hategame logo
Genshin Impact – много зарибяваща, страхотна игра, но все пак free-to-play
пуснато на 24 октомври 2020 от pseto
genshin impact cover
Genshin Impact има своите проблеми - най-вече в недомисления изцяло ендгейм, в който има адски много фарм. Но докато го достигнете ще трябва да прекарате много десетки часове... а в първите си 30-50 часа Genshin Impact е супер.

grafika
Графиката и цялостния визуален стил ми допадат изключително много (макар че са крадени до кокал от Zelda: Breath of the Wild).
zvuk
Звукът също е на ниво - никакви критики и тук.
gameplay
Дори и в по-скучните си моменти Genshin Impact е адски пристрастяващ и човек не усеща кога са отлетели малкото му свободни часове в поредния работен ден.
ocenka
Free-to-play моделът на Genshin Impact не е перфектен, но и не е достатъчно агресивен и криминален, за да ни развали удоволствието.

genshin impact 1

Pay-to-win ли е Genshin Impact? Има ли paywall-ове в играта? Справедлив ли е безплатният модел в нея? Вероятно това са темите, които интересуват хората, които се чудят дали да почнат да играят заглавието на китайското студио Mihoyo, което в момента е на върха на вълната откъм популярност. И моят отговор е... „Като цяло моделът не е лош, но зависи от гледната точка“.

Което само по себе си не е никакъв отговор, нали?

Е, Genshin Impact има един проблем и това е втората му половина. В която играта олеква здраво откъм съдържание, а пък грайндът става много. Ще са ви нужни часове, докато съберете достатъчно ресурси, за да развиете героите си до максималното им ниво. Оръжията ви също. Като за капак в ендгейма виртуалният свят е почти напълно разграбен от вас. Тук-таме изниква някое ново ковчеже, което вие веднага ще отворите, но контрастът с началото е внушителен. Когато на всеки 200 метра светът на Genshin Impact крие изненади. Дали ще са ковчежета, дали ще са пъзели или куестове, удоволствието от разхождането наляво-надясно е голямо. Докато се усетите и минават десетки часове. В които вие не правите нищо целенасочено, просто хвърчите наляво-надясно, трепете гадинки, събирате плячка.

В ендгейма нещата стават по-бавни, тръпката до голяма степен изчезва. Светът не крие никакви изненади – просто вие сте разкрили почти всичките му загадки. Минавайки през някое поле и виждайки как блещука нещо – вие знаете, че са моркови за събиране, защото сте прелетели 10 пъти оттам вече и сте разбрали, че именно там се преражда този ресурс.

genshin impact 2

Нуждата от грайнд в ендгейма може да се приеме като paywall от някои. Именно заради това казах, че зависи от гледната точка. Възможно е с реални пари да си купуваме от ресурса resin, с който се фармят постоянните подземия в играта (които не изчезват и можем да ги повтаряме отново и отново). Въпреки това нека кажа още сега – resin може да се купува ограничен брой пъти дневно – само 6. Всеки път можете да получите по 60 единици, което е равносилно на 1800 точки опит за вдигане на нашия adventure rank. Само за сравнение – в момента са ми нужни над 7000 точки, за да вдигне ниво (а пък „смислените неща“ се случват на всеки пет левъла – отключване на нови подземия, вдигане на тавана за развитие на герои и предмети и т.н.).

Както бихте се уверили и да имате много пари – пак не можете да си купите много по-бързо прогресиране в Genshin Impact. Просто в играта има грайнд. А има грайнд, защото от една страна е азиатска – знаем колко обичат да фармят до припадък на този континент, а от друга – съдържанието не е чак толкова много. Някъде в момента, в който стигнете до Adventure Rank 30 (което означава максимално 60 ниво на героите ви) ще осъзнаете, че вече сте разграбили голяма част от виртуалния свят. До Adventure Rank 35 вече няма да е останало почти нищичко в нищо (когато таванът на човечетата ви се вдига до 70 ниво). Оттам нататък имате още 10 Adventure Rank-а за вдигане, за да достигнете абсолютния лимит – 90 ниво. Не съм сигурен колко хора са на такова дередже в момента, но вероятно те са играли нонстоп Genshin Impact и са вкарали същевременно много пари, защото грайндът е колосален.

И това вече си е увод, почти достоен за хейт ревю, нали? Нека кажа, че тук говоря за ендгейма. Който смятам, че е проблемен – а в интернет всички критики, които ще прочетете за Genshin Impact, са именно за него. Но има един интересен момент – ендгеймът не се достига току-тъй. Мисля, че са нужни едни поне 40+ часа, за да се каже, че вече излизате на финалната права. Ако не и 50+. Тези часове някак отлитат, защото Genshin Impact е толкова шибано добър в тях! Едва след това започват малко по малко да се появяват на бял свят проблемите.

genshin impact 7

Нека пак кажа, че за мен те не са свързани с pay-to-win и pawall-ове. Въпреки че се усеща в някаква степен тъмната страна на free-to-play игрите. Специално тези, в които микроплащанията влияят на геймплея. Но все пак – колко други игри ни осигуряват едни наистина страхотни 50+ часа геймплей? И нека кажа, в началото няма нищо, което да ни крънка за пари в Genshin Impact. Тук-таме имаме малко грайнд за вдигане на Adventure Rank (ако не сте играли не можете да разберете защо ще повтарям тези думи толкова много, но само ако напишете тези две думички плюс Genshin Impact и ще видите сигурно 1000 еднакви резултата в Google – „How to raise your Adventure rank fast”), но в началото това не е такъв проблем. Защото от една страна имате много места за обикаляне и разкриване, които ви карат да забравите за фарма. И от друга – до някъде adventure rank 25 имате куп мисии от основната история, които ви дават значително количество опит. Това ви го казвам като съвет, ако ще тръгнете да играете – не ги игнорирайте! Макар и да пише, че мисиите дават малко adventure rank (AR) точки, то те обикновено са на 3-4-5 части, всяка от които ви дава още експириънс, често увеличаващ се. Така крайната награда обикновено е поне 1000 AR точки, а може би и близо 2000 понякога. Което е адски много.

Другото, за което искам да пиша още сега – Genshin Impact по презумпция няма как да е pay-to-win, защото няма какво да „спечелите“ в него. Няма PvP, няма ранглиста, няма никакъв състезателен елемент. Всичко е PvE (можете да играете и кооперативно, ако искате, но вероятно по-голямата част от времето ще си летите сами насам-натам). Да, можете да се похвалите, че сте първите, минали Spiral Abyss подземията... но какво от това?

Да, в пазарния модел на Genshin Impact има един кофти момент и това са героите. Те са 22-23 май в момента, като имате около 7-8 осигурени безплатно персонажа. Останалите 2/3 се отварят чрез луут кутиите в играта (или тъй наречената gacha, аз ще пиша „луут кутии“, защото това са си луут кутии отвсякъде). Така в Genshin Impact се уповавате единствено на късмета за персонажите, които да имате.

genshin impact 4

Сега не знам дали аз имах някакъв луд късмет, но в момента притежавам 12 героя. Тъкмо преди да почна ревюто завъртях ролетката и ми се падна чисто нов персонаж. От тези един е с 5 звезди (най-високия tier персонажи), което знам, че е луд късмет – но дори и без него светът нямаше да свърши. Героите в Genshin Impact са прилично до добре балансирани, като ще видите куп дискусии относно това кой колко е ефективен. Моята любима Ноел я водят един от най-ниските класове, а в определени ситуации ми спасяваше кожата далеч повече от 5-звездния Дилук, за който куп хора точат лиги. В немалко моменти имаме ситуации на камък-ножица-хартия – един елемент е силен срещу друг. Тогава няма значение дали имаме „обикновен“ герой четири звезди или някой с пет – ако тръгнем да бием огъня с огън, няма да стигнем много далеч.

Все пак – човек иска да пробва различните персонажи, за които чете из нета, но не може. Шансът да ви се паднат повече от дузина човечета е много малък. Без да наливате реални кинти, говорим. Но дори и да наливате - има дубликати. Тъй че не се надявайте да видите всички... няма как просто.

Има и друг проблем. От 12 героя, които имам, играх активно с 6-7, най-много 8. Защо? Играта не ни осигурява достатъчно ресурс да развием всички до високи нива. Така трябва да даваме приоритет на основните ни персонажи. Това също е нещо, което трябва да имате наум. Не прахосвайте ресурсите за развиване на герои и оръжия, ако не сте сигурни, че някой персонаж/оръжие ще ви допаднат. Но пък откъде да знаете дали нещо ще ви допадне, ако го тествате на 1 ниво, а пък всички противници са на 60-ти левъл? Да, това е един леко коварен момент на Genshin Impact. Отново е от нещата, които ще осъзнаете в ендгейма, ако стигнете до него – но проблемът е, че когато прекарате примерно 50 часа с 4-5 героя, то искате да пробвате и други такива. А бойната система на Genshin Impact е прекрасна. Има всякакви комбинации между отделните елементи и стиловете на всеки персонаж. Има много как да се експериментира... но когато стигнете до ендгейма, инвестицията в нов герой излиза прекалено солена. И заради това си играете с вече развитите човечета...

Именно и това е голямата ирония. Доста хора се оплакват, че имат малко герои или че нямат такива с 5 звезди. Само дето и да им се паднат, то е вероятно да нямат достатъчно ресурс, за да ги изравнят с „основните“ си герои. Което може би е още по-кофти – да имаш нов персонаж, с който да искаш да цъкаш, но да не можеш, защото трябва да изграйндиш томчетата Hero’s Wit, с които да му вдигнеш нивото... също така всички Ascension ресурси, а ще е нужно и оръжие, което да му се екипира, нали? Ето ти още фарм и за него.

genshin impact 6Вдигането на ниво се случва само с помощта на тези три предмета - убиването на противници не ни дава практически никакъв опит

Пак се върнах към критиките, но определено системата с героите ще има нужда от преосмисляне в бъдеще. В момента върши работа – защото основните герои са достатъчно адекватни. Играта в началото осигурява достатъчно безплатен ресурс, за да завъртите ролетката 80 пъти. Освен ако нямате някакъв ужасяващо лош късмет ще трябва да получите поне 4-5 допълнителни геройчета. Докато свикнете с играта, изпробвате различни комбинации – не усещате, че имате нужда от нещо повече. Това са именно първите страхотни 30-50 часа от нея. Чак след това, когато разберете кое е силно и кое – не, когато вече си оформите някакъв стил на игра, вече ви се иска да получите някой конкретен персонаж. Също така след няколко десетки часа пред играта свиквате с настоящата ви конфигурация, почвате да играете наизуст, не е толкова приятно – нов герой с нови механики и различен стил ви осигурява нужната свежест.

Това е лошото в Genshin Impact – точно тогава, когато ви е нужна свежест, играта не ви я осигурява. А напротив, слага ви преграда от грайнд пред нея. (Както казах, не е paywall, щото грайндът на Genshin Impact не може да се заобиколи, можете да си спестите примерно 10-20% от него с истински пари, но какъв е смисълът? Особено и като имаме предвид, че не говорим за скромни суми.)

Така мога да завърша този увод, който всъщност звучи много повече като заключение, с думите – поне 50 часа Genshin Impact няма да ви кара да се чудите – „Оф, сега ли идва paywall-а, тука ли играта ще иска да плащам за нея“. Можете да играете предимно освободено. И да експериментирате. Оттам нататък вече си зависи дали си падате по фарм. Ако да, Genshin Impact е вашата игра. Ако не – все тая, вече с кеф сте обикаляли няколко десетки часа, решавали сте загадки, видели сте практически целия виртуален свят. Деинсталирате Genshin Impact (или го оставяте да си лежи на диска ви, ако сте ларж и имате свободно пространство) и чакате ново съдържание. Или някакво леко подобрение на пазарния модел. Не губите нищо.

genshin impact 31Гръбнакът на билдовете в Genshin Impact са артефактите - имаме пет слота за подобни, а вариантите са адски много

За мен повечето свирепи критики за Genshin Impact идват от хора, които искат винаги да са на макс. Искат да имат най-яките герои и най-хубавите оръжия. На мен ми прави удоволствие точно обратното. Да съм ефективен с по-скоро посредствени герои или дори слаби такива. Ся за да направиш нещо смислено с Амбър, със сигурност най-слабият герой в Gensin Impact, трябва да си баси пича. Ама с останалите... заглавието ви дава възможности. Именно това е един от плюсовете на Genshin Impact.

Така – мисля, че това вече е приличен увод-заключение на статията. Оттук нататък мога да продължа по каналния ред, след като надявам се съм отговорил на някои от по-важните системи относно луут системата. За които щях да размишлявам някъде по-надолу в статията. Що е то Genshin Impact?

Най-краткият отговор на въпроса може да бъде – „Това е един клонинг на Zelda: Breath of the Wild, само че във free-to-play вариант“. И да, приликите с отрочето на Nintendo са адски много. Достатъчно е да видите някое сравнение в нета, ако не сте цъкали Zelda-та. „Взаимстванията“, ако така деликатно можем да наречем откровеното клониране, са множество. Откъм визуален стил. Вид на противниците, куп механики, че дори и интерфейсът. Адски много неща са едно към едно.

За съжаление не съм играл Zelda: Breath of the Wild и няма как да ви кажа какви точно са разликите. (Макар че Genshin Impact дава възможност на хората, които нямат Switch, да разцъкат Zelda-та, макар и с различно име, за PC, PS4 и Xbox One, че и мобилни устройства с Android и iOS). Сигурен съм за една, която не е никак малка – в оригинала на Nintendo имаме на разположение един-единствен герой. Който, естествено, е Линк. Докато в Genshin Impact един наш полеви отряд съдържа четири персонажа.

genshin impact 29Кристалчета, кристалчета (между другото за количеството, което предлагат, цените са доста солени)

Както споменах бойната система на двете игри изглежда доста подобна. Съдейки по клипчета в нета. Но докато в Zelda Линк има на разположение всички възможни инструменти, за да се справи с противниците си – всякакви меле оръжия, лъкове, бомби, умения с различни елементи, които палят, замразяват и електрифицират вразите, то в Genshin Impact имаме специалисти в отделните сфери.

Всеки персонаж тук е свързан с един елемент. Към момента имаме шест броя – вятър, огън, лед, вода, земя и електричество. Вероятно скоро ще бъдат добавени и още. Освен това героите са разделени допълнително и като роли – меле, стрелци и магове, а заедно с това бойците отблизо имат и различни оръжия (еднорък меч, двурък меч или копие).

Дотук всичко стандартно, нали? Определено. Но там, където блести Genshin Impact, е комбинацията между отделните елементи.

Трудно е да наречем подобни механики иновативни, понеже ги видяхме в куп игри. Но просто в някои заглавия са реализирани по-добре и по-приятно, отколкото в други. А Genshin Impact е един от положителните примери.

genshin impact 27

Повечето елементи се комбинират с останалите, за да образуват мощен краен ефект. С вода и лед можем да замразим противник. С вода/лед и огън имаме изпаряване, което прави увеличени щети – но демиджът е още по-голям, ако комбинираме електричество и огън. Когато се случва и експлозия, която зашеметява големите противници и направо хвърля на няколко метра назад стандартните. Електричество и лед сваля защитата на враговете, а пък електричество и вода вкарва солидни щети.

Основните четири елемента – вода, огън, лед, електричество – дават различни резултати при комбинации помежду си. Но другите два – вятър и земя, действат инак. Вторият от двата дава еднакъв ефект, независимо с какво влезе в контакт. Земята задължително изкарва ефекта crystalized, при която се пуска малък щит, който пази героя ни. В зависимост от вида на противника щитът се различава. Например ако бием някоя огнена гад, то ще получим защита от съответния елемент. И т.н.

Що се отнася до вятъра, този елемент може да съчетае няколко различни елемента автоматично. Как означава това ли?

Стандартно в Genshin Impact за да направим комбо, първо трябва да вкараме един елемент (примерно огън), след това да сменим героя, примерно електричката Лиза, и да ударим противника с нея. Тогава ще получим експлозията overloaded. Но при вятъра е малко по-различно – той събира няколко елемента накуп.

genshin impact 26Прицелването със стрелците изисква свикване

Пример: имате противник, който гори и друг до него, който е под ефект на електричество. С вятъра можете да съчетаете двата ефекта и на двата противника. Още по-хубаво, можете да имате още противници... но и още ефекти. Ако ги вдигнете с ветровито умение смесвате всичко в един титаничен коктейл от демидж.

Забавното е, че в Genshin Impact за комбота не действат само бъфовете. Някои противници са сами по себе си ефекти. Например различните желеобразни противници. Някои са водни – при тях е нужно само да вкарате електрически ефект, за да активирате комбото (тъй като те по презумпция имат воден ефект на себе си). Други гадове горят например и тъй нататък. Та ако вдигнете в някой ураган едновременно електрическо желе и някой стандартен противник с огнен дебъф, тогава пак се активира комбото overloaded. Има и други интересни моменти - например ако тревата под вас гори и влезе в ураган, тя също добавя към ефекта.

Не съм сигурен дали има нужда да навлизам в детайл за всички комбинации, но нека кажа – не са малко. И отнема време, докато свикнете с потенциала на бойната система. И тук говорим само за комбинирането на различните ефекти. Но нещата не приключват дотук.

Цялата идея на битките в Genshin Impact е да сменяте постоянно героите си. Тук не говорим за нещо, което има cooldown от 1 минута. Или пък преди всяко подземие да изберем нов герой и т.н. Всичките ни 4 героя са налични във всяка една секунда (буквално). С бутоните от 1 до 4 ги сменяме в реално време, моменталически. Има може би някакъв мини cooldown от половин секунда или по-малко (който ще усетите най-вече ако играта лагне). Но в повечето време смяната на героите се случва веднага. Дори и в най-елементарната битка често ползваме поне три персонажа.

genshin impact 17За да прескочат настоящия си таван от нива, героите трябва да се ascend-нат... което изисква събиране на конкретните ресурси за това

В резултат на тази идея имаме различни типове герои. Някои са по-скоро подкрепящи, докато други – основно DPS, но зависят от останалите, които стоят "зад кулисите". Например Барбара пуска бъф, който пълни кръвта ни, но също така ни „наводнява“ – което означава, че ако се доближим до противник му вкарваме този елемент. Съответно ако имаме активен леден герой като Чонгуин - тогава ще го замразим на място с пускане на магия. Което е особено ефективно при големи гадове (или за прекъсване на някое мощно движение). Ноел, от своя страна, пуска щит, благодарение на който останалите персонажи не могат да бъдат прекъснати по време на движение или като пускат магия. И тъй нататък.

Комбинациите тук са много. Включително и ако говорим за магиите. Някои от супер движенията „обикалят“ около герой – например огнената топка край Шианлин. Каейа пък пуска леден къс около него. Така си представете примерно следното: с Ноел пускате щит, с Шианлин – огнена топка, с Каейа лед и активирате някой DPS меле персонаж. Който с помощта на тези няколко ефекта пасивно ще вкарва няколко комбота от ефекти, без да прави нищо!

Именно заради това има толкова голямо поле за експериментиране. Различните комбинации са толкова, толкова много. Когато човек получи нов герой – веднага започват да му идват идеи какво да прави с него. И нямаме някакво „оптимално“ комбо. Което да е задължително добро във всички ситуации. Нюансите са много, вариациите са много. Можем да правим куп извращения.

genshin impact 20При оръжията механиката е същата

Всъщност като казах, че някои герои имат роли – те в общия случай са условни. Адски много персонажи можете да екипирате и като DPS. Не просто support. Ей-така, за ташака, решавате да пробвате нещо различно... и е супер яко, когато нещата се получат! Тогава Genshin Impact наистина се разгръща пред очите ви.

Но като споменах за ефекти - интересното е, че онова, което важи за противниците... се случва и на вас. Горе споменах, че някои герои могат да с "наводнят", нали? Е, това е и плюс, и минус. От една страна можем да наводним противник и да направим някои мощни комбота, най-вече с лед и електричество. Но и същевременно... нашият герой също може да бъде замразен! Или нашит с ток. Така трябва да внимаваме кое кога ползваме. Защото понякога почваме да цъкаме на самотек. А това никога не е отлична идея в Genshin Impact.

Именно заради това казах по-горе, че едно от най-яките неща в играта е бойната система. Не само от разнообразието на ефекти. Самите сблъсъци също са зрелищни – безброй експлозии, замразявания, всякакви ефекти скачат наляво-надясно. Абсолютен кеф е например да си вземете огнен герой и електрически и да подхвърляте противник, без да пада на земята – огън, електричество, експлозия, огън, експлозия, електричество, експлозия... абсолютна красота. Или да видите как група гадове си лежат в някое езерце и вие им нашиете едно електричество и ги гледате как се гърчат, без да имат възможност да излязат.

Или пък с някой герой, имаш двурък меч, да ударите няколко пъти враг и да го изхвърлите назад в някоя локва. Вкарвайки му ток след това. Или просто мятайки го през някоя дълбока скала, убивайки го на момента.

genshin impact 18

Ей такива моменти има множество. Но това не е всичко. Едно от любимите ми неща в играта и до момента е да видя противник до гърмяща бъчва. Очевидният вариант е с помощта на стрелец да я взривя, нали? Естествено – но не е ли по-яко да отида с Ноел и да активирам щита си върху варела? Тогава не взимам никакъв демидж, но е хипер яко как противниците наоколо хвръкват от експлозията в различни посоки.

Именно и заради това вкарах критиките от по-рано в ревюто. Не знам колко десетки часа играх вече, не знам 70 ли са, 80 ли са. Не знам дали не са повече. При разкриването на някои яки нови комбинации от герои се кефя здраво. Но се дразня, че трябва да фармя солидно, за да мога да ги развия изцяло. Просто защото в енгдейма ресурсите са толкова малко. И лошото е, че ако става дума конкретно за героите – то от 30 ниво нататък има един смислен начин за развитието им и това е с предмета Hero’s Wit. Другите почти нямат ефект. А, да, в Genshin Impact вдигане на опит от противници няма. Буквално. Точките, които дават, са смешни дори и за началото на играта. Нещо от рода на 10-20. При положение, че са нужни десетки и стотици хиляди опит за ново ниво. Предполагам, че говорим за някаква паразитна система, която бог знае защо изобщо е останала в Genshin Impact. Но като цяло убиването на противници не ви носи нищо, освен плячка – опитът от тях е почти нулев. Трябват ви предмети... които са кът.

Но преди да премина нататък, забравих да кажа още нещо за героите. Техните умения. Като цяло системата тук не е много дълбока. И е по-скоро сравнима с някоя игра тип Dota 2 да кажем. Нямаме никакво разнообразие при уменията. Не можем да изберем едно или друго да екипираме. Всеки персонаж си има един основен скил на малък cooldown, както и супер умение. То има адски мощен ефект, често на голям cooldown, но и заедно с това изисква ресурса енергия, за да можем да го пуснем.

genshin impact 15Избирането на различна опция в диалог обикновено няма никакво значение

С преминаването на някой от таваните на нива, т.нар. ascension-и, героите ни получават достъп до по-добри версии на основните ни умения. След 40-о можем да ги вдигнем до втори левъл; след 50-то – до четвърти, след 60-то – до шести и т.н. Естествено това не става „безплатно“ – трябва да изфармим прилично количество ресурси.

Всеки герой си има и пасивно дърво. То не е точно „дърво“, понеже няма разклонения – върви си в права линия. Мисля, че могат да се вкарат 6 точки в него. И тук имаме един обрат, една поредна футболна драма. Точки в пасивките на уменията получаваме само от герои, които сме получили като дубликати в луут системата. Друг начин няма! Единственото изключение е основният ни персонаж, който създаваме в началото. При него в течение на кампанията получаваме скил точки безплатно (или можем да си ги купим с една от виртуалните валути, която се трупа лесно).

Това е нещо, за което ще прочетете критики в нета, и неслучайно. Тъй или инак луут системата в Genshin Impact не гарантира нищо. Но и заедно с това трябва да се надяваме на още шанс, за да получим онова, което искаме.

Няма смисъл да говоря, че за да развиете на макс супер редките герои с по 5 звезди трябва да вкарате хиляди долари в играта. Друг шанс просто няма. Четох, че числата достигат до 2000 долара... Но не е само за редките 5-звездни герои. Дори и при най-обикновените персонажи няма как да се надявате на нищо. Освен ако не вкарате луди пари. Май получих 2 дубликата на Ноел (тоест 2 точки в пасивното ѝ дърво), трябват ми още 4, за да я направя супер животно. От Шианлин имам 3 дубликата, само че с нея почти не играя. И това е горе-долу.

genshin impact 11Ковчежета, ковчежета, ковчежета... ще отворите стотици, а сигурно и хиляди такива

Разбирам, че идеята на разработчиците е с пасивките да има някакъв баланс – 5-звездните герои са супер добри, но 4-звездни с повече пасивки стават адски, адски конкурентни. Да не кажа и супер добри. Ама... това си е шанс. Могат да ти се паднат и 3-4 дубликата на Амбър, най-лошият герой в играта. Което ще си е ритник в топките. А ако сте безплатен играч – завъртанията на ролетката не са безброй. Имате към 8 по 10 за първите 10-15 часа, след това на 10-15 часа можете да изфармите още 10 (в най-добрия случай). Да кажем 15 завъртания с много фарм. Което не е много.

Да, в луут системата на играта имаме някакви гаранции. За разлика от опикания Ultimate Team на EA. За какво става дума ли? На всеки 10 инвестирани wish-а гарантирано получаваме 4-звезден предмет или герой (всички герои са 4 или 5 звезди, няма такива с 3, но има предмети с 3 звезди, които са голямата плява в луут системата). Не само това, но и на всеки 90 wish-а получаваме гарантиран 5-звезден предмет. Което... е по-добре от Ultimate Team. Както казах аз получих Дилук, който е нещо като Меси на играта. Или айде да не е Меси, ама примерно Мбапе или Де Бройне (макар че е спорно дали тези двамата не са по-добри от Меси в реалния живот днес, ама и е спорно дали Дилук е най-добрият или е просто доста добър). В Ultimate Team за близо десетилетие и не знам колко хиляди отворени тестета... съм получил един гол тестис като цяло.

Аз мисля, че имах приличен късмет – най-вече защото дубликатите не бяха много. Ама – луут кутии е са, не знаеш какво да очакваш. Някои хора вадят къса клечка. Все пак наличието на някакви гаранции е хубаво... по-добре от никакви.

Но нека се върна към основната част. Ако нямаме никакъв избор в героите откъм умения и пасивки, тогава как се правят билдове? Отговорът е един – артефакти. Всеки герой може да екипира 5 такива. Артефактите дават огромно количество бонуси – кръв, щети, шанс за критична атака и т.н. Заедно с това имаме куп различни комплекти, даващи ни някакви екстри, ако са екипирани 2 или 4 броя едновременно. Именно около тях се въртят доста от билдовете в играта.

genshin impact 10

Изборът на комплект може да промени билда ни драстично, но не си мислете, че можете да идете в магазина и да си купите каквото ви е кеф. Трябва да си намерите нещата. А и не е гарантирано, че правилният комплект ще ви изплюе екстрите, които искате. Например Gladiator’s Finale си ако се ролне със защита като основен стат, тогава заспива за Ноел, но пък на Дилук не му върши никаква работа, защото последният е DPS и са му нужни повече демидж, шанс за критична атака и т.н.

С малко късмет могат да ви се паднат брутални артефакти. Но си се иска много фарм за тях. И късмет. Което не е лошо, де, това е една от тръпките на играта, грайндене в Diablo стил. Определено като ми се падна каската на Gladiator’s Finale си умрях от кеф, особено и както я исках откъм статове.

Тук е редно да допълня едно нещо – артефактите могат да се ъпгрейдват. В зависимост от рядкостта си и бонусите варират. Ако имате каска от един и същи комплект – едната с 3 звезди, другата с 5 (които са максималните) – втората ще ви осигури двоен бонус на някоя статистика. Поддържащите статове (максимум 4 броя) също са по-солидни.

За ъпгрейд на артефакт трябва да счупите някой ненужен такъв. Логично колкото повече звезди има, толкова по-бързо става подобрението до максимално ниво.

genshin impact 8

Самите артефакти падат донякъде на случаен принцип. Казвам „донякъде“, защото когато стигнете малко по-горни нива – например AR 30 или AR 35, тогава има подземия, в които да фармите определен тип предмети. И тогава няма гаранции (защото има няколко различни неща, които могат да ви се паднат, а също така и на по-ниска рядкост), но все пак по-добре, отколкото да се надявате нещо да ви дойде на пълна случайност.

И тук има още един интересен момент. Resin системата в играта. Която получава критики и донякъде правилно. За какво става дума ли? Ами, това е една мобилна механика. Както знаем в заглавията за Android и iOS често имаме ресурс, който се възстановява с течение на времето и ни ограничава от вършене на някоя дейност прекалено често. Е, в Genshin Impact това е resin.

Максимално на ден имаме 120 бройки от него. За да си получим наградата от най-елементарните дейности се изискват 20 единици от него. От босовете – 60. И т.н.

genshin impact 32

От една страна тази система я има, за да не може човек да си изграйнди целия път до максималното ниво за нула време. Което е разбираемо. Но от друга страна – в момента resin-ът е някак ограничаващ. Или е нужен някакъв по-голям лимит, или може би ограничен брой влизания в подземия дневно?

Всъщност преди да стигнете ендгейма едва ли ще ви дреме толкова за resin-а, понеже има безброй други неща за правене. Целият виртуален свят е препълнен с плячка за взимане. Ама когато го ошушкате до кокал, то ще ви останат само подземията (които освен всичко друго ви осигуряват и конкретни награди).

Наистина Genshin Impact си остава зарибяващ и до края. Но в един момент усещате, че няма толкова неща за правене. Като си изхарчите resin-а можете да обикаляте в търсене на ковчежета, които наистина отвреме-навреме се възвръщат, ама прекалено, прекалено бавно (и плячката от тях става доста посредствена, особено като ударите примерно 70 ниво или нагоре).

genshin impact 3

И докато се отплеснах в спецификите на играта, така и не поговорих за едно от най-яките неща в нея – отворения свят. Вероятно той е краден до кокал от Zelda: Breath of the Wild. Но все пак е толкова як!

От една страна ще ви отнеме доста часове, докато го разкриете изцяло. Всъщност първоначално аз просто вървях напред и отключвах точките за бързо пътуване и пак ми отне дни, докато мина всички. Оттам нататък имаме хилядите места с нещо скрито по тях. Освен няколко парченца земя в края на картата, почти всичко в Genshin Impact съществува с някаква причина.

Гледам някаква скаличка в морето, край нея нищо. Такава малка, никаква. Викам – дай да доплувам да видя какво има на нея. Бам, отзад едно ковчеже скрито. В доста друго точки от картата – пак така. Няма планина, склон, който да няма нещо интересно отгоре си. Може да е някакво ковчеже. Или някакви ресурси за копане. Но човек няма чувството, че някъде из картата просто са слагани неща, колкото да има.

И това е без да говорим за реалните загадки. Каквито има стотици в играта. Немалко от тях са елементарни. Например духчетата, които следваме, докато ни отведат до някое скрито съкровище. Или пък леснички пъзели – тип палене на няколко факли, за да отворим ковчеже (но за това задължително ни трябва огнен герой!).

genshin impact 22

Има и по-сложни задачки, включително и цели мини куестове. Които изискват повечко обикаляне и главоблъскане. Но и наградите винаги си струват.

Дори и в края на играта продължавам да намирам неща, които съм изпуснал. Или да откривам начини за минаване на загадки, които са ми убегнали (например в някои от тях трябва да изберем geo специализацията на главния герой, за да поставим камък на платформа и да стигнем до ковчеже).

Из картата имаме и всякакви предизвикателства – някои от които са платформинг (да стигнем до определена точка за дадено време), други – включващи избиване на противници за определено време.

genshin impact 23Катерене, летене, плуване - опциите за разкриване на виртуалния свят са немалко

Всичко това ни дава... ковчежета, ковчежета и още ковчежета. Всяко от тях ни предлага малко количество adventure rank точки и малко от премиум валутата – primogems (с която можем да си купуваме wish-ове и съответно да въртим ролетката с надежда да ни се падне як герой). Един съвет – не харчете primogems за нищо друго, те са прекалено ценни. С този ресурс може да се купува и resin, но това е разхищение, поне за мен.

Освен че светът – поне в първите си 30-40 часа, е изпълнен с неща за правене, то той е и адски красиво направен. Имаме огромни склонове на куп места, от които можем да се хвърлим и да се спускаме плавно, летейки с героите си. Не само това ни представя куп гледки, но и ни дава възможност да оглеждаме дали някъде няма някое ковчеже за обиране или ресурс за изкопаване (не подценявайте кристалите и бялото желязо – с тях можете да крафтнете някои адски добри оръжия!).

Именно това е гръбнакът на Genshin Impact. Намирате най-високия склон, хвърляте се от него, летите си наляво-надясно. Или пък започвате да търсите някой ресурс, който е нужен за ascension на ваш герой... обикаляте там, където пише, че има залежи – но същевременно намирате 5-10 ковчежета и 2-3 странични мисии, докато намерите нужното ви количество. И така изведнъж се отплесвате и не усещате как са минали поредните часове.

genshin impact 21

Това е най-якото на Genshin Impact – човек да не мисли за нищо. Игнорирате настоящия ви adventure rank. Игнорирате колко време ви е нужно за ъпгрейд. Игнорирате факта, че половината герои няма да ги видите никога най-вероятно. Просто си обикаляте. Избивате си гадове, разпускате си. Като ви омръзне – приключвате.

Интересно е, че имаме дневни куестове – те са четири на брой и ни дават солидно количество опит. Може би около 2000. Правят се като цяло за 5-10 минути – така нищо не ни пречи да поиграваме съвсем малко Genshin Impact и пак ще имаме гарантиран прогрес.

Което ми напомня – в началото на играта, някъде като бях стигнал adventure rank 12 или нещо такова, играта ми каза – „Хубу, засега нямаш мисии от историята, обикаляй си наоколо и изследвай света“. Първият ми инстинкт беше да намеря какво се фарми, за да стигна AR 15 и да продължа нататък. Ама нямаше нищо за фармене. Бях се вглъбил в точките. И усетих как се изнервям. Правя нещо – гледам точките. Правя друго – пак така.

genshin impact 14TТук-таме имаме и някое платформинг предизвикателство - достигане до ковчеже с плячка за определено време

И се уверих, че това е „грешният“ начин да се цъка играта. Кой е правилният? Забравяте, за шибания adventure rank. Наистина. Просто забравяте. Играете си и когато стигнете някой от моментите, в които се отключват по-трудни чудовища и по-висок левъл на героите ви – супер. Когато ви стане скучно – заебавате, утре, вдругиден или през уикенда – пак.

Вглъбите ли се в AR-а – това гарантирано ще ви докара негативни емоции. А ако го игнорирате, играта се отваря в пълна степен.

И това мисля са почти всички теми, които исках да покрия. Може би сега мога да напиша някой и друг ред за трудността? Докато не стигнете някъде към 70 ниво, играта не е никак тегава. Дори и тогава можете да се справяте с противниците с герои, които са по 60 и дори по-ниско ниво. По-бавно, разбира се, но не е да кажеш, че ви премазват. Поне аз не съм сигурен колко пъти съм умирал в отворения свят в битка. Айде няма да казвам силна дума, но със сигурност числото е едноцифрено, може би даже е под 5. И то при положение, че играх доста време с изключен мозък.

Играта не е трудна, но това е хубаво. Защото не е pay-to-win. Да, към края трудността на противниците леко се вдига (или кой знае, може би е по-трудно да стигна тавана с моите герои и заради това изглежда така). Но дори и тогава играта не е трудна. Просто трябва да биете някои гадове малко повече време.

genshin impact 25

Реално цялото предизвикателство в Genshin Impact е в Spiral Abyss. Това са ендгейм подземията, които споменах по-рано. Те имат 8 „основни“ нива, а нататък не знам дали има таван (видях някои хора как борят девето и десето). Аз засега съм стигнал до седмото и трябва да си развия героите, за да пробвам да го мина. Но ще отнеме известно време. (Тъкмо отворих AR 35, което означава герои до макс 70 ниво, но трябва як фарм, за да ги вдигна реално, имах ресурс само за 2 от персонажите, останалите – чакат). Като цяло Spiral Abyss е по-скоро далечна цел, но не е зле да има и такава в играта. Нещо, което човек да пробва да мине. Особено когато получи 3-4 хубави артефакта.

При целия този изписан текст се усещам, че всъщност изобщо не съм говорил за кампанията на играта. И да, такава има. Дали е добра... да кажем, че е прилична. В Genshin Impact нямаме нищо особено сериозно, играта е за всички възрастови групи. Реално и нямаме убийства на противниците, които са хора, те просто хвърлят димка и бягат от бойното поле. Кръв и т.н. естествено няма.

Та в този контекст няма как да очакваме нещо внушително. Все пак в играта има някои добри персонажи, част от мисиите са общо взето интересни, а също така има адски много съдържание. Макар че Genshin Impact е в някаква степен MMO игра, то е вложен труд в куестовете. Доста от които не са "иди да ми събереш пет пачи яйца". Даже не съм сигурен колко подобни има в играта, може би са една шепа. Да, разбира се, че доста от куестовете пак се изчерпват до "иди и убий малко гадове", ама в някои случаи поне този процес е маскиран. Вижда се, че Mihoyo са прекарали доста време, чудейки се как да разнообразят играта. Не са подходили по най-баналния начин - "Ходи убий 9 плъха" и дотам.

genshin impact 19Някои крафтинг съставки могат да се събират от определени подземия в определен ден от седмицата... като няма опция да си ги купите дори в магазина за реални пари; така малко планиране и тактика никога не вредят, за да не се окаже, че трябва да чакате 2-3 дена, за да развиете някое от оръжията си до максимално ниво

Да, историята не е спираща дъха. В някои моменти даже е вероятно човек да започне да превърта стените от текст. Но пък е окей. И е доста по-голяма от онова, което би очаквал човек от free-to-play заглавие.

И сякаш вече достигаме до края на това ревю. Тук е време да поговоря за графика и звук.

Визуално Genshin Impact си е супер. Да, ако не си падате по анимето, играта автоматично ще ви отблъсне. Но пък ако нямате нищо против анимационна и шарена графика, заглавието се справя прекрасно. Естетиката на героите ме радва (и да, шокиращо жените нямат карикатурно големи цици, които нека съм честен - никога не съм харесвал в анимето). Движенията, анимациите, всичко е на ниво. Да, персонажите с по 5 звезди са малко досадно бомбастични, като пускат супер умение правят някаква поза и камерата е в близък каданс пред лицата им... което започва да става досадно. Не знам дали няма настройка това да се премахне и човек просто да си гледа битката (4-звездните геройчета просто си пускат скила и толкоз, не ни се сменя перспективата върху бойното поле).

Звукът също е добър. В доста от времето имаме лежерна музичка, която ни потопява в приказната атмосфера. Героите са добре озвучени, може би на японски звучат малко по-яко, ама в това заглавие си оставих стандартния (за европейците) английски.

genshin impact 13Това е само едната зона на картата - която не е никак малка (но в един момент в ендгейма ще я научите сравнително добре)

Заключението? Genshin Impact ме хвана така, както малко игри са успявали в последно време. Зариби си ме отвсякъде. Но това не значи, че заглавието няма своите проблеми. Които ви посочих и в статията.

Не, не говорим за нищо фатално. За нищо дразнещо, което изведнъж да изцеди кефът ни от играта. Накрая фармът е много, но тук говорим за наближаване на шибани сто часа геймплей. В началото си играта може да се цъка свободно, без да ни спира, без да ни иска пари - и остава куп съдържание за разкриване.

Все пак трябва да имате наум някои неща. Едва ли ще видите много от героите. Освен ако не вкарате стотици и хиляди левове в играта. При оръжията също има елемент на шанс, доста са затворени зад луут кутиите. Има и достатъчно читави безплатни такива... но 4 и 5-звездните предмети дават по-високи бонуси, дори и основни такива (базовият им демидж е задължително по-висок, може би с едно 20%).

genshin impact 9

Играта не е трудна. Ако изключим Spiral Abyss - едва ли ще срещнете проблем с трудността. Но дори и в тези подземия проблемът е по-скоро във фарма, пък и някои хора могат да стигнат доста високи нива с базови герои (има един пич в тубата, той наистина е психар, ама все пак е възможно).

Но няма да го увъртам - free-to-play-ът си се усеща. В началото по-малко. Към края повече. Ясно виждаш откъде са целели да изкарват пари Mihoyo. Не е криминално. Не е супер агресивно. Ако бях тръгнал да пиша това ревю след 30 или 40 часа геймплей, то щеше да е хипер положително. Просто тогава не виждах нищо дразнещо. Но все пак е някак по-коректно да се забавя повече, ама да пиша от позицията на ендгейма.

genshin impact 28

Е, там има проблеми. Не знам как ще процедират Mihoyo. Дано да подходят разумно. Ще видим какви нови герои се предвиждат. Какви нови зони. И дали фармът няма да намалее малко. Защото мисля, че отблъсква хората. И ги наказва за това, че искат да играят една наистина добра игра като Genshin Impact.

И все пак - заглавието за мен е прекрасно. Дори и в най-лошият случай имате едно 40-50 часа - шепа са игрите тази година, които са ме хванали за толкова. Дори и след това да влизате веднъж дневно за по 20-на минути, колкото да минете дневните куестове - пак ще прогресирате прилично добре и ще сте готови за новото съдържание. Което трябва да пристигне скоро. За мен това си звучи отлично.

Коментари
BundyBari avatar
BundyBari
25 октомври 2020
Много добро ревю... ако преди имах някакви колебания, дали да й дам шанс на тази игра, сега вече задължително мисля да я пробвам. Само да измисля откъде да заделя тези 50 часа
pseto avatar
pseto
25 октомври 2020
Тя играта ако те хване ще намериш начин (най-вече за сметка на съня). Но е по-добре да се играе на не чак толкова сериозни дози, защото ендгеймът наистина го няма. Аз в момента и да искам да играя - почти няма какво, ошушкал съм всичко до кокал. Само сутрин да мина дневните предизвикателства за 10-15 минути и това е.

Е, готви се ново съдържание, тъй че като почнеш за месец-два ще е дошло.

LethianDream avatar
LethianDream
26 октомври 2020
Започнах вчера играта, още съм в самото начало, атмосферата е много куул, идва ми много приятна и весела след адските гледки в червено и черно на Othercide. Само да кажа като троловете в нета, че всички героини (без Паймон, защото е малолетна) съм ги "ебал на Слънчака" Озвучаването на някои героини дразни (Паймон, гледам теб), но ще го преживея.
darkblue avatar
darkblue
03 ноември 2020
Rostik79 avatar
Rostik79
03 ноември 2020
Every day we stray further from God...
LethianDream avatar
LethianDream
03 ноември 2020
Тоя директно го елиминирВам с карабина, както се радва Шегата настрана, имал пари човека, дал ги, поне е получил нещо ценно, а не като в UT да налееш пари за кура ми янко. Псето да каже тоя кет гърл дали си струва радостта, парите и напъването..
darkblue avatar
darkblue
03 ноември 2020
Аз я играя играта и съм с нея. Падна ми се с 5 звезди , героя е скандален. Ест ако си падаш по такъв тип меле герой. Асенднъл съм я до 70 лв. Ар 36 съм.
pseto avatar
pseto
03 ноември 2020
Те сигурно 2/3 от клипчетата за Genshin Impact в тубата са "вижте ме как хвърлям 2000 долара по играта". Аз ги гледам, чеша си темето и си викам - "Баси, вие луди ли сте". Ама в крайна сметката хората от това правят пари, тъй че си е инвестиция един вид. Въпросът е да си произволен геймър и да правиш това...

Мен, между другото, ме кефи повече идеята да цъкаш с по-подценените герои. Днеска отворих четвъртата пасивка на Ноел и се изкефих на макс. Ще е баси кефа ако ги докарам до 6, ама едва ли ще се случи (пари няма да вкарвам в играта, взех си най-евтиния battle pass и там онзи дневния blessing, мисля 15 долара ми излезе, останалите неща са нечовешки скъпи и посмъртно няма да се замисля за тях, 10 завъртания на ротативката струват 50 лева или нещо такова, това си е направо кожодерство). Не че ми трябват повече герои, де, аз и за настоящите трябва да фармя няколко седмици, докато мога да ги развия на макс.

Макар че аз в последно време сутринта с кафето си изпълнявам дейлитата, после вечерта си харча resin-а и изключвам. Тея дни трябва да ударя АР40, тогава ще видя дали няма да мога да сляза по-надолу в Abyss-а (ся съм на 9 кръг, ама не мога да го изчистя с 6 звезди).

@darkblue - те май всички 5-звездни герои са скандални, Дилук в сравнение с останалите ми е яко DPS, гледам и Венти прави мазало, тази Кечинг и тя.

darkblue avatar
darkblue
23 ноември 2020
@pseto - играеш ли я още ? кой AR стана ?
pseto avatar
pseto
23 ноември 2020
Заебах я някъде преди 2 седмици. Май точно 2 вълка изпуснах и 2 дракона. Сигурно ще чакам декември да дойде новия експанжън (макар че със Cyberpunk 2077 сигурно няма да цъкам много). Добра игра, ама в ендгейма започва много да ме човърка луут системата и resin-а, а и ми трябват повече неща за правене. Leyline-ите ги научих наизуст на коя точка от картата какво чудовище ще ми изскочи.

Мисля, че някъде на AR 40 или 41 заебах.

darkblue avatar
darkblue
25 ноември 2020
ех, жалко
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл