hategame logo
Изкуственият интелект - това ли е голямата жертва на модерния гейминг
пуснато на 21 октомври 2019 от pseto
fear
Отвреме-навреме - всъщност сравнително често напоследък, когато изиграя някоя игра с изключително глупаво AI, си задавам един въпрос. Кога, по дяволите, всичко отиде в кофата, когато говорим за изкуствения интелект на противниците в игрите? Защо от години, може и скоро да наближи десетилетие, виждаме практически едно и също в този аспект? Или супер агресивни противници, които ни нападат самоубийствено на вълни, или пък ковър подхода, при който гадовете просто застават зад някой кашон и тук-таме удобно си подават главата, за да ги изцепим с хедшот.

Къде отиде тактическото движение на противниците, което виждахме преди години? Които отстъпваха на моменти, само за да се прегрупират със своите другарчета и да ни нападнат, когато имат превъзходство на силите? Които ни атакуваха едновременно от няколко страни, опитваха се да ни заобиколят, когато разберат къде се намираме? Вместо да идват на редичка към нас? Дали изкуственият интелект не е най-голямата жертва на модерния гейминг?

Замисляйки се - вероятно всичко започна от ковър шутърите. Защото по традиция FPS жанрът е бил двигателят на изкуствения интелект. От една страна, бидейки един от най-касовите. И от друга - защото в класическите шутъри тъпото AI се набиваше яко на очи. Ако противниците просто стояха като бастуни и ни стреляха - ставаше скучно. И разработчиците получаваха критики за това.

Поради която причина с времето започнахме да виждаме повече коварство от противниците. Повече движение. Опити да ни вкарат в някой капан. Някакви наченки на тактическо мислене. Първоначално всичко това изглеждаше прекалено очевидно. Скриптирано и без динамика. Бързо забелязвахме дупките в логиката. Че ако направим нещо, реакцията от AI-то е такава или онакава. Но с течение на времето виждахме развитие. Повече динамика. Изкуствен интелект, който се съобразява с това колко живи другарчета има наоколо, каква е нашата позиция, опитващо се да ни заобиколи. А ако ситуацията се обърне и някой бот остане сам - да започне да действа по-дефанзивно и търси прикритие. Като в един FEAR например.

В тези години, средата на миналото десетилетие, AI-то се развиваше сериозно. Докато не се появиха ковър шутърите. И не започнаха да дърпат яко като популярност. И който жанр ударно, изведнъж, премахна нуждата от каквото и да е развитие в изкуствения интелект.

Концепцията на жанра практически винаги е била една и съща. Ние влизаме в голямо хале от едната страна, гадовете са от другата. Застават зад високи метър укрития. Подават си главата и ни стрелят. И тук-таме се движат от едно укритие към друго.

В някои игри от жанра противниците проявяват повече агресия и се опитват да ни минат по фланга. Но тя не е "истински" изкуствен интелект, защото бързо се улавя "системата" на действие на враговете. А в адски много ковър шутъри пробивът на AI-то се намира, когато ударно се засилим и първи му минем по фланга. Тогава доста представители на жанра, Call of Duty ми идва наум, изобщо не се адаптират. Ботчето си стои зад кашона и не се придвижва към по-удобно място. Нищо, че го виждаме почти изцяло. Това не е предвидено! И то не знае как да се адаптира. Да, стреля ни. Ама пак - докато е в пълна видимост за нас. И ние го убиваме за минимално време.

Ковър шутърите в пълна степен имат илюзия за изкуствен интелект, но не и реален изкуствен интелект. Нещо като фокус. Залага се на това да бъдем подмамени от голямото количество движение на противниците, за да си кажем - "Ей, виж колко много мърдат наляво-надясно, опитват се да ни минат отстрани". А те всъщност се движат хаотично. Без идея. Това е всичко.

С навлизането на ковър игрите разработчиците станаха все по-мързеливи в развитието на изкуствения интелект. Сега стандартът е просто ботовете да се движат много и това е. Дали е разумно или не - няма значение. Дали е възможно да застанем зад някой ъгъл и в продължение на няколко минути да идват вълни от гадове, които да избиваме отново и отново, но те да не забелязват купчината от 20 трупа на техни другарчета и да продължат настъплението си - също е без значение.

Не съм сигурен обаче дали и други неща не водят до застой в развитието на изкуствения интелект. След като геймингът се отвори изключително много като жанр трудността на игрите сериозно намаля. Неслучайно Souls-оподобните игри са толкова популярни. Те са просто препратка към едни други времена, в които почти всяко заглавие беше горе-долу толкова трудно. И това се считаше за нормалното. Днес ако някоя игра не може да се мине от всеки - тогава все ще се намерят поне няколко SJW западни медии, които да кажат как тя не включва всички геймъри и заради това е много лоша. Ако направиш яко, умно AI - ще го забележат малко хора. Които ще ти кажат - "Евалата, ти си пич". Същевременно ако направиш по-лесна, отворена за всички игра - тогава ще получиш похвали за това колко яка, разтоварваща и приятна е. Като дори и да има супер тъп изкуствен интелект е вероятно малцина да го забележат.

Реално - защо да правиш добро AI, ако си разработчик?

Това е екстремално много работа. Да заложиш някакво сравнително разумно поведение на ботовете в различни ситуации. Не само от програмна гледна точка. Всичко това трябва да се тества от не по-малко качествени QA-и. И то сериозно. Това е време. Това са пари. Малките продукти нямат кинтите. Големите ги имат, но предпочитат да дават милиони за хазартни консултанти, които да интегрират пристрастяващи микроплащания, а не да вкарват механики, които струват много и е малко вероятно да бъдат забелязани от мнозинството.

Дали реално и мнозинството не е виновно, че не критикува липсата на изкуствен интелект? Все пак докато не се нададе глас, че нещо е скапано, то по презумпция се предполага, че то не е скапано.

Има естествено и нещо друго, което все пак си струва да се спомене. Доста игри, особено по-добрите такива, се справят добре с "маскиране" на глупавото, или липсващо, AI. Или просто са така разработени, че подобно не им е нужно. Например Souls-оподобните. Там срещаме обикновено 2-3 противника заедно, които с няколко удара могат да ни убият. Нямаме време да се замисляме за техния изкуствен интелект и дали те ни нападат достатъчно разумно. Мислим единствено за това как да избегнем атаките им. И как да не умрем. Високата трудност сама по себе си е достатъчна.

В други случаи различни гейм механики отклоняват фокуса от тъпото AI. Например в игри като Bulletstorm или пък Rage 2. В които акцентът е да се гаврим с противниците, убивайки ги по брутални начини, разхвърляйки ги наляво-надясно из бойното поле. И тук изкуственият интелект не е наистина нужен. Не ни трябва. Ние искаме просто да избиваме безмозъчно. Не някакви интелигентни противници - там да бягат умно наляво-надясно, да се крият, да ни заобикалят и прочее. Искаме бързо и скоростно клане. И това е.

В зависимост от цялостното реализиране на някоя игра изкуственият интелект може и да не е от особено значение. Но от друга страна играейки поредната игра на Ubisoft си задавам въпроса - добре, по дяволите, вече не е ли прекалено скучно когато някой гад удари алармата аз просто да застана в ъгъла на някоя барака и всички да дойдат в редичка до мен, за да ги избия? Не е ли безумно да дойда, да убия 20 човека от една база и останалите трима живи да си кажат - "Хм, изглежда всичко затихна" и да се върнат на поста си, сред всички трупове, и да продължат да си свирукат, сякаш нищо не е било? (Тук казвам Ubisoft, защото те пускат най-много килограми еднообразни игри, но тези механики са широкоразпространени и далеч не ограничени единствено до тях.)

Кой ли знае, може би в близко бъдеще ще се появи някоя високопрофилна игра, която ще изтупа от прахта изкуствения интелект. Ще представи нещо размазващо откъм AI и това отново ще стане една от темите на дневен ред в гейминга? Което ще накара и големите в индустрията да си кажат - "Ей, няма да е зле да поработим и в тази посока, нали?".

Но може би дотогава ни остава да чакаме. В ъгъла, с насочена към вратата картечница, нижещи хедшоти на идващите в редичка към нас противници.

Коментари
toti avatar
toti
22 октомври 2019
Ще видиме the last of us 2 доколкото разбрах,противниците щели да имат яко AI,където няма да са просто мишени както е в повечето игри които като завърша и имам чувството,че съм играл игра за бавноразвиващи се
pseto avatar
pseto
22 октомври 2019
Дано, ама малко се съмнявам. Особено и като имаме предвид, че Naughty Dog не помня да са пускали игра с прилично AI. Това в Uncharted 4 беше плачевно, гадовете точно идваха на редичка към теб да ги избиеш един подир друг. Същото важи и за The Last of Us до голяма степен (макар че, признавам, не помня точно какво беше поведението на хората, ама май си бяха "класически" за ковър шутър - като им минеш по фланга и те изобщо не се осъзнават). Според мен Naughty Dog пак ще заложат здраво на кинематичната и аудио-визуална част плюс историята и точно AI-то ще го оставят в седма глуха.
Veluvian avatar
Veluvian
22 октомври 2019
Чакаме новия The Last of Us 2, за да видим отново хубаво AI.
Въпросът с алармите, който засегна в края на статията се отнася основно до някои от по - модерните стелт игри, макар че е пределно ясно, че стелт екшън жанрът отдавна не е на дневен ред в съвремения гейминг, освен в горепосочената игричка, но такива игри не се правят всяка година все пак.
Та стелт игрите като Splinter Cell (особено последния Black List - изключително силно попадение, способно да измести от трона Chaos Theory) както и последния Metal Gear Solid 5 (независимо от тоновете слабости), сериозно засягаха AI елемента. Да, вярно е, че не винаги има резон в това като утихне алармата и всичко се нормализира и се връща по постовете си, но това неминуемо вече е повредило mission status-а ти и ако си педантичен стелт геймър ще трябва да рестартираш и да си минеш мисията невидим. Силното AI се отнасяше до фазата да бъдеш забелязан.
Инак все още HL2 за мен е абсолютен крал в AI-то.
Уви, вече си говорим за примери от близкото минало. AI не е въобще висока цел, а е изместено за сметка на добрата презентация в една игра, отверени и интерактивни светове. Реално и хората и разработчиците явно искат повече светове, в които да се ровиш и да правиш разни неща, отколкото реално... да играеш и да оцеляваш и да се надцакваш с изкуствения интелект на гадовете.
Чудя се доколко AIто ще е застъпено в Cyberpunk 2077 или нещата ще са по - скоро очаквано скриптирани.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
22 октомври 2019
Аз отдавна спрях да се надявам за нещо като приличен изкуствен интелект в сингъл кампания. Причините си ги посочил и тъкмо за това аз не очаквам скоро да видим "разумни врагове". Тъжно,но факт. Навремето игрите се правеха от геймъри за геймъри и имаше развитие в целия процес. Хората правеха това,което те биха искали да видят в дадена игра. В деншно време се преследват колкото може повече положителни финансови баланси за четримесечие/полугодие и тн.което пък изисква повече продажби. Естествено те от своя страна се постигат с издаването на игри до възможно най-широк кръг от играчи,а от там се получава и малумното AI. Порочен кръг. Как ми се иска да имам финансовите възможности на един,айде не чак Безос или Гейтс ама поне на Абрамович,та да си направя гейминг студио. Бих пускал игри за "ценители" с добро AI и здрав геймплей,дори и да е на загуба. Ехе как се размечтах. Нали само това остана безплатно.
pseto avatar
pseto
23 октомври 2019
Според мен, както писах, може би ще е достатъчно да се появи някоя по-успешна игра с добър изкуствен интелект, за да си кажат тиквите в корпорациите - "Абе, знаете ли, хубаво е и това чекбоксче да го отбелязваме в новите ни игри". Някой трябва да направи AI-то great again.
LethianDream avatar
LethianDream
22 октомври 2019
То игрите за ценители си ги има, както и студията, не виждам къде е толкова проблема - има From Software, има CD Project, както и много други малки студия, които правят игри първо за кеф и после за продажби. Изкуственият интелект не виждам скоро да се подобри. А и вече обществото не е изградено от разни нърдове като нас. Повечето хора искат да си цъкат лежерно, да има голяма червена стрелка, която да им сочи пътя, да могат да си купят конче-еднорог с истински пари или да налеят в казината на ЕА безброй пари. А щом това искат хората, никой не го вълнува дали ще идват на редици или стройни опашки враговете. И ние не е нужно да ревем като деца за геймплея в миналото, а да си цъкаме игрите, които искаме да играем. И да не ни пука. Защото и преди е имало шедьоври, и сега има, и ще има в гейм индустрията. И те няма да зависят от AI. Защото това е само малка част от целия пъзел - графика, звук, ефекти, история и т.н. И все пак е добре този елемент да е добре изпълнен. А Last of us на моменти си беше сървайвъл, като нямаш куршуми и ти излязат 5 мутанта (които не ти идват в коридор или редичка). Псето по-скоро визира модерните шутъри и ковър шутъри като база за този материал.
lyubohar avatar
lyubohar
22 октомври 2019
Точно така. Тук сме уж ценители, а всички са се вперили само в творенията на ААА студия. Не може да се правят изводи за цялата индустрия на база на няколко големи компании. Същото важи и за киното и за музиката и за всичко всъщност.
pseto avatar
pseto
23 октомври 2019
Ами реално малките компании трудно могат да направят игри с наистина дълбок изкуствен интелект. В тях обикновено има шепа хора и всеки е "jack of all trades". Дори и някой да може да напише як изкуствен интелект - няма да има кой да го тества, а и вероятно всички часове, изгубени за това, ще е по-добре да се инвестират в други, по-важни неща.

Големите компании трябва да повличат крак, но те предпочитат да отделят хиляди човекочасове в идеално оформяне на космите по топките на коня, вместо да направят читав изкуствен интелект.


Иначе има игри, в които тъпо AI не се забелязва особено - както писах с достатъчно хитри механики можеш да заобиколиш нуждата от читав интелект на опонентите. Но от друга страна всичко е мързеливо. Рейсърите са мързеливи с техния rubberband. Много стелт игри също са с мързеливо, чийтващо AI, което магически знае каква е позицията ни и ни напада, ако се издадем лекичко, с което ни изважда от атмосферата и да, шутърите, естествено.

Вече почвам да се замислям дали това не е потенциална гейминг ниша - да направиш някоя игра с добро AI, което да ѝ е отличителна черта.

The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
23 октомври 2019
Напълно съм съгласен с Псето. Трябва големите компании да пуснат някоя игра с добро AI. 100% съм убеден,че да речем UbiSoft,които с право отнасят тонове хейт,ако решат могат да направят добро AI и като цяло добра игра. Имат ресурсите,само желание трябва от страна на шефовете за нещо читаво. Ако си затваряме очите всеки път,никога няма да се оправи. Разбирам,че трудно би се променило нещо,защото голяма част от геймърите са млади и зелени, и никога не са играли старите игри.За тях това е нормално,просто нямат база за сравнение. Те не биха забелязали това.Както каза LethianDream,само нърдове като нас може да се оплакват,но ние май сме пренебрежимо малко в световен мащаб.
lyubohar avatar
lyubohar
23 октомври 2019
Не мисля, че да се направи добро AI е някакъв колосален разход, сравнено примерно с хубавата графика, анимации, диалог или озвучаване, например. Убеден съм, че и в момента има много игри с добър AI, но просто ние не ги знаем и се губят сред морето от милиони заглавия. Че аз до онзи ден не бях чувал за Disco Elysium (за пореден път я споменавам тия дни), която е написана на Хемингуей ниво - това да не би да е лесно и евтино? Но ето, че може, и то от малка и неизвестна компания.

И отново ще дам пример с киното - тия дни гледах един много добър корейски филм, за който никой не е чувал. Няма да го видите по кината, няма да го видите в Нетфликс. На човек ако това са му източниците може спокойно да каже "еми няма свестно кино вече". Само че има, просто е скрито и трябва да се търси активно.

rosniak avatar
rosniak
23 октомври 2019
@The_Doctor46 всяка една компания може да го направи- не само Ubisoft. Но докато на Запад дават по 1000 евра+ на дататат на излизане на новата Fifa, че да имат отбор с който да са що/годе читави, а на Изток дават пари, щото немат време от път и работа (особено в един Китай да речем), то игрите ще са така- за кво да влогат няколко милиона за разработка на читаво AI, като за същите пари 2/3 експерта по хазарта ще им направят и луут.. ъъ.. изненадващите механики и рулетките и всичките МАКРОтранзакции, че да не ги ловят законите, а след това дадената компания ще прибере суми от сорта на 500 000 000+ от новият Cod. Или Fifa. Или Ghost Recon. Или Gta.
Най-лошото е, че хора като нас, дет играем игрите заради историята, геймплея, музиката, графиките и т.н. сме изчезващ вид. А хората дето играят игри и набиват хиляди в МАКРОтранзакции стават все повече и повече!
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 октомври 2019
Струва пари разбира се. Колко, предполагам е в зависимост от играта. По-сложни игра изисква по-сложни решения...

Проблемът е, че няма как да ги оправдаят. Излизат пред корпоративното шефче и казват "ето тука можем да пипнем графика, това може да се кустомизира(разбирай микротранзакции) и т.н.", оня е ок. Споменават AI - "ама защо, как ще изкараме пари от това?".

lyubohar avatar
lyubohar
23 октомври 2019
Точно така, но пак сме се фокусирали в корпоративното шефче на AAA компания Все едно никой друг не прави игри. Кой знае колко руски/украински игри (че и модове) има със супер развито AI.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
23 октомври 2019
rosniak,точно това е лошото. Микротъпотиитв убиват гейминга.

lyubohar,не съм специалист по тези работи,но по скромното ми мнение е много по-трудно да създадеш добро АI от добре написана игра. Явно въпросното студио е наело някой талантлив автор. За AI-то трябва доста човекочасове в програмиране и тестове предполагам,което е доста по-изискващо като пари. Ако имаш 2,3 автора и им плащаш не е същото като 100 програмисти примерно. Да ,графиката сигурно е по-трудоемко,но почти само големи компании вадят игри с хубава графика. Иначе за другото си напълно прав. Има все още качествени неща ако търсиш. Въпроса е защо трябва да търсиш,а не е стандарт.

lyubohar avatar
lyubohar
23 октомври 2019
Защото качеството никога не е стандарт. В никоя област.
The_Doctor46 avatar
The_Doctor46
23 октомври 2019
А би трябвало
lyubohar avatar
lyubohar
23 октомври 2019
Може, но ще трябва да подменим всички хора първо
toti avatar
toti
23 октомври 2019
daaa tezi prokleti mikrotranzakcii ubivat igrite i tupoto e 4e vijdat,4e taka vredqt pove4e na igrite i nqma lakomiqta e po silna mnogo jalko...ei zna4i v4era si vurzah starata PS2-ka i reshih da se vurna v vremenata kogato igrite bqha IGRI i noseha istinska radost i naistina si zaslujavashe da ubiesh sedmica ili dve 4e daje meseci da igraesh,i ne bqha kato pove4eto dneshni na burzo skalupeni pretopleni mangi ot koito edinstvenata cel e da se izkarat pari4ki...ta pusnah si edna ot lubimite mi igri4ki Ratchet and Clank nqkoi moje da sa q 4uvali ta vleznah v igrata i se za4udih deiba kak se promeniha neshtata predi vreme v tazi igra mojeh da napraviq vsi4ko otlu4vaneto na kostumi,otklu4vane na orujiqta dori specialnite pravene na skill point-ove i oshte mnogo raboti koito s kef te motiviraha da igraesh i da napravish tiq raboti...i si vikam sega ako tazi igra beshe izlqzla i to ot EA ili Ubisoft shteshe da si ebalo maikata,napravo mi si doreva kato se zamislih prosto neznam do kude shte q karat taq rabota
igra4 avatar
igra4
23 октомври 2019
Всички Рачети съм минал, уникална серия, също и Sly Cooper
Charcharo avatar
Charcharo
24 октомври 2019
@Псето
https://gnd-tech.com/2017/08/video-game-design-aspects-desperately-behind-the-times/
Първата част
Rostik79 avatar
Rostik79
25 октомври 2019
И кои са тези стари игри с яко AI? Халфеца наистина го признавам - дори в първата игра ставаха адски яки мелета с командосите. Но от игрите периода 2000 - 2010, да кажем не се сещам за игри с добро AI. No one Lives Forever, Max Payne, Soldier of Fortune, Medal of Honor и т.н... всички бяха един сорт. Или може да съм забравил. Във FEAR май ставаха хубави битки.
А хейтваните Ubisoft според мен вкараха един от най-яките АИ-та, които съм виждал в игра в ролята на Hunter-ите в The Division. А и като цяло в тези игри, особено на висока трудност противниците се държат доста адекватно (за Дивизията 1 и 2 става въпрос).

За мен също е много учудващо, че с мощните днешни процесори, АИ-то е на ниво 2000-те. Но явно както pse казва, трябва сериозен код да се напише за читаво АИ.

lyubohar avatar
lyubohar
25 октомври 2019
STALKER? От първия Far Cry също имам добри спомени, но може и да бъркам с някоя друга игра.
Charcharo avatar
Charcharo
25 октомври 2019
Процесорът в PS4 и Xbox One е на ниво i5 от 2009та, и то не най-добрите.
Осъзнавам, че дори и с новите PS5 и Xbox Next нищо няма да се промени, но поне няма да имат истински, технологични извинения.
jenssn avatar
jenssn
30 ноември 2019
FEAR и тамошния И-ен интелект беше скандално забавен. От тогава не съм виждал нищо подобно. УБИСОФТ И читаво AI хахахаххахаха УБИСОФТ И интелект, звучи като виц. ИНтелекта си замина с уволнението на създателите на Ассасинката. Специално за Дивизията не знам.

pseto avatar
pseto
01 декември 2019
Splinter Cell: Blacklist е играта (на Ubisoft), която последно ме впечатли с AI. Така и нямам идея защо след това не интегрираха нещо подобно в някоя от хилядите Far Cry и прочее игри. Предполагам, че просто някакъв по-малък екип е направил нещо яко, после шефовете са казали - "Туй не се търси, правете големи светове с рандъм глупости за правене" и дотам.
vanmx avatar
vanmx
25 октомври 2019
Де да беше само AI-то по-дървено при новите игри.Физиката въобще не се използва като част от геймплея, нерелаистично поведение на оръжията, доста често липса на внимание към детайлите, липса на някакви по разчупени геймплей механики и различни опции за минаване на определена част от играта, невъзможността да се използва околната среда за бой с враговоте, нелепи стелт елементи, маломунто линеен левел дизайн т.н. Абе просто продукт за еднократна употреба, кинематографски, направен набързо с цел да се изкунсомира на бързо от хора без претенции, които преди 20-на години не биха минали под графата геймър. След неща като Half Life 1 и 2, Max Payne 2, Crysis 1, Painkiller, FarCry 1, SWAT 4, Return to Castle Wolfenstein... , 10+ години по-късно все едно отново играя някаква игра за NES, само че с по-лъскава презентация. В някои случаи даже и графиката не е по-хубава, ами всичко е супер постно и бутафорно изглеждащо, но нацапано за сметка на това с ярки цветове и сложени някакви натрапчиви светлинни ефекти като например дъждовните писти които бяха модерни по едно време при рейсърите.

Така написано всичко това звучи малко хипстърски, но просто не ми се пишат сега дълги есета да давам конкретни примери какво имам предвид. Също така И не отричам че има и добри примери в съвременните игри, които са изключение

lyubohar avatar
lyubohar
25 октомври 2019
Ей SWAT 4 колко добра игра беше, бях я забравил тотално
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
01 декември 2019
Сега се сещам колко ненавиждам физиката във Бетезките Fallout - все едно някакви детски парцалени кукли ми се мятат по екрана - пълен БШ.
vanmx avatar
vanmx
02 декември 2019
Един добър пример за дървенящина във всяко отношение, каквото описах в поста горе е например The Outer Worlds
Rostik79 avatar
Rostik79
18 декември 2019
Тези дни като играя Prey - в играта има доста локации с огледала, но и в тази игра огледалата са бутафорни и за пореден път се замислих защо ли е толкова трудно да се правят огледала в игрите? При съвременните енджини и мощни процесори и видеокарти и милионни бюджети ... В много малко игри има истински огледала. Странното е, че работещи огледала има в някои геймки отпреди 20 години. Даже в HardwareBG бях пуснал тема преди време, но така и никой не можа да обясни или поне аз не разбрах.
Та това го казвам във връзка с ИИ-то, който като елемент от игрите също не е прогресирал през годините.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 декември 2019
От прочетеното по темата. Истински огледала изискват много компютърно пресмятане. Та да направиш рефлекшъна читаво, ти трябва да рендърнеш почти два пъти картината, че и огледално. Повечето игри с истински огледала от миналото, играят с хитрини. Или зоната в която е огледалото е малка, или е с по-малко детайли за рендърване. Сега повечето игри са или с отворен свят или с огромни нива(на фона на това което имахме едно време).

Истината е, че сега машините са доста по-мощни, но и игрите като енвайърмент, като визия са по-сложни. Щото лъскавото продава. От това страдат физика, ии и т.н.

pseto avatar
pseto
18 декември 2019
Според мен причината е очевидната - говорим за детайл, който ще отнеме прекалено много усилия, за да се направи както трябва, като същевременно почти никой няма да го забележи. Аз, примерно, тези огледала изобщо не се сещам къде ги е имало в играта. Май в някакъв момент се гледах в някакво, ама не е нещо, което е оставило каквото и да е впечатление у мен. И да, ако трябва да се отрази някаква част от сцената ще стане тежко, вероятно ако човек не забележи огледалата и мине край тях и фреймрейтът падне, за да има фешън отражение - може да реши, че е фрейм дроп и играта е скапана.

@nightwarrior - аз лично не мога да повярвам, че точно читаво AI ще отнема особено много изчислителни ресурси. Едно Denuvo лапа сигурно десетки пъти повече процесор, отколкото някакво хубаво AI. И разработчиците го вкарват без да им мигне окото.

lyubohar avatar
lyubohar
18 декември 2019
Абе уж детайл, но още помня Duke Nukem, който като се видеше в огледалото, казваше "Daaamn, I'm looking good!" Прави си впечатление. И това е преди 20+ години.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл