарежда по същия начин, по който се дава газ на моторите (дори и оръжието на героя издава подобен звук). Когато направим това някои от движенията ни имат увеличени щети и радуис на действие, но като много други неща в Devil May Cry V ползването му в битка изисква внимание, за да се случат нещата както ги искаме.

devil may cry 5 1

Доколкото Неро няма куп разнообразни механики като Данте, за който ще пиша малко по-долу, то той компенсира с набора си от движения, който е най-богат от тримата в играта. Неро има множество комбота, удари, с които да скочи във въздуха или да се спусне като сокол към противниците и т.н. На мен лично с него ми беше най-трудно да играя, понеже се изисква повече умение, трябва да преценявате движенията си внимателно (за да не попаднете на място, на което на трябва). По-малкото опции на Неро за кайтване и по-директния му меле подход означава, че е по-вероятно да ядете пердах, ако не сте достатъчно прецизни, а в Devil May Cry V е лесно да се отпуснете, особено ако вашият ранг на стил се увеличи, с което и самата музика се променя, започвайки да бичи здрав як метъл, когато ударите по-високите нива.

От друга страна с Неро можете почти в Tekken стил да подхвърляте противници наляво-надясно с лекота, което определено има своя чар.

И накрая, Данте. Той определено е най-силният герой от тримата, разполагащ със сериозен набор от оръжия и бойни стилове.

devil may cry 5 12

От една страна Данте има различни пушкала за стрелба отдалеч, които можете да сменяте. Например помпа, двата му пистолета, мортар и дори... шапка. Всяко от които подходящо в различни ситуации (като може да бъде сменено по всеки един момент в битка).

Заедно с това имате и различни меле оръжия, включително и възможността да се биете с голи ръце. Тук любопитното е, че са налични и комбота с ръце (когато Данте се бие с боксови удари), и такива с крака (когато пък той практикува капоейра).

Допълнително героят има и една от четири възможни стойки, в които да застане. Съответно насочена към битките в меле дистанция, стрелба, избягване на противници или пък блокиране. Кое за какво служи ще се запитате? Според стойката ни се осигурява специално движение, което изпълняваме с кръг (същото копче, с което ползваме протезите на Неро или единствения удар на Ви, с който довършваме противници). Също така стойката ни увеличава ефективността на свързани с нея оръжия/движения, например нормалната стрелба на пистолетите става по-бърза и силна, когато сме в gunslinger поза.

devil may cry 5 3

Освен всичко това Данте има и две супер движения - едно от които регенерира кръвта ни и увеличава щети и бързина на движенията, а другото направо ни превръща в демон, с което можем да правим титаничен демидж. Интересно е, че за да активираме второто трябва ръчно да пълним индикатор, който пък взима точки от devil trigger-а. С други думи ако ще ходим към боса ще трябва да се подготвим, изпълвайки и двата, за да сме сигурни, че няма да изпаднем в неблагоприятна ситуация.

А, да, споменах и, че едно от оръжията на Данте е шибан демоничен мотор, разполовен на две, държан в ръцете на героя, с който млатим противници, давайки газ с гумите на возилото в лицата им? Това вероятно е едно от най-яките неща в игра, които съм виждал от цифра време насам.

Общо взето разнообразието с Данте е значително и героят има отговор за като цяло всяка ситуация, но и ви трябва малко проба и грешка кои оръжия кога са най-ефективни. Моторът например чупи атакуващите движения на някои демони, включително едни, приличащи на таралежи, засилващи се към нас в стил зъл дяволски Соник, но пък на моменти може да е прекалено бавен срещу ловки гадове, когато по-подходящи биха били меч или голите ни ръце.

devil may cry 5 7

Иначе целия геймплей - изключвайки спецификите на персонажите - си е типична олдскул екшън игра. Нивата са съвсем линейни, като тук-таме има скрити помещения, включващи бонус предизвикателства за минаване или пък залежи на червени кълба. Има и един предмет, който ни дава възможност да продължим директно от мястото, където сме умрели на пълна кръв (който най-често, да не кажа винаги, ще ползвате по време на тегави босове). Благодарение на тях няма нужда да преиграваме отново и отново, но те се намират по 2-3 пъти на ниво максимум, а освен това получаваме и по един дневно, когато се логнем в Devil May Cry V. Все пак е хубаво, че те се пренасят от мисия до мисия. Тоест в един момент можем да натрупаме дори и десетина, или повече.

Реално този подход не е никак лош. Малко вероятно е да се затрудним прекалено много на бос, които са добре балансирани - нито са съвсем елементарни, нито пък са баш в Souls стил да ни скъсат нервите. Умирайки и съживявайки се наистина губим малко от финалните червени кълба в края на мисията, но пък ако не ни се занимава да преиграваме за перфектно минаване това не е никак лош вариант. Също така не се накъсва темпото на Devil May Cry V и не се изнервяме, ако нещата не тръгнат точно така, както ни се иска.

Забавно е, че в прилична част от мисиите се пресичат доста добре пътищата на Данте, Неро и Ви (а понякога имаме и избор с кого да започнем да играем първи). В някои ситуации дори виждаме от различен ъгъл как някой от останалите се бие с даден бос - в който момент временно се свързваме с друг реален човек, който в същия момент млати бос. С други думи не говорим за скриптирана кът сцена, ами геймър като нас, който се мъчи с тегав противник!

devil may cry 5 10

Ако се замисля - доста от нещата на Devil May Cry V са направени просто за да са яки. Вижда се, че и главният дизайнер Хидеаки Ицуно, и останалите в екипа му са разработвали играта с кеф. Няма каквито и да е криворазбрани опити заглавието да е направено "модернизирано". Например чрез добавяне на някой измислен отворен свят, понеже в днешно време сякаш всяка една игра трябва да има такъв, че даже и рейсърите. Всичко си е такова, каквото трябва да бъде. Каквото очакват феновете на Devil May Cry франчайза. Или онези, които искат да се върнат малко по-назад в миналото.

Макар че ако говорим за екшън игра или шутър в старото няма нищо лошо. Не е и случайно, че id Software се върнаха към класиката с последния Doom. Или MachineGames с няколкото им Wolfenstein-а. Човек понякога иска да ходи напред и да стреля лошковци. Или в случая на Devil May Cry V - да коли, гърми, премазва, подмята и гази демони. Защо да има нещо повече от това?

Вероятно някъде тук е времето за финалните редове. Но преди това - графика и звук.

devil may cry 5 2

Devil May Cry V визуално не е нищо особено, но все пак е на задоволително ниво. Графиката няма да ви отвее, даже си изглежда остаряла на моменти, но пък обстановката си е право в целта, което е най-важното. Също така играта върви с 60 кадъра в секунда на стандартното PS4, което определено е плюс - при подобен бърз екшън по-често срещаните 30fps нямаше да се усещат никак, никак добре.

Звук - нещата са добри. Битките звучат страхотно и метъл саундтракът е на ниво и ни вкарва отлично в атмосферата. Персонажите също са достатъчно добре озвучени, което е в полза на тъй или инак добрата история.

devil may cry 5 5

Финалните думи? Devil May Cry V е съвсем вероятно да допадне на любителите на екшън жанра. Говорим за бърза, разнообразна, добре балансирана в практически всички свои аспекти игра. Битките нито са толкова трудни, нито пък съвсем лесни. Същото важи и за босовете. В нивата има какво да открием, ако сме в такова настроение - но пък ако искаме повече действие просто караме напред към поредния бос и толкоз.

Вероятно трябва да се замисля, за да се сетя за някой непременен проблем на Devil May Cry V. Дори и да има такива - те са по-скоро периферни. Или накратко - когато мине цялото меле от нови игри, което се случва тези месеци и ако сте изпуснали това заглавие - спокойно можете да скочите на него.

Коментари
Veluvian avatar
Veluvian
22 април 2019
По - съвършена игра няма как да бъде за мен и мисля, че няма смисъл от изписване на фермани. Честито на феновете и успех на Capcom, дано удължат колкото може още добрата серия, в която са влезли от година и нещо насам. Такъв фън не е имало от много време. Разбира се един неутрален би се шокирал от абсурдностите на сюжета и повърхностните диалози, но това е DMC, това е принципът, на който работи, един от най великите екшъни за всички времена. Единственият страх ми беше да не би Данте да потъне в амалгамата от останалите герои, ала не, Данте тук си е запазил основополагащо значение, и той трябва да си е лицето на DMC. 11те години чакане си струваха.
pseto avatar
pseto
23 април 2019
Според мен историята си е съвсем окей. Още интрото дава представа какво точно може да се очаква - някакво ташаклийско извращение с тук-таме малко по-сериозен момент, и това предлага играта. Аз поне не съм очаквал The Last of Us или прочее.

А геймплеят си е просто идеален, поредно доказателство, че някои стари неща никога няма да излязат от мода.

BloodDagger avatar
BloodDagger
23 април 2019
Тази игра ме изпълни на макс. Страхотно завръщане на основоположника на hack&slash жанра. И все пак виждам някои взаимствани неща от reboot-а, но това е плюс, а не минус. Като цяло чакането си струваше.
Veluvian avatar
Veluvian
23 април 2019
Да, има от естетиката и сюреалистичните пръснати строежи на Ninja Theory. Иначе ребуута чисто като геймплей беше готин и интересен със смяната на оръжия и стилове според враговете, въпреки лошата история и слабите герои.
pseto avatar
pseto
23 април 2019
Да, определено не беше лош рибута откъм геймплей, още помня как се чувствах като пианист там. Но тук доста добре са балансирали сложността на комботата, без да стават прекалено тегави. Макар че при честата смяна на героите се чувствах така, сякаш се връщам на кота 0 когато ми се връщаше контрола над някой от тях след няколко мисии.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл