hategame logo
Uncharted 4 – красив, но прекалено прехвален пешеходен симулатор
пуснато на 21 май 2016 от pseto
uncharted 4 cover
Uncharted 4... става като игра, но гледайки всички оценки от 10/10 човек би си казал, че едва ли не говорим за нещо задължително, феноменално, близо перфектно. Моето мнение е съвсем различно. И да бях изпуснал изцяло Uncharted 4 едва ли щеше да ми направи каквото и да е впечатление. grafika 3Бидейки нещото, по което е хвърлен най-много труд, графиката на Uncharted 4 е страхотна. И откъм детайли, и откъм анимации на лицата в кът сцените, и откъм пейзажи. Най-вече откъм пейзажи. Тъй като толкова често Uncharted 4 се отплесва в това да ви показва красиви гледки, че в един момент просто сякаш играта забравя... че е игра и че трябва да има геймплей. zvuk 3И звукът е добре реализиран. Темпото на саундтрака се усилва, когато сме в битка, само за да се завърне до по-плавни нива, когато ни бъде представен поредния пейзаж. Озвучаването на актьорите е безупречно и доста от диалозите са много добри (макар че второто не влиза в категорията на звука, а в тази на сценария). gameplay 2Доколкото имаше чат-пат някои интересни сцени, по-често Uncharted 4 е просто скучен. Не ужасно реализиран, не достоен за хейт. Просто скучен. Ако очаквате някакви екшън или приключенски елементи - в общия случай няма да ги видите. Имаме бавно ходене сред пейзажи, елементарни платформинг секции, бездушна пуцалка и чат-пат пъзели - някои добри, други не толкова. Всичко това гарнирано с липсата на каквато и да е свобода и умопомрачителната линейност правят Uncharted 4 заглавие, което не е за всеки. Не е случайно, че го окачествявам като пешеходен симулатор. Феновете на жанра може и да го харесат, феновете на Naughty Dog и Uncharted серията може би ще окачествят четвъртата част като шедьовър... аз не. Геймплеят е посредствен. ocenka 2Не видях нито едно нещо в Uncharted 4, което дори и далечно да ме впечатли. Сюжетът е посредствен, геймплеят е еднообразен, мултито не става. За стандартите, които Naughty Dog си поставиха мога да нарека Uncharted 4 разочарование съвсем спокойно.

Явно започва да ми става нещо като запазена марка да започвам ревютата с отговор на въпроса „Заслужава ли тази игра оценка 10/10?“. Но в последно време маркетингът се развърта прекалено могъщо в гейминга. А оценки от 10/10 се раздават така, както свирки от средностатистическа ученичка от гимназия в днешно време, която „не е такава“. Особено ако са по посока на студия, които все още не са се компрометирали. В която категория с пълна сила влиза Naughty Dog.

Е, Uncharted 4: A Thief’s End не е игра за 10/10 по никакъв начин. Поне за мен. Много бих се замислил дали бих й дал и 8/10. Но в крайна сметка не съм фен на десетобалната система, тъй че няма да се ангажирам с каквито и да е числа. Бих казал обаче следното – Uncharted 4 е много по-близък до множеството пешеходни симулатори, отколкото до истинска „приключенска“ игра. Акцентира се прекалено много на красивите гледки, а геймплеят остава някъде в периферията. Което не е никак добре. Всъщност преди години хвърлих някои критики за отново прехваления по мое мнение The Last of Us... но сега нещата някак са влошени. Във фактически всички аспекти. Uncharted 4 не само има още по-малко „истински“ геймплей от The Last of Us, но и не може да се похвали нито с особено добри персонажи, нито някакъв запомнящ се сюжет.

Но за всичко това – после. Нека започна по каналния ред със сюжета. И тук ще има немалко критики.

Най-голямата от всички? Самюел Дрейк. Който се пада брат на Нейтън Дрейк и изцяло нов персонаж в серията. Ни в клин, ни в ръкав той се появява малко след началото на Uncharted 4. Оказвайки се, че не е умрял преди десетилетие и половина, както Нейт си е мислел. Малко в духа на латиноамериканска сапунка, в която през 10-15 епизода някой мъртвец се въздига от гроба и се оказва, че не е пукнал от нещо, което би убило и хибрид от Арнолд Шварценегер в Командо и Силвестър Сталоун в Рамбо.

Още по-лошо, но отново в духа на сериалите за домакини се оказва, че Сам е преследван от угрозата да бъде умъртвен от вездесъщ подземен бос, ако не му намери мистериозно пиратско съкровище. Която е и основната нишка в Uncharted 4 – Нейт е поставен пред нелекия избор да изостави спокойния си семеен живот, за да помогне на брат си.

Основният проблем, който е редно да посоча е следният: досега не е имало и намек в Uncharted серията, че главният герой има брат. И изведнъж такъв се появява в четвъртата част... ами, ситуацията идва леко присадена. И то при положение, че сме видели немалко ретроспективни сцени в Uncharted франчайза, които ни връщат назад в миналото, но никога не е загатнато за подобен роднина!

Така за персонажи като Съли и Елена е отделено съвсем малко време, а пък в центъра е поставен Сам. Явно това е „по-дълбоката емоционална история", която Naughty Dog обещаваха. Да, наистина Съли като наша дружка започна да идва малко множко в Uncharted… но трябваше да бъде измислено нещо по-интересно от някакъв измислен брат. Защото ситуацията сега ми идва леко фалшива. И неестествена.

uncharted 4 12Може би това е точната дума. Просто не успях да усетя връзката между Нейт и Сам. Която е в гръбнакът на Uncharted 4. И то не защото самият персонаж на Сам е лош. Или защото е озвучен зле например – все пак зад микрофона е Трой Бейкър, който беше и Джоел в The Last of Us. С други думи пичът си знае работата. Не усетих химията между братята. Която я има между Нейт и Съли/Елена...

Някак Uncharted 4 бърза прекалено много, опитвайки се да ни убеди, че Нейт и Сам са много близки. Имаме шепа ретроспективни сцени, които не бяха и никак дълги... и толкоз. Няма го плавното навлизане в играта. В което да се запознаем с героите, да се привържем към тях. Нейт си го знаем, окей... но Сам е съвсем нов персонаж.

Всъщност нека направя едно сравнение с The Last of Us – какво се случи там? Имахме една от най-силните начални сцени на игри, които поне аз помня. След това темпото беше свалено, докато Джоел се запознае с Ели. Оттам нататък отношенията между тях се развиваха плавно, не изведнъж. Но не и в Uncharted 4. Просто нещо липсва. Няма нещо перфектно изпълнено като онази сцена между Нейт и Елена в началото – нещо кратко, в което виждаш химията между персонажите. И ти остава в съзнанието. Напротив. Сам можеше да бъде абсолютно произволен персонаж и не брат на Нейт и това нямаше да промени нищо.

Както и да е. Започнах да суча прекалено много тази тема. Реално ако оставим настрана натрапената ни „дълбока“ връзка между братята Сам е като цяло пич. Саркастичен като Нейт и постоянно пускащ различни лафчета. Диалозите между двамата, докато странстват из куп екзотични подземия, пещери, острови и т.н. определено разведряват обстановката. Което е хубаво.

Но за да приключа темата със сюжета бих казал едно нещо... не е особено „приключенски“. Историята се развива линейно, без никакви обрати – имаме добрите, имаме лошите и те това е. Сравнено с един Rise of the Tomb Raider да кажем – там имахме не само няколко туиста, но и бих казал многопластови злодеи. Чиито мотивации бяха по-дълбоки от това „аз съм лош, аз съм лош, запомни това“. За разлика от Uncharted 4...

Всъщност забавното е, че по начина, по който играта се рекламираше от Naughty Dog се очакваше да имаме по-мрачен и тъмен сюжет. Какъвто е реализиран в Rise of the Tomb Raider, който отвсякъде си е клонинг на Uncharted като замисъл. Но в „оригинала“ нещата са на по-ниско ниво. Хем я нямаме лековатата, шеговита история на предишните Uncharted заглавия, хем и уж по-сериозният сюжет сега не е достатъчно сериозен. Залитането в крайности никога не е хубаво. Но пък и понякога като се опиташ да нацелиш някоя среда и се озоваваш от двата стола на земята.

[caption id="attachment_63131" align="aligncenter" width="525"] Вероятно най-добрата сцена от Uncharted 4[/caption]

Както и да е. Продължаваме напред™ с геймплея. А като тегля чертата, него спокойно мога да окачествя като... разочароващ. Това е. Едва ли моето мнение ще е популярно, понеже Uncharted 4 получава извънземни отзиви в момента. Но на мен ми беше просто скучен. А от един момент нататък трябваше да играя на порции от по 1-2 часа, понеже ми ставаше екстремално досадно. Нещо, което не ставаше при предишните заглавия от серията.

Защо ще се запитате?

В своята есенция Uncharted 4 съчетава една позната комбинация от геймплей елементи. От една страна имаме платформинг – катерене по стени, прескачане по разпадащи се повърхности и опити да намерим пътя из всякакви възможни руини. От друга имаме пъзели – или такива от типа „намери начин да отвориш вратата“, или ребуси, при които местим елементи от странни машинарии с надеждата нещо да прищрака и да разрешим ситуацията. И третият елемент е пуцалка – нали не си мислите, че в съвременна игра главният герой може да не влезе в ролята на сериен убиец, елиминирайки безскрупулно и хладнокръвно стотици хора?

Някой би казал – „гръбнакът на Uncharted 4 е същият, няма особена промяна – как може да се разкритикува това“? Е, имам няколко различни отговора.

Първо, темпото. Прекалено бавно е! И прекалено акцентиращо на красивите гледки! Имам чувството, че Naughty Dog има много повече художници, отколкото дизайнери по геймплея. Които в един момент са започнали просто да се наслаждават на пейзажите, които са сътворили и са положили огромен труд да ги изпипат... но никой не е мислел каква интерактивност ще имаме сред тях!

В резултат ходим няколко минути, катерим се по тотално еднообразен начин и хоп – разкрива се яка гледка пред нас. Казваме уау, после се катерим още 5 минути и се разкрива друга още по-яка гледка. И пак си казваме уау. И се катерим още 5 минути. И тъй нататък.

Докато в началото на играта формулата работи, в един момент поне аз се наситих на пейзажите. И исках да се случи нещо по-различно. Но не. Знаех, че след поредната престрелка ще има още 20 минути, в които няма да се случи нищо. В които ще дърпам ръчки или ще се катеря по абсолютно идентичен начин. И попадайки в поредното красиво, екзотично помещение вместо да се насладя на гледката... просто си казвах – „Ох, не отново“.

[caption id="attachment_63117" align="aligncenter" width="525"] Цялата пуцалка в Uncharted 4 е бездушна и в настоящото си състояние - откровено безсмислена, тъй като не добавя нищо към геймплея[/caption]

Което води и другото – Uncharted 4 е прекалено конвенционален. Не изненадва с почти нищо. Трите основни елемента се редуват изключително упорито в голяма част от времето без грам изненади.

Малко катерене. Ребус. Престрелка. Катерене. Ребус. Престрелка. След катеренето знаеш, че ще има някакъв пъзел. След решаването му идват лошковците. След тях – още катерене.

Поне за мен приключенската игра трябва да те изненадва, да се случват неща, които не очакваш. Пред Uncharted 4 единственият ми въпрос беше или „Ще бъде ли интересен пъзелът, който ще дойде в рамките на следващите 5 минути?“, или пък „Ще бъде ли изключително ебана следващата престрелка или просто обичайно скучно скапана?“. Да, чат-пат има нещо по-разчупено. Преследвания с лодки и автомобили например. Или секции, при които елементи от околната среда се разпадат и трябва бързо да ги преминем. Маркови моменти от Uncharted серията. Но излизането от рутината в тази игра се случва толкова, толкова рядко.

Да, ако си вземете Uncharted 4 и го цъкате по час след работа ще ви се стори як. Може би. И ще го играете вероятно половин месец, ако не и повече. Понеже има достатъчно геймплей в сингъл кампанията. Но поне аз не успях да „изцикля“, да се потопя и да се зачудя кога са минали 5-6 часа. Напротив. Трябваше насила да цъкам, че да мога да завърша ревюто.

[caption id="attachment_63135" align="aligncenter" width="525"]uncharted 4 9 Мултито не впечатлява с абсолютно нищо[/caption]

Нека обаче се върна към другите два елемента от Uncharted 4. Пъзелите тук в общия случай са подобни на предишните игри от серията. Не са толкова трудни, че да ни разочароват и да е нужно да гледаме за решението в интернет, но не са и прекалено елементарни. Нужно е леко да размърдаме мозъка си, докато намерим решението. В някои ситуации загадките са прилично замислени... в други не чак толкова. Но поне успяват да ни изкарат от туристическата рутина на това да оглеждаме множество пейзажи.

И последно – престрелките. Които по мое мнение са просто ужасни и не добавят нищо към преживяването в Uncharted 4. Защо ли?

Изпълнението им е чисто и просто повърхностно. Общо взето сблъсъците с противници са два типа – „прилични“ и „супер шибани“ - както споменах малко по-рано. В първата категория имаме избор дали да се промъкваме, избивайки гадовете един по един или да открием директно огън. Второто не е препоръчително на последните трудности – лошковците са хипер точни, а успят ли да ни заобиколят ни убиват за минимум време. Естествено противниците ни хич не се интересуват от собствения си живот и имат навика да се хвърлят като камикадзета напред, поради която причина ако не сме се укрили достатъчно добре ни очаква поредната смърт.

Втория тип ситуации е когато нямаме избор. Гадовете ни щурмуват със свистящи куршуми, знаейки позицията ни и трябва да ги изтребим. Тези моменти бяха екстремално изнервящи в Uncharted 4, понеже системата за прицелване е изключително дървена и една от най-слабите, попадала ми в игра за PS4. Заедно с това противниците ни са хем безмозъчно агресивни, хем и мега прецизни. А, да, също така имат навика да спамят гранати – още нещо екстремално досадно. Така някои престрелки вместо да разчупят действието в Uncharted 4 се превръщат в ненужно опъване на нервите. Поне на високите трудности. Ако свалите до по-ниските пуцалката става откровено безсмислена и скучна... като други неща в Uncharted 4.

Защо?

Шутинг елементът е просто невдъхновен. Бивате хвърляни в парче земя и трябва да избиете лошите. Точка. В предишни Uncharted игри имаше повече статични картечници, възможности за движение, заобикаляне на противниците и т.н. Наистина AI-то беше по-пасивно и неточно. Но пък пуцалките бяха забавни. В Uncharted 4 много трудно мога да ги окачествя като такива. Напротив. Има ги, колкото да ги има.

Всъщност горе-долу целият геймплей влиза в тази категория. Има го, колкото да се отбие номера. Всичко останало е оглеждане на пейзажи. Направо ми се струва, че с пренебрежение Naughty Dog са вкарвали нещо различно от поредната живописна гледка...

Всъщност нека направя още едно сравнение с Rise of the Tomb Raider. И в тази игра основните компоненти са същите – платформинг, пуцалка, пъзели. Обаче...

В Rise of the Tomb Raider човек има и основна, задължителна част – кампанията, има и странични гробници за разкриване. Ако ти стане скучна кампанията – отиваш до някоя от тях и виждаш какви загадки крие. В Uncharted 4 подобни неща няма. Играта е хипер линейна. Чат-пат в някоя ниша може да се открие скрит предмет и това е. Нищо общо с гробниците на кака Лара.

Но това не е всичко. В Rise of the Tomb Raider имахме открити зони, в които можехме да изпълняваме странични задачи. Да намираме материали за ъпгрейд на екипировката ни. Подобно нещо в Uncharted 4 също липсва. Всъщност тук дори не можем да избираме с какви оръжия да играем. Трябва да събираме от земята онова, с което са въоръжени лошковците в дадена секция. Дори и да се екипираме с някой снайпер или карабина, които ни харесват, то при свършване на мунициите няма какво да ги правим, освен да ги хвърлим... и вземем нещо от земята. Което отново е досадно. Премахва се каквато и да е свобода от ръцете на геймърите. В Rise of the Tomb Raider избирахме - с пистолет ли да цъкаме, с помпа ли, с лък ли - кое оръжие да ъпгрейднем. Тук? Нищо.

Ама и това не е всичко. В Rise of the Tomb Raider имаше и ролев елемент... да, дървото с умения беше по-скоро козметично и някои бяха почти безсмислени. Но все пак го имаше. Даваше ни поне илюзията, че имаме някакъв контрол върху събитията. Че можем да моделираме героя си така, както ние искаме. Да пасне на нашия стил на игра. В Uncharted 4 няма и грам ролев елемент.

Линейността цари с пълна сила. И някой може да каже – „Ама то и миналите игри бяха същите“... хубаво. Само дето времето минава и онова, което е било приемливо вчера не е окей днес. В абсолютно всеки аспект, за който мога да се сетя Rise of the Tomb Raider е по-добра игра. Имаме в пъти по-голяма свобода на действие. Имаме ролева система, възможност да изберем с каква екипировка да играем. А също и нейното ъпгрейдване! Искам да пуцам с калашник? Няма проблем – инвестирам крафтинг материали в него. Кефи ме тихият лък? Супер – той е първият ми избор. И не на последно място – в Rise of the Tomb Raider сблъсъците с противници са много по-интересни от тези в Uncharted 4. Поне имаме по няколко варианта, по които да подходим в дадена ситуация. За разлика от крайно линейния Uncharted 4. В който имаме промъкване, в което едва ли не с огромна стрелка ни се казва - "ОТТУК ТРЯБВА ДА СЕ МИНЕ" и опция да избием всичко живо. И то всъщност дори фалшивият избор не е наличен винаги. Поне в половината от времето гадовете ни нападат и щем не щем трябва да ги изтребим.

И в интерес на истината всичко това е забавно. Tomb Raider и Rise of the Tomb Raider са откровени клонинги на Uncharted, които се отдалечават от класическите игри с Лара Крофт. Но въпреки това формулата е реализирана доста по-добре от първоизточника. Поне по мое мнение. Тъй като на Uncharted 4 – във вида си, в който се продава в момента – му е голямо единствено името. Големи са му хайпът и маркетингът. Но не и крайният резултат.

Окей, за някои хора красивите гледки са достатъчни. Да има какво да гледат, докато преминават поредната лесна платформинг секция в Uncharted 4. Но за мен не са. Особено и когато играта трябва да се води за „екшън“ и „приключение“. Къде е екшънът? Къде е приключението? В 3/4 от времето Нейт се разхожда с бавно темпо (понеже нямаме право да бързаме – нали трябва да гледаме пейзажи) или пък е статичен, дърпайки ръчки на някоя машинария. Бога ми, щях да загина от скука! Ако на това му се казва „екшън приключение“... И защо, даеба, тъй големите открити пространства в Uncharted 4 могат да се минат само по един начин? Това също не го схващам... хубаво, нека играта е пешеходен симулатор, ама поне да може да се мине през алтернативни пътечки...

Даеба, нека направя едно сравнение с The Last of Us. Там поне можехме да избираме с каква екипировка да играем. Имаше крафтинг система. Имаше някои отворени секции – не нещо особено, но поне можехме да обикаляме и намираме незадължителни неща. Имахме различни подходи по време на битка. И не знаехме какво ще се случи след 10 минути! Дали ще започне престрелка... дали ще ни нападне някое голямо зомби от нищото. Дали трябва да се катерим или пък нещо друго. Секциите, в които трябваше да се промъкваме бавно през онези слепите копелета с ехолокацията в The Last of Us бяха по-напрегнати от всичко, което аз поне преживях в Uncharted 4.

И тук идва още една ирония. Разкритикувах The Last of Us, че можеше да бъде „по-приключенски“ преди години. Но се оказва, че Uncharted 4 е още по-стабилна стъпка назад в този аспект... И сравнено със своите предшественици, и с The Last of Us.

Сега, проверявайки ревюто си и допълвайки разни неща виждам, че има откровена хейт нотка. Въпреки това не смятам, че Uncharted 4 е за рубриката хейт ревюта. Макар че имам много силно желание да я вкарам там по примера на един Metal Gear Solid V, който беше точно толкова незаслужено прехвален...

Да, Uncharted 4 чат-пат успяваше да ме събуди от скуката. Имаше някои интересни секции, пъзели, сцени. Специално онази с Елена в началото е вероятно е най-якото нещо в Uncharted 4. И ще я запомня дълго време. Геймплеят е точно толкова посредствен, че да не мога да хейтна наистина играта. Но именно така го окачествявам. Посредствен. Uncharted 4 е като реликва от средата на 90-те години на миналия век. И докато някак номерът минаваше при предишните три игри... ами, четвърти път да продаваш едно и също е малко множко, сори. Naughty Dog или не, не е обективно да псуваме Ubisoft, Activision, EA и тъй нататък, когато ни засипят с поредната доза клонинги, а други компании да минават метър. Uncharted 4 е незадоволителен. И като цяло няма да го запомня с нищо, освен няколко силни момента.

Реално бих окачествил всички ревюта на медии, даващи оценки от 10/10 на Uncharted 4 като криминални. Феновете си имат своите вярвания - добре. Нормално е. Но когато се опитваш да си обективен няма как да оцениш високо Uncharted 4. Има нула поле за преиграване. Линейността струи отвсякъде. Темпото е омазано и прекалено бавно. Пуцалката не става за нищо. Не е направен дори и най-малкият опит да се добави нещо към формулата. Просто лош copy и paste на миналите Uncharted заглавия с подобрена графика. Не, това не е 10/10.

И ревюто вече напредна, но сега се сещам, че не съм отделил каквото и да е време на мултито в Uncharted 4. Е, за него не мисля, че има какво толкова да пиша. Най-вече поради една причина – чисто и просто не струва.

Онова, което е налично е съвсем безлична пуцалка, която не се откроява по никакъв начин. Търчите, гърмите безмозъчно - общо взето имаме едно call of Duty.

Разочарованието е, че в The Last of Us мултито беше наистина добро. Тактическо, трябваше да мислим и да внимаваме какво правим. Да гледаме внимателно позициите на противниците на картата. Да не се хвърляме и умираме като камикадзета. Да се опитваме да си помагаме. Тук обаче няма нищо подобно. Търчане, задържане на спусъка и спам на гранати от всички страни – това в своята есенция е Uncharted 4.

А точно и както в сингъла системата на прицелване не е никак добра, а като за капак прекалено често натискането на кръг, за да се влезе в укритие не сработва както желаете. Което ви прави още по-лесна плячка за противниците ви.

Но ако хаотичният, аркаден и безличен геймплей не е достатъчен, то още по-досадното е, че всичко в мултито на Uncharted 4 изисква колосално фармене, за да се отключи. Не, че има чак толкова неща, де... Искате нещо по-прилично от началните калашници в своя loadout? Трябва да убиете стотици противници с даден клас оръжия, за да се отключи. Кефи ви някой пистолет? Фармите. Искате да отключите по-яки предмети и ботове, които да призовавате? Пак фармите!

Само като си представите колко часа са ви нужни, за да отключите някое от последните оръжия ви призлява. Не знам защо Naughty Dog са заключили всичко зад толкова грайнд – може би за да маскират колко малко съдържание има мултиплейъра в Uncharted 4. Но това няма никакво значение. Просто геймърите биват преебани – нямат лукса да играят така, както искат. Което намалява удоволствието още повече...

uncharted 4 7Но като споменах по-рано, че има неща за призоваване, нека раздуя малко по темата. Става дума за своеобразните killstreak награди от Call of Duty. Убивайки противници и помагайки на своите съотборници и изпълнявайки цели из нивото получавате пари. С тях можете да купувате или супер мощни оръжия, които да ползвате за кратко време; или да призовавате ботове като снайперисти например, които да ви придружават; или да ползвате някой артефакт – съживяващ ваши хора, нанасящ щети на лошковците и т.н. Общо взето и в този елемент съдържанието е супер малко и бързо омръзват нещата, които можете да призовете в битка.

Всъщност мултито на Uncharted 4 може да се окачестви единствено като претупано. Картите и режимите са малко, оръжията също – но въпреки това ъпгрейдите им са заключени зад безобразно количество грайнд. Архитектурата на нивата е средна ръка, омръзват бързо. Единственото нещо, което е в духа на Uncharted 4 е опцията да ползваме чат-пат куката, за да преминем в стил Тарзан през някоя пропаст или изненадаме в гръб противниците ни.

Като цяло бих се изненадал, ако да кажем след две седмици има особено много хора в мултиплейъра на играта. Омръзва много бързо, колосалния грайнд ви обезкуражава, а и дори да отключите част от специалните оръжия... какво? До този момент ще знаете играта наизуст.

[caption id="attachment_63129" align="aligncenter" width="525"] Всичко в мултито се отключва с адски много фармене...[/caption]

А, да, също така мултито на Uncharted 4 е изпъстрено от микроплащания и то не никак евтини. Въпросните заключени зад безобразен грайнд оръжия и всякакви буустъри, даващи ви временни бонуси могат да се отключат с виртуална или пък реална валута. Не директно - има хазартен елемент както винаги, колкото никога да не ни се падне онова, което искаме. Като цяло - тъпа работа. Големи пичове са уж Naughty Dog, ама набиват гнусни микроплащания в мултито, което тъй или иначе страда от нуждата да се грайнди...

Заключителните думи? Никога няма да се съглася, че Uncharted 4 е специална игра в какъвто и да е аспект. Говорим за нещо претупано и изключително прехвалено, което ще ме накара да гледам с подозрение на всичко, което Naughty Dog има да ни представи в бъдеще. Вероятно The Last of Us 2. Геймплеят е скромно количество и толкова вял, че броени дни след приключването на Uncharted 4 вече съм го забравил почти изцяло. След месец няма да помня нищичко от заглавието. Говорим за един продукт, който се уповава изцяло на графиката си и буквално няма някакво друго достойнство, с което да се отличи. И дори визуално Uncharted 4 не е някаква революция, не е The Order: 1886, който си остава с много най-красивата PS4 игра, която ми е попадала.

Дали феновете на серията ще харесат играта? Да, почти сигурно. Могат да й дадат и 10/10 дори. За мен Uncharted 4 е просто посредствен. Незапомнящ се. Скучен. Не толкова, че да го вкарам в хейт ревюта... но и в никой случай не бих го нарекъл претендент за GOTY.

Коментари
God avatar
God
21 май 2016
Мисля, че си се изказал твърде ласкаво за заглавието. Не знам защо не е в категорията хейт, където е примерно Battlefront - друга красива игра с недоклатен геймплей.
bojosan avatar
bojosan
21 май 2016
Аз пък мисля че хора които не са играли играта,а са гледали клипчета нямат думата за рецензии
pseto avatar
pseto
21 май 2016
На мен основният ми проблем при Battlefront беше цялостната недовършеност и мизерното съдържание, което се предлага. Не толкова самият геймплей. Макар че и там имаше покъртителни проблеми с баланса, което вероятно влиза в категорията "недовършеност". Реално с повече съдържание и повече време за баланс играта можеше и да е прилична. Но Battlefront може да се сравни само с... претупаното мулти на Uncharted 4. Горе-долу. А Uncharted 4 все пак има и 15+ часа кампания. Което на теория оправдава парите, които си дал - въпросът е дали ще ти хареса онова, което играта предлага.

За мен играта е просто "става". Нищо повече. Не е боклук, не е шедьовър. Става - ще я забравя бързо.

bojosan avatar
bojosan
21 май 2016
Уважавам мнението на псето,така вижда нещата през своята призма човека,и това е написал.
Моето лично мнение за играта - хареса ми и съм доволен.
Не съжалявам че я купих.Задължително заглавие за всеки бих казал.
P.M.P. avatar
П.М.П.
21 май 2016
Damn, мислех си че само в Пц мания пишат пристрастни ревюта.
undefined
Конзолен Килър
21 май 2016
Точно шутинга в Uncharted e много добър. Повечето оръжия си имат откат, който в подобен род игри липсва. Наскоро играх първите 3 Uncharted игри и веднага усетих разликата към по-добро в Uncharted 4.
Ако беше пък само екшън като предните Uncharted-и автора сигурно щеше да квичи че е само екшън.
Ами брато другите Uncharted-и са 7-8 часа, а тази 16 тоест пак го има пуцането, но играта е по-дълга и затова създава илюзията, че няма чак толкоз екшън като предните.
bojosan avatar
bojosan
21 май 2016
На мен 17 часа ми отне.Не разрах кога минаха,изпих я на екс.Предишните мисля че за 10-12 часа съм ги минавал.
pseto avatar
pseto
21 май 2016
Липсата на екшън в Uncharted 4 не е илюзия, а факт. 15-те часа са запълнени от безкрайно ходене през красиви пейзажи, в което не се случва нищо и има минимална интерактивност. В 3/4 от времето целта ти е да намериш верния проход, тъй като уж играта е мащабна, но всъщност е хипер линейна и всяка ситуация (освен престрелките) се минава по един начин. Кажи ми това дали не е пешеходен симулатор?

И вярвай ми, никога няма да разкритикувам игра, в която има действие. Поне аз никога не съм виждал голям смисъл в игрите без действие. Понеже в Uncharted 4 се разхождаш и гледаш пейзажи. Смисъл по тоя логика да хвана да пусна някое видео, в което хората са снимали красиви пейзажи в YouTube? Да се казва, че уж екшън приключенска игра е гениална и едва ли не стандарт в жанра при положение, че в 3/4 от времето няма и грам действие... не е ли леко абсурдно?


А пуцалката - какво й е якото? Дървена е, AI-то на противниците е покъртително, че и на нашите хора. Враговете са камикадзета, чиято единствена цел в живота е да те убият - изобщо не мислят за собствения си живот и се засилват като телета напред. AI помощниците пък са пълни некадърници и уж си мислиш, че ти пазят гърба, когато гледаш в 3 посоки и пуцаш - но не, минава един противник и те го стрелят, но той не умира и те убива теб (на предпоследната трудност). Уж имаш някакви хора с теб, но всъщност в по-голямата част от времето си сам и трябва да изтребиш всички самостоятелно. Плюс това нямаш избор на оръжие, с което да играеш - събираш каквото има по земята и нямаш никакъв избор. Персонализация и ъпгрейди? О, боже, кой може да очаква подобно нещо през 2016 година.

Но да, откат има. Признавам. Само дето на противниците със същите оръжия всеки куршум им е точен, дори и когато търчиш между укрития (което е изпълнено мега зле в Uncharted 4, толкова е дървено, че в общия случай трябва да се радваш, ако останеш жив). Общо взето изкуствена трудност, която е и единствената в играта, тъй като пъзелите и особено платформингът са елементарни. То ако пуснеш на Normal примерно виждаш колко безсмислена е стрелбата.

undefined
Конзолен Килър
21 май 2016
Ти предните три игри играл ли си ги ? Май не.
"Помощниците" нормално е да ги направят по пасивни в битки, въпреки че като съм се крил в тревата, често се случва и те скрити да издебват противници и да ги елеминират.
При 16 часа игра нормално е да има уж по-малко екшън съпоставен с 8-9 часовите Uncharted 2 и 3. В този 16 часа геймплей влиза и доста повече платформинг за разлика от предните части.
Персонализация и ъпгрейди не е имало досега, защо пък сега да го слагат.
undefined
Конзолен Килър
21 май 2016
А и да добавя ти май беше човека който каза, че The Divison бил най-добрия шутър, нищо общо шутинга в Uncharted 4 и в сингъл и мулти е много по-добър, точно дървенията беше в дивизията, където май и откат нямаше, доста зле беше.
И не е чак толкова линейна - на едно място в Мадагаскар пропуснах секция, защото имах голям избор откъде да мина, за разлика от предните 3 Uncharted игри които бяха абсолютно линейни. Впрочем Дуумеца и подобните не са ли линейни, защо очакваш от Uncharted да е сандбокс, след като не е била никога такава и не е обявявана, че ще е опън уърлд.
undefined
Конзолен Килър
21 май 2016
Да сравниш пък The Order с Uncharted Има хубава графика, но не е от класата на Uncharted 4.
Само за едно съм съгласен, че TLOU като цяло е по-добра игра от Uncharted 4, като оставим настрана по-добрата графика на Uncharted.
pseto avatar
pseto
21 май 2016
Когато в една екшън-приключенска игра се премахне екшънът, а по мое мнение и приключението какво остава? Пешеходен симулатор, реално - което си е цялостна промяна на жанра. Е, ако това е цената на 15+ часа гейпмлей, то за мен специално е прекалено висока. Не ангажирам никого с мнението си. Uncharted 3 играх през 2011-та, тъй че спомените ми не са някакви супер ярки да кажеш, но помня, че имаше в пъти повече екшън и като дойдеше някоя кът сцена или пъзел си казвах - "А, супер, тъкмо да си почина малко от екшъна". Поне аз в много редки случаи се чувствах по същия начин в Uncharted 4. Темпото е изключително бавно и просто не се случва нищо.

Както помня Uncharted 3 имаше повече кът сцени, повече обрати в сюжета. На всеки половин час се случваше нещо. Понеже в някои случаи минаваше и час, и повече, в които просто ходя - чат-пат убивам някакви гадове, чат-пат въртя ръчки - но няма нищо от сюжета. Нищо от историята. Просто не става нищо.

Ами, спокойно бих взел 10 часа екшън, които те оставят без дъх пред 16 часа пешеходстване, в които се чудя как да не загина от скука.


Има и едно друго нещо - куп компании се критикуват нон-стоп заради това, че пускат еднакви игри. EA. Activision. Ubisoft. И тъй нататък. Ама Naughty Dog като пуснат игра с точно нула иновации и нула промени... тогава има "защо да се правят промени"... Ами, защото четвърта игра вече не включва нищо ниво. За мен е скучно. И то при положение, че клонингът на Uncharted в лицето на Rise of the Tomb Raider за мен е по-добър в огромно количество аспекти... именно защото е направен опит да се добави нещо към формулата, а не да се преработва едно и също.

И също така - защо примерно никой не говори за микроплащанията в мултиплейъра на Uncharted 4? Пряко влияещи на геймплея? Нали уж сме свикнали с това, ама нали Naughty Dog уж са от "добрите", от пичовските студия. Или пак има двойни стандарти?


Както винаги не оспорвам нечие лично мнение. Всеки вижда нещата по различен начин. Но аз не виждам как една формула, в която не е добавено нищо и не само това - когато формулата е изключително разводнена и се губи най-важното от нея може да бъде така хвалена. Както казах и в статията - за мен Rise of the Tomb Raider е по-добрата от Uncharted 4 игра.

P.M.P. avatar
П.М.П.
21 май 2016
http://m.9gag.com/gag/ao9v4Z0 Илюзия.
pseto avatar
pseto
21 май 2016
10 секунди експлозии доказват, че 15-16-часова игра е изпълнена с екшън?
P.M.P. avatar
П.М.П.
21 май 2016
Нз
bojosan avatar
bojosan
21 май 2016
Тhe Order дъщо е добра игра,както и Until Dawn.По по най няма.Всичките си изпълниха предназначението да ми доставят mnogo удоволствие.ТLOU е наистина като че ли най запомняща се .А да ви кажа честно - мен лично най ме развълнува Beyond Two Souls.Всико на Сони е върхът на сладоледа в гейминга !
undefined
Конзолен Килър
21 май 2016
PSE ти не разбра май какво исках да ти кажа. Предните игри са 8-9 часа и са по-ръшнати, айде да кажем, Uncharted 4 е малко по разводнена, но съм сигурен, че екшъна е в същото количество, просто има доста и спокойни секции защото играта е дълга.
Заради Вас модерните геймъри, правят 8-9 часа, защото бързате да врътнете нещо и да минете на друго.
Тоест ако Uncharted 4 беше кратка екшъна нямаше да е орязан, щяха да са орязани експлорърските секции и секциите с платформинг, които при другите части бяха много по-малко.

ЕА, Ubi и т.н. са лоши щото всяка година пускат едно и също, преброй Асасините, Кодовете и т.н.

pseto avatar
pseto
22 май 2016
Една от основните причини Uncharted 3 да ми харесва, а Uncharted 4 - не, е темпото. В едната оставаш без дъх, постоянно се случва нещо. Ситуациите се менят бързо, елементи от околната среда се рушат, в единия момент падаш отнякъде, в следващия се гърмиш с хора, в третия бягаш от някакво бедствие. Единствените спокойни моменти бяха решаването на пъзели и кът сцените, в които все пак се случваше достатъчно, че да ти прикотвят вниманието. А тук какво имаме? Безкрайни секции, понякога продължаващи час, час и нещо, в които не става буквално нищо! Ходиш през някакви скали, премяташ куки, гледаш гледки, минаваш 1-2 пъзела, прескачаш още скали и минаваш още 1 пъзел и се оказва, че е минал час, час и половина. Това ако не е пешеходен симулатор не знам кое е.

Прав си с това, което казваш, че и кът сцените, и екшънът са вероятно толкова, колкото в Uncharted 3. Обаче цялата емоция се губи, когато има толкова излишна плънка, че да стигнем до "истинската" част. Пак казвам - за мен изхвърлянето на темпото, на баланса в кофата за сметка на повечето време геймплей е била лоша идея. Реално и Uncharted 3 беше на границата да бъде разкритикуван заради това, че трети път предлага еднакъв геймплей, но именно защото беше толкова бърз човек нямаше време да се вгледа в недъзите. Сега, забавяйки драстично темпото, Naughty Dog ни дават възможност за това.

П.С. Значи да разбирам ли, че проблемът не е, че Ubisoft и сие пускат еднакви игри, а че ги пускат през една година? Тогава през колко време е приемливо да се пускат игри без никакви иновации - през 3, 4? Ако приемем, че всички компании пускаха абсолютно еднакви игри през 3-4 години, то как щеше да изглежда геймингът? Всъщност то се случва и в момента горе-долу това - еднакви игри излизат през 1-2 години. И все по-рядко се случва да видиш някаква новост. Именно заради това не разбирам защо Naughty Dog едва ли не са герои, че пускат игра с буквално 0 новости и иновации в серията, обаче като го направят същото Ubisoft - те са скапаняци. Naughty Dog като набият микроплащания в мултито - нищо, простено им е, други компании - алчни са...

undefined
frost
22 май 2016
все едно не съм го чел това ревю.някаква друга игра ли съм играл?добре е че ги има тези пичове от ND,ЧЕ ДА МОЖЕМ ДА ВИДИМ (да мога да видя) НЕЩО РАЗЛИЧНО.
undefined
frost
22 май 2016
и колкото и да не ти се иска,ще стане игра на годината.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
"В страна, където слънцето грее ниско, дори джуджетата хвърлят голяма сянка".
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Тези не ми минават на мен.
bojosan avatar
bojosan
22 май 2016
Айде още един който не е играл играта,а само е гледал клипчета се изходи.
Знам че ви е яд и страдате,знам че ви се иска да е посредственна,за да оправдаете факта че не я играете,знам че искате да се самоуспокоите ,да си самоповярвате,че нищо не испускате ..Ама не е така за съжаление.
God avatar
God
22 май 2016
Всъщност нека се порадват PS юзерите, че все пак ги огрява от време на време. Aма ако настина спрягат този пешеходен симулатор за тяхното GOTY, работа е много зле.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Точно това казах в една друга тема - добре е, че се появяват игри, които са добре приети. Иначе щеше да е много лош знак.

Ако конзолните фенове си харесват подобен геймплей - тяхна си работа. В края на краищата те си я играят, имат право да си харесват каквото им е кеф.

Съдейки по това, което минава за "великолепна игра" при конзолите, изобщо се съмнявам някоя компания да се ангажира да вплита геймплей след време - наемаш известни лица за озвучаване, наемаш добър сценарист и няколко години работиш, за да си сигурен, че играта ти ще бъде красива.

От моя гледна точка бъдещето на конзолните игри никак не е забавно, защото всичките им "хитови" заглавия показват някаква тенденция на постепенно елиминиране на факторът "геймър" - след време това ще бъде просто човекът, от когото се иска да включи конзолата, да вкара диска и да се облегне на дивана. След време няма да имате нужда дори от контролер, за да гледате ексклузивните игрите на конзолата.

Не ми изглежда много забавно като идея.

undefined
Конзолен Килър
22 май 2016
То и в твоите игри няма геймплей - цъкаш на човечето/човечетата да ходят да секат дърва, да събират злато, цъкаш им да се бият имат две анимацийки гледаш точките здраве и така.
Отдолу пък една глава ти казва - you cannot do that, когато нещо не е позволено.
Абе геймплей отвсякъде
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Аууу..., размаза ме! Разби ме с доводи!
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Да сравнняваш екшън със стратегия..
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Еми, толкова си може момчето, не му търси кусури.
Anon avatar
Anon
25 май 2016
Ох, Килър, много си прост. Честно.
vldir avatar
vldir
22 май 2016
Направо си е за там от лявата част на сайта на сайта.
undefined
Miro
22 май 2016
pseto да си вземеш дъждобран че плюнките идват на потоп.
Иначе евала , че си решил да напишеш собствено мнение , което ще е навъпреки на цялокупното стадо , добре ще те анатемосат
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2016
То дъждобран от удавяне няма да го спаси, трябва си и пояс.
thaibox avatar
thaibox
22 май 2016
Всяка една форма на изкуство оставя различни усещания в отделния индивид. Uncharted 4 успя да ме "докосне", да събуди нещо в мен и да ме накара да я харесам. Накара ме да пренебрегна темпото, лошото AI, малкото пъзели и просто да я харесам. Именно, защото е изкуство, е възможно двама различни индивида, да виждат в едно и също нещо боклук и нещо близко до шедьовър. Не съм съгласен с някой неща от ревюто, но личното виждане на псето е интересно, както винаги, и достойно за уважение.
Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2016
Хммм. Добре написано. Съгласен съм макар и да не съм фен на такива игри, истина има тука.
pseto avatar
pseto
22 май 2016
Да, спор няма, човек усеща изкуството по различен начин. И при мен има игри, които осъзнавам, че имат едни или други проблеми, виждам ги ясно, но продължават да ме карат да ги играя още и още.

Онова, което не ми харесва в прехвалените игри е фактът, че минусите не се споменават. А Uncharted 4 определено има своите проблеми, които няма как да бъдат отречени. Нищо не пречи човек не само да хареса играта, да я нарече шедьовър - съгласен съм с всяко лично мнение. И все пак - някои неща са трудно оспорими.

thaibox avatar
thaibox
22 май 2016
Псе, съгласен съм напълно за минусите на играта. След второто ми изиграване, няма как да оспоря счупеното темпо или AI. Затова ти харесвам ревютата-много точно набелязваш минусите на една игра и ако човек е обективен, няма как да не се съгласи поне в повечето случаи.
П.М.П щом филмите са изкуство, защо и игрите да не са? Пресъздават емоцията на създателите си, отключват емоция в играча, носят някакъв заряд в себе си. За мен са си форма на изкуство.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Това което те е докоснало е дизайна на нивата и естетиката на света и героите. Игрите все пак не са форма на изкуство.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Не зависи от това дали само създават висша емоция, а начина по който го правт и средствата нужни за да се извлече емоцията. При филмите, картините и книгите извличането на емоцията зависи от сетивата, зрение, слух, (все човешка механика на нервната система) докато игрите изискват интеракция, изискват да се съобразяваш с тяхната механика и правила с което до една степен изместват фокуса от нещата които будят висшите чувства които идват от добрата книга илли картина. За мен игрите са хибрид между игра (като глагол) и разказ.
Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2016
Литературата наистина е изкуство. Просто е над нещата вече.

Но ако игрите не са изкуство, то и киното не е.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
П.М.П написа:
.... При филмите, картините и книгите извличането на емоцията зависи от сетивата, зрение, слух, (все човешка механика на нервната система) докато игрите изискват интеракция, изискват да се съобразяваш с тяхната механика и правила с което до една степен изместват фокуса от нещата които будят висшите чувства които идват от добрата книга илли картина.....
------------------------

Човече, това, което каза тук, е просто една сбирщина от думи - без някакъв особен смисъл и с нулеви качества като довод за това, което твърдиш.

Знам какво се опитваш да кажеш, но това тук е отвъд способностите ти. Не се получава по-добре, като се опиташ да засучеш някой термин, а като доказателство в подкрепа на твърдението ти положението е направо трагично.

Не ти се получава особено.

thaibox avatar
thaibox
22 май 2016
Въображение, красота, чувства,умение, криетивност-все думички, свързани със изкуството. Всички те могат да бъдат част от изживяването и по-скоро от разработването на една игра. Игрите са развлекателен продукт, но когато този продукт пробуди в мен някакви чувства, било то чрез музика, визуализация, история или всички взети заедно, тогава за мен това е форма на изкуство.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Това че играта се ползва като съдържател на изкуства (motion pictures, музика и литература) не я прави изкуство, по същата логика музеите трябва да се класират като изкуства.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Проблемът ти е, че градиш изводи върху грешни предположения, което прави самите изводи верни според логиката, но грешни общия смисъл.

Първо трябва да тръгнеш от правилните формулировки, за да не правиш грешни изводи.

thaibox avatar
thaibox
22 май 2016
Прието е от мнозина архитектурата да се класифицира като изкуство. Лувъра например, бидейки архитекрурна забележителност, би следвало да е форма на изкуство. Следователно музейте също са изкуство.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
По този въпрос има два общи смисъла.
1 Играя игри от малък и съм запален и трябва да свържа хобито си с нещо висшо като изкуството за да се чувствам по-добре.

2 Поглед от друга перспектиа.

Оф-топик
За пореден път се убеждавам, че С. Джобс е бил убиец, а Б. Гейтс добър човек и филантроп. Върнете програмата на NG в 16:00.

thaibox avatar
thaibox
22 май 2016
Странна теза....
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Нали говорим за интеракция, т.е. с музеи имах предвид обиколката в музея, защото това е най-близкото до което се доближават игрите, най-вече тази. Обикаляш и се наслаждаваш на изкуството т.е. играта/музея служи като приемник/хост на изкуство, това не прави обиколката изкуство както не прави играта изкуство, забележи и двете са глагол, мисля че объркването идва оттам, че видео игрите се разработват т.е. са продукция, и за това аз смятам, че те са яхибрит.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Не, ТИ говориш за интеракция, след което сам оборваш тази теза, след като сам си я въвел преди това. Това е много забавен начин да защитаваш определена позиция.

Казах ти - понеже правиш неверни предположения, оттам идват повечето ти грешни заключения. Аналогията с музея и обложката са твои интерпретации, съответно и изводите, които правиш на база на тези аналогии, са грешни. Не мисля, че е нужно да добавям след всяко изречение "според мен', но според мен грешиш още на изходно ниво.

Трябва да тръгнеш от самото определение за изкуство, от общоприетата дефиниция за това какво е изкуство и да се придържаш към това определение, когато дискутираш. Иначе говориш за нещо друго, давайки вид, че говориш за изкуство.

P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Еми мой ще са, не съм Иисус но и аз съм човек.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Няма нищо лошо човек да има собствено виждане или позиция по даден въпрос, по-скоро обратното е извън нормата. Аз не коментирам твоята позиция за това, че игрите не са изкуство, понеже си е твоя позиция. Аз коментирам конкретно доводите, които използваш в подкрепа на тази позиция. Има разлика.

Освен това - използваш темринът "висша емоция". Няма такъв термин в познатата ми психология (понеже психологията е дисциплината, която би трябвало да разглежда емоциите). Изобщо не познавам такъв термин, всъщност. Предполагам, и той си е твой. Няма проблем, просто е неточен и не би трябвало да го ползваш, ако участваш в друга дискусия.

P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B0
В случая интеракцията става с компютъра и това е проблема който убива изкуството в "играта" защото в никое друго изкуство не се изисква съобразяване с механики за да се извлече изкуство, а се изисква само да използваш своите човешки инструменти/сетива, а във видео игрите се изисква да се съобразяваш с правила и геймплей механики които са уникални по разбиране, докато при всяка една картина или книга се изисква да можеш да четеш и да имаш въображение/представа.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Ок.
Но тези изрази идват от хората, а не от математиката и законите. Може и да съм първия, но според мен висша емоция е чувсто което идва от нещо красиво и перфектно с пропорциите на природата виж златно сечение и 1+2+3=6.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Не знам, изглежда не ме бива много в обясненията, до тук нямаме никакъв напредък.
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2016
"защото в никое друго изкуство не се изисква съобразяване с механики за да се извлече изкуство" - музиката ти се смее.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Извинявам се че не дообеснявам, пиша на клавиатура от екран на телефон. Имам предвид да се наслладиш на изкуството.
Charcharo avatar
Charcharo
22 май 2016
Замисли се за момент.

Като гледаш филм ти си... призрак, който лети из времето и пространството за да наблюдава определени персонажи с цел да сформира нещо смислено...

Това е абстракция, която всяко изкуство има. И музиката и литературата... всички те са "странни" и не съвсем подчинени на логиката. Така е и с игрите, те просто имат други такива абстракции.

P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
http://m.imgur.com/qlIK3lj
pseto avatar
pseto
22 май 2016
П.М.П., киното например не е ли "съдържател на изкуства" по твоята дефиниция? Тъй като в своята есенция се състои от комбинация между театър, музика и литература? Също така няма как да сравниш музей с игра, музеят може да се сравни с колекция от дискове или ако щеш Steam... сравнението ти щеше да е коректно, ако под някаква форма игрите включваха изрязани парчета от филми, музика и литературни произведения, сплетени някак заедно, но игрите са в огромната си част изцяло оригинални.

Наличието на интеракция също няма как да се използва като аргумент, че игрите не са изкуство. Когато се потопиш на 100% в една игра изобщо забравяш за целия реален свят около себе си, какво ли пък остава за подсъзнателните неща като механичното управление. Точно както един страхотен филм, сериал, книга или музикално парче те откъсват за един отрязък от време от света. Ако някой геймър ми каже, че никога не е изпитвал отдалечеността от реалния свят, потапяйки се в една игра, то бих казал, че този човек изобщо не е геймър или най-малкото си губи свободното време с игри, понеже явно не са му приятни.

Разбира се ще мине известно време, докато игрите наистина бъдат наредени като изкуство до "големите", но ще се случи в един момент със сигурност. Поне аз от години рядко виждам някой филм, който да остави каквато и да е следа у мен, за разлика от игрите...

bojosan avatar
bojosan
22 май 2016
Псе не си прав,игрите никога няма се наредят до големите в искуството.Верно е,че се потапяш в техния свят,зарибяват те и ти изпълват душата на моменти,пристратяват и те карат да забравиш реалния свят,но до тук..
Поне до момента ,игра не е оставила нищо градивно в мен,така както книга или филм.След всяка игра колкото и да съм и се възхищавал,имам някакво странно чувство,че съм си пропилял времето,с нищо не съм помъдрял,не съм забогатял духовно и не съм се усъвършенствал.Все си викам - може би щеше да е по добре ако за тия 130 лева бех си купил една шлайфмашина например.Да си мина оградата,една въдица да ида за риба или маратонки да тичам на стадиона.Примерно говоря.Може и две нови гуми за колата.А вместо това си късах нервите с грухтящи босове в DOOM..
Vame avatar
Vame
22 май 2016
@bojosan Това е много индивидуално според мен, има игри, които оставят в мен толкова много емоции и размисли, а ДОРИ не съм ги играл... само съм си говорил с приятели за тях. Перфектния пример е The Last of Us, в зависимост от играча, тая игра може да е най - скучното нещо което си виждал или най - великата игра някога правена, както е за мен. Point is, това, че ти още не си намерил играта която ще остави нещо у теб, не значи че това е положението при всички, и че игрите не заслужават да бъдат поставени наравно с останалите форми на изкуство.

А пък фактът, че смяташ рибата/маратонките/оградата за по - добра инвестиция от някоя наистина добра игра, то не знам що играеш игри изобщо.

P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Не съм съгласен. Киното е изкуство и без музика и без игра на актьори, изискват се само 24 кадъра в секунда, светлина и тъмнина постлани на сцената.
Игрите от самото си начало съдържат музика и сценарии, а по-модерните и cut сцени. При всяко едно изкуство продукцията се наблюдава от публика наведнъж и всичките виждат (физически) едно и също нещо, докато игрите не може да са представление което хем да се наблюдава от всички хем да се вижда един и същ кадър или момент, защото всеки човек минава по различен начин нивото и само той вижда резултата си през това време, защото гледа в своя екран, и така цялата процедура става затворена и лична, а не за всеки, именно заради интеракцията, докато един филм, една картина, една статуя са винаги едни и същи в който и момент да ги погледнеш.
Vame avatar
Vame
22 май 2016
Пич, сериозно... на кой му дреме? Вкарваш прекалено много безсмислено анализиране и мисъл в темата. Изкуството е почти винаги абстрактно, в този смисъл не можеш да ми го обясниш като правиш brakedown на компонентите в други видове изкуство. Още повече, не можеш да ми го обясниш, защото нещо такова няма обяснение или точно определено значение. Няма никакво значение дали има интеракция, ограничаващи механики, дали субектите виждат обекта по еднакъв или различен начин или която и да е друга от теориите ти. The Last of Us е жигосан в мен, винаги ще го помня и т'ва което е оставил в мен. Ако това не е изкуство, не знам какво е.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
П.М.П., още в началото ти дадох един съвет - да видиш каква е дефиницията на терминът "изкуство", да разбереш какво е всеобщото разбиране на понятието "изкуство" и едва тогава да се впуснеш в дискусия.

Всичко това, което изговори до тук, показва, че имаш грешна представа за това какво е изкуство, което прави доводите ти верни спрямо грешните ти представи и грешни спрямо същинското значение на понятието "изкуство".

Просто спри, загърби своите представи и виж каква е дефиницията на терминът "изкуство".

P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Има много неща които оставят следа и спомен на хората без да са изкуатво. Това, че в играта има изкуство не прави преживяването изкуство, защото игра значи да извършваш нещо, докато при изкуството се изисква само наблюдение/обзервация върху форма на някакво изображение или представление.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Това което значи изкуството и естетиката само потвърждава, че представата ми е вярна.
thaibox avatar
thaibox
23 май 2016
П.М.П. щом толкова силно вярваш, че игрите не са изкуство, няма сила на света, която да те убеди в обратното. Аз изказах своите виждания по темата.
bojosan като казваш, че псето не е прав за игрите и "големите", изхождаш от позицията на човек, който борави с...да кажем научна обосновка или на базата на личен опит. Защото всичко в коментара ти бълва от второто. Щом даваш 130 лева и си пропиляваш времето, може би наистина е по-добре да си купиш въдица.
P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
Не вярвам че игрите не са изкуство, защото знам, че нещо което идва от биологическа нужда като развлечението и играта не може да бъде нещо толкова специално и извисено като изкуството, и това да цъкаш върху копчета или да обръщаш кофи с пясък на пясъчника не е нищо повече от едно забавление и разпускане, а когато четеш книга или гледаш игрален филм или разглеждаш картина ти го правиш защото имаш по-висока интелектуална цел от тази да изпълниш дадената ти мисия за да минеш нивото. Не вярвам, а го знам, както знам че 2+2=4
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 май 2016
Кефи ме колко си заблуден, но пък убедено заблуден(или поне се правиш на такъв). Има игри и игри, както има и книги и книги. Всичко което изтъкваш в цялата тема е личното ти мнение, което като такова е не по-малко правилно от другите, няма как лично мнение да го изтъкваш като знание. Как ти се доставя изкуството няма значение, pseto ти го обясни адски добре. Потопиш ли се в игра, механичната част отпада, не я усещаш, в зависимост каква игра играеш, имаш свобода. Но дори това противоречи на тезата ти, казваш че игрите страдат именно от ограничения заради интерактивността, заради това, което дивелъпъра ти е позволил. Но ако това е вярно, то киното и литеатурата са още по-ограничени, там нямаш никаква свобода - виждаш това и само това, което авотра е решил да разкрие на главния герой, толкова. Нещата, които изтъкваш биха били верни(макар и това е спорно) в началото на гейминга като индустрия. Игрите сега и тези от зората на гейминга са се променили многократно. Има игри, които развиват ума, които те зареждат с емоции, които ти поднасят история по великолепен начин, не просто ти дават шанс да се насладиш на нещо като обикновен зрител, а ти дават да си част от него. Подобно на филми може да ги третираш различно, някои хора предпочитат чисто механичната част - изпълняват задачите, приключват и толкоз, то и филмите някои ги гледат отгоре-отгоре. Не знам даваш ли си сметка, че аргументи близки до твоите са ползвани за фотографията, а преди това и за киното. Това е аргумент на консерватизъм срещу развитие. Така както едно време са считали само и единствено класическата бална музика за изкуство, така и ти сега се дърпаш срещу игрите, това обаче е естественият ход на събитията. Рано или късно и те като медия ще бъдат счетени за изкуство. Общественото мниение се променя, защото както вече казах, игрите са различни от това, което бяха. Има игри, които са чиста механика, безмозъчен гейминг(както е и при долнопробните филми и книги) - те задоволяват някакво чисто забавление, ако играеш само такива, проблемът може би е у теб. Както каза pseto, aко не можеш да се потапяш в игри... смени хобито, явно това не ти допада.

Тук следва да решиш какво ще правиш - ще опиташ да разбереш и вникнеш в написаното от мен и хората над мен или ще продължиш да словоблудстваш, написвайки едно и също нещо по още петдесет начина. Ако избереш първото, ок(пак казвам, да опиташ да разбереш, не е задължително моментално или изобщо да се съгласиш, времето рано или късно ще ти покаже, че си бъркал), а ако продължиш с второто... наистина съжалявам, че ти отделих толкова време.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 май 2016
П.М.П., кефи ме как използваш разни термини като "развлечението като биологическа нужда", обзервация, "висша емоция" и още редица други безсмислени изявления, напълно лишени от смисъл и значение.
Онова изказване, че киното си е изкуство дори да махнеш музиката и актьорите (кино без звук и визия?) си е смешно, онова, че желанието за развлечение е "биологична нужда" е трагично. Сериозно, как успя да формулираш такова изявление? Да не си имал предвид облекчението като физиологична нужда?

Честно ти казвам, не знам дали съзнаваш колко е лишено от смисъл всяко твое изказване и колко несериозно звучи всеки опит да ползваш някаква терминология или аргументация с изразни средства, които не владееш добре.

Щом смяташ, че игрите не могат да са изкуство, не виждам причина да те разубеждавам. Това си е твое мнение и имаш пълното право да го вярваш. Но изразните средства, които ползваш, за да се аргументираш, издават прекалена неспособност, в противовес на това, което се опитваш да представиш.

Като си помисля, че първото ти мнение тук в сайта беше да се опиташ да ме репликираш... трагично!

bojosan avatar
bojosan
23 май 2016
Бах ммаму,тук стана мазало...
nightwarrior ,имаш тотално сгрешена концепсия човеко,земи пренареди приоритетите в живота ,не те знам,не искам и да се обиждаме тука,поне тука де,озадачаваш ме с начина си на мислене,никакво искуство не са игрите,и от тях не можеш да извадиш механичната част,защото тогава ще са филми а не игри,посланията им са малоумни,фабулата им е малоумна,всичко е една пошла виртуална лъжа ,която нищо стойностно и смислено не ти дава ,а само ти взема здравето,зрението и нервите.Игрите пристрастяват като дрогата,а дрогата е гадна.Аз съм пристрастен към тях и се опитвам да се освободя,но не става.Отнемат ми страшно много време,което бих могъл да използвам по по-полезен начин,Отделно-само от началото на тая година съм купил две колекционерски и две обикновенни издания за конзоли,два годишни абонамента и една дигитална игра.До края на годината ще купя още четири игри,нема ти казвам за техника колко пари съм дал,само за гейм лаптоп ше го удара в земята,ше ти еба и измислените джаджи,тотално безсмислено е всичко.Мния...Сутринта отидох на стадиона и направих 10 обиколки,после 4 спринта ,полежах на тревата и усетих истинския живот,тонизирах се...Иначе седна и по 3-4 часа си късам нервите с некоя игра,обездвижвам се,ядосвам се...И кво ? Накрая ставам смазан от дивана,не научил нищо смислено,оглупял,ослепял от дългите сесии и отивам да се наям.
Аз съм играл всички игри излезли до сега .
Една единствена игра истински ме е равълнувала и оставила много траен спомен в мене,приятен спомен - това е Сталка.
След него е God of War 3 и Beyond Two Souls...Това са игрите в моя живот.И още една има ,която я ползвам за терапия на нервите и разпускане - Journey.
Всичко останало можеше и да не го играя ,честно казано.Не че съжалявам че съм ги изиграл,но просто по добре да си бях останал с тия четири.Щях да си спестя много неща...
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
23 май 2016

Това е за Златния фонд на HG. Бест пост евър!

P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
Значи ако обичам да работя и да се занимавам с механика и оправям нещо по колата и това ме откъсва от реалността и събужда емоция в мен то ремонтирането е изкуство? Не.

Кефи ме как единия от вас се прави на гуро и иска да е прав пи всеки въпрос, а другия винаги се съгласява с него.
Големи хора, а се държат като деца и искат винаги да е тяхното... :/

pseto avatar
pseto
23 май 2016
@bojosan, обяснението, което даваш, с пълна сила важи за всяко едно изкуство. Кое изкуство не е една "пошла, виртуална лъжа"? Киното или литературата... или музиката или рисуването? Всяко изкуство в една или друга степен цели да ни избави от реалното чрез нещо виртуално (имагинерно, измислено, въображаемо) - именно защото реалното... не е особено красиво в общия случай. Тъй че дали е кино, игра и т.н. - целта е една и съща.

А за пошлостта на игрите - това е обект на лично мнение. This War of Mine е игра с такава атмосфера и хвърлила ме в толкова размисли, който никой филм не е успял от доста години. И то без да има бомбастична графика, диалози или дори претенции. Просто те вкарва в атмосферата. Това е целта на всяко изкуство. Целта на една книга е да се потопиш в нея и да прелистваш страниците, докато не осъзнаеш, че са минали 5 часа и очите те болят от четене. Целта на един сериал е да гледаш всеки следващ епизод, докато не осъзнаеш, че е минал половин ден като пясък през пръстите ти. Целта на един музикален албум е да си го пуснеш, да затвориш очи и като ги отвориш да разбереш, че е минал 1 час, без да ти е ясно как. Целта на една картина е да я гледаш 3 минути и да си представяш разни неща - независимо дали са били тези, които художникът е искал да ти предложи или различни.

Ако някое изкуство не доведе до този резултат - по-зле. Естествено не всяка игра трябва "да те вкара в размисли", но същото важи и за всяка книга, всеки филм и т.н. Fifty Shades of Grey да бе да те кара да преосмислиш смисъла на живота? Порно под формата на книга (доколкото знам). Ама нали щом е книга и то продаваща се в десетки милиони значи е висше изкуство, а игрите - нищо?


Мисля обаче, че има някаква дупка в комуникацията и тя е свързана с личната представа що е то "изкуство". Поне така ми се струва на мен. Аз възприемам думата "изкуство" във възможно най-широкото й значение. Примерно готвенето като изкуство. Спортът като изкуство. И т.н. А не "изкуство" в смисъла на основните изкуства, които са описани в речниците и които трябва да бъдат считани като изкуства и нищо друго. Изкуство може да бъде всяко нещо, сътворявано от човек, в което се влага душа и сърце и се прави нещо нестандартно, което да те докосне. В този ред на мисли всичко, създадено от човек е форма на изкуство.

Естествено по тази дефиниция може да има изсмукване от пръстите, но основната ми идея е, че и някога "основни" днес изкуства някога не са били такива. Реално всичко е почнало от рисунките по стените, преди да има и някаква форма на литература и т.н. Вероятно и музиката в някаква форма е по-стара от всичко и след това са се добавяли "основни" изкуства. Но те се добавят с оглед на влиянието си върху обществото... а геймингът и днес има голямо такова, а след 20 години примерно... ще е още по-значително, 100%.

P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
100% Няма да са изкуство. Защото за да се, първо трябва да се приеме че играта като действие води до висше чувство и целомъдрие, а тя е просто средство за разпускане, като казваш че тази игра ти е харесала поовече от филм искаш да кажеш добрия сценнарии, дизайн, музика,(все отделни и уникални по рода си изкуства) а не играенето/цъкането върху клавиатурата. Ако се премахне интеракцията то вече става филм, но не ии игра. Не отричам че по време на игра се изпитват същите чувства като тези от това да гледаш някакво произведение, но те идват от отделните форми на изкуства вътре в играта, ако игрите станат изкуство то тогава и телевизора, телефона радиото трябва да станат.
undefined
Конзолен Килър
23 май 2016
П.М.П. е Rothene 100% Добре дошъл
Charcharo avatar
Charcharo
23 май 2016
"Псе не си прав,игрите никога няма се наредят до големите в искуството."

Абсолютно същото викаха и за филмите преди 60 години

P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
От тук никой не може да потвърди. :p
Charcharo avatar
Charcharo
23 май 2016
Така е. Но се знае

Киното и минало през тази битка и е спечелило. Ще се случи пак.

*Литературата лесно кара и двете да изглеждат некадърни де

P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
Да но сега живеем във време в което нещо може да се разучи и възприеме за часове, щом до сега не са приети нз какъв ще е факторът който ще накара всеобщото разбиране за изкуство да се измени за да може игрите да се категоризират, сега като отворя списък с видове изкуства няма нито едно което изисква интеракция със сложен механизъм като този на геймплея.

Преди не е имало интернет и хората не са виждали подобно нещо като живи картини и не са можели да го осмислят. Сега можем да пътуваме, учим и обменяме информация 200 пъти по-бързо отпреди 100 години. Да основаваш надеждите си на историята от съвсем различни времена не е много аргументиращо.

Charcharo avatar
Charcharo
23 май 2016
Тук грешиш. Общо взето... те СА приети за изкуство от масите. За по-малко време отколкото е било нужно на киното (заради интернета).

Ти реално си в малцинството тука. Намаляващото такова.

*Все още има хора, които смятат, че киното не е изкуство. Тъжно е... но факт

*Има и много хора, които смятат, че анимациите са по-ниски от игралното кино. Какво да се прави...

P.M.P. avatar
П.М.П.
24 май 2016
Ако думите ни се считаха за статистика тогава ти си малцинството.
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Прехвален е от много хвалене,защото заслужава да бъде хвален.Въпреки че играта минава за адвенчър,пак има повече екшън от вече наистина неоснователно прехваления и монотонен Халфец 2 например. А такива хора като дракона,които играят монотонни космически симулатори и разни с глуповати стратегии и rpg-та,не трябва да дават мнения за игри които не са играли.Изиграй играта и тогава пак ела да спориш.Пак може да си инфантилен,но поне ще имаш някаква резонна основа,на която да стъпиш.
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2016
Защо да не дава мнение? Ти очевидно няма нужда да си играл стратегиите, rpg-тата и симулаторите, които той е играл, а даваш мнение за тях. Направо ме кефи умственият ти капацитет, оборваш се сам в собственото си мнение, браво!
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Нощна фея,с дракона 1 и същи човек ли сте или сте интимни в леглото?Еднакви неща пишете,ако не видя никът ще се объркам и ще си помисля че 1 и същ го е писал.Аз съм играл достатъчно стратегии,едни от първите ми стъпки в гейминга бяха точно със стратегии.Най-вървежното от последните години също съм пробвал и знам за какво става въпрос.А нещата които не съм ги играл наистина не ги коментирам,ако не си забелязал.А вие разбирачите по всичко го правите.
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Но е твърде възможно псето да се опитва да угоди на някои потребители.Във WCM бяха написали 3 ревюта на GTA V,всяко следващо с по-ниска оценка,само и само да угодят на побеснелите пецеджии, които не бяха докосвали великата игра по това време.
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2016
Най-вървежното Ок, изясни ми се що за стока си
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 май 2016
Впрочем нито DragonSlayer, нито аз сме казали нещо лошо за играта, той коментира конзолният гейминг като цяло, а аз слабата ти логика, успокой се малко, че ще хипервентилираш.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
Ха, милиционер4ето е както винаги на висота.
pseto avatar
pseto
22 май 2016
Ако се опитвах да угодя някому щях ад прасна едно ревю 10/10, всъщност предполагам, че повечето хора ще са несъгласни с мен, но това е - пиша ги нещата както ги виждам/усещам. А и ако се почне един път с политическата коректност и в един момент се оказва, че минималната ти оценка за игра е 7/10, а почти всичко е с 8/10 и 9/10... има предостатъчно подобни сайтове.
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
А пък псето няма и една игра,която да е харесал.Вижте му ги ревютата:
http://hategame.com/category/hate-review/
Дори митичният Arkham Knight - най-добрият Батман,е нарекал скучен.Във WCM имат навика да надценяват всякакви бози като assassins creed,а тук псето налива помия с черпака на всички игри.Всичко за него е бездушно,скучно,слабо...да си каже тогава кои са му най-горе в списъка като най-душни и перфектни заглавия,без недостатъци.
bojosan avatar
bojosan
22 май 2016
Arkham Knight e страхотна игра и мисля че поне 50 часа отнесох на нея,писал съм го във форума,много е добра !
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Batman: Arkham Knight – изненадващо скучна и бездушна игра
http://hategame.com/hate-review/batman-arkham-knight-iznenadvashho-skuchna-i-bezlichna-ig/

В такива случаи съжалявам че хейтгейм не е вестник,за да го скъсам.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
Вижте името на сайта :о
bojosan avatar
bojosan
22 май 2016
Затова се казва хейт а не лавгейм.Не може да е като в HWBG - ако не те кефи играта и пишеш че е скапана,идва некакъв и ти вика - а си написал още един пост а си баннат.И така в темата остават 5 човека които си превъзнасят играта,и се убеждават един друг колкое велика.А ти си бил спамер..
Заеби.Нема смисъл от толкова обич.
Ние сме трима в къщи една кръв и един ген и тримата харесваме диаметрално противоположни игри.Та кво остана за различни хора
Nathan Drake avatar
Nathan Drake
22 май 2016
Ей тъпунгер ,как искаш да прочетеш положително ревю като явно си чел само хейт ревютата [ съдейки по линка който си постнал ].Цъкни горе в дясно на зеленото ънхейтъбъл и чети .Иначе извън темата - все още не съм играл Uncharted 4 ,ако е още от същото за мен няма проблем.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Слушай бе дивако,аз знам че има хейтъбъл и унхейтъбъл,само дадох да се види какви безумия са писани навсякъде - скучно,бездушно,слабо, дори и за добри игри.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 май 2016
undefined
Конзолен Килър
22 май 2016
bojosan гледам и в WeCe Mania ги е разбил.
Добре дошъл и на многоуважаемия milioner4e, както винаги всичко което написал е точно. Поздрави!
milioner4e avatar
milioner4e
22 май 2016
Разказал им е играта,но не си заслужава да осигурява баничките и кафето на неблагодарният екип.Сайтът WCM трябва да умре.
undefined
Конзолен Килър
22 май 2016
Факт, откакто напуснах сайта гледам, че има по 1 коментар, недейте да пишете там. Добре че е божо да им събере за по една баница.
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
http://m.imgur.com/1YJ9kX1
Псе, изоставаш със спонсорите.
undefined
Конзолен Килър
22 май 2016
Ей безживотници отивайте да тренирате, стига се занимавахте с глупости
P.M.P. avatar
П.М.П.
22 май 2016
http://m.imgur.com/TDATBQf
rosniak avatar
Roskobg
22 май 2016
Айде, конзолните помияри (ако въобще имат конзоли, защото ме съмнява вече) се събраха и тука.....
undefined
Miro
22 май 2016
Well this escalated quickly
PornFlakes avatar
PornFlakes
23 май 2016
Мммбате....снощи поцъках 1-2 часа. Играта е супер, чакам да се добера до личния ми PS, че да и се отдам на макс, но от малкото време игра останах доволен. Типичен Ънчартед на стероиди, страшен войс актинг и ок, има цифра кътсцени, но именно историята на играта и е коза, както и самите герои. Виждам доста сериозен претендент за GOTY, но все още не съм задълбал. Чак след финала на шампионска, ще и отделя нужното време
pseto avatar
pseto
23 май 2016
Гарантирам ти, че първите ~4 часа не дават реалната картина за онова, което е цялата игра. Ако целият Uncharted 4 беше като първите няколко часа щях да съм написал далеч по-хвалебствено ревю, най-малкото темпото е страхотно, а най-запомнящите се за мен сцени се случват именно тогава. Оттам нататък става туристически симулатор... за мен, естествено, ще се радвам да се завърнеш като си го минал да дадеш второ мнение.
undefined
voxy
23 май 2016
и аз я играх по 2 часа на ден, че иначе ми идваше в повече, играта е страхотна, но е много далече от 10/10, не разбирам как й дават 10/10 на игра с толкова скапан шутинг, а за тези гранати да не говорим - хвърлят ти граната и ти искаш да избягаш и не можеш защото играта си мисли, че искаш да продължиш да се криеш или да се прикриеш отново точно до гранатата. Реално нищо не са пипнали по геймплея спрямо предишните Uncharted и The Last of Us, единствено са добавили този крик при катерене, копирайки го от Tomb Raider и са работили основно по картите и пейзажите, които наистина са най-красивите в игра които съм виждал. За мен играта е задължителна да се изиграе, а накрая онова момиче трябваше да се казва Лара
undefined
Конзолен Килър
23 май 2016
Вокси ти беше човека дето хвали супер дървения шутинг на Дъ Дивижън, гледах те и в PSN я цъкаше тва лайно. Точно шутинга и като цяло играта е адски дървена и ме отблъсна.
pseto avatar
pseto
23 май 2016
Килър, на всеки ли задаваш този въпрос. Щото и мен ме пита нещо подобно, макар че никога не съм казвал, че The Division има най-добрата пуцалка. Апропо не знам как е The Division за конзоли, понеже играх за PC, тъй че не мога да направя сравнение. Но поне от ревютата, които четох в интернет се казва, че е изпълнена безупречно играта в този аспект, а Uncharted 4 ми е... дърво. Това е.

И понеже стана дума конкретно за пуцалката, да ти отговоря нещо, което ме пита горе - откатът специално е горе-долу еднакъв в Uncharted 4 и The Division. Макар че при The Division осезаемо се усеща при снайперите. Разликата е, че в The Division има персонализация на оръжията и виждаш как ъпгрейдите пряко влияят положително, заради което похвалих изрично системата. Докато в Uncharted 4 шепата оръжия имат предварително зададени стойности. И да, откатът е добър. Ако си чел достатъчно ревюта за шутъри тук знаеш, че винаги отделям малко време на отката и го посочвам като плюс. В Uncharted 4 го има... само дето малко се размиват нещата при все, че ботовете те уцелват отвсякъде с лазерна прецизност, което е "леко" нечестно.

undefined
Конзолен Килър
23 май 2016
PSE мислех, че ти си го казал, но днес видях в HWBG, че е Воксито
Играх бетата да, после може да са го оправили знам ли. Да не кажеш, че съм хейтър на Ubi, мога да кажа че във FC4 ми харесва шутинга и играта става въпреки, че не е кой знае какво(FC3 не съм я играл)
А U4, няма логика, чак толкова да задълбават с ъпгрейди по оръжията, верно в TLOU ги имаше и беше яко. В U4 смисъла е свършваш патроните грабваш най-близкото пушкало и пуцаш, докато TLOU е по-сериозна игра там е сървайвъл имаш си оръжия сичко е ограничено и има логика за ъпгрейди
undefined
Конзолен Килър
23 май 2016
А това дето ботовете лесно те уцелват, явно замисала е бил да си по подвижен,а не да си зад някое укритие и да пуцаш, не случайно като си на едно място ботовете те флангват и трябва да се движиш, абе с една дума да има повече динамичност, нали това искаш?
undefined
Конзолен Килър
23 май 2016
А пък вие хора не сте добре честно. Единствено Божо ме кефи, щото е откровен и пиши доста истини.
Никога няма да пропусна тренировка или да изляза с приятели, заради игра, общо взето играя като ми е скучно или няма кво да правя.
Абе всичко трябва да е с мярко, лошото е че доста от хората са някви ноу лайфърчета и се вживяват и потят над игрите.
Божо я си дай PSN-a да те добавя.
pseto avatar
pseto
23 май 2016
Аз пък съм изпускал адски много тренировки заради игри, които са ме зарибявали. Почти винаги ме е било яд на мен, понеже тренировката ти е час, час и нещо и след това пак можеш да си циклиш... но просто нещо не ме отлепва. Ако кажеш, че никоя игра не те е зарибила до степента да се отделиш от реалния живот, то бих се зачудил (позьорски) колко геймър си. Ако една невероятна игра не те отдели от реалността или играта не си върши работата, или не можеш да оцениш играта, или реалността ти харесва прекалено много (а последното ми звучи хем притеснително, хем адски похвално).
P.M.P. avatar
П.М.П.
23 май 2016
Има разлика от правене на упражнения и трениранне.
За мен да гледаш, да се радваш и следиш някви измислени фитнес модели (мъжки) да взимаш добавки които са безсмислени освен ако не си културист, не е много "лайфарско". Този който наистина е силен физически и духом и тренира тялото си, няма да тръгне да се хвали. А защо повечето хора които започват да правят нещо ново мигновенно трябва да казват на другите за него и да ги пришпорват и те да го правят?
undefined
Конзолен Килър
24 май 2016
Е може и да се е случвало, но много рядко, а и ти сам го каза, че тренировката не отнема много време. Аз и да ме кефи някоя игра рядко цикля примерно над 3 часа. Обичам по по малки порции
DM26 avatar
DM26
24 май 2016
"Красив но, прекалено прехвален ходещ симулатор"?!?
WTF?!?
undefined
Bboy
25 май 2016
И аз не знаех че има такъв жанр (пешеходен симулатор),но явно има.
undefined
Конзолен Килър
24 май 2016
Честит 24-ти май другари!
Anon avatar
Anon
25 май 2016
Последните четири дни бях на гости в един приятел. Взех си Xbox-а и се пренесох у тях, той има PS4. Бяхме решили да играем Uncharted 4..

Е, 4 дена определено ни бяха много. Играта не ме впечатли. Да - беше ми приятна, но не ме впечатли. Забавно ми беше, но не ме зариби. Винаги съм харесвал Tomb Raider повече от Uncharted, но обективно съм съгласен с изречението "В абсолютно всеки аспект, за който мога да се сетя Rise of the Tomb Raider е по-добра игра".

Отлично технологично изпълнение. По-слаб сюжет в сравнение с предишните игри. Монотонност. За бога, в една "Soviet Installation" (една от двете огромни, open world зони) в последния Tomb Raider съм се забавлявал повече, от колкото в цялата игра тук. Да търся пещери и гробници, странични куестове, да си крафтвам муниции и да ги избивам с лък. Часове наред. Така, между другото, без да се занимавам с главния objective.

hyper avatar
hyper
25 май 2016
Статията е < 1/3 от дължината на страницата.
Псето този път наистина разлая кучетата (double pun - четящите и името на разработчика).
undefined
Конзолен Килър
25 май 2016
Направихме импресии на Псето
hyper avatar
hyper
25 май 2016
Той поне заслужава дори само заради колиеството текст, което праска във всяко ревю.
undefined
Конзолен Килър
25 май 2016
Така е да. Във ВеЦе Мания гледам даже ревютата вече станаха 5 реда.
undefined
Bboy
26 май 2016
То количество има,ама качесво не.Това да критикуваш човек като Neil Druckmann и да му казваш как се прави игра,ми се струва малко тъпо.Този човек,има един чувал награди.Не ми харесва това,да се прави на по голям католик от папата.Това че му е била скучна играта!-ами да потърси проблема в себе си,не в играта. Аз не спрях да се забавлявам до финалните надписи.ps:"лесно е да критикуваш,но преди да критикуваш направи" -се пееше в една бг песен на времето.
pseto avatar
pseto
26 май 2016
Значи по твоята логика всички трябва да се изказваме положително за всяка игра, а ако някога имаме критики - да си мълчим, понеже не сме създали игра? Това на мен ми звучи доста безумно. Ти никога ли не си критикувал нито една игра? Нито един път в целия ти живот?

Ако да - хубаво. Ако имаш проблеми със сайт, в който не всички ревюта са положителни - пак хубаво, политическа коректност има навсякъде. Сайтове, в които най-ниската оценка е 7/10 или 8/10 и при които всяка втора игра има 10/10 - пак достатъчно. Аз съм посочил фактите и съм си извадил изводите от тях. Не ме интересуват големите имена и големите претенции, интересува ме какво има като краен резултат.

П.С. Забелязвал съм, че думата "качество" най-често се ползва, когато си съгласен с нещо, а когато не си съгласен - то вече е "некачествено" и "скапано". Аз нямам нищо против различните мнения - те правят света по-интересен. Не знам защо ти имаш.

undefined
Bboy
26 май 2016
Намам нищо против,различните мнения.-"Всяко мнение се съпровожда от убеждение. Всяко убеждение предполага вяра, а всяка вяра предполага разум"-(Аристотел).Но ти пишеш ревюта, и се подразбира че освен мнение,имаш и знание.А едно,РЕВЮ има способноста да убеждава и да влияете на другите.За това според мен,трябва да си малко по-внимателен с критиките. Ps: ----просто,мнение.
Anon avatar
Anon
26 май 2016
Мне, не трябва да е по-внимателен с критиките. Хората, които четем ревюта в този сайт сме тук точно заради това. Когато се чудя дали да играя някоя игра идвам тук и й чета ревюто. Това, че overall не харесва играта не значи, че не е прав за плюсовете и минусите, които е изредил. Като си играл 15 игри, на които си чел ревюта тук, свикваш със спецификата на изказа и сам си правиш сметка дали на теб ще ти достави удоволствие даден продукт предвид гореспоменатите минуси.
pseto avatar
pseto
26 май 2016
Ами обикновено заради това ревютата ми се получават в малка или голяма степен дълги, защото се опитам да приложа възможно най-голямо количество факти, които да защитят субективното ми мнение. Не съм написал "тази игра е тъпа, защото аз казвам така" например. Сега кой как ще види субективно фактите - въпрос на лично мнение. В мен не се пробуждат емоции, за някого другиго играта е гениална, за трети - става. Лично мнение - супер.

Но според мен е по-добре човек да види и някой по-критичен отзив за игра като Uncharted 4 - какво губиш? Имаш предупреждение, че има и шанс да не ти хареса, а ако си приятно изненадан - толкова по-добре. Противно на това да очакваш мега много при ревюта 10/10 и в един момент да си кажеш - "Защо тази игра е 10/10?". Както беше при мен. Да, ревютата влияят и в деня на премиерата на Uncharted 4 из западните медии имаше безброй такива. Очаквах доста повече...

bojosan avatar
bojosan
26 май 2016
Едно нещо съм разбрал със сигурност,и псето го беше написал някъде ,не си спомням къде точно.Има игри с рехава графика,които обаче те вкарват в невероятна атмосвера.
И обратния пример - има игри с красива графика,ама стерилни.Едно лустро само.
Бе говоря за Uncharted а по принцип.
Vame avatar
Vame
27 май 2016
Тоя феномен с Uncharted за втори път го виждам. Изкажеш ли някаква критика към играта и веднага ти се хвърлят камара фенбойчета, напълно лишени от какъвто и да било вид обективност и логика. Един Youtuber беше направил кратко видео в което казва как играта е много скучна на моменти - особено в началото, но все пак смята че играта е добра. Явно на какъвто вид платформа и да се изкажеш за Uncharted 4, дебилите идват да се изсерат връз теб.
bojosan avatar
bojosan
27 май 2016
Кои са дебили ? Тия които я харесват играта.и;и тия които не я харесват ?
undefined
Конзолен Килър
27 май 2016
Които аз реша!
NikoJ avatar
NikoJ
30 май 2016
аве по внимателен с критиките ... който не му изнася да ходи в IGN канала или в pcmania.bg
PornFlakes avatar
PornFlakes
30 май 2016
Най-накрая я почнах. Уикенда я поиграх доста стабилно. Стигнах до Мадагаскар, първата мисия с джипката и в интерес на истината отчасти споделям мнението на Псето.

Диалога, графиката и механиките като цяло са кажи-речи идеални. Нямам абсолютно никакви оплаквания. Но като се забих в Шотландия 3-4 часа напред-назад, в действителност започна да ми доскучава от толкова мотане из доста еднообразни местности. Според мен обаче, проблема не е в играта. Даже напротив.

От моя гледна точка, Naughty Dog са успяли да направят перфектната линейна игра, която чисто и просто не се усеща като линейна, именно защото широките среди създават илюзия, че наистина съм в отворен свят. Евала за което. Не съм играл друго заглавие, което на практика е адски линейно, но с такъв отворен свят. Според мен именно, заради това ми става леко еднообразно от толкова моткане из просторните нива. Играта ми се вижда като един голям килим Просторна е, но си има граници и по ебахти майсторския начин винаги се озовавам там където играта ме иска, въпреки че уж имам опцията да си избера 2-3 отклонения.

Левъл дизайна е нещо, което не съм виждал до сега. Може би единствения еквивален е STALKER Clear Sky...или може би Bioshock, където уж има свобода на действие, но си има и обджектив, който те бута напред. Аааа или Alien Isolation. Абе много са като се замисля, но Uncharted 4 е в друга лига.

bonchef avatar
bonchef
29 юни 2023
Аз вървя винаги с по 5-6 години отзад. И гледам, че май съм на всяка манджа мерудия ама....... Много спор прочетох отгоре и според мен е безсмислен , без да обиждам никого. Кефи те играта , кефиш се , не те кефи , трий и следващата. Отскоро ги играя Uncharted сериите. В момента съм на 2-та част малко след средата. Не, че не са верни нещата, като факти изписани от автора, обаче мен това по никакъв начин не ме дразни, напротив кефи ме. Дали механиката на управление е плод на възможностите на техниката и програмистите или е умишлено така заложена, според мен и двете неща, така че тук махна няма. И като сте писали за игри дето ви събарят по гръб що не сте написали точно кой момент и да го пресъздадете с ваши думи? Няма да забравя как в едно от Call of Duty май беше 2-та бягам от шлеповете и съм без оръжие. Стрелят , бомбардират и на няколко пъти ме размазаха , докато се оглеждам накъде да хукна. Следват повторение на упражнението докато се докопам жив до пункта дето раздават пушките, обаче на мен Гуй, само пачка патрони. Викам си "Не може да бъде". Тогава игрите бяха много бъгливи всички го знаете. "Бъг ще да е това" си казвам, не може в тази напрегната пуцалка да ме оставят без оръжие. Рестартирам нивото, пак същата работа. Баси гадните, как са се сетили да ти изпилят нервите. Знаете, че това беше направено и във филма "Враг пред портите". Много се кефих. Те така, игрите си дават неповторимо преживяване.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл