hategame logo
Minecraft Dungeons - гола екшън игра, реализирана без никакво въображение
пуснато на 29 май 2020 от pseto
minecraft dungeons cover
Не очаквах чудеса от Minecraft Dungeons, но поне се надявах да има някакви интересни крафтинг механики, които да разчупват геймплея. В реалност такива изцяло липсват - всичко, което имаме тук е една обикновена, гола откъм механики екшън игра с вида на Minecraft, която се изиграва за следобед.

grafika
Графиката запазва атмосферата на Minecraft, заради което оценка зелено може би е подходяща. Пък и бойната система си се държи съвсем добре.
zvuk
Звукът е... окей, но все пак някак постен. Може би заради прекалено незапомнящите се мелодийки.
gameplay
В първите няколко часа геймплеят е окей, не мога да кажа, че е досаден или мъчително скучен. Докато експериментираме първоначално Minecraft Dungeons оставя добри впечатления. Но след 5-6 часа, когато го превъртим, изведнъж скуката рязко навлиза.
ocenka
Не съм сигурен дали Minecraft Dungeons някога ще бъде достатъчно обогатен откъм механики - напълно възможно е. В момента обаче играта е буквално еднодневка, реализирана по пътя на най-малкото съпротивление.

minecraft dungeons 11

Ако трябва да посоча две неща, които адски много ме разочароваха в Minecraft Dungeons, то веднага ще ви ги кажа: едното е екстремално малкото съдържание в заглавието, което изглежда ще бъде засипано с DLC-та съвсем скоро. Да, цената е ниска - в днешно време 40 лева се равняват на едно влизане в супера. Освен това то е част и от Xbox Game Pass. Но при положение, че говорим за своеобразен starter pack, който се превърта буквално за един следобед, то е спорно дали и тази сума не е малко множко за Minecraft Dungeons.

Далеч по-разочароващото е другото нещо - в играта няма никакво въображение. Нищо, което да я свърже с Minecraft. По дяволите, няма дори и една плюнка крафтинг! От какъвто и да е сорт! Само визуално Minecraft Dungeons го докарва до Minecraft, но откъм дух - не. Говорим за една абсолютно гола на механично ниво игра, която трудно може да се окачестви като луут екшън RPG от Diablo тип. Защото поне аз от Minecraft Dungeons виждам поредната екшън игра с много, много тънък ролев елемент.

Към механиките обаче ще премина след малко, тъй като по традиция ще започна с историята. Макар че в конкретния случай няма какво толкова да напиша за нея. Защото такава почти няма. Мисля, че в Minecraft Dungeons има може би 2 по-кинематични кът сцени в началото и края, някъде около 3-4 минути като дължина общо... и това горе-долу ви е сюжетът. Показва ни се Лошия, с когото трябва да се справим, и това е. След всяка мисия имаме по 20 секунди обзор как точно сме прецакали плановете на главния злодей и продължаваме нататък.

minecraft dungeons 14Меле оръжие, броня, лък, три умения - това е всичко, което можем да избираме в Minecraft Dungeons

Това за мен не е особен минус, естествено. Всички знаем, че екшън RPG-то се играе заради плячката. Дали ще има някаква глупава история, която ще превъртя или буквално няма да има такава - все тая ми е. Тъй че историята на Minecraft Dungeons изобщо не посочвам като някакъв минус.

Що се отнася до атмосферата, бих казал, че тя е на ниво. С тази условност, че не съм някакъв фен на Minecraft - всъщност не съм се докосвал лично до него, единствено съм гледал всякакви клипчета в YouTube за играта. Но съдейки по тях атмосферата е изцяло запазена.

Нивата в Minecraft Dungeons са разнообразни - от гори през блата до всякакви подземия. Всички от тях са яко направени. А дори и да не сте свикнали с квадратността на Minecraft - съвсем бързо ще се потпите в нея. Или поне при мен стана така.

minecraft dungeons 13

Може би за това спомага и бойната система, която е добре реализирана. Minecraft Dungeons не ползва графичния двигател на Minecraft, ами вместо това е базиран на Unreal Engine. Това осигурява мазно вървене при куп противници на екран, като същевременно се запазва духа на Minecraft.

Дотук всичко е добре, нали? Да, но проблемите идват, когато тръгна да говоря за геймплей. Който е изпълнен на едно екстремално повърхностно ниво. Дотолкова, доколкото спокойно мога да нарека Minecraft Dungeons просто екшън игра, която има съвсем лек ролев елемент.

Защо ще се запитате? Ами, отговорът е следният: в Minecraft Dungeons нямаме класове герои. Нямаме дървета с умения. Нямаме и абсолютно никакви статистики.

minecraft dungeons 12Уменията са под формата на дропове, които падат на случаен принцип и нямаме начин да ги ъпгрейдваме

Вместо това са налични 6 слота, които можем да персонализираме. Именно на тях се крепи нашия билд. Един - за меле оръжие, един - за броня, още един за лък/арбалет, а другите три са за активни умения. Скиловете ни се падат на случаен принцип, докато цъкаме Minecraft Dungeons, като мисля, че са някъде около 12-15 или нещо такова. Тях няма как да ъпгрейдваме или променяме - единствено можем да се надяваме на случаен принцип да ни се падне по-високо ниво на дадено умение, което е или мъничко, или доста по-ефективно (зависи от скиловете).

И сега вече ситуацията не изглежда впечатляваща, нали? Можем да си изберем 3 умения от не толкова големия избор в Minecraft Dungeons, а освен това имаме само една броня, лък и меле оръжие...

Е, все пак ситуацията не е чак толкова лоша. Има един плюс, който прави Minecraft Dungeons що-годе интересен няколко часа - ъпгрейдите на оръжията и броните. Които и всъщност са гръбнакът на създаването на билдове в Minecraft Dungeons.

minecraft dungeons 10

С всяко ниво, което вдигнем, получаваме скил точка. Нея можем да инвестираме в подобряването на оръжия и брони. В случай, че намерим нещо по-хубаво - просто чупим старото и си получаваме инвестираните точки обратно (един вид "респециализираме").

За разлика от уменията, които не са чак толкова много, ефектите на оръжия и брони са достатъчно като количество. Може би 30-40 или нещо от рода. Те са всякакви - от пасивни бонификации тип увеличаване на щетите на оръжие или намаляване на демиджа, който получаваме, до по-интересни такива.

Например получаване на 90% по-малко щети за известно време, след като ползваме отварата за лекуване. Шанс да пуснем облак отрова край противник. Куп други ефекти, които могат да се случат заедно с атака - включително замразяване, запалване на противник, електрифициране, създаване на черна дупка, която скупчва противници един до друг и тъй нататък.

minecraft dungeons 2Тези ефекти към оръжията са гръбнакът на всички билдове в Minecraft Dungeons

Интересно е да се отбележи също, че на всяко оръжие или броня можем да си изберем до максимум 3 бонуса - в зависимост от това колко редки са. Стандартните предмети имат само 1 слот за персонализиране. По-редките - 2, а най-редките - цели 3. Самите бонуси също изискват различен брой точки за ъпгрейд. При стандартните са съответно 1/2/3 за достигане на максималното трето ниво (тоест трябва да вкараме 6 точки). Но при по-редките ефекти, които логично са и по-ефективни, цената откъм скил точки е по-висока (2/3/4).

Тази система в Minecraft Dungeons е интересна първите часове - докато експериментираме и пробваме всички налични оръжия и брони. Но в един момент надушваме кое е най-ефективно и кое - не струва. Например оръжие като копието е адски силно, понеже ни позволява да удряме противниците отдалеч, без те да могат да ни млатят същевременно. С някои добри ефекти можем да сеем смърт наоколо...

При лъковете/арбалетите ситуацията е подобна (в играта задължително имаме едно меле оръжие и едно за пуцане отдалеч; няма как да изберем различна конфигурация). Поне аз не видях причина да не цъкам само с longbow/strongbow - при тях като задържим втория бутон на мишката щетите се увеличават. Като хвърлим и бонуса, който още повече качва щетите, ако сме далеч от противник - то се сдобиваме с оръжие, с което можем да стопим живеца и на най-силните гадове, и на шепата босове в Minecraft Dungeons. Останалите лъкове и арбалети бяха доста по-малко привлекателни, особено и като се има предвид, че стрелите не са безкрай, а се падат тук-таме от противниците и при скорострелните оръжия, които правят малко демидж, могат да свършат бързо.

minecraft dungeons 9Играта включва към дузина кратки мисии, които се минават за един следобед

Освен неособено балансираните оръжия има и един друг проблем - тези бонуси към тях, за които говоря в последните няколко абзаца, не са избираеми свободно. Всяко оръжие или броня, което си намерим в Minecraft Dungeons, идва с генерирани на случаен принцип ефекти за избиране. (По 3 за всеки наличен слот, макар че понякога са 2 на слот, така и не разбрах защо.) Както бихте се досетили когато човек поиграе известно време и си намери ефектите, които му допадат - то след това е много трудно да се намерят същите оръжия, в които те да бъдат пресъздадени.

И оттук започват проблемите в Minecraft Dungeons. В играта към момента е адски трудно човек да цъка по начина, по който му допада, защото всичко зависи от шанса. Към средата на играта аз си намерих един як билд, който ми хареса много - но в следващите 3-4 часа не намерих нищичко, с което да го ъпгрейдна. В крайна сметка минах Minecraft Dungeons на нормалната трудност с предмети, които бяха на сравнително ниско ниво.

И в този момент започнаха да си личат проблемите на играта. В Minecraft Dungeons методи за ъпгрейд на предмети няма (примерно имам копие на 20 ниво, което искам да вдигна до 30-то, плащайки пари). Няма и магазин, от който да си купите конкретен тип екипировка - меле оръжия, далекобойни или пък брони. Всичко, което е налично в играта са два търговеца. Единия на случаен принцип ви изплюва активно умение (за онези 3 слота, които споменах по-назад). Другият - оръжие, лък/арбалет или броня. Това е. Оттам нататък - купувай на случаен принцип и се надявай да ти дойде нещо яко!

minecraft dungeons 6

Екстри като крафтинг? Промяна на оръжията? Реролване на бонусите за тях? Скъпоценни камъни, подобряващи оръжие или броня? Няма! Абсолютно нищичко. Налични са само двата търговеца и безброй противници за изтребване с надеждата да ни се падне нещо смислено.

Което е огромното разочарование. Minecraft Dungeons е изпълнен без никакво въображение в един от най-ключовите елементи за игра, която се води за част от жанра на Diablo. Разнообразие на начини, по които да се сдобиваме с яки предмети.

В Mineraft Dungeons всичко опира до фарм. И до гол късмет. Това е всичко. Нямаме абсолютно никаква свобода да променим каквото и да е по оръжие/броня, което ни се паднат. Да, хубаво е, че играта ни дава индикации в коя зона какви предмети потенциално могат да ни се паднат. Тоест знаем къде да фармим. Но Minecraft Dungeons не е точно щедър с количеството предмети, да не кажа, че е брутално стиснат. Това се вижда най-вече като започнем да цъкаме в ендгейма. Отчаяно се опитвах да получа нещо ново, с което да се справям достатъчно добре с по-силните и надути откъм ниво противници, но играта тук-таме ми хвърляше по 1-2 кенеф предмета на мисия и това беше всичко.

minecraft dungeons 5

Явно за да компенсира кампанията, която има съдържание като за 4-6 часа, Minecraft Dungeons се опитва да влезе с големите тупаници в ендгейма. Но с това го превръща абсолютно скучен за мен. Без никакъв контрол какви предмети могат да ни се паднат остава голия, немаскиран грайнд.

Някой тук би казал - "Ми то в Diablo сякаш няма грайнд". Така е. Но дори и Diablo III, което най-накрая след години проби и грешки доби адекватен вид, ни дава куп алтернативи. Различни валути, които да фармим. Начини да променяме част от характеристиките на оръжия. И тъй нататък. Да, в есенцията си изометричното екшън луут RPG опира до грайнда. Но е адски важно е как е прикрит този грайнд. Важно е да имаме различни неща, които да събираме. Различни дейности, с които да се занимаваме. Така се самозалъгваме, че имаме някакъв контрол над фарменето, което винаги опира до това RNG-то в даден момент да ни изплюе нещо яко. Но може би това е част от магията на добрите игри от Diablo тип, толкова трудна за пресъздаване.

В Minecraft Dungeons подобно нещо изцяло липсва. Луут системата, ако изобщо мога да я нарека така, е съвсем повърхностна. Играчът има нулев контрол. И не знам кой би прекарвал дълго време, цъкайки това заглавие. Сега, преди да пусна ревюто, по традиция поцъках малко, за да видя дали мнението ми няма да се промени. Първите 20-30 минути се зачудих дали не съм прекалено остър с Minecraft Dungeons. Но след още 10 минути скуката ме завладя.

minecraft dungeons 3

Да, има кооперативен елемент. И явно целта е да се цъка с приятели. Но за разлика от други подобни заглавия не виждам някакви супер кооперативни механики. Малка част от уменията са очевидно замислени за мултиплейър, но това е всичко. Не е да кажеш, че има някакви хитри неща, които но мотивират да цъкаме кооперативно.

И всъщност тук осъзнавам, че не съм написал нищо за самия геймплей. Което е някак иронично, може би. Или не чак толкова - най-важното в една луут игра е... плячката. Заради това говорих в дълбочина за нея. Понеже от бойната система всички знаем какво да очакваме.

Натискаш първото копче и удряш по лошото квадратно човече срещу теб. Натискаш второто копче и стреляш с лъка и арбалета по него. С чисълцата от 1-3 си ползваш трите умения, които си избрал като най-ефективни. С бутона E ползваш отварата си. Това е контролът на Minecraft Dungeons, който е абсолютно елементарен и ще го овладеете за няма и 15 минути. А, да, има и кълбо, което се прави със Space, което е доста важно за излизане от някои пипкави ситуации.

minecraft dungeons 8

Типично за жанра играта ни залива с огромно количество противници. Тяхното разнообразие не е много голямо, не съм сигурен дали не става дума за около 15-типа гадове или нещо от рода. С повечето можем да се справим адски лесно, ако сме леко внимателни и тук-таме кайтваме. Най-гадни са стрелците, които нерядко ни правят на решето, докато стигнем до тях, и е най-добре и ние да ги стреляме отдалеч. И едни гърмящи гадове-камикадзета, които редовно изскачат иззад ъгъла, без да ги очакваме, и ни пращат в квадратното небитие почти моментално.

Както казах в началото бойната система се държи добре. Битките са бързи, геройчето следва прилежно командите ни. Макар че тук-таме имаше някакви странни спадове във фреймрейта, но не бяха нищо фатално.

Именно заради нелошата бойна система успявах да изпитам удоволствие тук-таме от Minecraft Dungeons. Тя определено е стабилна основа за надграждане - макар че откровено казано не съм сигурен колко труд ще се полага в бъдеще по играта. Не знам дали някога ще се добави реален крафтинг например. А там 5-6-7 DLC-та с по някоя нова зона, тук-таме още противници, още оръжия и брони... не мисля, че ще е достатъчно, за да промени усещането от Minecraft Dungeons. Без крафтинг, със скромното количество неща за фармене, с като цяло повърхностните механики - заглавието е съвсем възможно да ви омръзне безвъзвратно и за ден.

minecraft dungeons 4Това ни е целият лагер в играта - имаме един търговец, продаващ ни на случен принцип оръжия и брони плюс още един, даващ ни умения

А странното е, че Minecraft Dungeons не е баш помия, човек го играе и му е леко приятен, лековат, отпускащ - но изведнъж рязко ти става скучно. Най-вече когато осъзнаеш, че в последните час-два не си получил абсолютно нищичко откъм предмети. Не говоря за някакви уникални, мега яки такива - ами каквото и да е, дори от най-ниската рядкост, с което да си ъпгрейднеш леко човечето.

Заключението?

В момента Minecraft Dungeons не си струва, поне в моите очи. Не съм много сигурен и изобщо към кого е насочена играта. Най-лесно е да се каже, че това е "детско" заглавие, но пък трудността на моменти никак не е елементарна, а гадовете удрят сравнително здраво. Тоест не става баш така да си цъкаш каквото ти падне с нула тактика и да избиваш всичко наред. Имаме някакъв кооперативен момент, имаме ги рекламите, че е от жанра на Diablo (което абсолютно не е истина). Според мен Mojang просто са хвърлили една широка мрежа, надявайки се да хванат когото и да е в нея да разцъква Minecraft Dungeons.

minecraft dungeons 1

Аз поне не съм очаквал някакъв велик сюжет, не съм очаквал и нещо, която да събори Diablo II от сърцето ми като любима моя игра. Но се надявах на забавна цъкалка с интересни механики за крафтване, които да събуждат нещо във въображението и да карат човек да експериментира. Е, Minecraft Dungeons е много далеч от това. Заглавието е просто поредният изометричен екшън на пазара с кооперативен привкус, възползващ се от името на известен франчайз. Не мисля, че по тази игра е хвърлен чак толкова много труд. И не мисля, че има особени планове за нейното дългосрочно развитие. Вероятно Mineraft Dungeons е просто една притурка към основния Minecraft, реализирана с неособено солиден бюджет с надеждата някаква част от стотиците милиони фенове на основната игра да си го купят. Особено и с оглед на ниската цена.

Което не е лоша стратегия. Ако 10% от любителите на Minecraft си купят и Dungeons... това ще донесе стотици милиони на Microsoft. А ще има и DLC-та. Големите компании добре знаят как се прави бизнес.

Но аз виждам в тази игра просто еднодневка - буквално еднодневка, минах я за един следобед вчера - която със сигурност няма да помня след година. Съответно ми е много трудно да я препоръчам, дори и да сте силно зажаднели за луут RPG-та.

Коментари
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
02 юни 2020
Гледах в Twitch миналата седмица тая игрица и ми доскуча още след половин час. Аз може би съм и доволно предубеден,защото никога не разбрах какво им харесват на minecraft игрите. Тоя арт стил здраво ми дразни очите само като го гледам,еле пък да го играя.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл